Cuprins ,,e-Vacanţă, a treia ediţie Natura şi animalele



Yüklə 60,71 Kb.
tarix05.09.2018
ölçüsü60,71 Kb.
#76944

Iată-ne la muncă





24



CUPRINS

1.,,e-Vacanţă", a treia ediţie

2.Natura şi animalele

3.Ştiri Mondene

4.Destinaţii de vis


5.Olimpiada de la Beijing

6.Fructele =Sănatate

Colectivul care a adunat aceste materiale de pe Internet:

Elevi Cadre didactice

Cherecheş Paul ed. Cherecheş Amalia Csolti Adelina prof. Cirţ Adriana Motica Cristina prof. Crâncău Macrina Moldovan Teodora Palfi George Pop Maria



2

Grepfrutul

Originar din Asia, el s-a cultivat vreme îndelungată în India şi Japonia, după care a ajuns în Florida. Fructul de grepfrut este aperitiv, tonic, depurativ, digestiv, fiind indicat în anorexii, depresii, insuficienţă biliară, afecţiuni febrile si pulmonare.

100 de grame de fruct conţin: Calorii: 43; Glucide: 10 g; Indice glicemic: 25; Fibre: 0,6; Vitamina C: 40 mg; Magneziu: 10 mg.

Lămîia

Se presupune ca lămâiul este originar din India, din partea de nord a acesteia. De aici, el a ajuns in China, către 1900 i.Hr., pentru a reveni apoi în Persia. In jurul anilor 900, lamîiul a ajuns pe coastele Mediteranei, fiind cultivat mai ales în Spania si Portugalia. Fructul este răcoritor, tonic al sistemului nervos central, diuretic, antiscorbutic, remineralizant, depurativ. Este indicat în anemii, astenii, TBC, demineralizari, crestere, convalescenta, reumatisme, ateroscleroza, precum si astm, bronsita, gripa, cefalee.

100 de grame de fruct contin: Calorii: 32; Glucide: 8 g; Fibre: 1 g; Vitamina C: 80 m Sursa: presa online Adunate de Pop Maria

23

Merele

Plasat sub protecţia Pomonei, zeiţa abundenţei, mărul era des cultivat în livezile din antichitate. Mărul a avut de-a lungul istoriei mai multe sensuri, fiind considerat un mijloc al cunoaşterii, Arbore al vieţii sau al Ştiinţei binelui sau răului: mărul Discordiei, atribuit lui Paris, merele de aur din Grădina Hesperidelor, mărul mâncat de Adam si Eva etc.

În afară de aceasta, mărul ca fruct a fost considerat un aliment-medicament, devenind un punct de referinţă în alimentaţia dietetică. Este tonic, răcoritor, antiseptic intestinal, depurativ sanguin şi este indicat în astenii, surmenaj, reumatism, artritism, stări febrile, insomnii, nervozitate, cefalee.

100 de grame de mere conţin: Calorii: 51; Glucide: 12 g; Indice glicemic: 38; Fibre: 2 g; Vitamina C: 5 mg; Magneziu: 12 mg.



22

1.,,e-Vacanţă", a treia ediţie

In vacanţă, unii elevi se pot juca virtual de-a ziariştii
Aida Danaila
Luni, 07 Iulie 2008

A treia ediţie a proiectului "e-Vacanţă", dedicat utilizării inovatoare a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor in procesul educaţional, se va derula până pe 1 septembrie în şcolile din cele 255 de localităţi incluse în proiectul "Economia bazată pe cunoaştere".

Pe toata perioada iulie-august, elevii pot să-şi petreacă o parte din vacanţa de vară în mod activ si creativ, întrecându-se în concursuri, navâgand pe internet, intrând în legatură cu alţi copii şi alte şcoli. Practic, pot să-şi transforme vacanţa obişnuită într-o "e-Vacanţă". Şcolile îşi pot alege unul sau mai multe formate de desfăşurare a proiectului şi anume: "Internet de vacanţă", "Micul scriitor", "Desene pe monitor", "Albumul meu foto", "Parteneriat şcolar pentru viitor", "Comunicare prin internet", "Micii jurnalişti" etc.
Proiectul derulat de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei se adresează elevilor şi profesorilor şi are ca scop consolidarea deprinderilor de utilizare creativă a computerului şi de comunicare, la acestea adaugându-se dezvoltarea de elemente de practică pedagogică modernă. În luna septembrie se va organiza o expoziţie cu cele mai reuşite proiecte din cadrul "e-Vacanţă".
Nu trebuie uitat că pe perioada vacanţei fiecare elev încearcă să aibă cât mai multe activităţi, care să fie mai deosebite şi despre care să le povestească, la revenirea la şcoală, colegilor. Adică ceva mai mult decât clasica vacanţă petrecută la bunici.
3
»  Proiectul "e-Vacanţă" constă în organizarea în cadrul şcolilor a unor activităţi ce implică utilizarea TIC, antrenante pentru elevi şi realizări în colaborare cu profesorii.

Sursa .România liberă

Proiectul 'Economia bazata pe Cunoaştere' se sprijină pe doi piloni: componenta educaţională şi cea adresată mediului de afaceri. După ce acum câteva zile am lansat Programul de Finanţare Nerambursabilă 'e-Creştere', adresat întreprinzătorilor, iată că a venit şi momentul copiilor, pentru că, de câteva zile,  E VACANŢĂ! Ne amintim cu toţii că în vacanţă ne plăcea să fim provocaţi, să facem lucruri noi, nemaipomenite, pentru ca tradiţionala compunere de la începutul noului an şcolar 'Cum mi-am petrecut vacanţa' să nu includă doar timpul petrecut la bunici. O vacanţă în care ai realizat un album foto virtual, ai încercat să faci un site Internet sau te-ai jucat de-a ziaristul, merită povestită! Noi le-am oferit şcolilor din localitatile EBC instrumentele, respectiv calculatoarele şi accesul la Internet, şi în toamna aşteptăm compunerile…' a declarat domnul Károly Borbély, Ministrul Comunicaţiilor si Tehnologiei Informaţiei.



Sursa: TehnoPOL

Adunate de Cherecheş Paul

Şi noi copiii de la Şcola cu clasele I-VIII Tăuţii Măgherăuş ne petrecem vacanţa în stilul ,,e-Vacanta”.Un număr de 40 de copii de la şcoala noastră dar şi din alte şcoli desfăşurăm activităţi interesante şi atractive.Acest buletin informativ l-am realizat în cadrul activităţii,, A-8 Micul jurnalist”. Am încercat după puterile noastre şi îndrumaţi de domnii profesori să vă aducem la cunoştinţă câteva informaţii din presa online.

4

Bananierul este o plantă erbacee, lipsită de trunchi lemons, ale cărui tulpini dispar după perioada de formare a fructelor. Iată de ce Buddha a făcut din bananier simbolul fragilitaţii lucrurilor. Înţeleptul meditând asupra caracterului trecător al lucrurilor, înfăţisat la poalele unui bananier, reprezintă una din temele clasice ale picturii chineze. Bananierul a existat în acelaşi timp, din cele mai vechi timpuri, şi în America, incaşii considerându-l un arbore productiv. Bogat în amidon, acesta este un aliment tipic pentru ţările tropicale.



100 de grame de fruct conţin: Calorii: 83; Glucide: 19 g; Indice glicemic: 54; Fibre: 3,4 g; Vitamina C: 10 mg.

Caisele

Caisul a fost cunoscut în China încă de acum 5.000 de ani. După ce a traversat India şi Persia, el a ajuns pe malul Mediteranei. Fructul său foarte nutritiv, răcoritor, astringent (în stare proaspată), laxativ (în stare uscată) îl recomandă în anemii, astenii, insomnii, convalescenţe, diaree sau constipaţie.

100 de grame de caise proaspete conţin: Calorii: 44; Glucide: 10g; Indice glicemic: 31; Fibre: 2,1 g; Vitamina C: 7 mg.

100 de grame de caise uscate conţin: Calorii: 27; Glucide: 63 g; Fibre: 3 g; Vitamina C: 2,5 mg.



21

cel mai înalt punct al Terrei, vârful Everest (8.848 metri). Nepalul a declarat că va închide accesul pe Everest în momentul trecerii flăcării olimpice (primele 10 zile ale lunii mai), la solicitarea Chinei.

Proiectul traseului includea şi trecerea prin Taipei, capitala insulei Taiwan, considerată de regimul comunist chinez drept o provincie a Chinei totuşi, guvernul din Taiwan a renunţat să mai găzduiască orice festivitate legată de acest eveniment La 7 aprilie, când torţa olimpică a ajuns la Paris, oficialităţile au decis să stingă torţa din cauza protestelor demonstranţilor protibetani împotriva Chinei, după ce cu trei zile înainte, la Londra, s-a încercat stingerea flăcării olimpice. Torţa olimpică este confecţionată dintr-un aliaj de aluminiu şi magneziu cu greutatea de aproximativ 1 Kg, are culoarea argintie iar cu roşu este imprimat motivul „Flacăra promisiunii” (祥云). Este proiectată astfel încât să rămână aprinsă la o forţă a vântului de 65 km/h şi la ploi de 50 ml/h. Torţa este umplută cu gaz propan care alimentează flacăra timp de 15 minute. Sursa :Presa online Adunate de Palfi George

6.Fructele =Sanatate

Bananele

20

2.Natura si animalele Urşii Panda


Foto: Michael Nichols

Cu 12,7 kg de ursuleţ adormit în braţe, Mei Xiang s-a dovedit o mamă pricepută. Tai Shan este primul ei pui, conceput prin înseminare artificială în 2005. Mei Xiang şi Tian Tian - tatăl lui Tai Shan, au sosit în Washington în 2000, în cadrul unui împrumut pe zece ani de la guvernul chinez.


Foto: Michael Nichols Are obraji bucălaţi. Doarme mai tot timpul. Mănâncă cu mâna. Stă cu mama. Nu e tocmai genul de personaj pe care te-aştepţi să-l găseşti înconjurat de atenţia lumii financiare şi a diplomaţiei internaţionale, de entuziasmul fanilor, interesul guvernelor şi fascinaţia comunităţii ştiinţifice.

Dar Tai Shan este un pui de panda uriaş, ceea ce-l face mai deosebit. Născut la ora 3:41 dimineaţa în ziua de sâmbătă, 9 iulie 2005, în Parcul Zoologic Naţional Smithsonian, din oraşul Washington, D.C., Tai Shan este primul pui al lui Tian Tian şi Mei Xiang, mascul şi femelă, panda uriaşi, transportaţi din China la Washington în decembrie 2000. În Statele Unite mai există numai



5

opt panda în afară de ei: doi la Zoo Atlanta, din Georgia, doi la Zoo Memphis, din Tennessee, şi patru la Zoo San Diego, din sudul Californiei, unde Bai Yun a avut deja trei pui sănătoşi în ultimii şapte ani.

Ce-i face pe urşii panda atât de speciali? Poate că sunt, pur şi simplu, drăgălaşi. Urşii panda uriaşi au o charismă la care visează politicienii şi vedetele de cinema şi care îi atrage ca un magnet pe oameni. Camerele video, conectate la internet, care urmăresc activităţile zilnice ale lui Tai Shan şi ale mamei sale atrag în medie două milioane de vizitatori on-line pe lună. Alte mamifere celebre periclitate - tigrul, gorila, rinocerul negru, elefantul asiatic - numără mai multe exemplare, atât în libertate, cât şi în captivitate. Din ultimul recensământ al populaţiei de panda uriaş din China a rezultat că în dealurile accidentate din provinciile Sichuan, Shaanxi şi Gansu mai trăiesc 1.590 de astfel de urşi. O cifră atât de precisă e privită cu suspiciune, în special fiind vorba de o specie greu de reperat, care trăieşte în păduri de munte izolate şi aproape de nepătruns. Biologii situează numărul exemplarelor în libertate între 1.000 şi 2.000.

În captivitate, existau la sfârşitul lui 2005 numai 188 de panda: cei 11 din SUA, câţiva în Mexic, Japonia, Thailanda, Germania şi Austria, iar ceilalţi în grădini zoologice şi centre de cercetare din ţara de origine - China. La orice grădină zoologică, sosirea unor noi panda sau naşterea unor pui aduce valuri de vizitatori. Dar o mulţime de vizitatori nu înseamnă neapărat profituri pe măsură. În ciuda campaniilor agresive de tip "salvaţi urşii panda" şi a magazinelor de suveniruri pline cu căni, tricouri, jocuri de puzzle şi ursuleţi de pluş, nici o grădină zoologică nu a reuşit să adune suficiente venituri suplimentare pentru a acoperi cât de cât costurile .

6


transmite informaţii despre olimpiadă, despre olimpiadă, despre economia şi cultura Chinei, cursuri de limba engleză etc .
A fost lansată o serie de mărci poştale care constă din 4 timbre cu imagini din baschet, scrimă, iahting şi gimnastică.
În septembrie 2006, China a lansat un satelit de telecomunicaţii pentru a îmbunătăţi facilităţile de comunicaţii înaintea Jocurilor Olimpice. Flacăra olimpică


Flacăra olimpică, la Londra, 6 aprilie 2008, păzită de poliţişti.

Pe 26 aprilie 2007 a fost anunţat traseul flăcării olimpice care se va întinde pe 137.000 de kilometri, pe o durată de 130 de zile. Traseul a început pe data de 24 martie 2008 şi a pornit din Olympia, Grecia, de la templul Herei, când flacăra olimpică a fost aprinsă de la soare cu ajutorul unei oglinzi parabolice.De acolo, a traversat Grecia şi a ajuns la Beijing la 31 martie. Din Beijing, torţa va urmat un traseu care va parcurge cinci continente urmând să trecă şi prin



19

lumini pastelate. Burj Al Arab-ul are în spate o investiţie de peste 650 de milioane de dolari, care va fi amortizată, potrivit estimărilor specialiştilor, abia dupa un secol.

Toate camerele Burj Al Arab-ului sunt duplex-uri, cu scări din marmură şi majordomi personali. Televizoare din plasmă cu rame din aur, produse de baie în valoare de sute de dolari şi 13 sortimente de perne sunt doar câteva dintre facilităţile standard, o noapte de răsfăţ costând între 1.000 si 15.000 de dolari.

SursaWall-Street.

Adunate de Cherecheş Paul

5.Olimpiada de la Beijing

Pregătiri


În timpul celei de-a 112-a sesiuni a CIO de la Moscova, la 13 iulie 2001 s-a anunţat că Beijingul a obţinut dreptul de găzduire a celei de-a 29-a ediţii a olimpiadei de vară în detrimentul oraşelor: Toronto, Paris, Istanbul şi Osaka.

La 13 decembrie 2001 a fost înfiinţat Comitetul de Organizare a Olimpiadei din 2008 de la Beijing (BOCOG). La 26 iunie 2005 s-a lansat deviza olimpiadei de la Beijing: „O singură lume, un singur vis" iar la 11 noiembrie 2005 au fost făcute publice mascotele, numite „Fu Wa".Cu doi ani şi o zi înainte de începerea Olimpiadei, la 7 august 2006 au fost lansate cele 35 de pictograme care reprezintă cele 35 de discipline sportive iar pe 8 august 2006 şi-a făcut debutul postul de radio dedicat jocurilor olimpice. Acesta emite 24 de ore din 24 în 9 limbi: chineză standard, engleză, rusă, franceză, spaniolă, arabă, japoneză, coreeană şi germană şi



18

Leoparzii de zapadă


Foto: Steve Winter

Ochii lor mari sunt atât de bine adaptaţi vederii la lumina slabă, încât leoparzii de zapadă pot vâna în întuneric bezna; însă tot au şansa să ramână flămânzi atunci când concurează cu oamenii pentru prada lor.
Chiar dacă vânătoarea pentru trofee a caprelor şi oilor sălbatice aduce un venit comunităţilor locale, poate secătui rezervele de hrană ale leoparzilor de zăpadă.

Enigmaticul leopard-de-zapadă, din Asia Centrală, atât de rar văzut, se îndreapta spre un viitor periculos. Când îşi pândeşte prada printre pereţii de stâncă, leopardul-de-zăpadă păşeşte pe labe late cu blana deasă între degete, uşor, lent, "asa cum aluneca zapada de pe o



7

muchie când se topeşte - spune Raghu.

Mai că trebuie să te uiţi în altă parte câteva momente ca să-ti dai seama că animalul chiar se mişcă. Dacă dislocă o piatra, întinde o labă s-o oprească din cădere, ca să nu facă zgomot."

Poate că unul se mişcă chiar acum, în perfecta linişte şi perfect încordat, în apropiere. Dar unde? Asta e intrebarea. Şi câţi mai există? Nimeni n-a urmărit leoparzii-de-zapadă mai mult decât Raghunandan Singh Chundawat.

Biolog din New Delhi, el i-a studiat îndeaproape 5 ani în Parcul Naţional de Mare Altitudine Hemis, din Ladakh, regiunea cea mai întinsă şi aflată la cea mai mare altitudine din nordul Indiei. În seara asta, ne aflăm în parcul de 3.350 km2 şi aşezăm tabăra într-un canion adânc şi abrupt, aproape de cota 3.500. Suntem în iunie şi nahurii au fătat de curând.

Cu un ochi ne uităm la o turma care traversează o pantă cu grohotiş, cu celalalt la stâncile din vârf. Leoparzilor, fiind vânători de ambuscadă, le place să atace de sus.

Sursa National Geographic

Adunate de Motica Cristina

8


neajuns al proiectării: Complexele de apartamente foarte înalte se ridică precum un zid, tăind perspectiva spre coastă.

Burj Al Arab



Burj Al Arab se autodeclară singurul hotel de şapte stele din lume, o distincţie destul de greu de depăşit, asta in cazul în care nu apare o alta construcţie, îndeajuns de curajoasă pentru a se recomanda drept primul hotel de opt stele din lume. Hotelul situat în Golful Persic este, în orice caz, cel mai înalt de pe mapamond, cu doar 60 de metri mai scund decât Empire State . De la înălţimea celor 54 de etaje ale sale, Burj Al Arab-ul se impune triumfător, făcându-le pe toate celelalte hoteluri înşirate pe plajă să arate ca nişte mici moteluri de pe marginea autostrăzii. Ridicat pe o insulă artificialş, a cărei construcţie a durat trei ani, accesul la hotel se face printr-un pod privat . Priveliştea este impresionantă, mai ales noaptea, când sistemul proiectează asupra hotelului o paletă de

17

care şerpuia prin oraş. Dar unde alţii au văzut doar un golfuleţ sălciu, acest şeic, Rashid bin Saeed al Maktoum, a văzut o magistrală către lume. Într-o zi, în 1959, a împrumutat multe milioane de dolari de la vecinul său bogat în petrol, Kuweit, pentru a draga golful până când a devenit suficient de larg şi de adânc pentru vapoare. A construit cheiuri şi depozite şi a făcut planuri pentru şosele, şcoli şi case. Unii l-au crezut nebun, alţii doar că se înşală, dar şeicul Rashid a crezut în puterea noilor începuturi. Uneori, în zori, alături de fiul său cel mic, Mohammed, se plimba pe ţărmul gol şi îşi desena visul în aer cu cuvinte şi gesturi. Şi, în cele din urmă, s-a întâmplat cum a zis el. L-a construit şi visul s-a împlinit. Oameni de 150 de naţii s-au mutat aici să trăiască şi să lucreze. Dubaiul a construit chiar şi insule artificiale - unele sub formă de palmieri - pentru a-i găzdui pe cei mai bogaţi dintre ei. Rata sa de creştere economică, de 16%, este aproape de două ori mai mare decât cea a Chinei. Macaralele pentru construcţii punctează orizontul ca nişte semne de exclamare.


Zona Rezidenţială Jumeirah

Foto: Maggie Steber A fost ridicată în numai 36 de luni, în care s-a muncit zi şi noapte. Unii critici pun sub semnul întrebării viteza schimbării şi un

16

Corali Evoluţia culorilor din recif


Caleidoscop din recifuri Autor: Les Kaufman, Foto: Tim Laman Priveşte nuanţele vii de galben şi albastru şi răsucirile bizare ale unui singur peşte-înger imperial şi-ţi vei da seama de capriciile evoluţiei. Explorează-i locuinţa din reciful luxuriant de corali şi în curând




9

simţurile îţi vor fi copleşite, asaltate de culori şi modele ce variază de la sublim la ţipător. Recifele de corali sunt fără îndoială cele mai colorate locuri de pe pământ. Oare de ce?

Oamenii de ştiinţă au descoperit de mult rolul jucat de culori în selecţia sexuală şi în avertizarea asupra pericolului. Dar numai cam în ultimul deceniu am început să înţelegem cum lungimile de undă ale luminii (şi deci ale culorilor) apar la diferite adâncimi şi cum ochii diverselor vietăţi marine percep această lumină şi se văd unele pe altele - cu totul altfel decât le văd oamenii.

Pentru a mă documenta asupra felului cum animalele de recif folosesc culorile, m-am alăturat fotografului Tim Laman în largul coastelor din Fiji şi Indonezia. Dincolo de recifele de pe glob unde apele sunt întunecate sau tulburi, majoritatea vieţuitoarelor folosesc mijloace nonvizuale de comunicare, cum ar fi mirosul, gustul, simţul tactil şi sunetul. Dar în apele limpezi, luminate de soare, ale recifelor de corali, lumina abundă, vederea predomină şi animalele - atât cu vedere, cât şi fără - se înveşmântează în culori strălucitoare nu numai pentru a-şi atrage partenerii sau a-şi ameninţa duşmanii, dar şi pentru a-şi face reclamă, pentru a scăpa de prădători, a prinde prada sau chiar pentru a se ascunde sub ochii tăi.

Plutind la 25 m adâncime, Tim şi-a îndreptat lanterna spre un petic de recif, dezvăluind nuanţe vii de roşu pe ramurile coralului. Dar când am stins lumina artificială, am văzut reciful mai aproape de cum îl văd peştii şi era o lume diferită. În faţa ochilor ne-au apărut nuanţe de albastru deschis, verde, violet şi galben.

10

4.Destinaţii de vis Dubai: capitala mondială a huzurului

A Opta Minune a Lumii Foto: Maggie Steber

Palm Jumeirah - o insulă artificială ale cărei "frunze de palmier" oferă terenuri lângă plajă pentru 4.000 de vile şi apartamente - se avântă cu îndrăzneală în Golful Persic. Denumită A Opta Minune a Lumii, construcţia a dublat linia ţărmului de 70 km a Dubaiului, dar a şi dat peste cap ecosistemul de coastă.

Şeicul Mohammed bin Rashid al Maktoum şi-a transformat ţinutul dintr-un sat adormit într-un paradis fiscal al afacerilor şi capitală mondială a luxului.


A fost odată un şeic care a avut visuri măreţe. Ţinutul său, pe ţărmul Golfului Persic, era un sat toropit, ars de soare, locuit de căutători de perle, pescari şi comercianţi care îşi acostau corăbiile arabe şubrede şi bărcile de pescuit de-a lungul unei ape înguste


15

turneu, Sweet & Sticky Tour.


Celebra cântăreaţă a convins-o deja pe Britney să înregistreze un scurt film care va apărea pe ecrane în timpul concertului şi să cânte în cadrul spectacolului.

Madonna încearcă acum să-l coopteze pe Timberlake să cânte în cadrul turneului, după colaborarea lor de mare succes din cadrul ultimului album al acesteia, Hard Candy.
"Madonna încearcă întotdeauna să creeze spectacole unice, iar Britney şi Timberlake pe aceeaşi scenă ar fi scenariul ideal. Cei doi au fost rugaţi să se gândească la această acţiune, dar se pare că vor fi ceva probleme. Britney ar putea găsi întreaga idee puţin cam prea emoţională pentru starea ei de acum, iar JT nu a părut încantat de propunere. Ar mai fi o posibilitate să apară în date diferite. Dar dacă cineva îi poate convinge, aceea este, cu siguranţă, Madonna", a declarat o sursă pentru The Sun.
Spears si Timberlake au fost împreună timp de patru ani, despărţindu-se in 2002. În prezent, Timberlake are o relaţie cu actriţa Jessica Biel.

Sursa Presa

Adunate de Csolti Adelina

14

Roşul nu mai era vizibil, lungimile sale de undă, mai mari, fuseseră absorbite de moleculele de apă şi de resturi. Pigmenţii roşii ai animalelor marine pot funcţiona ca gri sau negru la adâncime; dece mai au ele pigment roşu, nu ştim. Începem însă să aflăm mai multe despre galbenul şi albastrul ce domină atât de mult garderoba peştilor de recif - şi fac din ei valoroase trofee pentru colecţionari.


Tsunami - unde va lovi următorul?


Brizanţi înalţi de 10 metri au izbit ţărmul la Khao Lak, în regiunea cea mai grav afectată din Thailanda, alţii au nimicit coastele Insulei Sumatra. În Sri Lanka şi India, unde apele litorale sint mai adânci, tsunamiul s-a revărsat ca un val uriaş de maree.

Foto: David Longstreath, AP/Wide World Photos Pericolul pândeşte în orice ocean, problema-cheie este detectarea.În decembrie 2004, alerta s-a dat prea târziu sau deloc. Bilanţul morţilor şi al dispăruţilor se ridică acum la 300.000, iar alte milioane

11

şi-au pierdut avutul în urma tsunamiului generat de seism, care a lovit peste 12 ţări din Oceanul Indian. Multe din comunităţile afectate nu mai pomeniseră vreun tsunami puternic - ultimul val de amploare oceanică, datorat erupţiei lui Krakatau, în largul Sumatrei, s-a produs în 1883. Fiind lipsite de această experienţă, precum şi de orice sisteme de detectare sau alertare plasate în Oceanul Indian, ţărmurile erau fără apărare.



Întrucât pe toate fundurile oceanice există plăci tectonice care se freacă sau se depărtează una de alta, riscul de mari seisme submarine şi de tsunamiuri asociate i-a făcut pe savanţi şi pe proiectanţi să intre în priză şi să se pregătească pentru următorul cataclism. După 1992, s-au produs 17 tsunamiuri majore, 11 din ele în Pacific. Până anul trecut, pierderile de vieţi au fost relativ mici, 4.000 în total. Prosperitatea în creştere a populaţiilor de pe ţărmuri a amplificat mult pierderile de vieţi omeneşti. Ca să prevină o nouă catastrofă, liderii mondiali au anunţat planuri de detectare a tsunamiurilor şi sisteme de alertare pentru Oceanul Indian. Reţeaua existentă de senzori subacvatici din Pacific, sediul a 85% din tsunamiuri, va fi lărgită şi extinsă în Atlantic şi Caraibi. Ecologiştii fac presiuni pentru încă o linie de apărare: plantarea unor bariere de mangrove. Sisteme de alertare în timp util şi un plus de vegetaţie litorală ar fi putut salva multe din cele 1.800 de victime în Khao Lak, Thailanda Aproape două ore au trecut din momentul producerii seismului şi până ce zidul de apă a răbufnit peste hotelurile şi cabanele de acolo. Sursa: National Geographic Adunate de Moldovan Teodora

12

3.Ştiri-Mondene Jolie-Pitt ameninţă paparazzi



Avocaţii cuplului Jolie-Pitt au avertizat presa că vor acţiona în instanţă orice ziar sau revistă care va publica poze neautorizate cu familia lor.
Aflaţi în Fraţta de o bună perioadă de timp, cei doi actori au fost deranjaţi de apariţia pe internet a unor poze neautorizate cu gemenii lor.
Fotografiile au fost vândute unui cumpărator neidentificat şi afişate, pentru câteva ore, pe un site. Aceste acţiuni sunt considerate, atat de legislaţia din Franţa, cât şi de cea din California, încalcarea drepturilor actorului.
În adresa înaintată câtorva tabloide, avocatul lui Pitt avertizează că cei care se vor încumeta să publice fotografii neautorizate vor suferi consecinţe serioase.

Spears si Timberlake, reuniti de Madonna
Se pare ca Madonna încearcă să-i reunească pe cei doi foşti iubiţi, Britney Spears şi Justin Timberlake, pentru viitorul
13
Yüklə 60,71 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin