Ders tanitim biLGİleri (TÜRKÇE) Ders Bilgileri



Yüklə 78,25 Kb.
səhifə1/3
tarix02.01.2022
ölçüsü78,25 Kb.
#32463
  1   2   3

Ders Tanıtım Bilgileri (Türkçe)





DERS TANITIM BİLGİLERİ (TÜRKÇE)

Ders Bilgileri

Dersin Adı

Kodu

Yarıyılı


Teori

(Saat/Hafta)



Uygulama (Saat/hafta)


Laboratuar

Yerel Kredi

AKTS

Uygarlık Tarihi

HIST 221

Güz ve Bahar

2

0

0

3

5

Önkoşul(lar)-var ise

Yok

Dersin Dili

Türkçe

Ders Türü

Temel / Zorunlu

Ders verilme şekli

Yüz yüze

Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri

Anlatım

Sınıf içi tartışma

Soru-cevap

Dersin sorumlusu(ları)

Evren Yiğit Geniş

Dersin amacı

Anlatım temelli bu ders tüm lisans öğrencilerini modern uygarlığın temelleri hakkında bilgilendirmek ve uygarlık anlayışını inşa eden bazı düşünsel temalar hakkında donanım sahibi yapmayı amaçlamaktadır. Dönem sonunda öğrencilerin, modern uygarlığın entelektüel, kültürel ve bilimsel temelleri hakkında yeterli düzeyde bilgiye sahip olarak dersi tamamlamaları beklenmektedir.

Dersin öğrenme çıktıları

Dersin sonunda öğrenciler;

  • Uygarlığın günümüze kadar kat ettiği yol ve süreçleri analiz edebilirler.

  • İnsanlığın fikri mirasını şekillendiren önemli düşünürlerin

yaşadıkları tarihsel dönemler ile bağlarını kurarak, bu isimlerin uygarlık tarihi için neden önemli olduklarını anlarlar.

  • Modern uygarlık anlayışının entelektüel temellerini öğrenirler.

  • Bilimin ve bilimsel düşüncenin herhangi bir ulusun veya dönemin ilerlemesi için ne derece önemli olduğu bilincine varırlar.

  • Aydınlanma düşüncesinin tarihsel köklerini öğrenirler.

Dersin içeriği

İnsan evriminde teknoloji kullanımının önemi; ilk uygarlıkların ortaya çıkışı; modern uygarlığın temelleri olarak Eski Mısır’dan Eski Yunan’a geçmiş uygarlıklar; Machiavelli, Hume, Descartes, Hobbes, Bacon, Locke, Rousseau gibi bazı önemli düşünürlerin klasik eserleri ve aydınlanma tarihine katkıları; uygarlıkların ilerlemesine bilimsel düşüncenin katkısı bağlamında Kopernik, Galileo ve Newton gibi bilim insanlarının bazı klasik metinleri.

Kaynaklar


Ders KitabıPhilip J. Adler, “World Civilizations.” Boston, 2011.
Diğer Kaynaklar Aristoteles, “Nikhomakhos’a Etik.”; Charles Darwin, “İnsanın Türeyişi.”; Copernicus, “Göksel Kürelerin Devinimi Üzerine”; David Hume, “İnsan Doğası Üzerine Bir İnceleme”; Eutropius, “Kısa Roma Tarihi.”; Francis Bacon, “Yeni Atlantis.”; Galileo Galilei, “İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog.”; Isaac Newton, “Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri.”; Jean Jacques Rousseau, “Toplum Sözlşmesi.”; John Locke, “Hükümet Üzerine İki İnceleme.”; John Stuart Mill, “Özgürlük Üzerine.”; Leonardo da Vinci, “Defterler.”; Marcus Aurelius, “Düşünceler.”; Montesquieu, “Kanunların Ruhu Üzerine.”; Niccolo Machiavelli, “Prens.”; Platon, “Devlet.”; Rene Descartes, “Yöntem Üzerine Konuşma.”; Spinoza, “Ethica.”; St. Augustine, “İtiraflar.”; Thomas Hobbes, “Leviathan.”; Thomas More, “Ütopya.”; Thomas Paine, “Sağduyu.”; Voltaire, “Milletlerin Davranışları Üzerine Yazılar.”


Yüklə 78,25 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin