Domeniul:
CHIMIE
Coordonator domeniu:
Prof.dr. Sorin Roşca
Coordonator didactică:
Cercetător principal dr. Mihaela Singer
PREZENTARE GENERALĂ
Aspecte generale
Proiectul pentru învăţământul rural a apărut din necesitatea specifică de a avea un program de formare profesională pentru cadre didactice din învăţământul preuniversitar care, desfăşurându-şi activitatea în mediul rural, sunt nevoite să predea discipline diferite de cea pentru care au obţinut calificarea universitară (adeseori din arii curriculare diferite).
Pornind de la acest obiectiv, a fost creat prezentul program de formare în domeniul chimiei, pentru persoane care predau chimia având diploma universitară din alt domeniu decât cel al ştiinţelor naturii. În conformitate cu strategia generală a proiectului, s-a stabilit o durată a studiilor de 4 semestre, reducerea în raport cu studiile normale fiind justificată de formarea profesională dobândită prin studiile anterioare (discipline socio-umane, pedagogice), la care mai trebuie adaugată – în principal – formarea în noua specialitate, atât sub raport ştiinţific cât şi al competenţelor didactice specifice.
În strategia de creare a acestui program de formare în domeniul chimiei am avut în vedere însa ca el să fie operant şi util nu doar pentru situaţii de conjunctură (ca cea existentă în prezent în învăţământul rural), ci să constituie o formă de învăţământ cu o aplicabilitate mai largă.
Acest deziderat decurge din două motive întemeiate :
-
Pe de o parte, nevoia de a dobândi o calificare profesională diferită de cea abordată iniţial poate surveni des în viaţă şi nu este legată numai de mediul rural. Obţinerea unei a doua diplome poate conferi adaptibilitate şi oportunităţi profesionale uşor de înţeles într-o societate în care învăţarea se extinde pe întreaga perioadă de viaţă activă.
-
Pe de altă parte este de aşteptat ca universităţile să nu fie de accord să implementeze o formă de învăţământ conjuncturală, acordând totodată diplome cu valabilitate generală.
Din aceste motive, elementele de bază ale formei de învăţământ pe care o prezentăm aici (plan cadru, plan de învăţământ, stabilirea conţinuturilor şi competenţelor ce urmează a fi dobândite prin fiecare disciplină) sunt astfel elaborate încât să realizeze o compatibilitate cât mai avansată cu structura şi nivelul celor din primul ciclu al învăţământului superior de chimie. Unele dificultăţi din acest punct de vedere, determinate de nedefinitivarea în universităţile din Romania a detaliilor primului ciclu (3 ani, 180 credite, în curs de elaborare) au putut fi surmontate prin cunoaşterea tendinţelor existente pe plan naţional şi european.
La aceste elemente de principiu în construcţia prezentului program de formare profesională se adaugă implementarea metodelor specifice învăţământului la distanţă. Din acest punct de vedere singura experienţă existentă în învăţământul românesc de chimie constă în forma “fără frecvenţă” existentă cu 3-4 decenii în urmă. Preluând doar unele aspecte viabile ale acestei organizări (de ex. perioade compacte de activităţi practice în laboratoarele facultăţii) prezentul program este conceput astfel încât să poată utiliza cât mai eficient facilităţile moderne de comunicare, metodele de învăţare interactivă şi acordarea posibilităţilor de autoverificare şi verificare a cunoştinţelor şi competenţelor dobândite atât pe parcursul studiului cât şi la încheierea fiecărei discipline.
Competenţe generale de specialitate
Competenţele generale ce urmează a fi dezvoltate de absolventul programului de formare, sunt :
-
Caracterizarea sistemelor chimice şi clasificarea acestora după diferite criterii.
-
Explorarea şi investigarea comportării chimice a unor substanţe.
-
Aplicarea formulelor matematice care exprimă legi ale chimiei pentru a rezolva probleme cantitative.
-
Explicarea schimbărilor implicate în reacţii chimice.
-
Generalizarea şi validarea unor concluzii obţinute pe cale experimentală.
-
Realizarea unor transferuri şi integrarea cunoştinţelor şi a metodelor de lucru specifice chimiei în scopul aplicării lor în cotidian.
-
Dezvoltarea disponibilităţii de a folosi deprinderile şi cunoştinţele ştiinţifice pentru luarea unor decizii personale în privinţa unor probleme de interes global.
Competenţe didactice
În cadrul acestui program de formare sunt vizate următoarele competenţe didactice:
Proiectarea demersului didactic în vederea adaptării curriculumului de chimie şi a metodologiei specifice domeniului la configuraţia grupului de elevi Folosirea unei varietăţi de strategii educaţionale, în special a celor centrate pe elev, în desfăşurarea activităţilor didactice experimentale şi de rezolvare a problemelor de chimie Investigarea schimbărilor care au loc la nivelul elevului/grupului de elevi pe parcursul procesului de instruire în scopul ameliorării rezultatelor învăţării la chimie Construirea unui sistem coerent de instrumente de evaluare care să evidenţieze nivelul achiziţiilor prevăzute în curriculumul de chimie şi să determine schimbări pozitive în progresul şcolar Explorarea cotidianului în vederea descoperirii de constante şi conexiuni care permit transferuri intra şi interdisciplinare Manifestarea disponibilităţii de a contribui la transformarea şcolii într-o organizaţie care învaţă
Prin toate caracteristicile prezentate mai sus, programul propus conţine importante elemente de noutate în învăţământul superior de chimie românesc, care – în opinia noastră – sunt atractive atât pentru grupul ţintă (care este de aşteptat să crească substanţial în viitor), cât şi pentru universităţile care vor implementa acest program. Un important avantaj decurge din cheltuielile materiale sensibil mai reduse pentru ambele părti.
Pregătirea profesională prin cursuri de didactică
În cadrul acestui program de educaţie la distanţă s-a optat pentru un pachet didactic ce oferă un ansamblu structurat de cursuri centrate pe construirea şi dezvoltarea unor competenţe profesionale eficiente în practică.
Cursurile de didactică vizează construirea unui set de competenţe aflate la confluenţa dintre competenţele de specialitate şi practica didactică care să permită profesorului care se specializează în predarea unei anumite discipline să-şi desfăşoare în mod optim activitatea. În timp ce cursurile clasice de metodică urmăreau aplicarea teoriilor instruirii şi evaluării la fiecare disciplină, didactica vizează construirea unui mod de predare care conduce la formarea la elevi a unor achiziţii specifice fiecărui domeniu de cunoaştere.
Profesorul învaţă didactica chimiei (adică îşi însuşeşte acele competenţe necesare în profesia pe care o va practica) prin intermediul achiziţiilor de specialitate pentru a forma la elevi un mod de gândire specific domeniului chimiei. Acest mod de gândire include şi perspectiva pentru învăţarea pe parcursul întregii vieţi.
Competenţele didactice au fost construite prin aplicarea specificului procedural al domeniului chimiei la operaţiile didactice de bază: proiectare, organizarea clasei, evaluare, transfer. În acest mod, pe baza valorificării didactice a achiţiilor de specialitate, se dezvoltă un profesor de calitate, capabil să faciliteze elevilor săi învăţarea domeniului respectiv. Mai mult, cursurile de didactică urmăresc consolidarea şi aprofundarea achiziţiilor din pachetul de specialitate: didacticile utilizează concepte, proceduri, competenţe de specialitate şi le transferă în planul practicii la clasă, oferind oportunităţi de rafinare a diverselor tipuri de cunoştinţe de specialitate şi mobilizându-le în contexte noi. Astfel, cursurile de didactici dau o deschidere spre aplicarea în practică a cursurilor de specialitate. Totodată, cursurile de didactici işi propun revigorarea domeniului pedagogic în formarea iniţială prin deschiderea acestuia către perspectivele actuale în domeniul curriculumului şi al evaluării.
Didacticile propun o metodologie nouă, care reflectă la nivel de proceduri aplicabile în mod direct conceptele vehiculate în curs. Cursantul este invitat să experimenteze acele metode despre care învaţă şi pe care urmează să le folosească în şcoală. În acelaşi spirit, modalităţile de evaluare propuse oferă cursanţilor un feed back eficient al achiziţiilor personale în învăţare, precum şi oportunitatea de a descoperi şi aplica în clasă metode de evaluare adecvate – formative, transparente, obiective.
Planul cadru
Planul cadru a fost generat – asa cum s-a arătat mai sus – după principiul compatibilităţii cu ciclul I al învăţământului universitar. Acesta cuprinde un număr de 16 module, vizând materiile de pregătire ştiinţifică fundamentală, practic-experimentală, didactică şi opţională (atât pentru latura ştiinţifică, cât şi pentru cea didactică).
Pregătirea fundamentală este asigurată printr-un modul care tratează fundamente de matematică şi fizică necesare în studiul chimiei şi mai multe module care tratează disciplinele specifice de chimie: chimie generală şi anorganică, chimie organică, chimie fizică, chimie analitică. Această structurare are în vedere formarea de competenţe în domeniul matematicii şi fizicii riguros circumscrise necesităţilor de studiu şi aplicaţii la domeniul chimiei, iar pe de alta parte, un studiu specializat care să asigure dobândirea cunoştinţelor fundamentale din ramurile de bază ale chimiei. Se formează astfel competenţe de utilizare a acestora atât în procesul de predare a acestei discipline în învăţământul preuniversitar, cât şi ca suport pentru eventuale studii superioare de chimie ulterioare (ciclul II). Considerăm într-adevăr posibil ca pe baza diplomei acordate prin prezentul program să fie deschisă calea pentru a urma cursuri de licenţă în condiţiile ce vor fi stabilite de universităţi, cu eventuale examene de diferenţă care nu sunt de aşteptat a fi majore. Aceasta reprezintă o motivare suplimentară a participanţilor la prezentul program.
Pe de altă parte, planul cadru este practic în întregime în acord cu recomandările făcute pe plan european pentru obţinerea unei licenţe unitare în chimie (“Eurobachelor in Chemistry”), conţinând disciplinele prevăzute şi în programul acestuia din urma. Astfel este creată premiza unei recunoaşteri a diplomei în UE cu consecinţele pozitive ce decurg de aici.
Urmând obiectivul de a transmite cunoştinţe şi a crea competenţe care vizează îndeosebi aspectele aplicative, de utilitate ale chimiei (mai puţin cele care ţin de domeniul dezvoltării şi descoperirilor în chimie care intră în atribuţiile ciclurilor II şi III universitare), planul cadru cuprinde 4 module aplicative: două dintre acestea (“Chimie analitica” şi “Chimie experimentală - analiză”) sunt dedicate dobândirii de competenţe în analiza chimică, indispensabilă oricărui chimist, iar altul (“Chimie experimentala -sinteza”) vizează dobândirea de cunoştinţe, deprinderi şi competenţe în sinteza organică. Un al patrulea modul (“Chimie agricola”) a fost considerat oportun pentru a consolida competenţele legate de aplicarea chimiei în activităţile productive specifice mediului rural (fertilizanţi, stimulatori de creştere, pesticide).
În acelaşi sens – al instruirii în domeniul aplicaţiilor moderne ale chimiei – sunt orientate şi disciplinele opţionale de specialitate: acestea privesc obţinerea şi utilizarea substanţelor organice (medicamente, coloranţi şi vopsele, detergenţi) a materialelor organice (mase plastice, fibre sintetice, elastomeri) sau a materialelor anorganice (ciment, sticlă, ceramică).
În ceea ce priveşte dobândirea competenţelor didactice s-a avut în vedere faptul că prin calificarea anterioară, cursanţii prezentului program pornesc cu un capital de competenţe generale. Pentru a asigura în mod real o pregătire profesională de calitate, programul cuprinde următoarele cursuri de didactică: „Didactica ariilor curriculare Matematică şi Ştiinţe ale Naturii şi Tehnologii”, „Didactica chimiei 1: Chimia în perspectivă curriculară” şi „Didactica chimiei 2: Metodologia predării chimiei”. In plus, pentru a veni în întâmpinarea intereselor şi preocupărilor individuale ale cursanţilor, programul prevede posibilitatea alegerii unui curs opţional dintre următoarele două: „Didactica învăţării chimiei prin formulări şi rezolvări de probleme” şi „Istoria dezvoltării chimiei şi aplicaţiile sale”.
Planul de învăţământ
Principiile formulate în planul cadru sunt transpuse într-un plan de învăţământ având următoarele caracteristici :
Structura generală cuprinde eşalonarea disciplinelor pe 4 semestre, sub forma unor module (de regulă de 4 ore fiecare). În fiecare semestru sunt planificate 4-5 module, astfel încât încărcarea săptămânală este de 16-16 ore în semestrele 1 şi 2 şi 12 ore în semestrele 3 şi 4, în care este planificată şi practica pedagogică.
Incărcarea săptămânală - mai redusă decât cea din învăţământul universitar de bază – este justificată de creşterea ponderii studiului individual. Se are în vedere punerea la dispoziţia cursantilor, pentru fiecare disciplină, a unui suport de curs astfel elaborat încât să stimuleze un studiu individual cât mai substanţial. Acest fapt, un privilegiu, este posibil ţinând seama de experienţa cursanţilor (absolvenţi ai unei forme de învăţământ superior) ca şi de motivaţia superioară a acestora. În acelasi timp, este temperată tendinţa de exagerare în acumularea, detalierea şi aprofundarea unor cunoştinţe care ar conduce la depăşirea competenţelor vizate de ciclul I universitar.
Succesiunea disciplinelor în planul de învăţământ a fost planificată ţinând seama atât de criteriul corelaţiei pe verticală (posibilităţi cât mai bune de utilizare a cunoştinţelor dobândite în discipline anterioare, evitarea tratării paralele a unor subiecte), cât şi de echilibrarea semestrelor (dificultatea disciplinelor, volum de muncă experimentală).
Potrivit primului criteriu, cea mai mare parte a disciplinelor fundamentale sunt planificate în semestrele 1 şi 2, cele de chimie urmând ordinea obişnuită: chimie generală şi anorganică, chimie analitică urmată de chimie organica şi apoi de chimie fizică.
Disciplinele aplicative (“Obţinerea şi utilizarea materialelor anorganice”, “Obţinerea şi utilizarea materialelor organice”, ”Chimie agricolă”) urmează disciplinelor fundamentale corespunzătoare. Activităţile practice experimentale sunt planificate în paralel cu disciplinele fundamentale cărora le corespund (“Chimie experimentală-analiză” cu “Chimie analitică”, “Chimie experimentală-sinteză” cu “Chimie organică”).
Pentru modulele didactice s-a urmărit o repartizare echilibrată pe parcursul semestrelor 2-4, precum şi succesiunea firească în tratarea aspectelor de bază din domeniul ariei curriculare, a disciplinei Chimie. urmate de modulul opţional didactic. Acestea sunt de asemenea corelate cu practica pedagogică prevazută în semestrele 3 şi 4.
Raportul curs : aplicaţii (364:392) indică o uşoară preponderenţă a aplicaţiilor. Acestea constau în activitate de seminar la fiecare disciplină, precum şi în două module, de lucrări experimentale de laborator (planificate în semestrele 1 şi 2). La activităţile aplicative se adaugă şi 2 perioade de practică pedagogică (in semestrele 3 şi 4), ceea ce măreşte raportul aplicaţii : curs.
Adaptarea la specificul educaţiei la distanţă
Studiul individual constituie – aşa cum s-a mai arătat – caracteristica de bază a acestei forme de învăţământ. Pentru a oferi cursanţilor un sprijin eficient în demersul lor individual, sunt prevăzute următoarele modalităţi de lucru :
Suportul de curs pentru fiecare disciplină urmează a fi redactat astfel încât să creeze atmosfera unui dialog cu studentul, prezentându-i clar şi atractiv obiectivele, anticipând şi răspunzând întrebărilor acestuia, oferindu-i posibilităţi de testare a noilor cunoştinţe dobândite. Având în vedere că obiectivul fundamental este dobândirea de competenţe prin fiecare disciplină, suportul de curs va cuprinde un număr corespunzător de exerciţii, probleme, analize de caz, care să asigure formarea competenţelor precum şi autoverificarea privitoare la dobândirea acestora. Prin forma adoptată, se va urmari evitarea monotoniei şi exploatarea avantajelor oferite atât de forma electronica de prezentare, cât şi de cea tradiţională, pe hârtie.
Activităţile de seminar prevăzute se vor desfăşura, de regulă, în două perioade compacte, pe parcursul fiecărui semestru, la sediul facultăţii organizatoare sau în centre regionale organizate de facultate. Acestea vor avea o componentă de activitate tutorială, constând în consilierea generală privind studiul disciplinei şi exemple concrete privind rezolvarea de probleme, abordări de teme, analiza unor cazuri reprezentative etc, precum şi o alta componentă, constând în teme de control, care constitue baza verificării pe parcurs a cursanţilor. Numărul de ore afectat temelor de control asigură atât răspunsul la problemele propuse, cât şi discutarea rezultatelor şi prezentarea observaţiilor tutorelui la stilul de muncă şi progresele cursanţilor.
Activităţile aplicative asistate sunt lucrările experimentale de laborator, indispensabile formaţiei de chimist. Acestea se vor desfăşura în laboratoarele facultăţilor în aceeaşi perioadă cu activitatea de seminar. Considerăm că în timpul de lucru prevăzut pot fi dobândite competenţele practice prevăzute de ciclul I universitar, ca urmare a unei eficienţe mai bune, rezultată din comasarea muncii de laborator în perioade compacte, disponibilitatea resurselor materiale şi a logisticii necesare, precum şi pregătirea prealabilă a lucrărilor pe baza suportului scris. Acesta din urma va fi realizat – în toate cazurile posibile – şi in forme electronice mai sugestive (film, succesiuni de imagini reflectand operaţiile care compun experimentul etc).
Evaluarea se realizează prin stabilirea unei medii ponderate a notelor obţinute la evaluarea continuă (pe parcursul semestrului) şi la evaluarea finală (examen, colocviu). Pentru a promova o disciplină, trebuie întrunite condiţiile de a avea o notă de minimum 5 atât la media după ponderare, cât şi la evaluarea finală. Acest sistem este menit să asigure interesul cursantului atât pentru pregătirea continuă, pe parcurs, cât şi pentru acumularea unor cunoştinte globale corespunzătoare, probate la evaluarea finală.
PLAN CADRU
Obligatorii specialitate
8 module
|
Opţionale specialitate
2 din 3 module
|
Fundamente
4 module
|
Aplicaţii / experiment
4 module
|
Fundamente de matematică şi fizică în studiul chimiei
|
Chimie analitică
|
Obţinerea şi utilizarea materialelor anorganice
|
Chimie generala şi anorganică
|
Chimie experimentală
(analiza)
|
Obţinerea şi utilizarea substanţelor organice
|
Chimie organică
|
Chimie experimentală
(sinteza)
|
Obţinerea şi utilizarea materialelor organice
|
Chimie fizică
|
Chimie agricolă
|
|
Obligatorii didactici
3 module
|
Opţionale didactici
1 din 2 module
|
Didactica ariilor curriculare Matematică, Ştiinţe ale naturii şi Tehnologii
|
Didactica învăţării chimiei prin formulări şi rezolvări de probleme
|
Didactica chimiei 1
|
Istoria dezvoltării chimiei şi aplicaţiile sale
|
Didactica chimiei 2
|
|
Practica pedagogică 2 module
|
IAC 1 modul
|
PLAN DE ÎNVĂŢĂMÂNT
Semestrul 1 (30 credite)
Nr. crt.
|
Disciplina
|
Reg.
curs
|
Nr.
ore
|
Nr. credite
|
Forma de evaluare
|
1.
|
Fundamente de matematică şi fizică în studiul chimiei
|
F
|
2c+2s
|
8
|
Ex. - proba scrisă
|
2.
|
Chimie analitică
|
A
|
2c+2s
|
8
|
Ex. - proba orală
|
3.
|
Chimie experimentală. Analiză
|
A
|
3 l
|
8
|
V - referat
|
4.
|
Didactica ariei curriculare Matematică, Ştiinţele Naturii şi Tehnologii
|
D
|
2c+2s
|
6
|
V-proiect
|
Semestrul 2 (30 credite)
Nr. crt.
|
Disciplina
|
Reg.
curs
|
Nr.
ore
|
Nr. cred.
|
Forma de evaluare
|
1.
|
Chimie generală şi anorganică
|
F
|
3c+1s
|
8
|
Ex. - proba orală
|
2.
|
Chimie organică
| F |
3c+1s
|
8
|
Ex.-proba scrisa+orala
|
3.
|
Chimie experimentală. Sinteză
|
A
|
4 l
|
8
|
V - referat
|
4.
|
Didactica chimiei 1
|
D
|
2c+2s
|
6
|
V - portofoliu
|
Semestrul 3 ( 32 credite)
Nr. crt.
|
Disciplina
|
Reg.
curs
|
Nr.
ore
|
Nr. cred.
|
Forma de evaluare
|
1.
|
Chimie fizică
|
F
|
3c+1s
|
8
|
Ex. - proba scrisa + orala
|
2.
|
Chimie agricolă
|
A
|
2c+2s
|
8
|
Ex. - proba orala + proiect
|
3
|
Opţional specialitate 1
|
OS
|
2c+2s
|
6
|
Ex. - proba orală + proiect
|
4.
|
Practica pedagogică
|
D
|
4
|
4
|
V - proba practică + Portofoliu
|
5.
|
IAC
|
D
|
2c + 2l
|
6
|
Ex.
|
Semestrul 4 ( 28 credite)
Nr. crt.
|
Disciplina
|
Reg.
curs
|
Nr.
ore
|
Nr. cred.
|
Forma de evaluare
|
1.
|
Didactica chimiei 2
|
D
|
1c + 1s + 2l
|
6
|
V - proba practică, portofoliu
|
2.
|
Opţional specialitate 2
|
OS
|
2c+2s
|
6
|
Ex. - proba orală + proiect
|
3.
|
Opţional didactic
|
OD
|
2c+1s
|
4
|
V - proiect
|
4.
|
Practica pedagogică
|
D
|
4
|
4
|
V - proba practică + portofoliu
|
Evaluare finală
|
4
|
Ex. – probă scrisă de specialitate
|
4
|
Portofoliu
|
PLAN DE ÎNVĂŢĂMÂNT
Tehnologia Educaţiei la distanţă
Semestrul 1 (30 credite)
Nr.
|
Disciplina
|
Reg.
|
Nr. ore/semestru
|
Nr.
|
Forma de evaluare
|
crt.
|
Curs
|
SI
|
AT
|
TC
|
AA
|
credite
|
Tipul
|
Ev. Cont.
|
Ev. Finala
|
1
|
Fundamente de matematică şi fizică în studiul chimiei
|
F
|
28
|
12
|
16
|
|
8
|
E
|
30%
|
70%
|
2
|
Chimie analitică
|
A
|
28
|
12
|
16
|
|
8
|
E
|
40%
|
60%
|
3
|
Chimie experimentală. Analiză
|
A
|
|
|
|
42
|
8
|
V
|
60%
|
40%
|
4
|
Didactica ariei curiculare Matematică şi Ştiintele naturii şi Tehnologii
|
D
|
28
|
10
|
18
|
-
|
6
|
V
|
50%
|
50%
|
Nr.
|
Disciplina
|
Reg.
|
Nr. ore/semestru
|
Nr.
|
Forma de evaluare
|
crt.
|
|
Curs
|
SI
|
AT
|
TC
|
AA
|
credite
|
Tipul
|
Ev. Cont.
|
Ev. Finala
|
1
|
Chimie organică
|
F
|
42
|
6
|
8
|
-
|
8
|
E
|
30%
|
70%
|
2
|
Chimie experimentală. Sinteză
|
A
|
-
|
-
|
-
|
56
|
8
|
V
|
60%
|
40%
|
3
|
Chimie generală şi anorganică
|
F
|
42
|
6
|
8
|
-
|
8
|
E
|
30%
|
70%
|
4
|
Didactica chimiei 1
|
D
|
28
|
12
|
16
|
-
|
6
|
V
|
30%
|
70%
| Semestrul 2 (30 credite)
Semestrul 3 (32 credite)
Nr.
crt.
|
Disciplina
|
Reg.
Curs
|
Nr. ore/semestru
|
Nr.
credite
|
Forma de evaluare
|
SI
|
AT
|
TC
|
AA
|
Tipul
|
Ev. Cont.
|
Ev. Finală
|
1
|
Chimie fizică
|
F
|
42
|
6
|
8
|
-
|
8
|
E
|
30%
|
70%
|
2
|
Chimie agricolă
|
A
|
28
|
12
|
16
|
-
|
8
|
E
|
40%
|
60%
|
3
|
Opţional de specialitate 1
|
OS
|
28
|
12
|
16
|
-
|
6
|
Proiect E
|
50%
|
50%
|
4
|
Practica pedagogică
|
D
|
-
|
-
|
16
|
40
|
4
|
V
|
70%
|
30%
|
5
|
IAC
|
D
|
28
|
-
|
-
|
28
|
6
|
E
|
40%
|
60%
|
Semestrul 4 (28 credite)
Nr.
crt.
|
Disciplina
|
Reg.
Curs
|
Nr. ore/semestru
|
Nr.
credite
|
Forma de evaluare
|
SI
|
AT
|
TC
|
AA
|
Tipul
|
Ev. Cont.
|
Ev. Finala
|
1
|
Didactica chimiei 2
|
D
|
14
|
6
|
8
|
28
|
6
|
V
|
30%
|
70%
|
2
|
Opţional de specialitate 2
|
OS
|
28
|
12
|
16
|
-
|
6
|
E + Proiect
|
50%
|
50%
|
3
|
Opţional didactic
|
OD
|
28
|
6
|
8
|
-
|
4
|
V
|
50%
|
50%
|
4
|
Practica pedagogică
|
D
|
-
|
-
|
16
|
40
|
4
|
V
|
70%
|
30%
|
Evaluare finală
|
4
|
Ex. – probă scrisă de specialitate
|
4
|
Portofoliu
|
Dostları ilə paylaş: |