Evenimentul zilei



Yüklə 44,94 Kb.
tarix01.09.2018
ölçüsü44,94 Kb.
#76273


Revista Presei

21 Mai 2015

Pagina

Publicaţie

Titlu

2

Adevarul

Servicii gratuite FIDELIS: de la informare până la dezvoltare personală şi formare profesională

3

Adevarul


Războiul PSD-PNL a dublat alocaţia copiilor

5

Evenimentul Zilei

Femeile, dezavantajate de sistemul de pensii

7

Romania Libera

230 de copii, în vacanță de transhumanță

8

Puterea

Expoziţie concurs de desene şi pictură de Ziua Copilului

8

Puterea

Deputaţii au aprobat majorarea alocaţiei de stat pentru copii de la 42 la 84 lei. Urmează votul final



ADEVARUL
Servicii gratuite FIDELIS: de la informare până la dezvoltare personală şi formare profesională

http://adevarul.ro/news/societate/servicii-gratuite-fidelis-informarepana-dezvoltare-personala-formare-profesionala-1_555c2f18cfbe376e356518db/index.html
Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România (AHSR) pune la dispoziţia persoanelor cu dizabilităţi şi femeilor în situaţii de risc din regiunile Bucureşti-Ilfov şi Sud-Muntenia o serie de servicii de specialitate ce vizează dezvoltarea perspectivelor de carieră, dar şi formarea abilităţilor personale necesare încadrării pe piaţa muncii.

Toate serviciile integrate de informare, consiliere profesională, orientare în carieră, precum şi cele de formare profesională sunt oferite GRATUIT prin intermediul proiectului ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilităţi şi femei în situaţii de risc”, cod proiect: POSDRU /173/6.1/S/148313.


Pentru că un ”un om informat este un om puternic”, proiectul FIDELIS prevede furnizarea de informaţii calitative cu privire la piaţa forţei de muncă în fiecare regiune de implementare, date legislative actualizate despre condiţiile de angajare a grupurilor defavorizate, informaţii privind reţeaua de asistenţă socială şi multe alte informaţii utile legate accesarea pieţii de muncă.
Sesiunile de consiliere şi orientare în carieră se axează pe evaluarea şi autoevaluarea personalităţii în vederea (re)integrării beneficiarilor, dezvoltarea abilităţii şi încrederii în sine pentru a decide asupra propriei cariere, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă etc.
În acest sens, vor fi organizate sedinţe de consiliere individuală (10 şedinţe/beneficiar), adaptate nevoilor fiecarui beneficiar, cu o concentrare maximă pe dezvoltarea perspectivelor de carieră, identificarea de modalităţi de motivare şi promovare individuală, formarea şi stimularea unor abilităţi specifice în scopul autocunoaşterii şi al dezvoltării personale, precum: încrederea în sine, comunicarea eficientă, responsabilizare, munca în echipă etc.
În ceea ce priveşte formarea profesională, vor fi organizate cursuri de calificare nivel II în meseria de Îngrijitor bolnavi la domiciliu. Absolvenţii cursului vor primi o subvenţie de minim 1500 RON şi, bineînţeles - competenţe profesionale pentru desfăşurarea activităţii de îngrijire atestate printr-un certificat acreditat ANC.
Toate serviciile FIDELIS descrise mai sus au un grad înalt de calitate (asigurat de experienţa echipei de specialişti) şi, mai mult decât atât, sunt personalizate şi ţin cont de necesităţile specifice ale fiecărui beneficiar.
Pentru mai multe detalii, contactaţi Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România, din Calea Moşilor 113, Sc. D, etaj 2, Bucureşti, tel: 021 312 27 81 e-mail: ahsr@arexim.ro, site: www.ahsr-fidelis.ro.

ADEVARUL
Războiul PSD-PNL a dublat alocaţia copiilor

http://adevarul.ro/news/societate/razboiul-psd-pnl-dublat-alocatia-copiilor-1_555cbeb2cfbe376e3569fd5f/index.html
Liberalii au profitat de o neatenţie a deputaţilor PSD şi au inserat un amendament care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii. Astfel, după ce legea va fi promulgată de preşedintele Iohannis, cele 3,7 milioane de copii până în 18 ani vor primi 84 de lei alocaţie în loc de 42 de lei, cum este în prezent.

Un amendament al liberalilor care prevede dublarea alocaţiei pentru copii de la 42 de lei, cât este în prezent, la 84 de lei, a trecut de Parlament, după ce articolul a fost votat, separat şi aproape accidental, în şedinţa de ieri-dimineaţă a deputaţilor.


Concret, pe masa deputaţilor s-a aflat ieri, la şedinţa dedicată dezbaterilor şi votului asupra amendamentelor, un proiect de lege venit de la Guvern care prevedea doar creşterea alocaţiilor pentru copiii din centrele de plasament. Ordonanţa prin care s-au crescut alocaţiile copiilor defavorizaţi a fost însă amendată de liberali, care au introdus o prevedere privind dublarea alocaţiilor pentru toţi copiii.
La şedinţa de dimineaţă a Camerei Deputaţilor, la care au participat doar 180 de deputaţi, PNL a reuşit să îşi mobilizeze oamenii la votul pe amendamente, în timp ce mai mulţi deputaţi PSD au lipsit. Astfel, amendamentul care prevedea dublarea alocaţiilor a trecut ieri dimineaţă de Parlament cu 98 de voturi favorabile şi 77 „împotrivă“. Imediat după vot, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, şi-a dat seama că a greşit şi a încercat să retrimită proiectul de lege la comisii, cu scopul de a se respinge amendamentul PNL. Ideea lui Neacşu n-a avut însă succes.
PSD şi PNL se ceartă, copiii câştigă
Odată ce amendamentul PNL a fost votat, PSD s-a văzut pus într-o situaţie delicată: avea de ales între a respinge definitiv proiectul de la Guvern şi a vota iniţiativa liberalilor. Primul semnal a venit din partea premierului Victor Ponta care a declarat, în şedinţa de Guvern derulată în paralel cu întrunirea deputaţilor, că măsura este una pozitivă, dar ar fi trebuit studiat impactul asupra bugetului.
După şedinţa de Guvern, premierul a venit în Parlament şi a mers ţintă în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, unde s-a consultat cu liberalii. Odată luată decizia politică, votul a fost previzibil: 332 de parlamentari au votat în favoarea proiectului şi, implicit, a amendamentului PNL, iar doi s-au abţinut. Printre cei care s-au abţinut se numără, în mod ciudat, liberalul Gabriel Andronache. De asemenea, deputatul Victor Ponta, deşi a fost prezent în sală, nu figurează, conform site-ului Camerei Deputaţilor, pe lista celor care au votat proiectul de lege. Cu toate astea, Ponta a ţinut să explice votul PSD.
„Guvernului nu i s-a cerut punctul de vedere, nici nu i s-a indicat sursa de finanţare. Impactul financiar pentru acest an îl vom acoperi cu siguranţă. Vă rog ca, la întocmirea bugetului pe 2016, să avem sprijinul întregului Parlament. Nu vreau să retrăim un episod, episodul sfârşitului anului 2008, când s-au dublat salariile pentru profesori şi, după aceea, un Guvern mai puţin competent a trebuit să le amâne. Ne vom supune voinţei suverane a Parlamentului. Pentru acest an vom găsi resursele financiare“, a declarat Victor Ponta.
„Cred că şi premierul Victor Ponta se bucură, măcar din când în când, să fie deputat. E doar un prim pas, dar vreau ca în viitorul apropiat să reuşim să mărim din nou alocaţia. Este o obligaţie, nu o problemă de orgoliu politic“, a spus şi copreşedintele liberal Alina Gorghiu, la finalul şedinţei Camerei Deputaţilor.
Ce am avut şi ce-am câştigat
În acest moment, valoarea alocaţiei este de 200 de lei pentru copiii de până la doi ani şi de 42 de lei până la vârsta de 18 ani. În cazul copiilor cu dizabilităţi, statul oferea o alocaţie de 200 de lei în primii trei ani şi de 84 de lei până la 18 ani.
După decizia de ieri a Parlamentului, alocaţia pentru copiii cu vârste între doi şi 18 ani îşi va dubla valoarea la 84 de lei, iar alocaţia pentru copiii cu dizabilităţi se va uniformiza la 200 de lei până la majorat.

Dublarea alocaţiei, o bucurie mică


Chiar dacă vorbim despre o dublare a alocaţiei pentru copii, suma de 84 de lei rămâne în continuare insuficientă pentru întreţinerea unui copil, spun însă experţii. Din aceşti bani, părinţii trebuie să aleagă, spre exemplu, ce cumpără în luna septembrie pentru un copil care începe şcoala: un ghiozdan de 70 de lei, un penar echipat de 63 de lei sau o haină de iarnă de 60 de lei.
Pentru copiii cu autism, alocaţia înseamnă o zi de terapie
În plus, copiii cu dizabilităţi au nevoie de suport financiar şi mai consistent. „Un copil cu autism trebuie să facă între două şi patru ore de terapie în fiecare zi, în condiţiile în care o singură oră costă circa 50 de lei. După un astfel de tratament, cei mici se pot recupera într-un an, doi. Aşadar, suma de 200 de lei ajunge pentru o singură zi de terapie pe lună“, a explicat Daniela Martinescu, psiholog specializat în autism.
La rândul lui, sociologul Mircea Kivu este de părere că această mărire nu va ajuta la creşterea natalităţii. „Raportat la creşterea natalităţii, impactul este zero. Studiile arată că nu ajunge alocaţia, în primul rând este nevoie de un sistem eficient de îngrijire a copilului. Pe femeile din clasa de mijloc, un copil le împiedică să-şi dezvolte cariera, iar statul trebuie să le ofere soluţii ca să nu întrerupă activitatea pentru mult timp”, crede sociologul.
Liberalii vor 200 de lei pentru toţi copiii
Totuşi, deputaţii PNL susţin că sunt conştienţi de dimensiunea pe care o implică o politică demografică eficientă şi promit că vor lupta pentru uniformizarea tuturor alocaţiilor la 200 de lei, alături de alte măsuri de stimulare.
„Ţinta noastră este de 200 de lei pe copil. Guvernul s-a văitat şi a zis că este prea mult, aşa că pentru început am obţinut 84 de lei şi putem discuta un calendar ca să ajungă la 200 de lei. În afară de aceşti bani, este nevoie de un set amplu de măsuri pentru creşterea natalităţii“, a declarat Cristina Pocora, purtătoarea de cuvânt a deputaţilor liberali.
Copiii români, printre cei mai ignoraţi din Europa
Chiar şi după majorare, România rămâne una dintre ţările europene care oferă cea mai mică susţinere pentru copii, de circa 18 euro faţă de o medie europeană de 210 euro, arată datele centralizate de Asociaţia Salvaţi Copiii.
Raportat la salariul minim pe economie, valoarea alocaţiei se ridică acum, după dublare, la 8%. Doar Bulgaria mai oferă acest nivel, în timp ce în Ungaria, alocaţia pentru copii se ridică la 18% din salariul minim pe economie. În Suedia, alocaţia variază între 9% şi 16% din salariul minim, sumele crescând progresiv în funcţie de numărul de copii, iar în Italia, de la 12% la 25%, în funcţie de venituri.
Alocaţiei pentru copii îi lipseşte formula
Ultima majorare a alocaţiei pentru copii a avut loc în anul 2008, când s-a stabilit suma de 42 de lei şi un nou sistem de calculare a valorii acestui sprijin financiar. Mai exact, cuantumul alocaţiei se raportează la Indicatorul Social de Referinţă (ISR), a cărui valoare este stabilită la 500 de lei. Atunci când guvernul decide majorarea indicatorului, cresc proporţional şi alocaţiile pentru copii, în funcţie de categorie. Specialiştii condamnă însă acest sistem de raportare, ce nu ia în considerare puterea de cumpărare a românilor.
„Pentru ca alocaţia de stat să capete o minimă însemnătate în viaţa copilului şi să reprezinte un sprijin pentru părinţi, modificarea indicelui de raportare la ISR devine absolut necesară“, a explicat George Roman, director de programe la Asociaţia Salvaţi Copiii.
Până la această modificare din 2008, a funcţionat Legea 61/1993 privind alocaţiile de stat, care obliga guvernul să actualizeze anual cuantumul alocaţiei cu inflaţia, însă această prevedere nu a fost respectată până acum.
EVENIMENTUL ZILEI

Femeile, dezavantajate de sistemul de pensii

http://www.evz.ro/femeile-dezavantajate-de-sistemul-de-pensii.html
Cu salarii mai mici și dese întreruperi de activitate pentru creșterea copiilor, femeile din România ies la pensie cu indemnizații sensibil mai mici
Ca și alte sisteme de pensii publice din Uniunea Europeană, și cel din România este constituit pe principiul contribuției care determină nivelul pensiei după ieșirea din activitate. Cu alte cuvinte, cam cât ai muncit și ai plătit asigurări sociale, cam atât va fi și pensia. „Sistemul românesc este un sistem bun”, apreciază Luise Mladen, cercetător la Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale din subordinea Ministerului Muncii.
Cu toate acestea, unul din punctele slabe ar fi acela că are foarte puține componente de redistribuire de la cei cu venituri mari către cei cu venituri mici. „În afară de această indemnizație socială pentru cei care au venituri din pensii foarte reduse și pot s-o completez din bugetul de stat, până la nivelul de 400 de lei, pentru celelalte categorii nu există”, adaugă Luise Mladen.
În acest moment, în România sunt 5.162.400 de pensionari, pensia medie fiind de 838 de lei.

Mladen adaugă că atâta timp cât avem sistemul acesta pe bază de puncte de pensie (punctajul se determină ca raport între câștigul salarial avut în perioada respectivă și câștigul salarial mediu brut pe economie) și lucrul acesta se face pentru toată perioada activă, practic, ai foarte puține componente de redistribuire.


„În aceste condiții, comparativ cu bărbații, femeile au mai mult de pierdut. Ele au întreruperi de carieră mai dese. După ce cresc mai mulți copii se reintegrează mai greu pe piața muncii. Toate acestea au niște costuri. Ele nu mai promovează la fel de facil ca și bărbații, iar din cauza întreruperilor au venituri din muncă mai mici”.
Potrivit unei statistici Eurostat publicată în 2014, nivelul pensiei medii încasată de bărbații din România era de 197 de euro, în timp ce femeile primeau, în medie, 135 de euro.

Or, un sistem de pensii are două obiective. Pe de o parte, trebuie să asigure un nivel adecvat al pensiei și să conserve cumva nivelul de trai din perioada precedentă, în același timp are și un rol de combatere a sărăciei.


„Trebuie asigurată o solidaritate între membrii sistemului, între participanții la schema publică de pensii. Or, în situația în care formula de calcul a pensiei e de așa natură încât se iau în calcul nu cei mai buni ani, nu un număr mai mic de ani, ci toți anii de contribuție, e clar că persoanele care nu au avut un istoric continuu profesional au de pierdut și aici intră femeile”.
Guvernul face redistribuția pensiilor de la săraci, la bogați
Sistemul poate fi considerat de unii echitabil. „Dar, pe de altă parte, gândițivă că reproduce integral inegalitățile de pe piața muncii. Și există inegalități de gen pe piața muncii. Prin modul cum este gândit sistemul de pensii poți să faci în așa fel încât să atenuezi din aceste inegalități. Pe când un sistem care respectă întru totul principiul contribuției reproduce aproape integral inegalitățile. Ocupațiile în care predomină femeile sunt valorizate mai puțin. Nu că ar avea o valoare mai mică, dar salariile sunt mai mici. Acum ne gândim: este echitabil sau nu este echitabil?”.
Iar dacă tot vorbim de redistribuire, ultimele acțiuni ale Guvernului privind reintroducerea unor pensii speciale, în loc să redistribuie de la bogați către săraci, pe principiul solidarității în cadrul aceleiași generații, acum redistribuția se face invers, de la săraci către bogați. „Dacă plata pensiilor speciale se suportă de la același buget”, punctează Luise Mladen.
Răspundem cititorilor
Robertin Rusu: Cât este perioada minimă de contribuție la fondul de pensii?
Pentru ca dreptul la pensie publică să poată fi deschis este necesar să aveți minimum 15 ani de vechime în muncă și 65 de ani de vârstă, conform legii.
Efectuarea stagiului militar și facultatea se iau în considerare la calcularea timpului de contribuție ?
Da, dar doar în anumite cazuri: la calculul pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei de urmaș sau de invaliditate.
Ioan R. Există acorduri între țări pri vind plata pensiilor către cetățeni care, pensionari fiind, dobândesc o nouă cetățenie? Funcționează un astfel de tratat între România și SUA?
Pentru ca dreptul de pensie să fie deschis în România pentru un cetățean american care a lucrat în sistemul românesc, trebuie ca persoana să fi cotizat minimum 15 ani la asigurările sociale din România. În aceste condiții, după împlinirea vârstei de 65 de ani, el poate cere pensie de la statul român numind, prin procură, un mandatar care are domiciliul în România. Acesta poate depune dosarul pentru deschiderea contului și a dreptului de pensie, exportul de prestații fiind făcut în dolari SUA. Procura este valabilă 1,8 ani și, anual, cetățeanul american trebuie să trimită în România un document tip, numit „certificat de viață”, care atestă că poate primi în continuare pensia.
Cititorii ne pot scrie pe adresa de e-mail secretariat@evzgroup.ro sau la redacția Evenimentul zilei pe adresa Bd Dimitrie Pompeiu nr. 6 sector 2, București

ROMANIA LIBERA

230 de copii, în vacanță de transhumanță

http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/230-de-copii--in-vacanta-de-transhumanta-379084

230 de copii, elevi și preșcolari din cinci sate de munte din județul Alba, au intrat în vacanța de transhumanță. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Inspectoratului Școlar al județului Alba, care au aprobat o structură particulară a anului școlar pentru unitățile de învățământ din satele Loman, Pleși, Tonea, Strungari și Purcăreți.


Copiii au intrat în vacanță de luni, pentru că pleacă, împreună cu familiile lor, în zona de fânețe, unde își petrec o lună, apoi urcă în zona pășunilor alpine. Aici, satele de păstori stau până la sărbătoarea Sfânta Marie Mică, în 8 septembrie, când se întorc din nou în zona de fânețe. Copiii revin la școală din data de 1 octombrie.

PUTEREA
Expoziţie concurs de desene şi pictură de Ziua Copilului

http://www.puterea.ro/social/expozitie-concurs-de-desene-si-pictura-de-ziua-copilului-113925.html

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” organizează pe 1 iunie expoziţia concurs de desene şi pictură „Copilăria în sat” pentru copii şi tineri cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani.


Expoziţia organizată în fiecare an pentru sărbătorirea Zilei Internaţionale a Copilului - 1 iunie, va reuni lucrările inspirate de ambianţa muzeului, realizate de copii din şcoli bucureştene, şcoli ale corpului diplomatic, precum şi şcoli din ţară. Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 1 iunie la ora 11.00 şi va fi însoţit de un spectacol de divertisment susţinut de copii. În programul sărbătorii sunt incluse evenimente şi momente de divertisment.


PUTEREA

Deputaţii au aprobat majorarea alocaţiei de stat pentru copii de la 42 la 84 lei. Urmează votul final

http://www.puterea.ro/social/deputatii-au-aprobat-majorarea-alocatiei-de-stat-pentru-copii-de-la-42-la-84-lei-urmeaza-votul-final-113901.html

Deputaţii au aprobat, miercuri, în cadrul şedinţei de plen, cu 98 voturi "pentru" şi 77 "împotrivă", un amendament al PNL privind majorarea alocaţiei de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei.


Deputatul PNL Cristina Pocora a cerut, în plen, la dezbaterea Ordonanţei de urgenţă la 65/2014, introducerea unui amendament de dublare a alocaţiei pentru copii. Comisia de Muncă a respins, marţi, acest amendament, reprezentanţii PSD susţinând că Ministerul Muncii va veni cu o propunere de majorare a alocaţiei pentru copii.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii Codrin Scutaru a declarat, în plen, că au fost mărite alocaţiile la mai multe categorii, iar în momentul în care Guvernul va găsi sursa de finanţare pentru a mări alocaţia pentru toţii copiii o va face.
În urma votului în plen, acest amendament a trecut, însă, cu 98 de voturi "pentru" şi 77 de voturi "împotrivă".
Imediat după vot, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a solicitat o pauză de consultări.
Proiectul de aprobare a ordonanţei urmează să fie supusă votului final la ora 15.00.
Yüklə 44,94 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin