Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei



Yüklə 83,27 Kb.
tarix09.01.2019
ölçüsü83,27 Kb.
#94426




Universitatea Politehnica Bucureşti

Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei






Backup, Arhivare şi

IBM Tivoli Storage Manager




Vasile Florin-Liviu

An VI

Specializarea ISC


CUPRINS
I. INTRODUCERE ......................................................................................... 3 1.1 Backup şi Arhivare, Noţiuni de bază ................................................................ 3

1.2 Arhivarea si presiunile legislative....................................................................... 4

1.3 Este fiabila o abordare integrata?.......................................................................5
II. Spaţiul Tivoli Storage Manager................................................................. 6

2.1 Funcţiile de bază ………..................................................................................... 7

2.2 Evoluţia de-a lungul timpului………………..................................................... 8
III. Arhitectura Tivoli Storage Manager..........................................................8

3.1 Tivoli Storage Manager, o scurtă privire de ansamblu......................................8

3.2 Serverul IBM Tivoli Storage Manager................................................................9

3.3 Clientul IBM Tivoli Storage Manager Backup/Archive............................... …9

3.4 Agentul de depozitare IBM Tivoli Storage Manager...................................... 11

3.5 Deplasarea Server-free a datelor....................................................................... 11

3.6 Mediile suportate de IBM Tivoli Storage Manager......................................... 12

3.7 Concepte de backup şi arhivare......................................................................... 12

3.8 Conceptele şi dispozitivele de depozitare….......................................................16
IV. Administrarea IBM Tivoli Storage Manager...........................................18

4.1 Consola de administrare şi Administration Center ….....................................18

4.2 Politicile T.S.M….................................................................................................19

4.3 Securitatea…........................................................................................................20
V. Concluzii.......................................................................................................22

I. Introducere

1.1 Backup şi arhivare, Noţiuni de bază



Datele sunt un element comun pentru orice companie. In format electronic sau pe orice alt suport datele se aduna in interiorul companiilor in cantitati tot mai mari. De la complexele aplicaţii informatice pana la banala mesagerie electronica, datele se aduna in cantitati imense, ridicând noi provocări si responsabilitati cat mai apasatoare pentru departamentele de IT privind stocarea si siguranţa acestora. Principalele acţiuni privind datele, dincolo de utilizarea lor eficienta, sunt backup-ul si arhivarea. Deşi diferite, cele doua tehnologii au o zona comuna de aplicabilitate dar cu toate acestea se pot delimita foarte clar diferenţele si caracteristicile fiecăreia dintre acestea.

În tehnologia informaţiei backup(copie de siguranţă) se referă la a face copii ale datelor, astfel încât aceste exemplare suplimentare să poată fi utilizate pentru a restaura originalul după un eveniment nefericit, adică după o pierdere a datelor de orice fel şi în orice mod. Aceste copii suplimentare sunt, de obicei, numite "backup". Backup-urile sunt utile în principal pentru două scopuri. Primul este acela de a restaura un întreg ca urmare a unui dezastru (numit disaster recovery). Cel de-al doilea este de a restabili un număr de fişiere după ce acestea au fost şterse accidental sau deteriorate.

Deoarece un sistem de rezervă conţine cel puţin o copie a tuturor datelor în valoare, cerinţele de spaţiu de stocare a datelor sunt considerabile. Organizarea acestui spaţiu de stocare şi gestionarea procesului de trecere în rezervă este o întreprindere complicată. Un depozit de date model poate fi folosit pentru a furniza structura de depozitare. În epoca modernă de calcul există mai multe tipuri de dispozitive de stocare a datelor care sunt utile pentru a face copii de rezervă., data security, and portability. Există, de asemenea, multe moduri diferite în care aceste dispozitive pot fi amenajate pentru a oferi redundanţă geografică şi securitatea datelor şi portabilitate.

Înainte ca datele să fie trimise către locaţia de stocare, acestea sunt selectate, extrase şi manipulate. Multe diferite tehnici au fost dezvoltate pentru optimizarea procedurii de backup. Printre acestea se numără optimizări pentru lucrul cu fişiere şi surse de date active, precum şi de compresie, criptare şi de-duplicare, printre altele. Multe organizaţii şi persoane fizice încearcă să aibă încredere că procesul rulează conform aşteptărilor şi mai lucrează şi pentru a defini măsurători şi tehnici de validare. De asemenea, este important de a recunoaşte limitările şi factorii umani implicaţi în orice schemă de backup.


Revenind la backup şi arhivare, majoritatea specialistilor sunt de acord ca intre cele doua solutii exista numeroase diferente atat la nivel de concept, cat si de implementare, incat abordarea lor sa fie una distincta. La fel de importante pentru buna desfasurare a activitatii unei companii, e greu de afirmat care dintre cele doua solutii ar trebui implementata in primul rand. Totusi, backup-ul este o activitate mai generala care priveste orice companie, in timp ce arhivarea are o nuanta optionala. Backup-ul permite realizarea de copii de siguranta ale datelor active, pentru recuperarea acestora in caz de distrugere accidentala sau dezastru. Aceste copii de siguranta se pot rescrie periodic, pe baza unor politici prestabilite in cadrul companiei. Cel putin la nivel conceptual, in orice companie se practica o forma de back-up chiar daca in variante foarte simple si de cele mai multe ori manuale. Stocarea datelor se face pe termen scurt pe diverse suporturi media reutilizabile: hard disk-uri, CD-RW, DVD-RW, benzi.

Pe de alta parte, arhivarea se refera la stocarea informatiei pentru o anumita perioada de timp, de exemplu raportari financiare, mail-uri care trebuie stocate pentru anumite perioade de timp conform anumitor standarde de audit si pentru a fi disponibile si in viitor.

In general, suportul utilizat pentru arhivare poate fe de tipul WORM (write once read many) si include: CD-R, DVD-R si benzi. Acest lucru nu permite stergerea lor si este solutia ideala pentru organizatiile care trebuie sa arhiveze informatiile din motive legale.

Mult mai cuprinzatoare decat un back-up, arhivarea electronica nu este doar o copie de siguranta a datelor, ci o metoda de acces facil la informatii. Prin utilizarea arhivarii electronice se doreste eliminarea generarii de hartie prin eliminarea copiilor de consultare a documentelor. Backup–ul ofera doar siguranta pastrarii datelor in cazul aparitiei unor incidente IT nedorite. Arhivarea electronica aduce multe alte avantaje: reduce timpul de acces la date, elimina greutatile ajungerii la arhiva fizica si, nu in ultimul rand, elimina costurile suplimentare generate de lucrul cu documentele (copii ale documentelor, salariul arhivarului, pierderile unor oportunitati printr-o reactie lenta a raspunsurilor la cereri din lipsa accesului la informatii, etc.). Trebuie precizat insa ca o arhiva electronica implementata cu ajutorul unui sistem informatic are nevoie de backup complementar.

Daca la nivel de back-up cerintele sunt legate de un timp cat mai redus pentru salvarea si restaurarea datelor, pentru arhivare un element critic este acela legat de asigurarea compatibilitatii dintre formatul datelor utilizat la momentul initial al arhivarii datelor si programele utilizate pentru citirea datelor. Un fisier creat si arhivat in format WordPerfect in anii ‘80, va trebui sa poata fi deschis si vizualizat cu unelte software ale anilor 2000. Tot la nivel aplicatie, un sistem de arhivare trebuie sa asigure functionalitati complexe de indexare a datelor, respectiv de cautare, alaturi de functionalitati complexe de migrare a datelor intre diverse medii de stocare pentru asigurarea conservarii de lunga durata. Deci se poate concluziona ca arhivarea electronica nu presupune doar stocarea datelor pe medii optice sau magnetice ci si asigurarea compatibilitatii cu tehnologia de-a lungul anilor.




1.2 Arhivarea si presiunile legislative

Justificările privind investiţia în acest tip de soluţii au, de asemenea, origini diferite. Dacă pentru back-up, în general, cerinţele apar la nivel intern si au la baza nevoia de siguranţă şi de continuitate a accesului la date, pentru arhivare exista si cerinte externe impuse de nevoia de complianţă cu anumite legislaţii sau reglementări industriale. Cerintele pentru backup pornesc din zona operationala a companiei – necesitatea de a avea date consistente si disponibile in caz de distrugere sau alterare, in timp ce nevoia de arhivare este generata din zona de business, cu influente externe companiei – nevoia de a ralia compania la diverse standarde din industrie, legislatie locala sau de a pastra datele nealterate spre consultare pe termen lung. Totusi, dincolo de orice alta cerinta externa sau cauze legislative, arhivarea electronica aduce un aport major in ceea ce priveste eficientizarea operatiunilor intr-o companie si o scadere a costurilor acestora.


Aparitia Legii privind arhivarea documentelor în formă electronică nr 135/2007 a fost publicata in Monitorului Oficial nr. 345 din 22 Mai 2007 va favoriza transformarea arhivarii electronice intr-un instrument ce poate fi folosit chiar si in justitie. Reglementarile ce vor aparea in curand ne vor da o idee mai concreta despre cum se va putea face acest lucru. Forma curenta a Legii Arhivarii nu elimina suportul fizic, ceea ce inseamna ca, pe langa arhiva electronica, trebuie sa pastram si suportul fizic. Din acest punct de vedere, arhivarea electronica poate fi considerata un “backup al arhivei fizice”.
Daca ne referim strict la necesitatea celor doua solutii, nuantele sunt de asemenea diferite. Back-up-ul este o activitate critica pentru orice companie, indiferent de tipul de activitate sau dimensiune. Pierderea datelor poate echivala, intr-o situatie extrema, cu inchiderea afacerii. Pe de alta parte, arhivarea devine un aspect critic pentru companiile mari generatoare de hartie, iar in acest segment se incadreaza si bancile, asiguratorii, institutiile statului, etc. Pentru companiile care au diverse mecanisme de reglementare a duratei de viata a informatiei, cum ar fi cele din zona telecomunicatiilor, bancara sau medicina, unde exista durate impuse de pastrare activa a datelor, arhivarea devine un punct nevralgic care trebuie tratat in conjuctura sau separat cu operatiile de backup.

1.3 Este fiabila o abordare integrata?

Chiar daca intre cele doua solutii exista numeroase diferente atat la nivel de concept, cat si la nivel de justificare, pentru companiile mari este recomandata o abordare integrata. Acolo unde exista o abordare coerenta a politicii IT, abordarea celor doua solutii trebuie sa fie comuna, mai ales ca la nivel tehnologic se poate vorbi de convergenta. Achizitia si implementarea pot fi abordate total separat, dar este recomandabil ca proiectarea arhitecturii sa cuprinda ambele solutii, deoarece o parte din infrastructura IT poate fi comuna si aplicatiile software care pot fi utilizate contin module atat de back-up, cat si de arhivare. Aceasta va conduce la optimizarea solutiei hardware si software din punct de vedere tehnic si financiar.



II. Spaţiul Tivoli Storage Manager
2.1 Funcţiile de bază
IBM Tivoli Storage Manager este unul dintre produsele de bază din setul de produse IBM Tivoli Storage Management. El furnizează o soluţie pentru a distribui informaţii şi conduce la depozitare intr-o reţea proprie a unei companii şi la asigurarea unui mediu corespunzător. IBM Tivoli Storage Manager protejează şi utilizează informaţii de la mai mult decât 30 platforme operaţionale, acoperind comunicaţiile mobile, sistemele de tip server sau desktop de-a lungul întregii distribuţii a acestora. El suportă sutele de dispozitivele de depozitare ( incluzând disc, banda magnetică, şi mediu optic) şi de asemenea suportă şi medii de transmisiune ca LAN, WAN şi infrastructurile SAN.
Acestea sunt funcţiile de bază oferite de IBM Tivoli Storage Manager şi produsele lui complementare:
Protecţia Datelor, incluzând:


  1. Backup-ul operaţional şi restaurarea datelor: Procesul de backup creează copii ale datelor pentru a le proteja împotriva pierderii sau distrugerii fişierelor sau datelor de aplicaţie.

Procesul de restaurare plasează copia de siguranţă (backup-ul) a informaţiilor într-un



sistem sau o staţie de lucru orientate către client. 


  1. Recuperarea în caz de dezastru: Toate activităţile necesare pentru a organiza, a conduce, şi a automatiza procesul de recuperare de la o pierdere majoră de infrastructura IT sau a informaţiilor din interiorul businessului. Aceasta include procesele pentru a muta informaţiile în afara site-ului într-o amplasare sigură, pentru a reconstrui infrastructura IT, şi pentru a reîncărca informaţii cu succes într-un cadru de timp acceptabil.


Managementul resurselor de date, incluzând:

  1. Vitala reţinere a înregistrărilor, arhivarea şi recuperarea: Procesul de arhivare creează copia un fişier sau unui set de fişiere reprezentînd un punct final al unui proces de depozitare pe termen lung. Fişierele pot să rămână pe căile de depozitare locale sau pot să fie şterse. Clientul controlează cît timp (prin perioada de reţinere) o copie de arhivă urmează să fie reţinută. Recuperarea localizează copiile în depozitul de arhive şi le plasează înnapoi în sistemul clientului sau într-o staţie de lucru.




  1. Managementul spaţiului (managementul ierarhic al dispozitivelor de stocare): Acest proces furnizează mişcarea automată şi transparentă de informaţii operaţionale de la spaţiul de pe disk al userului la o magazie de depozitare centrală. Dacă utilizatorul accesează aceste informaţii, acestea sunt dinamic şi în mod transparent restaurate la depozitul clientului.


2.2 Evoluţia de-a lungul timpului
IBM Tivoli Storage Manager a apărut pentru prima oară sub numele de ADSTAR Distributed Storage Manager(ADSM). Figura 0 arată linia de lansare de-a lungul timpului pentru diversele versiuni de ADSM, devenit ulterior IBM Tivoli Storage Manager, până la versiunea curentă.



Figura 0. Evoluţia IBM Tivoli Storage Manager de-a lungul timpului

III. Arhitectura Tivoli Storage Manager
Un backup şi o restaurare bune necesită gândire! Această propoziţie poate părea evidentă, dar există o mare diferenţă între soluţiile implementate bine, cu o analiză atentă şi cu o testare efectivă şi soluţiile implementate fără un plan şi fără a fi testate. Este un fapt nefericit acela că mulţi utilizatori descoperă că backup-ul lor este unul inadecvat, abia atunci când au nevoie de o restaurare.
3.1 Tivoli Storage Manager, o scurtă privire de ansamblu:
IBM Tivoli Storage Manager este un soft ce se implementează ca o aplicaţie de tipul server-client, compunându-se din o componentă soft de tip server IBM Tivoli Storage Manager Server, clientul IBM Tivoli Storage Manager Backup/Archive Client şi alte produse complementare. Figura 1 arată componentele principale ale IBM Tivoli Storage Manager.


Figura 1. Arhitectura IBM Tivoli Storage Manager
Interfata de administrare permite administratorilor sa centralize si sa monitorizeze activitatile serverelor, sa defineasca politicile de management pentru clienti si sa programeze oferirea de servicii catre clienti la intervale de timp regulate.
Un nod client poate fi o statie de lucru, un computer personal, un server de fisiere, un server NAS (network-attached storage) de fisiere si chiar si alt tip de servere. Nodul client are software-ul Tivoli Storage Manager pentru clienti instalat si este inregistrat ca nod pentru server.
Serverul foloseste o baza de date pentru a retine informatiile despre clienti, datele clientilor, storage-ul folosit, politicile de management si scheduler-urile. Logurile pentru recuperare sunt folosite pentru integistrarea informatiilor despre actiunile serverului si clientilor in momentul in care aceste actiuni au loc.
Bazinele de stocare(Storage Pools) sunt defapt acele medii de stocare folosite de server pentru depozitarea informatiilor. Acestea pot fi de mai multe tipuri: hard disk-uri, array-uri de discuri, drive-uri de tape-uri de sine statatoare, librarii de tape-uri, si alte forme de stocare cu acces aleator sau secvential. Toate aceste medii pe care serverul le foloseste sunt grupate in bazine de stocare de catre aplicatie. Mediile de stocare pot fi conectate direct la server sau prin intermediul unei retele LAN ori SAN(Storage Area Network).

Serverul IBM Tivoli Storage Manager furnizează un mediu sigur, incluzând automatizarea, raportarea şi monitorizarea funcţiilor, pentru depozitare de informaţii ale clientului. El de asemenea furnizează politicile de management ale spaţiului de depozitare şi menţine toată informaţia de inventar de obiect pentru a-şi permite să conducă aceste informaţii în modul cel mai eficace.

Clientul IBM Tivoli Storage Manager Backup/Archive, agentul de depozitare IBM Tivoli Storage Manager, şi produse complementare pun în aplicare funcţiile de management cum ar fi:


    • backup-ul şi recuperarea datelor,

    • arhivarea şi restaurarea,

    • managementul spaţiului,

    • recuperarea în caz de dezastre.

Softul de client poate rula pe sisteme diferite, incluzând laptopuri, PC-uri de lucru, sau sisteme de servere. Clientul şi softul de server poat de asemenea să fie instalate pe acelaşi sistem pentru o soluţie de backup local. Softul de agent de depozitare împreună cu softul de server activează implementarea soluţiiei de copiere Lan-free în interiorul unei infrastructuri SAN. Este de asemenea posibilă definirea ierarhiilor de server sau conexiunilor între servere peer-to-peer pentru a furniza o soluţie de management al spaţiului de depozitare multi-stratificată.



3.2 Serverul IBM Tivoli Storage Manager
Una dintre componentele arhitecturale principale ale serverului IBM Tivoli Storage Manager este baza de date relaţională interioară (in-built). Baza de date Tivoli Storage Manager a fost în special a proiectată pentru sarcina de a lucra cu date. Toată informaţia de politici, jurnale, autentificare şi protecţie, conducerea mediilor şi inventarul de obiect este manageriat prin această bază de date. Cele mai multe câmpuri sunt exteriorizate prin comenzile de conducere de nivel înalt ale Tivoli Storage Manager, comenzile SQL SELECT sau pentru scopuri de raportare, folosind un driver ODBC. În mod evident, această baza de date este complet protejată cu oglinda de soft şi cu funcţiile lui proprii de conducere, de backup şi de restaurare.

Pentru stocarea informaţiilor şi datelor utilizate, serverul Tivoli Storage Manager manageriază o magazie de depozitare. Magazia de depozitare poate să fie pusă în aplicare folosind oricare combinaţie de medii de stocare cunoscute: discuri magnetice sau optice, banda magnetică, dispozitive de depozitare robotizate, care sunt conectate local la server sau care sunt accesibile prin SAN.

Serverul Tivoli Storage Manager furnizează drivere pentru dispozitivepentru mai mult de 300 de tipuri de dispozitive diferite de la fiecare fabricant major.

În depozitul de stocare dispozitivele pot să funcţioneze singure  sau pot să fie legate împreună pentru a forma una sau mai multe ierarhii de depozitare.



3.3 Clientul IBM Tivoli Storage Manager Backup/Archive
Informaţiile şi datele sunt expediate la serverul IBM Tivoli Storage Manager folosind clientul IBM Tivoli Storage Manager Backup/Archive şi produsele complementare Tivoli şi Non-Ibm Tivoli. Aceste produse cooperează cu serverul Tivoli Storage Manager pentru a garanta informaţiile şi datele de care este nevoie să fie stocate.

Clientul Tivoli Storage Manager ne oferă posibilitatea de a face backup şi restore, arhivare şi dezarhivare. Clientul pune în aplicare metodologia de backup, patentată, progresivă, tehnologie adaptabilă de copiere sub-fişier şi metodele de reţinere unice aşa cum sunt descrise mai jos în “Concepte de arhivare şi backup”.

Clienţii Backup/Archive sunt implementaţi ca şi clienţi multi-sesiune, fapt ce înseamă că ei sunt în stare să exploateze capabilităţile multi-threading ale sistemelor moderne de operare.Aceasta activează posibilitatea de a face backup şi arhivare în paralel.

În funcţie de platforma clientului, clientul de Backup/Archive poate să fie utilizat sub forma de interfaţă grafică, linie de comandă sau interfaţă Web de utilizator ( vezi Figura 2).







Figura 2. Interfeţele client de Backup şi Arhivare ale userului

3.4 Agentul de depozitare IBM Tivoli Storage Manager
Agentul de depozitarea IBM Tivoli Storage Manager sprijină soluţiile de backup Lan-free folosind infrastructura SAN. Agentul de depozitare prezintă dinamic bibliotecile de benzi magnetice şi discurile conectate la SAN cu serverul Tivoli Storage Manager, şi el are capacitatea de a scrie şi citi informaţiile de la client direct la şi de la spaţiul de depozitare pe care serverul îl posedă.

Agentul de depozitare este disponibil pentru a selectat clienţii Backup/Archive la fel ca şi în ceea ce priveşte bazele de date populare şi aplicaţiile ca de exemplu MS Sql-server, MS Exchange, Oracle, DB2 şi Lotus Domino.



3.5 Deplasarea Server-free a datelor
IBM Tivoli Storage Manager permite clienţilor să facă direct backup şi restaurare a imaginilor de filesystem între depozitele de pe disc şi dispozitivele de bandă magnetică accesibile peste SAN. Această mişcarea de informaţie server-free este manipulată în interesul serverului Tivoli Storage Manager cu ajutorul unui motor ca de exemplu IBM SAN Data Gateway. Motorul trebuie să se învrednicească să execute comenzile de copiere SCSI-3. Motoarele de mişcare a informaţiei server-free  trebuie să fie adresabili de la toate dispozitivele implicate, care includ discuri şi benzi magnetice. Dispozitivele trebuie să fie ataşate la SAN prin fibră ataşată direct sau dispozitive SCSI conectate la un motor de transport de informaţie.

3.6 Mediile suportate de IBM Tivoli Storage Manager
Serverul IBM Tivoli Storage Manager şi softul de client sunt disponibile pe multe şi diferite platforme de sistem şi pot să exploateze diferite protocoale de comunicare. Figura 3

rezumă mediile suportate în momentul de faţă.




Figura 3. Mediile suportate de IBM Tivoli Storage Manager

3.7 Concepte de backup şi arhivare
Backup, în termenele IBM Tivoli Storage Manager, înseamnă creaţia unei copii adiţionale a unui obiect de informaţie pentru a se întrebuinţa pentru recuperarea operaţională. Ca deja menţionată, selectarea de informaţii pentru a fi backup-ate trebuie să fie făcută cu grijă pentru a garanta că, la restaurare, informaţiile sunt încă folositoare. O informaţie poate să fie un fişier, o parte a unui fişier, un director sau un obiect de informaţie definit de utilizator cum ar fi un tabel al unei bazei de date. Versiunea de copie a acestei informaţii este stocată separat în depozitul de pe server. Potenţial, dvs puteţi să faceţi câteva versiuni de copie a informaţiilor, fiecare versiune la un moment de timp diferit.

Caracteristic, versiunea cea mai curentă de informaţii este normal restaurată, astfel Tivoli Storage Manager selectează acestă versiune ca implicită, dar noi putem să preferăm să restaurăm de la oricare versiune de copie existentă. Numărul şi perioada de reţinere a versiunilor de backup este controlată de server cu politicile definite. Versiunile vechi de backup sunt în mod automat şterse imediat ce versiunile noi sunt create, dacă numărul de versiuni conţinut depăşeşte limita definită, sau vor fi şterse după o perioadă de timp sigură.

Figură 6 arată cum definiţiile de politică lucrează cu Tivoli Storage Manager. În acest caz, noi am specificat să fie reţinute maxim 6 versiuni de backup ale unui fişier particular. Fişierului i se face backup prin funcţionalităţi de copiere normală zilnică, în fiecare zi în care apar schimbări. Cea mai recentă versiune de fişier salvată este numită copia activă. Toate versiuni celelalte sunt copiile inactive. Tivoli Storage Manager, în mod automat, şterge copiile inactive când numărul total de versiuni de backup stocate depăşeşte limita impusă de politică. În acest caz, în ziua 8, versiunea de fişier cea mai veche, inactivă,

( care este de fapt fişierul căruia i s-a făcut backup în ziua 1) este expirată astfel încât mereu, maxim 6 versiuni de backup să fie reţinute. Definiţiile de politică de Tivoli Storage Manager de asemenea includ aceşti parametri separat pentru fişiere care sunt şterse de la client.




Figura 4. Politică simplă de backup
Pentru un backup la nivel de fişier, principala diferenţă faţă de multe alte aplicaţii de backup, este că Tivoli Storage Manager foloseşte metodologia de copiere progresivă (progressive methodology). Ca în Figura 5, după primul backup complet, IBM Tivoli Storage Manager funcţionează după aceea cu backup-uri incrementale numai. Ca şi consecinţă, numai acele fişiere care sunt noi sau care au fost schimbate de la ultima copie, vor fi salvate.

Metodologia de backup progresiv la nivel de fişier, în comparaţie cu alte metode ca Full+ Incremental sau Full+ Differential, reduce semnificativ cantitatea de informaţii ce trebuiesc copiate şi împiedică copiile inutile de informaţii neschimbate pentru a reduce şi consolida utilizarea banzii magnetice de recuperare. Ca rezultat, IBM Tivoli Storage Manager oferă recuperarea mai rapidă dar nu restaurând versiunile multiple ale aceluiaşi fişier, ci numai informaţiile de care este de fapt nevoie.




Figura 5. Comparaţie între: backup progresiv, full+incremental şi full+diferenţial
Reorganizarea căilor de depozitare fizice pentru a stoca informaţiile clienţilor împreună din punct de vedere fizic pe un număr mic de medii - pentru a furniza accesul mai rapid rapid în cazul unei recuperări de sistem completă - se face în mod transparent la client, şi este în întregime automatizat pe server folosind informaţiile despre date şi meta-informaţiile stocate în baza de date a serverului.
Tehnologia de backup adaptiv de sub-fişier a IBM Tivoli Storage Manager pune în aplicare altă metodă puternică pentru a reduce cantitatea de informaţii transferate de la client la sistemul de servere. Această metodă activează clientul de Backup/Arhivare ( clientul Web, linia de comandă, şi GUI-ul) pentru a salva numai porţiunea schimbată a unui fişierul, ori pe un octet sau un nivel blocat, în loc să transfere fişierul întreg către server de fiecare dată. Această caracteristică serveşte la înfrângerea limitărilor lărgimii de bandă a reţelei, în special pentru clienţii mobili sau clienţii remote. Figura 6 arată cum această tehnologie lucrează.


Figura 6. Backup-ul adaptiv de subfişier
La oricare moment de timp, IBM Tivoli Storage Manager permite crearea unui set complet de fişierele de client(setul de backup) pe server folosind versiunile de backup cele mai recente conţinute în magazia de depozitare a serverului. Seturile de backup, ca şi în figura 7, pot fi folosite pentru a reţine un snapshot al tuturor fişierelor clientului pentru o perioadă lungă de timp(Arhivă Instantă) sau pentru recuperarea Lan-free a unui sistem client copiind acest set de backup pe mediile portabile şi restaurându-le local (Restaurare Rapidă).


Figura 7. Setul de backup

Arhivarea cu IBM Tivoli Storage Manager înseamnă să se creeze o copie a unui fişier ca un obiect separat în magazia de depozitare, fiind reţinut aici pentru o perioadă de timp specifică. Caracteristic se foloseşte această funcţie pentru a crea o copie adiţională de informaţii ce trbuiesc salvate pentru scopurile cu caracter istoric, şi în consecinţă, consideraţie specială ar trebui să fie oferită ca să garanteze că informaţiile de acel format să nu fie dependente de ceva. Datele vitale(informaţii care trebuie să se păstreze legale sau din alte motive de afacere) sunt de asemenea candidaţi pentru arhivare. Se poate specifica să se şteargă informaţiile originale de pe sistemul sursă numai după ce arhiva copie a fost creată pe server. În acest sens, puteţi să folosiţi arhivarea pentru a face spaţiu adiţional disponibil pe sistemul de client Tivoli Storage Manager. Oricum, arhivarea nu ar trebui să fie gândită ca funcţie completă de management al spaţiului, deoarece restaurarea transparentă automată nu este disponibilă.
În consecinţă, diferenţa între backup şi arhivare este că backup-ul creează şi controlează versiuni multiple de backup care sunt direct ataşate la fişierul de client original; pe când arhivarea creează un obiect stocat adiţional care este păstrat normal pentru o perioadă de timp specifică, în caz de necesităţi vitale.

3.8 Conceptele şi dispozitivele de depozitare
Toate datele clienţilor manageriate de IBM Tivoli Storage Manager sunt conţinute în magazia de depozitare IBM Tivoli Storage Manager, care constă în bazine de depozitare, similare cu un disc, bandă magnetică, sau dispozitive optice. Magazia de depozitare este controlată de serveru, care foloseşte un model propriu de depozitare pentru a vizualiza, clasifica, şi controla aceste dispozitive de depozitare, şi pentru a pune în aplicare funcţionalitatea de manageriere a depozitului( vezi Figura 8).


Figura 8. Conceptul de management al depozitării

Datele(obiectele) pot să fie componente de tip sub-fişier, fişiere, directoarele sau volumele logice care sunt copiate de la sistemele de client; ele pot să fie obiecte ca tabele sau înregistrări de la aplicaţiile bazei de date, sau pur şi simplu un bloc de informaţii pe care un sistem client doreşte să le depoziteze pe server. Fiecare obiect are o politică de management asociată lui care defineşte ce va face IBM Tivoli Storage Manager cu acel obiect.
IBM Tivoli Storage Manager a implementat funcţii de management de depozitare adiţionale pentru mişcarea obiectelor de informaţie de la un depozit la altul. După cum am discutat şi în partea anterioară, IBM Tivoli Storage Manager foloseşte metodologia de copiere progresivă pentru a salva fişierele clientului în magazia de depozitare. În magazie, funcţiile sunt furnizate de server pentru a reorganiza informaţiile şi mediile de depozitare pentru a uşura recuperarea eficace şi rapidă. Aceste funcţii Tivoli Storage Manager reamplasează (relocate) obiectele de informaţie de la un volum la altul, şi coamplasează(collocate) obiectele făcute pentru a fi împreună, atât la nivelul sistemul client sau la nivelul grupului de informaţie. Coamplasarea este prezentată în figure 9.


Figura 9. Coamplasarea
O altă funcţie importantă de management al depozitării, implementată în server, este abilitatea de a copia datele (atât asincron cât şi concurent cu operaţia de backup) şi de a le stoca în bazine diferite ale depozitului. Aceste copii ale bazinelor de depozitare pot fi create pe benzile locale şi duse în afara site-ului, sau pot fi create pe benzi aflate la distanţă sau pe un alt server. Astfel sunt furnizate copii adiţionale de informaţii şi stocate într-un loc sigur, care sunt disponibile pentru a fi restabilite în cazul în care se pierd mediile de depozitare individuale sau chiar întreaga magazie de depozitare. Această funcţie este complet transparentă la client, şi este executată în mod automat, la cerere, în serverul IBM Tivoli Storage Manager. Figura 10 ilustrează funcţia de creare a unei copii de bazin de depozitare.



Figura 10. Creare de copii ale unui bazin de depozitare

IV. Administrarea IBM Tivoli Storage Manager
4.1 Consola de administrare şi Administration Center
Pentru administrarea centrală de unul sau mai multe servere, IBM Tivoli Storage Manager furnizează linia de comandă sau interfeţa de administrare Web numită Administration Center.( vedeţi Figura 11).




Figura 11. Consola de administrare şi Administration Center
Interfaţa Web numită Administration Center se instalează ca o componentă a ISC. Integrated Solutions Console (ISC) este un framework care permite instalarea unor componente oferite de IBM pentru multiple aplicaţii, componente ce pot fi accesate dintr-o singură interfaţă de administrare Web, în cazul nostru este vorba de Administration Center.

Utilizarea interfaţei Web de administrare îţi oferă o serie de avantaje, este în primul rând mai uşor de utilizat, nu este nevoie sa te autentifici decât o singură dată pentru a accesa mai multe servere T.S.M dintr-o singură interfaţă.

Poţi de asemenea să monitorizezi foarte uşor sănătatea mediilor proprii de stocare. Update-urile de status sunt oferite regulat de Administration Center pentru:


    • evenimentele programate

    • baza de date a serverului şi logurile de recuperare

    • depozitele de stocare, incluzând informaţii despre dispozitivele şi caile offline şi despre volumele montate

Se mai pot filtra şi sorta obiectele de depozitat, ca de exemplu nodurile de client şi volumele librăriei de casete. Se pot folosi asistenţi pentru a executa sarcinile complexe cu mai multă uşurinţă, ca de exemplu:



    • crearea de orare pentru a executa operaţii la nivelul nodului client şi alte operaţii administrative la anumite momente de timp

    • crearea unui script de mentenanţă a serverului care să efectueze relocare, reamplasarea sau migrarea unui backup al unei baze de date şi al bazinelor de stocare.

    • configurarea bazinelor de stocare

    • există progrămele care te ajută să creezi o librărie, să adaugi dispozitive noi, sa faci „check in” sau “check out” unor volume noi şi să creezi noi bazine de stocare.

4.2 Politicile T.S.M
Politicile sunt reguli impuse serverului T.S.M pentru a ajuta adminisratorul sa utilizeze datele clientilor. Acestea pot controla cum si cand datele sunt stocate. Folosind politicile T.S.M administratorul poate specifica cum si cand se poate face back-up si arhivare pe storage-ul serverului si in acelasi timp pot limita cantitatea si perioada de timp in care copiile datelor si metadatelor sunt stocate pe storage-ul serverului. Nodurile sunt grupate în aşa fel încât într-o politică de domeniu acestea să aibe aceleaşi necesităţi.
Domeniul de politici (Policy Domain). Cand clienti sunt inregistrati, acestia sunt asociati cu un domeniu de politici. Un domeniu de politici este un grup de politici pentru useri, ce contine unul sau mai multe seturi de politici, care menegeriaza datele sau resursele de stocare pentru userii Tivoli Sorage Manager.
Setul de Politici. Un set de politici contine un set de reguli într-un un grup de clase de management corespunzatoare unui domeniu de politici. Intr-un singur domeniu pot exista mai multe seturi de politici dar una singura poate fi activa la un moment dat.
Clasa de management. O clasa de management specifica in ce fel sunt utilizate fisierele(datele). Ea conţine descrierea regulilor aplicate pe obiect, reguli stocate în grupurile de copiere.
Grupurile de copiere. Grupurile de copiere au rolul de a controla cum versiunile de backup si copiile arhivelor de fisiere sunt generate, unde vor fi generate si cand expira.

Intalnim doua grupuri de copiere: Grupul de copiere pentru Backup(Backup Copy Group) si grupul de copiere pentru arhive.


Alt mod de a privi la componentele care definesc o politică este să le ia în consideraţie în modul ierarhic în care sunt definie. Socotiţi domeniul de politică undeva sus, conţinând cel puţin un set de politici (doar unul poate fi configurat activ) care conţine multe clase de management. Clasele de management conţin grupurile de copiere şi parametrii de depozitare şi ele sunt clasele de management pe care clientul Tivoli Storage Manager le poate folosi pentru a selecta cum obiectele de informaţie urmează să fie stocate.


Figura 12. Politicile T.S.M

4.3 Securitatea
Magazia de depozitare a Tivoli Storage Manager este locul unde toate informaţiile unei întreprinderi sunt conţinute şi menegeriate. Clar în consecinţă, protecţia este un aspect cheie al Tivoli Storage Manager. Pentru a garanta că doar acel clientul sau un membru autorizat poate să câştige acces la informaţie, Tivoli Storage Manager pune în aplicare, pentru scopurile de autentificare, un algoritm mutual de suspiciune, care este asemănător cu metodele folosite de autentificarea Kerberos.

Oricând un client( de backup, arhivare sau administrativ) comunică cu serverul, autentificarea trebuie să apară. Această autentificare conţine o verificare de ambele-părţi, ceea ce înseamnă că nodul trebuie să se autentifice pe el însuşi la server, şi serverul trebuie să îl autentifice pe el însuşi la client înainte ca obiectele să fie schimbate.

Pentru a face aceste lucruri, toţi clienţi au o parolă şi un user-id, care sunt conţinute de server cît şi de client. În dialogul de autentificare parolele acestora sunt folosite pentru a cripta comunicarea. Parolele nu sunt expediate peste reţeaua, pentru a împiedica piraţii să le

intercepteze, şi o nouă cheie este folosită pentru fiecare codificare. O sesiune de comunicare se va stabili numai dacă ambele părţi sunt în stare să decripteze dialogul. Dacă comunicaţia s-a incheiat, sau dacă o perioadă de pauză a trecut fără activitate, sesiune v-a fi automat închisă şi o nouă autentificare este cerută.



V. Concluzii
Situatia reala din piata atestă existenţa unei confuzii între back-up si arhivare la nivelul firmelor mici pe fondul perceptiei ca ambele solutii rezolva probleme similare. Aceste firme nu sunt supuse reglementarilor legate de auditarea informatiilor sau de legislatia privind arhivarea documentelor si ca atare prefera solutii cu buget redus care sa rezolve punctual aspecte legate de o relativa siguranta si posibilitate de regasire a datelor. Pe de alta parte, in companiile mari, unde exista o strategie coerenta, separatia este foarte clara.

Avantajele arhivării rămân astfel:



  • Pastrarea in siguranta a documentelor confidentiale si eliminarea riscului de pierdere a acestora sunt considerate cele mai importante beneficii asociate utilizarii documentelor in format electronic.

  • Necesitatea diminuarii timpului afectat cautarii informatiilor intr-un volum imens de documente existente in arhiva fizica a unei companii va fi probabil unul dintre motivele principale pentru care firmele se vor indrepta catre arhivarea electronica.

  • Posibilitatea consultarii simultane a aceluiasi document, de catre mai multe persoane, alaturi de accesul facil, la un click distanta, 24 de ore din 24, la orice document va inclina balanta catre solutia arhivarii electronice.

Back-up-ul si arhivarea au functii distincte, dar complementare, in cadrul unei companii. Back-up-ul urmareste minimizarea impactului unui accident (defectiune, eroare umana etc) asupra accesului la date si implicit asupra activitatii companiei, iar arhivarea urmareste administrarea eficienta a datelor, pastrarea acestora pe termen lung si regasirea cat mai facila. Aceste facilitati se pot implementa impreuna pentru optimizarea costurilor si a eficientei.

Solutiile de back-up sunt mult mai eficiente intr-un mediu IT unde exista aplicatii de arhivare, iar arhivele in sine au nevoie de sisteme de protectie. Ambele aplicatii au un important rol in strategia de management al datelor din orice companie.


Bibliografie:


  1. IBM Tivoli Storage Manager: A Technical Introduction, Andy Wharton,Roland Leins, Charlotte Brooks, IBM Redbooks 2003.

  2. IBM T.S.M Technical Workshop Presentation Guide, Roland Tretau, Norbert Pott, Michael Todt, IBM Redbooks August 2005

  3. Deployment Guide Series: IBM Tivoli Storage Manager V5.5, Budi Darmawan, Maria Coronel, Alexandre Guedes, Klavs Kabell, Octombrie 2008

  4. IBM Tivoli Storage Management Concepts, Charlotte Brooks, Peter McFarlane, Norbert Pott, Martin Trcka, Eduardo Tomaz, Mai 2006

  5. www.ibm.com

  6. http://www.marketwatch.ro/articol/2360

  7. www.en.wikipedia.org



Anexa
Lege privind arhivarea documentelor în formã electronicã

135/2007


CAPITOLUL I
Dispoziţii Generale

Art. 1. - Prezenta lege stabileşte regimul juridic aplicabil creãrii,


conservãrii, consultãrii şi utilizãrii documentelor în formã electronicã
arhivate sau care urmeazã a fi arhivate într-o arhivã electronicã.
Art. 2. - Operaþiunile de prelucrare arhivisticã a documentelor în
formã electronicã se fac cu respectarea dispoziþiilor Legii Arhivelor
Naþionale nr.16/1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum
şi a reglementãrilor în vigoare privind conservarea, accesul şi protecþia
informaţiei cu caracter public sau privat.


Figure 1 – Enterprise backup software


Yüklə 83,27 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin