Federatia sindicatelor libere din îNVĂŢĂMÂNT



Yüklə 0,59 Mb.
səhifə1/24
tarix06.03.2018
ölçüsü0,59 Mb.
#45157
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   24

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT


REVISTA PRESEI

www.fsli.ro

2 iulie 2013
PREUNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bac-2013-elevii-striviti-proba-limba-romana-poaterecuperam-biologie-matematica-1_51d1ac42c7b855ff56ed2612/index.html

BAC 2013 Elevii, striviţi de proba la Limba Română: „Poate recuperăm la Biologie sau la Matematică”

Luni a avut loc prima probă scrisă la Bacalaureat. Părinţi şi copii deopotrivăemoţionaţi s-au adunat dimineaţă în faţa centrelor de examinare– copiii repetând nume şi expresii ca la litanie, părinţii încurajându-i. Examenul scris de Limbă şi Literatura Românăle-a lăsat însă tuturor un gust amar: cei mai mulţi elevi nu se aşteptau ca la ultimul subiect să fie nevoiţi să întocmească un eseu pe marginea unor poezii.


În jurul orei 11.00, liceenii au început să iasă din centrele de examinare, însă examenul scris la Limbă şi Literatura Română le-a lăsat un gust amar: cei mai mulţi nu se aşteptau ca la ultimul subiect să fie nevoiţi să întocmească un eseu pe marginea unor poezii.

În faţa Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Capitală, care a găzduit examenul de Bacalaureat pentru elevii de acolo şi pentru cei din liceul „C.A. Rosetti”, s-au adunat în grupuri mai mulţi elevi gălăgioşi, în mod evident uşuraţi că au trecut de prima probă. Sunt însă nemulţumiţi de subiectul al treilea, mai ales cei care au terminat o clasă cu profil real.

„Am apucat să scriu tot ce aveam de scris, dar nu m-am aşteptat să pice poezie. În orice caz, pentru mine nu contează foarte mult notele astea. M-am pregătit pentru examenul de admitere la Medicină, astfel că voi da restul probelor scrise la Bac la aceleaşi materii la care voi susţine admiterea. Nu îmi fac griji. La Română voi avea probabil cea mai mică notă. După estimările mele voi lua în jur de nota 8”, spune Alexandra.

În aceeaşi situaţie se află mai mulţi dintre colegii Alexandrei. Radu, spre exemplu, mărturiseşte că nu a citit deloc poeziile din programa şcolară pentru Bacalaureat. „Vezi tu, eu vreau să merg la Politehnică şi acolo dau examen de admitere. Mă interesează foarte puţin nota de la Română şi mă interesează chiar mai puţin cunoştinţele mele la această materie. Toată viaţa am făcut matematică şi am gândit analitic”, explică elevul.

Mihai a terminat liceul „George Coşbuc”. Are nişte ochi mari, atenţi, şi o cămaşă perfect călcată. „N-a fost greu. Ştiam că poate să pice şi poezie, aşa că am învăţat toate genurile şi speciile. E una dintre cerinţele examenului. Cred că o să iau în jur de 9.00. Probabil că dacă la eseu aş fi avut de redactat o compunere despre o povestire aş fi luat mai mult. În orice caz, nu vreau să cred că media mea de la Bacalaureat va scădea sub 9.00”, spune băiatul cu seriozitate.

Părinţii au avut mai multe emoţii decât liceenii

Mai mulţi părinţi au rămas în faţa Colegiului Naţional „George Coşbuc” de pe strada Olari, care a găzduit examenul de Bacalaureat pentru elevii de acolo şi pentru cei de la liceul „C.A. Rosetti”. Îşi frâng mâinile şi compară între ei numărul orelor de pregătire particulară pe care le-au făcut copiii lor şi sârguinţa acestora de-a lungul anului.

„Ştiţi, fiica mea s-a apucat să înveţe la Română abia acum o săptămână. Nu ştiu ce o să mă fac dacă nu ia examenul. E un copil atât de bun, dar foarte tehnic. Vrea să intre la Medicină. Ştie Biologie, Chimie, dar cu Româna stă atât de prost. De când era mică nu asculta nici măcar poveştile pe care i le citeam”, povesteşte îngrijorată mama unei proaspete absolvente de clasa a XII-a.

Un alt grup de părinţi discută îngrijoraţi problema promovabilităţii la Bacalaureat. Cei mai mulţi sunt de părere că neîncrederea arătată copiilor de cadrele didactice şi chiar de comisiile de examinare îi face pe aceştia să fie mult mai timoraţi, mai puţin receptivi şi, în general, ajung să se concentreze mai greu.

„Eu cred că e şi vina sistemului. Păi, să-i bage în sala de la ora 08.30 şi să le dea subiectele abia după o oră?! Sunt emoţionaţi, sunt chinuiţi!”, exclamă o doamnă la vreo 40 de ani. „Aşa e! Pe vremea noastră se dădeau imediat subiectele”, intervine o altă doamnă, mamă a unui băiat care va da examen de admitere la Cibernetică.

„Vă spun eu care e problema cu adevărat. Sunt supravegheaţi constant de parcă ar fi infractori. Copiii din ziua de azi stau într-un stres constant. Gândiţi-vă că au ajuns să dea teste şi să fie verificaţi şi copiii de clasa a IV-a”, susţine un bărbat a cărei fiică de-abia a terminat clasa a XII-a.



Constanţa: „Ne-a lovit rău cu poezia“

Şi la Constanţa subiectele i-au luat prin suprindere pe elevi, care spun că nu se aşteptau să aibă de analizat o poezie la ultimul subiect al probei. În faţa avizierului de la Liceul de Electrotehnică şi Telecomunicaţii din Constanţa, trei liceeni discută îngrijoraţi examenul la Română. Răzvan Cocoş, unul dintre aceştia, aproape că nu-şi mai aminteşte primele subiecte pe care le-a avut de rezolvat. Susţine însă că a primit un subiect „mult prea greu“ pentru profilul tehnologic la care a studiat. „A fost greu! Foarte greu!! Ne-a lovit rău de tot cu poezia. Nu ne aşteptam la aşa ceva. Chiar nu ştiu ce-am făcut“, ridică el supărat din umeri.

Celălalt băiat, Bogdan Ciuceanu, îl aprobă tăcut pe Răzvan. Se mulţumeşte să butoneze îngândurat telefonul. „Da, a fost nedrept cu Subiectul nr. 3. Poezia trebuia să o dea celor de la Uman, nu nouă“, spune Bogdan.

Colega lui, Deniz Abduraman, zâmbeşte. Îşi stăpâneşte emoţiile mai bine şi e bucuroasă că a trecut de prima probă scrisă. „Ştiam proza la perfecţie, trecusem prin toată materia. Poezia ne-a dat pe toţi peste cap. Poate recuperăm la Matematică sau la Biologie. Sper să obţinem nişte note onorabile“, spune Deniz. (Sînziana Ionescu)



Ploieşti: Subiectele se regăseau în programa şcolară

Deşi majoritatea elevilor din Ploieşti au întâmpinat probleme la rezolvarea subiectelor de la proba la Limba şi Literatura Română, Maria Isabella Ene a ieşit zâmbind din centrul de examinare „Nichita Stănescu”.

„Am ştiut toate subiectele. Nu sunt genul care să tocească pe rupte, dar sunt mereu foarte atentă în clasă. Părinţii mei nu şi-au permis să-mi plătească meditaţii şi nici nu am vrut să-i împovărez. Nu înţeleg de ce colegii mei sunt supăraţi, mai ales cei de la real, având în vedere că subiectele fac parte din programa şcolară. Este greu la Bac doar dacă nu înveţi, iar meditaţiile le consider inutile, doar dacă nu vrei să iei 10 pe linie“, a povestit eleva zâmbind. (Dana Mihai)

Sălaj: Bac fără probleme pentru mămica şefă de promoţie

Anca Copos, tânăra din Sălaj care a uimit o ţară întreagă reuşind să termine liceul ca şefă de promoţie deşi în vacanţa dintre clasa a X-a şi a XI-a a dat naştere unui băieţel, începe optimist examenul de bacalaureat. Proba la limba şi literatura română, susţinută ieri, nu i-a pus prea mari probleme, deşi recunoaşte că nu se aştepta la un subiect de genul celui primit la punctul III. „E-adevărat că şi la simulare am primit poezie, dar acolo a fost din simbolism. Mă aşteptam să ne dea ceva tot din simbolism, nu din modernism”, îşi explică ea suprinderea. Tânăra mămică speră să obţină nota 9 la limba română, mai cu seamă că vrea să devină, din toamnă, studentă la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii „Babeş – Bolyai” din Cluj Napoca, iar acolo, deocamdată, admiterea se face pe baza mediei de la bacalaureat şi a mediei generale din liceu. (Olimpia Man)



Sibiu: „Prima parte a subiectelor a fost destul de grea”

Între liceenii din Sibiu, părerile despre subiectele de la Bac sunt împărţite: mulţi spun că au fost uşoare, alţii susţin că probele au fost neaşteptat de grele. Nicolae Herciu este unul dintre elevii care se aştepta să aibă de redactat un eseu pe marginea unui roman sau a unei povestiri, astfel că nivelul de dificultate al examenului i s-a părut unul ridicat. În plus, acesta susţine că prima parte a subiectelor a fost destul de grea. „A fost puţin mai greu decât mă aşteptam la prima parte, dar la a doua parte a fost destul de uşor. Au fost nişte elemente de găsit în text un pic mai complicate decât mă aşteptam. Asta pe lângă obişnuitele sinonime-antonime”, susţine băiatul. (Ramona Găină)



Subiecte neaşteptate şi mai dificile pentru cei de la Real

Peste 162.000 de absolvenţi de clasa a XII-a au dat luni prima probă scrisă la Bacalaureat 2013, examenul la Limba şi Literatura Română, cu subiecte diferite în funcţie de profil: Uman respectiv Real.

Subiectele au fost discutate şi rezolvate în direct la Adevărul Live, dimineaţă alături de Ecaterina Stanca, profesor de Română la Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” şi ulterior la Adevărul Live de la ora 15.00, alături de Iulia Pop, profesor de Română la Colegiul Naţional ”Sf. Sava”.

Atât elevii, cât şi profesorii s-au declarat surprinşi de structura subiectelor primite luni, în condiţiile în care nu se aşteptau ca la Subiectul III, ce presupune redactarea unui eseu plecând de la o operă studiată, să fie poezie, ci proză.

De asemenea, dascălii susţin că, deşi subiectele diferenţiate în funcţie de profil ar fi trebuit să-i ajute pe candidaţii de la liceele cu profil real, Subiectul III a fost mai dificil în cazul lor faţă de ce le-a picat elevilor de la Uman: poeţii moderni (Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu) versus simbolişti (George Bacovia).

În rest, Subiectul I si II au fost asemănătoare atât din punctul de vedere al textului dat la prima vedere (G. Călinescu vs. M. Sebastian), cât şi al textului argumentativ (rolul modelelor în viaţă vs utilitatea jurnalului personal).

Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri.

Absolvenţii clasei a XII-a au susţinut luni,1 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română, la examenul de Bacalaureat 2013. Unii candidaţi au avut versiuni uluitoare despre examenul de Bac de azi: fie n-au citit decât primul subiect, fie au scris ”ceva sinonime”, fie chiar au întârziat trei ore la examen.

Profesorul de română Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Bucureşti a rezolvat toate subiectele de la examenul scris la română pentru ambele profiluri studiate de liceeni: Uman şi Real, dar a vorbit şi despre capcanele care puteau apărea.

Profesoara Iulia Pop, care predă Limba şi Literatura Română la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, a comentat împreună cu elevii subiectele primite de aceştia la prima probă a examenului de Maturitate.

Elevii de clasa a XII-a au dat ieri prima probă scrisă la Limba Română. Liceenii au fost surprinşi de subiectele dificile, dar şi de scandalul de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală, unde profesorii au fost ridicaţi de poliţişti pentru că i-au ajutat pe elevi să rezolve subiectele.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-2013-bacalaureat-bac-1_51d194fec7b855ff56ec933e/index.html

BACALAUREAT 2013 Din perlele candidaţilor: „Ne-a dat ceva cu un negru, habar nu am, că n-am citit decât primul subiect. Da' un 7 iau”


Yüklə 0,59 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   24




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin