Gecenin karanliğinda doğan işIK



Yüklə 1,01 Mb.
səhifə1/20
tarix29.07.2018
ölçüsü1,01 Mb.
#62256
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20







DÜŞÜN BİRAZ

( Kitaplardan İzler )
- V -

Mehmet Emin BAY


Mehmet Emin BAY
Kemaliye’li bir ailenin çocuğu olarak 1947 yılbaşı günü Malatya’da doğdu. Gaziantep lisesini bitirene kadar babasının işi gereği Elazığ ve Batman’da da bulundu. 1964 de üniversite tahsili için Trabzon’a gitti ve beş yıl sonra mezun olup Ankara’ya yerleşti. Kentsel altyapı planlamasında serbest proje mühendisi olarak çalıştı. 2002 de mühendisler için bir el kitabı hazırlayıp emekli oldu.

2002 den sonra tasavvuf yolunda bilgilenmeye uğraşan okuyan, dinleyen bir kişi olarak Allah’ın lütfu ile doğuş ve düşüncelerini yazdı. Tasavvufi kitapları: Dostu Bildik (Şiir-2006), Dostu Bulduk (Şiir-2013) ve Gönül Gözü (Denemeler-2013) dür. Ayrıca, Düşün Biraz - I –, -II-, -III-, -IV- (Kitaplardan Seçkiler) isimli kitapları hazırlamıştır.



DÜŞÜN BİRAZ

( Kitaplardan İzler )


- V -


( Hazırlayan )
Mehmet Emin BAY

Kitap Adı : DÜŞÜN BİRAZ - V -

Konusu : Kitaplardan İzler ( Özel seçki-alıntılar )

Yazarı : Mehmet Emin BAY

Yayın : Mehmet Emin BAY


  1. Baskı – 2015 (15 Adet )

İletişim : Tel: 0535 388 84 04

e.p. : m.eminbay@gmail.com

Baskı ve Cilt : Digital Baskı



ÖNSÖZ
“Oku!” diye başlayan Tanrı buyruğu ile yüce kitabımız insanlığa sevgili peygamberimiz (s.a.v) vasıtasıyla indirildi, o da ümmetine okumayı, öğrenmeyi, ilim sahibi olmayı çeşitli vesilelerle bildirdi.

Okumaktan gaye yazanın fikirlerini kitabın içeriğini öğrenmektir, etkilenmektir. Kişi okuduğundan olumlu veya olumsuz etkilenir. Kitap vardır okumaya başlar elinizden bırakamazsınız, kitap vardır okumakta zorlanır sıkılırsınız. Bizim toplumumuzda maalesef okuma alışkanlığı yok denecek kadar azdır. Bu durum bilgi çağında geri kalmışlığın bir göstergesi olabilir. Dileğim; genç neslin okuma, öğrenme alışkanlığını hızla artırarak gelişkin ülke toplumlarına uyum sağlamasıdır.

Okuma alışkanlığım çocukluk dönemlerinden itibaren sürüyor. Değişik dönemlerde ilgi duyduğum konular farklı olmakla beraber hemen her konuda çokça kitap okumuş birisiyim. Mucize olarak yaratılmış olan insanın belleği sınırsız bir depolama yapabiliyor ancak, unutma ve hatırlamama da yine bize özgü. Bu bakımdan yazıya dökülen bilgiler ve düşünceler yazı kaldıkça aynen kalıyor, gelecek kuşaklara da ulaşıyor.

Son onüç yıldır din ve özellikle tasavvuf temalı kitaplar okudum ve halen okumaktayım. Okumuş

olduğum kitaplardan bazılarından daha çok etkilendim. Etkilendiğim kitapların da bazı bölüm, pasaj veya cümleleri beni daha çok etkiledi ve bu kısımları işaretledim. Düşündüm ki benim etkilendiğim bu parçaları bir dosyada veya kitapta toplayıp ara sıra gözden geçirip tekrar düşüneyim. Bu çalışma ile hazırlayacağım kitaplar, tamamen özel ve iddiasız bana özgü bir tertiplemedir.

Okumak isteyen olursa verebileceğim bu kitaplar için “Düşün Biraz” ismini uygun gördüm, yani tekrar okuyup tekrar düşünelim diye... Bu kitap serinin beşinci kitabı olarak hazırlandı. Okura saygılarmla...





DÜŞÜN BİRAZ
Oku! diye tebliğ geldi

Oku, dinle, düşün biraz

Resul Nebi neler dedi

Oku, dinle, düşün biraz


Önce oku Kur’an ne der

Sonra dinle Resul ne der

Düşün biraz akıl ne der

Oku, dinle, düşün biraz


Hakk kelamı okur isen

Hakk yolunu tanırsın sen

Alîm Hakk’tır cahilsin sen

Oku, dinle, düşün biraz


Rahmet oldu Resul Nebi

Hakk’tan aldı bize verdi

Dinle onu neler dedi

Oku, dinle, düşün biraz


Mevlȃ bize düşün dedi

Düşünecek aklı verdi

Düşünenler Hakka erdi

Oku, dinle, düşün biraz


Dost Emin der düşün biraz

Çok konuşma düşün biraz

Allah için düşün biraz

Oku, dinle, düşün biraz


23/01/2015- Ankara

Mehmet Emin Bay



İÇİNDEKİLER

1- SOHBETLER ( Kenan Rıfȃî ) Sayfa:9- 95

2 – KİTABÜ’T – TASAVVUF Sayfa: 96- 119

(Şemseddin Yeşil)

3 – VAHDET AYNASINDA Sayfa: 119- 130


( Mustafa Fevzi Efendi)

4 - Niyȃzȋ-i Mısrȋ Divanı ve Şerhi Sayfa: 131- 197


(M. Efdal Emre )

5 – NOKTANIN SONSUZLUĞU Sayfa: 197- 256

( Lütfi Filiz )



6 – Cemalnur SARGUT ile söyleşi Sayfa: 257- 277

7- MELÂMîLİK ÜZERİNE Sayfa: 277- 303

( Prof.Dr. Ahmed Yüksel Özemre )


8 – Ö. Tuğrul İnançer ile Söyleşi Sayfa: 304- 339

1 - SOHBETLER

KEN’AN RİFAÎ
( KUBBEALTI Neşriyatı – 2009 - )

( Bu eser, Ken’an Rifaî hazretlerinin sohbetlerinin izleyicilerinden Prof. Ziya Cemal Bey, Semiha Cemal Hanım ile değerli mutasavvıf yazar Sȃmiha Ayverdi hanımefendi tarafından tutulan notlarla hazırlanmıştır.)

( Rifaî, yolunun değerli mutasavvıf hanımefendisi sayın Cemalnur Sargut’un internet sitesinde Ken’an Rifaî (d. 1867, Selanik - ö. 1950, İstanbul), hakkındaki tanıtıcı yazı aşağıda sunulmaktadır.



Kenan Rifai Kimdir?


1867 tarihinde Selanik'te dünyaya gelen Ken'an Rifai, Filibe hanedanından Hacı Hasan Bey'in oğlu Abdülhalim Bey'le Hatice Cenan Hanım'ın çocuklarıdır.

İstanbul'da Galatasaray Lisesini bitirdikten sonra Babıali Hariciye Kaleminde vazife almış, Acem Mektebi’nde tabiat muallimliği yaparken Posta – Telgraf Nezareti’nde Alman müşavir Groll'ün muavinliğine getirilmiş, bu arada da Hukuk Fakültesi’ne devam etmiştir.

Oğlunun ilk mürşidi annesidir. Kendisine manevi dünyanın, Allah yolunun kapılarını açan annesi Hatice Cenan hanım daha sonra O’nu kendi mürşidi Şeyh Ethem Efendi’ye teslim etmiş, bu suretle Ken'an Rifai'nin manevi şahsiyeti bu iki mürşid tarafından oluşturularak kemale ermiştir.

Madde ve mana dünyasını et ve tırnak bilen Ken'an Rifai, günün birinde kendini maarif çatısı altında bularak sırası ile Balıkesir İdadisi, Adana, Manastır, Üsküp, Trabzon Maarif Müdürlükleri, daha sonra Numune-i Terakki ve Medine-i Münevvere İdadi-i Hâmidi Müdürlükleri yapmıştır. Tekrar İstanbul’a döndükten sonra Erkek Muallim Mektebi Fransızca hocalığı, Tedkikat-ı İlmiye Encümen Azalığı, Darüşşafaka Müdürlüğü ve Meclis-i Maarif Azalığı vazifelerinde bulunmuş, emekliliğinden sonra da onüç sene Fener Rum Lisesi’nde Türkçe hocalığı yapmıştır. Bu lisede yaptığı çalışma, dinleri bir bütün olarak kabul ettiğinin ve “insana hizmet (hangi dinde olursa olsun) Hakk’a hizmettir” sözünü benimseyip benimsetmeye çalıştığının delilidir. Kendileri’ne göre bütün dinler sırası ile mana eğitiminin tamamlanması için birer basamaktır. Bundan dolayı aralarında sadece derece farkı vardır.

Onbir aylık Balıkesir devri, Genç Müdür’ün Allah velisi anne eliyle yükselen manevi temelinin, artık mürşidi Edhem Hazretleri’nin taş taş işlenme mesuliyetini bütünü ile üstüne aldığı devirdi. Hocası kendilerinin maddi ihtiyaçlarını kısıtlayarak, en azla yaşamanın temizleyici zevkini tattırıp (riyazat), ileride halkının bütün acılarını paylaşacak olan o mürşid-i kâmili bir manevi abide derecesine ulaştırmıştır. Yine burada bir san’atkardan musiki nazariyatı öğrenmesini ve ney meşk etmesini istemiş, daha sonra da keman ve piano çalmayı öğrenerek manevi feyzini öğrencilerine aktarmanın diğer bir yolu olan musikiyi, bestelediği ve güftelerini yazdığı ilahileri ile çevresine akıtmıştır.

Manastır Maarif Müdürlüğü sırasında Mürşidi Edhem Şah cemale yürümüş, kendisine yerini bıraktığını, mana ȃleminden haber vererek dünyadan göçmüş olduğunu bildirmiştir.

Medine-i Münevvere’de İdadi-i Hamidi müdürlüğü yaptığı dört sene zarfında Şeyh’ül Meşayih Seyyid Hamza Rifai hazretlerinden, dört sene hizmetlerinde bulunduktan sonra, icazet almışlardır. Bir gün Hamza Rifai Hazretleri: “Oğlum, bilmem ki ben mi senin şeyhinim, yoksa sen mi benim ?” demekle Ken’an Rifai’nin vasıl olduğu mertebenin yüceliğine pek güzel bir şekilde işaret etmiştir.

İstanbul’a avdetlerinden sonra Valide Sultan Hatice Cenan Hazretleri’nin inşa ettirdikleri Altay Dergâh-ı Şerifi’nde irşad vazifesine başlamıştır.

Kendi’leri Fransızca, Almanca, İngilizce(80 yaşından sonra öğrenerek), Arapça, Farsça, Rumca, Çerkeşce’yi ana dili gibi bilmekteydiler.

Eserleri:
Mukteza-yı Hayat,
Camille Flammarion’dan tercüme Dünyanın İnkılabı,
Rehber’i Salikin,
Tuhfe-i Ken’an,
Ahmed-er Rifai,
İlâhiyât-ı Ken’an, (ilâhileri ve besteleri)
1 cilt şerhli Mesnevi-i Şerif.

Fakat Ken’an Rifâî’nin asıl eserleri insanlardır. Server Hilmi Beyefendi, Hattat Aziz Efendi, Osman Beyefendi, Cemal Beyefendi, Nazlı Sultan, Semiha Cemal, Sâmiha Ayverdi, Sofi Huri, Safiye Erol, Meşkûre Sargut, Nezihe Araz, vs.

Ken’an Rifai yaşayan Kur-an’dır. Peygamber efendimizin ahlakını yaşayarak, herkesi ve herşeyi Hak bilip etrafındakileri de bu tevhid cennetinin birlik ve huzuruna davet etmiştir.

Yüce maneviyatını, madde dünyasında muazzam tevazu ile gizleyebilmek hüner ve dehasını göstermiştir. O, zamandan ve mekȃndan müstakil olan bu maneviyatı, mutlak ve samimi bir yoklukla örtmüş, sade, basit, iddiasız, şatafatsız, gösterişsiz bir insan olarak cemiyet içinde feragatli, mütevazı ve hep geri planda kalmayı tercih ve temin etmiştir. Onun içindir ki mücahitliğini, adaletini, cömertliğini, müsamahasını, vefa, merhamet, iyi zan, sabır, tahammül hulasa eksiksiz bir insanlık tablosunu vücudu noktasında toplayıp gizlemiştir.




Yüklə 1,01 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin