Hjalmar lundbohmsskolan



Yüklə 54,39 Kb.
tarix03.04.2018
ölçüsü54,39 Kb.
#46535


HJALMAR LUNDBOHMSSKOLAN

LATHUND


Projektarbete 100 p

Kursplan - Skolverket 1

PA1201 - Projektarbete 1

Projektarbetets syfte 1

Projektarbetets karaktär 1

Projektarbetets mål 2

 Betygskriterier 2

Programmål 3

Programmål 3

Barn- och fritidsprogrammet 3

Byggprogrammet 3

Elprogrammet 3

Hotell- och restaurangprogrammet 3

Industriprogrammet 3

Omvårdnadsprogrammet 3

Teknikprogrammet 5

Marknadsmediaprogrammet 5

Miljö- och samhällsplaneringsprogrammet 5

SP - Samhällsvetenskapsprogrammet 5

Turismprogrammet 5

Projektarbete – arbetsprocessen 6

Åk 2: lp 4 – Att börja arbetet 6

Åk 3: lp 1-2 – Att göra arbetet 6

Åk3: lp 3 – Att slutföra arbetet 6

Att börja arbetet 7

Idéskiss 7

Projektplan 8

Att göra arbetet 9

Genomförandet 9

Loggboken 9

Att slutföra arbetet 10

Rapporten 10

Redovisning/Presentation 10

Utvärdering 10

Kursplan - Skolverket

PA1201 - Projektarbete


100 poäng inrättad 2000-07

Projektarbetets syfte


Projektarbetet syftar till att utveckla förmågan att planera, strukturera och ta ansvar för ett större arbete och ge erfarenhet av att arbeta i projektform. Projektarbetet syftar också till att tillämpa och fördjupa kunskaper inom ett kunskapsområde inom ett program eller en studieinriktning.

Projektarbetets karaktär


Projektarbetet innebär planering, genomförande och utvärdering av ett arbete. I projektarbetet är arbetsprocessen lika viktig som slutprodukten.

Med arbetsprocess menas att eleven skall välja ett kunskapsområde, avgränsa det, formulera ett problem eller ställa en fråga. Dessutom ingår i projektarbetet att eleven undersöker och beskriver vad som krävs för att kunna lösa detta problem eller besvara denna fråga i form av exempelvis arbetsinsats, material och kunskaper. Projektarbetet skall planeras så att det kan slutföras inom den tid som står till förfogande. Projektarbetet är en möjlighet att bli medveten om och reflektera över olika metoder att lösa problem. I projektarbetet följer, diskuterar och bedömer en sakkunnig lärare arbetet i dess olika faser. Denna lärare kan vara elevens handledare. Handledaren kan även vara någon annan än den ansvariga läraren. Till exempel en APU-handledare på ett företag.

Projektarbetet sker enskilt eller i grupp inom ramen för ett program eller inom ramen för individens studieinriktning. I gymnasieskolan skall programmålen styra valet av uppgift. Det innebär att uppgiften skall fokusera de kunskapsområden som finns representerade i det aktuella programmet eller den aktuella inriktningen. Arbetet ger därmed tillfälle att befästa och utveckla färdigheter inom ett kunskapsområde som är centralt för utbildningen. Om arbetet sker i grupp kan själva slutprodukten vara programöverskridande, men de enskilda elevernas insatser skall rymmas inom deras respektive programmål.

I varje form av projektarbete finns inslag av olika slags kunnande. Att tillverka ett föremål kräver inte bara hantverksmässig skicklighet, utan också kunskaper om material, arbetsmetoder och användare av föremålet. Att utföra en tjänst förutsätter inte enbart praktiskt handlag, utan även kunskaper om tjänstens innehåll och om mottagarna av tjänsten. Att skriva en uppsats kräver inte bara förmågan att analysera och dra slutsatser, utan också förmågan att söka information och formulera sig i text.

Projektarbetet kan således anlägga olika perspektiv på ett kunskapsområde, men ett projektarbete består alltid av en process och leder alltid fram till en slutprodukt. Denna slutprodukt kan vara ett konkret föremål, en tjänst, en dansföreställning, en film, en utställning eller dylikt. Ett projektarbete av mer teoretisk karaktär kan bestå i att ställa en fråga, formulera ett problem eller ställa upp antaganden. För att besvara frågan, lösa problemet eller bekräfta antagandena söks, värderas och används information. Denna information kan antingen vara ett resultat av egna undersökningar eller hämtas från publicerade källor utan att för den skull vara en reproduktion. Ett sådant projektarbete kan redovisas som en uppsats eller i annan form, till exempel genom att utnyttja multimedia.

Projektarbetets mål

Eleven skall


kunna välja ett kunskapsområde och inom detta avgränsa en uppgift eller ett problem

kunna välja relevant material och metod samt relevanta redskap

kunna upprätta en projektplan och vid behov revidera denna

kunna föra loggbok över arbetets gång och fortlöpande redovisa processen

kunna diskutera arbetets utveckling med handledaren

kunna åstadkomma en slutprodukt som innebär en självständig lösning av den valda uppgiften eller det valda problemet

kunna göra en skriftlig redovisning av projektet som beskriver arbetets gång från idé till slutprodukt

kunna skriftligt eller muntligt värdera arbetsgång och resultat.


 Betygskriterier

Godkänd


Eleven planerar och genomför med handledning ett projektarbete som innebär lösningen på det problem eller ger ett rimligt svar på den fråga som är projektarbetets utgångspunkt.

Eleven väljer och använder med handledning relevant material och metod samt relevanta redskap.

Eleven redovisar skriftligen arbetsgången och resultatet av projektarbetet.

Eleven värderar med handledning arbetsgången och resultatet.


Väl godkänd


Eleven visar självständighet i valet av kunskapsområdet och i formulering av uppgift eller problem som projektet skall lösa.

Eleven beskriver olika metoder, arbetsredskap och material samt väljer kritiskt bland dessa och resonerar kring sina val.

Eleven identifierar problem som kan uppstå under arbetets gång och förmår lösa dessa.

Eleven tar till vara och utvecklar andras synpunkter.


Mycket väl godkänd


Eleven tar egna initiativ och visar uppfinningsrikedom och fantasi dels i formuleringen av problem eller uppgift, dels i valet av metod, arbetsredskap och material.

Eleven motiverar sina val med väl underbyggda argument.

Eleven visar skicklighet i utförandet av slutprodukten.

Skolverket 2007-02-25

Vill du läsa mer? Gå in på www.skolverket.se/gymnasiewebben


Programmål

Programmål

Barn- och fritidsprogrammet



Syfte

Barn- och fritidsprogrammet syftar till att ge grundläggande kunskaper för arbete med människor i alla åldrar inom pedagogiska och sociala yrkesområden samt inom kultur- och fritidssektorn. Programmet syftar även till att ge en grund för ett fortsatt lärande i arbetslivet och för vidare studier.


Byggprogrammet



Syfte

Byggprogrammet syftar till att ge en bred orientering om byggprocessen och till att ge grundläggande kunskaper inom nybyggnad och renovering av hus och anläggningar. Programmet syftar även till att ge en grund för ett fortsatt lärande i arbetslivet och för vidare studier.


Elprogrammet



Syfte

Elprogrammet syftar till att ge grundläggande kunskaper för arbete med elinstallationer samt till att ge tekniska och teoretiska kunskaper inom områdena automation, datorteknik och elektronik. Programmet syftar även till att ge en grund för ett fortsatt lärande i arbetslivet och för vidare studier.


Hotell- och restaurangprogrammet



Syfte

Hotell- och restaurangprogrammet syftar till att ge grundläggande kunskaper för arbete inom hotell- och restaurangverksamhet. Programmet syftar även till att ge en grund för ett fortsatt lärande i arbetslivet och för vidare studier.


Industriprogrammet



Syfte

Industriprogrammet syftar till att ge grundläggande kunskaper för arbete inom såväl industriell produktion som andra områden av arbetslivet där kompetens för tillverkning, underhåll och service efterfrågas. Programmet syftar även till att ge en grund för ett fortsatt lärande i


arbetslivet och för vidare studier.

Omvårdnadsprogrammet



Syfte

Omvårdnadsprogrammet syftar till att ge grundläggande kunskaper för arbete i verksamheter inom hälso- och sjukvård samt vård och omsorg. Programmet syftar även till att ge en grund för ett fortsatt lärande i arbetslivet och för vidare studier.


Teknikprogrammet



Syfte

Teknikprogrammet syftar både till att utveckla och stimulera intresset för teknik och teknikutveckling i vid mening och till att utveckla grundläggande kunskaper inom teknik. Teknikprogrammet syftar även till att ge en grund för ett fortsatt lärande i arbetslivet och för vidare studier samt till att utveckla insikter i företagandets villkor.



Marknadsmediaprogrammet



Syfte

Utbildningen inom marknadsmediaprogrammet ska ge eleverna grundläggande yrkeskunskaper och en bas för vidare studier inom områdena marknadsföring och media, innefattande information och reklam samt tryckmedier. Utbildningen syftar också till att ge grundläggande yrkeskunskaper inom områdena handel och administration samt i viss mån även turistbranschen.



Miljö- och samhällsplaneringsprogrammet



Syfte

Utbildningen inom Miljö- och samhällsplaneringsprogrammet ska lägga en god grund för att stimulera eleverna till fortsatt utbildning och verksamhet inom främst områdena miljövetenskap, samhällsplanering och geografisk informationsteknik. Utbildningen ska också ge en grund för vidare studier med annan inriktning, där kunskaper inom programmet är av värde.



SP - Samhällsvetenskapsprogrammet



Syfte

Samhällsvetenskapsprogrammet syftar till en på humaniora och samhällsvetenskap grundad kunskap om människors villkor och verksamhet. Programmet syftar även till att utveckla redskap att formulera, analysera och lösa problem inom flera ämnesområden. Ett ytterligare syfte är att utveckla förmågan att förstå sambanden mellan ekonomi, humaniora och samhällsvetenskap och andra vetenskaper. Samhällsvetenskapsprogrammet förbereder främst för vidare studier.



Turismprogrammet



Syfte

Programmet syftar till att ge grundläggande kunskaper för arbete inom turism- och upplevelsenäringen. Programmet syftar även till att ge en grund för fortsatt lärande i arbetslivet och för vidare studier.




Projektarbete – arbetsprocessen


Åk 2: lp 4 – Att börja arbetet



Idéskiss


  • Eleven presenterar sina första funderingar kring valet av projekt

  • Diskussion med handledare

  • Grund för projektplan

Projektplan




  • Hämta hem projektplanmall och GANTT-schema från nätet

  • Diskussion med handledare

  • Lämna in projektplanen vecka 21


Åk 3: lp 1-2 – Att göra arbetet





  • Utförandet av arbetet

  • Handledningsträffar

  • Kontakt med medbedömare

  • Lämna in utkast av rapporten till handledare och medbedömare före jul


Åk3: lp 3 – Att slutföra arbetet





  • Slutlig rapport färdig och inlämnad till handledare och medbedömare vecka 4

  • Redovisning/presentation av projektet

  • Utvärdering av arbetsgång och resultat


Att börja arbetet

Projektarbetet omfattar 100 p vilket motsvarar ca fyra veckors heltidsarbete (160 tim).

Arbetet ska fördelas över fyra läsperioder. Tänk på att komma igång med projektet i god tid.
Fjärde läsperioden i årskurs två skrivs idéskiss och projektplan.

Idéskiss

Ni presenterar era första funderingar kring val av projekt. Vilket kunskapsområde rör det sig om? Vad är det vi vill göra? Vad är det vi vill veta? Denna idéskiss diskuteras med handledaren och ligger till grund för projektplanen.


Några frågor som kan vara till stöd för idéskissen:
Så här vill jag/vi beskriva idén …………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
Projektet handlar om …………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
Jag/vi vill veta mer om det här ………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………………………...
Jag/vi tror att det går att arbeta så här ………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………….

Idéer om material ……………………………………………………………………………….


…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………...
Vi vill arbeta tillsammans ………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..

Projektplan

Projektplanen är till för att styra och strukturera arbetet. Här formulerar ni grunderna i projektet och beskriver de olika stegen i projektarbetet. Om ni gör detta arbete genomtänkt och noggrant sparar ni mycket tid i ett senare skede då det är dags att skriva rapport.


Projektplanen skriver du på dator enligt nedanstående struktur:

Observera att GANTT-schema finns att hämta på nätet.


1. Bakgrund Beskriv hur du/ni fick idén till projektarbetet och varför du/ni tycker att det var viktigt att arbeta med den.
2. Syfte Beskriv varför du/ni gör projektet och vad du/ni vill åstadkomma.

3. Mål Beskriv vad du/ni uppnå med projektet. Målet ska vara tydligt och mätbart.
4. Avgränsningar (inte nödvändigt)
5. Genomförande a) Val av metod Beskriv hur du/ni ska gå tillväga och vilka metoder du/ni ska använda.

b) information och material

c) tidsplan Gör GANTT-schema.
6. Form för redovisning/presentation


Projektplanen lämnas till mentor senast vecka 21

Att göra arbetet




Genomförandet

Här följer några goda råd att tänka på när ni börjar med genomförandet av arbetet.




  • Börja i god tid!

  • Om du arbetar i grupp – upprätta regler för hur gruppens arbete ska gå till.

  • Se till att följa tidsplanen!

  • För loggbok kontinuerligt!

  • Håll täta kontakter med handledaren och medbedömaren!

Observera att det är inte bara är vad du gör utan också hur du gör det som är viktigt vid bedömningen av arbetet.

Loggboken

Loggboken skrivs individuellt även om du arbetar i grupp.

Här ”bokförs” varje dag som du arbetar med projektet. Du för in allt som har med projektet att göra och anger den tid du lagt ner. Det kan gälla kontakter du tar, träff med handledaren/medbedömaren, inläsning av litteratur, funderingar under resans gång, samtal med kompisar eller andra, nya idéer du får. Du bör även notera ändringar mot projektplanen så att du kan motivera för handledaren och i projektrapporten, varför och vilka ändringar du gjort under arbetets gång.


Att slutföra arbetet

Rapporten

Du/ni redovisar alltid projektet i en skriftlig rapport. Denna kan vara mer eller mindre omfattande beroende på vilken typ av arbete som genomförts.


Alla rapporter skrivs enligt en gemensam mall (Projektrapport) som finns att hämta på nätet. Där finns också en instruktion (Instruktion Projektrapport) som underlättar vid rapportskrivningen.
Så tidigt som möjligt – helst före jul – lämnar du/ni in ett utkast av rapporten till handledaren och medbedömaren, som läser igenom och lämnar kommentarer. Det är viktigt att föra en tät dialog med handledaren eller medbedömaren för att nå ett bra resultat och för att det inte ska bli alltför stressigt mot slutet.
Den slutgiltiga rapporten skall vara färdig och inlämnad till handledare och medbedömare senast vecka 4.

Redovisning/Presentation

Arbetet skall presenteras muntligt i någon form.

Det kan göras i klassen, ute på företag eller i den verksamhet som har beställt projektet. Det finns även möjlighet att göra den muntliga redovisningen enbart för handledaren och medbedömaren.

Utvärdering

Efter redovisningen skall du/ni tillsammans med handledaren gemensamt utvärdera arbetet:




  • Vad har gått bra?

  • Vad har gått mindre bra?

  • Nådde du/ni uppsatta mål?

  • Är det något som kunde ha gjorts annorlunda?

  • Vad har du/ni lärt er av projektet?




Yüklə 54,39 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin