Granskning av Barn och ungdomsenheten



Yüklə 350,38 Kb.
səhifə1/7
tarix12.01.2019
ölçüsü350,38 Kb.
#95407
  1   2   3   4   5   6   7

Dnr SÄN 2007/125


Granskning av Socialtjänstens

utredningsgrupper

Barn och ungdom

Mars 2007
Sammanfattning och slutsatser
Sammanfattning

En granskning har genomförts av Barn och ungdomsenheten med anledning av en stor ärendetillströmning och höga institutionskostnader 2006. Som underlag har använts statistik, uppgifter från ekonomisystemet, jämförelser med andra kommuner och tidigare uppföljningar.


Arbetsbelastningen är stor inom utredningsgrupperna, med fler utredningar per handläggare än andra jämförelsekommuner. Personal har hyrts in från bemanningsföretag och lånats in från andra enheter, något som har flera nackdelar. Det finns också risk för en hög personalomsättning, med brister i stabilitet och kontinuitet.
Problembilden vid anmälningar och ansökningar är oftast missbruk hos barn/ungdom, konflikt mellan föräldrarna och psykiska problem hos förälder eller barn/ungdom. Vid HVB placeringar, är orsakerna desamma, förutom att missbruk hos barn/ungdom är mindre vanligt.
HVB placeringarna har ökat under det senaste året med en förskjutning från familjehemsplaceringar till institutionsplaceringar. Ärendena aktualiseras ofta när problemen är så stora att det är svårt att se några alternativ.
Samverkan och förebyggande arbete behöver förtydligas och utvecklas. I enhetens uppdrag ingår samarbete i enskilda ärenden, men inte mer långsiktiga lokala samarbetsrelationer och ett allmänt förebyggande arbete på BVC, förskolor och skolor.
Förslag till åtgärder

Personalförstärkning till utredningsgrupperna

Inhyrd personal ersätts med tillfälligt anställd personal, med ett nytt ställningstagande i samband med budgetarbetet 2008.


Förändring av gruppchefernas yrkesroll

Gruppcheferna får budgetansvar. En ny funktion inrättas med kvalificerade socialsekreterare som får en arbetshandledande funktion.


Vidareutveckling av arbetsmetoder

Den nya tjänsten som verksamhetsutvecklare knyts nära till chefen för Individ- och familjeomsorgen och får till uppdrag att arbeta med metodfrågor. En översyn görs av åtgärder och ansvarsfördelning när det gäller långsiktig samverkan och förebyggande arbete.


Utveckla utbudet av insatser

En eller två personer får ansvar för att samordna HVB placeringarna. Den nya verksamhetsutvecklaren får, i samverkan med enhetens gruppchefer, till uppdrag att föreslå hur alternativa öppenvårdsinsatser kan vidareutvecklas.


Fortsatt volym- och kostnadsuppföljning

Ett urval statistik och nyckeltal definieras och följs upp kontinuerligt. En fördjupad volym- och kostnadsuppföljning görs av HVB placeringarna.



Innehåll


Inledning 1

Bakgrund 1

Granskningens syfte och underlag 1

Barn och ungdomsenhetens organisation och personal 1

Organisation 1

Personalbemanning 3

Kostnader för personal 3



Ärendetillströmning och insatser 4

Anmälningar och utredningar 4

Biståndsbedömda insatser 8

Icke biståndsbedömda insatser 8

Kostnader för insatser 9

Granskning av HVB placeringar 10

Genomgång av HVB placeringar hösten 2006 10

Dygnet runt placeringar – statistik 12

Arbetsmetoder 13

Utveckling av myndighetsrollen 13

Val av insatser 13

Samverkan och förebyggande arbete 14



Jämförelser med andra kommuner 14

Arbetsbelastning, utredande handläggare i några kommuner 14

Jämförande rapporter från Socialstyrelsen 16

Arbetsmiljöverkets sammanställning av tillsyn 2006 19

Jämförande nyckeltal för dygnet runt placeringar 19

Sammanfattande diskussion och slutsatser 20

Sammanfattning 20

Slutsatser 21

Förslag till åtgärder 21



Referenser 24


Inledning

Bakgrund


Granskningen av Barn och ungdomsenheten genomförs med anledning av situationen inom utredningsgrupperna, där ärendetillströmningen varit hög under en längre tid. Detta har medfört att det har varit svårt att fördela ärenden och att hålla lagstadgade utredningstider. En annan anledning är kostnadsutvecklingen för institutionsplaceringar.

Granskningens syfte och underlag

Syfte


Granskningen ska ge en bild av situationen i Nacka och andra kommuner. Den ska ge ett underlag för bedömning av behovet av framtida resurser. Rapporten ska belysa ärendetillströmning, typ av ärenden, fördelning av resurser, personalbemanning samt arbetsmetoder och organisation.

Underlag


  • Statistik över anmälningar/ansökningar, inledda utredningar och insatser för åren 2004-2006.

  • Genomgång av bemanning och personalomsättning inom Barn och ungdomsenheten.

  • Tidigare genomförda uppföljningar av Barn och ungdomsenheten.

  • Jämförelser av statistik och bemanning med andra jämförbara kommuner i Stockholmsregionen.

  • Samråd med berörda gruppchefer och personal inom mottagningsgruppen.

  • Externa rapporter

Ansvarig för granskningen är tf socialdirektör Eva Jobring. Annika Lindstrand och Margaretha Wrååk, planerare/utvecklare inom socialtjänsten har tagit fram underlag och skrivit rapporten.



Barn och ungdomsenhetens organisation och personal

Organisation


Socialtjänstens Barn och ungdomsenhet har sedan februari 2004 i olika steg förändrat den interna organisationen. Strukturen bygger på kommunens principer om att myndighet och produktion ska särskiljas, att myndighetsrollen ska utvecklas och att kundval ska införas. I förutsättningarna ingår också att myndighetsutövningen ska minska.
I september 2003 överfördes delar av socialtjänstens verksamheter till produktionsorganisationen Verksamheten Sociala Stödresurser (VSS). I början av 2004 centraliserades hela socialtjänstens myndighetsorganisation till Ektorp. För Barn och ungdomsenheten innebar det att arbetsgrupper från tre lokalkontor i olika kommundelar sammanfördes till en. Det fanns tidigare tre geografiskt indelade utredningsgrupper, en placeringsenhet, familjerätt och socialjour.
Barn och ungdomsenheten består nu av

  • Mottagningsgrupp

  • Två Utredningsgrupper

  • Familjehemsgrupp

  • Kontaktverksamhet

  • Familjerätt

  • Socialjour

Det finns fyra gruppchefer inom Barn och ungdomsenheten, förutom en gruppchef på 25 % inom Socialjouren – en för vardera utredningsgruppen, en gemensam för familjehemsgruppen och kontaktverksamheten samt en för familjerätten. I gruppchefernas uppdrag ingår fullständigt personalansvar, delegation för de flesta individuella biståndsbeslut och arbetshandledning till personalen. Tidigare hade de båda utredningsgrupperna en geografisk indelning, där den ena riktade sig mot Boo/Ektorp och den andra mot Fisksätra/Älta. Sedan hösten 2006 är den geografiska indelningen borttagen eftersom Boo/Ektorp har mer än dubbelt så många invånare.


Fr.o.m. mars 2007 är Barn och ungdomsenhetens grupper en del av den nya enheten för Individ- och familjeomsorg. I enheten ingår också de grupper som tidigare bildade Arbete och Försörjning, samt Beroendegruppen. Samtliga grupper har en gemensam chef.
Mottagningsgruppen tar emot samtliga anmälningar och ansökningar som inkommer till Barn och ungdomsenheten. Om det inte från början står klart att en utredning behöver inledas till skydd för ett barn, gör mottagningsgruppen en förhandsbedömning av ärendet och kan då träffa berörda parter i upp till tre samtal. Om mottagningsgruppen bedömer att utredning ska inledas lämnas ärendet till utredningsgrupperna. Från mottagningsgruppen kan också familjer hänvisas vidare till olika råd och stödinsatser, som inte kräver biståndsbeslut.
Utredningsgrupperna gör utredningar enligt Socialtjänstlagen. Enligt lag ska utredningen inledas skyndsamt och får sedan ta maximalt fyra månader. Det är gruppcheferna som har delegation på beslut om alla insatser, förutom stöd i form av kontaktperson/familj. Om ett barn är stadigvarande placerat i familjehem tar familjehemsgruppen över ärendet. På samma sätt tar kontaktverksamheten över, om kontaktperson/kontaktfamilj är den enda insatsen. I övrigt är det utredningsgrupperna som följer upp alla placeringar och insatser.

Tidigare uppföljningar av Barn och ungdomsenheten


Uppföljningar gjordes våren 2004 och våren 2005, som visade på en alarmerande hög stressnivå hos personalen vid den första uppföljningen. Arbetsbelastningen och stressnivån minskade under de första månaderna 2005. Uppföljningen 2005 visade också att de flesta i personalen var positiva till den nya organisationsstrukturen och att de ansåg att den medfört en större tydlighet.
Under 2006 genomfördes en utvärdering av mottagningsgruppens arbete. En slutsats från utvärderingen var att gruppen ger en likvärdig bedömning och bemötande till de kommuninvånare som kommer i kontakt med dem. Gruppen förde vidare 15 % av de ärenden de hanterade till utredningsgrupperna. Ytterligare en slutsats var att genomgången pekade mot att familjer som hänvisats vidare till stöd någon annanstans, också fick kontakt. Utvärderingen visade att det finns ett glapp i överlämningen mellan mottagningsgruppen och utredningsgrupperna. Tiden är alltför lång mellan förhandsbedömning och tid för öppnad utredning för att uppfylla lagens krav på skyndsam behandling.
Under 2006 genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion av barn och ungdomsenheten.
Av inspektionsmeddelandet framgår att socialsekreterarna beskriver att

  • arbetsbelastningen oftast är hög

  • ärendena är svåra och tunga och tar lång tid att utreda

  • cheferna är så hårt belastade att de inte räcker till för att ge stöd och handledning i ärenden

  • personalomsättning och tjänstledigheter har varit hög

  • personalen upplever stressrelaterade symptom i form av hud-, blodtryck och magproblem

  • ”gamla” socialsekreterare får lära upp nya arbetskamrater

  • förväntningarna är höga både från arbetsgivare och klienter och att förväntningarna inte harmonierar med tid och resurser

  • säkerhetsrutiner som finns inte alltid följs upp eller att de inte är kända av alla

Med anledning av ovanstående ställdes ett antal krav som följdes upp vid ett återbesök i januari 2007. Den slutliga rapporten förväntas komma före sommaren.




Yüklə 350,38 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin