Hukuka giRİŞ 1 Hukuk Nedir?



Yüklə 148,82 Kb.
səhifə1/4
tarix20.11.2017
ölçüsü148,82 Kb.
#32377
  1   2   3   4

HUKUKA GİRİŞ

1_ Hukuk Nedir? Sosyal hayatı düzenleyen maddi yaptırımlı kurallar bütünüdür.

2_ Sosyal İlişkiler Nedir? Sosyal hayatta gelişen ilişkilerdir.

3_ Sosyal Kurallar Nedir? Sosyal ilişkileri düzene sokan kurallardır.

4_ Yaptırım (Müeyyide ) Nedir? Sosyal kurallara uyulmadığında karşılaşılan tepkidir.

5_Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar Nedir? Din kuralları, Ahlak kuralları, Görgü kuralları, Hukuk kuralları

6_Din Kuralları Nedir? Allah tarafından konulmuş ve peygamberler vasıtasıyla bizlere ulaştırılmış bulunan bir takım emir ve yasaklardan oluşmaktadır. Din kurallarının bir kısmı Allah ile onun kuralları olan insanlar arasındaki ilişkileri (Uhrevi ilişkiler) düzenlerler. Bir kısmı da din kuralları ise dünyevi ilişkileri yani insanların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenler.

7_Ahlak Kuralları Nedir? Sosyal hayatta kişilerin birbirleriyle olan sosyal ilişkilerini düzenleyen kurallardır.

8_Sübjektif Ahlak Kuralları Nedir? Kendi nefsimize karşı nasıl davranmamız gerektiği belirten ahlak kurallarıdır. Örneğin yalan söylemeyi, kötü hisler beslemeyi, iyi insanlar olmayı emreden kurallar sübjektif ahlak kurallarıdır.

9_Objektif Ahlak Kuralları Nedir? Sosyal hayatta şahısların birbirleri ile ilişkilerinde nasıl davranmaları gerektiğini belirten ahlak kurallarıdır. Örneğin yoksul durumda olan bir kimsenin yardımına koşmayı başkalarının şeref, ve haysiyetine karşı saygılı olmayı, başkaların canına, malına ve namusuna göz dikmemeyi verilmiş bir söze sadık kalmayı emreden kurallardır.

10_Ahlak Kurallarının Yaptırımı Nedir? Ahlak kurallarının yaptırımı manevidir. Yaptırım ayıplama, küçük görme şeklinde

11_Hukuk Kuralları Nedir? Sosyal ilişkileri tam anlamıyla düzenleyen aynı zamanda kişileri kendi emir ve yasaklarına uygun bir biçimde hareket etmeye zorlamak imkanına sahip bulunan kısaca yaptırımı manevi değil, maddi olan başka sosyal kurallara ihtiyaç vardır. İşte maddi müeyyideli olan bu kurallar hukuk kurallarıdır.

12_Görgü Kuralları Nedir? Bu kurallar bir kimsenin belli bir olayda ne şekilde davranması gerektiğini gösterir. Örneğin bir toplantıda konuşurken bir ziyafette yemek yerken bir törene katılırken nelere dikkat edeceğiz karşımızdakilere nasıl davranacağız büyüklerimize ve küçüklerimize olan ilişkilerimizde davranışlarımız nasıl olacaktır. İşte bütün bu olaylardaki davranış biçimlerini belirleyen kurallardır.

13_Cebri İcra Nedir? Nafaka yükümlüsü mahkemenin bu emrine de uymayarak kararlaştırılmış yardımı yapmazsa bu kez devlet ondan bunu cebri icra yoluyla zorla alarak nafaka alacaklısına verir.

14_Nafaka Yükümlüsü Nedir? Yardım edilmediği Taktirde yoksulluğa düşecek olan üstsoy, altsoy, kardeşlerine yardım etmekle yükümlü olmaktır.

15_Nafaka Alacaklığı Nedir? Yoksulluk içinde bulunan altsoy, üstsoy, kardeşlerdir.

16_Nafaka Yükümü Hangi Kanunda Düzenlenir? Medeni kanunda düzenlenir.

17_Haksız Fiil Nedir? Hukuk düzenin izin vermediği zarar verici eylemlere haksız fiil denir.

Ünite 2

18_Yaptırım (Müeyyide) Nedir? Herhangi bir kuralın koymuş olduğu emir ve yasaklara uygun surette hareket etmeme onun yap dediğini yapmama veya yapma dediğini yapma halinde karşılaşılacak olan tepkidir.

19_Manevi Yaptırım Nedir? Hukuk kuralları dışındaki diğer sosyal kurallara uyulmadığında karşılaşılacak tepkidir.

20_Maddi Yaptırım Nedir? Hukuk kurallarına uyulmadığında karşılaşılacak olan tepkidir.

21_Maddi Yaptırım Türleri Nelerdir? -Ceza, -Cebri icra, -Tazminat, -Hükümsüzlük, -İptal

22_Ceza Nedir? Kanun suç işleyen kişiye uygulanmasını ön gördüğü yaptırımdır. Örnek: hapis ve para cezası gibi bağlayıcı ceza

23_Disiplin Cezaları Nedir? Belli bir statü içinde bulunan kimselere hizmet ve iç düzenle ilgili kurallara aykırı davranmaları halinde uygulanan cezalardır.

24_Cebri İcra Nedir? Borcunu yerine getirmeyen kimseyi borcunu yerine getirmeye zorlama biçiminde bir yaptırımdır.

25_Tazminat Nedir? Hukuka aykırı olarak başkalarına verilen zararların ödetilmesi biçimindeki yaptırımdır. Bir kimse haksız fiil dediğimiz hukuka aykırı bir fiiliyle başkasına zarar verecek olursa tazminata mahkum edilir. Tazminat maddi olabileceği gibi manevide olabilir.

26_Hükümsüzlük Nedir? Bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü şekilde yapılmaması veya kanuna aykırı olarak yapılması halinde hukuki sonuç doğurmamasıdır.

27_Hükümsüzlüğün Dereceleri Kaça Ayrılır? 3 ayrılır bunlar 1- yokluk. 2- butlan(mutlak ve Nisbi ), 3-tek taraflı bağlamazlık

28_Yokluk Nedir? Örneğin: Resmi evlendirme memuru önünde yapılmayan evlenme yokluk yaptırımına tabidir.

29_Butlan Nedir? Hukuken yok sayıldığı halde ayırt etme gücü (temyiz gücü) olmayan bir kimsenin yaptığı evlenme butlan yaptırımına (Mutlak butlana) tabidir. Savcı veya ilgilerin dava açması üzerine mahkemece iptal edilir.

30_Tek Tararlı Bağlamazlık Nedir? Ayırt etme gücüne sahip bir küçüğün örneğin: 15 yaşındaki bir öğrencinin ana babasının izni olmadan yapmış olduğu satış sözleşmesi yokluk veya butlan yaptırımlarına değil fakat tek taraflı bağlamazlık yaptırımına bağlıdır.

31_İptal Nedir? Hukuk kurallarına aykırı olarak yapılmış bir idari işlemin yargı organı kararıyla ortadan kaldırılmasıdır.

32_Hukukun Sistemi Nedir? Kapsam ve özellikleri açısından birbirinden farklı olan çeşitli ilişkileri hukuk kurallarını düzen ayırıma tabi tutmaktadır.

33_Hukuk Sistemi Kaça? Hukuk sistem olarak 2 ayrılır. Kamu hukuku, özel hukuk

Ünite 3

34_Tük Anayasasının Temel İlkeleri Nelerdir?

  • İnsan haklarına saygılı devlet ilkesi

  • Atatürk milliyetçiliğine bağlı devlet ilkesi

  • Demokratik devlet ilkesi

  • Laik devlet ilkesi

  • Sosyal devlet ilkesi

  • Hukuk devlet ilkesi

35_İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Ne Zaman Yayınlandı. 10 Aralık 1948’de kabul edildi

36_Kamu Hukukunun Dalları Nelerdir. Anayasa hukuku, İdare hukuku, Ceza hukuku, Yargılama hukuku, devlet umumi hukuku, vergi hukuku, iş hukuku

37_İnsan Hakları Nedir? İnsanların salt insan olmaları sıfatıyla doğuştan sahip oldukları dokunulmaz devredilmez hak ve özgürlüklerdir.

38_Atatürk Milliyetçiliği Nedir? Irk, din, dil, ayrımı yapılmaksızın Türk vatan ve milletin bölünmez bir bütün olduğu türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkesin Türk sayılmasıdır.

39_Demokratik Devlet İlkesi Nedir? Halkın devlet yönetimine katılması esasına dayanan devlettir.

40_Laik Devlet İşleri Nedir? Dünya ve devlet işlerinin din işlerinden ve dini otoriteden arındırılarak bağımsız hale getirilmesi

Sosyal Devlet İlkesi Nedir? Bireylerin sosyal durumlarıyla ilgilenen onlara askeri bir hayat düzeyi sağlamayı sosyal adalet ve sosyal güvenliği gerçekleştirmeyi ödev bilen devlettir.



41_Soysal Devlet İlkesini Gerçekleştirecek İki Önemli Sistemi Şöyle Özetleyin

  • Ulusal gelirin toplum bireyleri arasında adaletli bir biçimde değiştirilmesi sağlayacak mali iktisadi önlemleri almak

  • Vatandaşlara insan haysiyetine yakışır. Asgari bir yaşayış düzeyi sağlayabilmek için gerekli sosyal yardım önlemlerini almak ve geliştirmek

42_Hukuk Devlet İlkesi Nedir? Hukuk devleti vatandaşlara temel hak ve özgürlükleri tanıyan yürütme organlarının ve idare makamlarının hukuka bağlılığının sağlayarak vatandaşlara hukuki güvenirlilik getiren devlettir.

43_Hukuk Devlet İlkesinin Gereği Olarak Aşağıdaki Hususların Gerçekleştirilmesi Gerekir.

  • Temel hak ve özgürlükler güven altında bulundurulmalı

  • Kanunların ve kanun hükmünde kararnamelerin anayasaya uyumluluğu sağlanmalı

  • İdarenin hukuka bağlılığı sağlanmalıdır.

44_Anayasaya Göre Devlet Organları nedir? Yasama organı, yürütme organı, yargı organı

45_Yasama Sorumsuzluğu Nedir? TBMM üyelerinin meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden ve ileri sürdükleri düşüncelerden ve bunları meclis başkanı yasaklamamışsa meclis dışında tekrarından ve açıklanamamaları ve yargılanmamalarıdır.

46_Yasama Dokunulmazlığı Nedir? TBMM üyeleri seçimden önce veya sonra işledikleri ileri sürülen suçlar nedeniyle meclis kararı olmaksızın tutulamamaları, sorguya çekilmemeleri, tutuklanmamaları ve yargılanamamalarıdır.

47_Meclis Seçimleri Kaç Yılda Bir Yapılır? Genel seçimler 4 yılda bir yapılır.

48_Yürütme Organı Nedir? Cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulundan oluşur.

49_Cumhurbaşkanı Seçilme Seçenekleri? Cumhurbaşkanı 40 yaşını ve yüksek öğrenim yapmış, TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır. Bir kimse en fazla 2 defa seçilebilir.

50_İdari Örgüt Kaça Ayrılır? İdari örgüt, Genel idare (merkezi yönetim ) ve mahalli idareler (Yerel yönetimler) 2 ayrılır.

Genel İdare Kaça Ayrılır? Genel idare bütün ülkeyi kapsayan idare olup merkez örgütü ve taşra örgütünden meydana gelir.



51_Merkez Örgüt Nedir? Genel idarenin merkez örgütünde cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulu ve bu kurulların üyeleri en önde gelen yeri işgal ederler.

52_Taşra Örgütü Nedir? İdare hizmetlerinin tümünün merkezden yani, ankaradaki bakanlıktan yürütülmesi mümkün değildir. İl idarenin başında vali ilçe idarenin başında kaymakam bulunur.

53_Mahalli İdareler Nedir? Köy, belediye, mahalli il özel idaresi

54_İdarenin Yönetimi Kaça Ayrılır? – yargı dışı denetimi – yargısal denetim

55_Yargı Dışı Denetim Örnek Veriniz?

  • Sayıştayın mali alandaki denetimi

  • Başbakanlık yüksek denetleme kurulunun kamu iktisadi kuruluşlarını denetlemesi

  • TBMM soru, gensoru gibi yollarla yaptığı denetim

  • Cumhurbaşkanlığına bağlı devlet denetleme kuruluda idarenin hukuka uygunluğunun sağlanması için her türlü denetimi yapar.

  • Yargı dışı denetime örnek verir

56_Yeni Ceza Kanunu Ne Zaman Yayınlandı. Yeni Türk ceza kanunu 1 Nisan 2005 tarihinde 26.09.204 tarihli 5237 sayılı kabul edildi

57_Ceza İçeren Kanunlara Örnek Veriniz.

Dernekler Kanunu, Tebligat Kanunu, Askeri Ceza Kanunu, Kaçakçılık Kanunu, Harçlar Kanunu, gibi



58_Suçun Unsurları Nelerdir?

  • Sucun kanuni unsuru (Tipiklik)

  • Sucun maddi unsuru (Hareket) icra, ihmal

  • Sucun manevi unsuru (Kusurluluk) kast teksir

59_Suçun Kanuni Unsuru Nedir? fiil ceza kanunda yazılı tanıma uygun olmasıdır. Sucun kanuni unsuruna tipiklik de denilmektedir. Bu unsur kanunsuz suç olunur.

60_Suçun Maddi Unsuru Nedir? Harici bir fiilin varlığıdır. Başka bir değişle kanundaki tanıma uygun tipik bir fiil her şeyden önce icra veya ihmal hareketinin yapılmış olmasını gerektirir.

61_İhmal Nedir? Hareket bir şeyi yapmamak şeklinde ise ihmali hareket adını alır.

62_İcrai Nedir? Bir şeyi yapmak şeklinde ise icrai hareket adını alır.

63_Sucun Manevi Unsuru Nedir? Fiilin kusurlu bir irade tarafından yaratılmış olmasıdır. Buna da kısaca kusurluluk denir.

64_Kast Nedir? Kast kanunun suç saydığı bir eylemi ve onu meydana getirecek hareket sonuçlarını bilerek ve isteyerek işlemek iradesidir.

65_Taksir Nedir? İrade olarak işlenen bir icra ya da ihmal eyleminden fail tarafından istenmemiş olmalarına karşın kanun cezalandırdığı sonuçların meydana gelme halidir.

66_Tam Ehliyetsizlik Yaşı Kaçtır. Tam ehliyetsizlik 12 yaşının sonuna kadar

67_Tam Ehliyet Olmayan Ehliyet nedir? 12 yaşını doldurmuş olup 15 yaşını doldurmamış

68_Tam Ehliyet Nedir? 18 yaşını doldurmak

69_Türk Yargı Sitemi Kaça Ayrılır? Anayasa yargısı, İdari yargı, Askeri yargı, Adli yargı, olmak üzere 4 ayrılır.

70_Davalar Kaça Ayrılır? Davalar 3 ayrılır. Bunlar İfa davası, Tespit davası, İnşai davalar

71_Hapis Cezalarının Süreleri

  • Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası: Hükümlünün hayatı boyunca devam eder.

  • Müebbet hapis cezası: Hükümlünün hayatı boyunca devam eder.

  • Sürekli hapis cezası: kanunda aksi belirtilmeyen hallerde 1 aydan az, 20 yıldan fazla olamaz

  • Kısa süreli hapis cezası: 1 yıl veya daha az süreli hapis cezası

72_Adli Yargı Kaça Ayrılır. Adli mahkemelerdeki yargıdır. Adli yargı, medeni yargı, ve ceza yargısı olarak 3 ayrılır.

73_Adli Yargının Temelini Mahkemeler Oluşturur Bu Mahkemeler Hüküm mahkemesi ve denetim mahkemesidir

74_Medeni Yargılama Hukuku Kaça Ayrılır? Medeni yargılama hukuku çekişmeli yargı (Nizalı kaza) ve çekişmesiz yargı (nizasız kaza) biçiminde bir ayrıma daha uğrar.

75_Ceza Mahkemesi Kanunu Yayınlanma Tarihi Nedir? 1 Nisan 2005, 4/12/2004 ve 5271 sayılı ceza muhakemeleri kanunu

76_Medeni Hukukunun Kaynağı Hangi Kanundur. Kaynağı Hukuk usulü muhakemeleri kanunudur.(1927)

77_Ceza Yargılama Hukukunun Kaynağı Hangi Kanundur? 1 Nisan 2005 5271 sayılı ceza muhakemeleri kanunu

78_İlamlı Takip Nedir? Bir mahkeme hükmüne (ilamına) dayanan takibe denir.

79_İlamsız Takip Nedir? Mahkeme hükmüne dayanmayan takibe de denir

80_İflas Hukuku Nedir? İflasa tabi kişiler hakkında geçerli olan özel bir takip yöntemini düzenleyen hukuk kurallarıdır.

81_İcra İflas Hukukunun Kaynağı Nedir? İcra ve iflas kanunudur 1932

82_İflas Nedir? İfasın açılması ile müflisin haczi mümkün bütün mal ve hakların oluşturduğu bütündür.

83_Müflis Nedir? İflas eden tarife verilen isimdir.

84_İflas Masası Nedir? İflasın açılması ilk müflisin haczi mümkün bütün mal ve haklarının oluşturduğu bütündür.

85_İç Hukuk Nedir? Bir devletin ülkesinde vatandaşları arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarına iç hukuk denir.

86_Devletler Umumi Hukukinin Kaynakları Nelerdir? Antlaşmalar, milletlerarası tehamul, içtihatlar, doktrindir.

87_Vergi Nedir? Devletin kamu harcamalarına halkın parasal katılımıdır.

88_Vergilere Örnek Veriniz?

  • Gelir üzerinden alınan vergiler( gelir vergisi, kurumlar vergisi)

  • Servet üzerinden alınan vergiler( emlak vergisi, vesayet vergisi ve intikal vergisi, özel tüketim vergisi,)

  • Gider harcamalar üzerinden alınan vergiler KDV, banka ve sigorta işlemleri vergisi

89_Konfederasyon Nedir? Değişik iş kollarından en az beş sendikanın bir araya gelmesiyle oluşan tüzel kişiliğe sahip üst kuruluşlardır.

90_Grev Nedir? İşçilerin bir iş yerinde veya bir iş kolunda hiç çalışmamak faaliyetleri durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla toplu olarak işi bırakmaktır.

91_Lokavt Nedir? Bir iş yerinde veya iş kolunda faaliyetin tamamen durmasına neden olacak şekilde işçilerin işveren tarafından topluca işten uzaklaştırılmalarıdır.

Ünite 4

92_Özel Hukuk Dalları Nelerdir? Medeni Hukuk, Ticaret Hukuku, Devletin Özel Hukuku

93_Medeni Kanun Nedir? Kişilerin toplum halinde yaşaması bakımından bir hüküm ve değer ifade eden bütün eylem ve davranışlarını işlem ve ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarının tümüdür.

94_Medeni Hukuk Düzenlemekte Olduğu İlişkilerin Mahiyetlerine Göre Beş Kısma Ayrılır? Kişiler Hukuku, Aile Hukuku, Miras Hukuku, Eşya Hukuku, Borçlar Hukuku

95_Doktrin Nedir? İlmi görüşlerdir.

96_Kişiler Hukuku Hangi Konuları İçine Alır? Kişiler hak sahibi olan varlıkların (Kişilerin) türlerini ehliyetlerini, kişisel durumlarını, yakından ile olan ilişkilerini (hısımlığı) belli bir yer ile olan (Yerleşim yeri) kişiliğin başlangıcı sona ermesi korunmasını düzenleyen medeni hukuk koludur.

97_Aile Hukukunun Konuları Nelerdir? Nişanlanma, evliliğin meydana gelmesi, eşlerin karşılıklı hak ve yükümlülükleri (velayet) evliliğin ortadan kalkması, ana baba ve çocuklar arasındaki hukuki bağlantı (soy bağı) aile fertler arasındaki ilişkiler korunmaya muhtaç olan kişiler ilgili önlemleri (vesayet) gibi konular.

98_Miras Hukuku Nedir? Bir gerçek kişinin (insanın) ölümünden sonra para ile ölçülebilen bütün hak ve borçlarının (terekesinin ) kimlere ve nasıl geçeceğini düzenleyen hukuk kurallarından oluşmaktadır. Mirasçı ölen kimsenin mirasının (terekesinin ) geçtiği gerçek ve tüzel kişidir. Ölmüş olması sebebiyle terekesi mirasçılarına geçen kimseye miras bırakan (müris) onun mirasa konu olan bütün hak ve borçlarının toplamında tereke veya miras denir.

99_Eşya Hukuku Nedir? Eşya hukuku kişilerin bir eşya üzerindeki hakimiyet ve tasarruflarının mahiyet ve türlerini onların bu hakimiyet dolayısıyla diğer kişiler ile olan ilişkilerini düzenleyen medeni hukuk koludur. Aynı hak eşya dediğimiz maddi mallar üzerinde sahibine geniş yetkiler veren ve herkese karşı ileri sürülebilen bir haktır.

Edim Nedir? Borçlarını yerine getirmekle yükümlü bulunduğu davranış biçimidir.



100_Ticaret Hukuku Kaça Ayrılır?

  • Ticaret işletme hukuku

  • Şirketler hukuku

  • Kıymetli evrak hukuku

  • Deniz ticaret hukuku

  • Sigorta hukuku

101_Ticaret Hukuku Kaynağı Nedir? Türk ticaret kanunudur. 1956

102_Tacir Nedir? Bir ticari işletmeyi kısmen dahi olsa kendi adına işleten kimse

103_Esnaf Nedir? İster gezici, ister dükkan, veya sokağın belli bir yerinde sabit olsan, iktisadi faaliyeti nakti sermayeden çok bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı ancak geçimine sağlamaya yetecek derecede az olan sanat ve ticaret sahibidir.

104_Günümüzde Şirketler Kaça Ayrılır? Ticaret şirketi (Ticaret ortaklığı) olarak başlıca dört gruba ayrılır bunlar kolektif şirket, komandit şirket, anonim şirket, limitet şirket.

105_Şirket Nedir? İki veya daha çok kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca ulaşmak için birleştirmeleridir.

106_Kolektif Şirket Nedir? Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek üzere gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklarından hiç birisinin sorumluluğu şirket alacaklarına karşı sınırlanmamış olan şirkettir.

107_Komandit Şirket Nedir? Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek maksadıyla kurulan ve şirket alacaklarına karşı ortaklarından bir veya bir kaçının sorumluluğu sınırlandırılmamış diğer ortakların sorumluluğu belli bir sermaye ile sınırlanmış olan şirkettir. Sorumluluğu sınırlı olan ortağa komanditler sınırsız olan ortağa ise komandite denir.

108_Anonim şirket nedir? Bir ticaret unvanına sahip esas sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirkettir. Anonim şirket en az 5 kişi tarafından ve en az 50000 TL sermaye ile kurulabilir. Ortaklar şirketin borçlarından dolayı sadece payları ile sınırlı olarak sorumludurlar. Ortakların pay sahipliği gösteren belgeye hisse senedi denir.

109_Limitet şirket nedir? İki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulup ortaklarının sorumluluğu koymayı tahattüt ettikleri sermaye ile sınırlı ve esas sermayesi belirli olan şirkettir. Limitet şirket bankacılık ve sigortacılık yapamazlar

110_Kombiye Senetleri Nedir? Poliçe, çek, bonodur. Kıymetli evrak devir yönünden üçlü bir ayırıma tabi tutulur. Bunlar Nama yazılı senetler, emre yazılı senetler ve hamiline yazılı senetler.

111_Nama yazılı senetler nedir? Hak sahibi ismen belirtilmiştir. Bu nedenle tedavül kabiliyeti azdır. Senet zilyetliğinin devri ve yazılı evir taşıyan ile başkasına devredilebilir.

112_Emre yazılı senetler nedir? Belli bir kimse ve onun emir ve havalesine düzenlenmiştir. Bunlar ciro yoluyla başkasına devredilebilir.

113_Hamiline yazılı senetler nedir? Üzerinde belli bir kişinin adı yazılı olmayan onu taşıyanın (hamilin) hak sahibi sayıldığı senetlerdir. Tedavül kabiliyeti en fazla olan senetlerdir.

114_Ciro nedir? Kıymetli evrakta hak sahibi tarafından senette yazılı hakkın devredilmesi, rehnedilmesi, veya tahsili için yapılan irade açıklamasıdır.

115_Donatan nedir? Gemisini deniz ticaretinde kullanılan gemi sahibidir.

116_Havlun sözleşmesi nedir? Deniz yoluyla eşya taşımak üzere yapılan sözleşmedir. Taşıma karşılığında ödenen ücrete havlun denir. Bayrak geminin bağlı bulunduğu ülkeyi gösterir.

117_Sigorta tazminatı nedir? Tehlikenin gerçekleşmesi ve hasarın ortaya çıkması halinde sigortacının sigorta ettirene ödeyeceği meblağa da sigorta tazminatı denir.

118_Kavram nedir? Çeşitli devletlere bağlı bulunan kişiler arasındaki özel hukuk ilişkilerine hangi devletin kanunun uygulanacağını gösteren şeylerin ve kişilerin uyrukluğunu düzenleyen hukuk dalıdır.

Ünite 5

119_Mevzuat Nedir? Yasa, tüzük, yönetmelik, diğer hukuk kaynaklarının tümüdür.

120_Kanun Nedir? Yasama organı tarafından yazılı olarak ve bu ad altında çıkarılan genel sürekli ve sosyal hukuk kuralıdır.

121_Kanun Tasarısı Nedir? Bakanlar kurulunun hazırlayarak TBMM sunduğu kanun projesidir.

122_Kanun Teklifi Nedir? TBMM üyelerinin sundukları kanun projesidir.

123_Resmi Gazete Nedir? Başbakanlık tarafından çıkarılan ve kanunların ve kanun hükmünde kararnamelerin tüzüklerin ve bazı yönetmeliklerin yayımlandığı gazetelerdir. Kanun metninde yürürlük tarihi yoksa resmi gazetede yayınlandıktan sonra 45 gün sonra yürürlüğe girer.

124_Kanunların Yazılı Olması Demek Nedir? Kanun içinde yer alan hukuk kurallarının anayasa ile belirlenmiş yetkili organ tarafından yazılı bir biçimde tespit edilmiş olması demektir.

125_Kanunların Genel Olması Demek Nedir? Kanun belli bir kişi veya olayı değil aynı durumda bulunan bütün kişileri ve aynı nitelikteki bütün olayları kapsaması demektir.

126_Kanunun Sürekli Olması Demek Nedir? Kanunların yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kapsamına giren kişi ve olaylara her zaman uygulanması demektir.

127_Kanun hükmünde Kararnameler Nedir? TBMM çıkardığı yetki kanuna dayanarak bakanlar kurulunca belli konulara düzenlemek üzere çıkarılan yazılı hukuk kurallarıdır.

128_Bakanlar Kuruluna Kanun Hükmünde Kararname Çıkarma Yetkisi İlk Ne Zaman Verildi? KHK çıkarma yetkisi ilk 1971 de verildi ( 1876,1941,1982)

129_Khk İle Ne Düzenlenemez. Temel hak ve özgürlükler ile siyasi haklar düzenlenemez

130_Tüzük Çıkarma Yetkisi Kime Aittir. Bakanlar kuruluna aittir.

131_Yönetmelik Nedir? Devlet örgütü içinde buluna çeşitli kurum ve kuruluşların daha çok kendi alanlarını ilgilendiren çalışma yöntemini düzenleyen hukuk kurallarıdır.

132_Yönetmelikleri Kim Çıkartır. Başbakanlık, bakanlar ve kamu tüzel kişilerin kendi görev alanlarını ilgilendirilen

Yüklə 148,82 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin