İSTİSMAR VE İHMAL NEDİR?
İhmal, yetişkinin unutkanlık ve bilgisizlik sonucu çocuğu muhtemel tehlikelere karşı korumamalarını veya barındırma, beslenme, koruma ve benzeri temel yükümlülüklerini yerine getirmemelerini ifade eden davranış biçimidir.
İstismar, ise sorumluluk, güven ve yetenek ile ilgili genel durumunda çocuğun sağlığına, yaşamına, gelişimine ve değerine zarar verebilen fiziksel ve/veya duygusal kötü davranışı, her türlü çıkar için çocuğun kullanılmasını içeren davranışlardır. Fiziksel istismar, bir kaza olmaksızın fiziksel travma ya da yaralanmalarla sonuçlanan herhangi bir davranış biçimi.
DUYGUSAL İSTİSMAR
Karşı tarafı kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak amacı ile aşağılama, yalnız bırakma, dışlama, ayırma, korkutma, yıldırma, tehdit etme, suça yöneltme, önemsememe, görmezden gelme, küçük düşürme, alaylı konuşma, iltifat etme, lakap takma, aşırı baskı ve otorite kurma duygulara hitap eden sözler vb. yöntemlerle tanımlanması zor ancak istediklerini yaptırma aracı taciz bir çeşit istismar türüdür. Para, mevki, güç, güzellik, yalan, sağlık sorunları, temel ve duygusal ihtiyaçlar birer istismar aracı olabilir. İstismara maruz kalanlarda duygusal gelişim ve öz benlik saygısı sorunları yaşanabilir.
Bir insanın gereksinim duyduğu ilgi, sevgi ve bakımdan yoksun bırakılarak psikolojik hasara uğratılması o insanda; dünyaya karşı belli bir ilgisizlik, depresif ve pasif davranış, karşısındakine çok ihtiyatlı yaklaşmak, Kendine güvensizlik, Korku Küçük yaşlardaki davranışlara dönüş, travma sonrası stres bozukluğu gibi belirtiler görülmesine sebep olabilir. İstismarla ilgili olarak gerekli kurumlarla iletişime geçmek hem yasal hem de vicdani bir zorunluluktur.
İstismar sadece çocukluk ve gençlik çağlarında değil, iş ve evlilik hayatında, yaşlılık gibi ileri dönemlerde de görülebilmektedir.
“TEHLİKELER”
Değerli öğrenciler, hayat, sadece internetten ibaret değildir. Arkadaşlarınla beraber gerçek hayatta da eğlenebilirsin. Bu broşür internetin güvenli kullanımı ve olası istismarların önlenmesi hakkında bilgiler içermektedir. Farkında mısın? İnternette sosyal medya üzerinde pek çok tehlike sizleri bekliyor. Tedbirli olmazsan duygusal mesajlar senin yanlış kararlar almana sebep olabilir.
CİNSEL İSTİSMAR
Kişinin bir başkası tarafından cinsel haz amacıyla zorla ya da ikna edilerek veya duygulara hitap tatlı sözlerle kandırılarak konuşma, görsellik ve dokunma gibi cinsel etkileşime maruz bırakılmasıdır.
Kötü Dokunma nedir? Kötü dokunmanın ne olduğunu bilmek ister misin?
Kendini rahatsız hissetmene neden olan dokunmalar genellikle kötü dokunmalardır. Birisi sana istemediğin bir şekilde dokunduğunda bunu gizlemek zorunda değilsin. Kendinin kötü olduğunu düşünme. Kötü olan sen değil, sana kötü bir şekilde dokunan kişidir. Bedenin sana aittir. Sen istemiyorsan kimse sana dokunmamalıdır. Dokunulmasını istemediğin halde sana dokunulursa bu bir kötü dokunmadır. Dokunan kişi kendini rahatsız hissetmene neden oluyorsa, bu kötü bir dokunmadır. Dokunma seni korkutuyor ve sinirlendiriyorsa bu bir kötü dokunmadır.
Dokunan kişi bunu hiç kimseye söylememeni istiyorsa söylersen sana bir zarar vereceğini tehdidinde bulunuyorsa bu bir kötü dokunmadır. Yapılan şey kısa bir süre insanda hoş duygular uyandırabilir. Bir an bundan hoşlansanız, dahi bu sizi asla suç ortağı yapmaz. ’Hayır’ demeyi öğrenmelisin. İstismarcı her yaş ve kesimden hatta yakınlardaki kimselerden olabilir. Parklar, genel tuvaletler, ıssız sokaklar, karanlık yerler, boş inşaat sahaları bodrumlar tehlikeli bölgelerdir. Genellikle ev, okul, ev ile okul arasındaki yol gibi çocuğun içinde bulunduğu yakın çevrelerde de olaylar yaşanabilir. Ayrıca aileden izinsiz arkadaş ve komşu evlerine gidilmemelidir.
Son yıllarda çocukların internet aracılığı ile taciz ve istismarı yaygın bir sorun haline gelmiştir. Çocuğun internet yoluyla fotoğraflarının elde edilmesi ve bu fotoğrafların yayınlanması, online iletişim vasıtaları ile çocukla cinsel içerikli iletişim kurulması, çocuğun kamera karşısında cinsel içerikli davranışlarda bulunmaya ikna edilmesi vb taciz ve istismar yöntemlerinden bazılarıdır.
Sen, “Özel ve önemlisin.” Bedenin sana aittir. Bedenindeki özel yerlere eğer birisi buralara dokunmak veya bakmak isterse “HAYIR” deme hakkına sahipsin; bu, tanıdığın, sevdiğin kişi dahi olabilir.
Duygularını değil aklını dinle; eğer birinin sana dokunmasından hoşlanmıyorsan kendine güven. Eğer biri seni sürekli rahatsız ediyorsa hemen büyüklerine söylemelisin Biz sana inanıyoruz. Eğer biri sana doğru olmayan bir biçimde dokunursa bu senin hatan değil.
Sana zararlı olabilecek durumları büyüklerine anlatmalısın, Doğru Karar vermeli, gerektiğinde “Hayır” diyebilmeli ve büyüklerinden yardım istemelisin. İnternet üzerinden paylaştığın resim ve mesajlar tehdit ve şantaj amaçlı kullanılabilir. Bedenin ve resimlerin özeldir kendine saygı duymalı ve kendini korumalısın. Gerektiğinde de güvenlik güçlerine haber vermelisin…
Sevgili gençler;
Eğer hoşlanmadığınız bir şeye rastlarsanız ya da ailenizin, sizin görmenizden hoşlanmayacağını düşündüğünüz bir şeye rastlarsanız, bilgisayardaki geri tuşuna basın ya da oturumdan çıkın.
Eğer bazı kişilerin çocuklara söylenmemesi gereken bir şey söylediğine rastlarsanız ailenize söyleyin.
İnternetle ilgili konular hakkında hiçbir şeyi ailenizden saklamayın. Eğer birisi size resim gönderir, gitmemeniz gereken bir siteyi ziyaret etmenizi önerir ya da uygun olmayan bir dille konuşmayı önerirse, ailenizi durumdan haberdar edin. Ailenizin onayı olmadan internette tanıştığınız hiç kimseyi aramayın. Aileniz yanınızda olmadan ve onaylamadan İnternette tanıştığınız kimseyle buluşmayın. Ailenizin sizin güvenliğinizi ve sağlığınızı düşündüklerini bilin. Bilgisayar ve Internet konusundaki kurallara uyma konusunda ailenizle işbirliği içinde olun.
“Aman dikkat; uyuşturucuyu, sigarayı önce bedava verip alıştırırlar, sonra istediğinde almak için her şeyini sattırırlar."
İnsanlar size, sizin sosyal medyadaki arkadaşlarınızın bilgilerini kullanarak ulaşabilirler.
Tanımadığınız kişilerle sohbet etmeyin. Sosyal paylaşım sitelerinde kesinlikle tanımadığınız kişilerle arkadaş olmayın. Eğlenceli olabilir ancak unutmayın ki bazıları kendileri hakkında yalan söyleyebilir. İnternet ortamında tanıştığın bir yabancıyla gerçek hayatta buluşmamalısın. İnternet ortamında kişisel ve özel bilgilerinizi vermeyin. Kullanılan şifreler hiçbir şekilde başkalarıyla paylaşılmamalı, kolay elde edilebilecek yerlere yazılmamalı. Verdiğiniz ufak gibi görünen bilgiler bile kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilir.
Tanımadığınız kişilerden gelen mesajları asla açmamalısınız. Çünkü bunlar genellikle uygunsuz, virüslü ya da gereksiz şeyler içermektedir. Bunlara karşı bilgisayarınızda mutlaka güncel bir anti-virüs ve güvenlik programı bulunmalıdır. Size yapılmasını istemediğinizi başkalarına da yapmayınız. Kimseye hakaret, argo, küfürlü hitap etmemelisiniz. Yüzüne söylemek nasıl saygısız bir hareketse internet üzerinden yapmak da öyledir. İnternet ortamında sizi rahatsız eden şeylerle karşılaştığınızda bunu ailenize, öğretmenlerinize ya da aşağıda verilen adresten şikâyet edebilirsiniz.
Kişisel bilgilerinizi ailenizle ilgili bilgilerinizi, adresinizi özel bilgilerinizi bulunduğunuz yeri herkesle paylaşmayın. Şimdiki arkadaşlarınızla yarın aranız bozulabilir. Fotoğraf ve videolarınızı paylaşmayın. Tanımadığınız kişilerin arkadaşlık tekliflerini reddedin. Çünkü niyetini bilmiyorsunuz. Zarar görebilirsiniz. Üzülebilirsiniz. Şifrenizi vermeyin profilinizde sizin istemediğiniz şeyleri paylaşabilirler, arkadaşlarınıza istenemeyen mesaj gönderebilirler zor durumda kalırsınız.
Sayın veliler; rehber öğretmenlerimizden her konuda yardım alabilirsiniz. Bilgisayar ve cep telefonu gibi iletişim araçları ile interneti kullanan evlatlarınızı kontrol etmek sağlıklı bir kişilik gelişimi için önemlidir.
“Benim başıma gelmez deme tedbirli ol. Tatlı sözlere kanarak MAĞDUR duruma düşme!”
www.ihbarweb.org.tr / http://www.guvenlinet.org/ http://www.guvenliweb.org.tr/
Dostları ilə paylaş: |