Istrate a explicat că "printre editurile care au depus contestaţii se numără Humanitas, în asociere cu Read Forward, Aramis sau Akademos, ceea ce ar putea să răstoarne iar toată situaţia"



Yüklə 165,67 Kb.
səhifə1/7
tarix01.08.2018
ölçüsü165,67 Kb.
#65661
  1   2   3   4   5   6   7

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT


REVISTA PRESEI

www.fsli.ro


03 octombrie 2014

PREUNIVERSITAR
http://adevarul.ro/educatie/scoala/noile-manuale-micii-scolari-amanate-nou-1_542d7bda0d133766a89cb0b8/index.html

Noile manuale pentru micii şcolari, amânate din nou

Copiii din clasele I şi a II-a vor rămâne anul acesta tot cu vechile manuale, cel mai probabil, susţin reprezentanţii Federaţiei Editorilor din România (FER), după ce şi ultimele rezultate ale licitaţiei anunţate de Ministerul Educaţiei au fost contestate de o serie de edituri nemulţumite.

Mai multe edituri au contestat în termenul de 10 zile prevăzut de lege rezultatele ultimei reevaluări privind procedura de licitaţie pentru noile manuale şcolare, ceea ce riscă să amâne introducerea acestora în clasele I şi a II-a, a declarat pentru adevarul.ro Claudiu Istrate, reprezentantul Federaţiei Editorilor din România (FER).

Istrate a explicat că ”printre editurile care au depus contestaţii se numără Humanitas, în asociere cu Read Forward, Aramis sau Akademos, ceea ce ar putea să răstoarne iar toată situaţia”. Acesta a mai spus că mai multe edituri erau îndreptăţite să conteste noile rezultate, care au adăugat într-adevăr pe listă mai mulţi câştigători, însă garanţiile erau mari şi nu toţi şi-au permis acest lux.

Însă, până vineri după-amiază, termenul final pentru depunerea de plângeri, reprezentanţii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), din cadrul Ministerului Educaţiei, nu primiseră vreo notificare de la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) în acest sens.

Aceiaşi evaluatori, aceleaşi manuale, punctaje diferite

Paul Balogh, Managing Partner la Read Forward, a declarat că au contestat pe un lot, mai exact Abecedarul, iar taxa de participare a fost de 15.000 de euro, pe care şi-o pot recupera dacă se va dovedi că au dreptate.

”Ceea ce noi am contestat este în primul rând faptul că au fost aceiaşi evaluatori de la început şi s-au păstrat aceleaşi coduri pentru ofertele de manuale, adică nu au mai fost anonime. În plus, o parte dintre ofertele analizate fuseseră deja făcute publice. Oricum, am observat că după această reevaluare aceiaşi evaluatori au dat punctaje diferite aceloraşi oferte”, a declarat Balogh pentru adevarul.ro.

La rândul său, Claudiu Istrate a explicat că CNSC va trebui să analizeze din nou aceste contestaţii, însă pe loturile unde nu au fost depuse plângeri ministerul va putea semna contractele cu câştigătorii. În cazul în care CNSC nu le va da dreptate, editorii iau în considerare inclusiv acţiunea în instanţă.



Manualele ar putea ajunge şi în instanţă

„Merg în justiţie şi investesc tot ce au pentru că au investit mult în aceste proiecte de manuale şi se gândesc că este o şansă de a obţine fonduri pe o perioadă mai lungă, de patru ani, aşa că nu pot fi acuzaţi de rea credinţă, aşa cum afirmă ministrul Educaţiei”, a declarat reprezentantul FER. Istrate a mai spus că editorii iau în considerare inclusiv varianta de a-l da în judecată pentru defăimare pe ministrul Remus Pricopie.

Acesta a concluzionat că sunt şanse destul de mari ca aceste manuale noi să ajungă cu întârziere pe băncile şcolilor, cel mai probabil la anul”. Reprezentantul FER a adăugat că şi tipărirea vechilor manuale va mai dura: doar jumătate dintre inspectoratele şcolare au trimis comenzile până acum, iar editurile nu au pe stoc manualele şi trebuie să aştepte listele din ţară.

Acuze la adresa editorilor

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a reluat miercuri acuzaţiile mai vechi la adresa editorilor nemulţumiţi că nu au fost selectaţi în urma licitaţiei publice pentru noile manuale, susţinând că interesul lor este să se retipărească vechile manuale şi să nu existe o perioadă fixă de valabilitate a manualelor, în condiţiile în care acum la patru anu ele vor trebui reevaluate.

„Au fost contestate toate etapele licitaţiei cu un scop foarte clar, de a bloca şi anul acesta introducerea manualelor noi în sistem. Se doreşte acest lucru din partea unor editori pentru că 10 ani nu s-a întâmplat nimic pe piaţa manualelor şi s-au vândut aceleaşi produse fără să fie reîmprospătate. Nu a existat nici un fel de regulă ca atunci când cumperi un produs să îl cumperi pe o perioadă determinată, ori noul ordin, pe care unii editori îl contestă, introduce disciplina şi pune interesul şcolii şi elevilor mai întâi. Manualele au o valabilitate de maximum patru ani, deci eşti obligat să le revezi în conformitate cu programa. Programa şcolară a mai suferit modificări din 2004, dar manualele nu au fost schimbate niciodată”, a declarat Remus Pricopie.

Despre decizia CNCS privind licitaţia noilor manuale

Pricopie a spus că nu vrea să intre în contradicţie cu Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) în legătură cu problema licitaţiei manualelor şi că nu comentează decizia CNCS.

"Pentru cei care nu ştiu, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este o instanţă de judecată. Nu îmi convine decizia, nu sunt de acord cu ea, dar nu o comentez. Este, conform legii, obligatorie. Din punctul meu de vedere, nu este nicio greşeală, este vorba de un principiu pe care noi l-am impus şi este vorba de un punctaj minim pentru a fi acceptat ca manual. Aceasta este singura diferenţă majoră între punctul de vedere al Ministerului Educaţiei şi cel al CNSC. Noi am considerat normal să avem acelaşi punctaj minim şi pentru calitate, şi pentru preţ, în timp ce CNSC a considerat că nu trebuie să punem acest lucru. Nu fac alte comentarii", a spus ministrul.

Experiment pentru al doilea an consecutiv

Cert este că învăţătorii care predau anul acesta la clasele I şi a II-a au poate cea mai dificilă misiune a carierei lor: trebuie să le predea micuţilor elevi fără materiale didactice. Pentru asta, îşi fac fişe speciale pe care le fotocopiază şi le împart copiilor pentru ca aceştia să poată învăţa.

Deşi Ministerul Educaţiei le-a dat voie să se folosească de vechile manuale pentru a preda după noua programă şcolară, foarte puţine clase au aceste cărţi.

Asta pentru că la clasa I, spre exemplu, elevii nu sunt obligaţi să returneze manualele la sfârşitul anului şcolar, motiv pentru care şcolile nu le au în depozite. Iar pe piaţă nu se mai găsesc pentru că toate editurile se aşteptau ca din această toamnă să apară cărţile noi, drept urmare nu le-au mai tipărit pe cele vechi.


http://adevarul.ro/locale/focsani/la-scoala-doua-roti-elevi-profesori-colegiul-national-unirea-isi-parcheaza-bicicletele-curtea-liceului-1_542d61640d133766a89bed9c/index.html

La şcoală pe două roţi. Elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „Unirea” îşi parchează bicicletele în curtea liceului

Iniţiativa a prins foarte bine în rândul colectivului prestigioasei unităţi de învăţământ, astfel că în curtea unităţii a fost amenajată şi o parcare de biciclete.


Mersul pe bicicletă este nu numai sănătos, ci te face să ajungi mai repede la şcoală sau la serviciu. De acest lucru pare să se fi convins atât elevii, cât şi profesorii Colegiului Naţional „Unirea”, care au ales să facă zilnic drumul spre şcoală şi înapoi acasă pe două roţi.

Cel puţin cât timpul bun va mai permite acest lucru, parcarea de biciclete înfiinţată în curtea şcolii va fi plină.

Potrivit conducerii unităţii, ideea realizării unei astfel de parcări a apărut în urma campaniilor electorale pentru desemnarea reprezentanţilor elevilor de la Colegiului „Unirea”.

Propunerea a fost materializată, paradoxal, cu sprijinul financiar al unei firme de autoturisme şi şcoli de şoferi, care a amenajat parcarea de biciclete în curtea liceului.

Elevii sunt încântaţi că pot folosi de acum înainte bicicleta ca mod de deplare la şcoală.

„Nu stau foarte departe de şcoală, dar aşa m-am obişnui, să vin cu bicicleta. Am un ghiozdan greu şi prefer să-l duc pe bicicletă, plus că din punct de vedere al sănătăţii îmi face bine. Voi veni cu bicicleta la şcoală până va începe să ningă”, ne-a spus Adrian Toma, elev în clasa a XI-a.

De altfel, nu numai elevii vin acum la şcoală cu bicicleta, ci chiar şi unele cadre didactice, care şi-au propus să lase maşinile acasă cât mai ţine vremea bună.

„Focşaniul este un oraş prea poluat. Voi încerca să-i determin şi pe alţi colegi să vină la şcoală cu bicicleta, pentru că este şi o problemă de sănătate”, ne-a precizat profesorul Viorel Paizan, unul dintre cei mai înfocaţi biciclişti de la „Unirea”.

De altfel, la iniţiativa acestuia în ultimii ani s-a organizat „Caravana Uniristă pe două roţi”, cu scopul de a face propagandă mersului pe bicicletă, o practică des întâlnită în ţările occidentale.


http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/elevii-invata-model-nemtesc-cluj-jumatate-timp-stau-scoala-jumatate-fabrica-1_542d2b980d133766a89a89f1/index.html

Elevii învaţă pe model nemţesc la Cluj: jumătate din timp stau la şcoală, jumătate în fabrică

Sistemul de educaţie dual, care presupune că timpul elevilor va fi împărţit între şcoala clasică şi practica desfăşurată în diferite firme, va fi implementat anul acesta la Cluj-Napoca. Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord, care este partener al Guvernului, în acest proiect, va organiza, sâmbătă, o dezbatere pe această temă în cadrul Festivalului de Toamnă al Economiei Germane.

Protocolul privind implementarea sistemului de educaţie dual, după model german, presupune că elvii îşi vor împărţi timpul între cursurile de teorie şi practica făcută la firme din oraş, a fost semnat săptămâna trecută. Şeful inspectoratului Şcolar Cluj, Valentin Cuibus, a precizat că în acest sistem vor fi implicaţi 16 elevi de la Colegiul „Aurel Vlaicu”. Elevii vor primi burse atât de la guvern, cât şi de la cele aproxiamtiv 10 firme înscrise în proiect, care vor asigura şi practica elevilor. Printre firmele implicate se numără Bosch şi Emerson. Meseriile învăţate de elevi sunt în general din domeniul industrial, cum ar fi de mecanici sau lăcătuşi. Proiectul va fi prezentat şi dezbătut sâmbătă, de la 16.00, la Restaurantul Napoca 15, în cadrul Festivalului de Toamnă al Economiei Germane, care se desfăşoară între 3 şi 5 octombrie la Cluj-Napoca. Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord, organizatorul festivalului, este partener al proiectului, două firme din cadrul clubului acordând burse.

http://adevarul.ro/locale/constanta/civi-mateca-nou-proiect-educational-incepe-scolile-constantene-1_542d23730d133766a89a553f/index.html

Civi-Mateca, un nou proiect educaţional începe în şcolile constănţene

În proiectul Civi-Mateca, lansat de Asociaţia Civicum Voluntaris, elevii vor avea misiunea de a se transforma în observatori ai comunităţilor în care trăiesc şi timp de o lună vor filma cele mai interesante aspecte ale vieţii localnicilor care dovedesc gradul de educaţie civică. Cele mai reuşite 10 scurt-metraje vor fi premiate.

Proiectul Civi-Mateca este câştigătorul din oraşul Constanţa al programului de responsabilitate socială HEINEKEN pentru Comunităţi - ediţia 2014, dezvoltat de Heineken în parteneriat cu Asociaţia CSR Nest. Pentru acest proiect, Asociaţia Civicum Voluntaris a primit un grant în valoare de 80.000 lei.

Proiectul este implementat de Asociaţia Civicum Voluntaris cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa şi se adresează noii generaţii de elevi, Generaţia Click. Motto-ul sugestiv al asociaţiei din Constanţa este „Zâmbeşte, vorbeşte, fă o faptă bună! Schimbă-te pe tine şi astfel se vor schimba şi ceilalţi!“.

„Civi-Mateca îmbină pasiunea Generaţiei Click pentru tehnologia de ultimă generaţie, cu elemente de educaţie civică, urmărind în acelaşi timp promovarea voluntariatului prin dezvoltarea inter-relaţionării umane.

Scopul este de a-şi aduce contribuţia la educarea civică a noilor generaţii de elevi de gimnaziu şi liceu, care învaţă în unităţile de învăţământ din municipiul Constanţa şi din alte 8 localităţi. Acest lucru se va realiza prin metode antrenante, de amploare şi impact, care să le dezvolte gândirea creativă şi critică, spiritul concurenţial, implicarea, solidaritatea şi responsabilitatea“, explică organizatorii.

În proiect vor fi angrenaţi 800 de elevi din 50 de unităţi de învăţământ, aflate în municipiul Constanţa şi în alte opt localităţi: Agigea, Cumpăna, Eforie, Lumina, Năvodari, Ovidiu, Techirghiol şi Valu lui Traian.

Ulterior, se va organiza o caravană itinerantă de proiecţii gratuite a filmelor de scurt-metraj premiate, în unităţile şcolare din cele 9 localităţi implicate în proiect, numărul elevilor informaţi şi educaţi vizual, prin intermediul proiectului, depăşind cifra de 4.000. Proiectul se va finaliza pe 1 februarie 2015.

Iată lista unităţilor şcolare partenere în proiect – licee Constanţa:

• Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân“ ( + scoala gimnaziala)

• Liceul Teoretic ”Ovidius“

• Liceul Teoretic “Traian ”

• Liceul Teoretic ”George Călinescu“

• Liceul Teoretic Lucian Blaga

• Liceul Teoretic ”Decebal”

• Colegiul National ”Mihai Eminescu“

• Colegiul National de Arte ”Regina Maria“

• Colegiul National Pedagogic ”Constantin Brătescu“ (+ scoala gimnaziala)

• Colegiul Comercial ”Carol I“ ( + scoala gimnaziala)

• Liceul Economic Virgil Madgearu

• Colegiul Tehnic ”Tomis“

• Liceul Tehnologic ”C.A. Rosetti“

• Liceul Tehnologic ”I.G. Duca“

• Colegiul Tehnologic ”Vasile Parvan”

• Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida“

• Colegiul Tehnologic de Marina ”A.I. Cuza“

• Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicatii

• Colegiul Tehnic Energetic

Lista unităţilor şcolare partenere în proiect – şcoli gimnaziale din Constanţa:

• Şcoala gimnazială nr. 3 ”Ciprian Porumbescu “

• Şcoala gimnazială nr. 7 ”Remus Opreanu“

• Şcoala gimnazială nr. 8

• Şcoala gimnazială nr. 10 ”Mihail Koiciu“

• Şcoala gimnazială nr. 12 ”B.P. Hasdeu“

• Şcoala gimnazială nr. 16

• Şcoala gimnazială nr. 17 ”Ion Minulescu“

• Şcoala gimnazială nr. 18 ”Jean Bart“

• Şcoala gimnazială nr. 20 ”Marin Sorescu“

• Şcoala gimnazială nr. 22 ”I.C. Bratianu”

• Şcoala gimnazială nr. 29 ”Mihai Viteazu”

• Şcoala gimnazială nr. 30 ”Gheorghe Titeica”

• Şcoala gimnazială nr. 33 ”Anghel Saligny”

• Şcoala gimnazială nr. 37

• Şcoala gimnazială nr. 38 ”Dimitrie Cantemir”

• Şcoala gimnazială nr. 39 ”Nicolae Tonitza”

• Şcoala gimnazială nr. 43 ”Ferdinand”

• Şcoala gimnazială nr. 11 “Dr. Constantin Angelescu”

Lista unităţilor şcolare partenere în proiect – cele 8 localităţi limitrofe:

Eforie

1.Scoala Gimnaziala nr.1 din Eforie Nord Agigea



2.Scoala Gimnaziala ”Ion Borcea” Cumpana

3.Liceul Tehnologic ”Nicolae Dumitrescu” Techirghiol

4.Liceul Teoretic ”Emil Racovita”

5.Scoala Gimnaziala Lumina

6.Liceul Teoretic Pontus Euxinus Lumina Navodari

7. Liceul Tehnologic ”Lazar Edeleanu ”

8. Scoala Gimnaziala ”George Enescu”

9. Scoala Gimnaziala nr. 2 ” Grigore Moisil ”

10. Scoala Gimnaziala nr. 3 “Tudor Arghezi”

Ovidiu


11. Liceul Tehnologic ”Ion Podaru” Ovidiu

12. Scoala Gimnaziala nr.2

Valu lui Traian

13. Scoala Gimnaziala ”Viceamiral I. Murgescu“




http://adevarul.ro/locale/targoviste/concert-caritabil-tenorului-florin-georgescu-liceul-balasa-doamna-1_542ce3e50d133766a898ad72/index.html

Concert caritabil al tenorului Florin Georgescu, la Liceul Bălaşa Doamna

Tenorul Florin Georgescu susţine valoarea în educaţie. Artistul va susţine un concert cartabil la care vor participa elevi ai liceului medaliaţi la concursuri şi olimpiade, alături de corul Pro Musica „Gheorghe Dimancea” . Cei prezenţi la eveniment se vor putea bucura de un spectacol calitativ superior şi, totodată, se vor putea implica în susţinerea unor tineri de excepţie din judeţul nostru.

Evenimentul este organizat de Grupul de iniţiativă pentru înfiinţarea FUNDAŢIEI COMUNITARE DÂMBOVIŢA şi va avea loc vineri, 3 octombrie, ora 17.00, în amfiteatrul Liceului de Arte „Bălaşa Doamna” Târgovişte.

Întreaga sumă strânsă în urma evenimentului va contribui la constituirea Fondului pentru burse de performanţă lansat de Grupul de iniţiativă pentru Fundaţia Comunitară Dâmboviţa. Prin intermediul Fondului pentru burse de performanţă, se doreşte promovarea tinerelor talente muzicale, educaţionale şi artistice din judeţ. Fondul este o modalitate prin care se pot stimula şi valoriza tinerii cu rezultate deosebite în diferite domenii de activitate.

Grupul de iniţiativă pentru înfiinţarea Fundaţiei Comunitare Dâmboviţa face parte din Programul naţional de dezvoltare de fundaţii comunitare din România, iniţiat de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) şi are ca scop înfiinţarea Fundaţiei Comunitare Dâmboviţa, prin care se doreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor judeţului, stimulând participarea şi cooperarea. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv GI organizează diverse activităţi de atragere de fonduri din comunitate, de la indivizi şi companii, cu sprijin instituţional de la FC Prahova (cont bancar, chitanţe, management financiar şi administrativ).

Iniţiativa susţinută de ARC FC Prahova în cadrul programului naţional de fundaţii comunitare.


http://adevarul.ro/locale/slatina/microbuzescolare-elevii-12-comune-oltene-1_542d967c0d133766a89d474f/index.html

VIDEO Microbuze şcolare pentru elevii din 12 comune oltene

Reprezentanţii autorităţilor locale din 12 comune ale judeţului Olt au primit, joi – 2 octombrie, cheile pentru un număr de tot atâtea microbuze şcolare. Cheile au fost înmânate de vicepremierul Liviu Dragnea, care s-a aflat în judeţ pentru a inaugura finalizarea lucrărilor la un dig împotriva inundaţiilor realizat de-a lungul comunelor Icoana şi Corbu.

Cele 12 microbuze şcolare au fost parcate pe platoul din faţa Prefecturii Olt din Slatina. Pentru ca nu cumva să aibă surprize neplăcute şi să se trezească cu parcarea plină de autoturisme, cum se întâmplă de regulă, angajaţi ai Prefecturii au ţinut “sub pază” locul cu pricina, ale cărui pavele au fost spălat cu mare atenţie de angajaţii de la spaţii verzi, la fel ca şi gazonul.

La ora prevăzută pentru înmânarea cheilor, aproape o sută de persoane - angajate ai celor 12 primării beneficiare ale microbuzelor şcolare, dar nu numai, au fost comasate lângă sediul Prefecturii, în aşteptarea sosirii vicepremierului Liviu Dragnea despre care se ştia că va înmâna personal cheile autovehiculelor de transport.

În jurul orelor 16.30, oficialul guvernamental şi-a făcut apariţia, iar înmânarea propriu-zisă a cheilor microbuzelor şcolare s-a derulat într-o atmosferă destinsă. Dragnea a precizat că vor mai urma să sosească şi alte microbuze pentru elevi.

“Am distribuit 12 microbuze, parte dintr-un mare proiect naţional ce constă în achiziţia de microbuze pentru a satisface toate solicitările, indiferent de culoarea politică. SUnt, până acum, aproape 2.000 de solicitări, s-au achiziţionat 1.251 de microbuze, mai sunt 751 care vor intra în procedura de achiziţie şi, dacă vor mai fi solicitări, planul nostru este să cumpărăm pentru orice localitate ce are nevoie de transport pentru elevi pentru că este o măsură importantă menită să prevină abandonul şcolar”, a declarat Dragnea.

Localităţile care au primit joi microbuze sunt: Dobrosloveni, Dobroteasa, Fălcoiu, Grădinari, Grojdibodu, Iancu Jianu, Morunglav, Oboga, Şerbăneşti, Teslui, Valea Mare şi Verguleasa.


http://adevarul.ro/news/eveniment/averileministrilor-acuzati-coruptie-dosarul-microsoft-1_542d7ae70d133766a89cab50/index.html

Averile miniştrilor acuzaţi de corupţie în dosarul „Microsoft”

Cei nouă miniştri din Guvernul Năstase şi Guvernele Boc 1, 2 şi 3, suspectaţi de corupţie în dosarul „Microsoft”, deţin averi impresionante. În cazul în care Parlamentul va aviza urmărirea penală a foştilor demnitari, anchetatorii le vor lua la puricat şi averile.

Şerban Mihăilescu, zis ”Miky Şpagă”, are un apartament de 186 de metri pătraţi, în Bucureşti, cumpărat în 2008, două case de vacanţă în judeţul Prahova şi un teren intravilan de 2.000 de metri pătraţi. Mihăilescu a mai declarat 57.000 de lei, 46.000 de euro şi 5.500 de dolari. Familia Mihăilescu mai are bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 160.000 de lei.

La rândul lui, Mihai Tănăsescu are nu mai puţin de cinci apartamente în Bucureşti, o casă în Cornu şi alta în Giurgiu, potrivit ultimei declaraţii de avere, din 2006. Acesta mai deţine obiecte de artă şi bijuterii, în valoare totală de circa 60.000 de euro.

Nici averea lui Dan Nica nu este de neglijat. Fostul ministru al telecomunicaţiilor deţine un apartament de 100 de metri pătraţi în Galaţi, un autoturism Audi A4, bijuterii din aur şi argint în valoare de 35.000 de lei, tablouri de 25.000 lei, o colecţie de timbre româneşti şi străine în valoare de 70.000 lei, trei ceasuri de mâna cu o valoare estimată de 15.000 de lei şi icoane din lemn şi sticlă de 9.000 lei. Nica are în conturi 112.000 de lei şi 36.500 de euro.

Latifundiarii Athanasiu şi Funeriu

Alexandru Athanasiu deţine nu mai puţin de 69 de hectare de teren agricol în judeţul Constanţa, precum şi o casă de locuit în Bucureşti, de 230 de metri pătraţi. Athanasiu mai are bijuterii, icoane şi tablouri în valoarea de 15.000 de euro şi depozite bancare în sumă de 260.000 de lei şi 38.200 de euro.

Latifundiar este şi Daniel Funeriu, care are două terenuri agricole în Timiş, de 50.000 de metri pătraţi. Fostul ministru al Educaţiei mai deţine un apartament de 219 metri pătraţi în Arad şi o casă în Germania. Conturile familiei Funeriu în bănci sunt de 151.000 de euro, 11.900 de lei, 6.000 de dolari şi 1.300 de yeni, potrivit declaraţiei de avere.

Valerian Vreme are trei terenuri în Oneşti, cu o suprafaţă totală de 4.130 de metri pătraţi. Tot în Oneşti, Vreme mai are şi un apartament, o casă şi două spaţii comerciale.

Cel mai sărac ministru suspectat de corupţie este Gabriel Sandu. Ultima sa declaraţie de avere, cea din 2008, este aproape albă. Fostul ministrul al comunicaţiilor, suspectat că a luat mită milioane de euro, nu a declarat nici măcar un leu. A trecut-o în schimb pe fosta soţie, care s-a ales în urma divorţului cu două clădiri şi un teren.

Săracă, în comparaţie cu ceilalţi foşti demnitari poate fi considerată şi Ecaterina Andronescu. Averea sa este formată dintr-un apartament în Bucureşti, un autoturism Toyota şi un cont de 218.000 de lei. Ceva mai bine stă Adriana Ţicău, proprietară a două apartamente, unul în Galaţi, iar altul în Franţa. Ţicău mai are un depozit bancar de 134.000 de euro.



http://www.cotidianul.ro/declaratia-care-il-ingroapa-pe-dinu-pescariu-248343/

Mărturii în Dosarul Microsoft

Declaraţia care îl îngroapă pe Dinu Pescariu

Declaraţiile martorilor citaţi de DNA în sesizarea trimisă către Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedinţia României, pentru obţinerea avizului de începere a urmăririi penale în cazul celor nouă foşti miniştri implicaţi în Dosarul Microsoft, descriu mecanismele corupţiei la nivel înalt.

Redăm mai jos una din aceste declaraţii.

„În cursul anului 2003, Claudiu Florică - director Fujitsu Siemens Computers a contactat mai multe persoane cărora le-a spus că există oportunitatea încheierii unui contract de licenţiere Microsoft, contract care urma a fi încheiat în contextul aderării României la Uniunea Europeană. Florică Claudiu a afirmat că în situaţia în care acest contract va fi derulat prin firma Fujitsu Siemens Computers, reprezentanţii firmei sunt dispuşi să încheie un contract de comision.

Din câte cunosc pentru a obține derularea contractului prin firma FSC, Florică Claudiu a apelat la Dinu Pescariu, iar prin intermediul acestuia la Nicolae Dumitru. Acesta din urmă era perceput ca o persoană cu potenţial financiar prin firmele pe care le controla (Grupul Niro) şi ca o persoană influentă prin relaţionarea cu diverse persoane din lumea politică.

Florică Claudiu discuta la data respectivă despre un contract de ordinul zecilor de milioane de dolari și lăsa de înțeles că e nevoie de susţinere financiară.

Ştiu că anterior semnării contractului de închiriere licenţe între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers a fost semnat un contract între Fujitsu Siemens Computers şi firma Profinet. Prin acest contract se stabilea suma de bani ce urma să fie primită de Profinet cu titlu de comision în situaţia în care se încheia contractul de licenţiere între Fujitsu Siemens Computers şi Guvern.

Acest contract a fost semnat de Jonahanes Matt. Din cunoştinţele mele firma Profinet nu avea nici o sucursală în România.

Banii rezultaţi din contractul încheiat cu Fujitsu Siemens Computers au fost ulterior distribuiţi conform unui algoritm ce a fost stabilit anterior între persoanele implicate sau firmele acestora. Printre beneficiari s-au aflat firmele următoarelor persoane: Ujeniuc Adrian, Thomas Heintschel, Nicolae Dumitru, Pescariu Dinu, Culacov, Dragoş Stan, Khalil Abi Chahine. Din câte îmi amintesc discuţiile vis-a-vis de comisionul de succes ce urma să fie încasat de firma Profinet s-au purtat de către Dragoş Stan cu reprezentanţi ai Fujitsu Siemens Computers Vinena – Dekan, Mazinger şi posibil Viktor Malinovski.

Am văzut contractul cu firma Profinet şi cred că din partea Fujitsu Siemens Computers contractul cu firma Profinet a fost semnat de către un vicepreşedinte şi directorul financiar al companiei. Personal nu cunosc să se fi pus problema ca firma Profinet să presteze servicii reale de consultanţă sau servicii de asistenţă tehnică pentru Guvernul României.

În luna mai 2004, din contul firmei Profinet a fost virată în contul firmei Slytherin Marketing Ltd, suma de peste 20.000.000 dolari. Cred că din contul firmei Slytherin Marketing Ltd a fost transferată suma de circa 3.000.000 USD în contul lui Dinu Pescariu.

Din câte am înţeles din această sumă de bani Dinu Pescariu a efectuat plăţi către Dumitru Nicolae (circa 500.000 dolari) şi Khalil Abi Chahine (300.000 dolari). De asemenea din contul firmei Slytherin Marketing Ltd au mai fost efectuate plăţi către Running Toatal Group Ltd. – firmă controlată de Nicolae Dumitru, circa 7.500.000 USD, Menedil Associated SA – firmă controlată de Khalil Abi Chahine, circa 1.000.000 USD, Zonko Overseas Ltd. – firmă controlată de Dragoş Stan, circa 5.000.000 USD, Atlantis AG – firmă controlată de Culacov, circa 900.000 USD.



Nu cunosc în ce a constat contribuţia acestora. Se discuta despre faptul că Khalil Abi Chahine verifica contractele, Culacov avea rolul de asigura obţinerea scrisorii de confort, Ujeniuc Adrian se ocupa de partea tehnică a contractului. Nu cunosc care a fost rolul lui Pescariu Dinu, dar cred că acesta a asigurat relaţia cu Dumitru Nicolae.”

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18226295-licitatia-manualelor-digitale-presedintele-consiliului-solutionare-contestatiilor-nu-avem-inregistrata-nicio-contestatie-pana-acum.htm

Yüklə 165,67 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin