Japon Sojitz, İspanyol lng terminalini satın aldı



Yüklə 31,71 Kb.
tarix03.08.2018
ölçüsü31,71 Kb.
#67043

24-31 EKİM 2017 HABERLER


31.10.2017 Japon Sojitz, İspanyol LNG terminalini satın aldı


Japon emtia ticareti şirketi Sojitz Corporation, İspanyol First State Regasificadora şirketinin tamamını satın aldığını duyurdu.

İsmi Sojitz Regasificadora olarak değiştirilecek olan şirket, İspanya’nın kuzeybatısında yer alan Mugardos’taki LNG terminalini işleten Regasificadora del Noroeste’nin yüzde 15 hissesine sahip. Bu alımla Sojitz Corporation Avrupa’da LNG terminal işletmeciliğine giren ilk Japon şirket olma özelliği kazandı.

Sojitz sahip olduğu LNG uzmanlığını ve diğer ticari tecrübelerini Mugardos LNG terminalinin daha da geliştirilmesi için kullanmayı planlıyor.

Şirket yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sojitz küresel LNG operasyonlarını, alım ve likitleştirme terminallerine odaklanarak geliştirmeye devam edecek ve böylelikle dünyanın en büyük LNG ithalatçısı olan Japonya için güvenli bir enerji tedariği kanalı yaratma hedefine emin adımlarla ilerleyecektir.” (www.denizhaber.com.tr)


31.10.2017 Çin Bangladeş’te büyük bir boru hattı projesini finanse ediyor

Çin, Bengal Körfezi’ne enerji akışını şekillendirmeye devam ediyor. Myanmar’dan Çin’e boru hatları inşa eden Beijing hükümeti, Bangladeş ile yeni bir sözleşme imzaladı. Sözleşmeye göre Çin Bangladeş’in petrol altyapısının inşası projesine yardım edecek.

Proje kapsamında Çin, 146 kilometresi denize uzanan toplam 220 kilometrelik boru hattının inşasına yardım edecek. Bu boru hattı tankerlerdeki petrolü Bangladeş’e taşıyacak.

Depolama tankları Cox Bazar’ın on kilometre batısındaki Moheshkhali Adası’na kurulacak. Tüm proje 550 milyon dolara mal olacak ve 2020’de tamamlanacak. Projenin finansmanı Çinli Exim Bank tarafından sağlanıyor. (www.denizhaber.com.tr)



30.10.2017 Güney Kore’nin tek sondaj platformu satışa çıkarıldı


Kore Ulusal Petrol Şirketi (KNOC), yarı-batırılabilir petrol sondaj platformu Doo Sung’u satışa çıkardı. Şirket otuz üç yıllık platformun artan bakım ve tamir masrafları yüzünden satışına karar verdiklerini belirtti.

Devlet kontrollü KNOC, Güney Kore’nin tek petrol sondaj platformunun satışından 3 buçuk milyon dolar gelir bekliyor. 1984 yılında Daewoo Gemi İnşa ve Deniz Mühendisliği (DSME) tarafından inşa edilen platform Güney Kore’nin yanı sıra Alaska, Çin, Vietnam, Malezya, Endonezya ve Rusya’da çeşitli projelerde hizmet verdi.

KNOC son on yılda büyüyen borç stoğunu eritmek için çabalıyor. (www.denizhaber.com.tr)
28.10.2017 Samudera Shipping iki gemisini satıyor

Endonezyalı Samudera Shipping filosunun büyük bir bölümünü ‘elden çıkarma’ planı kapsamında iki gemisinin satışını duyurdu.

2001 yapımı ürün tankeri M/T Sinar Jogya 7.9 milyon dolara; 2006 yapımı 4 bin 181 dwtlik konteyner gemisi M/V Sinar Padang ise 1.278 milyon dolara satıldı.

İç hat hizmetlerini tamamen sonlandırmayı ve uluslararası hizmet vermeyi hedefleyen Samudera Shipping, yasal düzenlemelerden dolayı Endonezya bayraklı yeni gemileri mülkiyetine alamıyor ve tescil ettiremiyor. Şirket bu sorunu mevcut filosunun büyük bir bölümünü satarak veya söküme göndererek aşmaya çalışıyor.

Endonezya’dan ve Endonezya’ya uluslararası deniz taşımacılığı hizmeti vermeye devam edecek olan Samudera Shipping iç hat taşımacılığı yapan yerel şirketlere yatırım yapabileceğini söyledi. (www.denizhaber.com.tr)

28.10.2017 Otonom gemilerle birlikte kaptanlara ihtiyaç azalacak'

PTST 2017 Kılavuzluk/Römorkörcülük Servisleri ve Teknolojileri Kongresi İzmir Hilton Otel'de yapılıyor. Pilotaj Teknikleri" konulu oturumda konuşan Emre Uçan, Yapay Zeka Kılavuzu Otonom Kılavuzluk Hizmetleri için bir Aşama" konulu araştırmalarını dinleyicilere sunarak, "Yapay zeka araştırmaları denizcilik sanayilerinden de uzak değil. 1993 yılında birinci otonom araçlar üretildi ve test edildi. Kapsamları oldukça kısıtlı genellikle destek gemileri ve arama kurtarma çalışmaları için kullanılıyor. Denizde çarpışma engelleyici çalışmaları var ama bu tekneler oldukça küçük ve ticari amaçla kullanılamıyor. Bu konuda araştırmalar devam ediyor." dedi. Uçan, "Genellikle klavuz kaptanların bu manevraları belirsizlik içerisinde yaptıklarını gördük. Kimse çok yüksek bir rüzgarda gemiye ne kadar güç kullanıldığını bilmiyor, sadece emirler vermek üzerine kurulu." ifadelerini kullandı.

Sonuç olarak yapay zekaya nasıl güvenileceği, genel olarak geliştirilmiş bir yapay zeka siber güvenlik konusunda da çok faydalı olacaktır diyen Uçan, "Yapay zeka konuşma yoluyla gemi mürettebatıyla iletişime geçebilir ve talimatlar alabilir. Model gemi deneyleri yapılmalı, bugün yapay zekamız kötü havada manevra yapamıyor" önerileriyle sunumunu sonlandırdı.
Sanmar Yeni İnşa Menajeri Tamer Geçkin ise "Uzaktan kumandalı Römorkörlerde otonom konulardan ne kadar uzaktayız?" sorusunun cevabını aradığı sunumunu gerçekleştirdi.

"Otonom bir araç nasıl çalışıyor? Durumsal farkındalık. Araçlar sensörle vasıtyasıyla konumunu, durumunu, yoldaki çukuru birçok şeyi algılıyor. Programcılar napıyorlar? Çok tecrübeli birçok şoför veya kaptanı alıyorlar. Bu yolda giderken kaç farklı kombinasyon olabilir? Hepsi Belirli senaryolara karşı belirli hamleler yapıyorlar. Düşünün ki bütün kaptanlar toplanmış, bütün kararlar birleştirilip bu bilgisayar programına konulmuş. Teorik olarak çok basit bir programlama." ifadelerini sunumunda yer verdi.

Geçkin sözlerini şöyle sürdürdü, "Otonomus gemilerin hızlı bir şekilde hayata geçmesi öngörülüyor. Nasıl peki bu gemiler seyir yapacak? Kendi iç denizlerinde özel sınırlar içerisinde hareket edecek. İlk etapta gemi içersinde kaptan olacak yine birçok senaryo yazılacak, bütün veriler depolanacak. Peki kaptan ne yapacak? Kaptan bilgisayarın müdahele edemediği bir şeye müdahele edecek. Otonom gemilerle birlikte kaptanlara ihtiyaç azalacak. Gemilerde 20-30 sene önce 20-30 kişi çalışıyorken, şimdi 5-10 kişi çalışıyorsa bu kaçınılmaz." (www.denizhaber.com.tr)


28.10.2017 Maersk konteyner gemisi yeni bir rekora imza attı

Danimarkalı deniz taşımacılığı devi Maersk, konteyner gemisi M/V Maersk Evora’nın Los Angeles Limanı’na son uğrayışında tek uğramada en çok kargo elleçleme rekoru kırdığını açıkladı.

APM Terminals’te bağlı olduğu süre boyunca M/V Maersk Evora toplam 24 bin 846 TEU kargoyu yükledi ve boşalttı. Maersk bunun bir dünya rekoru olduğunu söyledi.

Gemi limana 17 Ekim’de tam dolu kapasite ile ulaştı ve 22 Ekim’de de limandan ayrıldı. Maersk’ten alınan bilgilere göre M/V Maersk Evora şu anda Doğu Asya rotasında seyrediyor ve ilk uğrama limanı Japonya’nın Yokohama şehri olacak.

366 metre uzunluğundaki 2011 yapımı M/V Maersk Evora’nın nominal kapasitesi 13 bin 492 TEU. (www.denizhaber.com.tr)

28.10.2017 Başaran Tersanesi'nin açılış töreni yapıldı

Başaran Gemi Sanayi, Trabzon-Sürmene, Yeniçam Tersane Bölgesi’ndeki yeni tesisini düzenlediği açılış töreniyle hizmete aldı. 

Bu yıl içerisinde 4 adet son teknoloji ile donatılmış modern balıkçı gemisinin yapımını tamamlayan Başaran Gemi Sanayi, yapımını tamamladığı son balıkçı gemisi 'MARGO HÜSEYİN'i de açılış töreninin ardından denize indirdi. Denize indirilen 960 grostonluk 'MARGO HÜSEYİN' Türkiye'nin en tonajlı balıkçı gemisi olma özelliğini taşıyor.  
28.10.2017 Maersk Line “Yılın Konteyner Operatörü” seçildi

Danimarkalı deniz taşımacılığı şirketi Maersk Line, Singapur’da her yıl düzenlenen Lloyd’s List Asya ödüllerinde “Yılın Konteyner Operatörü” seçildi.

Lloyd’s List, Maersk Line’ın; sürekli gelişen hizmet ağı, üst düzey dijital çözümleri ve müşterilerini yeni piyasalara taşıyan ticaret finansı gibi hizmetlerini göz önüne alarak bu ödülü verdi. (www.denizhaber.com.tr)

25.10.2017 Mermerciler, konteyner krizini açık gemi taşımacılığı ile aştı


Türk mermer sektörü, yılın ilk aylarında armatörlerle yaşadıkları boş konteyner gelmemesi ve hızla yükselen navlun fiyatlarına karşı çözümü açık gemi taşımacılığı ile buldu. İzmit Körfezi’nden bir açık gemi çıkaran sektör temsilcileri Mersin, İzmir, Bursa’dan da açık gemiler kaldırmayı hedefliyor.

Maden Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği (MADSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Erol Yüce yılın başında gündeme gelen armatörlerin boş konteyner getirmemeleri ve navlunda hızla artan fiyat sorunlarının halen çözüme kavuşmadığını belirterek, ‘Türkiye’ye gizli bir ambargo var’ dedi.

Bir gecede konteyner fiyatlarının 600-700-900’lerden 1500-1700’lere kadar çıktığını ifade eden Yüce, “Armatörlerle bir araya geldik ve görüşmelerimiz hala sürüyor. Konteynerler boş gelmiyor, buradan ihracat çıkışı engelleniyor. Ocaklarda mallar bekliyor, gönderemiyoruz. Bir nevi frenlemedir bu” dedi. Soruna açık gemi taşımacılığı ile çözüm bulduklarını aktaran Erol Yüce, “Bir ilki başardık. İzmit Körfezi’nden bir açık gemi çıkardık. 26 bin 500 tonluk açık gemi yaptık. Bilecik’ten İzmit’in içine kadar trenle getirdik. Bu rakamlar ihracatımızın milyonda biri belki ama tedirginlik yaratmayı başardık. Sektör nefes aldı” diye konuştu.

Demiryolu çalışmalarını durdurmadıklarını ifade eden Yüce, “Devletimiz birtakım avantajlar oluşturuyor ama bunu daha da büyütmeye yönelik projeler geliştiriyoruz. Çin’den 30 hurda açık gemi Avrupa’ya geliyor. Sektör adına Avrupa ile görüşmeler yapıyoruz. Mersin’den, İzmir’den, Bursa’dan körfezden açık gemiler yapıp, bir değil 10 gemiyi aynı anda kaldırmayı hedefliyoruz. Ekonomi, Sanayi ve Enerji bakanlıklarına konuyu aktardık. Demiryolu ve açık gemi konularının bir an evvel çözülmesi gerek. Bizim bizden başka dostumuz yok” diye konuştu. Yüce, navlun fiyatlarını aşağıya çekmek için de çalışma yürüttüklerinin bilgisini verdi. Erol Yüce Doğu Çin’in Xiamen bölgesinde kurulan Mermer OSB’nin Türkiye’de de uygulanması gerektiğini söyledi. (www.denizhaber.com.tr)




25.10.2017 Türkiye ile İspanya arasında (LHD)Gemisi Projesi iş birliğine ilişkin Mutabakat Muhtırası onaylandı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı Adına Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile İspanya Krallığı Savunma Bakanlığı Adına İspanya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Arasında Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) Projesi İş Birliği Faaliyetlerine İlişkin Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanunları onayladı. (www.denizhaber.com)


24.10.2017 Lojistik Köy Projesi'nde fizibilite çalışmaları tamamlandı


Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Beyhan Hıdıroğu, hayata geçirecekleri "Lojistik Köy" Projesi'yle kentin, bölgenin lojistik merkezi konumuna yükseleceğini ve üretilen ürünlerin demiryolu bağlantısıyla hızlı bir şekilde Mersin Limanı'na ulaşacağını belirtti.
Projenin 150 milyon avro bütçesinin olduğunu aktaran Hıdıroğlu, Lojistik Köy Projesi'nin fizibilite çalışmalarının tamamlandığını belirterek, kentteki depolama sorununun ortadan kalkacağını söyledi. (www.denizhaber.com.tr)

24.10.2017 İhracatta gri bayrak tedirginliği yaşanıyor

Yunan adalarına sefer yapan Türk bayraklı ticari yatların liman çıkışlarının 25 Eylül itibariyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca yasaklanması sektörde tartışma yarattı. Yunan limanlarında sürekli Türk yatlarına ceza kesilmesi sonrasında Türk tarafının aldığı ‘yasak’ kararının turizmi olumsuz yönde etkilediği belirtildi. Turist taşıyan teknelere Yunanistan tarafından kesilen cezaların asıl nedeninin ise daha farklı olduğu ileri sürüldü. 



Türkiye, Avrupa Birliği ülkelerinin oluşturduğu Paris Memorandumu’na (Paris MoU) üye ülkeler arasında yer alıyor. Paris MoU’ya üye ülkelerin ticari gemileri çeşitli kriterlere göre değerlendirilerek beyaz, gri ya da kara listelere alınıyor. Türkiye de bu alanda ‘beyaz listede’ yer alıyor. IMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan’ın açıklamalarına göre; “Beyaz liste, bayrağımızın itibarını artırıp, denizciliğimize ayrı bir değer kazandırarak gemilerimize ticari açıdan avantaj sağlıyor. Bu sayede ihracat gelişiyor.” Yunanistan’ın tur teknelerine uyguladığı cezalar da işte bu noktada devreye giriyor. Sektör temsilcilerine göre, Yunanistan tur teknelerine ceza keserek, bunları MoU’ya bildiriyor. Bu sayede Türkiye’nin beyaz listeden gri listeye düşmesi amaçlanıyor. Bu sayede Türkiye’nin ihracatı engellenmek isteniyor.
Sektöre yakın bir kaynak da şunları söylüyor: “Yunanistan bunu yaparak yük taşımacılığı konusunda atak yapmak istiyor. Turizm konusunda ceza kesiyor, ticareti yakalamaya çalışıyor. Bizim tur teknelerimiz ahşap olduğu için değişim yapılamıyor. Buradan yakalayıp ceza kesiyorlar. Paris MoU’yu dikkate alan bazı limanlar gri listedeki gemileri limana bile sokmak istemiyor. Eğer bunu başarırlarsa Türkiye’nin ticaretini kendileri kapmayı hedefliyorlar.”
Türkiye’nin seneler önce gri listede yer aldığını ve çok büyük zorluklar yaşadığını ifade eden TİM Lojistik Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen, “Gir listede olunca, gidilen limanlarda çok daha fazla kontrol yapılıyor. Ek vergiler çıkılıyor. Gemiler ek incelemelerden geçiriliyor. Beyaz listede olduğumuz için çok rahat ticaret yapıyoruz. Ayrıca yat ve gemi ihracatında da çok iyi durumdayız. 1 yılda gemi ve yat ihracatını 1.5 milyar dolar seviyelerine çıkardık. Bu alanda da Yunanistan’ın rakibiyiz. Türk deniz ticaret filomuzda çok önemli seviyede. Gri bayrak kategorisine girmemiz, navlun fiyatlarında dahi artışa neden olur. Ticaretimiz kısıtlanır. Böylece tüm ticaret yara alır” dedi.
Türkiye-Yunanistan arasında imzalanan ikili mutabakat gereği, 24 metre altı ticari yatların kontrolünde eksikliği tespit edilen hususların Paris MoU’ya bildirilmeyeceğinin karar altına alındığını, Yunanların 24 metre altı 12 kişiye kadar olan ticari yatlardaki eksiklikler nedeniyle yatların limanlarda tutularak Paris MoU’ya bildirildiğini belirten Metin Kalkavan, kasıtlı olarak Türkiye’yi ‘Beyaz Liste’den ‘Gri Liste’ye düşürmek istedikleri anlaşıldı” diye konuştu. (www.denizhaber.com.tr)
Yüklə 31,71 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin