İnsanoğlu tarihin ilk dönemlerinden itibaren uçan varlıklara ve uçmaya karşı özel bir ilgi duymuştur



Yüklə 446 b.
səhifə1/14
tarix29.07.2018
ölçüsü446 b.
#62553
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14


İnsanoğlu tarihin ilk dönemlerinden itibaren uçan varlıklara ve uçmaya karşı özel bir ilgi duymuştur.

  • İnsanoğlu tarihin ilk dönemlerinden itibaren uçan varlıklara ve uçmaya karşı özel bir ilgi duymuştur.

  • Tarih bir çok insanının uçan varlıkları model alarak yaptıkları basit aletlerle uçabilme çabaları ile doludur.

  • İlk uçan insan Hezarfen Ahmet Çelebi. 1636 yılında Galata Kulesinden atlayarak balmumundan yaptığı kanatlarla 3200 m uçmuş ve Üsküdar'daki Doğancılar Meydanı'na inmiş. Bu uçuş aynı zamanda ilk kıtalararası uçuş olarak bilinmekte


Ancak yapay araç içinde uçuş için 300 yıl daha geçmesi gerekti. Balonların keşfi heyecan verici oldu. Bu heyecan, balonların hızla gelişmesine yol açtı, en önemlisi de dünyanın başka bir noktasına uçarak gidilebilmesi, yani uçan araç hava gemisinin (Zeplin) insan kontrolünde olması idi. İnsanoğlu bununla yetinmedi: "Motor Gücüyle Uçuş" için XIX. yüzyılın ikinci yarısında projeler geliştirmeye başladı. Fakat bu çalışmaların hepsi de ya proje bazında kaldı ya da denemeler başarısızlıkla sonuçlandı.

  • Ancak yapay araç içinde uçuş için 300 yıl daha geçmesi gerekti. Balonların keşfi heyecan verici oldu. Bu heyecan, balonların hızla gelişmesine yol açtı, en önemlisi de dünyanın başka bir noktasına uçarak gidilebilmesi, yani uçan araç hava gemisinin (Zeplin) insan kontrolünde olması idi. İnsanoğlu bununla yetinmedi: "Motor Gücüyle Uçuş" için XIX. yüzyılın ikinci yarısında projeler geliştirmeye başladı. Fakat bu çalışmaların hepsi de ya proje bazında kaldı ya da denemeler başarısızlıkla sonuçlandı.



İlk motorlu uçağın uçuşu 20. Yüzyılda mümkün oldu. Wright kardeşlerden Orville, 17 Aralık 1903'de 12 saniye boyunca kesintisiz 36,5m uçtu.  Wright kardeşler tarafından yapılan bu başarılı uçuş denemesi ile insanlık tarihinde de modern havacılık çağı başlamış olmuştur.

  • İlk motorlu uçağın uçuşu 20. Yüzyılda mümkün oldu. Wright kardeşlerden Orville, 17 Aralık 1903'de 12 saniye boyunca kesintisiz 36,5m uçtu.  Wright kardeşler tarafından yapılan bu başarılı uçuş denemesi ile insanlık tarihinde de modern havacılık çağı başlamış olmuştur.

  • Wright kardeşlerin ilk uçuşundan sonra havacılık faaliyetlerinin hızla gelişmeye başlamıştır. 1918 yılında ABD’ de New York ve Washington arasında havayolu ile ilk defa posta taşınamaya başlanmıştır. 1. dünya savaşı sırasında oldukça geliştirilen hava aracı teknolojisi savaş bittikten sonra atıl bir hal almış ve sivil amaçlı havacılık faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılmaya başlanmıştır.



Havacılığın gelişmesiyle beraber havayolu ulaşımı bir çok kişinin hayatının etkilemiştir. Uluslar arası hava yolculuklarının başlaması insanlar için dünyanın ölçeğini değiştirmiştir. Kişilerin uzak ülkelerdeki akrabalarının görebilmeleri (özellikle ABD içersinde ve ABD’ de yaşayan göçmenlerin diğer ana vatanlarında yaşayan akrabalarının görmeleri için havacılık oldukça hızlı ve rahat bir ulaşım biçimiydi) ve uluslar arası ticaret ve turizmin gelişmesini sağlayarak günümüzdeki küresel ekonominin temelleri atılmıştır.

  • Havacılığın gelişmesiyle beraber havayolu ulaşımı bir çok kişinin hayatının etkilemiştir. Uluslar arası hava yolculuklarının başlaması insanlar için dünyanın ölçeğini değiştirmiştir. Kişilerin uzak ülkelerdeki akrabalarının görebilmeleri (özellikle ABD içersinde ve ABD’ de yaşayan göçmenlerin diğer ana vatanlarında yaşayan akrabalarının görmeleri için havacılık oldukça hızlı ve rahat bir ulaşım biçimiydi) ve uluslar arası ticaret ve turizmin gelişmesini sağlayarak günümüzdeki küresel ekonominin temelleri atılmıştır.



Havacılık faaliyetlerinin gelişmeye başlaması ile bir çok alt ve üst yapı hizmetlerine ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Hava araçlarını bir yerden diğerine emniyetli bir şekilde ulaşmasında meteorolojik hadiselerin etkili olması ve havacılığın ilk yıllarında meteorolojik bilgilerin sağlıklı olarak elde edilememesi veya çabuk değişen hava şartlarının uçucu personele zamanında bildirecek haberleşme teknolojisinin bulunmaması uçuş öncesi planlama yapmayı oldukça zorlaştırmaktaydı. Pilotlar havacılığın ilk yıllarında daha çok ülkelerin zirai amaçlarla kurdukları meteoroloji birimlerinden bilgi almaktaydılar.

  • Havacılık faaliyetlerinin gelişmeye başlaması ile bir çok alt ve üst yapı hizmetlerine ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Hava araçlarını bir yerden diğerine emniyetli bir şekilde ulaşmasında meteorolojik hadiselerin etkili olması ve havacılığın ilk yıllarında meteorolojik bilgilerin sağlıklı olarak elde edilememesi veya çabuk değişen hava şartlarının uçucu personele zamanında bildirecek haberleşme teknolojisinin bulunmaması uçuş öncesi planlama yapmayı oldukça zorlaştırmaktaydı. Pilotlar havacılığın ilk yıllarında daha çok ülkelerin zirai amaçlarla kurdukları meteoroloji birimlerinden bilgi almaktaydılar.



1.Dünya savaşından sonraki dönemde ise kullanılan seyrüsefer sistemleri bugünkü modern ve kompleks elektronik sistemlerden farklı olarak yollara dizilen ışıklardan oluşmaktaydı. Pilotlar bu ışıkları takip ederek belli bir rotayı izleyebilmekteydiler.

  • 1.Dünya savaşından sonraki dönemde ise kullanılan seyrüsefer sistemleri bugünkü modern ve kompleks elektronik sistemlerden farklı olarak yollara dizilen ışıklardan oluşmaktaydı. Pilotlar bu ışıkları takip ederek belli bir rotayı izleyebilmekteydiler.



1925-1926 yılları arasında ABD de posta amaçlı uçuşlar için Cheyenne, Wyoming ve Chicago arasında bir ışıklandırılmış hat bulunmaktaydı. Ayrıca hava araçlarının acil inişler yapabilmelerine olanak veren alanlar da hazırlanıştı. Böylece ABD de posta taşımacılığında yoğun olarak kullanılan hava ulaştırmasına artan talep özel işletmelerin havacılık faaliyetlerine başlaması ve daha büyük gövdeli uçakların geliştirilmesi çabalarını başlatmıştır. 1926 yılında Ford TinGoose adlı üç motorlu maksimum hızı 85 kt olan ve daha önceki uçaklara göre daha fazla yük taşıyabilen bir uçak geliştirmiştir. Bu uçak 1926 yılından 1934 yılına kadar ABD’ deki bir çok havayolu işletmesinde kullanılmıştır. Bu dönemde posta taşımacılığıyla kısıtlı olan havacılık faaliyetleri yolcu taşımacılığına da başlamıştır. 1927 yılında Lockhead tarafından yolcu taşımacılığı için üretilen Vega adlı model ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin