KöTÜ SÖz söyleme ağzini kirletme projesi programin gerekçESİ



Yüklə 48,76 Kb.
tarix28.10.2017
ölçüsü48,76 Kb.
#19225

KÜFÜRLÜ VE ARGO KONUŞMANIN ÖNLENMESİ’


(2014-2015)

TURHAL İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ


okul armasi

PROJE HAZIRLAMA KOMİSYONU


CENGİZ TOPEL İLKOKULU



KÖTÜ SÖZ SÖYLEME AĞZINI KİRLETME

PROJESİ



PROGRAMIN GEREKÇESİ:

Cengiz Topel İlkokulu olarak ilkokul çağı öğrencilerinde günlük iletişim süreçlerinde küfür ve argonun kullanılmaya başlanmasının gözlenmesi üzerine; yetişmekte olan çocuklarımızın bu iletişim tarzından olumsuz etkilenmemeleri, ileriki yaşlarında daha sağlıklı bireyler olarak hayata hazırlanmaları için bu projenin okulumuzda uygulamaya konulması düşünülmüştür.







PROGRAMIN AMACI:

  • Türk Milli Eğitim Sistemi’nin temel amaçlarından olan dilimizin etkin, kuralına uygun bir şekilde kullanılmasını sağlamak,

  • Toplumumuzda giderek yaygınlaşan küfürlü ve argo konuşmanın önüne geçilmesi,

  • Okullarda başlayarak toplumsal duyarlılık oluşturup, gelecek nesillerimize küfürsüz bir ortam bırakmak,

  • Yetişmekte olan çocuklarımıza küfürlü ve argo konuşmanın dışında alternatif iletişim yöntemlerini öğreterek sağlıklı iletişim kurma becerileri kazandırmak,

  • Küfür ve argo konuşmanın yaratabileceği fiziksel ve ruhsal şiddeti engellemek,

  • Bütün bu amaçları gerçekleştirerek Milli Eğitim Bakanlığı’mızın ‘Şiddeti Önleme Eylem Planları’na katkıda bulunmak,

KATILIMCILAR:

  • Cengiz Topel İlkokulu öğretmen ve öğrencileri

  • Cengiz Topel İlkokulu öğrenci velileri

and9gcrogfnwgurkazq8_j-tbkcsciz4nr0ttxiros1r-uasqon8gtv_kkfnz0zzhq

UYGULAMA:

  • Bu proje 2014-2015 Eğitim Öğretim yılı Aralık ayı’nın son haftasında okul idarecisi-okul rehber öğretmeninin bütün öğrencilere hitaben gerçekleştirecekleri konuşmalarında yer alacak olup; bu yolla öğrencilere proje hakkında bilgilendirme yapılacaktır. Rehber öğretmenimiz küfür kullanmamanın önemi üzerine tüm sınıflarda bilgilendirme çalışması yapacaktır.

  • Proje hakkında öğretmenlere ve sınıflardaki öğrenci temsilcilerine bilgilendirme toplantısı yapılacaktır.

  • Öğrenci temsilcilerine rehber öğretmenimiz tarafından proje hakkında bilgilendirme yapıldıktan sonra sınıf temsilcilerinden sınıflarında en çok küfür eden ve argo söz kullanan arkadaşlarının isimlerini en çok kullanandan en az kullanana doğru sıralamaları istenecektir. Her temsilci kendi adı, sınıfı ve yazdığı öğrenci isimlerinin bulunduğu kağıdı rehber öğretmene teslim edecektir. Şubat ayının üçüncü haftasında tekrar toplantı yapılarak yazdıkları isimlerin olduğu kağıtlar sınıf temsilcilerine tekrar verilecektir. Yazdıkları isimlerde küfür etmenin azalıp azalmadığı, ne gibi değişiklikler olduğu yönünde değerlendirme yapılacaktır. Küfür etme, argo söz kullanma oranının en aza düştüğü sınıf ‘ En iyi güzel söz kullanan sınıf’ seçilecektir.



  • Öğrencilerin projeye katılımlarını sağlamak ve proje hakkında bilinçlenmelerine yardımcı olmak amacıyla okul çapında küfürsüz ve argo konuşmayla ilgili ‘en iyi slogan’ yarışması düzenlenecektir. Dereceye giren öğrenci ödüllendirilecek ve birinci seçilen slogan okul’un sloganı olacaktır.

  • Öğrencilerin projeye katılımlarını en üst düzeyde gerçekleştirmek, birbirlerini de uyararak iyi örnek olmalarını sağlamak amacıyla ve sınıf olarak da ekip ruhu oluşturabilmek için ‘ en iyi güzel söz kullanan sınıf’ yarışması düzenlenecektir. Seçilen sınıf belge ile ödüllendirilecektir.

  • Okulumuzdaki bu uygulama öncelikle okul yönetimi ve rehber öğretmenin sorumluluğunda bir plan dahilinde gerçekleştirilecektir. Okulumuzda komisyon kurulacak olup, komisyon üyeleri okul idarecileri, rehber öğretmen, sınıf şube rehber öğretmenleri ve okul öğrenci temsilcisinden oluşacaktır. Ödüllendirmeler komisyonun kararları doğrultusunda yapılacaktır.

  • Okulda küfürlü ve argo konuşan öğrenciler sınıf temsilcileri yoluyla tespit edilip her hafta bitiminde rehberlik servisine yönlendirilecektir. Bu öğrencilerle öfke kontrol, çatışma çözme konuları üzerinde bireysel görüşmeler yapılacaktır. Öğrencilerin ilk toplantıda yazdıkları isimlerde gelişmeler olup olmadığı da her hafta Cuma günleri sınıf temsilcileriyle değerlendirilecektir. ( Sınıf temsilcilerinin diğer öğrencilerden tepki almamaları için bu görevi gizli olarak yapmaları sağlanacaktır. )

  • Din Kültürü derslerinde küfür etmenin sakıncaları, güzel konuşmanın önemi hadislerle örneklendirilerek öğrencilere anlatılacaktır.

  • Öğrencilerin kullanım alanlarındaki( sıra, duvar, tuvalet vb.) küfür ve argo içerikli yazılar varsa silinecektir.

  • Projenin uygulanmasında öğrencilerin dikkatini çekecek uygulamalara yer verilecektir. (Okulun uygun yerlerine ‘ burası Cengiz Topel İlkokulu, burada küfür yok’ ‘küfürsüz iletişim kurabiliyorum’ ‘küfüre hayır’ vb gibi sözler asılabilir. Okul içerisindeki panolara eğitici, bilgilendirici yazılar yazılabilir.. ‘söz ola kese savaşı, söz ola bitire başı’ vb)

  • Okulumuz rehber öğretmeni tarafından projenin ev ortamına taşınmasını sağlamak amacıyla velilere konuyla ilgili bilgilendirme mektupları gönderilecektir.

VELİLERE YÖNELİK BİLGİLENDİRME MEKTUBU

Değerli Velimiz;

Cengiz Topel İlkokulu olarak ilkokul çağı çocuklarında günlük iletişim süreçlerinde küfür ve argo kullanılmaya başlandığının görülmesi üzerine okulumuzda Ocak Ayı’ndan itibaren ‘Kötü Söz Söyleme Ağzını Kirletme Projesi’ni oluşturarak uygulamaya başladık. Bu proje ile çocuklarımızda küfür etmeyi, argo söz kullanmayı azaltmayı hedeflemekteyiz. Haziran Ayı’na kadar devam edecek olan projemizin sizlerin de desteği ile daha da verimli olacağı inancındayız. Sizlerin de anne baba olarak çocuklarınıza en güzel örneği oluşturarak, konuyla ilgili evde sohbet ortamları oluşturarak ve izledikleri TV Programlarında seçici davranarak bizlere desteğinizi bekliyoruz….



Çocuklarda küfür üç temel gruba ayrılır
-Ya beddua etmek yada birine zarar verilmesi dileğini yansıtan konuşma biçimi
-Cinsel içerikli küfürler, müstehcen konuşmalar
-Kişiliğe yönelik küfürler. Manyak, salak...

Çocuklarda Küfürün Nedenleri
1- Dikkat çekme: Bazı çocuklar ana-babadan yeterli ilgiyi göremiyorlarsa, dikkat çekmek için küfrederler.
2- Sarsılma: Bazı çocuklar için yetişkinleri Şok etme, rahatsız etme eğlenceli olabilir.
3- Ağızdan kaçıverme: İnsanlarda engellenme yada kızgınlık hissedildiğinde yada fiziksel bir gerginlik olduğunda küfürün ağızdan çıkıvermesi çok doğaldır. Çok engellenen, yaşama alanı çok daraltılan çocuk, kızgınlık olarak küfredebilir.
4- Savunma: Bazıları için kötü söz söyleme bir savunma davranışıdır. Küfür etmenin tam anlamıyla yasak olduğu çevrede yetişenler, isyan ederek bağımsızlıklarını göstermek isterler.
5- Olgunlaşma: Bazen de çocuklar yetişkin olmanın bir sembolü olarak, kötü söz söylerler.
6- Akranları tarafından onaylanması: Çocuğun arkadaş ortamında küfür eden arkadaşları varsa akranları tarafından onaylanmak ve bir gruba dahil olmak için küfür edebilir.
7- Çocukça bir zevk


Küfürü Önlemek İçin Yapılması Gerekenler
1-Örnek oluşturma
: Eğer kaba ve küfürlü bir konuşma eğilimini kendinizde engelleyebiliyorsanız, çocuğunuzda bu kontrolü sizi taklit ederek öğrenecektir.
2- Dürtülerini ifade edebilme: Eğer çocuk, size olan kızgınlıklarını rahatlıkla dile getirebiliyorsa, bu özgürlüğe sahipse, olumsuz duygularını belirtmek için daha az küfürlü sözcük kullanacaktır.
3- Tartışma: Bu kelimeler bir kağıda yazılarak tanımlanır ve daha sonra tartışılır.
4- Önemsememek: Çocuklar kötü sözcükleri anne baba tarafından dikkat çekmek için kullanıyorsa, çocuk kötü sözcüğü kullandığında anne-babalar bu duruma pek fazla üzülüp şaşırmıyorlarsa (çocuk istediği gibi dikkat çekmeyi başaramadıysa) , çocukların bu sözcükleri söylemeleri için bir nedenleri kalmayabilir.
5- "Dilsizlik Oyunu": Ana-babalar böyle durumlarda Şoke olmaktan çok, sessizlik oyunu oynayarak çocuğu yönlendirebilirler. "senin kullandığın kelimenin anlamı nedir?", "anlamıyorum", denilerek çocuktan yanıtlaması istenir.
6- Yaratıcı olmaya özendirmek: Yaratıcı uğraşlar, yazınsal faaliyetler, spor vb. Yaratıcılığı artırıp kötü söz kullanımını engeller.
7- Kötü sözcüklerin yıpratılması: Çocuk bu kelimeyi kullandığında 5 dakika boyunca bu kelimeyi söylemesini isteyin. Büyük olasılıkla bir daha kullanmayacaktır. Söylemek istemediği zaman, ancak kötü sözcüğü kullanmaktan dolayı verilen cezayı uyguladıktan sonra, istediğini yapabileceğini söyleyin.
8- Ciddi cezalandırmama: Eğer çocuğunuzu, döverek, bağırarak, tehdit ederek cezalandırırsanız; çocuğunuz bu kelimeleri yakalanıp cezalandırılmamak için, gizlice kullanmayı öğrenir.
Uygun olmayan bu sözcüklerin yerine, uygun kabul edilebilir sözcükler kullanması için çocuğu bilgilendirmek gerekir. Çocuk olumlu sözcük kullandığında, çocuğun övülmesi, teşvik edilmesi gerekir.

KÖTÜ SÖZ SÖYLEMENİN SAKINCALARI İLE İLGİLİ HADİSLER

Güzel söz; gönül alan, onur kırmayan, hak ve doğruyu gösteren bütün sözlerdir. Fertler arasında sevginin, hak ve doğrunun üstün tutulması; nefret ve düşmanlığın giderilmesi, hakka uygun sözlerle mümkün olmaktadır.

Allah, bir toplumun, diğerini ayıplamamasını, kusurlarını araştırmamasını, aleyhinde iftira ve gıybette bulunmamasını emretmektedir.(Hucurât, 49/11, 12) Bu konuda Hz. Peygamber (asv)'den şu hadisler nakledilmektedir:

"Mümin dil uzatıcı değildir, lânet okuyucu değildir, kötü iş yapan değildir, kötü söz söyleyen değildir." (Tirmizî, Kadir, 1978).

İbn Abbas'tan rivayet edildiğine göre;

Resulullah zamanında iki adam arasında karşılıklı sövme oldu: Bunlardan biri sövdü, diğeri sustu. Peygamber (s.a.s.) de oturuyordu. Sonra diğeri aynı sözü geri çevirdi. Bunun üzerine Peygamber (s.a.s.) kalktı ve meclisten dışarıya çıktı. Hz. Peygamber (asv)'e "Niçin kalktın?" diye sorulunca,

"Melekler kalktı, ben de onlarla beraber kalktım. Bu sövülen, sükût ettiği müddet, melekler buna sövene, sözü geri çeviriyorlardı. Ne zaman ki bu adam, sövenin sözünü geri çevirdi, melekler kalktı, gitti." buyurmuştur. (Ebû Dâvûd, Edeb, II, 572);

"Sövülen iki kimsenin söyledikleri sözün günâhı; sövülen hududu aşmadıkça, ilk söze başlayan üzerinedir." (Müslim Birr, 68);

"Müslümana sövmek fâsıklıktır." (Nesâî; Tahrimu'd-Dem, 27);

"Size, kötü olanlarınızı haber vereyim mi; koğuculukla dolaşıp insanlar arasını bozan ve temiz kimselere ayıp isnad edenlerdir." (İhyâ, Cüz, III, 135).

Hz. Ali, "Çirkin laf edenle onu yayan, günâh işlemekte eşittir." (Beyhakî, Şuabu'l-İman);

İbn Abbas da, Hucurât suresinin 11. ayetini izah ederken "Bir kısmınız bir kısmınıza dil uzatmasın. Muhakkak Allah, çirkin söz kaçıranı, kasden çirkin söz söylemeye yelteneni sevmez." demiştir (Edebü'l-Müfred, I, 344).

Peygamber Efendimiz (asv) bir hadisi şeriflerinde, dilin insana getirdiği kötülük ve belâlara değinerek şöyle demiştir:

"İnsanlar diliyle söylediklerinden başka bir şey yüzünden yüz üstü ateşe atılırlar mı?" (Tirmizi).

Yine Tirmizi'de geçen bir başka hadiste de "Mümin ayıplamaz, lânet etmez, kötü söz söylemez." buyuruluyor.

İmam Nevevi de bu konuda şöyle der: "Her mükellefin -faydalı sözlerden başka- dilini her sözden koruması lâzımdır. Faydadan uzak bir söz uzadığında, sünnet olan, onu kesmektir. Çünkü mübah olan bir söz kısa zamanda harama veya mekruha çekilebilir."

Hz. Peygamber (asv) çeşitli hadislerinde iflâsın ne olduğunu ve uygulama şartlarını göstermiştir. Bir gün çevresindeki sahabelere; "Müflis kimdir?" diye sormuş, ashâb-ı kiram; "Bize göre müflis, kendisine ait hiçbir dirhemi (nakit parası) ve malı kalmayan kimsedir." cevabını vermiştir. Bunun üzerine Hz. Peygamber (asv) şöyle buyurmuştur:



"Ümmetimden gerçek müflis şudur: Kıyamet gününde namazını, orucunu ve zekâtını getirir. Bu arada başkasına sövmesi, zina iftirasında bulunması, kan dökmesi ve başkasını dövmesi ile ilgili kötü amelleri gelir. Bunlara karşılık iyi amelleri (hasenâtı) verilir ve borçları (kul hakları) bitmeden iyi amelleri tükenir. Alacaklıların hataları kendisine yükletilir ve ateşe atılır." (Müslim, Birr, 60; Ahmed b. Hanbel, II, 303, IV, 372).

KÖTÜ SÖZ SÖYLEME AĞZINI KİRLETME

PROJESİ FAALİYET TAKVİMİ

F.N

FAALİYETLER

TARİHLER

1

Projenin Başlatılması ve Duyurusunun Yapılması

28-31 Aralık 2014

2


Proje Hakkında Öğretmenlerle Bilgilendirme Toplantısı Yapılması

05-09 Ocak 2015

3

Proje Hakkında Öğrenci Temsilcileriyle Bilgilendirme Toplantısı Yapılması

05-09 Ocak 2015

4

Proje Yürütme Kurulu’nun Oluşturulması

12 Ocak 2015

5

Velilere Projeyle İlgili Bilgilendirme Mektubu Gönderilmesi

13 Ocak 2015

6

Okul Rehber Öğretmeni Tarafından Tüm Sınıflara ‘Öfke Yönetimi, Güzel Konuşmanın Önemi, ‘ Üzerine Bilgilendirme Yapılması

12-16 Ocak 2015

7

Okul Rehber Öğretmeni Tarafından Küfür Ettiği Tespit Edilen Öğrencilere Yönelik Bireysel Görüşme Yapılması

Ocak 2015- Haziran 2015

8

Okulumuzda ‘En İyi Slogan Yarışması’nın Yapılması

12-16 Ocak 2015

9

Okulumuzda ‘ En İyi Güzel Söz Kullanan Sınıf’ Yarışmasının Yapılması

Ocak2015-Şubat 2015

10

Okul Proje Yürütme Kurulu Toplantısının Yapılması, Sloganların Değerlendirmesinin Yapılması

19 Ocak 2015

11

‘En İyi Slogan’ Yarışma Sonuçlarının Duyurulması

20 Ocak 2015

12

Yarışmada Dereceye Giren Öğrencilere Ödüllerinin Verilmesi

23 Ocak 2015

13

Yarışmada 1. Seçilen Sloganın Okulun Duvarına Asılması

11 Şubat 2015

14

Okulun Uygun Yerlerine Öğrencilerin Dikkatini Çekecek Afiş Ve Sözlerin Asılması

09-13 Şubat 2015

15

Din Kültürü Dersi’nde ‘ Küfür Etmenin Sakıncalarının ve Güzel Konuşmanın Öneminin Hadislerle Örneklendirilmesi

16-20 Şubat 2015

16

Okul Proje Yürütme Kurulu Tarafından ‘En İyi Güzel Söz Kullanan Sınıf Yarışmasının’ Değerlendirilmesi

20 Şubat 2015

17

‘En İyi Güzel Söz Kullanan Sınıf’ Yarışma Sonuçlarının Duyurulması

23 Şubat 2015

18

Proje Yürütme Kurulu Toplantısı Yapılarak Projenin Değerlendirmesinin Yapılması

02 Mart 2015

Yüklə 48,76 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin