O nouă viziune în televiziune: proiect privind gestionarea/dezvoltarea moldova 1



Yüklə 22,79 Kb.
tarix20.12.2017
ölçüsü22,79 Kb.
#35483

O NOUĂ VIZIUNE ÎN TELEVIZIUNE: PROIECT PRIVIND GESTIONAREA/DEZVOLTAREA MOLDOVA 1

Misiunea televiziunii publice este una sensibil diferită de cea a posturilor private/comerciale, iar content-ul său trebuie să asigure oportunităţi diversificate de informare şi educare. Astfel, Moldova 1și Moldova 2 au obligaţia statutară să rămână platforme în care să se regăsească pluralismul de opinii, echidistanţa și interesul public. Nu mai puțin important este conţinutul variat și relevant al programelor, care să-i trateze egal şi nediscriminatoriu pe toţi cetăţenii şi nevoile lor. Totodată, Moldova 1, supranumită şi televiziunea naţională, trebuie să rămână o sursă credibilă şi imparţială, fiind şi un catalizator al coeziunii sociale, prin implicarea cetăţenilor în procesele care au loc în ţară. Totuși, chiar dacă s-au înregistrat realizări și salturi calitative, reieșind din dinamismul cu care se dezvoltă audiovizualul autohton, e nevoie de măsuri urgente de adaptare la această viteză media, astfel încât prin modernizarea produselor, dar și utilizarea atu-urilor pe care le are Moldova 1, să fie consolidată poziția de ”prima televiziune”.



  1. POZIȚIONAREA PE PIAŢA MEDIA, RECUCERIREA PUBLICULUI URBAN, CREȘTEREA GRADULUI DE CREDIBILITATE

Pentru a estompa imaginea de post ”cu tradiții învechite” e nevoie de un ”refresh”, un duș rece. Într-o lume care prezintă realitatea în 3D și chiar în 5D, un rebrand-ing al pachetului grafic de identificare a postului ar fi doar un mic pas, pentru că întâi și-ntâi e necesară o analiză și revizuire detaliată a emisiunilor difuzate. Măsura e necesară pentru identificarea celui mai potrivit format, dar și pentru desemnarea tronsonului de emisie în care vor fi difuzate și în care vor rezona cel mai bine din perspectiva target-ului.

O analiză a rapoartelor de audiență denotă faptul că, îclasamentul general al televiziunilor, Moldova 1 se poziționează stabil pe locul 2 în spațiul rural, însă atunci când este vorba despre publicul urban, televiziunea se regăsește pe locul 9 în topul preferințelor. Datele pentru 2016 mai arată că telespectatorii din localitățile urbane preferă emisiunile informative, de carieră și educație, dar și de divertisment. Respectiv, fortificarea acestui segment tematic reprezintă cheia pentru cucerirea/recucerirea publicului urban. În acest scop, vor fi revăzute conceptele tuturor acestor emisiuni și va fi îmbunătățită calitatea lor. Totodată, rating-urile din ultima perioadă deconspiră încă un aspect relevant, și anume un grad sporit de interes pentru transmisiunile de anvergură, care înregistrează cote mari de audiență. Astfel, urmează să fie continuate și perfecționate astfel de proiecte exclusive ale Moldova 1, cum ar fi: Eurovision, olimpiadele și campioanele internaționale, evenimente naționale importante - Marţişor, Premiul de Stat etc.

Într-un spațiu media destul de pestriț și deseori partizan, fortificarea imaginii de post în afara oricăror influențe și ingerințe este un atu incontestabil al Moldova 1. Pentru realizarea acestui deziderat va fi lărgită aria de emisiuni sociale cu elemente de investigaţie, dar și abordarea în cadrul talk-show-urilor de dezbateri a subiectelor de actualitate, de rezonanță socială. Totodată, o dată în trei luni va fi realizată o campanie care va scoate în prim-plan o problemă socială majoră. Acestea vor avea un concept distinct, vor fi promovate “in door” și „out door”, iar în realizarea lor vor fi implicate toate departamentele, care vor pregăti și plasa reportaje, interviuri la temă. În context, menționez rezultatele foarte bune ale programelor de actualități care, în anul 2016, au avut un rating în ascensiune, iar emisiunea de sinteză informativă a săptămânii Mesager Stop Cadru, care pregătește în fiecare ediție câte o investigație, a fost de mai multe ori lider de audiență pe țară. În același timp, rezultatele monitorizărilor instituțiilor naționale și internaționale denotă faptul că serviciul asigură o informare echidistantă și imparțială, ceea ce conferă credibilitatea spre care tindem. Respectiv, se va fortifica acest tronson informativ care se bucură de un interes constant atât din partea publicului urban, cât și a celui rural.


  1. MANAGEMENT, PERSONAL & EMISIUNI

Pentru a asigura un management eficient urmează să fie îmbunătățită sinergia între departamente, dar și repoziționarea tuturor angajaților, cu desemnarea clară a funcțiilor. În acest scop, vor fi revăzute toate fișele de post și ulterior reconfigurate sarcinile, în funcție de necesitățile fiecărui departament în parte. Consider că organigrama actuală trebuie ajustată, astfel încât să devină una mai eficientă. Personalul va fi redistribuit, astfel că unele departamente vor fi fortificate, iar altele, dimpotrivă, optimizate.

Este imperios necesară revitalizarea activității Consiliului artistic, care urmează să evalueze toate emisiunile din grilă din perspectiva calității, impactului și raportului rating/costuri de producere. Ulterior, vor fi propuse idei de îmbunătățire a acestora. Acum, în grila de emisie sunt emisiuni care au nevoie de o resetare, de un nou suflu, fie prin modificarea și modernizarea stilisticii lor, fie prin revizuirea content-ului, fie prin substituirea prezentatorilor. O analiză judicioasă este punctul de pornire pentru procesul de schimbare la față a produsului pus pe post.



3.PUNCTUL PE… ACTUALITATE

Departamentul Știri și Dezbateri este unul cheie în orice televiziune. Pornind de la acest precept, în calitate de șef al acestei subdiviziuni, am restructurat activitatea, astfel încât să obțin o apropiere cât mai sesizabilă de conceptul ”aici și acum”, atunci când știrea ajunge la consumator în regim live. În acest sens, a fost stabilit regimul orar, cu fixarea clară a obiectivelor pentru buletinele de la fiecare oră. Totodată, au fost extinse spațiile destinate transmisiunilor în direct, de actualitate imediată, care au conferit dinamism și credibilitate știrilor. Pentru a accentua această latură, urmează să folosim și alte platforme de informare a publicului, printre care tehnologiile informaționale - internetul, telefonia mobilă, care ar mări substanțial numărul de consumatori ai informației furnizată de Moldova 1.

Pentru a optimiza cheltuielile şi a avea mai multe posibilităţi de a reacționa prompt la evenimente, dar și pentru a dispune de condiții mai bune pentru realizarea unui produs concurențial și calitativ, în perspectivă ar fi binevenită crearea unui News Room comun, constituit din Departamentul Ştiri şi Dezbateri TV, Departamentul Actualităţi radio şi Multimedia. În acest fel vom economisi resurse financiare, vom rezolva problema deficitului de cadre, vom consolida o bază tehnică comună, vom evita situația în care o ştire e scrisă de 3 reporteri și vom asigura un proces de informare coordonat, unitar, coerent. Reieșind din cele expuse, consider că astfel vom avea posibilitate să realizăm mai multe reportaje de investigaţii, să reacționăm la mai multe evenimente, să utilizăm trei platforme în una pentru a asigura informarea calitativă a publicului și pentru a ne promova produsul.

4.PROGRAMARE&PROMOVARE

Cred că Departamentul Programe și Planificare are nevoie de o reevaluare a sarcinilor, deoarece funcția de urmărire a grilei și planificare a emisiei este îngustă. Consider că prerogativele acestuia ar putea fi extinse, angajații fiind implicați în procesul de ajustare periodică a grilei, reieșind din rezultatele audiențelor, interesul public, dar și impactul emisiunilor. Șeful Departamentului urmează obligatoriu să facă parte din componența Consiliului artistic. Tot în sarcina Departamentului ar putea intra achizițiile, dar și drepturile de autor. Un alt pas important care ar putea contribui la creșterea gradului de vizibilitate al postului este cel în direcția promovării produselor Moldova 1. Din acest punct de vedere, urmează a fi cooptate toate resursele umane, capabile să genereze idei originale, dar și asigurat echipamentul tehnic necesar. O astfel de direcție în activitatea televiziunii este una de primă linie, pentru că anume o promovare percutantă in și out door poate asigura că produsul devine mai cunoscut și, respectiv, poate genera venituri.



5. VENITURI SUPLIMENTARE

Pe fundalul unui buget auster, Moldova 1 trebuie să se concentreze pe identificarea resurselor financiare suplimentare, care îi vor oferi posibilitatea să propună produse media noi, concurențiale. Diversificarea surselor ar putea fi asigurată prin accesarea fondurilor europene și transfrontaliere. Pentru realizarea acestui scop e nevoie de angajarea a două persoane care vor scrie și depune proiectele. Așa cum televiziunea intră într-o nouă eră, iar digitalizarea constituie stația terminus la care trebuie să ajungem, utilizarea mecanismelor internaționale de obținere a finanțării suplimentare ar putea fi răspunsul la multe dintre provocări . Totodată, vor fi continuate proiectele de reutilare tehnică a televiziunii cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, pentru că o parte din echipamentul TV este învechit și perimat. Totodată, e necesar ca studio-urile 2 şi 5 să fie renovate, astfel încât fiecare emisiune să dispună de decorul său. Consider necesară și oportună construcția unui nou sediu modern al TV, unde serviciile să fie amplasate compact şi să corespundă standardelor europene. Astfel, vom evita cheltuielile inutile pentru întreținerea mai multor clădiri, iar angajații vor deveni mai eficienți.



6. ARHIVA TV, PATRIMONIU INCONTESTABIL

Arhivele Moldova 1 cuprind documente video care reprezintă un adevărat patrimoniu al țării – aproape 8000 de minute de imagini care prezintă evenimente și oameni care au făcut istorie. Consider că acest domeniu este ținut într-un con de umbră, iar scoaterea la lumină a valoroaselor imagini trebuie să fie o prioritate. Astfel, cred că subdiviziunea ar trebui redenumită din ARHIVA TV în PATRIMONIU TV, iar capacitățile acesteia revigorate. Momentan, aici muncesc doi angajați, care au în dotare doar un computer, iar arhiva este păstrată în condiții neconforme. Sigur că cea mai bună soluție este digitalizarea arhivei, dar pentru aceasta urmează să fie identificate resurse financiare. Până în acel moment însă, pentru a nu pierde acest patrimoniu, urmează să fie identificate încă două persoane care să se ocupe de arhivarea documentelor. Încăperea în care este ”păstrată” arhiva trebuie utilată corespunzător, cu climatizoare și computere, ceea ce nu necesită investiții mari. Considerăm că subdiviziunea PATRIMONIU TV ar putea reprezenta, în viitor, și o sursă de venit, prin oferirea contra plată celor interesați a copiilor de pe materialele de arhivă.

7. ANGAJAȚII, UN ALT PATRIMONIU

Odată cu extinderea ofertelor pe piața media, migrația de cadre a devenit o problemă pentru Moldova 1. Astfel, vârsta medie a angajaților care rămân să activeze este în continuă creștere. Credem că penuria de cadre poate fi rezolvată prin crearea unei școli în cadrul companiei, care i-ar iniția pe doritorii de a profesa jurnalismul în secretele profesiei, iar ulterior - a-i angaja pe unii dintre ei. Totodată, e nevoie de cooptarea experților în media pentru desfășurarea mai multor training-uri pentru angajaţii televiziunii.


Ecaterina Stratan 01.08.2017
Yüklə 22,79 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin