Ocak ayi bülteni İÇİndekiler belirli Gün ve Haftalar Ocak Ayı Beslenme Listesi



Yüklə 18,96 Kb.
tarix27.04.2018
ölçüsü18,96 Kb.
#49297

POLİS AMCA ANAOKULU

OCAK AYI BÜLTENİ



c:\users\buket\desktop\degerler_egitimi_2.jpg

İÇİNDEKİLER

Belirli Gün ve Haftalar

Ocak Ayı Beslenme Listesi

ENERJİ TASARRUFU HAFTASININ ANLAM VE ÖNEMİ

Enerji tasarrufu, üretimde, konforumuzda ve iş gücümüzde herhangi bir azalma olmadan enerjiyi verimli kullanmak, israf etmemektir. Aynı işi daha az enerji kullanarak yapmaktır.

Enerji tüketimimizin %82 ’si ısıtma için kullanılmaktadır. Isı yalıtım önlemlerinin alınması ile bu kayıplar azaltılabilir. Binaların yalıtımı ile %25 den %50’ye varan yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür.

Enerjinin fazla kullanılması sonucunda; doğal kaynaklar hızla tükeniyor, çevre kirleniyor ve enerji için yüksek miktarda para ödüyoruz.

Dünya'da enerji tüketiminin bu şekilde devam etmesi durumunda 2020 yılında fosil yakıt kaynaklarının (kömür, petrol ve doğal gaz) yarısının tüketilmiş olacağı tahmin edilmektedir. Fosil kaynaklar, sadece yakıt olarak değil aynı zamanda başta ilaç olmak üzere kimya sektöründe pek çok alanda kullanılmaktadır. Bu yönü ile de korunması en azından tüketiminin azaltılması önemlidir.

Fosil yakıtların aşırı kullanılmaya devam edilmesi durumunda, aşırı kuraklık, deniz seviyesinde yükselme sonucu su baskınları, fırtınalar ve ultraviyolenin artması gibi küresel değişmeler sonucu, doğanın ekolojik dengesinin bozulması kaçınılmazdır.

1970'li yıllarda yaşanan petrol krizi sonrasında enerji konusuna ilgi artmış ve enerji tasarrufu konusu gündeme gelmiştir.

Enerji tasarrufu yapmak aile bütçesi için önemlidir. Enerjiyi verimli kullanırsak faturalara daha az para öderiz. Enerji tasarrufu devlet bütçesi için de çok önemlidir. Kullandığımız enerjinin yaklaşık %60'ını başka ülkelerden alıyoruz ve ödemeyi döviz olarak yapıyoruz

  Sahip olduğumuz para, zaman, enerji v.b. kaynaklarımızı; mümkün olduğunca az miktarda, dikkatli, planlı kullanarak hem tutumlu olup savurganlığı önleyebiliriz, hem de bugünün ihtiyaçlarını karşılarken gelecek kuşaklarında ihtiyaçlarını dikkate alarak kaynak kullanımında sürdürülebilirliği sağlayabiliri

DOĞAL KAYNAKLAR TÜKENİRSE NE OLUR?

Tüm canlılar yaşamlarını devam ettirebilmek için doğal kaynaklardan faydalanırlar. Hava, su toprak, bitki örtüsü, madenler doğal kaynaklarımızdandır.


Doğal kaynaklarımızın hiç bitmeyecekmiş gibi insanlarımız tarafından bilinçsizce tüketilmekte ve gitgide azalmaktadır.

Doğada muhteşem bir döngü vardır. Doğa bir şekilde devamlı olarak kendini tamamlar.

Doğal kaynakların tükenmesi durumunda olacakları her insan düşünerek bulabilir. Örnek vermek gerekirse doğada bir takım dengelerin bozulması sonucunda haberlerde de takip ettiğimiz kadarıyla çekirge sürülülerinin insanlara, tarlara nasıl saldırıp talan etiğini okuruz.

Bu konuda herkesi bilinçli olmaya davet ediyor

ENERJİ TASARRUFU İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Enerjide tasarruf, gereksiz enerji tüketiminin ve kayıplarının azaltılmasıdır. Enerjide tasarruf aynı işi daha az enerji ile yapmaktır.

Enerji tasarrufu için yapabileceğimiz şeyler şunlardır:

1- Evimizde boşa yanan lambaları söndürmeliyiz.

2- Bozuk musluklarımızı onarmalıyız.

3- Suyumuzun boşa akmasını önlemeliyiz.

4- Televizyon, radyo, bilgisayar gibi aletleri kullanmadığımız zamanlarda kapalı tutmalıyız.

5- Kışın pencere yalıtımlarına daha çok özen göstererek, fazla ısı enerjisi kullanımını önlemeliyiz.

6- Yaya olarak gidilebilecek yerlerde araç kullanmamalıyız.

7- Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanmalı, araçlarımızda toplu olarak seyahat etmeliyiz. 5 ayrı araçla birer kişi bir yere gitmek yerine, mümkünse 1 araçla 5 kişi aynı yere gittiğinde enerji tüketiminin %80 azaldığını unutmamalıyız.

8- Enerji tasarrufu konusunda öğrendiklerimizi, dinlediklerimizi ömür boyu uygulamalıyız.

ENERJİ KAYNAKLARI

YENİLENMEYEN ENERJİ KAYNAKLARI

Taşkömürü : Kalorisi yüksek olan bir yakıttır. Demir-çelik sanayisinin temel enerji kaynağıdır. Ayrıca ısınmada ve termik elektrik enerjisi elde etmede kullanılır.

Linyit: Taşkömürüne kıyasla kalorisi daha düşüktür. Konutların ısıtılmasında ve termik santrallerde elektrik enerjisi elde etmek için kullanılır.

Petrol : Günümüzün en önemli enerji kaynağıdır. Motorlu araçlarda yakıt olarak kullanıldığı gibi elektrik üretiminde, asfalt ve motor yağı üretiminde de kullanılır.

Doğal gaz : Konutların ısıtılmasında ve elektrik enerjisi üretiminde kullanılır. Petrol gibi günümüzün önemli enerji kaynaklarından biridir.

Nükleer enerji : Toryum, uranyum gibi radyoaktif maddelerden elde edilen enerjidir. Elektrik enerjisi elde etmede, uzay teknolojisinde ve büyük tonajlı gemilerde çekirdek enerjisi olarak kullanılır. Türkiye’de nükleer santral yoktur. Sinop’ta kurulması planlanmaktadır.

YENİLENEN ENERJİ KAYNAKLARI



Hidroeletrik : Baraj sularının hidroelektrik santrallerini çalıştırmasıyla elde edilen enerjidir. Türkiye’nin hidroelektrik enerji potansiyeli çok yüksektir ve yüzlerce baraj yapılmıştır.

Jeotermal enerji : Yeraltından çıkan sıcak su ve buhardan elde edilen enerjidir. Fay hatlarının olduğu yerlerde yeryüzüne çıkar. Türkiye’de birçok yörede bulunur. Konutların ısıtılmasında, termal turizmde ve elektrik üretiminde kullanılır.

Güneş enerjisi : Karadeniz kıyıları ve yüksek yerler hariç Türkiye’de yazlar sıcak ve kurak geçtiğinden güneş enerjisi potansiyeli yüksektir. Bu enerji şimdilik doğal ısıtma sistemlerinde kullanılmaktadır.

Rüzgâr enerjisi : Rüzgârın esme hızından elde edilen enerjidir. Daha çok elektrik üretiminde kullanılır. Türkiye’de bu enerji henüz yeterince değerlendirilmemektedir.

Dalga ve gelgit enerjisi: Teknolojisi henüz yeterli düzeyde olmasa Çin, Fransa gibi ülkelerde dalga ve gelgitten sınırlı olarak elektrik üretilmektedir.

Biyoenerji : Odun, bitki, hayvan, orman endüstrisi ile tarım endüstrisi atıkları ve çöplerden elde edilen enerjidir.

ENERJİ TASARRUFU

Kaynak sular boşuna akar gider dağlarda,
Çeşit çeşit meyveler suyu bekler bağlarda.
Bir yudum su belki bir çiçeğe hayat verir,
Canlanan o çiçekler meyveleri üretir.

Odun, kömür yakacak iyice yakılmalı,


Kapı ve pencereler sıkı kapatılmalı.
Sen zengin olsan bile, ülkeye zarar verir,
Devlet zayıfladıkça, senin servetin erir.

Araba yakıtında, çok dikkat edilmeli,


Yakın olan yerlere yürüyüp gidilmeli.
Hem bize spor olur, hem de israf etmeyiz,
İthal petrol yakıtı gereksiz tüketmeyiz.

Enerji tasarrufu, alışkanlık olmalı,


Her insan ülkesini israftan korumalı.
Bize düşen görevi, biz tam yaparsak eğer,
Güçlenir devletimiz, bu da her şeye değer.

enerji enerjiii

sutasarruf

484picture02

ienerjiiiienerji_res_3

enerjitasarrufuafisleri
Yüklə 18,96 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin