Online Learning



Yüklə 350,25 Kb.
səhifə1/7
tarix26.04.2018
ölçüsü350,25 Kb.
#49022
  1   2   3   4   5   6   7



UNIUNEA EUROPEANĂ



Proiect finanţat prin Phare




MECT/ CNDIPT-UIP



Activitatea 03

Formarea personalului didactic pe tema metodelor şi instrumentelor pentru învăţământ la distanţă

3.1: Elaborarea de materiale de predare-învăţare online

Instruire şi Consultanţă pentru Dezvoltarea Continuă a Sectorului ÎPT, România,

PHARE TVET RO 2006/018-147.04.01.02.01.03.01

2008

Conţinutul acestor materiale nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Cuprins


1: Introducere 4

Activitatea 1: Stabilirea contextului 7



2: Învăţarea mixtă 8

Activitatea 2: Învăţarea mixtă 11



3: Proiectarea 13

Două abordări ale proiectării 15

Algoritmi 16

Perfecţionarea treptată 17

Activitatea 3: Proiectarea 20

4: Interactivitatea 21

Activitatea 4: Interactivitatea 24



5: Interactivitatea online 25

Trage şi potriveşte (Drag-and-drop) 25

Condiţionalele 27

Completarea spaţiilor libere 28

Simulările 30

Activitatea 5: Interactivitatea online 31



6: Rentabilitatea 34

Reducerea costurilor 35

Dreptul de autor 36

7: Storyboard (secvenţe de imagini) 38

Activitatea 7: Crearea unui storyboard 53





















1: Introducere


Învăţarea online este o metodă prin care se oferă studenţilor oportunităţi de învăţare. La nivel fundamental, nu este diferită de alte metode de învăţare; se referă la ajutorul dat studenţilor pentru a învăţa.

Diferenţele dintre învăţarea online şi cea în clasă sunt:



  1. Învăţarea online se bazează pe tehnologie. Studenţii folosesc Internetul pentru a avea acces la materiale şi a efectua alte activităţi legate de învăţare. Aceasta nu înseamnă că profesorii şi studenţii trebuie să devină experţi în Tehnologia Informaţiei şi Comunicării pentru a putea beneficia de învăţarea online. Sistemele de învăţare online, cum este sistemul implementat pentru ÎPT din România, sunt proiectate pentru a se asigura că tehnologia nu constituie un obstacol. În general singura aptitudine tehnică necesară este aceea de a putea utiliza un browser.

  2. Învăţarea online se face la distanţă din punct de vedere geografic. Studentul şi profesorul se află în locuri geografice diferite în momentul învăţării. Acest lucru are implicaţii importante pentru:

  • Materiale: Deoarece studentul va lucra singur, materialele de învăţare online trebuie să includă mai mult ajutor şi sprijin decât materialele utilizate în clasă.

  • Comunicarea: Comunicarea profesor-elev şi elev-elev şi interacţiunea sunt un aspect vital al procesului de învăţare. Comunicarea de învăţare online şi oportunităţile de interacţiune includ email-ul, forumurile,

chat-ul, videoconferinţa şi chiar materialele de studiu.






  • Administrarea procesului de învăţare: Activităţile de învăţare se disting de alte activităţi umane ca activităţi care au fost structurate pentru a susţine şi a încuraja studenţii să dezvolte abilităţi, competenţe, înţelegere, cunoştinţe noi. Aspectele cheie ale acestei structuri includ furnizarea activităţilor adecvate studenţilor, monitorizarea progresului şi evaluarea a ceea ce a învăţat studentul şi ce trebuie să facă în continuare. Mediile de învăţare online oferă profesorilor şi studenţilor o gamă largă de instrumente care facilitează realizarea acestor procese împreună cu oportunitatea de împărtăşi rezultatele cu profesorul şi studentul. Prin urmare, studenţii sunt încurajaţi să îşi asume responsabilitatea pentru studiu şi să dezvolte abilităţile care îi vor ajuta să participe la învăţare ca parte a auto-dezvoltării pe durata întregii vieţi.

Avantajele identificate ce decurg din învăţarea online includ:

  • Flexibilitate mai mare având posibilitatea de a studia oriunde şi oricând.

  • Satisfacţie mai mare a studentului având un control şi o responsabilitate mai mare cu privire la învăţarea lor ce conduce la o implicare mai profundă.

  • Timp de călătorie redus sau altfel abilitatea de a avea acces la învăţare în zone rurale îndepărtate.

  • Timp de muncă mai puţin redus, ceea ce are o importanţă deosebită pentru populaţia în creştere de cursanţi adulţi.

  • Uşurinţa şi rapiditatea revizuirii susţinută prin ghiduri de studiu care îndrumă studentul prin material.

  • Consecvenţa conţinutului şi rezultatului, materialele de învăţare fiind prezentate într-o manieră consecventă şi atrăgătoare.

  • Cunoştinţe oferite doar atunci când cursanţii au nevoie de ele, ceea ce încurajează cursanţii să îşi urmărească interesele şi îi ajută pe cei care au serviciu să îşi dezvolte abilităţile aşa cum sunt necesare la locul de muncă.

Învăţarea online şi în clasă nu află într-o competiţie. La fel ca şi o carte şi filmul cărţii, ele sunt complementare; fiecare oferă acces la material într-un format diferit care este adecvat unor persoane diferite în momente diferite. ÎPT din România va valorifica acest avantaj dezvoltând un sistem de învăţare mixtă în care studenţii beneficiază de ambele abordări. De exemplu, un student care urmează un curs despre proiectarea circuitului digital ar putea completa părţile de teorie ale cursului în clasă şi apoi ar putea efectua o serie de laboratoare practice folosind un simulator de circuit online. Alternativ, un student care urmează un curs despre vopsirea prin pulverizare a maşinilor poate utiliza învăţarea online pentru a se familiariza cu diferite tipuri de vopseluri şi apoi poate să efectueze sarcinile practice într-un atelier împreună cu un profesor sau maistru.

În cadrul acestui context va creşte importanţa elaborării cursurilor, modulelor, şi materialelor de învăţare complementare care susţin integrarea ambelor medii de învăţare.







Yüklə 350,25 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin