1a. Umpleţi o eprubetă pe jumătate cu apă – câte o eprubetă pentru fiecare elev
1b. Înlocuiţi conţinutul unei eprubete cu amidon
2a. Umpleţi un al doilea set de eprubete pe jumătate cu apă
2b. Înlocuiţi conţinutul unei eprubete cu amidon
3a. Umpleţi 4 eprubete cu apă
3b. Puneţi un dop din vată sau o folie alimentară deasupra a 2 dintre eprubete
4. Fotocopiaţi SW 1 pentru fiecare elev
ITS-urile sunt infecţii contractate prin contact sexual cu o persoană deja infectată. Unele ITS-uri pot fi tratate şi vindecate cu medicamente antibiotice, însă altele nu. Multe ITS-uri incurabile pot fi tratate pentru a le face mai suportabile. Există peste 25 de feluri de ITS-uri!
ITS-urile bacteriene sunt cauzate de bacterii şi se răspândesc prin contact sexual vaginal, oral sau anal cu o persoană infectată. Printre aceste infecţii se numără chlamydia, gonoreea şi sifilisul şi se vindecă, în general, printr-un tratament cu antibiotice.
Infecţiile virale se pot răspândi pe aceleaşi căi ca infecţiile bacteriene, însă se pot răspândi şi prin contact direct cu pielea infectată sau cu fluidele din corp precum sângele, sperma sau saliva unei persoane infectate, atunci când acestea intră în circulaţia sanguină a unei persoane neinfectate. Printre infecţiile virale se numără negii genitali, hepatita B, herpesul şi HIV-ul care, deşi pot fi tratate, NU pot fi vindecate.
Chiar dacă majoritatea ITS-urilor se transmit în general prin contact sexual, unele se pot răspândi şi prin folosirea aceloraşi ace sau seringi, prin contact cu pielea (în acelaşi fel în care bacteriile se pot răspândi de pe mâna unei persoane la alta) sau trec de la mamă la copilul nenăscut, în timpul sarcinii sau la naştere. HIV se poate transmite şi prin laptele matern.
Pe situl e-Bug, este disponibilă o prezentare PowerPoint care detaliază cele mai des întâlnite ITS-uri. Totuşi, este important de ştiut că faptul că o persoană poate avea o ITS fără a suferi de simptome evidente; este posibil să nu ştie nici ea că este infectată.
Oricine poate contracta o ITS. Nu are nicio legătură cu cât de „curat” este cineva sau cu felul cum se îmbracă şi se comportă. Majoritatea persoanelor care contractează o ITS nu ştiu că persoana cu care au un contact sexual este infectată.