Recomandări pentru f



Yüklə 19,16 Kb.
tarix30.01.2018
ölçüsü19,16 Kb.
#41831


         Recomandări pentru formatul scrisorii de intentie:

Scrisoarea de intentie este ca o carte de vizita care însoţeşte CV-ul pentru noul loc de muncă. Aceasta reflectă educatia, experienta profesională, personalitatea solicitantului, cu atat mai mult cu cat celelalte documentelor din mapa de prezentare au anumite reguli stricte sau rigori de elaborare (CV-ul, diplomele, referintele de la profesori sau sefi anteriori).
Nu exista un format oficial al scrisorii de intenţie dar sunt frecvent respectate câteva reguli de redactare.
          În primul rând este necesar să se utilizeze un mod de adresare formal, cum ar fi "Stimate Domnule Georgescu" (in cazul în care este cunoscut numele directorului sau al administratorului) sau "Stimate doamne si stimati domni" (atunci cand este vorba de o firma mare), insa niciodata "Stimate Domnule Ion" (numai utilizarea prenumelui).
          Se poate utiliza un mod de adresare personal dar să se evite adresarea incertă de genul "Celor interesati". In cazul in care nu se cunoaste sigur numele directorului sau al managerului, se poate afla telefonic de la direcţia Resurse Umane sau la secretariat si se intreaba cine va primi scrisoarea de intentie sau portofoliul de angajare. Daca, totusi nu se poate obtine aceasta informatie, scrisoarea poate fi adresata "Compartimentului Resurse Umane" sau "Managerului firmei...".
          Paragrafele trebuie separate ori printr un spatiu ori să se utilizeze alineatul în vederea asigurării unei forme îngrijite.
          Pentru o mai bună organizare a informaţiei sau pentru evidenţierea unor anumite aspecte se poate folosi pentru fiecare alineat un anumit marcaj (liniuţe, puncte etc.). Insă, pentru ca şansele de succes să fie crescute şi pentru ca scrisoare să fie mai uşor lizibilă este totuşi preferabilă redactarea scrisorii de intenţie într-un mod clasic şi sobru prin evitarea adăugirilor care nu sunt neapărat necesare.
          În încheierea scrisorii de intenţie ar fi bine să se utilizeze o formulă consacrată clasică, de exemplu "Cu consideraţie" sau "Cu mulţumiri" şi, dupa un spatiu corespunzător, adică suficient, să fie trecută semnătura proprie.

          Într-o scrisoare de intentie se recomandă prezentarea câtorva informatii cheie:



  • Date personale şi de contact: Nume şi prenume, adresă, număr de telefon, adresă de e-mail - să fie neapărat trecute în scrisoarea de intenţie, inclusiv data redactarii ei. În scrisoarea de intentie nu se conditionează perioada sau orele cand se poate veni la interviul de angajare.

  • Referire la locul de muncă scos la concurs. Uneori organizaţiile scot la concurs mai multe posturi deodată. De aceea este recomandat ca în scrisoarea de intenţie solicitantul să specifice jobul de care este interesat, în aşa fel încât directorul de resurse umane sa poată uşor identifica toţi solicitanţii pentru o anumită poziţie. Întrucât managerul vrea să ştie, în primul rând, dacă solicitanţii îndeplinesc condiţiile scrise în anunţ, este recomandat să se ofere date certe si nu informaţii generale.

  • Referire la intrebarile formulate in anunt. Pe langa respectarea cerintelor profesionale mentionate in anunt, este important să se raspundă şi la eventualele întrebari formulate.

  • Informatii despre propria persoană. Ca sa aiba succes, scrisoarea de intentie trebuie sa se refere strict la postul scos la concurs dar in acelasi timp sa atraga interesul managerului asupra autorului acesteia. Este indicat a se utiliza o oarecare originalitate a formulării, dar să nu se exagereze realizările personale.



    1. Exemplu de scrisoare de intentie pentru un candidat entry-level, fără experienţă sau cu experienţă minimă. Deşi are o exprimare mai liberă, fiind potrivită pentru companii private si medii de lucru informale, în acest model de scrisoare de intenţie se pastrează un ton politicos şi respectuos.

Stimate Domn / Stimată Doamnă

Vă adresez această scrisoare de intenţie în urma publicării anunţului dvs. despre postul X, aparut pe site-ul / în publicaţia Y, la data Z.

Am absolvit Facultatea de Adminstratie si Management Public, specializarea Resurse Umane, în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Consider că in anii de studiu am acumulat cunoştinţe din multe domenii cum ar fi: drept, economie, management, marketing, finante şi resurse umane.

Astept cu mult interes să aplic aceste cunostinte teoretice şi competenţele dezvoltate pe parcursul stagiilor de practică din cadrul facultăţii şi a internshipului de două luni din cadrul Departamentului de HR de la Compania A, în cadrul responsabilităţilor oferite de postului X, scos la concurs.

Sunt o persoana activă, dinamică, cu aptitudini foarte bune de comunicare, dobandite in experienta mea de organizator de evenimente în cadrul voluntariatului la organizaţia studenţească B, în care am activat în anul II al programului de studii universitare. Sunt responsabilă, hotarâtă şi interesată în perfectionarea profesională în domeniul meu de pregatire, şi anume resursele umane.

Imi doresc foarte mult să am ocazia de a lucra in compania dumneavoastă, unde as putea sa-mi pun in evidenta competenţele dezvoltate si experienta acumulata (conform CV anexat) pentru a îndeplini responsabilităţile postului X şi a contribui la atingerea scopurilor organizatiei, cat si pentrudezvoltarea firească a carierei mele.



Sper că veţi avea în vedere motivaţia, competenţele şi pregătirea mea teoretică astfel încât să putem discuta în curând detaliile unei posibile colaborări.

Vă mulţumesc,

Adelina Turcu


    1. Următorul exemplu de scrisoare de intentie este mai sobru, formal şi poate fi folosit de către persoanele care au deja experienţă în domeniul solicitat. Acest model de scrisoare de intentie este recomandat să fie utilizat mai ales in mediile formale, cum ar fi instituţii financiare şi companii de stat sau pentru posturi cu un grad înalt de responsabilitate.

Stimate Domn / Stimată Doamnă

Subsemnatul George Richitean, am luat la cunostinta cu interes despre posibilitatile pe care le ofera compania dumneavoastra prin intermediul anuntului X publicat la data de... pe site-ul / în ziarul Y referitor la postul de Business Analyst. Supun atentiei dvs. candidatura mea in vederea ocupării postului menţionat anterior, fiind susţinut de multă ambitie, corectitudine si optimism.

Am beneficiat de o pregatire universitara în domeniul Administrării Afacerilor în cadrul ASE din Bucureşti si de experienta in elaborarea planurilor de afaceri timp de 6 luni în cadrul postului similar ocupat la SC TOTAL SRL si mă consider complet pregatit pentru a prelua cu succes responsabilităţile postului companiei dvs. Avantajele formarii mele teoretice se completează armonios cu cele ale unei experiente semnificative de care dispun in domeniul afacerilor.

Trăsăturile mele de personalitate, entuziasmul, tenacitatea, responsabilitatea şi pasiunea mea pentru domeniul afacerilor sunt atuuri care sprijină integrarea mea într-o echipă tânără şi dinamică, aşa cum este cea din compania dvs. Din acest motiv îmi permit să apreciez ca binevenită o discuţie despre oportunitatea unei aplicări a cunostintelor si competenţelor mele în avantajul companiei dvs. şi mă declar disponibil pentru a fi contactat în vederea unei colaborări viitoare.

Găsiţi mai multe detalii despre experienţa şi cunoştinţele mele în CV-ul ataşat.

Vă mulţumesc pentru timpul dvs.

Cu deosebită donsideraţie,

Ec. George Richitean

Strategii pentru redactarea unei scrisori de intenţie reuşite:



  1. Axeaza-te pe necesitatile angajatorului atunci când redactezi o scrisoare de intentie. Analizeaza activitatea companiei şi tendinţele sale din ultimii ani, ca şi ale domeniului în care îşi desfăşoară activitatea. Cum poti sa le aduci mai multi bani / recunoaştere / imagine / nişă pe piaţă? Prezinta-te pe tine însuţi / însăţi ca pe o solutie optimă a problemelor cu care se confruntă organizatia în prezent.

  2. Adresează orice scrisoare de intentie. Pentru a avea un impact maximal, află care este persoana care se va ocupa de recrutari si adreseaza-i-te în mod direct, utilizând corect numele şi funcţia. Ia măsuri pentru redactarea corectă a numelui (mai ales dacă este străin) – este foarte important! Scrie numele numai dacă este corect, dacă ai dubii este preferabilă o adresare impersonală.

  3. Cand redactezi o scrisoare de intentie gandeste-te că raspunzi intrebarilor angajatorului: Ce poti face pentru respectiva companie? Cum te poţi implica în dezvoltarea afacerilor? Care este situatia ta în prezent? Esti suficient de pregătit / ă sau calificat / ă pentru respectivul post? Ce te motivează? De ce vrei sa lucrezi pentru acea companie în particular?

  4. Fii scurt si concis / ă într-o scrisoare de intentie. Lasă o impresie bună, dinamică şi optimistă. Foloseşte propozitii scurte, sunt mai uşor de urmărit, de citit şi de reţinut. Împarte textul in 3-4 paragrafe despartite printr-un spatiu pentru a fi mai bine structurat.

  5. Foloseşte în redactare un mod conversaţional, adică scrie aşa cum vorbesti, dar ingrijit, politicos şi cât mai elegant. Adaugă un plus de originalitate prin combinarea limbajul protocolar cu stilul simplu, deschis, conversational in cadrul scrisorii de intentie.

  6. Gândeşte-te că un ton optimist şi entuziast este contagios pentru angajator şi procedează în consecinţă!

  7. Rămâi în contact pentru următorul pas, la care să te raportezi în permanenţă: interviul.

Pentru scrisoarea de intenţie sunt importante4 elemente:

1. Conexiuneacu postul vizat - explica intr-o scrisoare de intentie cum si de unde ai aflat despre post si manifesta-ti interesul activ pentru oferta respectivă.


2. Motivul pentru care te-ar angaja - analizeaza care este punctul tau forte! Unde ai mai lucrat în domeniul respectiv? Ce poti sa faci concret pentru companie?
3. Motivatia ta de a munci - de ce vrei sa muncesti în acea companie şi nu în altă parte? De ce iti place domeniul respectiv? O scrisoare de intentie este ideala pentru a motiva alegerea.
4. Ultimul pas- încheie orice scrisoare de intentie cu datele de contact, un telefon sau un e-mail, în vederea stabilirii unei intalniri.
Pentru paragrafele 2 si 3 foloseste-ti CV-ul ca sursă de inspiratie, în principal experienţa profesională şi obiectivele de carieră.



Yüklə 19,16 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin