Redactare: Narcis DOROBANŢU
Teofil RĂŞCANU
Tehnoredactare: Teofil RĂŞCANU
Coperta: Emi PAVEL
© 2002 PAUL DAN
Toate drepturile rezervate. Este interzisă reproducerea integrală sau parţială a cărţii, fără permisiunea scrisă a autorului.
Editura Alfa-Omega
Str. Dragoş Vodă Nr. 76
Sector 2 Bucureşti
Tel./Fax: 021-210.52.36
Tel.: 021-212.06.44
E-mail: tipoao@rdsnet.ro
Prima ediţie
Tiraj: 3.100 exemplare
ISBN 973-85769-0-3
Cuprins
Scurtă prefaţă pag. 3 Scurt istoric al Mişcării adventiste de ziua a şaptea pag. 5 Deosebirea dintre lege şi har pag. 8 Trebuie să ţinem legea? pag. 20 Trebuie să ţinem sabatul? pag. 59
Doctrina adventistă despre curăţirea sanctuarului ceresc
şi a judecăţii de cercetare pag. 84 Doctrina adventistă neagă existenţa sufletului pag. 102 Doctrina adventistă neagă existenţa iadului pag. 122 Dieta adventistă pag. 141 Cine a fost Ellen G. White? pag. 152 Este mişcarea adventistă o sectă? pag. 206 Referinţe şi note pag. 228 Bibliografie pag. 240
Scurtă prefaţă
Scopul cu care a fost scrisă această carte:
• Pentru a ajuta comunitatea evanghelică să înţeleagă în mod obiectiv istoricul şi doctrina mişcării adventiste, inclusiv viaţa şi personalitatea lui Ellen G. White, care a jucat rolul cheie în această mişcare.
• Ca răspuns la literatura de referinţă adventistă, în mod special la scrierile lui Ellen White şi la confesiunea de credinţă adventistă1, care se ocupă îndeaproape de creştinismul neadventist, printre care şi cel evanghelic. În democraţie există libera circulaţie a ideilor, iar demersul adventist foloseşte această libertate, exprimând idei şi opinii, adeseori dure, despre Biserica creştină. Mergând pe acelaşi principiu democratic, am scris această carte, ca un răspuns la preocuparea adventistă de a-i convinge pe evanghelici, şi nu numai, că adventismul ar fi singura formă viabilă de creştinism. Trebuia să apară şi o astfel de carte, din perspectiva evanghelică, pentru a oferi un răspuns scris, care a fost amânat de foarte mult timp.
• Pentru a-i oferi oricărui adventist intreresat date noi despre Ellen G. White şi mărturiile uimitoare ale unor foşti pastori adventişti. Am folosit expresia „adventist intreresat“, pentru că nu forţăm nici un adventist să citească această carte.
• Pentru informarea oricărui cititor preocupat de mişcările religioase contemporane cu privire la mişcarea adventistă.
Această carte nu are scopul de a-i denigra pe credincioşii adventişti.
Mai este un grup de oameni căruia i se adresează cartea aceasta. Este vorba despre acei creştini care, indiferent în ce biserică se află, nu experimentează plinătatea vieţii în Hristos. Ei înţeleg viaţa creştină ca pe un set de reguli, ca pe o povară sau ca pe o ocazie în care să se manifeste puterea lor religioasă. Aşa cum va rezulta din diferite pasaje ale cărţii, viaţa creştină înseamnă Hristos. Viata creştină înseamnă moartea eului nostru, indiferent de „calităţile“ lui, şi trăirea lui Hristos în noi (Gal. 2:20). Viaţa creştină înseamnă o relaţie vie, personală, prin Duhul Sfânt, cu Hristos, Mântuitorul, Domnul şi Cel mai bun prieten, Dumnezeu întrupat. Viaţa creştină înseamnă să rămânem în dragostea Lui (Ioan 15:9).
Îi mulţumesc lui Dumnezeu, pentru favoarea pe care mi-a făcut-o, de a scrie această carte, care atinge elemente de bază în doctrina nou-testamentală. Le mulţumesc pe aceasta cale bisericilor baptiste „Cuvântul Adevărului“, „Speranţa“, „Sfânta Treime“, „Betania“ din La Habra – SUA, precum şi fraţilor de pretutindeni, care s-au rugat pentru ca eu să pot finaliza acest proiect. Îi mulţumesc soţiei, pentru încurajări şi rugăciune, şi fetiţelor mele, care s-au rugat pentru mine în tot acest timp.
Îi mulţumesc lui Daniel Coteanu, pentru culegerea textului şi pentru remarci, iar prietenilor mei, Victor Toculeţ, Nelu Istrate, Timotei Mitrofan, pentru observaţiile lor. Aceleaşi mulţumiri lui Mihai Socoteanu, pentru sugestii şi citirea parţială a manuscrisului.
Le mulţumesc surorilor Carmen Zamfir, Mariana Ologeanu şi Liliana Mărgulescu, pentru corectarea adusă manuscrisului.
Îi mulţumesc lui Cristi Ţepeş, de la TVR, pentru ajutor în documentarea prin Internet.
Mulţumesc echipei de la Editura şi Tipografia Alfa-Omega: Martin Mallette, Narcis Dorobanţu, Teofil Răşcanu şi tuturor ceilalţi, pentru redactare, tehnoredactare şi tipărire.
Îi mulţumesc lui Emi Pavel, pentru designul coperţii.
Paul Dan
Bucureşti, august 2002
Cartea aceasta exprimă convingerile mele personale, ca lector în apologetică creştină, şi nu implică bisericile baptiste, alte biserici evanghelice sau Alianţa Evanghelică din România!
Scurt istoric al
Mişcării Adventiste de Ziua a Şaptea
Următoarele date sunt prelucrate din cărţile: „The Kingdom of the Cults“, de Walter Martin, şi „Biserica Adventistă şi criticii ei“, de Aron Moldovan.
• Creştinismul european şi american în secolul al XIX-lea
Pe tot parcursul secolului al XIX-lea, America şi Europa au fost frământate de o puternică activitate religioasă. Aşteptarea ca Domnul să revină a devenit subiectul numărul unu pentru cei de atunci. Ziarele vremii publicau pe prima pagină articole teologice şi dezbateri cu privire la revenirea Domnului Hristos. Oameni simpli şi profesori universitari îşi ofereau opiniile. Această atmosferă a atins apogeul prin baptistul William Miller.
• William Miller, exponent al mesajelor despre venirea Domnului
William Miller era pastor baptist şi rezident al localităţii Lower Hampton din statul New York. În anul 1818, el a afirmat cu încredere că în 25 de ani (adică în anul 1843), Domnul Hristos va veni din nou. Preocuparea lui Miller faţă de revenirea Domnului Hristos a fost atât de intensă, încât a dat naştere „Mişcării milleriste“. În cadrul acestei mişcări, Ellen White, o adolescentă de 17 ani, devine cea mai ardentă ucenică a lui Miller.
• Miller stabileşte nişte date cu privire la venirea Domnului
William Miller a prezis că Domnul Hristos va veni în perioada martie 1843 – martie 1844. Trebuie să înţelegem că, înainte de anul 1843, timp de ani de zile Miller a cutreierat America şi a conferenţiat despre acest subiect, creând o puternică aşteptare în inima oamenilor.
• Dezamăgirea şi marea dezamăgire
În perioada stabilită de Miller, martie 1843 – martie 1844, nu s-a împlinit nimic din ceea ce prezisese el. Faptul acesta a creat dezamăgire destul de mare şi confuzie. Miller a încercat să se retragă din aceste preocupări, dar discipolii lui au mai fixat o dată pentru revenirea lui Hristos, şi anume 22 octombrie 1844. Miller a subscris, în cele din urmă, la cea de-a doua prezicere. Când însă nici ce-a de-a doua prezicere nu s-a împlinit, întreaga mişcare milleristă a intrat întru-un haos numit de istorici „marea dezamăgire“. Imediat a doua zi după 22 octombrie, un millerist pe nume Hiram Edson are o viziune, în care Îl vede pe Domnul Hristos trecând din locul sfânt în locul prea sfânt al cerului. Prietenul lui Edson, O.R.L. Crosier, preia elementele viziunii şi le dezvoltă într-o doctrină. Totuşi, mulţi au părăsit mişcarea milleristă, dar o parte au rămas. Ellen White are nişte viziuni, în urma cărora confirmă viziunea lui Edson şi spune că liderii mişcării milleriste au înţeles greşit semnificaţia evenimentului promovat de Miller.
• William Miller retractează totul
Văzând că nici cea de-a doua prezicere nu s-a împlinit, William Miller a retractat totul şi i-a îndemnat şi pe ceilalţi lideri millerişti să îi urmeze exemplul. La un timp relativ scurt după aceste lucruri, William Miller moare.
• Ellen G. White face să renască mişcarea milleristă, transformând-o în mişcarea adventistă
Ellen White are o serie de viziuni şi, în ani de zile, reuşeşte ca, împreună cu alţi lideri, din frânturile mişcării milleriste, să închege mişcarea adventistă. Liderii care au format mişcarea adventistă sunt Ellen şi James White, O.R.L. Crosier, Joseph Bates, J.N. Loughborough şi Uriah Smith. Formarea mişcării a durat aproape 20 de ani (1844-1863). În mod oficial, adventismul s-a constituit ca mişcare în anul 1863, în localitatea Battle Creek, statul Michigan. Sediul general adventist a primit numele de Conferinţa Generală.
• Activitatea lui Ellen G. White în cadrul mişcării adventiste
Ellen White devine atât vizionara mişcării adventiste, cât şi autoarea lor cea mai prolifică. În ciuda unei sănătăţi şubrede, ea activează timp de 70 de ani, extinzând personal mişcarea şi în afara Americii.
• Mişcarea adventistă, de la Ellen G. White până în prezent
Aşa cum notează profesorul Aron Moldovan, mişcarea adventistă a trecut prin tot felul de încercări şi zguduiri în istoria ei, una dintre cele mai mari fiind apariţia unei aripi dizidente, numită Mişcarea adventistă reformată. Mişcarea adventistă (nu cea reformată) are o activitate elaborată în domeniile mass media, sănătate, educaţie.
Acest scurt istoric a fost prezentat din perspectiva adventistă. Natura doctrinei adventiste, precum şi cine a fost Ellen White în realitate, fac obiectul acestei cărţi.
Aşa cum am spus în prefaţă, cartea este scrisă în primul rând pentru ca evanghelicii să poată cunoaşte în mod obiectiv elemente de istorie şi de doctrină adventistă, precum şi lucrarea şi personalitatea lui Ellen White.
Credincioşii adventişti care au dubii nemărturisite cu privire la doctrina adventistă, precum şi tinerii adventişti cărora le place să fie corect informaţi, vor găsi în această carte lucruri documentate şi inedite.
Ori de câte ori în această carte se foloseşte cuvântul „adventist“ în sens critic, se face referire la adventistul militant.
Pe parcursul întregii cărţi, ori de câte ori se foloseşte cuvântul „lege“, conotaţia este pur religioasă şi nu se referă la legile emise de stat, care guvernează viaţa socială.
Deosebirea dintre lege şi har
• Legea şi harul înseamnă acelaşi lucru?
• Legământul Vechi şi Legământul Nou înseamnă acelaşi lucru?
• Legământul Vechi şi Legământul Nou ne pun în aceeaşi relaţie cu Dumnezeu?
• Cum se interpretează Scriptura? Prin prisma Vechiului sau a Noului Testament?
Contrastul dintre lege şi har
Înainte de a aborda diferite texte din Scriptură, consider util să avem o vedere panoramică, urmărind tabelul de mai jos, cu privire la lege, care intră în contrast cu harul.
LEGEA HARUL
Legea pune accent pe ceea Harul pune accent pe ceea
ce face omul ce face Dumnezeu, şi anume
că El a pus în contul nostru ţinerea legii de către Hristos
Legea pune accent pe Harul pune accent pe
persoana omului, în ceea ce persoana lui Hristos, în ceea
priveşte trăirea mântuirii. ce priveşte trăirea mântuirii.
Legea îl face pe om merituos. Harul exclude orice merit
al omului
Legea spune că omul trebuie Harul dă mântuirea în dar
să îşi câştige mântuirea
Legea nu face pe nimeni de- Harul îi face desăvârşiţi
săvârşit, deoarece ea este o (maturi) pe cei ce îl primesc,
simplă poruncă, şi nu o putere deoarece transferă asupra
lor sfinţenia lui Hristos,
prin puterea Duhului Sfânt
Legea condamnă păcătosul, Harul îl ridică pe păcătos
chiar dacă a călcat o singură din orice fel de stare
poruncă
Legea, chiar ţinută, Harul îl duce în cer pe
nu duce pe nimeni în cer cel mântuit
Legea doar îi arată omului, Harul îndreaptă spre îndurarea
în mod constant, greşelile lui şi iertarea lui Dumnezeu
Ce este legea? Celor credincioşi nu le este greu să înţeleagă ce este legea. Legea înseamnă cărţile lui Moise sau, într-un sens foarte rezumativ, cele 10 porunci. Legea este şi conţinutul Vechiului Legământ. Pavel, în general, când vorbeşte despre lege în epistolele sale, se referă la porunci sau la ţinerea lor. Legea mai are şi sensul de efort uman în trăirea vieţii de sfinţenie, fără harul lui Dumnezeu.
Ce este harul? Un dicţionar1 defineşte harul ca fiind dispoziţia binevoitoare a lui Dumnezeu faţă de noi. Conform unui alt dicţionar2, harul este acel lucru care provoacă plăcere, bucurie sau trecere înaintea cuiva. Când Dumnezeu ne dăruieşte iertare şi viaţă veşnică prin har, Lui îi face plăcere să facă acest lucru: „Ne-a rânduit mai dinainte să fim înfiaţi prin Isus Hristos, după buna plăcere a voiei Sale, spre lauda slavei harului Său pe care ni l-a dat în Prea Iubitul Lui“ (Efes. 1:5-6). În felul acesta, noi am căpătat trecere înaintea Lui. Harul, în esenţa lui, înseamnă punerea în contul nostru a meritelor Domnului Isus, fără ca Dumnezeu să aştepte ca noi să fim vrednici de darul Său. Harul primit ne duce însă la o viaţă vrednică.
Pe parcursul acestui capitol, cel mai folositor este să reţinem următorul aspect al harului: Dumnezeu a pus în contul nostru meritele lui Hristos. Aceasta are o aplicaţie directă cu privire la ţinerea legii. În noul legământ, Dumnezeu a pus deja în contul nostru ţinerea legii înfăptuită de Hristos.
Deosebirea dintre lege şi har în evanghelii
Noutatea harului
Fariseii contestau felul de a trăi al Domnului Hristos şi al ucenicilor. Pornind de la o discuţie pe această temă cu fariseii, Domnul Hristos le arată acestora un lucru pe care ei nu îl cunoşteau, şi anume harul lui Dumnezeu.
„Ei I-au zis: Ucenicii lui Ioan, ca şi ai Fariseilor, postesc des, şi fac rugăciuni, pe când ai Tăi mănâncă şi beau. El le-a răspuns: „Oare puteţi face pe nuntaşi să postească în timpul când mirele este cu ei? Vor veni zile când va fi luat mirele de la ei; atunci vor posti în acele zile. Le-a spus şi o pildă: nimeni nu rupe dintr-o haină nouă un petec, ca să-l pună la o haină veche; altmintrelea, rupe şi haina cea nouă, şi nici petecul luat de la ea, nu se potriveşte la cea veche. Şi nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi; altmintrelea, vinul cel nou sparge burdufurile, se varsă, şi burdufurile se prăpădesc; ci vinul nou trebuie pus în burdufuri noi, şi amândouă se păstrează. Şi nimeni, după ce a băut vin vechi, nu voieşte vin nou, căci zice: «Este mai bun cel vechi»“ (Luca 5:33-39).
Discuţia Domnului Hristos cu fariseii clarifică şi pentru noi deosebirea dintre lege şi har. Domnul Hristos împlinise legea şi inaugura sub ochii ucenicilor o viaţă trăită prin har. El arată limpede faptul că harul şi legea nu pot fi amestecate şi nu pot exista împreună. Domnul Hristos dă trei exemple, pentru a susţine ceea ce spune:
1. Nuntaşii nu postesc în timpul nunţii. În această ilustraţie, nunta reprezintă viaţa de har împreună cu Domnul Hristos – mirele. Postul în timpul nunţii reprezintă neputinţa legii de a da libertatea şi bucuria, pe care le aduce numai Hristos. Legea şi harul nu merg împreună.
2. O haină veche nu se repară cu un material tăiat de la o haină nouă. Când ai o haină nouă, renunţi la cea veche. În acest exemplu, legea reprezintă haina veche, iar harul reprezintă haina nouă. Nu se poate pune un petic de har la o viaţă sub lege. Trăirea sub lege trebuie înlocuită cu trăirea prin har.
3. În burdufurile vechi nu se pune vin nou, deoarece, prin fermentare, presiunea va sparge burdufurile vechi. Vinul cel nou se pune în burdufuri noi. În acest exemplu, vinul cel nou reprezintă harul, iar burdufurile noi reprezintă o fiinţă înnoită de harul lui Dumnezeu. Harul nu poate coexista cu o persoană neregenerată de Hristos, care este reprezentată de burduful vechi. Pentru un om nenăscut din nou, harul este perceput ca libertinism. De fapt, Însuşi Domnul Hristos a fost acuzat de farisei că este un „liberal“ (Luca 7:34). În realitate, problema era la ei, deoarece, aşa cum spune Scriptura, fariseii şi cărturarii au făcut zadarnic planul lui Dumnezeu cu privire la ei (Luca 7:30).
Domnul Hristos scoate în evidenţă diferenţa dintre lege şi har, în felul următor: „Şi nimeni, după ce a băut vin vechi nu voieşte vin nou, căci zice: «Este mai bun cel vechi»“. Aşa cum am văzut, vinul cel vechi reprezintă legea, vinul cel nou reprezintă harul. Cel care este îndoctrinat în lege nu mai poate primi uşor harul lui Dumnezeu. Aceasta trebuie să ne dea de gândit.
Domnul Hristos arată faptul că harul este ceva nou. În predica de pe munte, Mântuitorul ne demonstrează faptul că harul operează la nivelul cel mai lăuntric (de simţăminte şi motivaţii), pe când legea pune accentul pe lucruri exterioare. Iată un exemplu: „Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: «Să nu preacurveşti». Dar Eu vă spun că ori şi cine se uită la o femeie, ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui“ (Matei 5:27,28).
Harul şi legea sunt compatibile în ceea ce priveşte scopul (adică sfinţirea), dar sunt incompatibile în ceea ce priveşte felul în care ajungi la sfinţire. Legea îţi cere să te sfinţeşti prin efortul tău, harul îţi răstigneşte eul, pentru ca să te poată sfinţi Hristos.
Şi apostolul Ioan surprinde deosebirea dintre lege şi har: „Căci legea a fost dată prin Moise, dar harul şi adevărul au venit prin Isus Hristos“ (Ioan 1:17). Dacă harul ar fi tot una cu legea, Ioan nu ar mai fi menţionat faptul că harul a venit prin Isus Hristos. Conjuncţia adversativă „dar“, din versetul menţionat, arată clar faptul că harul şi legea sunt două lucruri diferite, care se exclud reciproc.
Harul a fost anunţat în Vechiul Testament
şi împlinit în Noul Testament
Într-adevăr, harul era un element nou pentru cei din vremea Domnului Hristos, dar a fost anunţat în Vechiul Testament. Concepte nou-testamentale ca: Mesia, credinţa, tăierea împrejur cu inima, o inimă nouă, harul, Dumnezeu ca Tată, sunt anunţate în Vechiul Testament, dar sunt efectiv împlinite în Noul Testament. Legea a fost lăsată, pentru a-L anunţa pe Mesia şi a conduce la Mesia. Nu a fost niciodată intenţia lui Dumnezeu ca legea să înlocuiască rolul lui Mesia.
În Vechiul Testament, sunt două persoane care au beneficiat în mod expres de harul lui Dumnezeu: Avraam şi David. Domnul Hristos foloseşte adesea exemplul lui David. În cazul lui, harul lui Dumnezeu manifestat faţă de acesta reprezintă o excepţie pe care o face Dumnezeu în Vechiul Legământ. Apostolul Pavel, când prezintă grandioasa teologie a harului lui Dumnezeu în Epistola către romani, îi foloseşte ca exemple pe Avraam şi pe David. Harul este iniţiat în Vechiul Testament, dar expus în toată măreţia lui în Noul Testament.
Deosebirea dintre lege şi har în epistole
Legea şi harul se exclud reciproc
Nu este întâmplător faptul că apostolul Pavel începe aproape fiecare epistolă cu termenul har. În Rom. 11:6, Pavel ne spune că, dacă primează faptele, harul nu mai este har, iar dacă primează harul, mântuirea nu este prin fapte. Aceasta ne arată într-un mod limpede faptul că harul şi legea sunt incompatibile.
În Gal. 2:21, Pavel scrie că legea face zadarnic harul lui Dumnezeu. Atât primirea, cât şi păstrarea neprihănirii, se fac prin har. Nu putem să începem viaţa de credinţă prin har şi să o continuăm prin lege! Apostolul Pavel spune: „Sunteţi aşa de nechibzuiţi? După ce aţi început prin Duhul, vreţi acum să sfârşiţi prin firea pământească?“ (Galateni 3:3). Din cauza trăirii prin lege, sfârşim prin firea pământească.
Nu putem aduce schimbare în Biserică, prin predicarea legii. Legea va aduce schimbări temporare, de suprafaţă (legalism), pe când harul schimbă din interior în afară oamenii, care vor trăi diferit, datorită naturii înnoite. De aceea, harul şi legea se exclud reciproc.
În Efes. 2:8-9, ni se spune că am fost mântuiţi prin har şi prin credinţă, nu prin fapte (pentru ca nimeni să nu se laude) – faptele fiind o aluzie la lege.
Pavel îl sfătuieşte pe urmaşul său, Timotei, să se întărească în harul care este în Hristos Isus (2 Tim. 2:1). Pavel ştia că doar harul îl va ajuta pe Timotei să îşi îndeplinească misiunea.
În epistola scrisă evreilor, Pavel avertizează: „Luaţi seama bine ca nimeni să nu se abată de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva să dea lăstari vreo rădăcină de amărăciune, să vă aducă tulburare, şi mulţi să fie întinaţi de ea“ (Evr. 12:15). De ce insistă Pavel atât de mult cu privire la har în ceea ce-i priveşte pe evrei? Pentru că trăirea prin har nu este o opţiune, ci o necesitate. Este singura cale posibilă de a-I fi plăcuţi lui Dumnezeu, fie evrei, fie neamuri.
Deosebirea dintre lege şi har, reflectată în
explicarea Scripturii
Este foarte folositor să înţelegem cum se face teologie în cadrul mişcării adventiste. Dacă avem acest lucru clar în mintea noastră, ne va fi uşor să vedem de ce teologii adventişti gândesc diferit faţă de evanghelici. Teologii evanghelici abordează Scriptura din perspectiva Noului Testament. În contrast cu aceştia, teologii adventişti abordează Scriptura prin prisma Vechiului Testament. Astfel, doctrina Noului Testament este modificată de teologii adventişti, potrivit cu perspectiva vechi-testamentală. Lucrul acesta este o serioasă eroare a teologiei adventiste. Când se face abstracţie de concluziile finale ale Noului Testament, se ajunge la negarea harului şi a eficienţei jertfei Domnului Hristos. Iată exemplificat acest lucru, chiar de către apostolul Pavel, în 2 Cor. 3:14-18:
„Dar ei au rămas greoi la minte: căci până în ziua de astăzi, la citirea Vechiului Testament, această măhramă rămâne neridicată, fiindcă măhrama este dată la o parte în Hristos. Da, până astăzi, când se citeşte Moise, rămâne o măhramă peste inimile lor. Dar, ori de câte ori vreunul se întoarce la Domnul, măhrama este luată. Căci Domnul este Duhul; şi unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia. Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului, şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.“
În acest paragraf, Pavel ne spune că israeliţii nu înţeleg rostul Vechiului Testament. Scopul scrierilor Vechiului Testament era pregătirea poporului pentru venirea lui Mesia. Din momentul venirii lui Mesia, Vechiul Testament trebuie citit ca o carte ale cărei cerinţe şi profeţii sunt împlinite. Versetul 18 exemplifică: „Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului, şi suntem schimbaţi în acelaşi chip cu al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului“. Aşadar, Vechiul Testament se citeşte văzându-L în paginile lui pe Hristos, nu simboluri sau cerinţe pe care, oricum, nu le putem împlini.
De ce totuşi unii, citind Scriptura, rămân în minte cu porunci şi cu alte lucruri asemănătoare cu acestea, şi nu cu persoana lui Hristos? Versetul 16 ne dă răspunsul: „Dar, ori de câte ori vreunul se întoarce la Domnul, măhrama este luată“. Aceşti oameni, probabil, nu au o întoarcere reală la Dumnezeu.
Pentru noi, cei de astăzi, atât evenimentele Vechiului Testament, cât şi ale Noului Testament, s-au petrecut în trecut. Astfel, nu putem aborda Vechiul Testament făcând abstracţie de Noul Testament. Iată câteva exemple concrete de probleme existente în teologia adventistă, din cauza ignorării perspectivei nou-testamentale asupra Scripturii:
• Omul, în perspectiva adventistă, dispare ca existenţă după moarte. Doctrina adventistă neagă existenţa sufletului ca entitate de sine stătătoare. În Vechiul Testament, omul este în general abordat ca o unitate, în timp ce, în Noul Testament, accentul cade în mod egal şi pe alcătuirea lui. Noul Testament vorbeşte clar despre fiinţa umană, ca fiind duh, suflet şi trup (1 Tes. 5:23).
• În doctrina adventistă, legea este norma, nu harul lui Dumnezeu. Legea este dominantă în Vechiul Testament, în timp ce Noul Testament pune accentul pe harul lui Dumnezeu. Harul şi legea sunt lucruri diferite, care nu pot coexista.
• Doctrina adventistă le cere credincioşilor întoarcerea la lege, punându-i în situaţia imposibilă de a ţine legea. În Noul Testament, mântuirea este văzută ca intervenţia lui Dumnezeu prin Hristos în favoarea omului. Omului nu i se cere ţinerea legii, ci răstignirea eului, care lasă loc trăirii lui Hristos în noi. Hristos ţine legea în noi.
Doctrina adventistă neagă existenţa iadului, spunând că cei răi vor fi doar anihilaţi. Existenţa sufletului după moarte nu este clarificată în Vechiul Testament. Se ştia că sufletul omului merge în locuinţa morţilor, în timp ce, în Noul Testament, Domnul Hristos ne arată că după moarte există două destine clare: fericire veşnică cu Dumnezeu şi chin veşnic în lacul de foc.
Dostları ilə paylaş: |