Referat -construirea unei culturi sociale Pripiș Ioana Alexandra Grupa 1055, An II m



Yüklə 28,48 Kb.
tarix12.01.2019
ölçüsü28,48 Kb.
#95590
növüReferat



REFERAT
-Construirea unei culturi sociale-

Pripiș Ioana Alexandra

Grupa 1055, An II M.

De-a lungul timpului fiecare organizație își dezvoltă propria rețea socială prin care se dorește partajarea populației într-un spațiu de socializare. Cultura organizațională este o combinație a valorilor pe care membrii și angajații le dețin , dar și comportamentele acceptabile de lucru cu alții într-o limbă înțeleasă cu idei comune dar și asemănarea normelor și standardelor sociale.

Organizațiile de sponsorizare pot astfel sa aleagă unde pot proiecta astfel de culturi organizaționale permițând pentru acestea dezvoltarea în mod independent sau variabil de la sponsorul său.

Exemple:



  • Disney Club Penguin , un mediu social pentru copii , împărtașește temele de divertisment orientate spre familia Walt Disney Company , care sprijină obiectivele dorite de organizația socială Club Penguin.

  • Jocul Everquest de la Sony Online Entertainment a stabilit o lume fantastică de magie și de monștri , cu produse de tehnologie orientate spre evoluție si făcând astfel un produs generator de venituri.

Cultura socială poate fi pentru organizație o valoare strategică.Însă strategiile de organizare și procesele de afaceri pot genera rezultate slabe datorită valorilor si comportamentelor grupului care nu sunt alinitate în funcție de aceeași strategie.

Ca punct de sprinjin într-o astfel de cultură organzațională este identificarea, explicarea și promovarea strategiilor . Este nevoie de capabilitatea de a distinge elementele ce definesc și contribuie la această cultură.


Definirea unei culturi pentru mediul social.
Cultura socială este o combinație a valorilor comune , comportamentelor acceptate și normele sociale comune precum limba și imaginea vizuală.Un grup care impărtășește o idee/ cultură comună poate colecta informații și noutăți privind istoria culturii găsind astfel anecdote comune.

Toate aceste elemente ale culturii reunește cele patru domenii principale(IBIS) :



  1. Ideologia

  2. Comportamentul

  3. Imagistica

  4. Povestirile.

Astfel conform lui Edgar Schein, unul dintre fondatorii gândirii asupra culturii organizaționale consideră că aceste elemente apar în trei nivele de vizibilitate:



  • Artefcatul, sau nivelul de suprafață care cuprinde elementele de identificare , structuri, termeni specifici care sunt ușor de observat , dar nu ușor de descifrat precum (obiceiuri , imagini, povești)

  • Convingerile adoptate , sau nivelul oficial al strategiilor , proceselor și valorilor care pot oferi detalii cu privire la ceea ce ar trebui să fie cultura.

  • Ultimul nivel prezintă ipotezele care stau la bază , cu reguli și concepte nescrise , dar care cu timpul datorită comportamentului acceptabil devin reguli, concepte adoptate la nivel intern.

În urma expunerii nivelelor se poate observa cu ușurință legăturile dintre membrii rețelei sociale și elementele culturale comune de pe diferite niveluri.

Toate aceste elemente și nivele expuse există în orice tip de grup(online / fizic în aceeași locație), însă regulile și conceptele sunt impunse în funcție de cel care definește modelul de cultură ales: modeul de conducere, modelul în care este expusa experiența socială, modelul care poate definii domeniile și sarcinile.Toate acestea se pot face prin intermediul unor soft-uri specializate și asitate.


Ideologiile și valorile unei culturi organizaționale.
Multe site-uri sociale identifică zona de subiect sau activitățile pe care acestea le implementează, insă se observă faptul că nu toate site-urile definesc în mode oficial valorile și ideologiile lor. De aceea punctul de vedere este că aceste valori vor apărea de la sine în timp sau liderii și sponsorii proiectului stabilesc anumite valori și atitudini care vor fi preluate de membrii rețelei.

În cazul în care este prezentat un model orientat spre experiențele individuale se vor expune mai multe aceste atitudini și valori care reflectă foarte bine personalitatea conducerii.

Dacă modelul prezentat este cel cu experiență orientată spre grup se consideră că modelul de conducere ajută la definirea valorilor.

Când cultura prezintă în mod clar valorile sale , viitorii membri au o bază de informații cu ajutorul cărora pot lua decizia de a face parte din acel grup. În cazul în care se alege varianta de a nu ilustra valorile , viitorii membri au nevoie de mai mult timp de gândire asupra deciziei de a râmâne sau nu în acel grup.Se consideră că acest timp petrecut trebuie să fie cât mai diminuat, iar potențialii membri trebuie să cunoască toate detaliile importante aferente grupului ales, deoarece aceștia au multe alternative în cazul în care unul dintre grupuri nu le oferă ceea ce caută. Astfel este de dorit să se evidențieze informațiile principale care sunt utile și vizibile tuturor membrilor pentru a putea defini și promova convingerile pretinse.

Unii membri pot fi dispuși să accepte aceste valori și atitudini , dar își pot exprima propriile lor valori ascunse pentru a înlocui sau de a imbunătății elementele din jurul lor.Înțelegerea într-un grup social presupune observarea valorilor nerostite și atitudinilor prin prisma cadrului de atitudini descrise.

Având astfel valorile decarate și bine evidențiate se poate oferi o imagine mai clară asupra ideologiei grupului creat.



Comportamentul și ritualurile unei culturi organizaționale.
Comportamentul acceptabil și ritualurile intră în joc atunci când oamenii încep să înțeleagă și să accepte valorile de baza si ideologie de grup.De asemenea se aplică și experiența online, familiaritatea cu interfața și cunoștințe aprofundate cu privire la folosirea dispozitivulu. Toate aceste elemente sau comportamente ale membrilor pot dicta cum să depașești funcțional utilizarea instrumentelor și caracteristicilor acceptabile modelului social.

Acest capitol al construirii unei rețele sociale prezintă mai exact diferitele situații care sunt prezente în anumite grupuri sociale și care pentru rezolvare sunt necesare anumite ritualuri speficice în funcție de capacitățile fiecărui dispozitiv specific. Unii dezvoltatori au transformat rețelele sociale în spații cu ajutorul cărora poți observa și analiza comportamentul membrilor și a persoanelor din jurul acestora.

Mediile online oferă uneori zone speciale destinate începătorilor într-un mediu pentru a experimenta cu diferitele instrumente și limitează orice consecință a comportamentului necorespunzător.

Unele comportamente acceptabile care apar frecvent se pot transforma în ritualuri pentru membri.Ritualurile sunt activități desfpșurate în mod regulat sau special ca parte din experiența socială.

Un ritual poate implica activități complexe, cum ar fi întălniri anuale (virtuale sau reale) pentru împărtășirea experiențelor comunitare , cu multe alte activități și sesiuni de întâlniri între membri. Ritualurile individuale depind de instanța socială si de instrumentele ce compun activitățile grupului.

Se poate spune că ritualurile de grup ar putea necesita un anumit grad de planificare și pregătire de către un lider. Membrii și-ar putea petrece la fel de mult timp de planificare și pregătire pentru un grup de activitate.

În esență aceste ritualuri sunt cele mai bune practici cu privire la modul de a efectua o sarcină, în care liderul trebuie să știe când să aplice aceste practici, care sunt cerințele de resurse și oameni , dar și cum să acționeze asupra lor.
Imagistica culturii organizaționale.
Imagistica este un rezumat al conceptelor vizuale și fonetice asociate cu un grup, cum ar fi logo-uri , insigne , icoane, semnale etc. Alte elemente de imagini pot fi orientate spre mai multe acțiuni , fie fizic, fie virtual , cum ar fi gesturi, strângerile de mână , dansuri, etc.

Această proprietate a culturii organizaționale ajută la contruirea de poveste a unui grup social , care face ca acesta să devină mai atractiv membrilor sau nonmembrilor deschizând astfel interesele mult mai multor persoane.Oamenii tind să aibă orientări spre vizual recunoscând mult mai rapid imaginile chiar și parțial.

Acest lucru se consideră un element de branding de produse și idei pentru marketing.

În mod similar , site-urile sociale și grupurile pot utiliza imagini ca un instrument pentru a ajuta membrii să se identifice cu grupul.Acestea pot fi efectuate cu ajutorul:



  • Logourile –reprezintă imagini vizuale comune care sunt direct asociate cu grupul social.

  • Bunuri virtuale ușor de purtat sau expresive – acestea poate imbrăca profilul unui utilizator . Acestea pot varia de la analogii virtuale la elemente din lumea reală pentru a face pagina mai interactivă.

  • Gesturi sociale- cadourile virtuale între membrii asociați cu valoare emoțională sau simpatii poate varia .

  • Insigne de merit – premiile de distincție pot fi oferite unor membri ai grupului social, atunci când au realizat sau finalizat unele sarcini cu succes.

Un alt nivel de suprafață care construiește imaginea și simbolismul unui sistem social este limbajul și expresiile folosite de către membri. Pot apărea de asemenea noi cuvinte , expresii atunci când membrii încearcă să descrie mediul lor, situația, sentimentele sau diferitele activități relevante pentru acel grup. De asemenea în acest caz liderii ar putea importa anumite cuvinte și expresii din alte culturi sociale. Limbajul și expresiine unice și originale într-un anumit mediul social sunt buni indicatori de creștere a culturii locale.

Limbajul special dintr-un grup ajută membrii să comunice între ei mult mai rapid și defineșe relațiile de încadrare între membri.Este un factor de consolidare a relațiilor din acel grup .Astăzi oamenii pot recunoaște aproape universal emoticon-urile, unele imagini reprezentative, anumite jargonuri.

Astfel imagistica poate fi ea însăși baza pentru povești reale care au valoare proprie. Știind povestea din spatele unei imagini poți începe o descriere amănunțită.
Poveștirile din cadrul culturii organizaționale.
Povestirile oferă o modalitate de a reuni toate elementele culturale și de la suprafață, care oferă idei și experiențe memorabile pentru cititorii și ascultătorii care au o viziune comună și cunoaștere socială. O povestire încorporează anumite artefacte culturale , cum ar fi comportamentele , valorile sau imaginile . Pe când ascultătorii învață aceste elemente culturale plasate în context.

Povestirea are un rol alternativ și anume descrie valoarea experiențelor sociale ale altor persoane, iar acest schimb poate ajuta alte persoane în a acumula experiențe pentru manageri, sponsori sau viitori membri ai grupului.

Stephen Denning sugereaza în ”Ghidul liderului” că ar trebui să folosim povestiri pentru a crea povești în jurul valorii obiectivelor de afaceri precum: încurajarea colaborării, expunerea valorilor emise, crearea și consolidarea brand-urilor.

Rohit Bhargava subliniază importanța de a se asigura că o poveste împărtășește următoarele proprietăți:



  • Este unic?- Are povestea unele aspecte cu care oamenii nu s-au mai confruntat sau gândit înainte?

  • Este de vorbit? – Oferă o bază pentru oameni pentru a discuta despre această poveste?



Cultura și maturitatea mediilor sociale organizaționale.
Elementele de la suprafață (artefactele) și valorile evidente devin omniprezente pe un grup de-a lungul timpului.Un grup social care dezvoltă o identitate complexă indică un grup mult mai matur în care membrii au avut o interacțiune mai mare în situații diferite pentru a crea o identitate și un scop comun. Lipsa de elemente culturale poate indica o lipsă de apreciere sau de implicare în grupul social. Acesta este un factor important asupra unui grup, deoarece viziunea și alinierea cu valorile grupului reprezintă o acceptare socială.

Prin urmare cultura devine o parte cheie de e valuare și progresie a grupului social prin identificarea angajamentelor membrilor.

Elementele de arhitectură socială: modelul de experiență, modelul de conducere, sarcina socială poate forma direct sau indirect cultura.Prin alegerea acestor elemente se poate alege un anumit set de valori sau comportament.
Concluzii
Cultura o parte integrantă a mediilor sociale , poate exista în nivelurile de evidențiere sau care mărturisesc , ascund comportamente ale unor membrii comuni. Aceasta apare ca o ideologie comună, valori, comportamente , ritualuri , imagini și povestiri despre grupul social.

Cultura poate fi dezvoltată , dar estte nevoie de înțelegerea a ceea ce există de fapt.

În particular , identificarea unor atitudini sau valori ale grupului pot ajuta spre o perspectivă a viitoriilor membri pentru a afla mai multe despre identitatea culturală a unei rețele sociale.

În cazul în care membrii provin de la un nivel de conducere, modelul experienței sociale, dar și tipurile de activități sociale au un impact care predispune apateneța anumitor valori sau nevoi culturale. Factorii culturali contribuie la măsurare și strategie.



Trebuie să analizăm cum cultura contribuie la angajarea membrilor si astfel poate devenii o modalitate de măsura a angajamentului pentru o experiență socială.
Yüklə 28,48 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin