Aprobat
prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova
nr. 2327-IV din 3 septembrie 2009
REGULAMENTUL
serviciului DE garnizoană şi SERVICIULUI de gardă
AL FORŢELOR ARMATE ALE REPUBLICII MOLDOVA
TITLUL I ORGANIZAREA ŞI EXECUTAREA SERVICIULUI DE GARNIZOANĂ
PRINCIPII GENERALE
1. Prezentul regulament stabileşte destinaţia, modul de organizare şi executare a serviciului de garnizoană şi a serviciului de gardă, drepturile şi obligaţiile persoanelor cu funcţii de răspundere ale garnizoanei şi ale militarilor care execută aceste servicii, precum şi reglementează desfăşurarea activităţilor din garnizoană cu participarea trupelor.
Prevederile prezentului regulament se aplică de autorităţile de specialitate ale administraţiei publice centrale, denumite în continuare structuri militare, în care, conform legislaţiei în vigoare, se prevede îndeplinirea serviciului militar, precum şi de organele de conducere, marile unităţi şi unităţile militare ale Forţelor Armate, întreprinderile şi instituţiile acestora, denumite în continuare unităţi militare.
Prevederile prezentului regulament sînt aplicabile următoarelor categorii de militari:
-
militarilor prin contract;
-
militarilor în termen;
-
militarilor cu termen redus;
-
studenţilor instituţiilor de învăţămînt militar;
-
rezerviştilor concentraţi sau mobilizaţi.
Unităţile militare amplasate permanent sau temporar în localităţi sau în afara lor constituie garnizoane.
Garnizoana mare include, de regulă, toate unităţile militare amplasate în localităţile mai apropiate.
2. În fiecare garnizoană sînt organizate serviciul de garnizoană şi serviciul de gardă.
Serviciul de garnizoană are drept scop asigurarea menţinerii disciplinei militare în garnizoană, condiţiilor necesare pentru activitatea cotidiană, pregătirea şi desfăşurarea măsurilor de garnizoană cu participarea trupelor.
Serviciul de gardă este destinat pazei şi apărării magaziilor cu muniţii, tehnicii militare, obiectivelor militare şi de stat, altor mijloace militare, precum şi pazei persoanelor deţinute în arest.
3. Hotarele teritoriului în care este organizat serviciul de garnizoană sînt stabilite prin ordinul ministrului apărării. Pe lîngă punctele de amplasament al trupelor, acestea includ şi unele localităţi şi raioane mai apropiate, care au importanţă mare pentru asigurarea realizării sarcinilor ce stau în faţa unităţilor militare ale garnizoanei. Hotarele garnizoanei vor fi bine cunoscute de întreg efectivul garnizoanei.
4. Conducerea serviciului de garnizoană şi a serviciului de gardă, în limitele garnizoanei, este exercitată de către şeful (comandantul) garnizoanei.
Ordinele şefilor (comandanţilor) de garnizoană sînt obligatorii pentru toate unităţile militare aflate în limitele garnizoanei.
5. La amplasarea trupelor pe poligoane şi în tabere, măsurile privind menţinerea disciplinei militare şi paza obiectivelor sînt realizate conform Regulamentului serviciului interior al Forţelor Armate ale Republicii Moldova şi prezentului regulament.
6. Serviciile de garnizoană şi de gardă sînt asigurate de unităţile militare ce intră în componenţa garnizoanei.
Lista unităţilor militare care nu sînt antrenate în serviciul de garnizoană şi serviciul de gardă este stabilită de către conducătorul structurii militare.
Succesivitatea executării serviciului de garnizoană şi serviciului de gardă de către unităţile militare este stabilită de şeful garnizoanei în funcţie de efectivul şi destinaţia lor.
Instituţiile de învăţămînt militar sînt antrenate în executarea serviciului de garnizoană şi serviciului de gardă în timpul prevăzut în acest scop de planul de instrucţie.
7. Fiecare militar este obligat să acorde asistenţă persoanelor care execută serviciul de garnizoană sau serviciul de gardă.
Militarul care a observat încălcarea regulilor de executare a serviciului de către cineva din componenţa patrulei sau a gărzii, de către inspectorii poliţiei militare rutiere este obligat să informeze imediat despre aceasta comandantul comenduirii militare a garnizoanei sau militarul de serviciu pe gărzi (ofiţerul de serviciu pe unitatea militară, şeful gărzii) şi să raporteze şefului său nemijlocit.
CAPITOLUL I
PERSOANELE CU FUNCŢII DE RĂSPUNDERE
ALE GARNIZOANEI ŞI OBLIGAŢIILE ACESTORA
8. În fiecare garnizoană sînt numiţi:
1) şeful (comandantul) garnizoanei;
2) comandantul comenduirii militare;
3) locţiitorul comandantului comenduirii militare;
4) şeful arestului;
5) şeful secţiei transporturi şi comunicaţii militare.
9. Şeful (comandantul) garnizoanei este numit prin ordinul ministrului apărării. Pînă la primirea ordinului, obligaţiile funcţionale ale şefului garnizoanei le exercită ofiţerul (şeful) mai mare în funcţie, iar dacă funcţiile sînt echivalente – ofiţerul cu grad superior.
Despre începerea exercitării obligaţiilor funcţionale, şeful garnizoanei raportează şefului nemijlocit, ofiţerului operativ al Ministerului Apărării şi înştiinţează organele administraţiei publice locale.
Dacă în tabăra militară permanentă sînt amplasate cîteva unităţi militare, prin ordinul conducătorului structurii militare, este numit comandantul taberei militare permanente.
Şeful (comandantul) garnizoanei
10. În problemele privind serviciul de garnizoană şi serviciului de gardă, şeful garnizoanei este şef nemijlocit pentru toţi militarii din garnizoană, inclusiv pentru comandanţii de unităţi militare din cadrul garnizoanei.
În cazurile necesare, şeful (comandantul) garnizoanei are dreptul, să folosească, pentru îndeplinirea sarcinilor, efectivul şi mijloacele de transport ale unităţilor militare ale garnizoanei.
11. Şeful garnizoanei are următoarele obligaţii:
-
să conducă zilnic activitatea persoanelor cu funcţii de răspundere ale garnizoanei;
-
să analizeze trimestrial starea disciplinei militare, executarea serviciului de garnizoană şi a serviciului de gardă în garnizoană şi să facă bilanţul activităţii comandanţilor de unităţi militare, să stabilească măsurile de prevenire a infracţiunilor şi incidentelor, de sporire a vigilenţei şi de păstrare a secretului de stat;
-
să menţină o legătură strînsă cu organele administraţiei publice locale şi să soluţioneze împreună cu ele toate problemele legate de organizarea serviciului de garnizoană, de protecţia civilă şi locală, de realizarea măsurilor în comun, precum şi de îmbunătăţirea condiţiilor de trai, de satisfacerea altor necesităţi şi cerinţe ale militarilor şi membrilor familiilor lor;
-
să organizeze paza şi apărarea obiectivelor de garnizoană;
-
să stabilească modul de acces la obiectivele aflate sub paza serviciului de gardă al garnizoanei;
-
să efectueze, cel puţin o dată pe lună, controlul asupra executării serviciului de către garda de garnizoană şi cea interioară, de către patrulele de garnizoană şi posturile poliţiei militare rutiere, precum şi asupra corectitudinii deţinerii militarilor în arestul de garnizoană;
-
să elaboreze, la indicaţia ministrului apărării, planul de măsuri al garnizoanei pentru caz de declarare a mobilizării, aducere a trupelor în starea gata de luptă şi să asigure executarea acestui plan;
-
să organizeze protecţia trupelor, obiectivelor de apărare locală şi orăşelelor militare, precum şi protecţia antiincendiară în garnizoană şi să verifice starea acestora;
-
să amplaseze, la indicaţiile şefului superior, unităţile militare (subunităţile, echipele) sosite în garnizoană;
-
să stabilească pentru unităţile militare ale garnizoanei modul de utilizare a obiectivelor bazei materiale de instrucţie şi a resurselor de apă pentru aprovizionarea trupelor;
-
să examineze şi să aprobe planurile de desfăşurare a manifestaţiilor culturale şi sportive în cadrul garnizoanei, precum şi planul de colaborare a unităţilor militare ale garnizoanei cu instituţiile civile;
-
să efectueze controlul asupra realizării măsurilor privind protecţia mediului ambiant şi utilizarea raţională a resurselor naturale, să verifice corectitudinea exploatării de către militari a clădirilor, teritoriului taberelor militare permanente şi a edificiilor de uz general din garnizoană, iar la părăsirea acestora de către unităţile militare, să organizeze paza lor;
-
să asigure cu subunităţi (unităţi) militare procesul de lichidare a consecinţelor accidentelor grave, catastrofelor şi calamităţilor naturale şi acordarea de ajutor populaţiei care a avut de suferit în aceste cazuri (pct.326);
-
să stabilească timpul de trecere a militarilor garnizoanei la ţinuta de iarnă sau de vară;
-
să aducă la cunoştinţă începutul şi încheierea perioadei de încălzire în garnizoană;
-
să desfăşoare parade ale trupelor garnizoanei şi alte acţiuni cu participarea trupelor, să numească, în cazurile necesare, garda de onoare, să manifeste grijă faţă de menţinerea în starea cuvenită a cimitirelor militare, a mormintelor comune şi a mormintelor militarilor, precum şi a monumentelor înălţate în cinstea militarilor;
-
să participe la cercetarea administrativă a încălcărilor comise de militarii care îşi îndeplinesc serviciul în afara unităţilor garnizoanei, să-i tragă la răspundere, iar în caz de comitere de către aceştia a infracţiunilor să înştiinţeze imediat procurorul militar.
Şeful garnizoanei organizează elaborarea planurilor şi instrucţiunilor conform obligaţiilor de serviciu, recurgînd la serviciul statului major al marii unităţi (unităţii) al cărei comandant este conform funcţiei deţinute. În procesul de planificare pot fi antrenaţi comandanţii unităţilor militare ale garnizoanei şi ai statelor majore.
12. Şeful garnizoanei întîmpină şi însoţeşte următoarele persoane sosite în garnizoană: Preşedintele Republicii Moldova - Comandant suprem al Forţelor Armate, ministrul apărării, precum şi pe comandanţii (şefii) săi nemijlociţi.
În cazul în care în garnizoană sosesc ofiţeri pentru a îndeplini misiuni de serviciu, date de şefii nemijlociţi, în problemele privind serviciul de garnizoană şi serviciului de gardă, şeful garnizoanei se prezintă doar celui în grad militar superior.
13. În caz de absenţă temporară din garnizoană (concediu, deplasare), şeful (comandantul) garnizoanei transmite exercitarea obligaţiilor sale persoanei care va exercita provizoriu funcţia prevăzută de state, anunţă despre aceasta prin ordinul emis pe garnizoană şi raportează şefului superior.
Comandantul comenduirii militare
14. Întru realizarea hotărîrilor luate de şeful garnizoanei, comandantul comenduirii militare are dreptul să dea ordine în numele acestuia, raportîndu-i despre cele mai importante.
15. Comandantul comenduirii militare are următoarele obligaţii:
-
să organizeze serviciul de gardă privind paza şi apărarea obiectivelor garnizoanei, în conformitate cu tabelul pentru organizarea gărzilor, şi de patrulare în garnizoană;
-
să efectueze controlul asupra respectării de către militari a disciplinei militare, a regulilor de purtare a uniformei militare şi de executare a salutului militar;
-
să analizeze sistematic starea disciplinei militare, executarea serviciilor de gardă şi de patrulare în garnizoană şi să raporteze lunar şefului garnizoanei concluziile şi propunerile privind lichidarea cauzelor ce duc la comiterea încălcărilor;
-
să elaboreze, la indicaţia şefului garnizoanei, tabelul cu organizarea gărzilor de garnizoană, precum şi, tabelul de posturi al gărzii, tabelele de posturi (Anexele nr.1, nr.2 şi nr.3), schemele de amplasament al posturilor, instrucţiunile pentru şefii gărzilor, pentru ajutorii şefilor gărzilor (operatorilor) pentru mijloacele tehnice de pază, pentru militarul de serviciu pe gărzile de garnizoană şi pentru ajutorii lui, schema de patrulare şi instrucţiunile pentru patrule;
-
să raporteze şefului garnizoanei propunerile privind utilarea obiectivelor cu mijloace tehnice de pază, reducerea personalului de serviciu în garnizoană şi îmbunătăţirea modului de executare a serviciului;
-
să elaboreze graficul de control al gărzilor de către persoanele cu funcţii de răspundere ale garnizoanei şi să exercite controlul asupra respectării lui;
-
să controleze personal, nu mai rar de două ori pe lună, pregătirea subunităţilor şi a persoanelor numite în garda de garnizoană, executarea apelului gărzilor de garnizoană şi executarea serviciului de către gărzile de garnizoană, patrulele şi posturile de control ale poliţiei militare rutiere, gradul de pregătire a subunităţii de serviciu a garnizoanei, precum şi posturile şi încăperile serviciului de gardă;
-
să controleze, nu mai rar de o dată pe lună, rezerva de muniţii din încăperea pentru gardă şi starea acestora, precum şi să facă însemnările respective în registrul de evidenţă;
-
să descopere la timp incidentele şi încălcările de disciplină militară comise de militarii din efectivul garnizoanei, să ţină evidenţa şi să raporteze despre acestea şi despre măsurile întreprinse şefului garnizoanei, iar despre infracţiuni, în afară de aceasta, să informeze şi procurorul militar; să acorde ajutor la căutarea şi reţinerea militarilor care au săvîrşit infracţiuni;
-
să participe, la indicaţia şefului garnizoanei, la elaborarea planului de măsuri pentru caz de anunţare a mobilizării, de situaţie excepţională şi de aducere a trupelor în stare gata de luptă, a planului de protecţie antiincendiară a garnizoanei, precum şi a instrucţiunilor pentru caz de alarmă în garnizoană, de incendiu şi calamităţi naturale;
-
să participe la elaborarea planurilor de apărare locală şi de interacţiune cu echipele de protecţie civilă în garnizoană; să exercite controlul asupra pregătirii forţelor şi mijloacelor de apărare locală;
-
împreună cu şeful pentru comunicaţii şi informatică al garnizoanei, să stabilească mijloacele de legătură cu garda de garnizoană, patrulele şi posturile de control ale poliţiei militare;
-
să examineze tabelele cu rîndul la serviciu ale orchestrelor unităţilor militare şi să le prezinte pentru aprobare comandantului (şefului) garnizoanei;
-
să instruiască militarii de serviciu pe gărzi, ajutorii acestora şi personalul patrulelor înainte de începerea serviciului, să înmîneze militarilor de serviciu pe gărzi fişele cu parole, iar şefilor de patrule să le elibereze documentele şi mijloacele de legătură necesare;
-
să menţină legătura cu organele de interne în problemele privind menţinerea disciplinei şi ordinii în garnizoană;
-
să ia zilnic cunoştinţă de tabelele de post ale gărzilor de garnizoană şi să lichideze imediat neajunsurile depistate;
-
nu mai rar de o dată pe săptămînă, să controleze respectarea legalităţii şi a regulilor de deţinere a militarilor în arestul garnizoanei; să dea şefului arestului în scris ordin privind trimiterea militarilor arestaţi la munci, la baie, iar la cererea ofiţerului de urmărire penală, a organului de anchetă penală sau a judecătoriei – la interogatoriu sau la judecătorie, precum şi privind trimiterea militarilor arestaţi bolnavi la tratament (Anexa nr.14);
-
să organizeze şedinţele de instrucţie de front şi de studiere a regulamentelor de către militarii reţinuţi pentru neexecutarea salutului militar şi încălcarea regulilor de purtare a uniformei militare;
-
la cererea şefului (comandantului) garnizoanei, să urmărească respectarea de către militari a cerinţelor privind interzicerea scăldatului;
-
să ţină evidenţa unităţilor militare ale garnizoanei, subunităţilor (echipelor) independente, precum şi a militarilor sosiţi în delegaţie sau concediu (Anexa nr.13) şi să efectueze controlul asupra plecării lor la timp la locul de serviciu;
-
să ţină evidenţa şi să organizeze păstrarea armelor şi muniţiilor ridicate de la militarii arestaţi;
-
să încartiruiască subunităţile (echipele) şi militarii în trecere, precum şi gărzile ce însoţesc transporturile cu încărcături militare, asigurîndu-le cu drepturi conform atestatelor;
-
să controleze paza unităţilor militare la ieşirile de campanie sau excluse din componenţa garnizoanei;
-
să organizeze, în interacţiune cu organele poliţiei rutiere, îndrumarea deplasării coloanelor, iar, în caz de necesitate, şi a unor maşini cu roţi sau pe şenile ale unităţilor militare;
-
să controleze pregătirea trupelor garnizoanei pentru parade şi să asigure, de comun acord cu organele administraţiei publice locale, ordinea în timpul pregătirii şi desfăşurării paradelor şi altor acţiuni de garnizoană cu participarea trupelor;
-
să numească şi să pregătească, la indicaţia şefului garnizoanei, gărzile de onoare din partea unităţilor militare, să organizeze înmormîntarea militarilor decedaţi;
-
să ţină evidenţa cimitirelor militare, mormintelor comune şi monumentelor ridicate în cinstea militarilor, aflate pe teritoriul garnizoanei, şi să urmărească îngrijirea lor.
16. Comandantul comenduirii militare este obligat să ceară personal şi prin intermediul persoanelor din subordine respectarea cu stricteţe de către militari a disciplinei militare şi a ordinii pe străzi şi în alte locuri publice, fără a lăsa nepedepsit nici un caz de încălcare.
În caz de încălcare de către militari a disciplinei militare, comandantul comenduirii militare este obligat să-i avertizeze pe cei inferiori sau egali în grad sau să-i reţină şi să-i sancţioneze disciplinar în conformitate cu Regulamentul disciplinei militare, iar în caz de încălcare a disciplinei militare în stare de ebrietate – să-i reţină şi să-i deţină în arest (camera pentru persoanele temporar reţinute) pînă la dezalcoolizare, dar nu mai mult de 24 de ore, iar apoi să ia decizia privind sancţionarea acestor militari.
În caz de încălcare a disciplinei militare de către militarul în grad militar superior, comandantul comenduirii militare se adresează către acesta şi, în numele şefului garnizoanei, îi cere să înceteze încălcarea disciplinei. Dacă sînt necesare măsuri mai energice pentru ca acest militar să înceteze încălcarea disciplinei, comandantul comenduirii militare raportează imediat despre aceasta şefului garnizoanei şi acţionează conform dispoziţiilor date de acesta.
Dacă este necesar, comandantul comenduirii militare cere de la militarul care a încălcat disciplina să prezinte documentele personale, iar dacă acestea lipsesc sau nu sînt completate corect, îl reţine pe militar în camera pentru persoanele temporar reţinute.
In caz de încălcare a disciplinei militare de către militarul în termen care se află în concediu sau delegaţie, comandanţii centrelor militare au dreptul să întrerupă concediul (delegaţia) acestuia şi să-l trimită în unitatea sa militară.
Comandantul comenduirii militare informează comandantul unităţii militare despre toate măsurile luate faţă de militarul care a comis încălcarea de disciplină militară, face inscripţia respectivă în biletul de concediu, în legitimaţie sau în prescripţie şi raportează şefului garnizoanei.
17. Dacă militarul reţinut nu poate fi imediat identificat din cauza lipsei documentelor corespunzătoare, comandantul comenduirii militare este obligat să ia, în termen de 24 de ore din momentul reţinerii, măsuri pentru identificarea militarului. Despre toate aceste persoane, comandantul comenduirii militare raportează fără întîrziere şefului garnizoanei şi informează procurorul militar. Decizia privind aceste persoane trebuie luată nu mai tîrziu de 24 de ore din momentul reţinerii.
18. Militarii suspectaţi de comiterea unei infracţiuni şi reţinuţi în modul prevăzut de Codul de procedură penală sînt trimişi în camera pentru persoanele temporar reţinute sau în arest.
Reţinerea nu poate depăşi 72 de ore. Deţinerea sub pază un termen mai mare se va efectua numai în cazurile în care, conform legii, persoana poate fi supusă arestării preventive.
Evidenţa acestor persoane se ţine: de comenduirea militară a garnizoanei – în registrul de evidenţă a militarilor reţinuţi în ordinea stabilită (gradul militar, numele, prenumele, patronimicul, numărul unităţii militare şi adresa ei poştală, persoanele înştiinţate, măsurile luate), la arest – în registrul cu militarii sancţionaţi cu arest (Anexa nr.14).
19. In caz de afectare a unităţilor militare ale garnizoanei sau a obiectivelor garnizoanei de incendiu sau de calamităţi naturale, precum şi în caz de incidente în gărzile de garnizoană, comandantul comenduirii militare este obligat să raporteze imediat despre aceasta şefului garnizoanei, să sosească la locul incidentului şi să ia măsurile necesare.
20. Dacă militarul aflat în concediu sau în delegaţie nu se poate prezenta la locul de serviciu din cauza bolii sau a altor circumstanţe ce nu depind de el, comandantul comenduirii militare informează comandantul unităţii militare din care a sosit militarul despre cauza din care militarul se reţine. În caz de îmbolnăvire a militarului, conform dispoziţiei comandantului comenduirii militare, acesta este supus examenului medical şi trimis (dacă este necesar) la tratament în staţionar.
În caz de deces sau de boală gravă a membrilor familiei militarului (tată, mamă, soţie, copii, fraţi şi surori) sau a altor persoane care l-au educat, precum şi în caz de o nenorocire ce a lovit familia militarului sosit în concediu din altă garnizoană, comandantul comenduirii militare are dreptul să prelungească concediul acestuia cu cel mult 7 zile, informînd imediat despre aceasta comandantul unităţii din care a sosit militarul.
Despre timpul plecării militarului la locul de serviciu, termenele şi cauzele din care acesta s-a reţinut, comandantul comenduirii militare face însemnări în documentele militarului şi în registrul de evidenţă (Anexa nr.13).
21. Locul de amplasare a comenduirii militare a garnizoanei va fi bine cunoscut în toate unităţile militare ale garnizoanei şi accesibil pentru toate persoanele.
Indicaţiile privind amplasarea şi utilarea comenduirii militare a garnizoanei sînt expuse în anexa nr.12.
În cazul lipsei mijloacelor de transport prevăzute de state, comenduirea militară a garnizoanei este asigurată cu acestea din contul unităţilor militare conform planului aprobat de şeful garnizoanei.
Locţiitorul comandantului comenduirii militare
22. Locţiitorul comandantului comenduirii militare este subordonat comandantului comenduirii militare. În activitatea sa, acesta se conduce de pct.15 şi de indicaţiile comandantului comenduirii militare.
Şeful arestului
23. Şefului arestului i se subordonează şeful gărzii arestului.
24. Şeful arestului are următoarele obligaţii:
-
să-i primească în arest pe cei arestaţi, să verifice documentaţia respectivă, corectitudinea completării ei, precum şi să ţină evidenţa persoanelor arestate şi să urmărească respectarea strictă a regulilor de deţinere a lor (Anexa nr.14);
-
să păstreze notele de arest (hotărîrea ofiţerului de urmărire penală, a persoanei care a efectuat cercetările, a procurorului militar şi copiile sentinţelor sau deciziei judecătoriei militare) şi să asigure integritatea documentelor şi obiectelor persoanei arestate;
-
să instruiască şeful gărzii arestului la sosirea gărzii la locul de serviciu;
-
să înmîneze şefului gărzii listele nominale cu persoanele arestate şi deţinute în arest, separat pentru soldaţi, sergenţi şi subofiţeri; să introducă la timp în listele nominale cu persoanele arestate schimbările necesare;
-
să controleze, cel puţin o dată pe săptămînă, efectuarea inspecţiilor de dimineaţă şi a apelurilor de seară ale persoanelor arestate în celule;
-
să stabilească modul de scoatere a persoanelor din arest şi paza acestora în timpul în care îşi fac toaleta şi în timpul plimbării;
-
să dea şefului gărzii ordine în scris privind eliberarea persoanelor deţinute în arest, la expirarea termenului de deţinere, precum şi privind trimiterea, conform dispoziţiei comandantului comenduirii militare a garnizoanei, a persoanelor arestate la lucrări, la baie şi la cererea ofiţerului de urmărire penală, organului de cercetare sau a judecătoriei – la interogatoriu sau la judecată;
-
să ţină evidenţa lucrărilor executate de persoanele arestate, indicînd timpul, locul şi felul lucrărilor;
-
să organizeze şi să desfăşoare cu subofiţerii şi cu sergenţii deţinuţi în arest disciplinar, precum şi cu soldaţii, cînd aceştia nu sînt trimişi la lucrări, instrucţii de front şi şedinţe de studiere a regulamentelor; să desfăşoare munca educativă cu persoanele deţinute în arest;
-
să ţină sub control respectarea cerinţelor sanitare şi antiincendiare în arest, dereticarea la timp, iluminarea şi încălzirea acestuia;
-
să informeze conducerea unităţilor militare despre persoanele bolnave din arest; dacă dispune de concluzia medicală privind necesitatea de a trimite persoana bolnavă la instituţia medico-militară, să raporteze despre aceasta comandantului comenduirii militare a garnizoanei;
-
să controleze condiţia camerelor pentru persoanele arestate, a mijloacelor tehnice de pază, a utilajului şi inventarului arestului, a încăperii pentru gardă şi a posturilor, precum şi reparaţia lor în timp util; să ia măsuri pentru perfecţionarea utilării arestului;
-
să primească şi să transmită ierarhic cererile şi plîngerile parvenite de la persoanele aflate în arest;
-
să controleze zilnic corectitudinea executării serviciului de către garda arestului, făcînd menţiunile respective în foaia de stare a gărzii;
-
să raporteze comandantului comenduirii militare a garnizoanei: zilnic – despre starea disciplinei militare în arest, numărul de persoane arestate primite în arest, numărul de locuri libere; şi fără întîrziere – despre incidentele ce au avut loc;
-
să păstreze şi să ţină evidenţa regulamentelor, literaturii militar-instructive şi să le pună la dispoziţie pentru desfăşurarea instrucţiunilor cu persoanele arestate;
-
să-i întîmpine pe şeful garnizoanei, pe şefii săi nemijlociţi şi pe comandantul comenduirii militare a garnizoanei, precum şi pe persoanele sosite pentru inspecţia (controlul) trupelor, pe ofiţerii din echipa de inspecţie (control), să li se prezinte şi să-i însoţească la locul de amplasament al arestului.
Şeful secţiei transporturi şi comunicaţii militare
25. Şeful secţiei transporturi şi comunicaţii militare exercită obligaţiile şefului comenduirii militare în ceea ce priveşte respectarea de către militari a disciplinei militare în limitele teritoriului sectorului şi staţiei sale. În exercitarea acestor obligaţii, şeful secţiei transporturi şi comunicaţii militare este subordonat şefului garnizoanei şi interacţionează cu comandantul comenduirii militare. Lui i se supun şefii garniturilor de tren militare, echipele şi gărzile ce însoţesc transporturile cu încărcături militare aflate pe căile de comunicaţie, patrulele de garnizoană, numite pentru patrulare la staţiile de cale ferată.
26. Şeful secţiei transporturi şi comunicaţii militare are următoarele obligaţii:
-
să întîmpine trenurile de pasageri cu echipe militare, garniturile de tren militare şi transporturile cu încărcături militare sosite la staţie, însoţite de gărzi, sau să trimită în acest scop ajutorii săi; să exercite controlul asupra stării disciplinare a militarilor, asupra asigurării lor social-materiale, precum şi asupra fixării armamentului, tehnicii militare, mijloacelor materiale şi altor încărcături;
-
să exercite controlul asupra respectării disciplinei militare şi regulilor de purtare a uniformei militare şi de executare a salutului militar de către militarii care se află pe teritoriul sectorului şi staţiei de cale ferată;
-
să reţină, iar dacă este necesar, să scoată din trenuri militarii care au comis grave încălcări de disciplină militară sau au săvîrşit crime;
-
să stabilească şi să menţină ordinea în sălile de aşteptare pentru militari, să stabilească ordinea de prioritate la primirea de către militari şi membrii familiilor lor a biletelor la casele de bilete;
-
să trimită fără întîrziere gărzile pentru a primi şi a păzi încărcăturile pe itinerar sau cele ce se întorc în unităţile lor militare;
-
să instruiască personalul patrulelor de garnizoană, numite pentru patrulare la staţiile de cale ferată, şi să controleze executarea serviciului de către acestea;
-
să organizeze deservirea social-culturală şi odihna militarilor aflaţi în punctele de transbordare;
-
să controleze efectuarea serviciului de către gărzile de garnizoană amplasate pe teritoriul sectorului şi staţiei de cale ferată, precum şi de către gărzile ce însoţesc transporturile cu încărcături militare;
-
să instruiască şefii de garnituri de tren, de echipe şi de gărzi privind regulile de transportare şi cerinţele de securitate, să controleze respectarea regulilor de protecţie antiincendiară pe garniturile de tren în tranzit şi transporturile cu încărcături militare;
-
să raporteze şefului garnizoanei despre toate incidentele, încălcările de disciplină militară, comise de către militari, precum şi despre staţionările neprevăzute ale vagoanelor cu încărcături militare, sosite pe adresa unităţilor militare ale garnizoanei, şi despre măsurile luate;
-
să informeze procurorul militar despre infracţiunile comise şi incidentele ce au avut loc.
27. În caz de încălcare a disciplinei militare de către militari, şeful secţiei transporturi şi comunicaţii militare se conduce de indicaţiile pct.17 din prezentul regulament. Militarul reţinut pentru încălcarea disciplinei militare este trimis la comenduirea militară a garnizoanei cu mijlocul de transport şi garda pe care le-a chemat şeful secţiei respective.
Şeful taberei militare permanente
28. În problemele ce ţin de organizarea serviciului de zi şi în cele administrativ-gospodăreşti şefului taberei militare permanente i se subordonează comandamentele unităţilor militare situate pe teritoriul taberei şi întregul efectiv al taberei.
Şeful taberei militare permanente are următoarele obligaţii:
-
să organizeze ordinea interioară în tabăra militară permanentă; în caz de necesitate, să numească patrule interioare pentru a ţine sub observare comportamentul militarilor în raza taberei militare permanente;
-
să adopte măsuri pentru menţinerea în stare satisfăcătoare a sistemelor inginereşti şi a clădirilor din tabără şi să ceară aceasta de la toţi comandanţii unităţilor militare;
-
să organizeze paza, iar, la necesitate, şi apărarea taberei militare permanente, să controleze, personal şi prin intermediul ofiţerilor statului major din subordine, executarea serviciului de gardă, serviciului interior şi a celorlalte servicii ce asigură activitatea taberei militare permanente;
-
să controleze şi să ceară de la toţi comandanţii unităţilor aflate pe teritoriul taberei militare menţinerea în ordine a teritoriilor atribuite unităţilor militare, precum şi efectuarea măsurilor de protecţie a mediului şi a celor sanitar-igienice;
-
să stabilească ţinuta efectivului taberei militare permanente;
-
să participe la efectuarea bilanţurilor lunare în unităţile militare din tabără, formulînd propuneri şi sarcini pentru îmbunătăţirea disciplinei militare, serviciului trupe şi ordinii de drept.
Indicaţiile şefului taberei militare permanente în aceste probleme sînt obligatorii pentru toţi comandanţii unităţilor şi subdiviziunilor militare amplasate pe teritoriul taberei militare permanente.
Militarul de serviciu superior pe tabăra militară este numit prin ordinul şefului taberei militare permanente.
CAPITOLUL II
POLIŢIA MILITARĂ
Principii generale
29. Poliţia militară are următoarele sarcini de bază:
-
asigurarea pazei obiectivelor militare, trupelor şi persoanelor oficiale, conform legislaţiei în vigoare;
-
cercetarea cazurilor de încălcare a disciplinei militare ce au loc în unităţile militare, pregătirea rapoartelor, informărilor şi propunerilor referitoare la rezultatele cercetărilor, care să conţină analiza cauzelor şi premiselor ce au dus la săvîrşirea lor, cu scopul preîntîmpinării cazurilor de încălcare a disciplinei militare;
-
interacţiunea cu organele de drept, procuraturile militare şi administraţia publică locală în zonele de dispunere a trupelor Forţelor Armate ale Republicii Moldova;
-
paza militarilor arestaţi şi reţinuţi de către ofiţerul de urmărire penală sau de organul de urmărire penală, a inculpaţilor şi a celor condamnaţi de Judecătoria Militară şi de alte instanţe de judecată, precum şi a militarilor reţinuţi pentru identificare, iar, la necesitate, şi a celor sancţionaţi disciplinar cu arest;
-
controlul şi inspectarea unităţilor militare în scopul profilaxiei încălcărilor şi infracţiunilor, efectuarea patrulării, controalelor inopinate, escortării, pazei şi însoţirii coloanelor militare;
-
acordarea de ajutor metodic comandanţilor unităţilor militare la capitolele privind disciplina militară şi ordinea de drept;
-
escortarea persoanelor deţinute în locurile de detenţie, la solicitarea organului de urmărire penală şi a instanţei de judecată.
POLIŢIA MILITARĂ RUTIERĂ (PMR)
30. Poliţia militară rutieră (PMR) are ca sarcini exercitarea controlului asupra respectării regulilor de circulaţie rutieră de către conducătorii (mecanicii-conductori) mijloacelor de transport ale unităţilor militare pe drumurile naţionale şi în localităţi, precum menţinerea ordinii la utilizarea tehnicii militare, exercitarea controlului asupra respectării ordinii stabilite, examinarea şi soluţionarea materialelor privind încălcarea regulilor de circulaţie rutieră. Din componenţa poliţiei militare rutiere fac parte: şeful PMR şi inspectorii PMR.
Militarii poliţiei militare rutiere sînt obligaţi să cunoască regulile de circulaţie rutieră, caracteristicile tehnice ale mijloacelor de transport şi actele ce reglementează exploatarea tehnicii auto.
Militarii PMR îşi exercită funcţiile în conformitate cu prevederile prezentului regulament şi ale altor instrucţiuni.
31. Inspectorii PMR execută serviciul în componenţa posturilor de control PMR staţionare, mobile, permanente şi provizorii, timp de 24 de ore sau pe parcursul timpului prevăzut de grafic.
Inspectorul PMR este asigurat cu mijloc de transport şi mijloace de legătură.
32. Personalul de serviciu şi mijloacele de transport ale posturilor de control PMR sînt amplasate pe itinerar conform schemei de posturi de control PMR permanente şi provizorii.
Pe schemă se indică componenţa, amplasarea şi itinerarele posturilor de control PMR, timpul de serviciu, locurile de aflare a telefoanelor pentru legătura cu şeful PMR, comenduirea militară şi procuratura militară, precum şi amplasarea posturilor şi subunităţilor poliţiei rutiere şi a comisariatelor de poliţie.
Concomitent cu schema de posturi de control, sînt elaborate şi instrucţiunile pentru personalul posturilor PMR, în care sînt expuse misiunile, obligaţiile şi drepturile inspectorilor PMR şi ale patrulelor, particularităţile serviciului la fiecare post şi modalităţile de legătură cu şeful PMR, cu comenduirea militară şi cu comisariatele de poliţie.
În baza schemei de amplasament al posturilor staţionare şi itinerarelor posturilor mobile PMR este elaborat, pentru fiecare lună, graficul de serviciu al inspectorilor PMR, care este prezentat comandantului comenduirii militare a garnizoanei pentru aprobare. În graficul pentru fiecare post de control PMR se indică: efectivul, mijloacele de transport, timpul de serviciu şi unitatea (subunitatea) militară care asigură personalul şi mijloacele de transport.
Schema de amplasament al posturilor PMR staţionare şi itinerarele posturilor mobile, instrucţiunile pentru personalul posturilor de control PMR sînt semnate de şeful PMR, comandantul comenduirii militare a garnizoanei şi aprobate de către şeful garnizoanei.
Şeful PMR al garnizoanei
33. Şeful PMR al garnizoanei are următoarele obligaţii:
-
să organizeze controlul sistematic asupra respectării în unităţile militare ale garnizoanei a cerinţelor privind asigurarea exploatării fără accidente a tehnicii militare şi modul de utilizare a acesteia, asupra respectării de către conducătorii de autovehicule a regulilor de circulaţie rutieră şi a disciplinei militare pe itinerar, precum şi asupra stării tehnice a mijloacelor de transport, a existenţei şi corectitudinii completării documentaţiei de parcurs;
-
să analizeze lunar cauzele şi condiţiile care au dus la accidente cu implicarea mijloacelor de transport ale unităţilor militare, precum şi starea disciplinei conducătorilor de autovehicule şi să raporteze şefului garnizoanei rezultatele analizei;
-
să examineze în modul stabilit dosarele privind încălcările regulilor de circulaţie rutieră, comise de conducătorii de autovehicule ale unităţilor militare, să predea materialele referitoare la aceste încălcări comandanţilor unităţilor respective pentru soluţionarea cazurilor privind tragerea la răspundere disciplinară a persoanelor culpabile;
-
să elaboreze şi să prezinte şefului garnizoanei, pentru aprobare, planul de măsuri de prevenire a accidentelor cu implicarea mijloacelor de transport militare în garnizoană şi planul de lucru al PMR şi să asigure executarea lor;
-
să controleze inopinat sau în conformitate cu planul aprobat de şeful garnizoanei activitatea punctelor de revizie tehnică ale unităţilor militare;
-
să instruiască inspectorii PMR, înainte de intrarea în serviciu, să-i distribuie la posturile de control, să efectueze controlul asupra executării serviciului şi să primească rapoartele în scris ale acestora;
-
să stopeze utilizarea mijloacelor de transport care nu corespund cerinţelor tehnice sau ale căror acte ce reglementează exploatarea tehnicii auto nu sînt completate corespunzător şi să le trimită în unităţile militare;
-
să organizeze ţinerea evidenţei accidentelor cu implicarea mijloacelor de transport, încălcărilor regulilor de circulaţie rutieră comisе de către conducătorii autovehiculelor şi documentaţiei temporar ridicate;
-
să raporteze fără întîrziere şefului garnizoanei şi să informeze comandantul comenduirii militare, precum şi procurorul militar despre accidentele în care au fost implicate mijloacele de transport ale unităţilor militare şi care s-au soldat cu decesul sau traumatizarea de personal şi cu alte consecinţe grave, să participe personal la cercetarea cauzelor şi circumstanţelor la locul accidentelor;
-
să pună de acord cu organele poliţiei rutiere şi să prezinte pentru aprobare şefului garnizoanei schema străzilor şi drumurilor utilizate pentru circulaţie şi conducerea practică a autovehiculelor unităţilor militare şi să o aducă la cunoştinţa unităţilor militare;
-
să prezinte şefului garnizoanei propunerile privind crearea punctelor de revizie tehnică ale garnizoanei şi să exercite controlul asupra funcţionării lor;
-
să efectueze (conform graficului) revizia tehnică a mijloacelor de transport destinate transportării efectivului ale acelor unităţi militare care nu dispun de mijloace de întreţinere tehnică şi de reparaţii, a mijloacelor de transport utilate cu semnale acustice şi luminoase speciale, precum şi a tuturor autoturismelor ce aparţin unităţilor militare ale garnizoanei;
-
să trimită toate materialele privind încălcările comise de către conducătorii de autovehicule ale unităţilor militare din alte garnizoane comandanţilor acestor unităţi militare sau şefului PMR al garnizoanei respective;
-
să realizeze interacţiunea perfectă cu organele de poliţie rutieră şi ale procuraturii militare în vederea asigurării securităţii circulaţiei rutiere, să organizeze serviciul în comun al inspectorilor PMR cu patrulele de garnizoană şi cu colaboratorii organelor de poliţie rutieră.
34. Locţiitorul şefului PMR al garnizoanei este responsabil de organizarea serviciului de către personalul posturilor de control PMR şi de controlul asupra executării serviciului, de ţinerea evidenţei accidentelor în care au fost implicate mijloace de transport ale unităţilor militare, de ţinerea evidenţei bunurilor materiale şi documentaţiei temporar ridicate şi de integritatea acestora.
El se află în subordinea comandantului comenduirii militare a garnizoanei, iar în ceea ce priveşte serviciul în PMR – şefului PMR al garnizoanei şi execută indicaţiile lui privind controlul asupra respectării regulilor de circulaţie rutieră de către conducătorii de autovehicule ale unităţilor militare şi asupra menţinerii ordinii la utilizarea mijloacelor de transport militare în garnizoană.
35. Inspectorul PMR se află în subordinea şefului PMR al garnizoanei şi a locţiitorului acestuia.
Inspectorul PMR are următoarele obligaţii:
-
să se prezinte la ora indicată la şeful PMR al garnizoanei pentru instructaj şi să ia cunoştinţă de documentaţia necesară;
-
să cunoască misiunea postului de control PMR, modul de acţiune la locul accidentelor în care au fost implicate mijloacele de transport;
-
să controleze respectarea de către conducătorii autovehiculelor, superiorii de maşini a regulilor de circulaţie rutieră şi a regulilor de exploatare a mijloacelor de transport ale unităţilor militare şi să stopeze încălcarea acestor reguli;
-
să controleze starea tehnică a mijloacelor de transport ale unităţilor militare, documentele de parcurs şi respectarea de către conducătorii de autovehicule a regulilor circulaţiei rutiere şi respectarea de către personalul aflat în vehicule a regulilor de purtare a uniformei militare;
-
să ia măsuri pentru reţinerea autovehiculelor militare (în caz de necesitate), iar în caz de imposibilitate a reţinerii – să noteze marca mijlocului de transport, numărul de înmatriculare, timpul şi caracterul încălcării şi să raporteze despre aceasta şefului PMR;
-
să raporteze imediat şefului PMR informaţiile privind accidentele rutiere în care au fost implicate mijloacele de transport ale unităţilor militare şi să acţioneze conform algoritmului;
-
la încheierea serviciului, să prezinte şefului PMR al garnizoanei un raport în scris, să se întoarcă cu personalul de serviciu în unitatea militară şi să raporteze ofiţerului de serviciu pe unitatea militară despre executarea misiunii.
36. Şeful PMR, locţiitorul acestuia şi inspectorii PMR au dreptul:
-
să amintească, în cazurile necesare, conducătorilor de autovehicule şi superiorilor de maşini – celor egali sau inferiori în grad – despre respectarea regulilor de circulaţie şi a regulilor de exploatare a mijloacelor de transport, să noteze în foaia de parcurs neajunsurile depistate sau, dacă este nevoie, să modifice itinerarul;
-
să-i înlăture de la conducere pe conducătorii de autovehicule militare referitor la care sînt suficiente motive pentru a-i considera în stare de ebrietate, în stare de narcotism, obosiţi sau bolnavi.
-
să întocmească procese-verbale privind încălcările regulilor de circulaţie rutieră comise de conducătorii de autovehicule ale unităţilor militare;
-
să ridice de la conducătorii de autovehicule fişa tehnică şi împreună cu procesul-verbal privind încălcarea regulilor de circulaţie rutieră să o transmită PMR pentru examinarea cazului.
37. Pentru control, inspectorul PMR opreşte mijlocul de transport, se prezintă în modul stabilit (funcţia, gradul militar, numele), verifică actele, explică cauza opririi şi în caz de necesitate, verifică starea tehnică a acestuia.
De exemplu: „Domnule sergent, sînt inspector PMR, căpitan Vlaicu. Actele la control”.
În caz de constatare a încălcării regulilor de utilizare a tehnicii militare, de utilizare contrar destinaţiei sau dacă aceasta este defectată, inspectorul PMR notează observaţiile în foaia de parcurs şi cere înlăturarea defectelor. În funcţie de caracterul încălcării, mijlocul de transport poate fi reţinut sau întors în unitatea militară, sau îşi poate continua deplasarea.
La oprirea şi reţinerea mijlocului de transport, inspectorul PMR nu va crea prin acţiunile sale situaţii de pericol pentru efectivul aflat în vehicul, pentru pietoni şi pentru alţi factori de circulaţie.
38. Pentru a amplasa mijloacele de transport reţinute lîngă comenduirea militară sau în una dintre unităţile militare ale garnizoanei, la ordinul şefului garnizoanei, se organizează un punct de staţionare în garnizoană a maşinilor reţinute. Şef al acestui punct este numit locţiitorul şefului PMR al garnizoanei.
Primirea mijloacelor de transport o efectuează şeful punctului de staţionare în garnizoană a maşinilor reţinute, conform procesului-verbal.
Modul de pază a mijloacelor de transport în punctul de staţionare în garnizoană a maşinilor reţinute este stabilit de şeful garnizoanei.
Mijloacele de transport reţinute şi documentaţia respectivă se restituie după primirea permisiunii de la şeful PMR al garnizoanei.
CAPITOLUL III
PERSONALUL PENTRU SERVICIUL ÎN GARNIZOANĂ
Principii generale
39. Personalul pentru serviciul în garnizoană este numit pentru paza şi apărarea obiectivelor de garnizoană, pentru asigurarea respectării disciplinei militare şi a ordinii regulamentare de către militari pe străzi şi în alte locuri publice ale garnizoanei, precum şi pentru controlul asupra respectării regulilor de circulaţie rutieră de către conducătorii (mecanicii-conductori) mijloacelor de transport ale unităţilor militare şi pentru realizarea altor sarcini de serviciu în garnizoană.
Pentru serviciul în garnizoană este prevăzut următorul personal:
-
ofiţerul de serviciu pe gărzi;
-
ajutorul ofiţerului de serviciu pe gărzi;
-
subunitatea de serviciu;
-
gărzile de garnizoană;
-
patrulele de garnizoană;
-
inspectorii şi patrulele poliţiei militare rutiere.
40. Personalul pentru serviciul în garnizoană este numit cu cel puţin 24 de ore înainte de intrarea în serviciu. El este asigurat cu mijloace de transport de acele unităţi militare care au numit acest personal.
41. Comandanţii de unităţi (subunităţi) militare, care numesc personalul de serviciu în garnizoană, sînt responsabili pentru selectarea efectivului şi pregătirea lui pentru executarea serviciului, şi prezenţa la timp la instructaj şi la apel.
42. Comandantul comenduirii militare, împreună cu şeful PMR al garnizoanei, alcătuieşte, pentru fiecare lună, tabelul cu rîndul la serviciu în garnizoană (Anexa nr.2), care este aprobat de către şeful garnizoanei.
Extrasele din aceste tabele sînt expediate în toate subunităţile militare antrenate în executarea serviciului cu 10 zile înainte de începutul lunii următoare.
Despre fiecare modificare în tabelele respective, comandantul comenduirii militare a garnizoanei comunică la timp unităţilor militare.
43. Înainte de intrarea în serviciu în statul major al unităţii militare, ofiţerului de serviciu pe gărzi şi şefilor patrulelor de garnizoană li se înmînează prescripţiile în baza cărora comandantul comenduirii militare a garnizoanei eliberează ofiţerului de serviciu pe gărzi fişele cu secretele vechi şi cele noi, iar şefilor de patrule – legitimaţiile de şef de patrulă, în care este indicat itinerarul, timpul de patrulare şi obligaţiile speciale.
44. Ofiţerul de serviciu pe gărzi şi ajutorul său, personalul patrulei şi al serviciului posturilor de control ale PMR trebuie să poarte pe piept, în partea stîngă, insigne cu inscripţiile respective. Inspectorul PMR, în afară de aceasta, va avea şi legitimaţia de inspector al PMR, şi bastonul de agent de circulaţie.
Ofiţerul de serviciu pe gărzi
45. Pentru conducerea nemijlocită a gărzilor de garnizoană, este numit ofiţerul de serviciu pe gărzi – dintre ofiţerii unităţilor militare ale garnizoanei, care ocupă o funcţie nu mai inferioară decît cea de comandant de companie (baterie), şi ajutorul acestuia – dintre ofiţerii care deţin o funcţie nu mai inferioară decît cea de comandant de pluton.
Ofiţerul de serviciu pe gărzi şi ajutorul acestuia se află pe lîngă comenduirea militară a garnizoanei. Ei sînt înarmaţi cu pistoale cu muniţii.
46. Ofiţerul de serviciu pe gărzi este răspunzător de executarea corectă a serviciului de către gărzile de garnizoană. El se află în subordinea şefului garnizoanei şi a comandantului comenduirii garnizoanei.
Ofiţerul de serviciu pe gărzi are următoarele obligaţii:
-
să se prezinte la timpul indicat la comandantul comenduirii militare a garnizoanei, să prezinte prescripţia de numire în calitate de ofiţer de serviciu pe gărzi; să primească fişele cu secretele vechi şi cele noi şi indicaţiile necesare;
-
să se prezinte vechiului ofiţer de serviciu pe gărzi şi să-i comunice secretul vechi;
-
să studieze tabelul cu rîndul la serviciu în garnizoană, schema de amplasare a posturilor, tabelele de posturi, instrucţiunile pentru şefii gărzilor şi instrucţiunea pentru ofiţerul de serviciu pe gărzi;
-
să execute apelul gărzilor de garnizoană;
-
să se afle în încăperea ofiţerului de serviciu; plecînd în interes de serviciu, să lase în loc pe ajutorul său, comunicîndu-i unde şi pentru cît timp pleacă;
-
să controleze personal, nu mai rar de două ori în 24 de ore (din care o dată noaptea) executarea serviciului de către garda de garnizoană, totodată, noaptea, iar pe timp cu vizibilitate redusă, şi ziua, să controleze şi locurile de staţionare a maşinilor de luptă (a altui armament şi a tehnicii militare) şi să ia măsurile necesare pentru lichidarea imediată a neajunsurilor depistate;
-
să dea indicaţii privind schimbarea duratei aflării la post în dependenţă de condiţiile climaterice;
-
să-i întîmpine pe şeful garnizoanei şi pe şefii săi direcţi, precum şi pe comandantul comenduirii militare a garnizoanei şi să le prezinte raportul.
De exemplu: „Domnule colonel, în timpul serviciului meu nu s-a întîmplat nimic deosebit (sau s-a întîmplat ...). Sînt ofiţerul de serviciu pe gărzi, căpitan Ursu”;
-
să însoţească persoanele sosite pentru controlul gărzilor sau să trimită ajutorul pentru a le însoţi, controlînd, în prealabil, dacă acestea au actele de identitate şi legitimaţiile ce permit controlul gărzilor, valabile o singură dată (pct. 233);
-
să controleze starea de pregătire a subunităţii de serviciu a garnizoanei pentru acţiuni în caz de alarmă sau de apel.
47. După încheierea apelului, noul ofiţer de serviciu pe gărzi primeşte de la vechiul ofiţer de serviciu pe gărzi documentaţia conform listei. După rapoartele şefilor de gărzi privind executarea schimbului, ofiţerii de serviciu pe gărzi raportează comandantul comenduirii militare despre predarea şi primirea serviciului.
De exemplu: „Domnule colonel, sînt căpitanul Ciobanu, am predat serviciul de gardă”, „Domnule colonel, sînt căpitanul Ursu, am primit serviciul de gardă”.
Apoi noul ofiţer de serviciu pe gărzi informează despre toate neajunsurile înregistrate la primirea serviciului, iar cel vechi – despre executarea serviciului de către gărzi, neajunsurile înregistrate şi măsurile luate pentru lichidarea acestora, precum şi despre incidentele care au avut loc în timpul serviciului. După raport, noul ofiţer de serviciu pe gărzi prezintă comandantului comenduirii militare a garnizoanei registrul de primire şi predare a serviciului cu însemnările respective.
48. În caz de incidente la una din gărzile de garnizoană, ofiţerul de serviciu pe gărzi soseşte imediat la locul incidentului, iar dacă este necesar, cu permisiunea şefului garnizoanei sau a comandantului comenduirii militare, cheamă subunitatea de serviciu, iar în caz de incendiu – şi echipa de pompieri.
Despre incidentele din gărzi şi măsurile întreprinse, ofiţerul de serviciu pe gărzi raportează imediat comandantului comenduirii militare a garnizoanei şi şefului garnizoanei, precum şi comunică comandantului unităţii militare care a asigurat garda.
49. Dacă ofiţerul de serviciu pe gărzi s-a îmbolnăvit, va raporta despre aceasta comandantului comenduirii militare şi va acţiona conform indicaţiilor lui.
În caz de îmbolnăvire a şefului gărzii, ofiţerul de serviciu pe gărzi pune obligaţiile acestuia în sarcina ajutorului şefului gărzii (caporalului de schimb) sau cheamă, în acest scop, din unitatea militară, un nou şef al gărzii, îl însoţeşte în încăperea pentru gărzi şi conduce primirea gărzii. Ofiţerul de serviciu pe gărzi comunică noului şef al gărzii secretele şi raportează comandantului comenduirii militare despre incidentele care au avut loc.
50. Ofiţerul de serviciu pe gărzi şi ajutorul său au voie să se odihnească în timpul serviciului pe rînd, culcaţi (să doarmă) cîte 4 ore fiecare, în timpul stabilit de comandantul comenduirei militare, descălţaţi, fără a-şi scoate echipamentul.
51. În ceea ce priveşte gărzile interioare, obligaţiile ofiţerului de serviciu pe gărzi le exercită ofiţerul de serviciu pe unitatea militară, iar obligaţiile ajutorului ofiţerului de serviciu pe gărzi – ajutorul ofiţerului de serviciu pe unitatea militară.
Ajutorul ofiţerului de serviciu pe gărzi
52. Ajutorul ofiţerului de serviciu pe gărzi se subordonează ofiţerului de serviciu pe gărzi.
Ajutorul ofiţerului de serviciu pe gărzi are următoarele obligaţii:
-
să se prezinte la timpul indicat pentru instructaj la comandantul comenduirii militare;
-
să studieze tabelul cu rîndul la serviciu al gărzilor de garnizoană, schemele de amplasare a posturilor, tabelele de posturi, instrucţiunile pentru şefii de gărzi şi instrucţiunea pentru ofiţerul de serviciu pe gărzi;
-
să participe la apelul gărzilor în conformitate cu prevederile din pct. 178-192;
-
să primească conform listei documentaţia nesecretă, bunurile materiale şi inventarul aflat în camera ofiţerului de serviciu pe gărzi;
-
să controleze, la ordinul ofiţerului de serviciu pe gărzi, executarea serviciului de către gărzi, să ia măsuri pentru lichidare a neajunsurilor şi să raporteze despre aceasta ofiţerului de serviciu pe gărzi;
-
să exercite obligaţiile ofiţerului de serviciu pe gărzi în absenţa acestuia.
Subunitatea de serviciu a garnizoanei
53. Subunitatea de serviciu a garnizoanei este numită, prin ordinul şefului garnizoanei, în scopul întăririi gărzilor de garnizoană sau în caz de chemare urgentă pentru lichidarea incendiului, urmărilor calamităţii naturale şi altor incidente în garnizoană.
În ordin se indică personalul, armamentul, asigurarea cu muniţii, materialele necesare, mijloacele de transport, ţinuta şi modul de odihnă.
Antrenarea subunităţii de serviciu în lucrări de gospodărie se interzice.
În garnizoanele mari pot fi numite cîteva subunităţi de serviciu.
54. Subunitatea de serviciu este numită pentru fiecare 24 de ore şi se subordonează şefului garnizoanei, comandantului comenduirii militare şi ofiţerului de serviciu pe gărzi.
Subunitatea de serviciu este alarmată de şeful garnizoanei, comandantul comenduirii militare sau, cu permisiunea lor – de către ofiţerul de serviciu pe gărzi.
La chemarea subunităţii de serviciu, se indică locul, ora şi la dispoziţia cui trebuie să se prezinte, precum şi bunurile materiale, armamentul de care trebuie să dispună, cantitatea de muniţii şi modul de eliberare a lor.
Muniţiile subunităţii de serviciu sînt eliberate la ordinul comandantului (şefului de stat major) unităţii militare sau al ofiţerului de serviciu pe unitatea militară.
Concomitent cu chemarea subunităţii de serviciu, prin ordinul şefului garnizoanei se numeşte, dacă este necesar, o nouă subunitate de serviciu.
55. Instrucţia pentru subunitatea de serviciu este desfăşurată în apropierea amplasamentului unităţii militare care a asigurat-o. Locul de aflare a subunităţii de serviciu şi modul de chemare a ei trebuie să le cunoască ofiţerul de serviciu pe unitatea militară şi ofiţerul de serviciu pe gărzi.
56. La sosirea în locul indicat, subunitatea de serviciu acţionează conform indicaţiilor comandantului comenduirii militare a garnizoanei, ofiţerului de serviciu pe gărzi sau ale persoanei la dispoziţia căreia s-a prezentat.
Patrulele de garnizoană
57. În fiecare garnizoană, pentru menţinerea ordinii şi efectuarea controlului asupra respectării disciplinei militare de către militari pe străzi şi în alte locuri publice, la staţii, gări, aeroporturi, precum şi în localităţile adiacente garnizoanei, la ordinul şefului garnizoanei, se organizează patrularea.
58. Patrulele sînt numite pentru 24 de ore sau numai pentru o anumită perioadă a zilei sau a nopţii şi pot acţiona pe jos sau pe mijloace de transport.
La comenduirea militară este numită şi patrula de rezervă, asigurată cu mijloc de transport.
59. Patrulele de garnizoană se află în subordinea comandantului comenduirii militare a garnizoanei şi ofiţerului de serviciu pe gărzi.
60. Patrula e formată din şeful patrulei şi doi – trei militari de patrulă.
Şef al patrulei, în funcţie de sarcinile primite de patrulă, poate fi numit un ofiţer, subofiţer sau un sergent prin contract.
Militarii de patrulă sînt numiţi dintre soldaţii, sergenţii disciplinaţi, exigenţi, cu bună pregătire de front şi fizică, de regulă din aceeaşi subunitate.
61. Ţinuta patrulelor este stabilită prin ordinul şefului garnizoanei. Personalul patrulelor este dotat cu arme doar în caz de necesitate.
În caz de necesitate, pe itinerarele de importanţă deosebită, patrulele se asigură cu staţie radio portativă, pentru legătura cu comenduirea militară.
62. Schema de patrulare şi instrucţiunile pentru patrule sînt elaborate de comandantul comenduirii militare a garnizoanei şi aprobate de şeful garnizoanei.
În schema de patrulare se indică: cîteva variante de itinerare, locul de amplasare a teatrelor, caselor de cultură, cinematografelor etc., locurile de agrement public, telefoanele pentru legătura cu comenduirea militară, precum şi cu secţiile de poliţie.
În instrucţiunile pentru patrule se indică: sarcinile patrulelor, particularităţile executării serviciului pentru fiecare itinerar, modul de interacţiune cu poliţia, mijloacele de legătură cu comenduirea militară a garnizoanei, cu cele mai apropiate posturi de poliţie şi modul de raport.
63. Şeful patrulei de garnizoană este răspunzător de executarea corectă a serviciului de către militarii din patrulă, de menţinerea ordinii şi de respectarea de către militari a disciplinei militare pe itinerar.
Şeful patrulei are următoarele obligaţii:
-
să se prezinte la timpul indicat la comandantul comenduirii militare a garnizoanei pentru instructaj şi să studieze documentaţia necesară;
-
să cunoască sarcina patrulei şi să conducă executarea serviciului de către militarii din patrulă;
-
să urmărească respectarea de către militari a disciplinei militare, respectarea regulilor de purtare a uniformei militare;
-
să avertizeze militarii în acelaşi grad sau inferiori în grad care au încălcat disciplina militară, să le controleze documentele, iar în caz de necesitate, să-i reţină şi să-i însoţească la comenduirea militară a garnizoanei;
-
să acorde şefilor şi superiorilor asistenţa necesară pentru restabilirea ordinii şi la cererea lor, să trimită la comenduirea militară a garnizoanei militarii care au încălcat disciplina militară;
-
să cunoască locurile de amplasare a telefoanelor pentru legătura cu comenduirea militară a garnizoanei (cu ofiţerii de serviciu pe gărzi), precum şi cu posturile de poliţie de pe itinerar şi să raporteze în timpul indicat comandantului comenduirii militare (ofiţerului de serviciu pe gărzi) despre executarea serviciului;
-
să întocmească lista militarilor reţinuţi şi trimişi la comenduirea militară a garnizoanei conform prevederilor pct.18. După încheierea serviciului de patrulare, să prezinte ofiţerului de serviciu pe gărzi lista militarilor reţinuţi, să se întoarcă cu personalul patrulei în unitatea sa şi să raporteze ofiţerului de serviciu pe unitate despre executarea misiunii;
8) la reţinerea militarului în stare de ebrietate, şeful patrulei întreprinde măsurile necesare pentru aducerea lui la comenduirea militară a garnizoanei, dar nu va cere de la acesta nici un fel de explicaţii.
64. Militarul de patrulă are următoarele obligaţii:
-
să execute cu vigilenţă serviciul, să urmărească comportamentul militarilor şi să raporteze şefului patrulei despre toate încălcările de disciplină militară şi de ordine publică;
-
să execute prompt şi cu exactitate ordinele şefului patrulei şi să nu plece nicăieri fără permisiunea lui;
-
să nu primească nimic de la persoanele reţinute şi să nu le transmită nimic fără permisiunea şefului patrulei; să raporteze şefului patrulei despre solicitările persoanelor reţinute;
-
la finalizarea serviciului de patrulare şi prezentarea în unitatea militară, să se întoarcă, cu permisiunea şefului patrulei, în subunitatea sa şi să raporteze militarului de serviciu despre sosire.
65. În exercitarea obligaţiilor, personalul patrulei trebuie să servească drept exemplu de respectare a disciplinei militare, a regulilor de purtare a uniformei militare, de executare a salutului militar şi ca exemplu de politeţe militară. În timpul serviciului, acestuia i se interzice să intre în discuţii cu persoane străine, să se distragă de la exercitarea atribuţiilor de serviciu.
66. Adresîndu-se militarului în grad echivalent sau în grad inferior, şeful patrulei numeşte gradul şi funcţia pe care le deţine şi face observaţiile necesare.
De exemplu: „Domnule sergent, sînt şeful patrulei, maior Popa. Aţi încălcat regulile de purtare a uniformei militare. Faceţi...”
67. Dacă militarii în termen, aflîndu-se în permisie, au comis încălcări grave ale regulilor de purtare a uniformei militare, n-au dat salutul militar sau au comis alte încălcări de disciplină militară, şeful patrulei are dreptul să le suspendeze permisia şi să-i trimită, însoţiţi de militarul de patrulă, la comenduirea militară sau la unitatea lor, pentru a fi luate măsurile corespunzătoare. Vor fi reţinuţi şi trimişi la comenduirea militară şi militarii sosiţi în permisii din alte garnizoane. Despre timpul şi cauza reţinerii, şeful patrulei face însemnări în biletul de voie al militarului.
În caz de refuz de a se supune sau de împotrivire a militarului în timpul reţinerii, şeful patrulei are dreptul să aplice personal sau cu personalul patrulei forţa.
Aplicarea armei este o măsură extremă şi se permite doar în cazurile şi în modul expuse în Regulamentul serviciului interior al Forţelor Armate ale Republicii Moldova.
De la militarii reţinuţi se ridică armele albe, armele de foc şi muniţiile, precum şi actele de identitate, pe care şeful patrulei le predă ofiţerului de serviciu pe gărzi.
68. În caz de încălcare a disciplinei militare de către militarii în grad superior, şeful patrulei se adresează acestora cu rugămintea de a înceta încălcarea disciplinei. Dacă rugămintea lui nu este îndeplinită, şeful patrulei este obligat să raporteze fără întîrziere ofiţerului de serviciu pe gărzi şi să acţioneze la indicaţia acestuia.
69. Militarii aduşi la comenduirea militară a garnizoanei pentru încălcarea disciplinei militare şi a ordinii publice sînt primiţi de către ofiţerul de serviciu pe gărzi, sînt înregistraţi în registrul de evidenţă a persoanelor reţinute şi închişi în camera pentru militarii reţinuţi temporar, pe un termen de cel mult 24 de ore, pînă la luarea deciziei de către comandantul comenduirii militare.
Primind militarii reţinuţi, ofiţerul de serviciu pe gărzi examinează lucrurile şi echipamentul acestora, le ia centurile, lucrurile şi obiectele de preţ, pe care nu se permite de a le avea în cameră, precum şi toate documentele de serviciu.
Despre ridicarea armelor, muniţiilor, documentelor, lucrurilor şi obiectelor de preţ se întocmeşte un proces-verbal, care este semnat de ofiţerul de serviciu pe gărzi, ajutorul comandantului comenduirii militare, de persoanele care l-au adus pe cel reţinut şi de persoana reţinută.
Militarii aduşi la comenduirea militară a garnizoanei în stare de ebrietate semnează procesul-verbal după dezalcoolizare.
70. În comenduirea militară, pe timp de zi, militarii reţinuţi pentru încălcarea regulilor de purtare a uniformei militare şi neexecutarea salutului militar sînt antrenaţi în şedinţe de instrucţie de front şi de studiere a regulamentelor militare cu durata de pînă la 3 ore.
71. Militarii deţinuţi în camerele pentru persoanele temporar reţinute sînt păziţi de garda de pază a arestului garnizoanei. Dacă arestul garnizoanei se află la o depărtare considerabilă de comenduirea militară a garnizoanei, militarii reţinuţi pot fi păziţi de patrule înarmate, special repartizate pentru aceasta, care execută serviciul conform pct.172.
72. După încheierea serviciului de patrulare, prescripţia cu însemnările necesare ale comandantului comenduirii militare a garnizoanei este restituită şefului patrulei pentru a fi transmisă statului major al unităţii militare.
TITLUL II
Dostları ilə paylaş: |