Revista presei 03. 02. 06 Adevarul hipertensiunea atacă românii tineri



Yüklə 38,17 Kb.
tarix18.08.2018
ölçüsü38,17 Kb.
#72891

REVISTA PRESEI

03.02.06
ADEVARUL
Hipertensiunea atacă românii tineri
În primul studiu naţional de depistare a hipertensiunii arteriale, s-a descoperit că 86 la sută din populaţia ţării au cel puţin un factor de risc pentru apariţia unei boli cardiovasculare. "Jumătate din persoanele incluse în studiu sufereau de hipertensiune arterială, dar nu ştiau că sunt bolnavi. Ei nu urmau nici un tratament. Îngrijorător este că o mare parte a celor nou diagnosticaţi cu hipertensiune arterială sunt tineri sub 40 de ani", a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, coordonatorul studiului.

Valentin POPESCU


COTIDIANUL
Sorin Oprescu se intoarce la Elias via DNA

Razvan Mihai Vintilescu
Ministerul Sanatatii a inaintat doua plingeri penale si o sesizare la DNA pe numele lui Sorin Oprescu. Acesta este acuzat ca a depasit bugetul si a incheiat contracte suspecte. Intre timp, la Cluj, un alt director demis de Nicolaescu si-a recistigat functia in instanta. Suspendarea ordinelor prin care Sorin Oprescu a fost demis de la conducerea spitalelor Universitar si Elias au avut la baza pledoaria avocatilor care au invocat faptul ca, dupa demiterea lui Sorin Oprescu, lipsa unei conduceri care sa se ocupe in mod constant de problemele din spital a generat disfunctionalitati in activitatea unitatii. „Eu am motivat ca aceste ordine, prin implementarea lor, perturba un serviciu medical public. Pina decide daca ordinul e legal sau nu, instanta l-a suspendat“, explica Robert Rosu, avocatul lui Sorin Oprescu in dosarul privitor la demiterea de la Elias. Motive similare au fost de altfel prezente si in cazul Spitalului Universitar.
Oprescu, trei plingeri
Controlul efectuat in luna ianuarie de echipa de audit a Ministerului Sanatatii la Spitalul Universitar a dus la inaintarea a doua plingeri penale la Parchet pe numele lui Sorin Oprescu. Ministrul Eugen Nicolaescu spune ca una dintre ele se refera la depasirea bugetului aprobat pentru spital, iar cealalta pune in discutie inchirierea spatiilor din incinta spitalului si modul in care s-a desfasurat contractul de antrepriza pentru renovarea spitalului. Pe baza rapoartelor a fost inaintata o plingere si la Departamentul National Anticoruptie.
La Cluj s-a invocat ilegalitatea
Radu Capilneanu, fostul director al Institutului Inimii din Cluj, a fost si el repus in functie in urma unui proces asemanator cu cel deschis de Sorin Oprescu. „Mi se pare cam gogonat sa spui ca institutul se prabuseste daca pleaca directorul. Eu n-am invocat asa ceva. Eu m-am bazat pe ilegalitatea ordinelor si pe faptul ca n-au nici o acoperire in expertizele facute“, spune Capilneanu. •
Licitatie pentru avocati
Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a anuntat ca va organiza o licitatie pentru a selecta o firma de avocatura care sa supravegheze elaborarea legislatiei secundare necesare implementarii Legii de reforma in sistemul sanitar. „Este vorba de hotariri de guvern, de norme. Nu ma refer la modificarea legii, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament“, a spus Nicolaescu. Este de notat faptul ca o asemenea masura a fost aplicata de distribuitorii si importatorii de medicamente care au reusit sa il convinga pe ministru sa scoata din pachetul de legi proiectul pentru Legea farmaciei.
CURENTUL
Potrivit furnizorilor de produse medicale

Pachetul legislativ al lui Nicolaescu - "o lucrare care musteste de amatorism"
Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) reclama "lipsa de responsabilitate in actiunile guvernamentale in domeniul sanatatii si informatiile eronate transmise reprezentantilor FMI si UE, in legatura cu pachetul de legi pentru reforma sanatatii".Ministerul Sanatatii intentioneaza sa deruleze o licitatie pentru achizitionarea serviciilor unei firme specializate, pentru asistenta in vederea realizarii si implementarii pachetului de legi ale reformei in sanatate propus de ministrul Eugen Nicolaescu, se precizeaza intr-un comunicat al AFPM.
CURIERUL NATIONAL
PSD toaca marunt reforma Nicolaescu

Criticile dure aduse pachetului legislativ propus de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, se tin lant. Atat cadrele medicale, cat si politicienii "depisteaza", pe zi ce trece, noi prevederi "aberante" care, conform Colegiului Medicilor din Romania (CMR), amintesc de "sistemul sanitar neperformant din perioada 1948-1994". PSD cere presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu "sa-si retraga sprijinul acordat ministrului Nicolaescu, reforma sanitara propusa fiind de fapt o mare pacaleala portocalie". Pe de alta parte, Comisia pentru sanatate si familie a Camerei Deputatilor si Comisia pentru sanatate publica a Senatului organizeaza, pana la data de 10 februarie a.c., dezbateri informale asupra pachetului legislativ privind reforma in Sanatate. In opinia PSD, "de ceva vreme ministrul Eugen Nicolaescu se afla in corzi, iar incercarea sa de a se salva este tarzie. Acesta si-a tras singur scaunul prin aberatiile promovate chiar de el, pe care le numeste reforma sistemului sanitar". Reprezentantii PSD sunt revoltati de o serie de prevederi cuprinse in pachetul legislativ: "Coplata inseamna ca tot ceea ce primeam pana acum pe gratis, vom primi de acum inainte contra cost. Cota de contributie prevazuta de OUG 158/2005 pentru concedii si indemnizatii este de 0,75 la suta si va fi achitata la bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), incepand cu 1 ianuarie a.c. Aceasta cota nu va acoperi plata concediilor medicale, caz in care diferenta va fi acoperita din bugetul FNUASS, deci din contributia asiguratilor pentru plata medicamentelor. Astfel, diminuarea bugetului acestui fond va afecta acordarea pachetului de servicii la care au dreptul asiguratii". Totodata, PSD sustine ca "misiunea lui Nicolaescu este de epurare a conducerii unor spitale strict pe criterii politice prin incalcari repetate si grosolane ale legii. Dovada ilegalitatilor comise este data chiar de Curtea de Apel Bucuresti, care a suspendat ordinele ministrului Sanatatii ce aveau ca obiect demiterea din functie a lui Sorin Oprescu si a Comitetului Director de la spitalele Elias si Universitar, decizia fiind executorie".


Vrea sa faca scandal
De asemenea, reprezentantii PSD spun ca Nicolaescu foloseste anumite strategii pentru a-si face publicitate: "Dorinta lui Nicolaescu este de a-si face imagine pe spatele medicilor prin strategii tip: «Noi trebuie sa scoatem in public cateva idei care sa-i scandalizeze pe medici, pe farmacisti, sa scandalizeze industria medicala... si, daca toti acestia sar in sus dupa primele mele iesiri pe pachetul de reforma, voi putea sa tip: Eu sunt reformatorul care se lupta cu mafia, cine e impotriva mea e cu mafia... Cu cat legile propuse de noi sunt mai criticate, mai tampite, cu atat mi-e mai usor sa-mi fac imagine. Iar apoi legile se fac singure in timpul negocierilor... Mai schimbam pe ici pe colo, pe unde cei care sar in sus au dreptate si gata... Ce e mare lucru sa faci o lege... Oricum in Romania legile se fac si se schimba de zece ori dupa aceea, cand se constata ca s-au facut gresit. Dar poporul vrea sange de doctori, vrea sa iubeasca un luptator cu mafia din sistem», il deconspira Robert Agafitei, fost consilier al ministrului".

De asemenea, PSD isi mentine intentia de a depune o motiune de cenzura in momentul prezentarii pachetului legislativ in Parlament si, in continuare, cere demisia ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.


Medicii sunt pregatiti sa mearga in Parlament
In data de 25 ianuarie a.c., inainte ca Guvernul sa adopte "pachetul" lui Nicolaescu, deputatul PNL Sorin Paveliu semnala colegilor sai, si nu numai, "cateva prevederi ale proiectului care se afla in conflict cu legislatia in vigoare sau care sunt greu de pus in practica". Printre exemplele date in acest sens de Paveliu se numara "interdictia adresata sefilor de sectie de a lucra in cabinetele private sau de a detine orice alta functie" si "posibilitatea de a privatiza prin ordin de ministru sectii de spital care se afla «de facto» in proprietatea comunitatilor locale". In acelasi timp, acesta a precizat ca "votarea unei motiuni de cenzura impotriva propriului Guvern este un gest politic complet diferit de exprimarea pozitiei personale fata de aspecte ale reformei in Sanatate. Este insa de datoria ministrului Sanatatii sa mediatizeze efectele pozitive ale pachetului legislativ propus de el pana in momentul in care nu vor exista contradictii intre optiunile tehnice si cele politice ale oricarui parlamentar din arcul guvernamental. Imi exprim pe aceasta cale mirarea fata de decizia domnului ministru de a nu invita la discutii si dezbateri pe aceasta tema nici un parlamentar al coalitiei de guvernamant specializat in probleme de Sanatate".

Pe de alta parte, secretarul general al CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae, ne-a declarat ca reprezentantii Colegiului sunt pregatiti sa prezinte celor doua Comisii de Sanatate, pana la data de 10 februarie a.c., amendamentele CMR la pachetul legislativ: "Nu stiu care va fi eficienta amendamentelor noastre mai departe, insa noi vom participa la aceste dezbateri informale. Nu intelegem, insa, de ce s-a ales procedura asumarii raspunderii guvernamentale. Exista si procedura de urgenta in Parlament, astfel incat pachetul ar fi fost dezbatut si adoptat in doua saptamani. Probabil, insa, ministrului Nicolaescu i-a fost frica de faptul ca parlamentarii isi dau seama de aberatiile din pachet si de interesele ascunse. Dar ministrul Nicolaescu a scapat din vedere un lucru: si o lege cu asumarea raspunderii guvernamentale poate merge la Curtea Constitutionala".

Gabriela Vlasceanu / gabriela.vlasceanu@curierulnational.ro

Salariile directorilor de spitale

Ministerul Sanatatii (MS) a stabilit limitele minime si maxime ale salariilor de baza pentru functiile de conducere din unitatile sanitare. ''Salariile de baza pentru functiile de conducere care fac parte din Comitetul Director al spitalelor, cu exceptia functiei de director general adjunct medical, se stabilesc de catre Consiliul de Administratie al spitalului, in limitele minime si maxime aprobate de MS pe tipuri de spitale'', precizeaza ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu. Astfel, limitele minime si maxime ale salariilor de baza pentru functiile de conducere au fost stabilite diferentiat in functie de tipul spitalului si au valori cuprinse intre: 1.400 - 3.500 lei RON pentru director general, 900 - 3.000 lei RON pentru contabil-sef, 800 - 1.200 lei RON pentru director administrativ, 600 - 1.000 lei RON pentru director ingrijiri.

Gabriela Vlasceanu / gabriela.vlasceanu@curierulnational.ro

EVENIMENTUL ZILEI
Boschetarii” sufoca sectiile spitalului bacauan

Ovidiu Pauliuc
Chiar daca gerul s-a mai inmuiat, persoanele lipsite de adapost asalteaza Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. In lipsa unui azil de noapte, zeci de boschetari isi gasesc aici refugiul. Desi cei mai multi dintre ei sunt exclusiv cazuri sociale, doctorii si asistentii sunt nevoiti sa le acorde ingrijiri, „pentru ca nu putem sa-i aruncam in strada, existand riscul ca ei sa inghete si apoi sa fim noi considerati vinovati de aceasta”, dupa cum spun cadrele medicale.

Majoritatea dintre ei sunt mari consumatori de bauturi alcoolice si cu toti traiesc intr-o mizerie de nedescris. Nu se spala cu anii, au paduchi, iar hainele de pe ei sunt slinoase. Toate acestea trebuie sa le suporte atat personalul medico-sanitar, cat si ceilalti pacienti.

In plus, unii dintre cei culesi de pe strada sunt si foarte recalcitranti, fac scandal, nu vor sa plece, desi starea lor de sanatate le permite acest lucru. Pentru a ajunge la spital, unii solicita ambulanta, dar altii merg pe picioarele lor, ca la hotel. „Ne sufoca, pur si simplu. Se intind pe caloriferele si fotoliile de pe holuri, incat bolnavii internati nu mai au pe ce sa stea. Nu mai vorbesc de faptul ca au un miros insuportabil”, ne-a declarat doctorul Dan Popa, medic primar in Sectia Ortopedie. In niciunul dintre orasele judetului Bacau nu exista macar un azil de noapte.
GANDUL
Cum se creşte un chirurg

Adriana MĂRGĂRIT
Laparotomie, hemotorax, pneumoperitoneu, tonus sfincterian, poziţie proclivă. Abia după ce a băgat la cap sute de termeni ca ăştia, începe greul pentru un medic rezident.

Bogdan vrea să devină chirurg. E în prima lună de rezidenţiat şi are statut de picat din Lună: tobă de carte, după şase ani de Medicină, a ajuns în spital şi trebuie să ia totul de la zero. În ierarhia de la „Urgenţă” Floreasca, e ultimul om, adică după portari, după infirmiere, după asistente. Diploma nu-i dă dreptul pentru început decât să bage capul în blocul operator. Nu are responsabilităţi medicale şi nu pune niciodată parafă, pentru că nici n-are aşa ceva. Învaţă tot timpul, şi o ia în cârcă de la medicii primari, seniori şi profesori. Roboteşte şi e amabil cu toată suflarea. Nu primeşte niciodată “atenţii” de la pacienţi. Doar şefii îi mai scapă ceva, când şi când. În zori, la 7, e în spital. Juma’ de ceas mai târziu dă raportul de gardă. După, e vizita mare pe secţie. Ochii jupânilor, tot pe rezident: el prezintă cazuri, date clinice şi paraclinice, înaintează propuneri şi arată ce şi cât a priceput. Abia după, vine proba de foc.



Blocul operator e bomboana la care visează orice pui de chirurg. Pentru că e socotită o intervenţie simplă, operaţia de apendicită este examenul oricărui rezident. Silviu a făcut-o în anul doi. Acum e în al şaselea de rezidenţiat şi e şi preparator universitar. Câştigă 3,9 milioane într-o lună şi a trăit mai mult în cămin decât într-o casă normală. Dar, la 32 de ani, are deja aerul că se pricepe destul şi vorbeşte de la înălţimea unui medic tăbăcit. Chirurgia este, însă, specialitatea unde la început entuziasmul poate înlocui discernământul. Un chirurg cu experienţă va spune mai degrabă că zilnic o ia de la început şi că are emoţii de fiecare dată când intră în sală. După operaţiile la care asistă rezidentul, vin pansamentele, externările, redactarea epicrizelor, adică a biletelor de externare. Tot rezidentul stabileşte programe terapeutice şi de investigaţii şi preia noii pacienţi. În paralel, parcurge articole ştiinţifice, recenzii de lucrări şi face prezentări pentru raportul de gardă. Cu ceva noroc, la toaletă ajunge cam o dată pe zi. La masă, la fel. “N-ai chef de toate astea, nu-ţi vezi interesul şi nu te evidenţiezi”, spune Olga din Chişinău, rezidentă la Obstetrică - Ginecologie. “Când eşti de gardă, e şi mai şi!”. Mai ales când împarţi cu încă doi minuscula cameră de cămin după 36 de ore de parcurs kilometri întregi în spital, mutat foi şi luat analize, de asistat medici primari şi primit urgenţe la miez de noapte. Mulţi nu rezistă ritmului şi schimbă specialitatea pe parcurs. Din rezidenţi la Chirurgie Generală, cu ceva relaţii unde trebuie, ajung rezidenţi la Chirurgie Plastică. Mai ales că puţine spitale au rezidenţă serioasă în chirurgie. Pe “Urgenţă” e bătaie, “fiindcă aici pui mâna şi faci ceva”, crede Olga, care spune că abia aici a învăţat cum să îmbrace un halat sau cum să se spele corect pe mâini. Dar a alege să fii medic rezident la chirurgie nu ţine doar de calităţi tehnice, ci mai degrabă teoretice, fiindcă examenul este pur teoretic. O mână bună nu înseamnă musai şi un cap deştept. De aia chirurgii sunt aşa cum spun ei înşişi că sunt - “De două categorii: născuţi şi făcuţi”. Pe cel născut îl citeşti din prima zi de rezidenţiat. E cel care ţine în mod natural portacul în mână şi cel care face uşor nodul. Nodul ăsta e socotit punctul de încercare în chirurgie. Dacă ştii să faci nod, ai şanse să devii un mare chirurg. Dacă nu, stai cu papiota de aţă în mână până înveţi. Dar la începători teama este principalul duşman. Primul dicton al unui rezident este Primum non nocere (Mai întâi să nu faci rău). „Această teamă de a nu face rău te inhibă şi te limitează, chiar dacă la un moment dat ţi se permit anumite gesturi medicale”, e de părere Silviu. Micuţa Olga crede că pur şi simplu trebuie să te impui. Şi nu te impui decât dacă eşti bun. „Bunătatea înseamnă nu doar o mână perfectă, ci şi un zâmbet şi o vorbă bună spusă la timp unui bolnav. Poate nu-i faci un bine, dar îi faci o plăcere. În spital doar pacienţii ştiu cât înseamnă asta”.

GARDIANUL
Ministrul sanatatii angajeaza experti internationali pentru evaluarea tardiva a pachetului legislativ privind reforma sistemului sanitar
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, intentioneaza sa contacteze abia acum, dupa ce Guvernul a adoptat pachetul legislativ al reformei din sistemul sanitar, experti care sa evalueze actele normative. Potrivit unui anunt de pe site-ul Ministerului Sanatatii, la rubrica "Licitatii", consultantul va trebui sa propuna recomandari cu privire la instrumentele, actiunile, masurile si reglementarile necesare pentru a sprijini reforma in domeniul sanatatii. Totodata, firma ce urmeaza a fi angajata va identifica problemele si inadvertentele dintre diversele propuneri legislative, intre propunerile legislative si alte legi existente, si intre propunerile legislative si legislatia sau politicile europene. (Claudia Marcu)

Nicolaescu a mai pierdut un proces la Curtea de Apel
Dupa ce Nicolaescu a pierdut in fata lui Sorin Oprescu, care si-a reluat functiile de conducere la Spitalele Universitar si Elias, ministrul sanatatii a mai suferit o infrangere. Este vorba despre fostul director al Institutului Inimii din Cluj Napoca, Radu Capalneanu, care a castigat procesul, la Curtea de Apel Bucuresti, prin care a cerut anularea ordinului de demitere semnat de Nicolaescu la sfarsitul anului trecut. (Cl.M.)

ROMANIA LIBERA
Acuzat de Ministerul Sanatatii, ocolit de Nicolaescu, evitat de DNA

Directorul Spitalului Judetean Olt isi continua jongleriile financiare
Valul de demiteri la nivel inalt din sanatate a ocolit inca o data Spitalul Judetean Olt (SJO), acolo unde directorul general, dar si presedinte al PSD Slatina, Gheorghe Dumitrescu isi continua nestingherit jongleriile financiare pe banii spitalului. Se pare ca scaunul lui Dumitrescu este de neclintit, in pofida faptului ca Ministerul Sanatatii a sesizat Departamentul National Anticoruptie (DNA) despre nereguli, "fapte care pot avea calificare penala", de care raspunzator principal este acelasi Dumitrescu. Se pare ca acest dosar, care il incrimineaza pe directorul SJO de fals, uz de fals si inselaciune, a fost dat uitarii, daca tinem cont de faptul ca se afla pe masa DNA de aproximativ sase luni. Potrivit Ministerului Sanatatii, conducerea SJO sub obladuirea lui Dumitrescu a incalcat atat prevederile OUG nr. 60/2001, privind achizitiile publice, cat si nr. 500/2002 privind finantele publice si Legea nr. 511/2002, legea bugetului de stat.
Acte aditionale, metoda jafului de miliarde
Jaful de miliarde, pe banii sanatatii, derulat la SJO, sub coordonarea directa a lui Gheorghe Dumitrescu, continua si astazi. Doi dintre colaboratorii de nadejde ai directorului, in devalizarea fondurilor spitalului, sunt SRL-urile Elcomex si Urban Construct Slatina. Daca la SJO serviciile de hrana au fost externalizate, contractul a fost atribuit SC Elcomex, in data de 18.11.2003, pentru o perioada de o luna, valoarea fiind de aproximativ 1,5 miliarde ROL. Inainte de aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2004, se incheie intre Elcomex si spital un act aditional prin care durata contractului se prelungeste pe o perioada de patru ani, valoarea acestuia fiind de peste 98 de miliarde ROL, din care doar pentru anul 2004 se aloca 24,5 miliarde ROL. Astfel s-au incalcat prevederile Legii finantelor publice nr. 500/ 2002 (nici o cheltuiala din fonduri publice nu poate fi angajata, ordonantata si platita daca nu este aprobata potrivit legii si nu are prevederi legale), dar si prevederile OUG nr. 60/2001. Strategia actului aditional a fost bine ticluita de cei doi manageri, Dumitrescu si Doru Mitrache (Elcomex). Fara a da socoteala cuiva, prin actul respectiv societatea Elcomex a majorat procentul cheltuielilor indirecte de la 10 la 35%. Astfel ca in 2004, pentru serviciile de hrana, Elcomex a incasat peste 27,6 miliarde ROL, cu 2,8 miliarde ROL in plus fata de valoarea prevazuta in contract. De mentionat faptul ca, prin HG nr. 839/27.05.2004, valoarea alocatiei de hrana din unitatile sanitare publice, pentru o perioada de 11 luni, era de 14,5 miliarde ROL, cu aproximativ 10 miliarde ROL mai putin decat valoarea contractului incheiat cu Elcomex. La capitolul de reparatii curente (zugraveli, tencuieli interioare etc.) pentru pavilionul dermatologie-psihiatrie al spitalului, intra in joc societatea Urban Construct Slatina (UCS). Daca valoarea contractelor atribuite UCS pentru indeplinirea unor astfel de reparatii se ridica la 5,5 miliarde ROL, in 22.11.2004, valoarea acestora se suplimenteaza, prin aceeasi metoda operationala, acte aditionale, cu aproximativ 3 miliarde ROL. Si in acest caz Ministerul Sanatatii a sesizat DNA, peste 3,5 miliarde ROL fiind achitati UCS, peste sumele prevazute in buget, in plus obligatiile contractuale asumate de catre UCS nu au fost indeplinite. Dovada stau infiltratiile masive ale peretilor si tavanelor, mobilierul degradat, instalatiile sanitare defecte etc.
Organigrama supraincarcata
Dumitrescu nu a neglijat nici politica de personal, surplusul angajarilor din cadrul spitalului pe care il conduce fiind unul impresionant. In 2003 au fost angajate 147 de persoane (66 pe perioada nedeterminata si 81 pe perioada determinata). In 2004, alte 200 de persoane incarca organigrama spitalului, cheltuielile de personal reprezentand la acea vreme 74% din bugetul alocat de CAS Olt, pentru ca un an mai tarziu acestea sa creasca cu 4,5 procente.

Un articol de Valentin Mateescu



ZIUA
Carpaciul Nicolaescu
Eugen cauta avocati sa repare Legile Sanatatii * Desi pachetul a fost deja aprobat de Guvern, ministrul vrea sa angajeze avocati privati care sa "identifice problemele si inadvertentele dintre diversele propuneri legislative" * Tot specialistii in avocatura urmeaza sa elaboreze normele metodologice

Eugen Nicolaescu cauta, mai nou, o firma de consultanta, pentru asistenta in vederea realizarii si implementarii pachetului de legi proaspat aprobat de Executiv.

Astfel pe site-ul ministerului, la capitolul licitatii, consultantii sunt invitati sa-si trimita la Ministerul Finantelor Publice, expresiile de interes, pana pe 19 ianuarie 2006, pentru urmatoarele activitati principale: "sa propuna recomandari cu privire la instrumentele, actiunile, masurile si reglementarile necesare pentru a sprijini reforma in domeniul sanatatii; sa identifice problemele si inadvertentele dintre diversele propuneri legislative, intre propunerile legislative si alte legi existente, si intre propunerile legislative si legislatia sau politicile europeane relevante; sa elaboreze proiectele de legislatie secundara (normele metodologice) care sa asigure un suport larg pentru masurile avute in vedere de legislatia primara si sa evalueze impactul noului pachet legislativ (si ale legislatiei secundare propuse) si sa identifice potentialele piedici in implementarea cadrului legal astfel constituit."
Banca Mondiala a fost consultata "de kiki"

Expresiile de interes au fost trimise in termenul prevazut, au fost analizate si evaluate de o comisie, iar raportul a plecat de la Finante catre Banca Mondiala pentru validare. Pana in acest moment, raspunsul Bancii nu a sosit, pachetul legislativ a fost aprobat, iar consultantii alesi si platiti isi vor spune parerea pe niste texte de lege in care nici macar o litera nu va mai putea fi modificata in momentul asumarii raspunderii de catre Guvern. "Este, credem, extrem de ingrijorator faptul ca Ministerul Sanatatii a promovat pachetul de legi pentru reforma in sanatate, mai mult chiar, ca acest pachet a fost aprobat de Guvern, fara ca el sa fi fost evaluat la nivel de experti, din punct de vedere al inadvertentelor si posibilelor conflicte cu alte prevederi legale in vigoare, precum si din perspectiva legislatiei UE. Se poate trage concluzia ca, la nivel de Guvern se stia care este situatia reala a pachetului legislativ, inainte de a fi aprobat! Lipsa de responsabilitate in actiunile guvernamentale in domeniul sanatatii si informatiile eronate transmise reprezentantilor FMI si UE in legatura cu pachetul de legi ne confirma, inca o data, ca nu exista o politica coerenta si bine structurata pentru acest domeniu vital. Devine astfel clar acum pentru toata lumea ca pachetul a fost aprobat fara o evaluare profesionista si ca este o lucrare care musteste de amatorism", ne-a declarat Ion Ciceala, director executiv al Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale.



Carmen POPESCU
Yüklə 38,17 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin