Revista presei 20. 03. 07 Adevarul



Yüklə 30,91 Kb.
tarix17.01.2019
ölçüsü30,91 Kb.
#99889

REVISTA PRESEI

20.03.07
ADEVARUL
Mizeria din spitale, o "stare ce durează de mulţi ani"

de Florin Pupăză, Mirela Dădăcuş
În timp ce ministrul sănătăţii îi amendează pe manageri pentru lipsa curăţeniei din spitale şi-i ameninţă cu acţionarea în justiţie, aceştia cer bani pentru renovări. Pereţi coşcoviţi care se prăbuşesc în capul pacienţilor. Instalaţii sanitare defecte şi nefuncţionale. Paturi rupte, saltele pătate, lenjerie de pat veche. Într-un cuvânt, mizerie. Bolnavii din România s-au obişnuit cu ea de ani de zile. Ieri, ministrul sănătăţii a recunoscut oficial că problema există şi i-a ameninţat pe managerii de spital cu amenzi usturătoare şi cu dosare penale. Aceştia s-au derobat de responsabilităţi, spunând că instalaţiile de dezinfectare costă mulţi bani. Pe care spitalele nu-i au. Spitalul de alergologie Malaxa din Bucureşti este un şantier în lucru. Din momentul în care intri, dai nas în nas cu muncitorii care fac reparaţiile necesare după instalarea geamurilor şi uşilor termopan. Pacienţii care vin aici să-şi trateze alergiile şi care deja prezintă o sensibilitate ridicată la particulele de praf şi la mirosuri împart sala de aşteptare cu cei care acoperă cu ciment spaţiile din jurul termopanelor şi finisează lucrarea. Unii pacienţi, mai ales cei veniţi din provincie, se consolează cu situaţia, alţii se întreabă: "Ce să fac dacă aici mi-a dat trimitere medicul de familie? Mai acopăr gura şi nasul cu o batistă, mai ies afară... sper numai să nu plec mai bolnavă decât am venit", ne-a declarat o pacientă, Maria P. Mizeria nu este cuvântul de ordine numai pentru ambulatorul spitalului. Saloanele au şi ele parte de termopane, dar cum intri pe culoarul etajelor superioare te izbeşte un miros ciudat, de aer închis. În dreptul toaletei miroase ca într-un pasaj bucureştean, în care îşi fac veacul aurolacii, iar dacă îndrăzneşti să intri, nu ştii cum să ieşi mai repede. Baia are aspect şi miros specifice de toaletă publică. Cazul Spitalului Malaxa nu este singular. Situaţii similare există şi la Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca şi Spitalul Sf. Pantelimon.
Nu există alternativă pentru bolnavi

Conducerea spitalului recunoaşte că pacienţii care vin aici să-şi trateze alergiile trebuie să suporte praful şi zgomotul care au cuprins întreg spitalul. "Oamenii au dreptate să fie supăraţi, dar spitalul are neapărată nevoie de aceste reparaţii", ne-a declarat directorul medical al Spitalului Malaxa, prof. dr. Dan Slăvescu. Teoretic, muncitorii ar trebui să aibă un singur circuit, care nu se intersectează cu zonele în care sunt pacienţi. "Problema este că lucrările trebuie terminate până în aprilie, de aceea s-a început toată lucrarea o dată. Nu putem închide spitalul sau părţi din acesta, deoarece neşansa a făcut ca acest sezon să fie plin de cazuri de viroze, iar pacienţii nu pot fi trataţi la alte spitale", s-a justificat dr. Slăvescu. Ministrul sănătăţii a recunoscut oficial ieri că: "Mizeria este o stare de mulţi ani în sistemul sanitar. Ea nu a apărut acum. Nu întâmplător am înfiinţat Inspecţia Sanitară de Stat. Am constatat că există un fel de cârdăşie între anumiţi inspectori pe plan local şi cei controlaţi. Inspectorii sanitari, de regulă fostul Sanepid, făceau controale ca să ia şpagă, ca să acopere ce se întâmplă în unităţile respective".


Sancţiuni mai drastice şi sesizarea justiţiei

Nicolăescu a mai spus că, pe lângă sancţiuni şi amenzi mari, Ministerul Sănătăţii Publice îşi rezervă dreptul de a-i acţiona în instanţă pe cei vinovaţi de fapt grave. "Chiar noi vom face apel la instanţă, acolo unde simpla legislaţie sanitară nu este suficientă pentru a pune lucrurile în normal. Unde amenda şi sancţiunea nu sunt suficiente, sesizăm justiţia’’, a continuat Nicolăescu.


Amenzi, da, bani de curăţenie, nu

Managerul Spitalului Colentina, economist Petre Coşereanu, ne-a declarat că 99% din neregulile constatate şi imputate de Inspecţia Sanitară de Stat nu îi aparţin. "Aceste situaţii precare existau în momentul în care am preluat spitalul, cu o lună înainte de control. De exemplu, în procesul-verbal figurau ferestrele cu vopseaua cojită şi lipite cu scotch. Nu am primit niciun ban pentru înlocuirea acestora, în schimb am fost amendat. Este adevărat că au fost constatate nereguli la blocul alimentar şi spălătorie, însă aceste servicii au fost externalizate. Având în vedere că unele pavilioane ale spitalului sunt vechi de o sută de ani, avem nevoie de bani pentru renovarea acestora. Deocamdată nu am primit niciun leu", ne-a spus ec. Petre Coşereanu



Peste opt milioane de români sunt hipertensivi

de Mirela Dădăcuş
Hipertensiunea arterială este o boală comună printre români. Statisticile arată că peste opt milioane de persoane au acest diagnostic. Pentru aceştia a fost lansat ieri, şi în România, un medicament de ultimă generaţie, care conţine ca substanţă activă ramipril. El se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală. Printre indicaţiile terapeutice ale produsului se numără: profilaxia infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral sau a decesului de cauză cardiovasculară. Specialiştii spun că una dintre cauzele hipertensiunii arteriale este ritmul de viaţă alert şi stresant al omului modern, stresul fiind direct proporţional cu riscul cardiovascular. România se află pe primul loc în Europa în privinţa deceselor provocate de bolile cardiovasculare, peste 60% din decesele înregistrate în ţara noastră fiind cauzate de acestea.
CURENTUL
Nicolăescu suferă de amnezie
În vreme ce Inspecţia Sanitară de Stat (ISS) a fost înfiinţată cu mult înainte de a fi el înscăunat ministru, respectiv în anul 1999, Eugen Nicolăescu declara zilele trecute că de fapt lui îi aparţine patentul. Pe de altă parte, ministrul mai spunea că aproape 65 la sută din managerii de spitale câştigători ai concursului din noiembrie 2006 au fost directori puşi de PSD, iar în aceste condiţii el refuză să creadă că "cineva îşi poate imagina că noi acum conducem şi sancţionăm spitalele politic". Şi, ca o simplă coincidenţă, îi amintim lui Nicolăescu faptul că nu mai departe de începutul acestei luni, l-a dat afară pe democratul din fruntea Spitalului Sfântul Pantelimon din Focşani, pe care Justiţia l-a repus apoi în drepturi. Mai zicea respectabilul ministru că habar nu are astăzi câţi dintre managerii de spital au coloratură politică sau nu. Pe de altă parte, ministrul ne surprinde afirmând că nu întâmplător a înfiinţat Inspecţia Sanitară de Stat, pentru că a constatat că există un fel de cârdăşie între anumiţi inspectori pe plan local şi cei controlaţi. Păi, ISS a fost înfiinţată ca structură de sine stătătoare în anul 1999, aflată în subordinea Direcţiilor de Sănătate publică a judeţelor. Nicolăescu ar vrea să înfiinţeze 8 inspecţii sanitare de stat regionale, cu rol de coordonare a ISS judeţene arondate şi ar mai vrea şi constituirea Inspecţiei Sanitare de Stat ca autoritate naţională prin trecerea din structura MSP în subordinea acestuia, cu calitatea de ordonator secundar de credite, ce va avea în subordine cele 42 ISS judeţene. Potrivit lui Nicolăescu, până la sfârşitul semestrului I, specialiştii MSP vor încerca să formeze zece echipe profesioniste de inspectori. Până la sfârşitul anului, respectiva structură ar putea cuprinde 20-30 de echipe care să fie din punct de vedere profesional, dar şi moral foarte bine susţinute, ca să-şi poată îndeplini cu adevărat atribuţiile pe care le au. Vom trăi şi vom vedea ce se va pune în practică din toate aceste promisiuni ale liberalului Nicolăescu.

Cornelia Popescu



GANDUL
Frate, frate, branza-i pe banii Casei de Asigurari

Managerul Institutului Oncologic Bucuresti isi trimite pacientii la clinica privata a surorii sale
Clinica privata condusa de sora Claudiei Nicoleta Manu efectueaza tomografii si rezonante magnetice pentru pacientii trimisi numai acolo de doctorii I.O.B. Conflictul de interese in care se "balaceste" managerul general de la Institutul Oncologic Bucuresti se contureaza din ce in ce mai clar, in ciuda ignorarii situatiei de catre Ministerul Sanatatii. Ziarul Gandul a prezentat, in premiera, conflictul de interese in care se afla managerul Claudia Nicoleta Manu, sora presedintei unei companii medicale private, care are una dintre unitatile de lucru, chiar langa gardul IOB. Cum Institutul nu are computer tomograf functional si nici aparat pentru rezonanta magnetica, managerul ar fi putut incheia contract chiar cu firma surorii pentru ca pacientii sa poata efectua aceste investigatii. Ca urmare, din bugetul Institutului s-ar putea deconta investigatiile efectuate la clinica privata a sorei managerului de la IOB. De asemenea, si compania respectiva are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti. Pentru faptul ca in ultimele saptamani a aparut o schimbare in relatiile dintre cele doua unitati sta marturie un pacient trimis sa se "caute" chiar la firma surorii managerei Manu. In continuare prezentam marturia pacientului. "Lunea trecuta, la control, unul dintre medicii din policlinica Institutului Oncologic Bucuresti (IOB) mi-a recomandat efectuarea unei tomografii computerizate", povesteste pacientul unitatii. "E bine sa faceti si aceasta analiza, ca acum e gratis. Cu biletul de trimitere trebuie sa mergeti la policlinica privata care se invecineaza cu noi. V-am trecut urgenta, ca sa v-o faca mai repede. Trimiterea, insa, numai acolo este valabila", i-a explicat pacientului medicul oncolog. La receptia policlinicii private din gardul Institutului, "am aflat ca analiza nu e tocmai gratuita: «Peste patru zile este programarea si trebuie sa aveti la dumneavoastra un milion cinzeci de lei. Atata trebuie sa platiti pentru o tomografie computerizata cu substanta de contrast. Daca medicul considera ca nu este nevoie de substanta de contrast, atunci pretul este de 350.000 de lei vechi. Oricum, dumneavoastra trebuie sa veniti cu un milion cinzeci de lei»", mai povesteste pacientul. "Cu aceasta ocazie, am aflat ca pacientii IOB mai pot beneficia de trimiteri si pentru alte analize, cum ar fi: mamografie, radiografie pulmonara, RMN, scintigrafie osoasa, osteodensitometrie si, in curand, si pentru ecografie generala", mai spune bolnavul. Povestea continua: "Joi, la data si ora stabilita pentru tomografia computerizata, receptionera verifica din nou trimiterea si, de pe un tabel, numele doctorului care a recomandat-o. «Nu toti medicii din IOB pot sa trimita la noi. Numai cei care sunt pe lista. In total sunt opt. Trebuie sa va fac o copie dupa actul de indentitate. Analiza dumneavoastra este decontata de Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti. Va rog sa mai completati si o declaratie pe care apoi sa o dati doamnei asistente». Si a trebuit sa declar pe propria raspundere ca nu am tensiune, ca nu sufar cu inima, rinichii, ca nu fac alergii si ca sunt de acord cu analiza. Dupa aproximativ 45 de minute de la ora stabilita, asistenta imi cere declaratia. Simte nevoia sa-mi atraga atentia ca s-ar putea sa am unele probleme de la substanta de contrast si ca este posibil sa mi se faca rau, dar ca am semnat deja pentru analiza. Dupa o examinare de aproximativ un sfert de ceas, inainte ca asistenta sa-mi injecteze substanta de contrast, cer sa vorbesc cu medicul. «Va rog, numai daca este absolut necesar continuam analiza si cu substanta de contrast. Daca nu considerati absolut necesar introducerea substantei de contrast, atunci eu platesc tomografia computerizata ca si cand ati folosit-o». Nu se considera necesara substanta de contrast si mi se spune ca pot sa plec. Intreb unde sa platesc tomografia si raspunsul vine sec: «Nicaieri. Este gratis. Sunteti un caz social. Rezultatul, maine dimineata». La iesire, sala de asteptare se umpluse de paciente cu peruci si in capoate. Toate erau trimise din IOB. Avalansa de pacienti la analize decontate de Casa a fost si explicatia pe care am primit-o pentru intarzierea cu patru zile a programarii pentru tomografia computerizata. In trimitere scria ca, in maximum 12 ore, trebuie facuta tomografia si rezultatul se da dupa doua ore".

GARDIANUL
Amenzi pentru medicii filantropi cu «invalizii parati»
Cresterea numarului de pensionari anticipate, in special a celor care invoca o invaliditate, a constituit unul dintre motivele pentru care vor fi propuse noi modificari ale Legii pensiilor. In acest sens, potrivit opiniei presedintelui Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan, „in noul proiect de modificare a legii vor fi prinse niste conditii sporite de protectie impotriva iesirii la pensie nejustificate“. Mai mult, seful Casei Nationale de Pensii a precizat ca, „referitor la pensiile de invaliditate, este nevoie de o atentie sporita si de amenzi la medicii de medicina muncii care dau prea usor adeverinte“. De altfel, potrivit statisticii secretarului de stat Seitan, in prezent sunt 900.000 de pensionari cu invaliditate de gradele 1, 2 sau 3, din totalul dosarelor de pensii aflate in plata 20% reprezentand pensii de invaliditate. „Va trebui sa descurajam iesirile anticipate la pensie, care se practica tot mai mult in Romania si care ii dezavantajeaza pe cei care muncesc pana in ultima zi“, a concluzionat Mihai Seitan, ratiunea modificarilor legislative propuse.
Carta Verde a pensiilor

Potrivit afirmatiilor presedintelui Casei Nationale de Pensii, cele mai importante prevederi ce urmeaza sa fie modificate in Legea pensiilor urmeaza sa fie incluse intr-o Carta Verde a pensiilor ce va fi lansata la finalul acestei luni sui dezbatuta cu pensionarii, partamentarii si reprezentantii societatii civile. Oricum, Mihai Seitan a mentionat ca toate aceste modificari ale Legii pensiilor nu vor fi facute prin sistemul clasic, prin articole supuse dezbaterii parlamentare, ci prin analizarea propunerilor ce urmeaza a fi receptate de la organizatiile de pensionari, reprezentantii societatii civile si parlamentari. Pe de alta parte, potrivit calculelor specialistilor Casei Nationale de Pensii, reducerea pensionarilor anticipate si de invaliditate va aduce economii semnificative ce vor putea fi convertite in sporirea valorii punctului de pensie, numarul total al pensionarilor prognozat la finalul acestui an urmand a fi de 6.422.000 de persoane.

Laurentiu Solomon
Investitii promise in Sanatate, din toamna
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca primele achizitii in sistemul sanitar vor fi facute abia din semestrul 2. Acesta asteapta aprobarea Hotararii de Guvern privind programele nationale de sanatate, urmand ca imediat sa inceapa licitatiile pentru achizitii. In acest sens, termenele de executie si livrare vor fi foarte scurte, in aceleasi conditii de calitate si de pret. Ministrul a promis ca, daca planul de investitii va fi realizat, oamenii vor vedea in spitale RMN, CT, ecografe, monitoare si ventilatoare in sectiile de Terapie Intensiva, incubatoare in maternitati, dar si sectii de primire urgente la nivel occidental. Totodata, Nicolaescu va incerca sa rezolve si problema medicamentelor compensate si gratuite, eliminand astfel situatiile in care bolnavii isi cumpara medicamente desi sunt internati.

Cl.Marcu
SAPTAMANA FINANCIARA


Bolile romanesti vor fi tratate chinezeste

Nu avem spitale, medicii pleaca in Occident pentru o leafa mai buna, iar medicamentele compensate se elibereaza cu poticneli, atunci cand sunt bani la buget. Pe scurt, sistemul medical romanesc este la pamant. Fiti insa optimisti, avem un plan: ministrul sanatatii vrea sa aduca medici chinezi sa ne trateze traditional. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a identificat metoda prin care romanii se pot trata mai ieftin: medicina traditionala chineza. Mai cu un ac infipt in sale, o fiertura de ierburi, ceva buline homeopate si gata cu durerea. Nu mai e nevoie de bani pentru medicamente compensate, de investitii in tehnologie, de paturi de spital sau de salarii pentru medicii care si asa parasesc sistemul pentru alte meleaguri. O trusa de ace si ne vindecam de toate bolile. Unde mai pui ca intepaturile vor fi facute chiar de chinezi. Si cum poporul roman este unul primitor, „vrajitorii acelor“ din China se vor indrepta spre tara unde nou-nascutii mor cu zile in maternitati, iar bolnavii se interneaza cu medicamentele la pachet.

La ora actuala, piata este plina de cabinetele asa-zisilor specialisti care vindeca dupa ureche orice boala. Se merge pe principiul „platesti aici, te tratezi cu intepaturi si mori acasa“. E drept ca exista si medici care au facut cursuri de specializare in China, dar si acestia se amesteca in masa neavenitilor atata timp cat nu exista o lege care reglementeaza aceste metode de tratare a anumitor boli. Mai mult, din punctul de vedere al Ministerului Sanatatii, practicantii acupuncturii, homeopatiei si fitoterapiei nu au acreditari de functionare. Prin urmare, trebuie luate masuri urgente pentru rezolvarea acestei probleme.
Afacere legala

In urma vizitei pe care a facut-o in China, Eugen Nicolaescu a anuntat ca legea care va reglementa medicina traditionala se va bucura de consultarea specialistilor de la Marele Zid. Mai mult, e posibil ca acestia sa-si deschida centre de tratament in Romania. „Eu cred ca trebuie sa oficializam si aceasta situatie. La ora actuala, functioneaza foarte multe cabinete ale unor «specialisti», fenomenul fiind nesupravegheat. Exista multe cabinete fara autorizatii, iar acupunctura sau homeopatia se fac uneori la coltul strazii. Se trateaza dupa ureche. Trebuie sa infiintam un organism profesionist in domeniu si din acest motiv avem nevoie de sprijinul specialistilor din China. Daca vor dori sa-si deschida cabinete aici ar fi foarte bine, pentru ca in acest mod medicina traditionala s-ar face cu cei mai buni din domeniu. Romanii trebuie sa aiba acces la toate formele de tratament“, ne-a declarat ministrul sanatatii. Asteptam cu interes vizita oficialului de la Sanatate in Tibet, de exemplu, „specialistii“ de acolo putandu-ne oferi consultatii legate de vindecarea prin meditatie.


138 de lei cura de ace

La randul sau, doctor Corneliu Moldovan, directorul medical al Centrului de Acupunctura si Homeopatie, ne-a spus ca stie de intentia Ministerului Sanatatii si, din punctul lui de vedere, Romania este capabila sa „inghita“ foarte multe cabinete de medicina traditionala. In acest moment, in jur de 5.000 de medici romani sunt specializati in tratamentele traditionale si isi desfasoara activitatea in toata tara. Un tratament de acupunctura de zece sedinte costa, in medie, 138 de lei. O parte din serviciile cabinetelor de medicina traditionala sunt decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.


Traditia romaneasca: datorii si haos

Legalizarea acestui sistem poate aduce beneficii destul de mari bugetului Sanatatii, avand in vedere ca nu presupune costuri prea ridicate. Problema este insa alta - cum ramane cu sistemul „traditional“ romanesc? Nimeni nu neaga beneficiile unui tratament „cu ace“, dar acesta nu este nici pe departe miraculos. Oficialii din Sanatate au uitat ca exista spitale care nu au generatoare de curent si in care pacientii risca sa moara pe masa de operatie in cazul unei banale pene de curent electric. Altele au datorii de zeci de miliarde catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare, farmacistii tipa ca nu mai elibereaza compensate, batranii mor pe la cozi incercand sa-si ia medicamentele gratuite, peste 20 de unitati sanitare nu au directori, cadrele medicale emigreaza, bolnavii stau cate doi in pat pentru ca reforma a redus numarul locurilor de spitalizare. In schimb, ministrul sanatatii nu are altceva de facut decat sa caute chinezi care sa ne rezolve problemele de sanatate. A uitat, de asemenea, ca bugetul sanatatii, de patru la suta din PIB, este mult prea mic pentru a trata un popor in randul caruia predomina bolnavii de diabet si de inima.



„Prin anuntul facut, ministrul incearca sa atraga atentia de la problemele reale din sistem. Ar trebui sa se gandeasca la faptul ca sunt foarte multe zone din tara unde oamenii nu beneficiaza de serviciile unui medic. Localitatile din Delta Dunarii, de exemplu. De asemenea, ar trebui sa realizeze ca pe teritoriul Romaniei impartirea cadrelor medicale s-a facut in mod inegal. 30 la suta din doctori s-au grabit sa vina in Bucuresti. Imi face impresia ca se incearca un scenariu similar celui prin care s-au utilat spitalele. Ne intrebam de ce exista aparatura de ultima generatie care zace nefolosita prin unitatile sanitare?! Pai s-a urmarit, de fapt, rezolvarea unor spagi. Aparatura trebuia adusa, banii de la buget trebuiau dati. Acum nu conteaza ca nu poate fi folosita deoarece nu avem personal calificat sa faca acest lucru. Foarte multe dintre spitalele romanesti au contractat credite pentru a achizitiona aparatura medicala de la firmele prietenilor celor sus pusi. La ora actuala, exista datorii de zeci de milioane de euro care vor fi platite tot din banii nostri“, ne-a declarat dr. Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor. La randul sau, conf. Dan Zaharia sustine ca ar trebui avute mai intai in vedere adevaratele probleme ale sistemului si apoi sa ne indreptam atentia catre medicina chineza: „Tara arde si baba se piaptana. Sistemul pierde miliarde din cauza modului in care este utilizata tehnologia, dar ministrul vrea sa aduca chinezi sa ne trateze. Intai sa rezolvam bubele din ograda noastra si apoi sa ne uitam la altii“.

Stefania Enache
Yüklə 30,91 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin