Revista presei 26. 02. 07 Adevarul



Yüklə 45,16 Kb.
tarix09.01.2019
ölçüsü45,16 Kb.
#94408

REVISTA PRESEI

26.02.07
ADEVARUL
Nicolăescu se aşteaptă ca măririle salariale să stopeze migraţia medicilor

de Florin Pupăză
Asistentele medicale şi medicii ar putea fi tentaţi să rămână în ţară, susţine ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Motivul l-ar putea constitui măririle salariale prevăzute în 2007-2008, dar şi modificarea sistemului de şcolarizare care ar putea determina ocuparea mai rapidă a locurilor libere. "Cei care lucrează în sistemul sanitar vor beneficia în 2007 de cele mai spectaculoase creşteri salariale, care vor continua şi în 2008", a declarat Nicolăescu. În 2007, salariile s-au majorat, în medie, cu 22%, iar acordul semnat cu sindicatele prevede aceeaşi majorare şi pentru 2008. Medicii rezidenţi câştigă cu 40% mai mult, iar cei de anul I şi II primesc şi tichete de masă. Ministrul a mai anunţat că perioada de pregătire a asistentelor medicale va fi mai scurtă, astfel încât să avem mai mulţi profesionişti în mai puţin timp. În numai două luni de la aderarea la Uniunea Europeană, aproape 800 de medici şi-au exprimat deja intenţia de a părăsi sistemul sanitar românesc. „Nu cerem să fim plătiţi ca în străinătate, cu circa 50.000 de euro pe an, dar cerem valoarea socială. Un rezident ar trebui să primească ceva peste un salariu mediu, iar un medic specialist, peste 10 salarii medii, aşa cum se întâmplă în Occident", a declarat dr. Dan Pereţianu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor din România.

Spitalul de psihiatrie din Braşov, revendicat

de Rompres
Clădirea veche a Spitalului de psihiatrie din Braşov este revendicată de familia deputatului german Ilse Falk, al cărui soţ, Peter H. Falk, s-a născut şi a copilărit în clădirea actualei instituţii situate în centrul Braşovului. Ea este cunoscută sub denumirea de "Spitalul de boli nervoase de pe Eminescu". Peter Falk a declarat că în 2006 a trimis o notificare către Primăria Braşov în vederea recuperării casei natale, dar nu a primit niciun răspuns. El spune că, dacă va fi nevoie, împreună cu fiul său care este avocat, va apela la justiţie pentru a-şi redobândi dreptul asupra casei sale. Falk afirmă însă că vrea să stea de vorbă cu autorităţile despre situaţia actualului imobil şi despre posibilităţile de retrocedare.
COTIDIANUL

Raport de garda despre un transplant de ficat

Razvan Mihai Vintilescu
Pe 21 februarie a.c., femeia aceasta a murit de doua ori. Intre cele doua morti, ea a salvat trei vieti, carora le-a dat un ficat si doi rinichi. Cind un vas de singe i-a trosnit in creier, femeia aceasta de 43 de ani a incetat, practic, sa mai traiasca. Coma profunda in care moartea materiei cenusii a trimis-o brusc urma sa fie insotita la scurt timp de un blocaj total al celorlalte organe. Inima si-ar fi dat sufletul dupa ce apucase sa bata in pieptul ei de aproape doua miliarde de ori. Plaminii ar fi intrat si ei in greva. Ficatul, rinichii, splina ar fi fost intr-un soi de somaj tehnic. Femeia aceasta ar fi murit oricum. Cele doua feluri de moarte sint inlantuite atit de strins, incit doar aparate sofisticate, ce fac plaminii sa respire si inima sa pulseze ritmic in afara sortii, le mai pot desparti. Si in fereastra de timp astfel deschisa, o duzina de mascati, inarmati cu lazi frigorifice si gheata sterila, a sosit la Spitalul Bagdasar din Bucuresti, acolo unde creierul acestei femei s-a inecat si a trecut in nefiinta inaintea corpului.


Independenta ficatului

Cu un pocnet sec se desface in doua, precum un toc de ochelari, sternul femeii. Burta a fost despicata si ea. Nu se mai folosesc bisturie. Un betisor electric, electrocauterul, care, pe masura ce taie carnea, ingheata curgerea singelui cu caldura degajata, este arma preferata a chirurgilor care au venit din Institutul Fundeni pentru a salva ficatul acestei femei. Pentru a-i da sansa de a trai in alt corp. Rinichii vor fi si ei adunati pentru ca alti doi oameni sa-si poata continua viata. Aceasta operatie, intre doua morti, este facuta de medicul Vlad Brasoveanu impreuna cu echipa sa. Cind ficatul se intrezareste prin spatiul astfel creat, chirurgii freamata de bucurie. E bun. Rosu, de o consistenta normala, margini clare, fara semne de boala. Manusile albe incep sa-l palpeze cu grija. Apoi, se strecoara printre celelalte organe, dibuindu-le pe fiecare-n parte. „Sa nu avem surprize si sa gasim urme de cancer“, explica Brasoveanu. O candela pilpiie in sala de operatie. Au aprins-o asistentele. Cu virfuri indraznete, pensele chirurgilor despart artere si vene pentru a scoate la iveala toata cablatura ce face legatura dintre ficat si restul corpului. Momentul in care aceasta legatura va fi taiata si inlocuita cu un sistem de tuburi si perfuzii ce vor spala ficatul pe interior se numeste „cross-clamping“, iar pina la el au curs doua ore si jumatate.


Ca un bebelus

Castroane intregi de gheata maruntita au fost presarate, ca intr-un cocktail gigant si portocaliu, peste ficatul acum independent. Nu mai dureaza mult pina cind el isi paraseste stapinul si se asaza cuminte intr-un recipient metalic, pe o folie speciala. Este spalat si ingrijit mai ceva ca un bebelus. „Solutia cu care e spalat contine substante nutritive si substante care sa contracareze acei produsi ai ficatului care in mod normal ar fi eliminati din organism pe diferite cai. La 4 grade Celsius, metabolismul ficatului nu este ca la 37, temperatura normala a corpului uman, dar el exista“, spune profesorul Irinel Popescu, fondatorul scolii de transplant hepatic din Romania. Infasurat in pungi, imbaiat in solutia ce il mentine in viata si odihnit in masa de gheata sparta din lada frigorifica, ficatul paraseste sala de operatie. Timp de 12 ore, el poate trai de unul singur. Asezat cuminte in ambulanta, incepe drumul spre Institutul Fundeni. La intrare, un portar sugubat grabeste masinile ce stateau la coada: „Hai mai repede, ca fierbe ficatul!“. In urma sa, ramasa la Spitalul Bagdasar, femeia aceasta a murit a doua oara, a murit de tot. Singele ei, adunat in citeva vase din plastic, si candela aprinsa de asistente au ramas de veghe.


Schimbare de stapin

Ficatul acelei femei, devenit independent, e asteptat la Fundeni, unde sub miinile lui Irinel Popescu si ale unei intregi echipe de medici tineri, o alta pacienta cauta sa devina independenta de propriul sau ficat, macinat de boala care-i ameninta viata: hepatita C. Pina cind acest organ, botit si basicat, va iesi cu totul din corpul intins pe masa de operatie, etapele sint similare cu cele desfasurate de doctorul Vlad Brasoveanu. De altfel, Vlady este discipolul profesorului Popescu. „Pina sa fac prima recoltare de ficat l-am asistat la vreo 50 de astfel de operatii“, isi aminteste Vlady cum a ajuns chirurg. Coastele pacientei de sub miinile lui Irinel Popescu sint ancorate cu doua rinduri de lanturi. Cit timp profesorul ii izoleaza ficatul, inima ei se zbate ca in interiorul unei caldari. Dupa aproape trei ore, organul bolnav este scos si pus intr-o punga. Ca la piata. Profesorul curata urmele de tesut ce ar putea afecta transplantul. Din alt vas, ficatul acelei femei e luat si asezat in burta pacientei. Artera cu artera, vena cu vena, el este atasat noului sau corp. Vine apoi rindul vezicii biliare sa fie conectata. Cind singele incepe sa curga prin noul ficat, acesta se coloreaza pe loc. Un val rosiatic il aprinde. Bila incepe si ea sa se verse in vezica. „E cel mai bun semn ca transplantul a reusit“, explica Irinel Popescu. Drumul ficatului, de la un om la altul, a durat aproape 9 ore.



Irinel Popescu: „O lege privind acordul prezumat ar salva multe vieti“

Costul unui transplant de ficat este de 50.000 de euro, iar anul trecut s-au realizat 20 la Fundeni. „Este inca prea putin, fata de cite cereri avem. Multi nu inteleg cit de important este sa avem si o legislatie care sa ne permita sa facem mai multe, sa salvam mai multe vieti“, spune Irinel Popescu (foto). In acest moment, un pacient aflat in moarte cerebrala nu poate deveni donator decit daca nici un alt membru al familiei sale nu se opune. „Din pacate, exista multe prejudecati si oamenii se impotrivesc. O lege care sa instituie acordul prezumat, adica cineva aflat in moarte cerebrala sa devina automat donator daca nu si-a exprimat in timpul vietii dorinta de a nu-si dona organele, ar fi extrem de utila“, adauga Popescu. O problema majora a transplanturilor in Romania, pe linga faptul ca familiile nu-si dau acest acord, o constituie faptul ca multi dintre potentialii donori nici macar nu sint identificati la timp. „Si in Anglia trebuie acordul familiei, dar acolo au o intreaga retea de avertizare bine pusa la punct. In UE, majoritatea tarilor au insa legislatie care instituie acordul prezumat“, mai spune specialistul in transplanturi. Din aceasta cauza, media europeana pentru donatori, raportata la fiecare milion de locuitori, este de 20 . In Romania este 0,5, iar in Slovacia este de 36. Concret, in 2005, in Romania au existat 12 donatori de organe aflati in moarte cerebrala, fata de 180 in Ungaria si 1.900 in Spania. „Lipsa acordului prezumat impiedica salvarea de vieti“, incheie Irinel Popescu.


CRONICA ROMANA
Romanii, speriati de E-uri!

Gabriela Iordan
Atunci cand cumpara produse alimentare, romanii se uita la termenul de valabilitate, marca produsului si aditivii alimentari prezenti, adica E-urile. Potrivit unor cercetari, romanii considera ca principalele efecte nocive ale aditivilor sunt actiunea lor cancerigena, modificarea colesterolului si obezitatea. Esti ceea ce mananci, spune o vorba din intelepciunea moderna. De foarte multe ori insa, noi nu stim exact ce mancam. Daca ati avut vreodata curiozitatea sa cititi eticheta unui produs alimentar, ati observat cate ingrediente, din cele trecute, sunt cunoscute si cate produse chimice au semnificatie necunoscuta pentru omul de rand. Specialistii in domeniu afirma ca folosirea necorespunzatoare a aditivilor alimentari duce la distrugerea treptata a sistemului imunitar si la imbolnaviri grave. Dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie, aditivii alimentari sunt considerati a fi a treia cauza majora a mortalitatii
Aparente inselatoare

Ce sunt aditivii alimentari?! Sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Aceste substante nu sunt ingrediente, se folosesc in cantitati foarte mici si au valori nutritive foarte reduse. In schimb, dau un gust placut si o culoare frumoasa. Pentru inlesnirea etichetarii, pe ambalaj nu este trecuta denumirea completa a aditivului, aceasta fiind scrisa intr-o forma standardizata, acceptata de o cifra, ceea ce usureaza foarte mult etichetarea in cazul produselor ce contin multi aditivi, sau cand aditivii au denumiri foarte lungi.


Cauza majora a mortalitatii

Institutul de cercetari alimentare a facut si o clasificare a E-urilor. Prima categorie este cea a E-urilor suspecte si periculoase. Nu sunt multe, dar se gasesc in produse de larg consum. Cele mai raspandite E-uri, conform Institutului de Cercetari Alimentare, sunt

cele din categoria E-urilor toxice. Acestea pot fi gasite, de regula, in produsele alimentare cele mai ieftine. Se gasesc in carnea de hamburgeri, in cartofii deshidratati, in fructele confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin, supe concentrate, margarina, guma de mestecat. Aceste substante produc boli intestinale, alergii, maresc nivelul colesterolului si suprima din organism mai multe vitamine. Cele mai periculoase E-uri sunt cele considerate a fi vinovate de producerea cancerului. Acestea se gasesc de obicei in dulciuri, guma de mestecat, bauturi racoritoare.

E-uri de speriat!

Suspecte: E 125, E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477. Periculoase: E 102 (extrem de nociv), E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, suspectat ca ar produce tumori pe glanda tiroida). Toxice: E 220, E 221, E 222, E 224, E 338, E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466 (afecteaza tubul digestiv); E 230, E 231, E 232, E 233 (produc boli de piele); E 200 (suprima vitamina B12); E 320, E 321 - antioxidanti din margarina (cresc colesterolul); E311, E 312 (ataca sistemul nervos); E 330 - acidul citric sau sarea de lamaie (produce boli ale aparatului bucal). Posibil cancerigene: E 123, E 131, E 142, E 211, E 213, E 214, E 215, E217, E230, E 631. Sunt interzise in SUA, Comunitatea Europeana si tarile din fosta URSS. E-uri nevinovate. Studiile nu au scos deocamdata nimic negativ la iveala despre E100, E101, E103-105, E111, E 126, E130, E132, E140, E170, E180, E160-163, E174, E175, E236, E237, E238, E260, E262, E263, E200-2003, E270, E270, E290, E300, E301, E303, E322, E331, E382, E280-282, E305, E309, E413, E414, E480, E408, E410, E411, E400-406, E325, E327, E471, E472, E332-337, E420-422. E-uri de bine! Unii aditivi chiar nu fac rau, ba dimpotriva! Natura i-a inventat cu mult inaintea laboratoarelor de cercetare. Iata cateva exemple: E306 - vitamina E naturala, antioxidant puternic prezent in ficat, oua, peste, soia. E300 - vitamina C naturala (acidul scorbic), antioxidant puternic. E140 - clorofila, colorant natural. E322 - lecitina, antioxidant natural. E440 - pectina, gelifiant natural. E407 - caragenon, emulsifiant natural extras dintr-o alga marina. E421 - manitolul de cofetarie. E300 - riboflavina sau vitamina B2.



O noua lista de preturi la CNAS!
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a publicat, vineri, pe pagina de internet a institutiei, proiectul unui ordin comun cu Ministerul Sanatatii privind aprobarea listei preturilor de referinta si a sumelor de inchiriere pentru proteze si dispozitive medicale.Potrivit propunerilor facute de CNAS si MSP, pretul de decontare pentru proteze in domeniul ORL, este in cazul celor auditive de 887,77 lei, o proteza fonatorie de tip vibrator laringian va fi decontata la pretul de 984,29 lei, o proteza traheala pentru canula traheala simpla va fi decontata la pretul de 355,00 lei, iar una pentru canula traheala Montgomery va fi decontata la pretul de 1 417,50 lei.In privinta dispozitivelor pentru protezare stomii, sacul stomic de unica utilizare pentru colostomie sau ileostomie va fi decontat de catre casa la pretul de 7,93 lei, iar unul pentru urostomie se va deconta la pretul de 12 lei. Dispozitivele sisteme stomice cu doua componente au preturi de decontare care variaza intre 15,99 lei si 17,65 de lei.Dispozitivele pentru incontinenta urinara au preturi de decontare intre 3,66 lei si 1.254,87 de lei, protezele pentru membrele inferioare au preturi de decontare intre 1.208,12 lei si 5.682,19 lei, protezele pentru membrele superioare au preturi de referinta intre 1.300,71 lei si 4.929,93 lei, iar dispozitivele pentru mers vor fi decontate la preturi care variaza intre 37,67 lei si 1.391,48 lei.Cel mai mare pret de referinta la care se va deconta o orteza este cea de umar, cot, si incheietura mainii care va fi decontata la valoarea de 2.174,72 de lei, ghetele ortopedice cele mai scumpe vor fi decontate la pretul de 327,13 lei, iar pantofii ortopedici cei mai scumpi vor fi decontati la pretul de 271,19 lei. Dispozitivele pentru deficiente vizuale, adica lentilele intraoculare vor avea ca pret de referinta pentru decontare valoarea de 267,29 de lei.Doza lunara de solutie sterila vascoelastica pentru infiltratii intraarticulare va fi decontata la valoarea de 291,62 de lei., iar pentru aparatul de administrare continua cu oxigen, se vor deconta 108,08 lei.

CURENTUL
Nicolăescu promite 3.000 de ambulanţe noi
Potrivit ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pană la sfarşitul anului viitor parcul auto al Serviciilor Judeţene de Ambulanţă se va înnoi complet. Acesta promite că 3.000 de maşini, din toate cele patru categorii prevăzute de lege, vor fi achiziţionate pentru a asigura urgenţele medicale în cele mai sigure condiţii. Astfel, Nicolăescu spune că în acest an vor fi date în folosinţă 1.500 de ambulanţe noi, urmand ca restul să fie cumpărate pană la finele anului 2008. Cu toate acestea, ministrul se teme ca planul de achiziţie să nu fie dat peste cap de incapacitatea furnizorilor de a livra maşinile în intervalul stabilit. "Să vedem dacă furnizorii de ambulanţe vor face faţă comenzii noastre. Anul acesta ar trebui să acoperim circa 40% din necesar, iar anul viitor, complet", a spus Nicolăescu. Ambulanţele vor fi repartizate spitalelor judeţene, respectand anumite criterii de transparenţă.

Adriana Baitan


EVENIMENTUL ZILEI
Mizerie la Spitalul Judetean

Cristina Dinulescu
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a descins in Spitalul Judetean Buzau cand nimeni nu se astepta, sambata, la orele amiezii. Oficialul a constatat personal ca in spitalul buzoian, ce se vrea cat de curand unitate de urgenta, grupurile sanitare din mai multe sectii nu pot fi folosite de pacienti, ba, mai mult, sunt spatii in care personalul medical arunca deseurile medicale periculoase. Peretii unitatii sunt murdari si crapati in Sectiile de cardiologie si pediatrie, saltelele sunt defecte, geamurile sparte ori crapate, iar mobilierul vechi de cand lumea este scorojit si abia mai poate sustine un borcan cu mancare.
Mucegai la Pediatrie

Mai grav, in Sectia de pediatrie, ministrul Nicolaescu a descoperit pereti plini cu mucegai, chiuvete stricate si deseuri medicale lasate chiar in saloanele micutilor pacienti. O situatie delicata a fost descoperita la Unitatea de Primire Urgente, unde ministrul sanatatii nu a gasit niciun medic intrucat cel care era de garda suferise o criza si fusese internat de urgenta. Bolnavii i s-au plans ministrului ca sunt uitati pe holurile spitalului, iar medicii nici nu se uita la ei. In urma inopinantului control, mai multe cadre sanitare din Spitalul Judetean au fost amendate pentru ca obisnuiau sa umple seringile cu mult inainte de aplicarea tratamentului, practica total interzisa, Comitetul Director al spitalului primind de asemenea avertismente si indicatii clare pentru remedierea deficientelor.



Radu Deac, medicul care iti schimba inima

Raul Matis
Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din Targu Mures a aplicat in premiera mondiala o metoda moderna a transplantului cardiac. A revolutionat tehnica transplantului cardiac prin aplicarea unei metode in premiera mondiala, este inventatorul unor valve artificiale pentru inima si a participat la organizarea Institutelor de Boli Cardiovasculare din Romania. Medicul Radu Deac este unul dintre cei mai valorosi chirurgici cardiaci din tara, avand deja 45 de ani de experienta si multe operatii in premiera nationala si mondiala. In prezent, este seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu-Mures si presedinte al Societatii Nationale de Chirurgie Cardiovasculara.
EVZ: Ati primit brevete de inventie pentru trei tipuri de valve artificiale. Prin ce se deosebeste cea mai moderna dintre acestea de alte dispozitive existente?

Radu Deac: Nu este construita din materiale sintetice ori din metal, ci din tesut uman. Am folosit ca material biologic pericardul (foita care inveleste inima), am facut teste de rezistenta si, cu ajutorul unor instrumente speciale, am reusit sa construiesc aceasta valva chiar in timpul operatiilor. Nu are niciun suport artificial extern, fiind in felul acesta foarte asemanatoare cu valva naturala pe care o inlocuieste. De fapt, asa a aparut ideea acestei inventii. Natura este intotdeauna perfecta.

Acum doi ani ati realizat o interventie de transplant cardiac in premiera mondiala. Povestiti-ne.

Am scurtat interventia transplantului cu o ora deoarece am descoperit o metoda prin care inima se iriga mai repede, porneste aproape imediat. Am inversat ca succesiune tehnicile clasice alte transplantului cardiac si, daca in cadrul acestora aorta, cel mai important vas al inimii, se reimplanteaza la sfarsit, eu am avut ideea sa o suturez de la inceput. Prin acest artificiu tehnic am micsorat durata operatiei cu o ora. Metoda a fost prezentata la Congresul International de Transplantare a Inimii.


Ce parere aveti despre intentia Agentiei Nationale de Transplant de a introduce acordul prezumat si in Romania?

Acest tip de accord exista in toate tarile europene, numai noi suntem o exceptie. De aceea, numarul transplanturilor care salveaza viata unor bolnavi este drastic limitat in Romania si de lipsa donatorilor. Cand in durerea pierderii unui apropiat esti de acord sa ajuti alti oameni inseamna ca ai o noblete structurala pentru a gandi in acest fel. Un donator in moarte cerebrala poate salva viata mai multor bol-navi, iar ideea ca organele celui decedat vor continua sa traiasca in alt organism are darul de a mai alina durerea disparitiei celui apropiat. Ceea ce nu se stie deocamdata este ca, inclusiv in cazul introducerii acordului prezumat, familia are dreptul sa refuze prelevarea organelor celui decedat.


Pe scurt despre...

Sistemul sanitar din Romania: este mai organizat, ceva mai bine finantat, dar mentalitatile au ramas greu de schimbat

Ministrul Eugen Nicolaescu: „Cred in reforma pe care a initiat-o”

Pachetul de legi: poate fi imbunatatit

Pacientul roman: tolerant, intelegator

Spitalele din Romania: „Omul sfinteste locul!” Nu toate sunt intunecate si sumbre


CV

Radu Deac

Data nasterii: 28.02.1940

Locul nasterii: Salaj

Studii: Facultatea de Medicina si Farmacie din Cluj

Stagii in strainatate: Marea Britanie (1969-1970); SUA (1990-1992)

Pozitia actuala: seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu-Mures

Inventii: trei brevete americane pentru valve cardiace artificiale si trei brevete romanesti

Premiere medicale:

1964 - primul transplant cardiac la animal; 1983 - prima inlocuire in Romania de valva cardiaca avand valva biologica; 1999 - a participat la prima operatie de transplant cardiac din Romania si a efectuat cel de-al doilea transplant cardiac din Romania

Premii: Premiul Academiei Romane pentru cercetari in domeniul colagenului




GANDUL
Conferentiarul Sorin Simion de la UMF - suspectat de plagiat
Conducerea UMF "Carol Davila" va propune Consiliului Profesoral si Senatului suspendarea din activitatea didactica si formativa a conferentiarului Sorin Simion, din 26 februarie pana la finalizarea analizei, la nivelul Ministerului Educatiei, a valabilitatii titlului de doctor in stiinte medicale.

Decizia a fost luata dupa ce au fost analizate teza de doctorat a conferentiarului Simion si lucrarile sale ulterioare. Potrivit raportului final al conducerii UMF, analiza tezei arata ca exista un numar de 24 de pagini preluate integral din cartea profesorului Liviu Vlad, care se regasesc in partea generala a tezei de doctorat, si 56 de pagini din editia engleza a lucrarii publicate sub semnatura lui B.Nordlinger, D. Jaeck (editori).


De la 1 aprilie

Insulinele, medicatia posttransplant si cea oncologica, eliberate de toate farmaciile
Eliberarea antidiabeticelor de tipul insulinelor, a medicatiei posttransplant si a tratamentului oncologic oral pentru ambulatoriu va fi realizata, din 1 aprilie, prin farmaciile cu circuit deschis aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, a anuntat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. "In aproape toate spitalele in care am fost in control, in ultima perioada, pacientii mi-au semnalat problemele cu care se confrunta din punct de vedere al procurarii medicamentelor de care au nevoie. Din cauza distantelor mari, multora le este greu sa isi procure insulina sau medicamentele oncologice de la farmaciile cu circuit inchis, din spitale", a mai spus ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu.In octombrie 2006, Ministerul Sanatatii a decis ca medicamentele antidiabetice orale sa fie eliberate in farmaciile cu circuit deschis. (L.S.)

GARDIANUL
Noul manager al Spitalului CFR 2 se incaiera cu medicii pentru laboratorul de analize
Emanuel Imbri, director proaspat uns la conducerea Spitalului CFR 2, si-a pus in cap o parte din subalterni, dupa ce a inchis laboratorul de analize al unitatii. Scandalul a pornit de la faptul ca Imbri tine mortis sa dea aceasta activitate pe mana unei anumite firme. Ca sa-si vada interesul, noul manager a reziliat abuziv un contract aflat in vigoare si a lasat spitalul fara partea de laborator. Scandalul de la CFR 2 a inceput in decembrie anul trecut, atunci cand Emanuel Imbri a hotarat sa inchida laboratorul. Aici exista insa un parteneriat public-privat, incheiat in urma cu 3 ani, intre spital si o firma privata. Aceasta din urma se angajase prin contract sa preia toate costurile rezultate de pe urma functionarii laboratorului, inclusiv cele salariale. In momentul in care directorul Imbre a decis unilateral rezilierea contractului, el si-a lasat practic o parte dintre colegi fara salarii. Revoltati, medicii au inceput sa dezvaluie interesele care s-au ascuns in spatele actiunii sefului lor.
Avocatii spitalului apara interesele privatilor

Pentru rezolvarea litigiului iscat dupa inchiderea laboratorului, Spitalul CFR 2 a angajat doi avocati. Unul dintre acestia, Alexandru Ciobanu, era si manager la compania Romgermed, societate specializata exact pe activitatea de laborator. Cu alte cuvinte, aparatorii spitalului erau direct interesati in preluarea unui contract care aduce anual un profit de cateva zeci de miliarde de lei. Ca sa nu bage spitalul in faliment, pe perioada litigiului, directorul Imbre a desfiintat garzile in spital si a preluat o parte din costurile salariatilor care lucrau pentru laborator. Activitatea in sine a incredintat-o fara licitatie, caiet de sarcini sau alta procedura legala catre o a treia firma privata, care asigura functionarea la o cota de avarie. Contactat telefonic, directorul Emanuel Imbri a refuzat sa comenteze acuzatiile potrivit carora toata tevatura ar fi fost facuta doar pentru a favoriza o anumita firma. “Sunt niste lucruri mult mai complicate, ce trebuie discutate in amanunt”, a concluzionat managerul de la CFR 2.

Dan Bucura

Cresterea la domiciliu a elefantilor si anacondelor, sanctionata penal

Ministrul sanatatii pregateste un proiect de lege „sf“
Ministerul Sanatatii elaboreaza un proiect de lege privind conditiile de crestere si de detinere a animalelor, care va defini foarte clar ce inseamna animal de companie si care sunt animalele periculoase si potential periculoase. Astfel, cresterea viperelor, tigrilor, hipopotamilor, serpilor boa, anacondelor, precum si a celorlalte animale periculoase va fi interzisa. „Am hotarat sa elaboram o lege separata pentru cresterea si detinerea animalelor de companie. Trebuie sa stiti ca am primit foarte multe reclamatii de la oameni care s-au imbolnavit din cauza animalelor. Apoi, trebuie sa definim care sunt animalele periculoase, si aici ma refer la tigri, vipere, anaconde, elefanti, si care sunt conditiile de detinere ale acestora“, ne-a declarat doctorul Bogdan Nica, inspector general al Inspectiei de Stat.

Cresterea viperelor, tigrilor, hipopotamilor, serpilor boa, anacondelor, precum si a celorlalte animale periculoase va fi interzisa. Ministerul Sanatatii va elabora un proiect de lege privitor la conditiile de crestere si detinere a animalelor, care va defini foarte clar ce inseamna pet, adica animal de companie, si care sunt animalele periculoase si potential periculoase. La sfarsitul anului trecut, Ministerul Sanatatii a elaborat un proiect de ordin referitor la aprobarea normelor de igiena privind mediul de viata al populatiei, in care erau cuprinse si doua articole care interziceau cresterea pasarilor si animalelor in mediul urban, precum si cresterea animalelor de companie fara acordul asociatiilor de proprietari.


Paravanul gripei aviare

Pentru ca cele doua prevederi au suscitat controverse si proteste virulente din partea iubitorilor de animale, Ministerul Sanatatii a decis sa le scoata din ordin. „Am hotarat sa elaboram o lege separata pentru cresterea si detinerea animalelor de companie. Trebuie sa stiti ca am primit foarte multe reclamatii de la oameni care s-au imbolnavit din cauza animalelor. Apoi, trebuie sa definim care sunt animalele periculoase, si aici ma refer la tigri, vipere, anaconde, elefanti, si care sunt conditiile de detinere a acestora. Pentru ca nu putem accepta ca asemenea animale sa fie crescute in casa, ci trebuie sa existe o minigradina zoologica, in care sa fie asigurate toate conditiile. Vom stipula in lege ca detinerea unei anaconde, de exemplu, constituie fapta penala. Animale potential periculoase sunt anumite rase de caini, pe care oamenii nu vor avea voie sa-i tina fara botnite. Tot animal periculos va fi considerat cel care poate transmite sau infecta cu dejectii habitatul uman. In acest sens, vom interzice detinerea animalelor nedeparazitate. In legatura cu cresterea pasarilor si animalelor in mediul urban, trebuie sa reglementam neaparat si acest aspect. Sectorul 1 este plin de cai si porci, este o mare ferma acolo si nu este normal. Chiar Organizatia Mondiala a Sanatatii atragea atentia ca, daca gripa aviara se va transmite de la pasare la porc, virusul va deveni foarte virulent si periculos, existand riscul transmiterii la om“, ne-a declarat dr. Bogdan Nica, inspector general al Inspectiei Sanitare de Stat.

Claudia Marcu

ZIUA
Monitorizarea sanatatii populatiei, mai la vara

Dotarea medicilor de familie cu aparatura necesara monitorizarii starii de sanatate a populatiei se va face, in cel mai bun caz, in vara acestui an, a declarat sambata, la Tecuci, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. El sustine ca vinovat de intarzierea programului, care trebuia demarat la 1 ianuarie 2007, este Parlamentul. "In sfarsit, Hotararea de Guvern este gata. E la avizari la ministerele respective, si sper ca in doua saptamani sa fie avizata. Cu aproximatie, mai urmeaza intre 100-120 de zile procedurile de licitatie pe care trebuie sa le indeplinim", a spus Nicolaescu.



Intrebat cand va fi rezolvata problema pacientilor care asteapta ani de zile sa obtina o proteza, ministrul a raspuns, initial, ca nu este problema institutiei pe care o conduce, apoi a avansat o data: cel tarziu in 2008, transmite corespondentul Mediafax. "Aceasta intrebare ar trebui adresata Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pentru ca Ministerul Sanatatii nu are nici un atribut in acest sens, din 2005. (...) Dupa modificrea legislativa pe care am propus-o, lista de asteptare la proteze se reduce la un an", a anuntat Nicolaescu. In privinta celor aproximativ 200 de milioane de lei, reprezentand datorii din 2005 neachitate farmaciilor sau furnizorilor de materiale sanitare, Nicolaescu a anuntat ca vor fi achitate in cursul acestui an. Ministrul sustine ca datoriile nu au fost onorate pana acum deoarece i-au fost aduse la cunostinta tarziu si nu au mai putut fi prinse in bugetul pe 2007. (C.P.)
Yüklə 45,16 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin