Gradinița cu Program Prelungit Costesti
Nume si prenume: Rizea Lucia
Sa colectam selectiv deseurile pentru un oras mai verde!
Salut proiectul propus de Primaria Costesti prin care se urmareste marirea spatiului verde. Insa ma intreb ce se va intampla in cativa ani daca aceste parcuri cu vor fi intretinute si curatate permanent? Daca cetatenii nu vor fi educati si in privinta colectarii deseurilor?
Dupa cum bine stiti la romani este o practica sa arunce deseurile pe strada, sa le indese in gardul viu sau sa le lase pe spariul verde. O problema ar fi lipsa unui numar suficient de pubele si specializarea acestora in functie de natura deseurilor. Insa, o problema majora este lipsa de informare si constientizare, precum si crearea unei logistici specializate pentru completarea procesului de la colectare pana la reciclare.
La gradinita la care sunt director le inoculam copiilor obiceiul de a pune separat deseurile in functie de tipul acestora: plastic, metal, hartie, sticla. E complicat pentru ca atunci cand ies din gradinita nu mai pot sa colecteze deseurile selectiv si isi vad parintii cum le arunca pe jos sau le amesteca in acelasi cos de gunoi.
De aceea, propunerea noastra este ca primaria sa puna in parcuri si in zonele circulate din oras pubele de colectare selectiva a deseurilor reciclabile, de tip igloo. Acestea sunt moderne si permit cetateanului sa introduca doar deseurile specificate pe afisele lipite pe acestea. Un set de pubele igloo contine un recipient galben (deseuri din plastic si metal), un recipient albastru (hartie si carton) si un recipient verde (sticla).
In acest sens ne sustine si Legea 211/2011 privind regimul deseurilor care la articolul 17 precizeaza:
“(1) Autoritatile administratiei publice locale au obligatia ca incepand cu anul 2012 sa asigure colectarea separata pentru cel putin urmatoarele tipuri de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla.
(2) Producatorii de deseuri si autoritatile administratiei publice locale au urmatoarele indatoriri:
a) sa atinga, pana in anul 2020, un nivel de pregatire pentru reutilizare si reciclare de minimum 50% din masa totala a cantitatilor de deseuri, cum ar fi hartie, metal, plastic si sticla provenind din deseurile menajere si, dupa caz, provenind din alte surse, in masura in care aceste fluxuri de deseuri sunt similare deseurilor care provin din deseurile menajere“.
Dupa instalarea acestor pubele se pot face campanii de informare si constientizare a cetatenilor din Costesti cu ajutorul elevilor prin actiuni desfasurate chiar in parcuri.
Pe termen lung impactul va fi mare deoarece spatiile verzi si parcurile nu vor fi sufocate cu deseuri si vor fi mentinute curate chiar de cetateni ceea ce va contribui la cresterea calitatii acestoara.
Dostları ilə paylaş: |