ULUSAL ÇELİK YAPI ÖDÜLÜ 2014
ŞARTNAMESİ
1. GENEL
Türk Yapısal Çelik Derneği, Avrupa Yapısal Çelik Birliği (European Convention for Constructional Steelwork-ECCS)’nin iki yılda bir organize ettiği European Steel Design Awards tasarım yarışmalarına 1999 yılından itibaren seçilmiş projeleri göndermeye başlamış, böylece Türk mimar ve mühendislerinin gerçekleştirdikleri çelik yapılar ECCS Ödüllerini almaya başlamışlardır.
Daha önceleri Türkiye Çelik Yapı Tasarım Yarışması olarak düzenlenen ve ECCS’e gönderilecek bir projeji seçmeyi hedefleyen jüri değerlendirmeleri ilk defa 2013 yılında değişik kategorilerde ödüllerin verildiği bir yarışma olarak düzenlenmiş ve Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından “Sektör Ödülleri Töreni” kapsamında üç kategoride birer projeye ulusal ödüller verilmiş, bu projeler arasında jüri tarafından belirlenen biri Milano’da European Steel Design Awards 2013 ödülünü de almıştır.
Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından 2013 yılındaki başarılı deneyim göz önüne alınarak, bu yıl ULUSAL ÇELİK YAPI ÖDÜLÜ 2014 düzenlenmiştir. 2014 yılında; jüri tarafından yapılacak değerlendirmeye istinaden değişik kategorilerde birden fazla projeye Ulusal Çelik Yapı Ödülü verilebilecektir. Ayrıca, ödül alan projelerden biri Ulusal Çelik Yapı Ödülü’ne ilave olarak ECCS tarafından yayımlanacak şartname kriterlerine göre European Steel Design Awards 2015 tasarım ödülüne aday gösterilmeye de hak kazanacaktır.
2. AMAÇ
Bu Ödülün amacı; çeliğin mimari, inşaat, üretim, sürdürülebilirlik ve ekonomi kriterleri açısından avantajlarını ortaya çıkaran seçkin çelik yapı tasarımlarını ödüllendirmek, böylece; yapısal çelik endüstrisini daha rekabetçi ve bilinir hale getirerek yatırımcı, mimar ve mühendislerin çeliğin avantajlarından daha çok yararlanmalarına olanak sağlamaktır.
3. KATILIM KOŞULLARI:
Yarışmaya hangi ülkede inşa edildiğine bakılmaksızın, aşağıdaki koşulları karşılayan çelik yapı projeleri katılabilirler. Katılımcılar; Ulusal Çelik Yapı Ödülü Şartnamesi Hükümlerini aynen kabul ederler.
-
Projenin son üç yıl içinde gerçekleştirilmiş olması ve en geç 31 Mayıs 2015’de işletmeye açılacak olması,
-
Projenin yeni bina veya köprü projesi veya bu yapılara ilişkin yenileme (büyük güçlendirme, tevsii veya iyileştirme) projesi olması,
-
Taşıyıcı sistemin çelik olması,
-
Dünyanın herhangi bir yerinde inşa edilmiş ancak tasarımının, çelik imalatının veya montajının Türk Firmaları tarafından yapılmış olması.
4. PROJEDE ARANACAK NİTELİKLER:
Projelerin değerlendirilmesinde aşağıdaki kriterler esas alınacaktır:
-
Uluslararası alanda kabul gören standartlarda yapılmış olması,
-
Mimari, yapısal tasarım ve inşaat kalitesinin yüksek değerde olması,
-
Çeliğin inşaat, imalat, ekonomi ve mimari avantajını belirgin olarak göstermesi,
-
Çeliğin imajını geliştirmesi,
-
Çelik ve onun çeşitli kullanımlarına ilişkin bilgilerin yaygınlaştırmasına katkıda bulunması ve çeliğin gelişimine dikkat çekmesi,
-
Çelik yapıların sürdürülebilirlik prensiplerine bağlılığı
-
Tüm inşaat sektöründe çeliğin daha çok kullanılması yönünde kullanıcıları, mimarları ve mühendisleri özendirmesi ve çelik sanayinin daha rekabetçi olmasına katkıda bulunması.
5. PROJELERİN TESLİM ŞEKLİ:
a. Başvuru: Proje başvuruları; projenin tarafları olarak kabul edilecek proje yatırımcısı, proje mimarı, statik proje mühendisi ve çelik yapı yüklenicisini / imalatçısının mutabakatını almış bir temsilci tarafından yapılabilir. Başvurular, ekte örneği sunulan ve http://www.tucsa.org web sitesinde yayımlanan Başvuru Formunu elektronik ortamda doldurup göndererek yapılacaktır.
b. Sunum: Eserleri tanıtan 70 x 100 cm boyutunda en çok üç pafta hazırlanacak, yukarıda belirtilen koşullara uygun ve yarışmaya katılacak eserin kapak yazısında aşağıdaki hususlar yer alacaktır:
(1) Projenin adı ve yeri (projeyi sunan firmanın unvanı, adresi, temas edilecek kişi, telefon ve faks numaraları, e-posta adresi).
(2) Statik mühendislik firmasının, mimari büronun, genel yüklenici firmanın ve proje sahibinin isim/unvan ve yeri ile iletişim bilgileri.
c. Projenin Açıklaması: Proje, imalat ve inşaat programının açıklamasını, yapı sisteminin özgün yanlarını, estetik görüşleri ve “Md.4. Projede Aranacak Nitelikler” kapsamındaki diğer bilgilere ilişkin açıklamaları içerecektir.
d. Fotoğraflar: Projesi yarışmaya katılan yapının içeriden ve dışarıdan çekilmiş en az 12 fotoğrafı (300 dpi çözünürlük, 16x24 .jpg veya .tif formatında) da yukarıda belirtilen paftalarla birlikte elektronik ortamda (CD-ROM) teslim edilecektir. Fotoğraflar yapının iç ve dış görünümlerini yansıtacak, her resim elektronik ortamda açıklayıcı isim / başlık ile kaydedilecektir.
e. Çizimler: Vaziyet planı, kesitler ve tipik kat planını içeren çizimleri kapsayacaktır. Ayrıca, yapı bütünlüğünü, detay yapı ilişkisini veren en az bir sistem detayı dahil tipik ve yaratıcı detaylar da gösterilecektir. Tüm çizimler elektronik ortamda (600 dpi çözünürlük, 16x24 .jpg veya .tif veya yüksek çözünürlükte .pdf formatında) aynı zamanda A4 boyutuna küçültülmüş olarak da verilecektir.
f. CD-ROM: Yarışmaya katılan eserlerin 5 dakikayı geçmeyen PowerPoint sunumları Türkçe olarak hazırlanacaktır.
6. SEÇİCİ JÜRİ:
Seçici Jüri aşağıdaki 7 üyeden oluşmaktadır.
Dr. Selçuk İZ, İnş. Y. Müh.
Yaşar MARULYALI, Y.Müh. Mimar
Cem SORGUÇ, Mimar
Prof. Dr. Hasan ŞENER, İstanbul Teknik Üniversitesi (Jüri Başkanı)
Prof. Dr. Ayhan USTA, Yüksek Mimar, Kültür Üniversitesi
Yard. Doç. Dr. Selim VELİOĞLU, İstanbul Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Nesrin YARDIMCI, Yeditepe Üniversitesi
Jüri Raportörü: Dr. Berna AYDÖNER
7. YARIŞMA TAKVİMİ:
Yarışmanın İlanı: 21 Temmuz 2014
Son Başvuru Tarihi (1): 07 Kasım 2014
Proje Teslim Tarihi (2): 11 Kasım 2014
Jüri Değerlendirme Toplantısı: 12-14 Kasım 2014
Sonuçların Açıklanması: 14 Kasım 2014
Ödül Töreni: (3)
Notlar:
(1) Yukarıdaki vasıflara uygun eser sahibi olup yarışmaya katılmak isteyenler; web sitesinde yayımlanacak Başvuru Formunu elektronik ortamda doldurup 07 Kasım 2014 gece yarısına kadar göndereceklerdir. Başvuruyu yapan kişi, proje yatırımcısının, proje mimarının, statik proje mühendisinin, çelik yapı yüklenicisinin mutabakatını aldıktan sonra bu formu doldurabilir.
(2) Başvurusunu yapanlar; eserlerini yukarıda belirtilen koşullara uygun şekilde hazırlayarak, 11 Kasım 2014 Cuma saat 10.00-17.00 arasında Dernek Merkezine elden teslim edeceklerdir.
(3) 15. Yapısal Çelik Günü’nde yapılacak Sektör Ödülleri kapsamında gerçekleştirilecek Ödül töreninin yeri ve zamanı ayrıca bildirilecektir.
(4) ECCS’e gönderilecek projelerle ilgili hususlar European Steel Design Awards 2015 şartnamesinin ECCS tarafından yayımlanmasından sonra ayrıca bildirilecektir.
9. DEĞERLENDİRME VE SONUÇLARIN DUYURULMASI
a. Zamanında başvurusu yapılan ve materyalleri gönderilen projeler, yukarıda Altıncı Madde’de açıklanan seçici jüri heyeti tarafından yukarıda 3. ve 4. Maddelerde belirtilen ölçütler açısından değerlendirilecek ve yarışma kategorilerinde ödül almaya değer projeler belirlenecektir.
b. Değerlendirme sonuçları, yarışmacılara e-posta ile bildirilecek, http://www.tucsa.org web sitesinde, Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından ayda bir yayımlanan e-bülten ve üç ayda bir yayımlanan Çelik Yapılar dergisinde yayımlanacaktır. Bu konuda diğer basın yayın mecralarına da Basın Bildirileri gönderilecektir.
c. Yarışma sonrasında, gerekli olanaklar yaratıldığı takdirde, yarışmaya katılan tüm projeleri içeren bir kitapçık yayımlanması planlanmaktadır.
d. Konunun yaygın şekilde kamuoyu ile paylaşılabilmesi amacıyla, Ulusal Çelik Yapı Ödülü 2014 ödülleri, düzenlenecek bir törenle sahiplerine verilecektir. Törenin yeri ve tarihi ayrıca ilan edilecektir.
e. 2014 yılında, kategorilerinde birinci olan çelik yapı projeleri arasından, Jüri tarafından seçilecek bir proje Avrupa Yapısal Çelik Birliği (ECCS)’nin organize ettiği European Steel Design Awards (SDA) 2015 tasarım yarışmasına katılmaya hak kazanacaktır. ECCS Üyesi ülkelerden önerilecek bu projelerden ödüle değer bulunan projeler, 15 Eylül 2015 tarihinde İstanbul’da yapılacak ECCS yıllık toplantıları kapsamında geçekleştirileceği bildirilen European Steel Design Awards 2015 töreninde ödüllerini alacaklardır.
10. YAYIN VE TELİF HAKKI:
a. Yarışmaya katılan eserlerin sorumlusu eser sahipleridir.
b. Yarışmacılar, bu yarışmaya sundukları resimlerin ve tüm materyalin TUCSA web sitesinde, sunumlarında ve yayınlarında kullanılması, düzenleyeceği proje sergilerinde sergilenmesi hakkını da herhangi bir bedel talep etmeksizin Türk Yapısal Çelik Derneği’ne devretmeyi kabul eder. Yarışmayı kazanıp, ECCS’e gönderilecek projeye ait fotoğrafların ve materyalin yukarıda belirtilen tüm kullanım hakkı aynı şekilde ECCS’e de devredilmiş sayılır.
11. DANIŞMA VE İLETİŞİM:
Yarışma ile ilgili sorular için; Jüri Raportörü ve Teknik Md. Dr. Berna AYDÖNER
(E-posta: berna@tucsa.org, tucsa@tucsa.org)
(Mobil: 0535-319 1112)
Genel hususlar ve proje teslimi için; Dernek Müdürü Nur ÖZKAN
(E-posta: nur@tucsa.org, tucsa@tucsa.org)
(Mobil: 0542-363 3992)
Türk Yapısal Çelik Derneği Altunizade Mah. Bayramağa Sok. No: 16
34662 Üsküdar / İstanbul (T: 0216-474 3135)
Eser sahibi tasarımcılara, yapımcılara, inşaat sektörüne ve ülkemize prestij kazandıracak bu yarışmaya katılımınızı bekliyoruz.
TÜRK YAPISAL ÇELİK DERNEĞİ
YÖNETİM KURULU
EK: Türkiye Çelik Yapı Tasarım Yarışması Başvuru Formu (TUCSA web sitesinde yayınlanacaktır.)
Türk Yapısal Çelik Derneği / Turkish Constructional Steelwork Association (TUCSA)
Altunizade. Bayramağa Sok. No: 16 Üsküdar 34662 İstanbul/Türkiye
Tel: +90 (0)216 474 3135, Faks:+90 (0)216 474 3388, e-mail: tucsa@tucsa.org, http://www.tucsa.org
Dostları ilə paylaş: |