Schimbările climatice: Comisarul Dimas recomandă lansarea negocierilor privind un acord global post-Kyoto



Yüklə 48,42 Kb.
tarix17.01.2019
ölçüsü48,42 Kb.
#98267


IP/07/192

Bruxelles/Washington, 15 februarie 2007



Schimbările climatice: Comisarul Dimas recomandă lansarea negocierilor privind un acord global post-Kyoto

Cu ocazia celei de a doua aniversări a intrării în vigoare a Protocolului de la Kyoto, aniversare care va avea loc mâine, Comisarul european pentru mediu, Dl Stavros Dimas a invitat comunitatea internaţională la începerea imediată a negocierilor privind un tratat cuprinzător, la nivel mondial, asupra schimbărilor climatice, care să fie o continuare a Protocolului de la Kyoto după ce obiectivele acestuia vor fi expirat în 2012. Până mâine, Comisarul Dimas se află la Washington pentru a purta o serie de discuţii cu înalţi funcţionari guvernamentali ai SUA şi cu membri ai Congresului, pe tema viitoarelor măsuri la nivel mondial privind schimbările climatice şi a altor probleme legate de mediu. Cu ocazia aniversării Protocolului de la Kyoto, Comisia găzduieşte la Bruxelles o reuniune a specialiştilor meteorologi şi a prezentatorilor europeni de previziuni meteorologice, în cadrul campaniei sale de sensibilizare a indivizilor cu privire la modul în care fiecare dintre noi poate contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Comisarul Dimas a declarat: „Participarea Statelor Unite şi a principalelor ţări responsabile pentru emisiile de gaze reprezintă un factor decisiv. Grava ameninţare pe care o presupun schimbările climatice are implicaţii la nivel global şi doar o soluţie de aceeaşi anvergură poate determina evitarea acesteia. Constat cu satisfacţie că în SUA se intensifică interesul pentru utilizarea schimbului de drepturi de emisie ca şi instrument esenţial pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, soluţie pe care o aplicăm deja în Europa.

Protocolul de la Kyoto marchează o primă etapă fundamentală pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, însă sunt necesare reduceri mult mai consistente pentru a evita atingerea unor niveluri periculoase ale schimbărilor climatice care ar putea avea un uriaş impact economic, social şi asupra mediului pentru întreaga umanitate. În funcţie de noile previziuni alarmante privind încălzirea globală, formulate la începutul acestei luni de Comitetul interguvernamental pentru schimbările climatice, comunitatea internaţională trebuie să lanseze negocieri urgente privind un acord global cuprinzător şi riguros care să fie o continuare a Protocolului de la Kyoto.”

Comisarul Dimas a adăugat: „În contextul pachetului de măsuri privind schimbările climatice şi energia, prezentat la 10 ianuarie, Comisia Europeană a preluat iniţiativa pentru a arăta acţiunile care trebuie întreprinse. Următoarea etapă fundamentală vizează ţările dezvoltate care, până în 2020, trebuie să-şi reducă emisiile cu 30 % faţă de nivelul din 1990. De asemenea, ţările în curs de dezvoltare trebuie să înceapă să-şi limiteze creşterea emisiilor în funcţie de posibilităţile lor în acest sens. Acest obiectiv ambiţios se poate realiza la costuri accesibile, fiind indispensabil în cazul în care dorim să avem o şansă în limitarea încălzirii globale la cel mult 2° C peste nivelul temperaturii din perioada preindustrială.

Ştiinţa consideră că depăşirea pragului de 2° C creşte în mod drastic riscul unor schimbări ireversibile şi chiar catastrofale. Pentru bunăstarea viitoarelor generaţii, nu putem permite acest lucru.

În cursul vizitei sale la Washington, Comisarul Dimas precizează ideile incluse în pachetul integrat de iniţiative privind schimbările climatice şi energia, prezentat luna trecută de Comisie (a se vedea IP/07/29). Acest pachet de iniţiative vizează intensificarea luptei împotriva schimbărilor climatice la nivel mondial, creşterea securităţii energetice şi a competitivităţii Uniunii Europene.

Prin obiectivele şi propunerile de acţiune concrete prezentate, pachetul de iniţiative a generat un nou elan în dezbaterile de pregătire a terenului pentru un nou acord global privind schimbările climatice. Comisia doreşte ca aceste dezbateri să se reflecte imediat în lansarea negocierilor concrete.

Reuniunea specialiştilor meteorologi

În contextul campaniei de sensibilizare „Voi ţineţi sub control schimbările climatice” iniţiată de Comisie, peste 45 de specialişti meteorologi şi prezentatori de televiziune de previziuni meteorologice din întreaga Uniune Europeană se reunesc mâine la sediul Berlaymont din Bruxelles al Comisiei. În calitate de experţi în probleme climatice şi de personalităţi media în ţările lor de origine, prezentatorii de televiziune de previziuni meteorologice beneficiază de o poziţie avantajoasă pentru a contribui la realizarea obiectivelor campaniei de sensibilizare a publicului asupra schimbărilor climatice şi pentru a ilustra modul în care indivizii pot contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceştia sunt invitaţi să constituie o reţea pentru susţinerea acestor obiective.

Reuniunea va fi deschisă de Directorul General pentru Mediu al Comisiei, Dl Mogens Peter Carl. Printre vorbitori figurează şi Dl Jerry Lengoasa, Secretar General Adjunct al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, precum şi doi autori eminenţi ai celui de al patrulea Raport de evaluare al Comitetului interguvernamental pentru schimbările climatice, Dl profesor Stefan Rahmstof de la Institutul de cercetare a impactului asupra climei din Potsdam (Germania) şi Dl profesor Pavel Kabat de la Universitatea şi Centrul de cercetare din Wageningen (Ţările de Jos).

Campania vizează să insufle indivizilor un simţ de responsabilitate personală prin furnizarea unor sfaturi practice privind modul în care fiecare dintre noi poate contribui la reducerea emisiilor prin gesturi simple, precum instalarea unor lămpi cu un consum redus de energie şi reciclarea deşeurilor. Campania recurge la numeroase instrumente de comunicare, precum televiziunea, campanii publicitare online şi exterioare, o pagină de Internet specializată şi programe şcolare speciale.

Anexa include lista participanţilor la reuniune. Pentru interviuri, vă rugăm să contactaţi Edelman public relations, la tel nr. 02 227 61 78, E-mail: tom.o'connell@delman.com

A se vedea MEMO/07/58

Iniţiative UE privind schimbările climatice

http://ec.europa.eu/environment/climat/home_en.htm

Campania „Voi ţineţi sub control schimbările climatice”



http://ec.europa.eu/environment/climat/campaign/index.htm

Anexă

PARTICIPANTS LIST

Country

Meteorologist

Information

Austria

Marcus Wadsak

weather presenter, ORF national TV, trained meteorologist

Andreas Jäger

Weather Presenter /Editor

Belgium

Jill Peeters

weather presenter at VTM, commercial TV - meteorologist Flemmish TV

Jean-Charles Beaubois

weather presenter at RTBF, French speaking TV

Bulgaria

Mincho Dosev Praznikov

leading meteorologist

Ivaylo Slavov

meteorologist, TV Met

Czech Republic

Tatana Mikova

weather presenter at CT1, national TV station, trained meteorologist

Denmark

Ditte Falkenberg

TV weather presenter, meteorologist

Jesper Theilgaard

TV weather presenter, meteorologist

Estonia

Annely Adermann

weather presenter, now spokesperson TV3

Finland

Matti Eerikäinen

Meteorologist, Channel four Finland

France

Evelyne Dheliat

weather presenter at TF1

Marina Raibaldo

weather presenter at FR 3

Fabienne Amiach

weather presenter at FR 3

Germany

Inge Niedek

meteorologists with ZDF German TV

Dieter Walch

meteorologists with ZDF German TV

Maxi Biewer

weather presenter, RTL Television GmbH

Greece

Chalkis Vasileios

Hellenic National Meteorological Service

Dimitrios Ziakopoulos

Hellenic National Meteorological Service

Hungary

András Reisz

weather presenter at MTV

Ireland

Nuala Carey

TV weather presenter, RTE

Gerald Fleming

Chairman of the Public Weather Services Group in (WMO )

Italy

Luca Mercalli

chairman of the Italian Metereologist Society

Andrea Giuliacci

weather presenter Italia 1

Lithuania

Arūnas Bukantis

Head of the Hydrology and Climatology Department of the Faculty of Natural Sciences, Vilnius University

Naglis Šulija

TV weather presenter, press meteorologist

Netherlands

Peter Timofeeff

weather presenter RTL4

Poland

Katarzyna Trzaskalska

meteorologist , TV1

Jaroslaw Kret

weather presenter, TVP1

Tomasz Zubilewicz

meteorologist, TVN




Portugal

Teresa Abrantes

meteorologist, National Meteorological Institute

José Peso

meteorologist, National Meteorological Institute

Patrícia Marques

meteorologist, National Meteorological Institute

Romania

Dr. Elena Cordoneanu

weather presenter,REALITATEA TV, Bucharest

Florin Busuioc

weather presenter Pro TV, Romania

Slovakia

Peter Jurcovic

weather presenter, radio stations and TVTA3

Dr Milan Lapin

renowned climate change expert

Spain

Manuel Toharia

 

Tomàs Molina

Chief Meteorologist Televisió de Catalunya; Chairman International Association of Broadcast Meteorology IABM

Abel Flores Famades

Meteorologist, Canal Meteo

José A. Maldonado

TVE, meteorologist

Sweden

Martin Hedberg

meteorologist and weather person Sveriges Television

Par Holmgren

meteorologist and weather person Sveriges Television

Slovenia

Tanja Cegnar

Pres. Slovenian Meteorological Society

UK

Michael Fish

Ex BBC Weather Presenter, Meteorologist

John Teather

Director of The Weather People Ltd., founder and former editor of the BBC Weather Centre; Secretary of the International Association

Bill Giles OBE

Director of The Weather People Ltd., founder and former Chief Broadcast Meteorologist at the BBC Weather Centre; Publications Secretary of the International Association

Francis Wilson

weather presenter, Sky News



Yüklə 48,42 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin