Secțiunea 1 Titlul prezentului proiect de act normativ hotăRÂre privind achiziția studiilor de fezabilitate destinate construirii unor noi locuri de detenție în sistemul administrației penitenciare



Yüklə 53,02 Kb.
tarix12.01.2019
ölçüsü53,02 Kb.
#96063


NOTĂ DE FUNDAMENTARE



Secțiunea 1

Titlul prezentului proiect de act normativ
HOTĂRÂRE

privind achiziția studiilor de fezabilitate

destinate construirii unor noi locuri de detenție în sistemul administrației penitenciare

Secțiunea a 2 – a

Motivul emiterii actului normativ

1. Descrierea situației actuale

Administrația Națională a Penitenciarelor este o instituție publică de interes național care contribuie la asigurarea apărării, ordinii publice și a securității naționale prin organizarea pazei, escortării, însoțirii, supravegherii și aplicării regimului de executare a pedepselor și măsurilor privative de libertate care se execută în centrele de arestare preventivă și în secțiile speciale de arestare preventivă, prin organizarea activităților de reintegrare socială a deținuților, persoanelor internate și arestate preventiv, precum și prin activități de prevenire a criminalității și terorismului în mediul penitenciar, desfășurate potrivit legii.

Garantarea siguranței locului de deținere este una din responsabilitățile sistemului administrației penitenciare, în vederea asigurării unui mediu de deținere sigur, care să respecte demnitatea persoanelor private de libertate.

Menținerea și dezvoltarea infrastructurii sistemului administrației penitenciare s-a realizat în principal prin preluarea unor imobile de la alte instituții, prin construirea de unități penitenciare noi (în anul 2000 - 4 unități penitenciare noi, în anul 2001 - o unitate penitenciară centru reeducare și în anul 2003 – o unitate spital penitenciar) și prin modernizarea celor existente. Investițiile au fost asigurate din fonduri publice, fondurile alocate fiind însă limitate. Proiectele investiționale prioritare propuse spre finanțare au fost incluse în Strategia sistemului administrației penitenciare pe perioada 2015-2020, program ce cuprinde eșalonarea acestora pe mai mulți ani.

Atingerea standardelor europene pentru penitenciare, pe care România și le-a însușit și asumat, presupune sporirea capacității de cazare în ansamblul sistemului.

În acest sens, arătăm că, în vederea respectării recomandărilor Comitetului European pentru Prevenirea Torturii (CPT) și ale dispozițiilor Ordinului ministrului justiției nr. 2.772/2017 pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate, este necesară asigurarea unei suprafețe aferentă unei persoane private de libertate pentru cazarea în comun de cel puțin 4 m2 și, respectiv, de 6 m2 pentru cazarea individuală, capacitatea de cazare a sistemului penitenciar fiind limitată, în prezent, la un număr de 18.551 locuri de cazare.

Având în vedere faptul că la data de 17.07.2018 la nivelul sistemului administrației penitenciare erau în custodie 22.394 deținuți, rezultă un deficit de 3.843 locuri raportat la spațiul individual de 4 m2, acesta reprezentând un prim argument în vederea atingerii obiectivului propus.

Infrastructura sistemului administrației penitenciare, dezvoltată înainte de anul 1989, nu corespunde standardelor prevăzute de Consiliul Europei. Aducerea sistemului penitenciar romanesc la aceste standarde implică un proces de durata, realizat cu costuri semnificative.

Un factor determinant pentru crearea unor condiții de detenție corespunzătoare îl constituie și numărul mare de hotărâri și decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate împotriva statului român, al căror obiect îl constituie condițiile de detenție, majoritatea referindu-se la condițiile de cazare.

Cu titlu exemplificativ, în cursul anului 2017, conform comunicărilor transmise Administrației Naționale a Penitenciarelor de către Ministerul Finanțelor Publice, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a soluționat prin hotărâri și decizii un număr total de 378 cereri, prin care au fost acordate despăgubiri persoanelor custodiate în sistemul penitenciar, pentru condițiile de detenție în care au fost cazate, în valoare de 2.296.451 Euro.

În contextul preocupărilor vizând combaterea fenomenului de supraaglomerare, precum și pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție, la data de 17.01.2018 Guvernul României a aprobat Memorandumul cu tema “Calendarul de măsuri 2018-2024 pentru soluţionarea supraaglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, în executarea hotărârii-pilot Rezmiveș şi alţii împotriva României, pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la 25 aprilie 2017.

Planul este structurat pe perioada 2018-2024, după cum urmează:



Etapa I: 2018 – locuri noi de cazare – 316, locuri modernizate – 500;

S-au avut în vedere identificarea spațiilor și locurilor a căror destinație poate fi schimbată în locuri de cazare, prin lucrări de intervenție/reparații curente/modernizare și finalizarea lucrărilor începute în anii precedenți. Locurile noi de cazare vor fi date în folosință la următoarele penitenciare: Giurgiu (30), Găești (96), Deva (70), Codlea (80), Târgu Jiu (40), iar cele modernizate la Deva (500).



Etapa II: 2020 – locuri noi de cazare – 44;

S-a avut în vedere continuarea activităților de realizare de locuri noi de cazare, începerea și finalizarea unor obiective demarate anterior anului 2020. Locurile noi de cazare vor fi date în folosință la Penitenciarul Târgu Jiu (44).



Etapa III: 2021 – locuri noi de cazare – 508, locuri modernizate – 85;

Locurile noi de cazare vor fi date în folosință la următoarele penitenciare: Craiova – Secția exterioară Ișalnița (80), Focșani (118), Constanța-Poarta Albă – Secția exterioară Valu lui Traian (80), Ploiești – Secția exterioară Moara Nouă (80), Centrul de detenție Brăila-Tichilești (150), iar modernizate: Spital Târgu Ocna (85).



Etapa IV: 2022 – locuri noi de cazare – 3997, locuri modernizate – 666;

Locurile noi de cazare vor fi date în folosință la următoarele penitenciare: Aiud (200), Baia-Mare (420), Botoșani (400), Deva (250), Mioveni (120), Galați (186), Gherla (300), Găești (96), Pelendava (325), Ploiești – Secțiile exterioare Movila Vulpii (150), Târgu Mureș (210), Vaslui (210), Ploiești-Târgșorul Nou (90), Centrul Educativ Târgu Ocna (65), Spital Târgu Ocna (75) și modernizate Constanța - Poarta Albă (486), Mioveni (180) și Penitenciarul Unguriu (900).



Etapa V: 2023 – locuri noi de cazare – 2730;

Locurile noi de cazare vor fi date în folosință la următoarele penitenciare: Bistrița (600), Mioveni (190), Iași (600), Constanța - Poarta Albă (300), Timișoara - Secția exterioară Buziaș (300), Ploiești Târgșorul Nou (240) și Penitenciarul P47-Berceni (500).



Etapa VI: 2024 – locuri noi de cazare – 500 – Penitenciarul P47-Berceni (500).

Precizăm faptul că realizarea locurilor noi de detenție la Penitenciarul Bistrița, județul Bistrița – Năsăud, Penitenciarul Botoșani, județul Botoșani, Penitenciarul Galați, județul Galați, Penitenciarul Gherla, județul Cluj, Penitenciarul Iași, județul Iași, Penitenciarul Mioveni, județul Argeș, Penitenciarul Constanța – Poarta Albă, județul Constanța și Penitenciarul Târgu Jiu, județul Gorj este cuprinsă în Memorandumul mai sus amintit.

În conformitate cu Calendarul de măsuri 2018 - 2014, aprobat prin Memorandumul mai sus amintit, în urma finalizării lucrărilor de execuție, la penitenciarele precizate vor fi date în funcțiune 2.130 locuri noi de detenție, astfel: Penitenciarul Bistrița – Pavilion detenție – 500 locuri, Penitenciarul Botoșani – Pavilion detenție + punct primire deținuți – 80 locuri, Penitenciarul Galați – Pavilion A primire deținuți, carantină, vizite și infirmerie – 34 locuri, Penitenciarul Galați – Pavilion B - Corp detenție + curți plimbare – 152 locuri, Penitenciarul Gherla – Pavilion detenție nr. 4 – 300 locuri, Penitenciarul Iași – Sector nou deținere – 600 locuri, Penitenciarul Mioveni – Secție detenție – 120 locuri, Penitenciarul Constanța - Poarta Albă – 300 locuri, Penitenciarul Târgu Jiu – Transformare magazie gospodărie agro-zootehnică în spații detenție și realizare rețea de canalizare – 44 locuri.

Pentru toate aceste obiective de investiții au fost avizate notele conceptuale și temele de proiectare în Consiliul Tehnico – Economic al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Este de menționat faptul că, potrivit Regulii nr. 4 din Recomandarea Comitetului de Miniștri ai Statelor Membre, cu privire la Regulile Penitenciare Europene Rec(2006)2, condițiile de detenție care încalcă drepturile omului nu pot fi justificate prin lipsa de resurse, iar potrivit regulii 18.1 spațiile de detenție, în special cele destinate cazării deținuților pe timpul nopții, trebuie să respecte demnitatea umană și intimitatea, și să întrunească standardele minime sanitare și de igienă, ținându-se cont de condițiile climatice și, în special, de suprafața de locuit, volumul de aer, iluminare, sursele de încălzire și ventilație.

Conform Programului de Investiții Publice 2018 – 2021, Administrația Națională a Penitenciarelor nu are prevăzute toate fondurile bugetare necesare realizării acestor obiective de investiții. În acest sens este necesară promovarea prezentei hotărâri de guvern, devenind astfel incidente prevederile art. 43 alin. (6) lit. b) și alin.(7) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.



2. Schimbări preconizate

Pentru asigurarea misiunii sistemului administrației penitenciare ca serviciu public responsabil cu aplicarea regimului de detenție și cu asigurarea intervenției recuperative, în condiții care garantează respectarea demnității umane, facilitând responsabilizarea și reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate și contribuind la creșterea gradului de siguranță a comunității și menținerea ordinii publice, este necesară construirea de noi locuri de cazare.

Astfel, prin prezenta hotărâre a Guvernului se autorizează Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziția studiilor de fezabilitate destinate realizării de locuri noi de detenție în sistemului administrației penitenciare.


3. Alte informații

Nu au fost identificate.



Secțiunea a 3-a

Impactul socio-economic al proiectului de act normativ

1. Impact macro-economic

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect



11. Impactul asupra mediului concurențial și domeniului ajutoarelor de stat:

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect



2. Impact asupra mediului de afaceri

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect



21.Impactul asupra sarcinilor administrative

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect



22.Impactul asupra întreprinderilor mici și mijlocii

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect



3. Impact social

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect



4. Impact asupra mediului

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect



5. Alte informații

Nu sunt


Secțiunea a 4-a

Impactul financiar asupra bugetului general consolidat,

atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât și pe termen lung (pe 5 ani)

Proiectul de act normativ nu are impact asupra bugetului general consolidat.



- în mii lei (RON) -

Indicatori

Anul curent

Următorii patru ani

Media pe cinci ani

1

2

3

4

5

6

7

1. Modificări ale veniturilor bugetare, plus/minus, din care:

a) buget de stat, din acesta:



  1. impozit pe profit

  2. impozit pe venit

b) bugete locale

  1. impozit pe profit

c) bugetul asigurărilor sociale de stat:

  1. contribuții de asigurări



















2. Modificări ale cheltuielilor bugetare, plus/minus, din care:

a) buget de stat, din acesta:



  1. cheltuieli de personal

  2. bunuri și servicii

b) bugete locale:

  1. cheltuieli de personal

  2. bunuri și servicii

c) bugetul asigurărilor sociale de stat:

  1. cheltuieli de personal

  2. bunuri și servicii

3. Impact financiar, plus/minus, din care:

a) buget de stat

b) bugete locale




















4. Propuneri pentru acoperirea creșterii cheltuielilor bugetare



















5. Propuneri pentru a compensa reducerea veniturilor bugetare



















6. Calcule detaliate privind fundamentarea modificărilor veniturilor și/sau cheltuielilor bugetare



















7. Alte informații

.


Fondurile necesare efectuării cheltuielilor pentru achiziția studiilor de fezabilitate mai sus-menționate au fost incluse în bugetul aprobat Administrației Naționale a Penitenciarelor; prin urmare nu există impact financiar suplimentar asupra bugetului de stat.

Secțiunea a 5-a

Efectele proiectului de act normativ asupra legislației în vigoare

1. Măsuri normative necesare pentru aplicarea prevederilor proiectului de act normativ (acte normative în vigoare ce vor fi modificate sau abrogate, ca urmare a intrării în vigoare a proiectului de act normativ):

a) acte normative care se modifică sau se abrogă ca urmare a intrării în vigoare a proiectului de act normativ;

b) acte normative ce urmează a fi elaborate în vederea implementării noilor dispoziții.

11. Compatibilitatea proiectului de act normativ cu legislația în domeniul achizițiilor publice

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect



2. Conformitatea proiectului de act normativ cu legislația comunitară în cazul proiectelor ce transpun prevederi comunitare:

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect



3. Măsuri normative necesare aplicării directe a actelor normative comunitare

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect



4. Hotărâri ale Curții de Justiție a Uniunii Europene

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect



5. Alte acte normative și/sau documente internaționale din care decurg angajamente, făcându-se referire la un anume acord, o anume rezoluție sau recomandare internațională ori la alt document al unei organizații internaționale:

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect



6. Alte informații

Nu sunt.


Secțiunea a 6-a

Consultările efectuate în vederea elaborării proiectului de act normativ

1. Informații privind procesul de consultare cu organizațiile neguvernamentale, institute de cercetare și alte organisme implicate

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect



2. Fundamentarea alegerii organizațiilor cu care a avut loc consultarea precum și a modului în care activitatea acestor organizații este legată de obiectul proiectului de act normativ

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect.



3. Consultările organizate cu autoritățile administrației publice locale, în situația în care proiectul de act normativ are ca obiect activități ale acestor autorități, în condițiile Hotărârii Guvernului nr.521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect.



4. Consultările desfășurate în cadrul consiliilor interministeriale în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.750/2005 privind constituirea consiliilor interministeriale permanente

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect



5. Informații privind avizarea de către:

a) Consiliul Legislativ

b) Consiliul Suprem de Apărare a Țării

c) Consiliul Economic și Social

d) Consiliul Concurenței

e) Curtea de Conturi

Proiectul va fi supus avizului Consiliului Legislativ.



6. Alte informații

Nu sunt.


Secțiunea a 7-a

Activități de informare publică privind elaborarea

și implementarea proiectului de act normativ

1.Informarea societății civile cu privire la necesitatea elaborării proiectului de act normativ

Proiectul a fost publicat pe pagina de internet a Ministerului Justiției, în conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, cu completările ulterioare.




2. Informarea societății civile cu privire la eventualul impact asupra mediului în urma implementării proiectului de act normativ, precum și efectele asupra sănătății și securității cetățenilor sau diversității biologice

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect.



3. Alte informații

Nu sunt


Secțiunea a 8-a

Măsuri de implementare

1. Măsurile de punere în aplicare a proiectului de act normativ de către autoritățile administrației publice centrale și/sau locale - înființarea unor noi organisme sau extinderea competențelor instituțiilor existente

Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect.



2. Alte informații

Nu sunt.



Față de cele prezentate, a fost elaborat prezentul proiect de hotărâre a Guvernului privind achiziția studiilor de fezabilitate destinate construirii unor noi locuri de detenție în sistemul administrației penitenciare, pe care, dacă sunteţi de acord, vă rugăm să-l adoptaţi.


Ministrul justiției

Tudorel TOADER

Avizăm favorabil:
Ministrul Finanțelor Publice

Eugen Orlando TEODOROVICI



Yüklə 53,02 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin