KONYA TİCARET ODASI
SENEGAL CUMHURİYETİ
ÜLKE RAPORU
Dış Ticaret Servisi
Eylül 2013
İÇİNDEKİLER
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL BİLGİLER
1.1. Ülke Kimliği 3
1.2. Genel Bilgiler 4
1.2.1. Coğrafi Konum 4
1.2.2. Siyasi ve İdari Yapı 4
1.2.3. Doğal Kaynaklar ve Çevre 4
1.3. Genel Ekonomik Durum 5
1.3.1. Ekonomik Yapı 5
İKİNCİ BÖLÜM
SEKTÖRLER
2.1. Sektörler 7
2.1.1. Tarım ve Hayvancılık 7
2.1.2. Sanayi 8
2.1.3. Turizm 8
2.1.4. Ulaştırma ve Telekomünikasyon Altyapısı 9
2.1.5. Enerji 9
ÜÇÜNÇÜ BÖLÜM
DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR
3.1. Doğrudan Yabancı Yatırımlar 10
3.1.1. Doğrudan Yabancı Yatırımların Görünümü 10
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
DIŞ TİCARET
4.1. Dış Ticaret 11
4.1.1. Genel Durum 11
4.1.2. Ülkenin Dış Ticareti 11
4.1.3. İhracatında Başlıca Ürünler 12
4.1.4. İthalatında Başlıca Ürünler 12
4.1.5. Başlıca Ülkeler İtibari İle İhracatı 13
4.1.6. Başlıca Ülkeler İtibari İle İthalatı 13
BEŞİNCİ BÖLÜM
TÜRKİYE İLE TİCARET
5.1. Türkiye İle Ticaret 15
5.1.1. Genel Durum 15
5.1.2. Türkiye - Senegal Dış Ticaret Değerleri 15
5.1.3. Türkiye’nin Fasıllar Bazında Senegal’e İhracatı 15
5.1.4 Türkiye’nin Fasıllar Bazında Senegal’e İthalatı 16
5.1.5. İki Ülke Arasındaki Anlaşma ve Protokoller 17
ALTINCI BÖLÜM
KONYA İLE TİCARET
6.1. Konya İle Ticaret 18
6.1.1. Konya’nın 2012 Yılında Senegal’e Yapmış Olduğu İhracat Kalemleri 18
6.1.2. Konya-Senegal Yıllara Göre İthalat ve İhracat Rakamları 18
BİRİNCİ BÖLÜM
SENEGAL HAKKINDA GENEL BİLGİLER
-
ÜLKE KİMLİĞİ
Resmi Adı : Senegal Cumhuriyeti
Yönetim Biçimi : Başkanlık Tipi Cumhuriyet
Cumhurbaşkanı : Macky Sall
Başbakan : Aminata Touré
Başkent : Dakar
Nüfus : 13,711,597 (2009 tahmini)
Yüzölçümü : 196722 km²
Din : Müslüman %92, yerel inançlar %6, Hıristiyan %2
Diller : Fransız (resmi), Wolof, Pulaar, Jola, Mandinka
-
GENEL BİLGİLER
-
Coğrafi Konum:
Senegal Orta Afrika’nın batısında Atlas Okyanusu kıyısında Gineua-Bisse ve Moritanya arasında yer alır. Toplam 196 bin km2 yüzölçümü ile 531 km kıyı uzunluğuna sahiptir. Başkent Dakar Cape Verde Penisulası’nda Atlas Okyanusu kıyısındadır. Senegal Afrika ülkeleri arasında en çok Batılılaşmış ülkedir. Komşu ülkeler; Moritanya, Mali, Gambiya, Gine ve Gine-Bisseau şeklindedir. Gambiya Senegal tarafından çevrelenmiş bir ülke olup, sınır doğuya doğru Gambiya nehri boyunca 300 km devam eder.
Senegal’de yarı-tropik bir iklim bulunur. Kuzey-doğu ve güney-batıdan esen rüzgarların durumuna bağlı olarak kuru ve açık bir hava ile nemli geçen mevsimler yaşanabilmektedir. Yıllık yağış miktarı 600 mm’yi geçmez. Yağış mevsiminde en fazla sıcaklık 27oC’dir. Yağmur alan bölge güney kesimleri olup, yıllık yağış miktarı 1500 mm’yi geçebilir. Haziran-Ekim ayları arası en kurak mevsimlerdir. Aralık-Ocak ayları hava daha kuru ve serindir. Fakat sıcaklık 17oC’nin altına pek düşmez. Kıyı şeridi iç kesimlere göre daha serindir.
-
Siyasi ve İdari Yapı:
Senegal bağımsızlığını 4 Nisan 1960 tarihinde Fransa’dan kazanmıştır. Ülkede çok partili laik cumhuriyet yönetimi bulunmaktadır. Parlementosu iki bölümden oluşmakta, güçlü bir başkanlık sistemi bulunmakta ve yargı yönetimden ayrılmış durumdadır.
Yönetimde Afrika ülkeleri arasında eşine nadiren rastlanır şekilde bugüne kadar hiçbir darbe girişimi yaşanmamıştır. 1981 yılında yönetim gücü Sengor’dan Diouf’a barışcıl ve tamamen demokratik biçimde devredilmiştir. 2000 yılında da yine aynı şekilde bu defa Diouf’dan Wade’ye tamamen demokratik seçim ile devredilmiştir. Ulusal Meclis başkanlık seçiminden ayrı olarak seçilen 150 üyeden oluşmaktadır. Ayrıca 100 üyeden oluşan senato bulunmakta, bunlardan 35 tanesi seçimler ile 65 tanesi de Başkan tarafından seçilerek belirlenmektedir.
-
Doğal Kaynaklar ve Çevre
Senegal’in doğal madenleri arasında fosfat ve demir filizi en bilinen madenlerdir. Bunun yansıra henüz yeterince işlenmemiş olan altın, bakır, titanyum ve odun kömürü de bulunmaktadır. Ayrıca son yıllarda değerlendirilmeye başlayan madenler de ortaya çıkmaktadır.
Fosfat: Ülkenin en önemli madenidir. ICS kuruluşu, Taiba ve Thies fosfatlarını çıkaran kuruluştur. İhracatın %15’ini oluşturan fosfat üretimi yılda 2 milyon tondur. Ayrıca, yılda 40 milyon ton fosfat üretimi yapılmaktadır. Bu bölge Dakar’a 700 km uzaklıktaki Senegal nehri boyunca uzanan bölgedir. Bu bölge Dakar limanına karayolu ile bağlanmıştır.
Demir: Senegal’in güneybatı bölgesinde demir yatakları bulunmaktadır. Rezervlerin yaklaşık 350 milyon ton olduğu ve bu miktarın içinde demir oranının %63 olduğu tahmin edilmektedir.
Altın: Yabancı madencilik şirketleri tarafından ülkenin doğusundaki yataklardan çıkarılmaktadır. Falémé vadisinde bulunan altın ve demirin kullanımı sınırlı kalmıştır.
Deniz tuzu: Sine-Saloum bölgesindeki deniz tuzu Kaolack bölgesinde kullanılmaktadır.
Bakır, manganez, kalay, kurşun, tungsten, lityum, tantal madenleri ülkenin doğusunda bulunmaktadır.
Doğalgaz: Dakar’a 60 km uzaklıkta bulunan Diamniadio bölgesi 3 milyar m3 kapasiteye sahip bulunmaktadır.
Petrol: Senegal ve Gine Bissau sınırında bulunmaktadır.
Senegal altı çeşit olan mermer ve süs taşlarında 1.07 milyon ton rezerve sahiptir. Bu yatakların çoğu güneydoğu bölgesinde yer almakta ancak işletilememektedir.
Çimento üretimi 2008 yılında 3,1 milyon ton olmuş ve bunun yarısı iç piyasaya satılmıştır.
Su kaynakları olarak; kişi başına yıllık geri dönüşebilir miktar 2,933 metreküptür. Mevcut su kaynaklarının %3’ü evlerde, %3’ü sanayide ve kalan %92’si de tarımda kullanılmaktadır.
-
GENEL EKONOMİK DURUM
-
Ekonomik Yapı:
Ölçekleri küçük olmakla birlikte, Senegal ekonomik bakımdan bulunduğu bölgede en başarılı ülke konumundadır. Bu başarının temeli 1994 yılında başlatılan ve önceki ekonomi politikalarına göre şok sayılacak tedbirler içeren yapısal reformlara dayanmaktadır. Bunlar arasında kamu tarafından belirlenmekte olan fiyatların serbest bırakılması ve kamu teşviklerinin kaldırılması önemli yere sahiptir.
Ekonomi kısa vadede gerileme yaşamış, fakat ardından toparlanarak kararlı bir büyüme çizgisine girmiştir. Ekonomi 2011 yılları için %2,6 büyümüştür. 2012 yılı için ise %3,8'lik büyüme projeksiyonu yapılmaktadır.
Senegal, 2011 yılı başındaki politik sorunlara rağmen altyapı yatırımları ve enerji alanındaki sorunların giderilmesine yönelik çalışmalarla oldukça başarılı bir ekonomi sergilemiştir.
Senegal’in GSYİH’sı 2011 yılında 13,3 milyar dolar civarında gerçekleştiği tahmin edilmektedir. 2012 yılında 12,8 milyar dolar civarında gerçekleşeceği öngörülmektedir.
Satın alma gücü paritesine göre kişi başına gelir artış eğiliminde olmakla birlikte, artış oranları oldukça düşüktür. 1.800 dolar civarında bulunan kişi başına düşen gelirin kısa vadede en fazla 2.000 dolar civarına yükselmesi beklenmektedir.
2009 yılı itibarıyla 3,5 milyar dolar civarında bulunan dış borçların 2010 ve 2011 yıllarında 3,9 ile 4,4 milyar dolar civarında olacağı tahmin edilmektedir.
Genel olarak Senegal ekonomisi tarımsal üretime dayanmakta olup, sahip olduğu doğal kaynaklar oldukça sınırlıdır. Ülke ekonomisi, iklim koşullarına ve uluslararası piyasalardaki gelişmelere aşırı duyarlıdır.
Senegal, Fransızca konuşulan Batı Afrika ülkeleri arasında sınai gelişmişlik düzeyi Fildişi Sahili’nden sonra en yüksek olan ülkedir. Sanayi kuruluşları da çoğunlukla Cap Vert olarak isimlendirilen bölgede bulunmaktadır. Tarımın yanında ülkede gelişen en önemli sektörler ulaştırma ve telekomünikasyon olarak belirtilebilir. Diğer taraftan, Fransız sömürgesi dönemindeki özel konumu dolayısıyla Batı Afrika’nın finans merkezi konumunda olduğu da ifade edilebilir. Ülkede birçok banka bulunmaktadır. Bankacılıkta, üyesi olduğu Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (UEMOA) uygulamalarına göre hareket etmektedir.
Senegal’in para birimi Afrika Mali Birliği Frankı olup, Dakar’da bulunan Merkez bankasında basılmakta ve bölgedeki 12 ülke tarafından kullanılmaktadır. CFAfr Fransız Merkez Bankası güvencesi altında çıkarıldığı dönemde Fransız Frangı ile CFAfr arasında 1/100 oranında sabit bir parite bulunmaktaydı. Günümüzde ise CFA Frankı (FCFA) Euro’ya sabitlenmiş (1 Euro=655,94 FCFA) olup piyasada da 1, 2, 5, 10, 25, 50, 100 ve 500 CFAfr metal paralar ile 100, 500, 1.000, 5.000, 10.000 CFAfr’lık kağıt paralar tedavülde bulunmaktadır.
Özel sektör faaliyetleri GSYİH’nın %80’inin üzerindedir. Hizmetler sektörü bu faaliyetlerde %62 pay ile ağırlıklı bir yere sahiptir. Tarım sektörü ülkede halen %75’in üzerinde pay ile en çok istihdamın yer aldığı sektördür. Bu işgücü mevsimsel iklim ve hava koşullarının tarım için elverişli olmasıyla doğrudan ilişkilidir. Bu bakımdan istihdam konusunda güvence bulunmamaktadır. İşsizlik oranı da %45’in üzerinde oldukça yüksek düzeydedir. Özellikle genç nüfus işsizlik konusunda daha büyük sıkıntı içindedir. Bu durum, Avrupa ülkelerine yasa dışı göç olgusunu da tırmandırmaktadır.
Senegal’in önemli ihraç ürünleri arasında fıstık yağı, balık, petrol ürünleri, fosfat ve pamuk yer almaktadır. Ayrıca demir cevheri, altın ve titanyum gibi doğal kaynakları bulunmaktadır. Başlıca ihraç ülkeleri; Mali, Hindistan ve Fransa’dır. İthalatta ise önemli ticaret ortakları Fransa ve Nijerya’dır. İthalatta başlıca ürünler sanayi ve tarımsal sanayi ile madencilik ürünlerinden oluşmaktadır.
İKİNCİ BÖLÜM
SEKTÖRLER
-
SEKTÖRLER
-
Tarım ve Hayvancılık:
Sektörel olarak bakıldığında Senegal’de birincil sektör; tarım, hayvancılık, balıkçılık ve ormancılık olarak tanımlanabilir. GSYİH’da %20’ye yakın bir oran olarak görülse de istihdamın yaklaşık olarak 2/3’ünü oluşturması bu sektörü Senegal için en önemli alan olarak ortaya çıkarmaktadır.
Başlıca tarım ürünleri; yerfıstığı, pamuk, kuşkonmaz, kiraz domates, mısır, sorgum pirinç, bezelye, fesleğen, soğan, patates, patlıcan, çeşitli meyveler vb. ürünlerdir. Senegal dünyanın en önemli yerfıstığı üreticilerinden biridir. Bu ürün, uzunca bir dönem nüfusun en önemli geçim kaynağını oluşturmuştur. Yerfıstığı, ülkenin özellikle Diourbel ve Kaolack bölgesinde üretilmektedir. Senegal’in yerfıstığı tohumundan sıvı yağ üreten tek kuruluşu olan SONACOS (yeni adıyla SUNEOR) şirketi 2002 yılında alımlarını 400 bin tonla sınırlandırmıştır. Bu da üretimde azalmaya sebep olmuştur. Bu kuruluş tek alıcı konumunda olup, yıllık alış fiyatını resmi olarak belirlemektedir. Senegal dünyada yerfıstığı yağında birinci sırada yer alırken, dünya piyasalarında palm ve soya yağına olan talebin artmasıyla yerfıstığı yağı talebinde düşüş olmuştur.
TARIMSAL ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ
|
Yerfıstığı (yağlı)
|
731
|
1.033
|
1.287
|
Pamuk
|
39
|
22
|
26
|
Darı
|
678
|
810
|
813
|
Hint darısı
|
254
|
219
|
163
|
Mısır
|
411
|
290
|
187
|
Pirinç
|
409
|
391
|
604
|
Fonyo
|
4
|
3
|
1
|
Manyok
|
321
|
266
|
181
|
Börülce
|
126
|
87
|
49
|
Karpuz
|
327
|
191
|
241
|
Susam
|
11
|
7
|
5
|
Bissap (bamya çiçeği)
|
1
|
1
|
2
|
Bamya
|
15
|
18
|
15
|
Kabak
|
10
|
3
|
3
|
Domates
|
108
|
16
|
5
|
Patlıcan
|
3
|
2
|
2
|
Dostları ilə paylaş: |