Sistemul artist se compune dintr-o cameră de luat vederi de mare rezoluţie şi un program compatibil cu Microsoft Windows necesar vizualizării şi prelucrării imaginilor captate



Yüklə 28,51 Kb.
tarix28.07.2018
ölçüsü28,51 Kb.
#60973

Sistemul ARTIST se compune dintr-o cameră de luat vederi de mare rezoluţie şi un program compatibil cu Microsoft Windows necesar vizualizării şi prelucrării imaginilor captate. Senzorii optici prezinta o sensibilitate ridicată la care se adauga metodele sofisticate de reducere a zgomotului şi o înaltă calitate a imaginii în spectrul ultraviolet, vizibil şi infraroşu chiar şi în condiţii de iluminare normală. Lucru cu instrumentul necesită puţină lumină, eliminând riscul deteriorării operei de artă.

Sistemul permite obţinerea unor imagini de foarte bună calitate şi, totodată, oferă şi informaţii utile domeniului conservării şi restaurării operelor de artă. Calitatea imaginilor şi felul în care acestea sunt captate permit de altfel şi identificarea falsurilor şi eventualelor intervenţii ulterioare asupra originalului. Sistemul în sine are ca principală noutate accesibilitatea. Niciodată un nespecialist nu a avut la îndemână un instrument de lucru mai precis şi mai simplu de utilizat, un instrument ce se bazează pe proprietăţile substanţelor ce intră în alcătuirea artefactelor de a emite în mod diferit pe lungimi de undă cuprinse între zona ultraviolet şi zona infraroşie a spectrului. Dacă pentru ochiul uman două materiale diferite din punct de vedere al compoziţiei pot avea totuşi acelaşi aspect, pentru senzorul digital al camerei din sistemul ARTIST substanţele difertie trebuie să aibă un punct, în spectrul infraroşu (700nm – 1150nm) sau în ultraviolet unde aspectul lor să apară diferit. În acest mod criticul de artă, evaluatorul sau restauratorul are posibilitatea de a determina, fără a avea nevoie de cunoştinţe ştiinţifice avansate, zone degradate, modificate datorită intervenţiilor necorespunzătoare sau datorită încercărilor de a falsifica o operă de artă.

Când utilizatorul selectează un mod de imagine din meniu, parametrii operaţionali ai camerei ating în mod automat poziţia de lucru necesară. Imaginea corespunzătoare este captată digital şi afişată pe monitorul calculatorului. Capacitatea de a afişa imagini în timp real permite utilizatorului o focalizare precisă în orice bandă spectrală. După focalizare imaginea poate fi captată, memorată, procesată, printată sau transmisă. Camera are diferite posibilităţi de reglaj ce ţin atât de partea optică cât şi de componenta software. Având ca dotare iniţială două obiective, unul normal şi un teleobiectiv cu zoom, camera oferă posibilitatea reglării diafragmei direct de pe obiectiv. De asemenea, obţinerea clarului se face manevrând obiectivul. Timpul de expunere se reglează cu ajutorul programului din computer. De remarcat faptul că sistemele de reglaj optic şi timpul de expunere sunt identice cu cele ale unui aparat de fotografiat clasic, cu amendamentul că, atât diafragma cât şi timpul de expunere nu au valori predefinite de reglaj ca în cazul obiectivelor clasice. Regula potrivit căreia o diafragmă mult deschisă duce la scăderea adâncimii zonei de clar a obiectivului rămâne valabilă. Pentru obţinerea unei astfel de zone extinse în care imaginea să fie clară se poate închide diafragma şi mări timpul de expunere. În acest caz posibilităţile camerei ARTIST sunt mult mai mari decât ceea ce poate oferi un obiectiv sau aparat cu sisteme mecanice de fotografiat. Timpul de expunere poate fi prelungit până la aproximativ 10s cu variaţie de 1ms începând de la 1ms. De asemenea, dincolo de diafragma optică, software-ul poate simula o diafragmă virtuală şi poate opera diferite modificări asupra imaginii oferind o luminozitate suplimentară faţă de cea oferită de obiectiv. În acest caz însă, exagerarea folosirii acestor reglaje duce la pierderea calităţii imaginii, pentru că informaţia reală este înlocuită de simularea software.

Calibrarea intensităţii şi a culorii imaginii, esenţială în asigurarea reproductibilităţii procedurii de examinare, este executată în mod automat folosind diferite niveluri de calibrare. Această nouă metodă de calibrare este aplicată în toate modurile de imagine permiţând o documentare precisă şi cuantificare a informaţiei optice, utilizând gama larga de culori.

Sistemul funcţionează ca un colorimetru în spectrul vizibil şi în culori false (metoda digitala dezvoltata, specifica programelor de prelucrare si analiza a imaginii) în spectrul infraroşu. Culoarea oricărui pixel sau al unui grup definit de pixeli, este automat calculată la captură, calibrată şi imaginea inregistrata. Cu toate acestea, folosind tehnicile vizualizării cu ajutorul instrumentelor, fiecare suprafaţă având o culoare caracteristică, poate fi împărţită în suprafeţe mai mici şi construit un spectru. Software-ul permite ajustarea contrastului şi luminozităţii în timp real şi măsurarea absolută şi relativă a culorii şi luminozităţii fiecărui pixel din imaginea calibrată.

Camera oferă permanent imagini captate la intervalul de expunere stabilit. În momentul în care se doreşte captarea uneia dintre aceste imagini se acţionează asupra unui buton de captură din programul instalat şi imaginea poate fi astfel salvată în diferite formate des folosite: JPG, BMP, GIF, TIFF. Modul standard de salvare este TIFF, schimbarea acestuia fiind foarte simplă.


Imagine de înaltă calitate în câteva moduri:

  • reflexie în vizibil;

  • reflexie în infraroşu în două benzi;

  • imagini în infraroşu în culori false tot în două benzi;

  • fluorescenţă în ultraviolet;

  • reflexie în ultraviolet.



Principiul pe care se bazează funcţionarea sistemului ARTIST. Senzorii săi descompun spectrul UV, vizibil şi NIR permiţând astfel obţinerea unor informaţii separate de la diferite nivele ale picturii. Zona razelor X nu intră în posibilităţile de redare ale sistemului.

Modul de imagine în spectrul vizibil.


În acest mod de imagine sistemul poate fi calibrat în orice condiţii de iluminare oferind o documentare exactă despre opera de artă. Tocmai datorită faptului că sistemul ARTIST este conceput pentru utilizarea în zone variate, cu diferite condiţii de iluminare, calibrarea tonurilor de culoare, a luminozităţii este posibilă în orice moment. De aceea pentru obţinerea unor imagini conforme cu ceea ce vede ochiul uman este necesară o prealabilă calibrare, ce se realizează în sistemul RGB. După reglări succesive, de la un caz la altul mai numeroase sau mai puţine, se obţine imaginea corespunzătoare cu ceea ce este perceput de ochiul uman în aceleaşi condiţii de iluminare. Pentru modul vizibil sunt disponibile două tipuri de redare a imaginii. În primul caz este reţinută o imagine alb - negru de înaltă rezoluţie. Această imagine se dovedeşte utilă în cazul comparării ei cu imaginle captate în infraroşu întrucât acestea din urmă sunt tot înfăţişate tot ca imagini alb negru. Diferenţierea celor două nivele se face foarte uşor în scara de griuri fără a fi nevoie de instrumente software suplimentare de prelucrare a imaginilor. Imaginea alb negru permite diferenţierea tonală a zonelor colorate, eliminând interferenţa cromatică. În acest fel pot fi mai uşor sesizate detalii legate de construcţia grafică a unei opere de artă. Al doilea tip de imagine captată în vizibil este reprezentată de o imagine color de foarte bună calitate, net superioară altui tip de imagine digitală, ce poate fi calibrată pentru a nu afecta cromatic copia digitală a obiectului de artă, după cum s-a arătat mai sus.



Imagine alb-negru si color in domeniul spectral vizibil. Fresca funerara romana din perioada tarzie. Constanta.
Modul de imagine în spectrul infraroşu.

În spectrul infraroşu apropiat, verniul, pigmenţii şi mediul devin transparenţi funcţie de compoziţiile chimice şi lungimea de undă. În infraroşu apropiat se pot vizualiza imagini construite anterior, desene pregătitoare, semnături şi diverse detalii ascunse utile în analiza operelor de artă. De asemenea se pot detecta degradări ascunse sub straturile de culori sau sub murdăria aderentă la suprafaţă. Atunci când există degradări suprapuse se pot evidenţia clar cărui strat aparţin acestea. În cazul examinării din zona IR se vor evidenţia degradările straturilor inferioare, pentru straturile superficiale degradările se evidenţiază în UV.

Sistemul poate realiza imagini în infraroşu apropiat în două benzi spectrale dând posibilitatea utilizatorului de a obţine o imagine cu un contrast bun, care poate fi mai departe îmbunătăţită folosind filtrări digitale. Cele două benzi spectrale sunt între 700 şi 950 nm iar pentru al doilea caz între 950 şi 1150nm.





Imagini in cele doua moduri de lucru IR, oferind informatii despre calitatea si cantitatea de verni ramas pe foita de aur a unei icoane din perioada brancoveneasca. De asemenea se evidentiaza desenul initial aflat sub straturile de culoare.

Modul de imagine în culori false în spectrul infraroşu


Acest mod de analiza a imaginii este folosit pentru distingerea pigmenţilor din compoziţii chimice diferite care demonstrează caracteristici asemănătoare de absorbţie şi apar în modul vizibil dar diferit în modul infraroşu. Când operăm în modul cu culori false în infraroşu imaginea este în mod automat capturată în patru benzi spectrale cuprinse între 400 nm şi 1000 nm. Informaţia optică capturată în fiecare bandă este reprezentată în „pseudo-culori”, combinaţii care formează imagini în culori false în spectrul infraroşu.

În imaginea reconstruită, pigmenţii care apar cu aceeaşi culoare în spectrul vizibil se vor dovedi diferiţi în modul în culori false, depinzând de deosebirile la captură din caracteristicile de absorbţie în infraroşu apropiat. În prima fază camera înregistrează o imagine în spectrul vizibil apoi una în infraroşu ce sun apoi suprapuse. Rezultatul este o imagine mult mai clară decât cea vizibilă, lipsită de urmele de murdărie superficială, o imagine ce îmbină proprietăţile imaginilor în IR cu un cod de culoare special.

Acest tip de imagine îşi găseşte aplicabilitate în zona documentelor scrise. Diferitele tipuri de cerneală pot fi uşor diferenţiate datorită compoziţiei diferite. Astfel, corecturile, adăugirile din texte pot fi foarte bine identificate.





Pagina de antologhion din secolul XVIII. Modul de culori false combina imaginea in infrarosu cu o imagine cu culori diferite de cele reale pentru a oferi informatii atat asupra eventualelor modificari de text prin stergere si suprapunere cat si asupra diferentierilor cromatice subtile dintre diferite cerneluri.
Modul de imagine în UV si fluorescenţă UV.

ARTIST poate executa imagini prin fluorescenţă şi colorimetrie folosind o sursă de iluminare de 365 nm. Informatiile inregistrate se refera la suprafata obiectelor. În combinaţie cu calibrarea şi colorimetria acest mod de imagine oferă o informare analitică avansată a pigmenţilor şi lacurilor.





Pagina de carte cu puternic atac bilologic lumianta in ultraviolet pentru a scoate in evidenta petele de la nivel superficial precum si deteriorarile de structura.



Fotografie color cu iluminare in UV ce scoate in evidenta zonle cu un puternic atac biologic datorita fluorescentei ce se face remarcata.
Caracteristicile tehnice ale camerei ce intră în alcătuirea sistemului ARTIST sunt:

Tip senzor

CMOS

Pixeli

1280X1024

Mod transfer date

10 biti

Transfer semnal

IEEE 1394

Lungime cablu

4,5 m

Dimensiuni

20x22x12,5 cm

Greutate

1,6 kg.

Alimentare

100 – 240V, 50 – 60 Hz

Putere consumată

15W

Filtru albastru

400 – 505 nm

Filtru verde

505 – 585 nm

Filtru roşu

585 – 700 nm

Filtru infraroşu 1

700 – 950 nm

Filtru infraroşu 2

950 – 1150 nm


Concluzii.
Sistemul ARTIST este un instrument de lucru puternic şi foarte accesibil. Combinat cu un laptop el nu are nevoie decât de o sursă de curent electric convenţională pentru a putea capta imagini şi informaţii deosebite despre bunuri culturale diverse, aflate în diferite locuri. Împreună cu laptop-ul sau cu un desktop performant, capabil să opereze cu imagini de mare dimensiune în timp util, sistemul ARTIST rezolvă multe din nevoile imediate ale diferitor specialişti, fără ca aceşti să fie instruiţi în domeniul instrumentelor performante din zona colorimetriei, a analizei spectrofotometrice. Sistemul singur nu poate furniza date complete despre compoziţia chimică a diferitelor materiale ce intră în alcătuirea operei de artă. Pe de altă parte, sistemul poate fi folosit atât în zone greu accesibile altor mijloace precise de investigare sau în combinaţie cu alte mijloace de analiză pentru întărirea sau creşterea vitezei în obţinerea unor rezultate exacte, utile diferitor aspecte legate de evaluarea, conservarea şi restaurarea operei de artă, a bunurilor de patrimoniu în general.

În acest sens un singur exemplu poate fi edificator. Cu ajutorul sistemului ARTIST se poate identifica pe suprafaţa unei opere de artă o anumită intervenţie. Prin diferenţele de spectru, sistemul descoperă cu precizie toate zonele ce prezintă acelaşi aspect. Astfel nu este nevoie decât de o singură probă prelevată pentru a putea stabili natura tuturor zonelor identificate iniţial ca având un aspect similar, dar diferit de cel al originalului. Nu este necesar ca operaţia delicată a analizei chimice a unui fragment să fie repetată în mai multe puncte, pentru că ARTIST găseşte, cum am precizat, zonele similare. Totodată, faptul că sistemul lucrează cu aceeaşi imagine la fiecare nivel de analiză spectrală este un avantaj pentru nespecialist faţă de sistemele care prezintă informaţii sub forma unor grafice, sau a unor informaţii numerice. Criticul de artă, conservatorul, restauratorul găseşte mult mai lesnicioasă operarea direct pe o imagine a obiectului apropiată de realitatea în sine, pentru că ţinta acestor specialişti este obiectul contopit cu imaginea lui.
Yüklə 28,51 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin