T. C. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı



Yüklə 315,89 Kb.
səhifə1/10
tarix11.08.2018
ölçüsü315,89 Kb.
#69063
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10









images.jpg

T.C.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı

Eğitim Programları ve Öğretimi Tezli Yüksek Lisans Programı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ


Düriye GİLİK GÜLEÇ

Yüksek Lisans Tezi

Tez Danışmanı

Yrd. Doç. Dr. Rafet AYDIN

Burdur, 2012
T.C.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı

Eğitim Programları ve Öğretimi Tezli Yüksek Lisans Programı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ

Düriye GİLİK GÜLEÇ

Yüksek Lisans Tezi

Tez Danışmanı

Yrd. Doç. Dr. Rafet AYDIN

Burdur, 2012
Bu çalışma Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından ……. nolu proje numarası ile desteklenmiştir.


MAKÜ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜlogo

YÜKSEK LİSANS/DOKTORA JÜRİ ONAY FORMU


M.A.K.Ü. Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu’nun ……………. tarih ve ……………… sayılı kararıyla oluşturulan jüri tarafından ……………… tarihinde tez savunma sınavı yapılan …………………………………..……………………….......’ın “……………..…………………………………………………………..…………” konulu tez çalışması …………………......... Anabilim Dalı’nda YÜKSEK LİSANS/DOKTORA tezi olarak kabul edilmiştir.
JÜRİ

ÜYE (TEZ DANIŞMANI) :

ÜYE :

ÜYE :


ÜYE :

ÜYE :



ONAY

M.A.K.Ü Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu’nun ………/………/……… tarih ve ……………/………… sayılı kararı.


İMZA / MÜHÜR



BİLDİRİM1


Tez yazma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyduğumu, yararlandığım tüm kaynakları kaynak gösterme ilkelerine uygun olarak kaynakçada belirttiğimi ve bu bölümler dışındaki tüm ifadelerin şahsıma ait olduğunu taahhüt edip, tezimin kaynak göstermek koşuluyla aşağıda belirttiğim şekilde fotokopi ile çoğaltılmasına izin veriyorum.

[ ] Tezimin/Raporumun tamamı her yerden erişime açılabilir.

[ ] Tezim/Raporum sadece Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi yerleşkelerinden erişime açılabilir.

[ ] Tezimin/Raporumun …… yıl süreyle erişime açılmasını istemiyorum. Bu sürenin sonunda uzatma için başvuruda bulunmadığım takdirde, tezimin/raporumun tamamı her yerden erişime açılabilir.


Düriye GİLİK GÜLEÇ

Tarih

İmza


Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Meslek Bilgisi Derslerine İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesi

(Yüksek Lisans Tezi)
Düriye GİLİK GÜLEÇ

ÖZ


Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının Öğretmenlik Meslek Bilgisi (ÖMB) derslerine ilişkin görüşlerinin cinsiyet, branş, anne-baba eğitim düzeyi, anne-baba mesleği ve öğretmenlik mesleğini tercih sırası değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2011-2012 öğretim yılı bahar döneminde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Eğitim Fakültesi’nde ve Sürekli Eğitim Merkezi Pedagojik Formasyon Programı’nda öğrenim gören 396 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, Yüksel (2009) tarafından geliştirilen “ÖMB Dersleri Ölçeği” ve araştırmacı tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” ile toplanmıştır. ÖMB Dersleri Ölçeği’nin cronboach alfa güvenirlik katsayısı .94 olarak hesaplanmıştır. Verilerin analizi, SPSS programı ile yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, MANOVA ve ANOVA kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmen adaylarının ÖMB derslerine ilişkin görüşlerinin genel olarak olumlu olduğu görülmektedir. Öğretmen adaylarının ÖMB derslerine ilişkin görüşleri cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Kadın öğretmen adaylarının ÖMB derslerine ilişkin görüşleri, erkek öğretmen adaylarının görüşlerine göre daha olumludur. Ayrıca Pedagojik Formasyon Programında öğrenim gören öğretmen adaylarının ÖMB derslerine ilişkin görüşleri, Eğitim Fakültesinde öğrenim gören öğretmen adaylarının görüşlerine göre daha olumludur. Çalışmada elde edilen bir diğer bulgu da öğretmen adaylarının ÖMB derslerine ilişkin görüşlerinde mezun olunan lise türü, anne ve baba eğitim düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik Mesleği, Öğretmenlik Meslek Bilgisi Dersleri, Öğretmen Yetiştirme
Sayfa Adedi :

Danışman :

İkinci Danışman : (varsa)

Determination of Pre-Service Teachers’ Perceptions on the Teaching Certificate Courses

(Master Thesis)
Düriye GİLİK GÜLEÇ

ABSTRACT


This study aims to determine whether pre-service teachers’ perceptions on the teaching certificate courses differ significantly or not in terms of variable of gender, field, education level of mother-father, occupation of mother-father and preference order. In this study, descriptive survey model was used. Study group consisted of 396 pre-service teachers who have been studying at Mehmet Akif Ersoy University Faculty of Education and Continuous Education Research and Application Center in 2012 spring semester. Data of the study has obtained with a questionnaire, “OMB Dersleri Ölçegi” which was developed by Yüksel (2009) and “Individual Knowledge Form” developed by researcher. Cronbach alpha reliability coefficient was calculated as .94. The data was analyzed with SPSS package program. Frequency, percentile, arithmetic mean, standard deviation, t-test and MANOVA were used for data analysis. According to results of the study, pre-service teachers’ views on the teaching profession courses are positive in general. Pre-service teachers’ perceptions on the teaching certificate courses are significantly differ in term of variable gender. Female pre-service teachers’ views are more positive than males’. Views of pre-service teachers who have been enrolled to Pedagogical Formation Program on teaching certificate courses are more positive than pre-service teachers who have been studying at Faculty of Education. Morover, it can be said that pre-service teachers’ perceptions on the teaching certificate courses are not significantly differ in term of variable graduated high school, mother’s education degree and father’s education degree.

Key Words : Teaching Profession, Teaching Profession Courses, Teacher Training

Page Number :

Supervisor : (The degree of supervisor(s) must be written in English)

Co-supervisor : (if available)




Yüklə 315,89 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin