Toplumsal ve ekonomik kalkinma iÇİn erken çocukluk eğİTİMİ



Yüklə 11,21 Kb.
tarix06.03.2018
ölçüsü11,21 Kb.
#44335

acevturlogorenklizeminicin1.jpg


Basın Bülteni

AÇEV’DEN “TOPLUMSAL VE EKONOMİK KALKINMA İÇİN

ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ” KONFERANSI

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) tarafından, 24 Şubat tarihinde Swiss Otel’de, “7 Çok Geç” kampanyası çerçevesinde düzenlenen “Toplumsal ve Ekonomik Kalkınma İçin Erken Çocukluk Eğitimi” konulu konferansta, erken çocukluk eğitiminin insani ve ekonomik kalkınmadaki önemli rolü tartışıldı. Konusunda uzman, ulusal ve uluslararası akademisyen, ekonomist, iş adamı, eğitimci ve medya temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen konferansın izleyicileri arasında Emine Erdoğan ve Ürdün Kraliçesi Rania Al Abdullah da yer aldı.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), erken çocukluk eğitiminin beyin gelişimi ile insani ve ekonomik kalkınmadaki rolünün tartışılması amacıyla 24 Şubat 2006 tarihinde İstanbul Swiss Otel’de “Toplumsal ve Ekonomik Kalkınma İçin Erken Çocukluk Eğitimi Konferansı” düzenledi. Ülkesinde ve yurtdışında “kadın, çocuk, aile ve eğitim” konulu çalışmaları ve girişimleriyle çok önemli projelere öncülük etmekte olan Ürdün Kraliçesi Rania Al Abdullah ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımları ile gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu yaptı.

Okul öncesi eğitimin; konunun uzmanları tarafından tartışılmasını ve önemli bir bilgi açığının giderilmesi hedefleyen konferansta, Kanada İleri Araştırmalar Enstitüsü Kurucusu Dr. Frasier Mustard’ın sunduğu “Beyin Gelişimi ve İnsan Sermayesi” adlı tebliğin ardından Işık Üniversitesi’nden Prof. Mehmet Kaytaz’ın moderatörlüğünü üstlendiği “İnsan Sermayesinden İnsani Gelişime” konulu panel gerçekleştirildi. Panelde, Amsterdam Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Prof. Jacques Van Der Gaag, Amerikan Merkez Bankası’ndan Art Rolnick ve Dünya Bankası’ndan Mary Young, erken çocukluk eğitiminin, ekonomik kalkınma için ne tür bir yatırım aracı olduğunu uluslar arası örneklerle ele aldılar.

Konferansın öğleden sonra gerçekleşen ikinci panelinde, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı’ndan Prof. Baran Tuncer’in moderatörlüğünde “Erken Çocukluk Eğitimi – Türkiye için Gelişim Stratejileri” konusu tartışıldı. Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı Başkanı Can Paker ve Milliyet Gazetesi Eğitim Editörü Abbas Güçlü’nün katılımıyla gerçekleşen panelde, erken çocukluk eğitiminin yaygınlaştırılması için ne gibi stratejiler geliştirilebiliceği üzerinde duruldu.

Konferansa destek veren Terakki Vakfı Okulları’nın projelendirdiği, “7 Çok Geç” kampanyasını konu alan kısa çizgi film gösteriminin ardından gerçekleştirilen ve Terakki Vakfı Okulları’ndan Bora Gönenç’in moderatörlüğünü üstlendiği “Erken Çocukluk Eğitiminde Programlar ve Politikalar” konulu panelle konferans sona erdi. Bu son panelde, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nden Müjde Gürlek, TÜSİAD’ın erken çocukluk eğitimi ile ilgili raporundan öneriler sunarken, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Ziya Selçuk, konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı politikalarını dile getirdi. Son olarak, Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve AÇEV Başkan Yardımcısı Prof. Çiğdem Kağıtçıbaşı, erken müdahalenin erişkinlikte süren etkileri hakkındaki bilimsel araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

Ulusal ve uluslararası akademisyen, ekonomist, iş adamı, yatırımcı, eğitimci ve medya temsilcilerinin, “çocuğa, aileye, topluma ve ekonomiye büyük katkı sağlayan erken çocukluk eğitiminin; ülkelerin sosyal ve ekonomik gelişimleri üzerindeki etkisi” konusunda deneyim ve önerilerini kamuoyu ile paylaştıkları konferans büyük ilgi gördü.



Okul öncesi ve yetişkin eğitimi konusunda 13 yıla yayılan yoğun birikime sahip olan AÇEV Türkiye’deki bütün çocukların okul öncesi eğitim hizmetinden yararlanabilmelerini sağlamak ve erken çocukluk eğitiminin önemi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla geçen yıl başlattığı “7 Çok Geç” kampanyası çerçevesindeki etkinliklerini başarıyla sürdürüyor.

AÇEV Hakkında: 1982-1986 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde okul öncesi çocukların eğitim durumlarıyla ilgili olarak Prof. Dr. Sevda Bekman, Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı ve Prof. Dr. Diane Sunar tarafından yürütülen bir araştırma projesi Türkiye'de bu konudaki çalışmaların çok yetersiz olduğunu, birçok çocuğun erken çocukluk döneminde eğitim alamadığını göstermiştir. Bu ihtiyacı karşılamak üzere araştırmayı yürüten akademisyenler tarafından alternatif bir ev merkezli okul öncesi eğitim programı olan Anne Çocuk Eğitim Programı (AÇEP) geliştirilmiş ve uygulanmaya başlamıştır. Bir süre proje halinde yürütülen çalışmalar Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Özyeğin'in de katılımıyla kurumsal bir yapıya kavuşturulmuş ve 1993 yılında Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) kurulmuştur.  Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) erken çocukluk ve yetişkin eğitim programları ile faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur. Hedef kitlesindeki ihtiyacı araştırmalarla saptayıp bu ihtiyaca cevap verecek programları geliştirmekte, bunları işbirlikleri ile uygulamakta ve uygulamaları değerlendirmektedir. Bu değerlendirmeler hem programların etkinliğini araştırmak hem de elde edilen bulgularla programları amaca daha uygun bir biçime getirmek için kullanılmaktadır. Programların hedef kitlesi; sosyal ve ekonomik koşullardan ötürü gelişimleri desteklenemeyen ortamlarda yaşayan çocuklar, anne-babalar ve okuma yazma bilmeyen yetişkinlerdir.


Yüklə 11,21 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin