FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT
REVISTA PRESEI
www.fsli.ro
27 august 2013
PREUNIVERSITAR
http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-toamnA2013-candidatii-sustin-proba-scrisa-limba-romana-1_521a249dc7b855ff56110601/index.html UPDATE BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Subiectele şi baremele de corectare la proba scrisă la Limba şi Literatura Română. 86% prezenţă în Capitală Luni au început probele scrise de la a doua sesiune de Bac, cu testarea de la limba română, pentru care s-au înscris peste 55.700 de candidaţi la nivel naţional. Pofesorii spun că subiectele au fost destul de grele, însă nu la fel de grele ca cele din vară.
UPDATE Un profesor de română din Capitală care a corectat mai multe lucrări susţine că şi la sesiunea din toamnă promovabilitatea va fi foarte mică.
„Din 40 de lucrări câte am corectat, doar şase au avut note peste 5. Rata de promovare la limba română nu cred ca va depăşi 40%”, a declarat acesta.
De asemenea, el a adăugat că cele mai multe dintre testele corectate au avut greşeli grave de gramatică.
UPDATE 16:00 - În Bucureşti, 86% din candidaţi s-au prezentat la proba de limba română. „Din cei 6.453 de înscrişi, 5.540 de candidaţi s-au prezentat la probă, 913 au absentat şi patru elevi au fost eliminaţi din examen. Niciun incident ieşit din comun cum ar fi cazuri fraudă nu a fost semnalate azi“, a declarat pentru adevarul.ro, Preşedintele Comisiei de Bacalaureat din Bucureşti, inspectorul Florin Lixandru.
UPDATE 15:00 - Ministerul Educaţiei a publicat subiecte şi baremele de corectare de la proba scrisă la Limba Română din a doua sesiune de Bac 2013.
UPDATE 14:50 - Profesoara de româna Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ este de părere că, la fel ca în prima sesiune, s-a dat mai uşor la uman decât la real. „Le-a dat la alegere la uman între O scrisoare Pierdută şi Iona (de Marin Sorescu), deci a fost mai uşor. Cred că majoritatea au ales Caragiale, fiindcă Iona este o operă mai grea. Subiectele în sine mi se par totuşi destul de grele şi atunci când ştii că te confrunţi cu elevi care au picat în vară, e cam riscant să dai subiecte grele. Ar fi putut să le dea caracterizarea unui personaj“, a explicat profesoara care este de părere că subiectele au fost mai grele ca la a doua sesiune de anul trecut, dar mai uşoare ca în vară. „Nu cred că elevii se aşteptau la genul dramatic. Pot spune că a fost, într-adevăr, un Bac plin de surprize anul acesta“, a mai spus Stanca.
UPDATE 12:00 La profilul uman/pedagogic s-a dat, la primul subiect, un fragment din nuvela Iubire magică de Vasile Voiculescu, iar la al treilea subiect, care presupune redactarea unui eseu, candidaţii au avut de comentat relaţia a două personaje dintr-o operă dramatică studiată.
UPDATE 11:00 La proba de Limba şi Literatura Română elevii de clasa a XII-a care au terminat o clasă cu profil real, tehnologic sau vocaţional au avut de rezolvat trei subiecte.
Subiectele la Limba şi Literatura Română, profil real
Prima parte a fost analiza unei secvenţe narative din nuvela „Budulea Taichii” scrisă de Ioan Slavici.
Pentru a obţine şi punctajul celui de-al doilea subiect, elevilor li s-a cerut să întocmească un text argumentativ pe tema „Cât de folositoare este comunicarea pentru munca în echipă?”.
Cerinţa celui de-al treilea subiect, partea de eseu a primului examen scris a Bacalaureatului de toamnă, a fost de a redacta un text pe marginea relaţiei dintre două personaje într-o comedie studiată.
La Şcoala Centrală au susţinut examenul elevii de la liceele „Dimitrie Leonida” şi „Sfântul Pantelimon”, ambele cu profil real. Deşi nu au mai avut de redactat un eseu pe marginea unei poezii, cei mai mulţi elevi spun că redactarea unui eseu pornind de la un text dramatic este la fel de dificil.
Elevii au avut la dispoziţie trei ore pentru redactarea lucrării (9:00 - 12:00). Cei peste 55.700 de candidaţi de la română vor fi monitorizaţi video.
Ei nu au putut inta în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar fi putut fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare.
„Candidaţii vor putea părăsi sala de examen abia după o oră şi jumătate, însă nu au voie să iasă cu subiectele. În cazuri speciale, în timpul examenului, ei pot părăsi sala însoţiţi de un supraveghetor, dacă au nevoi fiziologice“, a explicat pentru adevarul.ro preşedintele Comisiei de Bacalaureat din Bucureşti, Florin Lixandru.
Următoarea probă din cadrul examenului, cea de limbă maternă, se va susţine mâine, iar miercuri, 28 august, are loc proba obligatorie a profilului, adică Istoria şi Matematica. Ultima probă scrisă, cea la alegere, are loc vineri, urmând ca rezultatele parţiale să fie afişate luni, 2 septembrie iar cele finale pe 5. În total la a doua sesiune de Bac de anul acesta s-au înscris 87.000 de candidaţi.
Care sunt centrele de examen din Bucureşti
În Capitală, examenele vor fi organizate în 33 din liceele de top, după acuzaţiile de fraudă la Bac de la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu”. Peste10.200 de candidaţi din Bucureşti vor participa la această sesiune de toamnă, potrivit datelor publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).
Centrele de examinare din Bucureşti sunt: Colegiul German Goethe, Colegiul Naţional „Ion Neculce“, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“, Colegiul Naţional „Sf. Sava“, Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice „I. N. Socolescu“, Liceul teoretic „Jean Monnet“, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“, Colegiul Naţional „Spiru Haret“, Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, Colegiul Teoretic „Mihail Sadoveanu“, Şcoala Centrală, Colegiul Teoretic „Lucian Blaga“, Liceu teoretic Hyperion“, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny“, Liceul Teoretic „A. I. Cuza“, Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu“, Liceul Teoretic „Benjamin Franklin“, Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu“, Colegiul Naţional „Matei Basarab“, Colegiul Naţional „Octav Onicescu“, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, Colegiul Economic Viilor, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“, Liceul teoretic „Ştefan Odobleja“, Colegiul Naţional „Grigore Moisil“, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“, Colegiul Naţional „Elena Cuza“, Colegiul Tehnic „Carol I“, Colegiul Teoretic „Marin Preda“, Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu“, Colegiul Ucecom „Spiru Haret“.
Calendar sesiune Bac august-septembrie 2013:
• 15 – 19 iulie - Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
• 19-20 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
• 19-21 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
• 20 -21 august - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
• 22 - 23 august - Evaluarea competenţelor digitale – proba D
• 26 august - Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
• 27 august - Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
• 28 august - Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
• 30 august - Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
• 2 septembrie - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
• 3-4 septembrie - Rezolvarea contestaţiilor
• 5 septembrie - Afişarea rezultatelor finale
Rezultatele de la prima sesiune de Bac 2013
Anul acesta, rata de promovare la nivel naţional a Bacalaureatului a crescut cu un procent, de la 55,4% la 56,4%, după soluţionarea contestaţiilor, conform rezultatelor finale afişate pe 12 iulie. Astfel, 63,1% dintre absolvenţii promoţiei 2012 - 2013 au promovat şi 31,7% dintre absolvenţii promoţiilor anterioare au luat examenul, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educaţiei.
La nivel naţional, 99.056 (56,4%) dintre cei 175.513 de absolvenţi de clasa a XII-a care s-au prezentat la examen, au promovat Bac-ul. Dintre aceştia, au obţinut medii de trecere 63,1% respectiv 87.197 de candidaţi din promoţia 2012 - 2013, şi 31,7%, respectiv 11.859, din promoţiile anterioare.
În sesiunea iunie - iulie a bacalaureatului 2013 s-au înscris 188.842 de candidaţi şi s-au prezentat 175.513. Dintre aceştia, 320 de participanţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Prin comparaţie, în 2012, ponderea de promovare la nivel naţional a fost de 44,4, în timp ce în 2011 a fost de 45,7. Procentele de promovare a bacalaureatului au scăzut în 2011, odată cu introducerea sistemului de supraveghere în şcoli.
La sesiunea din toamnă de anul trecut, au promovat 25,49% din candidaţi, potrivit cifrelor oficiale. În total, peste 21.000 de elevi au promovat sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2012, dintr-un total de peste 85.000 de candidaţi prezenţi. Dintre aceştia, în jur de 24.000 au provenit din promoţiile anterioare.
Dostları ilə paylaş: |