Viziune: În limitele impuse, cu resursele existente, într-un ritm propriu, bazaţi pe convingerea că toate au un început



Yüklə 231,01 Kb.
səhifə1/3
tarix28.10.2017
ölçüsü231,01 Kb.
#17313
  1   2   3

GRĂDINIŢA CU PROGRAM NORMAL NR. 18 BUZĂU STR. PIATA COLEGIULUI, NR. 1,CARTIER BROŞTENI TEL/FAX 0238 411415 E-MAIL gradinita18bz@yahoo.com



RAPORT PRIVIND ACTIVITATEA COMISIEI PENTRU PROIECTE, PROGRAME EDUCATIVE ȘI PARTENERIATE

AN ȘCOLAR 2013-2014



VIZIUNE:

În limitele impuse, cu resursele existente, într-un ritm propriu, bazaţi pe convingerea că toate au un început,

SĂ FACEM SINGURI CEEA CE

AŞTEPTĂM DE LA ALŢII”

SCOP :
Ridicarea standardelor calitative ale educaţiei formale şi nonformale , prin stimularea creativităţii, a curiozităţii;

În anul școlar 2013-2014, consilierul educativ al G.P.N. Nr.18 Buzau, și-a propus să desfășoare, cu participarea și implicarea activă a tuturor cadrelor didactice , o serie cât mai variată de activități în cadrul proiectelor și programelor educative, dar și cu ocazia altor evenimente sau activitati în parteneriat, în care să implice afectiv, motivațional și conștient toți preșcolarii grădiniței, și, pe cât posibil, toți partenerii implicați în educație (familie, alte instituții de învățământ, Biserica, Poliție, Pompieri, Cabinet medical, Biblioteca Județeană, factori economici etc.).

La începutul semestrului I s-au realizat documentele specifice de planificare a activităţii educative: Planul managerial, Programul activităţilor educative extraşcolare şi extracurriculare, Planificarea şedinţelor cu părinţii, în elaborarea acestora avându-se în vederea: întocmirea documentelor de lucru ale consilierului educativ şi corelarea temelor propuse cu cerinţele unitatii si a grupelor de prescolari;utilizarea unor strategii didactice, în cadrul acestor activități educative, astfel încât copilul să se poată exprima liber, să fie ascultat şi îndrumat eficient; implicarea tuturor cadrelor didactice si a tuturor preșcolarilor în activităţi educative extraşcolare ( spectacole, concursuri, excursii, etc.) şi valorificarea acestora din punct de vedere educativ; atragerea sprijinului părinţilor în vederea realizării unui parteneriat real gradinita-familie, dar si a altor parteneri implicate in educatie.

Activitatea comisiei pentru proiecte, programe educative și parteneriate s-a bazat pe Programul activităţilor educative, primit în cadrul consfătuirilor din luna septembrie de la ISJ Buzău, la care s-au adăugat activităţile proprii, ele desfăşurându-se sub diverse forme (concurs, teatru, festivaluri, activitati de voluntariat, etc.)

Viziunea noastră presupune implicarea tuturor eforturilor materiale cat şi umane ale întregului colectiv pentru atingerea scopului prin îndeplinirea obiectivelor:

1. Recunoaşterea activităţii educative şcolare şi extraşcolare ca dimensiune fundamentală a procesului instructiv - educativ;

2. Întărirea statutului activităţii educaţionale ca spaţiu de dezvoltare personală;

3. Creşterea vizibilităţii eficienţei activităţii educative prin prevenirea şi reducerea fenomenelor antisociale;

4. Asigurarea eficienţei activităţii educative prin monitorizarea şi evaluarea influenţei acesteia in comunitate;

5. Profesionalizarea activităţii educative prin dezvoltarea acesteia pe tipuri de educaţie complementară; 6. Diversificarea activităţilor extracurriculare prin atragerea copiilor într-un spaţiu educativ în defavoarea străzii .

7.Colaborarea cu Palatul Copiilor pentru asigurarea caracterului educativ al activităţilor de petrecere al timpului liber .

8. Conectarea grădiniţei la programe şi proiecte educaţionale desfăşurate la nivel local, judeţean, naţiona si international..

9. Colaborarea cu diferite instituţii pentru asigurarea caracterului educativ al activităţilor de petrecere al timpului liber .

Astfel, in anul școlar 2013-2014 s-au derulat următoarele activități educative.


ACTIVITATILE DIN CADRUL PROIECTELOR EDUCATIVE AVIZATE DE ISJ BUZAU

PROIECTE EDUCATIVE JUDETENE:

1. “DARUIESTE UN ZAMBET”-Educatie incluziva- Coordonator proiect-Prof. inv. presc. Trifan Anisoara

Activitati derulate:



Activitatea nr. 1

b. Titlul activităţii: Popularizarea proiectului” la nivelul instituţiilor de învăţământ c.Data/perioada de desfăşurare – Septembrie-Octombrie 2013

d. Locul desfăşurării – În unitatea aplicantă şi unităţile partenere

e. Participanţi: Educatoare, părinţi, parteneri

f. Parteneri: C.S.E.I.-Buzău, C.S.E.I.- Râmnicu-Sărat, C.C.D. Buzau, G.P.N Ziduri,Sc. Gimnaziala Ziduri ; G.P.P.Nr.9-Buzău, Liceul Teoretic “Aurel Vlaicu”, Breaza

g.Descrieţi pe scurt activitatea, în cel mult 5-10 rânduri

Această primă activitate a constat în stabilirea activităţilor, identificarea partenerilor şi a colaboratorilor, informarea părinţilor cu privire la derularae activităţilor din proiect.



h. Responsabil(i) –Echipa de proiect

i. Beneficiari – Toate unităţile de învăţământ implicate în proiect

j. Modalităţi de evaluare: Avizarea proiectului de către conducerea unităţii aplicante şi de către consilierul educativ; avizarea de către inspectorul pentru educaţie permanentă.

Activitatea nr. 2

b. Titlul activităţii:” Magia Crăciunului”- expoziţie artistico-plastică

c.Data/perioada de desfăşurare –Decembrie2013

d.Locul desfăşurării – G.P.N. Nr. 18 Buzău

e. Participanţi –Preşcolari, Educatoare, Părinţi

f. Parteneri: C.S.E.I.-Buzău, C.S.E.I.- Râmnicu-Sărat, G.P.N Ziduri, G.P.P.Nr.9-Buzău.

g.Descrieţi pe scurt activitatea, în cel mult 5-10 rânduri

In aceasta activitate s-a realizat o expozitie artistico-plastică cu lucrările copiilor din unitatea care implementează proiectul, dar şi cu lucrările copiilor din unităţile partenere ,C.S.E.I.-Buzău, C.S.E.I.- Râmnicu-Sărat,G.P.N Ziduri ; G.P.P.Nr.9-Buzău



h. Responsabil(i) –Şomoiag Lucia, Botezatu Gabriela

i. Beneficiari – Preşcolarii şi părinţii

j. Modalităţi de evaluare –Realizarea unei expoziţii; album foto; jurnalul proiectului „Impresii şi emoţii”



Activitatea nr. 3

b. Titlul activităţii:” Ajută-mă să zâmbesc prin culoare”- -activitate artistico-plastică

c. Data/perioada de desfăşurare – Februarie 2014

d. Locul desfăşurării -G.P.N. Nr. 18 Buzău

e. Participanţi –Preşcolari, Părinţi, Educatoare

f. Parteneri:C.S.E.I. Buzău, Părinţi

g.Descrieţi pe scurt activitatea, în cel mult 5-10 rânduri

În luna februarie ne propunem desfăşurarea unei activităţi artistico-plastică alături de preşcolarii de la C.S.E.I. Buzău, prin care să realizăm o aşa numită şedinţă de „terapie prin culoare”.



h. Responsabil – Trifan Anişoara, Morogan Gabriela, Stancu Violeta

i. Beneficiari – Preşcolari

j. Modalităţi de evaluare –expoziţie cu lucrările copiilor, album foto, jurnalul proiectului „Impresii si emotii”
c:\users\diana\downloads\379710_533590656688932_209806996_n.jpg c:\users\diana\downloads\429852_533590370022294_1492292557_n.jpg

Activitatea nr. 4

b. Titlul activităţii: “Si eu pot...”- expoziţie artistico-plastică cu vânzare (desen, pictură, colaj)

c. Data/perioada de desfăşurare – 7 Aprilie 2014

d. Locul desfăşurării -G.P.N. Nr. 18 Buzău

e. Participanţi –Preşcolari; Educatoare;

f. Parteneri: C.S.E.I.-Buzău, C.S.E.I.- Râmnicu-Sărat, G.P.N Ziduri, G.P.P.Nr.9-Buzău.

g.Descrieţi pe scurt activitatea, în cel mult 5-10 rânduri

Activitatea se va desfăşura în săptămâna „Şcoala altfel, să ştii mai multe să fii mai bun”, prin expunerea lucrărilor realizate de către preşcolarii tuturor unitatilor partenere si colaboratoare. Aceste lucrări vor fi expuse spre vânzare, iar din suma strânsă vor fi achiziţionate jocuri educative pentru preşcolarii implicaţi.



h. Responsabil – Ganea Georgiana, Constantinescu Alina

i. Beneficiari – Preşcolarii

j. Modalităţi de evaluare – Expoziţie cu vânzare, album foto, Jurnalul proiectului



2. “POMPIERII, PRIETENII NOSTRI-Educatie pentru securitate personala- Coordonator proiect-Prof. inv. presc. Avram Danuta-Maria

Prima activitate a proiectului “Pompieriii, prietenii nostrii!”, s-a desfasurat in luna noiembrie 2013 si a avut ca tema: “Prietenul meu, pompierul”. In cadrul acestei activitati prescolarii s-au intalnit cu un pompier si au putut observa costumatia speciala care are rolul de a-i proteja impotriva focului si a caldurii. Cu aceasta ocazie, copiilor si parintilor prezenti, li s-au prezentat si explicat reguli de prevenire a incendiilor: sa nu umble la aparatura electrocasnica ( aragaz, prajitor de paine, cuptor, fier de calcat,etc.), sa nu foloseasca chibriturile, sa nu foloseasca pocnitori si artificii si daca observa foc sau pericol de incendiu, sa anunte un adult si sa sune la apelul de urgenta 112.

Prescolarii de la grupele mari au fost curiosi sa afle cum se stinge un foc si au adresat diferite intrebari pompierului pe aceasta tema pentru a afla mai multe informatii. Pompierul a raspuns tuturor intrebarilor copiilor dar si parintilor.

Activitatea s-a desfasurat in sala de sport a gradinitei si de realizarea in conditii cat mai bune a activitatii s-au ocupat doamnele educatoare Morogan Gabriela si Constantinescu Alina.

Informatiile prezentate prescolarilor in cadrul activitatii au fost consolidate la clasa cu un chestionar referitor la prevenirea si stingerea incendiilor.

A doua activitate a proiectului, a constatat in prezentarea unui ppt despre foc,, reguli ce trebuie respectate, tipurile de foc si incendii, aprinderea in conditii de siguranta si stingerea unui foc. Activitatea “Focul-prieten ori dusman”, s-a desfasurat in luna februarie, responsabilii fiind doamnele educatoare Somoiag Lucia si Avram Danuta. Cunoastintele copiilor au fost consolidate si evaluate cu ajutorul unui joc didactic “Micul pompier”.

Activitatea cu numarul trei, a proiectului “Pompieriii, prietenii nostrii!”, a purtat denumirea “Copiii sunt prietenii pompierilor” si s-a derulat sub forma unei activitati artistico-plastice, finalizata cu organizarea unei expozitii deschise tuturor prescolarilor si a parintilor acestora.

Cea de-a patra activitate a proiectului,”Ce fac pompierii”, a constat intr-o vizita la unitatea de pompieri, pentru a putea observa aparatele si masinile de interventie cu care lucreaza pompierii, modul de actiune a acestora si caini special dresati pentru a gasi victimele unui dezastru sau incendiu. La aceasta activitate au participat cu mare interes atat copiii cat si parintii acestora.

A cincea activitate, “Vrajitoarele Fum si Foc”s-a desfasurat prin audierea a diferite texte despre foc si efectele focului. Dupa audierea cu atentie a povestirilor si a poeziilor, prescolarii au putut extrage mesajul instructive al acestora.

Pe parcursul desfasurarii activitatilor au fost facute fotografii, realizandu-se albume si filme cu momente din desfasurarea proiectului.

Prin desfasurarea acestui proiect s-a urmarit cunoasterea si aplicarea regulilor de prevenire a incendiilor, cunoasterea si aplicarea regulilor privind protectia vietii proprii si a celor din jur, a mediului, cunoasterea si respectarea normelor de comportare in societate precum si a regulilor de securitate personala si educarea abilitatilor de a intra in relatiii cu ceilalti precum si la educarea comunitatii si a copiilor, utilizand modalitati interactive privind managementul riscului. Tot prin aceasta colaborare dorim sa promovam educarea privind apararea impotriva incendiilor, precum si modul de prevenire si comportare in situatii de urgenta, atat in familie, cat si la scoala. Se stie ca focul i-a fascinate mereu pe copii si, prin urmare, este necesar ca de la cele mai fragede varste copiii sa afle care sunt pericolele focului si fumului si sa exersexe cu ei comportamentul corect in caz de incendiu sau in diferite situatii de urgenta.
c:\users\computer\desktop\10257911_532043880237718_4991968450575520172_o.jpg

3.“SA IUBIM SI SA OCROTIM NATURA- Educatie ecologica - Coordonator proiect-Prof. inv. presc. Morogan Gabriela

Activitati derulate:

In semestrul I din anul scolar 2013-2014,in cadrul proiectului ,,Sa iubim si sa ocrotim natura” au fost desfasurate urmatoarele activitati:,,Prietenii curateniei”-sa pastram natura curata,o data pe saptamana,doamnele educatoare impreuna cu prescolarii vor merge in curtea gradinitei,sala de sport pentru adunarea gunoaielor.Aceasta activitate se va desfasura in intervalul noiembrie-iunie 2014.

In luna noiembrie am desfasurat o activitate practica:Casute pentru pasarele-educatoarele pregatesc impreuna cu copiii si parintii acestora casute pentru pasarele.Pentru realizarea acestora se vor folosi diferite materiale si lucruri reciclabile.Aceasta activitate s-a desfasurat in luna noiembrie.


4.“MICII PIETONI- Educatie rutiera-Coordonator proiect-Prof. inv. presc. Constantinescu Alina-Emilia
ARGUMENT: Circulatia rutiera este mult mai intense decat in trecut prin numarul mare de autovehicule performante care a crescut si prin viteza cu care acestea circula . Din aceasta cauza anual isi pierd viata in accidente de circulatie comise din vina lor foarte multi copii.Acum mai mult decat in anii trecuti , gradinita si politia rutiera trebuie sa formeze o echipa unita in a ajuta copiii cat mai de timpuriu sa invete sa respecte regulile de circulatie si de securitate rutiera.Asadar acest proiect educationalbare o motivatie comuna,prevenirea accidentelor rutiere in randurile copiilor prescolari.

SCOPUL:Educarea prescolarilor in vederea unei circulatii corecte , disciplinate pe drumurile publice;formarea cunostintelor de baza despre circulatia rutiera.

OBIECTIVELE:

-insusirea cunostintelor in materie de circulatie si exersarea deprinderilor de tehnica a circulatiei;

-formarea modului de comportare adecvata pentru folosirea in conditii de deplina securitate a drumurilor publice;

-investigarea,practicarea si popularizarea acelor forme si mijloace de organizare a circulatiei , care sa asigure mereu buna ei desfasurare;

-cunoasterea cauzelor care duc la producerea de accidente rutiere si evitarea acestora;

-cunoasterea regulilor de circulatie rutiera si respectarea acestora.

ACTIVITATI:

ACTIVITATEA 1: Intalnire cu agentul de circulatie

ACTIVITATEA2:Semnele de circulatie

ACTIVITATEA3:Circulatia pe strada

ACTIVITATEA4:Cum circulam corect?

ACTIVITATEA5:Cine respecta regulile de circulatie isi apara viata

DESCRIEREA ACTIVITATILOR.

ACTIVITATEA NR.1

Activitatea are ca scop informarea copiilor cu privire la derularea acestui proiect si de asemenea intelegerea necesitatii prezentei agentului de circulatie pe drumurile publice,intelegerea modului cum trebuie sa ne comportam atunci cand intalnim agentul de circulatie pe strada.In cadrul activitatii am folosit ca material didactic imagini cu agentul de circulatie si am jucat un joc didactic numit,,asculta-l pe politest,, folosindu-ne de semnele de circulatie si de o casca de politest.Copii au fost cooperanti,au participat cu totii la activitate. In finalul activitatii,am facut evaluarea ounandu-le diferite intrebari la care au raspuns corect.
c:\users\administrator\desktop\10421178_881831021833226_6569863204819372479_n.jpgc:\users\administrator\desktop\10500283_881830838499911_3496279716903021656_n.jpg

ACTIVITATEA NR.2

In cadrul acestei activitati le-am pus copiilor un ppt cu semnele de circulatie si le-am aratat semnele de circulatie ,explicandu-le ce inseamna fiecare in parte si ce importanta are ca sa le respectam.In evaluarea finala am vorbit pe baza imaginilor din ppt si copiii au raspuns la

intrebari.Au manifestat curiozitate fata de cele prezentate , participand la activitate si chiar punand si alte intrebari suplimentare pentru a afla alte informatii.


c:\users\administrator\desktop\ed rutiera\dsc07839.jpgc:\users\administrator\desktop\ed rutiera\dsc07829.jpg

ACTIVITATEA NR.3

In cadrul activitatii Circulatia pe strada , am facut o deplasare cu copiii in parculetul din curtea gradinitei ,apoi am vizionat un filmulet. Le-am explicat copiilor cum trebuie sa se comporte atunci cand mergem in parculet. Au inteles ca trebuie sa respecte niste reguli , ca sa nu ne accidentam.Regulile invatate:traversam numai pe trecerea de pietoni,traversam numai pe culoarea verde a semaforului,mergem cu bicicleta numai in spatiul amenajat, nu ne jucam cu mingea pe strada,nu ne dam cu rolele pe strada. Copiii au inteles cum trebuie sa circule pe strazile din oras si cum trebuie sa se comporte cand sunt in grup.


c:\users\administrator\desktop\ed rutiera\dsc07831.jpg



ACTIVITATEA NR.4

Dupa ce au aflat informatii in legatura cu regulile de circulatie si modul cum trebuie sa traversam strada ca sa prevenim eventualele accidente rutiere ,vom pune in aplicare aceste informatii ca sa vedem ce am invatat. Prescolarii vor avea de rezolvat o fisa de lucru-semnele de circulatie. Va trebui sa respecte intocmai culorile semaforului. La final am facut expozitie cu lucrarile copiilor si am constatat ca toti copiii stiu care sunt culorile semaforului si ce trebuie sa faca atunci cand e culoarea verde sau rosie la semafor.Ne-am jucat si un joculet,,alege jetonul potrivit,, la care au participat prescolariii cu multa bucurie si au fost atrasi de regulile jocului.



c:\users\administrator\desktop\10355895_884259394923722_8122987030236449787_n.jpgc:\users\administrator\desktop\10250051_884259128257082_8461846192467023756_n.jpg

ACTIVITATEA NR 5.

Este activitatea de evaluare a proiectului , in care ne dam seama cat de multe au invatat prescolarii din cele doua gradinite G.P.N. NR 18 si G.P.N. Caldarusanca.Vom pune intrebari copiilor si vom analiza raspunsurile acestora folosindu-ne si de o macheta cu circulatia pe strada si de semnele de circulatie

Copiii au dat dovada ca au inteles cum trebuie sa circulam pe strada, ca , cunosc semnele de circulatie si stiu cum trebuie sa se comporte in diferite situatii pe drumurile publice. Copiii au inteles ca viata are prioritate si trebuie sa avem grija de noi pentru a preveni producerea de accidente.


c:\users\administrator\desktop\dscf0648.jpgc:\users\administrator\desktop\dscf0654.jpg
In concluzie pot spune ca s-au atins toate obiectivele stabilite la inceputul proiectului si ca am influentat benefic viata copiilor,a parintilor. De asemenea important este faptul ca familiile copiilor incep sa constientizeze importanta derularii unui asemenea proiect in cadrul gradinitei si importanta implicarii reprezentantilor politiei rutiere ,pentru ca acestia vin in sprijinul cadrelor didactice,care educa prescolarii pentru evitarea accidentelor de circulatie.

IN INCHEIERE PUTEM SPUNE CA:



c:\users\administrator\desktop\ed rutiera\dsc07836.jpg
5.“CARTILE - O COMOARA PENTRU NOI”- Coordonatori proiect-Prof. inv. presc. Botezatu Gabriela

Cartea oferă satisfacţii nebănuite şi contribuie la formarea personalităţii şi comportamentului celui care o citeşte. Principalele texte care formează gustul pentru citit aparţin literaturii pentru copii, texte ce formează dragostea pentru limba maternă, gustul pentru frumos, sensibilitatea şi discernământul în selecţia valorilor, imaginaţia creatoare. Cu cât prescolarul se apropie mai devreme de carte, cu atît mai durabile sunt efectele ei în ceea ce priveşte comunicarea, comportamentul şi socializarea lui. In acest an ne propunem sa sprijinim CSC. NR. 3 Buzau in actiunea de completare a fondului de carte si derularea unor activitati comune cu specific literar-artistic.

Scopul proiectului

۩ Cultivarea gustului pentru lectura, pentru frumos, exersarea limbajului si posibilitatilor de comunicare, prin activitati in parteneriat cu biblioteca si cu CSC. NR. 3 Buzau.

۩ Stimularea interesului pentru lectura in perioada prescolaritatii.

Obiectivele specifice ale proiectului

● Stimularea gustului pentru lectură, a comunicării orale,creativității;

● Satisfacerea curiozității preșcolarilor pentru o carte frumos ilustrată;

● Cultivarea spiritului şi valorilor voluntariatului în conştiinţa copiilor, părinţilor si cadrelor didactice si completarea fondului de carte din biblioteca CSC. NR. 3 Buzau ;

Am desfasurat in cadrul proiectului activitatea „Toamna ,toamna darnica”, in luna noiembrie 2013 impreuna cu copiii de la CSC. NR. 3 Buzau, indrumati de catre doamnele:

Activitatea a constat in prezentarea unui scurt program artistic copiilor din Centrul de plasament:poezii si cantece despre toamna si realizarea unei carticele din fise colorate si lucrari de toamna.Responsabili cu aceasta activitate:Botezatu Gabriela(GPN. Nr. 18 Buzau) si Zavoianu Iulia (CSC. Nr. 3 Buzau).

A doua activitate din cadrul proiectului „De Craciun daruim o carte!” s-a desfasurat in luna decembrie 2013 . A constat in donatii de la grupele gradinitei noastre constand in carti, reviste, cd-uri , dar si hainute si jucarii pentru copiii aflati in centru.



c:\users\user\desktop\activitatea 1 din proiect\dsc06973.jpgc:\users\user\desktop\activitatea 1 din proiect\dsc06984.jpgc:\users\user\desktop\activitatea 1 din proiect\dsc06983.jpgc:\users\user\desktop\activitatea 1 din proiect\dsc06981.jpg

6.“ISTET SI FRUMOS, INTR-UN CORP SANATOS”-Educatie sanitara- Coordonator proiect-Prof. inv. presc. Ganea Georgiana

Argument:

Una dintre primele teme care se discută la grădiniţă, începând cu grupa mică chiar, este corpul omenesc. Puţine educatoare, sau copii acordă importanţă acestei teme. Cu toate că, această temă pune în discuţie nu doar aspectele fizionomice ale corpului ci şi pe cele de îngrijire şi întreţinere ale corpului. Multor copii nu li se aduce la cunoştinţă trebuinţele corpului omenesc sau modul de îngrijire şi ocrotire a corpului pentru a ne oferi o viaţă lungă, sănătoasă şi frumoasă.

În zilele noastre copiii sunt privaţi în multe cazuri de o alimentaţie sănătoasă şi corespunzătoare vârstei, dar din păcate de foarte multe ori din inconştienţa părinţilor, sau diferitele probleme financiare sunt privaţi chiar de controalele şi îngrijirile medicale şi stomatologice necesare unei dezvoltări mintale şi corporale armonioase.

Copiii de la Grădiniţa cu Program Normal Nr. 18, împreună cu educatoarele lor, au căzut de comun acord să readucă în discuţie pe parcursul acestui an scolar această temă, a sănătăţii corporale cu scopul de a forma o atitudine pozitivă şi responsabilă faţă de sănătatea sa şi a celor din jur.

Activitatile propuse s-au desfasurat conform planificarii astfel:



Yüklə 231,01 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin