Yazışma Adresi Doç. Dr. Veli Duyan Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulu Fatih Caddesi No: 195 Keçiören Ankara



Yüklə 77,03 Kb.
tarix30.04.2018
ölçüsü77,03 Kb.
#49813
növüYazı

Lezbiyen ve Geylere Yönelik Tutum (LGYT) Ölçeği: Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması

Doç. Dr. Veli DUYAN

(Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulu Öğretim Üyesi)

Doç. Dr. Selahattin GELBAL

(Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi)

Yazışma Adresi

Doç. Dr. Veli Duyan

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulu Fatih Caddesi No: 195 Keçiören Ankara

Tel: 0312.3552130

e-posta: vduyan@hacettepe.edu.tr



Lezbiyen ve Geylere Yönelik Tutum (LGYT) Ölçeği: Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması

Özet

Son yirmi ya da otuz yılda eşcinsellere yönelik tutumlarda kimi değişiklikler olmasına rağmen birçok toplumda olduğu gibi Türkiye’de de olumsuz tutumlar yaygın olarak devam etmektedir. Bununla birlikte lezbiyen ve geylere yönelik tutumları geçerli ve güvenilir bir ölme aracı ile değerlendirme gereksinimi hissedilir olmuştur. Bu gereksinimi karşılamak üzere gerçekleştirilen çalışma Lezbiyen ve Geylere Yönelik Tutum (LGYT) Ölçeği – Gözden Geçirilmiş Kısa Sürümünün (The Attitudes Toward Lesbians and Gay Men Scale - The Revised Short Version #1) Türkiye için geçerliğini ve güvenirliğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yapılan bu çalışmanın sonucunda LGYT Ölçeği – Gözden Geçirilmiş Kısa Sürümünün Türk toplumu için geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiştir.



Anahtar Sözcükler: Lezbiyen ve gey, tutum, ölçek.

Summary

Even if the some of the attitudes toward the homosexuals prevalent in many societies as well as in Turkey changed positively in last two or three decades, negative attitudes still prevalent. However it is needed to evaluate the attitudes in a proper way with a valid and reliable vehicle. This study was conducted to satisfy this need and the main purpose of this study was to determine the validity and reliability of The Attitudes toward Lesbians and Gay Men Scale - The Revised Short Version #1 in Turkish society. As a result of this study, it is determined that The Attitudes toward Lesbians and Gay Men Scale - The Revised Short Version #1 is valid and reliable for Turkish society.



Key words: Lesbian and gay, attitude, scale

Giriş

Türkiye’de eşcinsellik (homoseksüellik-homoseksüalite) kavramı 1980’lerin ortalarından itibaren toplumun dikkatini çekmeye başlamıştır. Bu tarihten günümüze özellikle büyük kentlerde gerek haklar gerekse anlaşılma biçimleri açısından önemli değişiklikler olmasına ve eşcinselliğin açık bir biçimde tartışılması konusunda hoşgörü gelişmesine rağmen toplumda eşcinsellere yönelik kimi önyargılar, baskılar ve olumsuz tutumlar devam etmektedir.

Yirminci yüzyılın ilk yıllarında sosyal bilimciler eşcinselliği toplumsal patolojinin bir biçimi olarak ele almışlar, hızlı kentleşme ve sanayileşmenin sonucunda aile ve toplum yapısında meydana gelen değişiklerin bir sonucu olarak görmüşlerdir. Sosyologlar eşcinselliği, aile yaşamının bozulmasına bireysel olarak verilen bir tepki olarak ele almışlardır. Psikologlar ise eşcinselliği fizyolojik nedenleri olan bir hastalık olarak görmüşlerdir (1). Herek (2)’e göre yirminci yüzyılın büyük bir bölümünde eşcinsellik herhangi bir sorgulama yapılmaksızın damgalama ile eşdeğer gitmiştir. 1970’li yıllarda başlayan gey ve lezbiyen hareketi Amerikan toplumunda önemli değişiklikler meydana getirmiş ve heteroseksüellerin geylere yönelik düşmanlıkları bilimsel bir yaklaşım ile yer değiştirmeye başlamıştır. Ancak gey ve lezbiyenlere yönelik olumsuz tutumlar önyargılı yorumlar, sözel şiddetin farklı biçimleri ve kimi durumlarda da açık fiziksel şiddet ile kendini göstermeye devam etmiştir (3,4).

Bergler (5) ile Bieber ve arkadaşları (6) eşcinsellik hakkındaki psikolojik ve sosyobiyolojik kuramların gey ve lezbiyenlere bir sapkınlık ve “hastalık” bakış açısıyla yaklaştığını ifade etmektedir. Biyolojik kuramlar eşcinselliği genetik ve hormonal olmak üzere iki ana başlık altında açıklamaya çalışmaktadır. Psikanalitik kuramlar eşcinselliğin ilk çocukluk dönemlerinde meydana gelen patolojik aile ilişkilerinin bir sonucu olduğunu ileri sürmektedir. Davranışsal kuramlar ise eşcinsel davranışın diğer davranış türlerinde olduğu gibi öğrenilen bir davranış olduğunu vurgulamaktadır (7). Bilindiği üzere eşcinsellik ve psikolojik bozuklukların varlığı arasında görgül olarak ilişki olmadığını ortaya koyan bulgulara rağmen, eşcinsellik 1973 yılına kadar DSM’de (Diagnostic and Statistical Manual) bir ruhsal hastalık olarak tanımlanmıştır Eşcinselliğin resmi olarak ruhsal bir hastalık biçiminde kabul edilmemeye başladığı bu tarih sonrasında, Amerikan Sosyal Hizmet Uzmanları Birliği (NASW) ve Amerikan Psikologlar Derneği (APA) gibi meslek kuruluşları gey ve lezbiyenlere yönelik ayrımcı olmayan uygulamaların yerleşmesi için etik ilkeler geliştirmişlerdir (8,9).

Ülkemiz gerçeğinde eşcinsellikle ilgili kavram kargaşası bulunmaktadır; bu nedenle geylik, lezbiyenlik, biseksüellik ve transseksüellik kavramlarının açıklanmasına gereksinim duyulmaktadır. Geylik, bir erkeğin bir başka erkeğe ilgi duyması ve cinsel olarak tercih etmesidir. Lezbiyenlik ise kadınların diğer kadınlara ilgi duyması ve cinsel olarak tercih etmesidir. Biseksüellik ise insanların hem kendi hem de karşı cinsten kişilere ilgi duyması (10); transseksüellik kişinin kendini yanlış cinsin bedenine hapsolmuş hissetmesi, karşı cinse özgü fiziksel özelliklere ve sosyal rollere sahip olmak istemesi, kısaca karşı cinsten birisi olarak yaşamak için zorlayıcı bir arzu duyması anlamına gelmektedir (11). Yukarıda verilen tanımlamadan bağımsız olarak Türkiye’de eşcinsellik pasiflik ve kadınsılık olarak tanımlanmakta ve eşcinseller toplum tarafından kınanmakta ve küçümsenmektedir. Bununla birlikte Türkiye’de eşcinsel kavramı çoğunlukla “gey” kavramı ile eş anlamlı görülmektedir. Eşcinselliği kapsayan gey, lezbiyen, biseksüel ve transeksüellik kavramları çok fazla göz önünde tutulmamakta ve eşcinselliği çoğunlukla “gey”liği kapsadığı düşünülmektedir (12).

Zaman zaman eşcinsellerin bir azınlık grubu olduğuna vurgu yapılmakta ve ülkemizde evlilik, çocuk sahibi olmak, din ve ahlak kurallarının çok fazla önemsendiği, erkek çocuğa fazlaca değer verildiği ve cinsel rollerin kesin sınırlarla ayrıldığı belirtilmektedir. Sonuç olarak eşcinsellerin toplumdan soyutlanma, onaylanmama, hatta küçümsenme ve aşağılanma endişesi içinde daha anksiyeteli ve depresif olarak kendi içlerinde, kendilerine özgü bir alt kültürü yaşamaya mahkum olduğu vurgulanmaktadır (13,14).

Araştırma sonuçları, gey ve lezbiyenlere yönelik olumsuz tutumların halen süregeldiğini göstermekte (15) ve eşcinsellere yönelik olumsuz tutumların birçok toplumda yaygın olduğunu ortaya koymaktadır (16). Ayrıca daha önce de belirtildiği üzere eşcinsellik kapsamında kimi yanlış kavramsallaştırmalar ve hatalı kullanımlar ve sonuç olarak eşcinsellere yönelik olumsuz tutumlar yaygın olarak devam etmektedir (10, 17, 18). Bununla birlikte ülkemizde eşcinsellere yönelik tutumları güvenilir ve geçerli bir biçimde ortaya koyacak bir ölçme aracının eksikliği de hissedilir olmuştur. LGYT Ölçeği – Gözden Geçirilmiş Kısa Sürümünün bu gereksinimi büyük ölçüde karşılayacağı düşünülmektedir.

Amaç

Bu çalışmanın amacı Herek (19) tarafından 1998 yılında geliştirilmiş olan LGYT Ölçeği – Gözden Geçirilmiş Kısa Sürümünün (The Attitudes Toward Lesbians and Gay Men Scale - The Revised Short Version #1) Türkiye için uyarlamasını yapmaktır.



Lezbiyen ve Geylere Yönelik Tutum (LGYT) Ölçeği

Tanıtım

Lezbiyen ve Geylere Yönelik Tutum (LGYT) Ölçeği’nin üç farklı sürümü bulunmaktadır ve bu çalışmada Gözden Geçirilmiş Kısa Sürüm1’in güvenirlik ve geçerlik çalışması yapılmıştır. Bunda en büyük etken bu sürümün insanların lezbiyen ve geylere yönelik tutumlarını karşılaştırmaya olanak sağlamasıdır. Diğer iki sürüm bu olanağı vermemektedir.

LGYT Ölçeği sadece araştırma yapmak üzere gerçekleştirilmiş bir ölçme aracıdır. Ölçeği kullanmak için doktora düzeyinde sosyal veya davranış bilimcisi olmak (ya da doktora düzeyinde eğitimini tamamlamış olan ve bir eğitim ya da araştırma kurumunda görevli bir sosyal ya da davranış bilimcisinin danışmanlığı altında) gerekmektedir. Ayrıca Amerikan Psikoloji Derneği’nin Etik İlkeleri ile tutarlı olarak LGYT Ölçeği’nin kazanç amacı olmayan çalışmalar için kullanılacağının kabul edilmesi zorunlu tutulmaktadır. Ölçeğin kullanımı yukarıda belirtilen koşulları sağlayan sosyal ve davranış bilimcileri ile sınırlı tutulmuştur.

Puanlama

Bireylerin erkek ve kadın eşcinselliğine karşı tutumlarını belirlemeye yönelik ölçekte, beşi erkeklerin ve beşi de kadınların eşcinselliğini yoklayan toplam on madde bulunmaktadır. Maddelerde belirtilen düşünceye, bireylerden “Hiç katılmıyorum”, “Katılmıyorum”, “Kararsızım”, “Katılıyorum” ve “Tamamen katılıyorum” olmak üzere beş derecede görüş bildirmeleri istenmektedir (Ek 1).

Eşcinselliğe karşı maddelerden altısı olumsuz ve dördü de olumlu anlam taşımaktadır. Olumlu maddeler puanlanırken “Tamamen katılıyorum” cevabı “5” ile ve “Hiç katılmıyorum” cevabı ise “1” ile puanlanmaktadır. Olumsuz maddelerin puanlanmasında da ”Hiç katılmıyorum” cevabı “5” ile “Tamamen katılıyorum” cevabı da “1” ile puanlanmaktadır.

Ölçekten alınan yüksek puanlar, eşcinselliğe yönelik tutumların olumlu; düşük puanların ise olumsuz tutum olduğu anlamına gelmektedir. Ölçekle ilgili olarak bir norm çalışması yapılmamıştır; bu nedenle ölçek farklı gruptan gelen deneklerin tutumları arasında bir karşılaştırma yapmaya olanak sağlamaktadır.



Güvenirlik ve Geçerlik

Bu kesimde ölçeğin güvenirlik ve geçerlik çalışmasına ilişkin bilgiler verilmiştir. Ölçeğin Türkçe formu, Hacettepe Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi’nin lisans düzeyindeki farklı fakülte ve bölümlerinden toplam 315 öğrenciye uygulanarak güvenirliği ve geçerliği belirlenmeye çalışılmıştır.



Güvenirlik

Öncelikle ölçek, madde analizine alınmış ve madde özellikleri belirlenmiştir. Maddelerin toplam puanlar ile korelasyonları hesaplanmış ve Tablo 2’de son sütunda {r(jx)} verilmiştir. Madde-toplam puan korelasyonlarının 0.43 ile 0.88 arasında değişmektedir. İstatistiksel olarak manidar olan korelasyon katsayıları, maddelerin ayırıcılığı için yeterli bulunmuştur. En düşük korelasyonlar kadın ve erkek eşcinselliğine yönelik olumlu anlamdaki sorularda görülmektedir.



Güvenirliği için, ölçekten alınan puanların tutarlılık derecesi ve ölçeğin homojenliğini belirlemek amacıyla iki yönteme başvurulmuştur. Bunlardan birincisi test-tekrar test yöntemidir. Hacettepe Üniversitesi’ndeki 61 öğrenciye LGYT Ölçeği üç hafta arayla iki kez uygulandığında, öğrencilerin ölçekten aldıkları puanlar arasındaki korelasyon 0.848 olarak bulunmuştur. Bu sonuç ölçeğin farklı zamanlarda uygulanmasıyla elde edilen puanları arasında yüksek bir tutarlılık olduğunu göstermektedir. Bu nedenle ölçek güvenilir olarak kabul edilmiştir. Ayrıca ikinci yöntem olarak ölçeği oluşturan maddelerin iç tutarlılığını veren Cronbach Alpha Katsayısı hesaplanmıştır. SPSS 10.0 ile maddelerin içtutarlılık katsayısı 0.91 olarak belirlenmiştir. Test-tekrar test yöntemi ve içtutarlılık katsayısının her ikisi de yüksek bulunmuş ve bu nedenle LGYT Ölçeği’nin güvenilir olduğu kabul edilmiştir.

Geçerlik

Dil Geçerliği: LGYT Ölçeği’nin uyarlanması aşamasında aşağıda belirtilen işlemler yapılmıştır. Orijinali İngilizce olan LGYT Ölçeği, Hacettepe Üniversitesi’nde akademisyen olan altı kişiye Türkçe çevirisi yaptırılmıştır. Daha sonra bu çeviriler bir araya getirilerek hepsinin ortak yönleri aranmış ve farklılık gösteren ifadeler, çeviri yapan kişiler ile görüşülerek ortak bir cümle haline getirilmiştir. Uzman görüşüne dayanarak oluşturulan Türkçe formu, öncekinden farklı altı kişi tarafından tekrar İngilizce’ye çevrilmiştir. Ölçeğin orijinal hali ile tekrar İngilizce’ye çevrilmiş hali Hacettepe Üniversitesinden dört akademisyene incelettirilerek, ikisi arasında farklılığın olmadığı yönünde ortak görüşe varılmıştır. Uzman görüşü referans alınarak elde edilen ölçeğin Türkçe formu ile İngilizce formunun aynı anlamı ifade edip etmediğini, uygulamada görebilmek açısından, iyi derecede İngilizce bilgisine sahip Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Hizmet Anabilim Dalı yüksek lisans programı öğrencilerinden 18 kişiye uygulanmış ve her iki ölçekten alınan puanlar arasında Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı 0.997 (p=0.000) olarak bulunmuştur. Elde edilen korelasyon katsayısına ve uzman görüşlerine bakılarak ölçeğin çeviri açısından paralelliğin sağlandığı kabul edilmiştir.

Yapı Geçerliği: Yapı geçerliğini belirlemek amacıyla faktör analizi yapılmıştır. Faktör analizi ile ölçeğin, ölçmek istediği yapıyı ölçüp ölçmediği belirlenmeye çalışılmıştır. Faktör analizine alınan değişkenlerin (maddelerin) kaç faktörde toplandığını belirlemek amacıyla öncelikle özdeğerlere (Eigenvalue) ve açıklanan yüzdelere bakılmıştır.

Tablo 1 LGYT Ölçeği Maddelerinin Özdeğerleri ve Açıklanan Yüzdeleri

Bileşenler

Özdeğer

Açıklanan Var. %

Toplam %

1

5.921

59.209

59.209

2

1.446

14.459

73.668

3

.904

9.036

82.704

4

.422

4.220

86.924

5

.370

3.697

90.621

6

.282

2.824

93.445

7

.222

2.221

95.666

8

.208

2.077

97.743

9

.130

1.299

99.042

10

.096

.958

100.000

Tablo 1 incelendiğinde özdeğerleri 1.00’ın üzerinde iki bileşenin olduğu ve bunun da ölçeğin iki faktörlü bir yapıya sahip olduğu anlaşılmaktadır. Ancak birinci bileşene ait özdeğerin ikinci bileşene ait özdeğerden en az üç kat yüksek olması ve ikincisi ile daha sonrakiler arasında çok fazla bir farkın olmaması ölçeğin tek boyutlu olduğunu göstermektedir (20). Tablodan da anlaşılacağı üzere birinci bileşene ait özdeğer 5.921 iken, ikincisinde 1.446’ya ve üçüncüsünde ise 0.904’e düştüğü görülmektedir. Birinci bileşene ait özdeğer ile ikinci bileşene ait özdeğer arasında dört katı geçen bir fark vardır. Elde edilen bu sonuçlar LGYT Ölçeği’nin tek boyutlu olduğuna işaret etmektedir.

Birinci faktöre bakıldığında tek başına toplam değişkenliğin % 59.209’unu; iki faktör birlikte % 73.668’ini açıkladığı görülmektedir. Ölçeğin tek boyutlu olup olmadığına birinci boyutta bulunan maddelerin faktör yüklerine bakarak da karar verilebilir. Birinci boyutta faktör yükü yeterince yüksek olan maddeler alınarak tek boyutlu (yapı geçerliği olan) bir ölçek elde etmek mümkün olabilir. Bu nedenle Tablo 2’de her maddenin faktör yükleri ve madde-test korelasyonları faktör yükünün büyüklüğüne göre verilmiştir.



Tablo 2 LGYT Ölçeğindeki Maddelerin Faktör Yükleri İle Madde-test Korelasyonları

Maddeler

I. Faktör

II. Faktör

r(jx)

7

.888

-.163

.8318

9

.879

-.173

.8208

2

.866

-.195

.8041

6

.849

-.142

.7868

1

.844

-.205

.7759

4

.841

-.229

.7718

5

.719

.093

.6583

10

.694

.194

.6351

8

.500

.777

.4605

3

.473

.766

.4304

Tablo 2 incelendiğinde birinci faktörde her bir maddenin oldukça yüksek (en düşük üçüncü maddede 0.473) yükleri olduğu görülmektedir. Ayrıca 8. ve 3. maddelerin ikinci faktörde yüklerinin en yüksek olduğu görülmektedir. Bir maddenin birden çok faktörde yüklerinin fazla olması, bu maddelerin o boyutlar içerisinde de olabileceği anlamına gelir. Bu nedenle 8. ve 3. maddelerin birinci boyutta yer almasının tek boyutluluğu azaltmayacağı gibi artırabilir (21). Toplam varyansın açıklanma yüzdesinin yüksekliği ve birinci faktörde maddelerin yüklerinin yüksekliği, LGYT Ölçeği’nin ölçmek istediği yapıyı ölçebildiğini gösterdiğinden dolayı geçerlidir.

Benzer Ölçekler Geçerliği: Benzer ölçekler geçerliğini belirlemek amacıyla, çalışma kapsamına alınan bütün öğrencilere LGYT Ölçeği ile birlikte Cinsel Tutum Ölçeği’nin Homoseksüalite Alt Ölçeği (Diğerleri) (10) de uygulanmıştır. Bu alt ölçek LGYT Ölçeği ile benzer özellikleri ölçtüğünden ölçüt olarak alınmıştır. Öğrencilerin Homoseksüalite Alt Ölçeği (Diğerleri)’nden aldıkları puanlar ile LGYT Ölçeği’nden aldıkları puanlar arasındaki korelasyon (Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon), r = 0.798 (p=0.000) olarak bulunmuştur. Bu katsayı LGYT Ölçeği’nin Homoseksüalite Alt Ölçeği (Diğerleri) ile benzerlik gösterdiğini; bu nedenle benzer ölçekler geçerliğine sahip olduğunu göstermektedir.

Sonuç

LGYT Ölçeği’ni oluşturan maddelerin istendik özelliklerde olması, ölçeğin güvenirliğinin ve geçerliğinin yüksek olması, bu ölçeğin Türkiye’de erkek ve kadın eşcinselliğine karşı tutumları belirmede kullanılabileceğini göstermektedir. Ölçeğin bu özelliklerinin orijinal haliyle benzerlik göstermesi, Türkçe formunun Türkiye’de kullanılabileceğini göstermektedir.



KAYNAKÇA

1. Kornblum W ve Julian J, Social Problems. London: Prentice Hall, 2001.

2. Herek GM, The psychology of sexual prejudice. Current Directions in Psychological Science 2000 ; 9, 19-22.

3. D'Augelli AR ve Rose ML, Homophobia in a university community: Attitudes and experiences of heterosexual freshmen. Journal of College Student Development 1990; 31, 484-491.

4. Herek GM ve Berrill KT, (Eds.) Hate crimes: Confronting violence against lesbians and gay men. Newbury Park, CA: Sage, 1992.

5. Bergler E, Homosexuality: Disease or way of life? New York: Collier, 1956.

6. Bieber I et al. Homosexuality: A Psychoanalytic Study of Male Homosexuals. New York: Basic Boks, 1962.

7. Zastrow C ve Kirst-Ashman KK, Understanding Human Behavior and the Social Environment. USA: Brooks/Cole, 2001.

8. Christie D ve Young M, Self-concept of lesbian and heterosexual women. Psychological Reports 1986; 59, 1279-1282.

9. Larsen P, Sexual identity and self-concept. Journal of Homosexuality. 1981; 7, 15-32.

10. Duyan V, Cinsel Tutum Ölçeği. Ankara: HÜ Sosyal Hizmetler Yüksekokulu Yayını No 14, 2004.

11. Budak S, Psikoloji Sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat, 2000.

12. Tapinc H, Masculinity, Feminity and Turkish Male Homosexualitiy. In: Plummer K (Ed) Modern Homosexualities: Fragments of Lesbian and Gay Experience. London. Routledge, Chapman and Hall Inc 1992; 39-49.

13. Soylu L, Levent BA ve Uğuz Ş, “Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğine Başvuran 7 Eşcinselin (Homoseksüelin) Özellikleri ve Terapi Yaklaşımları”, Çukurova Üniversitesi. Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD, http://lokman.cu.edu.tr/psychiatry/EGITIM/mak/1999 mak_ergenhom.html

14. Yüzgün A. Türkiyede eşcinsellik: Dün, bugün. İstanbul: Hüryüz yayıncılık, 1986.

15. Herek GM, Heterosexuals' attitudes toward lesbians and gay men: Correlates and gender differences. Journal of Sex Research 1988; 25, 451-477.

16. Herek GM ve Glunt EK, Interpersonal contact and heterosexuals' attitudes toward gay men: Results from a national survey. Journal of Sex Research 1993; 30, 239-244.

17. Tüzer V, Eşcinsellik, travestilik, transseksüellik. Lezbiyen ve geylerin sorunları ve toplumsal barış için çözüm arayışları. Ankara: Kaos GL Kitapları, 2004; 5-8.

18. Sakallı-Uğurlı N ve Uğurlu O, Eşcinsellik, eşcinsellere yönelik tutumlar: önyargı ve ayrımcılık. Lezbiyen ve geylerin sorunları ve toplumsal barış için çözüm arayışları. . Ankara: Kaos GL Kitapları, 2004; 51-63.

19. Herek GM, The Attitudes Toward Lesbians and Gay Men (ATLG) scale. In: Davis CM, Yarber WH, Bauserman R, Schreer G ve Davis SL (Eds.) Handbook of Sexuality-related measures. Thousand Oaks, CA: Sage Publications, 1998.

20. Lord FM, Aplications of Item Response Theory to Pratical Testing Problems. Hillsdale, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates Publishers, 1980.

21. Gelbal S, “p Madde Güçlük İndeksi ile Rasch Modelinin b Parametresi ve Bunlara Dayalı Yetenek Ölçüleri Üzerine bir Karşılaştırma”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 1994; 10, 85-94.



Ek 1: Lezbiyen ve Geylere Yönelik Tutum (LGYT) Ölçeği – Gözden Geçirilmiş Kısa Sürüm 1

Tutum Maddeleri

Hiç katılmıyorum

Katılmıyorum

Kararsızım

Katılıyorum

Tamamen katılıyorum

Erkek eşcinsellerin (geylerin) iğrenç olduğunu düşünüyorum.

( )

( )

( )

( )

( )

Erkek eşcinselliği bir sapkınlıktır.

( )

( )

( )

( )

( )

Erkek eşcinselliği erkeklerdeki cinselliğin doğal bir dışavurumudur.*

( )

( )

( )

( )

( )

İki erkek arasındaki seks apaçık yanlıştır.

( )

( )

( )

( )

( )

Erkek eşcinselliği kınanmaması gereken sadece farklı bir yaşam tarzıdır. *

( )

( )

( )

( )

( )

Kadın eşcinsellerin (lezbiyenlerin) iğrenç olduğunu düşünüyorum.

( )

( )

( )

( )

( )

Kadın eşcinselliği bir sapkınlıktır.

( )

( )

( )

( )

( )

Kadın eşcinselliği kadınlardaki cinselliğin doğal bir dışavurumudur.*

( )

( )

( )

( )

( )

İki kadın arasındaki seks apaçık yanlıştır.

( )

( )

( )

( )

( )

Kadın eşcinselliği kınanmaması gereken sadece farklı bir yaşam tarzıdır.*

( )

( )

( )

( )

( )

* Tersten puanlama yapılacaktır
Yüklə 77,03 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin