“Gelişmemiş ülke yoktur, iyi LİDERLİK EDİLMEYEN ülkeler vardır.”
Peter Drucker
YGA Vakfı Peter Drucker’ın bu sözüne bir cevap verircesine 2002 yılında Sinan Yaman tarafından kurulmuş bir LİDERLİK OKULUDUR.
Amacı geleceğin ÇİFT KANATLI liderlerini yetiştirmektir.
Peki, ÇİFT KANATLI lider ne demektir?
Çift kanatlı lider kavramının bir kanadı profesyonel anlamda başarılı, donanımlı, yetenekli olmayı temsil ederken diğer kanadı sosyal sorumluluk bilincine sahip, duyarlı, içten ve samimi olmayı temsil eder.
YGA’nın liderlik tanımı hem profesyonel anlamda başarıyı hem de sosyal sorumluluğu ifade eder.
YGA Liderlik Programı
YGA Liderlik programı Lider Keşfetme, Lider Yetiştirme ve Lider Geliştirme programı olmak üzere üç ana aşamadan meydana gelir ve toplamda altı yılda tamamlanır.
1.Lider Keşfetme Programı
Her yıl Lütfi Kırdar Kongre ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen Lider Keşfetme Seminerine katılmak isteyen üniversite öğrencileri YGA’nın internet sitesinde yer alan formu doldururlar. Türkiye’nin dört bir köşesinde öğrenim görmekte olan üniversite öğrencilerinin başvuruları işlerinde uzman kişilerden oluşan YGA Danışma Kurulu tarafından değerlendirmeye alınır ve seçilen öğrenciler seminere davet edilirler.
Geçen sene Lütfi Kırdar Lider Keşfetme Seminerine internet üzerinden 6000 kişi başvuru yaptı ve aralarından seçilen 2000 kişi seminere davet edildi. Bu sene YGA ailesi olarak hedefimiz tam 30.000 internet başvurusu…
YGA’nın HAYAL ORTAKLARI ve Kurcu Başkan Sinan Yaman bu seminerde Çift Kanatlı Liderlik konusunda ki sunumlarını yaparlar ve öğrencilerle birebir olarak iş yaşamındaki deneyimlerini paylaşırlar.
Seminer ardından katılımcılardan yine internet üzerinden seminerde işlenen kavramlar hakkındaki soruları yanıtlamaları beklenir.
Bu formlar YGA Danışma Kurulu tarafından tekrar bir elemeye tabi tutulur ve böylece 2000 kişi arasından 400 Hizmetkâr Lider Adayı belirlenir.
Bu 400 aday işlerinde uzman YGA gönüllüleri ile bire bir sözlü mülakata alınırlar. En nihayetinde bu mülakat sonucunda 100 Gönüllü Hizmetkâr Lider adayı belirlenmiş olur.
Belirlenen bu 100 hizmetkâr lider adayı Oku Duşun Paylaş Moderatör Eğitimine katılırlar.
Bu eğitimin ardından 25 ilde açılan 85 YGA Yaratıcı Kütüphanesinde haftada 7 saat gönüllü olarak çalışmaya başlarlar.
2.Lider Yetiştirme Programı
OKU DUŞUN PAYLAŞ NEDİR PEKİ?
Okuyan, yaratıcı düşünen, düşündüklerini özgürce paylaşan, özgüvenli bireyler yetiştirmek vizyonuyla oluşturulmuş bir sosyal sorumluluk projesidir.
Young Guru Academy proje atölyesindeki gönüllüler tarafından gerçekleştirilen Oku Düşün Paylaş projesinin amacı, geleceğin lideri olacak parlak çocukların;
Potansiyelinin farkında olan bireyler olmasına fırsat sağlayacak bir platform oluşturmaktır.
Yaratıcı Kütüphane:
Projenin ilk adımı olarak, Oku Düşün Paylaş projesinin yapılacağı okulda bir Yaratıcı Kütüphane inşa edilir. Yaratıcı Kütüphane, kütüphaneyi sevilen bir ortam haline getirmek amacıyla uzman mimarlar tarafından tasarlanmıştır.
Erdal Atabek başta olmak üzere uzmanların, ailelerin ve çocukların tavsiyeleri ile seçilen seksen adet okuma kitabı, Yaratıcı Kütüphane'ye dâhil edilir. Bu kitaplar, hedef yaş grubundaki çocukların okumak isteyecekleri, benimseyecekleri, farklı düşünmelerini sağlayacak, onları araştırmaya ve düşünmeye sevk edecek kitaplardır.
Projeye katılan her öğrenciye, özel olarak hazırlanan Oku Düşün Paylaş kitabından hediye edilir. Kitabın sol sayfalarında seans konularına uygun ilhamlandırıcı cümleler yer alırken, sağ sayfalar çocukların kendi düşüncelerini yazabilmeleri için boş bırakılmıştır.
Bir okul kütüphanesinin YGA yaratıcı kütüphanesine dönüştürülmeden önceki ve sonraki hallerini aşağıda görebilirsiniz.
Moderatörler:
Young Guru Academy Liderlik Piramidi'nin ikinci basamağı olan proje atölyesine katılmaya hak kazanan üniversite öğrencileri, tecrübeli moderatörler ve YGA Danışma Kurulu üyelerinden moderatörlük eğitimi alırlar. Eğitimden sonra, öncelikle gözlemci olarak seansları izlemeye başlarlar. Bir süre sonra yan moderatör sıfatıyla moderatöre destek olmaya başlayan gönüllüler, yeterli tecrübeyi kazanarak moderatörlük yapmaya başlarlar.
Oku Düşün Paylaş atölyelerinde görev alan lider adayları arasından bir sonraki aşama olan Lider Yetiştirme Programına katılabilecek olanlarını belirlemek için süreç boyunca YGA Liderlik Vasıflarına bağlı kalarak gözlemlenir ve değerlendirilirler.Bu vasıfları aşağıdaki tabloya bakarak inceleyebilirsiniz.
Liderlik vasıflarına uygun olarak seçilen bu 20 öğrenci her Haziran ayının son haftasında İstanbul’da gerçekleşen Liderlik Okuluna katılırlar.
Liderlik okulunda YGA’nın sıra dışı ve başarıyı yakalamış Hayal Ortakları ile bir araya gelerek onların deneyimlerini birebir yaşayarak ilhamlanma şansını yakalarlar. Birlikte hayal ederler. Bu hayal ortakları sosyal girişimciler, iş dünyasından liderler, akademik liderler, devlet liderleri olmak üzere dört ana guruptandır.
“ Sizleri tanıyınca ülkemin geleceği için umutlandım .”
Can Kıraç, Yazar, İşadamı
“ Teori ve pratiği bu kadar iyi bir araya getiren ve bu derece yüksek katma değer üretebilen başka bir sosyal sorumluluk projesine rastlamadım. Keşke 20 yaş genç olsam ve ekibin bir parçası olabilsem. ”
Murat Yalçıntaş, Başkan - İstanbul Ticaret Odası
“ Hayatta öğrendiklerimizi faydaya dönüştürmek için YGA'dan daha güzel bir ortam olamaz. Sizleri tanıdıktan sonra Türkiye'nin geleceğine ümitle bakıyorum.”
Cihangir Kavuncu, Başkan Yardımcısı - Yapı Kredi Koç
YGA Liderlik Okulu katılan öğrenciler YGA AMERİKA Liderlik Kampına katılmak için başvuru da bulunurlar. Bu başvurular değerlendirilir. Katılmaya hak kazanan öğrenciler New York, Washington, Raleigh ve Figure Eight Islands’da gerçekleşen Amerika Liderlik Kampında yine YGA’nın sıra dışı ve başarılı Hayal Ortakları ile beraber daha iyi bir Türkiye için hayal eder ve yeni sosyal sorumluluk projeleri üretirler.
3.Lider Geliştirme Programı
Liderlik kampında hayal edilen bu projeler Liderlik Atölyesinde hayata geçirilir. Şu ana kadar üretilmiş projeleri şöyle sıralayabiliriz.