Atik yönetiMİ YÖnetmeliĞİnde değİŞİKLİk yapilmasina dair yönetmelik taslaği hakkinda



Yüklə 32,78 Kb.
tarix18.01.2018
ölçüsü32,78 Kb.
#38633

ATIK YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI HAKKINDA

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI KURUMUNUN GÖRÜŞLERİ



Taslağın Geneli Üzerindeki Görüş ve Değerlendirme

Teklif

Atık Üreticisinin atık Yönetim Planı Hazırlama yükümlülüğü mevcutta aşağıda yer alan mevzuatlarda aşağıda belirtilen şekilde tanımlanmaktadır.

  • 17.06.2011 tarih ve 27967sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği ; Tehlikesiz Atık Üreticisinin Yükümlülükleri başlıklı Madde 8 (1) a) bendi a) (Değişik:RG-11/3/2015-29292)  Tehlikesiz atık üretimini en az seviyeye indirecek şekilde gerekli tedbirleri almak, tesisinden kaynaklanan tehlikesiz atıkların geri kazanımına yönelik olarak hazırladıkları üç yıllık atık yönetim planını il müdürlüğüne sunmakla ve hazırlanan yönetim planını uygulamakla,”

  • 02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliği; Atık üreticisinin ve atık sahibinin yükümlülükleri başlıklı Madde 9 (1) c) bendi “c) Ürettiği atıklara ve atıkların önlenmesi ile azaltılmasına yönelik olarak hazırlamakla yükümlü olduğu atık yönetim planını hazırlayarak sunmakla,

Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği uyarınca üç yıllık olarak hazırlanacak ve İl Müdürlüğüne sunulacaktır. Atık Yönetimi Yönetmeliği’ nde ise atık üreticisi tarafından hazırlanması gereken Atık Yönetim Planının nereye sunulacağına ve hangi süreler için hazırlanması gerektiğine ilişkin bir tanımlama yer almamaktadır.



Atık Yönetimi Yönetmeliği’ nde atık üreticisi tarafından hazırlanması gereken Atık Yönetim Planı ile ilgili olarak hangi süreler için, hangi atıkları kapsayacak şekilde hazırlanacağının ve nereye sunulacağına ilişkin konuların netleştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır;



Taslak Maddesi

Görüş ve Değerlendirme

Teklif

MADDE 5 – (1) Aynı Yönetmeliğin 10’uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“e) UATF kullanılması zorunlu olan atıklar için, tesisine kabul edeceği atığın UATF’de belirtilen atık tanımına uygunluğunu tesise girişte tespit etmekle, kabul ettiği atığın taşıma formunu imzalamak ve otuz gün içinde atık üreticisine göndermekle, UATF ile ilgili olarak atık üreticisi ile arasında uyuşmazlık çıkması halinde, bu uyuşmazlık giderilemezse on beş gün içinde, uyuşmazlığı Bakanlığa bildirmekle, taşıma formu olmaksızın atık kabul etmesi halinde Bakanlığa ve il müdürlüğüne bilgi vermekle,”




02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliğinin;

  • Bakanlık görev ve yetkileri başlıklı 7. Madde i) bendinde Bakanlık; i) UATF’lerin kullanımına ve atıkların taşınmasına ilişkin usul ve esasları belirlemekle,” yükümlüdür.

  • İl müdürlüklerinin görev ve yetkileri Başlıklı 7. Madde (1) h bendinde “h) ….. UATF ile ilgili prosedüre uymakla,” yükümlüdür.

  • Atık üreticisinin ve atık sahibinin yükümlülükleri başlıklı Madde 9 – (1) h) bendinde “h) UATF kullanımı zorunlu olan atıklar için UATF kullanarak atık işleme tesislerine göndermekle ve ilgili iş ve işlemlere uymakla” yükümlüdür denilmektedir.

Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği uyarınca Tehlikeli atıkların taşınması aşamasında UATF kullanımı zorunluluğu tanımlanmakta olup 02.04.2016 tarihi itibari ile yürürlükten kalkmıştır. Bu bağlamda; özel mevzuatında tanımlanmış olan atıklar dışında tehlikeli atıkların taşınmasına ilişkin olarak UATF kullanımı zorunluluğunun tanımlanmış olduğu bir mevzuat hükmü de kalmamıştır.



UATF Kullanımı zorunluluğu olan atıkların, UATF’ lerin kullanımına ve atıkların taşınmasına ilişkin usul ve esasların bu Yönetmeliğin ilgili maddelerinde net olarak belirtilmesi uygun olacaktır.



MADDE 6 – (1) Aynı Yönetmeliğin 10’uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (b) ve (f) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

Söz konusu fıkranın b bendi kaldırılmamalıdır. Biyo-kurutma, kompost ve biyo-metanizasyon tesisleri yer seçimi ile ilgili olarak yerleşim alanlarına uzaklık kriteri bulunmalıdır.
Yine bu tesislere gelen atıkların kabulü için kullanılacak ön depolama alanının kapalı olması şartı korunmalıdır.

b) Düzenli depolama tesisi sınırları içerisinde kurulanlar hariç olmak üzere, tesisin yerleşim alanlarına en yakın mesafesinin 1000 metre olacak şekilde yer seçimini ve alıcı ortamın, toprağın, yüzeysel suların ve yeraltı sularının kirlenmesini önleyecek şekilde tasarımını yapmakla,
f) Tesise gelen atıklar için ön depolama ve dengeleme görevi yapan ön depoyu kapalı olarak inşa etmekle,

MADDE 8 – (1) Aynı Yönetmeliğin 13’üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Geçici depolama



MADDE 13

4) Atıkların geçici depolanması işlemi atığın üretildiği tesis/kuruluş sınırları içinde yapılır.




Proses işlemleri sonucu oluşan ve miktarları yüksek olan tehlikesiz atıkların(demir metal ve çapakları, tufal, cürufvb.) depolanması için geniş ve özellikli, alana gereksinim duyulmaktadır.
Sanayi tesis ve kuruluşlarının tehlikesiz atıklarını depolaya bilmesi için yaptıkları veya yapacakları geçici depolama alanlarının kapalı olması veya yapı şeklinden dolayı ruhsata tabi olması, arsaya ait imar durumlarına ait belirsizlikler, plan ve projelerin belediyeden onaylatılamaması, inşaat ruhsatlarının alınamaması, yapı izninin alınamaması ve emsal değerin aşılması gibi zorunlu hallerden dolayı işletmeleri zora sokmaktadır.
Bu durumlar altında işletmelerin geçici depolama sahası yapmak istemeleri sonucunda ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu durumu haber alması üzerine, belediye veya valiliklerce yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulmaktadır.
Bu ve benzeri olumsuz sonuçların önüne geçmek için arsaya ait imar durumlarına dair sorunların olmadığı atığın üretildiği ilçe sınırları içerisinde yer alan tesis/kuruluşa ait başka bir alanda geçici depolanması önem arz etmektedir.

MADDE 13

4) Atıkların geçici depolanması işlemi atığın üretildiği tesis/kuruluş sınırları içinde yapılması esastır. Ancak zorunlu sebeplerden dolayı tehlikesiz atıkların tesis/kuruluş sınırları içinde depolanamaması durumunda İl Müdürlüğüne bilgi verilerek atığın üretildiği il sınırları içerisinde yer alan tesis/kuruluşa ait başka bir alanda depolanabilir. Geçici depolama alanları yönetmelikte belirlenen kriterlere uygun olarak inşa edilmelidir.





MADDE8- (1) Aynı Yönetmeliğin 13’üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde -13

(5) Ayda bin kilogramdan daha az tehlikeli atık üreten atık üreticilerinin, tehlikeli atıklarını geçici olarak depoladığı/depolayacağı alanları/konteynerleri geçici depolama izninden muaftır. Ayda bin kilogram veya daha fazla tehlikeli atık üreten atık üreticileri tehlikeli atıklarını geçici depoladığı alanları/konteynerleri için il müdürlüğünden geçici depolama izni alır. Geçici depolama alanı/konteyneri için izin süresiz olarak verilir. Geçici depolama alanında değişiklik olması halinde geçici depolama izni yenilenir.


Geçici Depolama alanlarına ilişkin olarak verilen iznin süreli olması kontrol açısından daha uygun olacaktır.



Madde -13

(5) Ayda bin kilogramdan daha az tehlikeli atık üreten atık üreticilerinin, tehlikeli atıklarını geçici olarak depoladığı/depolayacağı alanları/konteynerleri geçici depolama izninden muaftır. Ayda bin kilogram veya daha fazla tehlikeli atık üreten atık üreticileri tehlikeli atıklarını geçici depoladığı alanları/konteynerleri için il müdürlüğünden geçici depolama izni alır. Geçici depolama alanı/konteyneri için izin 5 yıl sürelisiz olarak verilir. Geçici depolama alanında değişiklik olması halinde 5 yıllık süre beklenmeksizin geçici depolama izni yenilenir.



MADDE8- (1) Aynı Yönetmeliğin 13’üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde -13

(8) Geçici depolama alanlarına ilişkin esaslar Bakanlıkça belirlenir.”




Geçici depolama alanlarının özellikleri yönetmelikte düzenlenmelidir.

Madde -13

(8) Geçici Atık Depolama Alanlarını Özellikleri aşağıda yer almaktadır.



  • Zeminin beton ile kaplı olması, her bölüm için zeminin kenarlarının beton eşik ile yükseltilmesi,

  • Betonun sızdırmaz özellikte olabilmesi için; minimum 25 cm kalınlıkta kürlü beton veya bu maksatla kullanılacak çimentonun C30 (STS) standardında olması ve beton yüzeyine sürme esaslı yalıtım malzemesi veya membran uygulanması gerekmektedir. Bu şartın sağlanamaması durumunda, beton ile toprak zemin arasına en az 1 mm’lik membran serilerek geçirimsizlik sağlanır.

  • Atıkların birbirlerinden ayrı olarak, tank ve konteynırlar içerisinde depolanması,

  • Her atık türünün depolanacağı bölme üzerinde; atık türünü belirten bir levha bulunması,

  • Tehlikeli atıkların depolanacağı bölümlerin yağışlardan korunması amacıyla üzerinin ve dört tarafının kapalı olarak inşa edilmesi gerekir. (Tel örgü şeklindeki kapatmalar yağışlardan koruma sağlamadığı için uygun görülmemektedir.)

  • Tehlikesiz atıkların depolanacağı bölümlerin sadece üzerinin kapalı olması (yağışlardan korunması) yeterlidir.

  • Geçici depolama alanında depolanan atıkların maksimum 6 (altı) ayda bir geri dönüşüme / bertarafa gönderilmesi, atık sahası bu durum dikkate alınarak boyutlandırılması,

  • Oluşabilecek yangınlara karşı her türlü tedbirin alınması, (Yangın tüpü bulundurulması v.b.)

  • Tehlikeli atıklar ile tehlikesiz atıkların birbirinden ayrı olarak toplanması, giriş kapılarının farklı olması,

  • Tehlikeli atıkların depolandığı bölümün girişinde; “Dikkat! Tehlikeli Atık” ibaresinin bulunması,

  • Tehlikeli Atık Depolama Alanında meydana gelebilecek dökülmelere karşı kör kanal ve kör kuyu bulunması, zemin eğiminin bu kör kanala yönlendirilmesi, kör kanalın (yağışlardan etkilenmemesi amacıyla) atık sahası içerisinde konumlandırılması,

Not: Lütfen görüşlerinizi oguzhan.akinc@csb.gov.tr ile atikyonetimi@csb.gov.tr adreslerine Word Belgesi olarak ve Resmi Yazı ile Bakanlığımıza iletiniz.



/


Yüklə 32,78 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin