Cod-f-pc-4 revista presei 2 august 2011 Se poate circula și pe sub Podul Dacia



Yüklə 20,71 Kb.
tarix22.01.2019
ölçüsü20,71 Kb.
#101688

02.08.2011



ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ

APELE ROMÂNE



ADMINISTRATIA BAZINALA DE APE CRISURI




Cod-F-PC-4

REVISTA PRESEI

2 august 2011

Se poate circula și pe sub Podul Dacia
Realizarea promenadei de pe malul stâng al Crișului Repede, între podurile Dacia și Intelectualilor, s-a lăsat și cu un bonus. Municipalitatea a realizat un o alee pietonală (utilizabilă și de bicicliști, rolleri etc.) cu ajutorul căreia se poate traversa Podul Dacia pe sub calea rutieră. Ceva similar cu pasajul de sub Podul Decebal (la Vandana), dar cu o lățime mai mică. Astfel, din dreptul colțului clădirii Colegiului „Emanuil Gojdu”, se poate ajunge pe jos pe promenada din amonte de pod. De asemenea, aleea nouă poate fi considerată alternativă la lipsa acută de treceri de pieton prin zonă, cea de la ABC-ul non-stop de pe malul stâng al Crișului fiind desființată imediat după finalizarea girației turbo, în 2010. În cursul zilei de azi (2 august), primarul Ilie Bolojan, directorul Pasztor Sandor de la Administrația Bazinală de Apă „Crișuri” și David Csaba, director al „Apelor Române”, vor inaugura oficial lucrarea. Vom reveni.

BIHOR STIRI


Ultimele lucrări pentru amenajarea unei noi zone de promenadă, pe malul Crişului

Lucrările de amenajare a malului stâng al Crişului Repede, pe porţiunea cuprinsă între Podul Intelectualilor şi Podul 1 Decembrie 1918 (Dacia)  se apropie de finalizare. De-a lungul Aleii Gojdu, s-a realizat o alee specială, pentru biciclete şi cărucioare.

Administraţia Bazinală Ape Crişuri a desfăşurat lucrări pentru construcţia aleii şi regularizarea albiei, realizând două accese cu scări şi două rampe de la Aleea Gojdu şi până la aleea de promenadă de pe malul stâng al Crişului Repede. Tot în cadrul acestor lucrări a fost montată o balustradă metalică înspre firul de apă, pe toată lungimea aleii de promenadă.  Administraţia Bazinală Ape Crişuri a executat şi un trotuar care face legătura între trotuarul din amonte de Podul 1 Decembrie1918, pe sub pod în continuare şi până la rampa executată de Primăria Oradea, asigurând astfel accesul pietonal sau biciclist de la Podul CFR de pe Dragoş Vodă/Averescu până la podul din Piaţa Ferdinand.



Alee pentru biciclişti şi cărucioare

În ceea ce priveşte partea de execuţie a Primăriei Oradea, aceasta a realizat o alee carosabilă pentru biciclete şi cărucioare, care se întinde de la începutul Aleii Gojdu (cu racord la aleea de pe promenadă) pe o lăţime de 2,5 m. Totodată, municipalitatea a asigurat reţeaua de iluminat ornamental, a montat bănci de odihnă şi coşuri de gunoi. Momentan, se lucrează la reprofilarea digului de pământ, de la baza trotuarului de pe partea dreaptă a Aleii Gojdu şi până la baza taluzului.

Adevarul de Seara- Oradea
A DOUA PROMENADA

Lucrarile de amenajare a malului Crisului Repede sunt pe ultima suta de metri. Al doilea tronson amenajat al Crisului Repede ar putea fi dat in folosinta in cateva zile daca vremea nu le va juca o festa constructorilor. Acesta este amenajat intre pasarela intelectualilor si podul 1 Decembrie 1918.

TVS

VIDEO- INTERVIU DIRECTOR PASZTOR SANDOR



http://www.tvs.ro/administratie/7647-a-doua-promenada.html

TEME DE MEDIU

Sporturi extreme, pe Crişurile din Bihor, în plin sezon estival

Aventurile acvatice sunt la mare căutare în această perioadă. Kayakingul, raftingul şi canoeingul fac să crească adrenalina. Judeţul nostru are râuri care permit practicarea acestor sporturi indiferent de nivelul de pregătire al celor care aleg să trăiască o astfel de experienţă.

Iubitorii sporturilor extreme de vară pot alege să îşi dozeze adrenalina pe unul dintre trasele cu ape repezi sau ape mai liniştite, unde au posibilitatea să practice rafting, kayaking sau canoeing. Aceste sporturi au început să prindă contur, în Bihor, în anul 2004, iar de atunci sunt în continuă dezvoltare. Cei care optează pentru practicarea lor sunt de obicei tinerii, dar nu fac excepţie nici persoanele trecute de  prima tinereţe. Şi cum în astfel de aventuri cea mai importantă este siguranţa celor din barcă, echipamentul trebuie să fie unul adecvat. "Este foarte important ca persoanele care aleg să practice aceste sporturi să fie echipate corespunzător  şi să se aventureze pe trasee  care sunt în concordanţă cu pregătirea lor", a spus Pinter Istvan preşedintele Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor.



Siguranţa costă

Orice aventurier care doreşte să practice un sport extrem de apă trebuie să ştie că echipamentul este destul de scump. O barcă petru rafting de 6 plus 1 sau 8 plus 1 costă aproximativ 3000 de euro, un caiac de 3 metri poate fi cumpărat cu 1000 de euro, în timp ce preţul  unei canoe pentru două persoane porneşte de la 600 de euro şi poate ajunge chiar la 1200 de euro. Totodată, un rol important îl au şi vâslele, iar cele care sunt de calitate costă chiar şi 300 de euro. În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, salvamontişii recomandă una umedă sau pantaloni şi geacă de neopren. Nu trebuie să lipsească vesta de salvare şi casca. Toate acestea sunt necesare pentru o siguranţă cât mai bună. Preţul îmbrăcămintei poate ajunge chiar şi la 1000 de euro.

Începătorii au nevoie de ghid

Însă este este recomandat ca la început aventurii echipajul să fie însoţit de un ghid specializat, care le va face un instructaj privind manevrele ce trebuiesc puse în practică pe durata traseului. "Astfel de sporturi trebuie practicate în echipă, deoarece sunt sporturi care pot produce accidentări. Totodată, pe un traseu cu ape repezi tehnicile sunt speciale. Dacă practicanţii ignoră indicaţiile ghidului, le cresc şansele de a se răsturna cu barca", a afirmat Pinter Istvan. Cei care nu au un echipament adecvat sau doresc să încerce pentru prima dată aceste sporturi pot apela la serviciile operatorilor. Preţul unei ture de sport extrem este de 40-50 de euro pe persoană şi include ghidul şi echipamentul complet. Preţul poate fi negociat atunci când este vorba de un grup mai mare.



Ape pentru toate categoriile

Pentru începători, salvamontiştii recomandă Crişul Repede, porţiunea dintre Bulz şi Vadu Crişului, deoarece este cel mai accesibil traseu. Pe o scară de la 1 la 6, acest râu are gradul 2 de dificultate şi o lungime de 19 kilometri. Aici se poate practica atât rafting cât şi kayaking sau canoeing. Crişul Pietros este un râu care are un grad de dificultate de 3 - 4 şi se pretează cel mai mult pentru kayak şi canoe. Practicanţii trebuie să fie atenţi la obstacolele întâlnite  deoarece  sunt mai mari şi mai variate. Un alt loc agreeat de iubitorii acestor sporturi este Valea Drăganului. Aici apa este rapidă, are o cădere mare, fiind locul ideal pentru kayak şi canoe. Aceleaşi sporturi se pot practica şi pe râul Galbena, doar că aici gradul de dificultate poate ajunge chiar şi la 5. Toate cele trei sporturi extreme pot fi practicate şi pe Arieş, însă doar în lunile aprilie - mai sau într-o perioadă ploioasă.

Adevarul de Seara- Oradea





- REVISTA PRESEI -

Administraţia Naţională "Apele Române"

A.B.A CRISURI





Yüklə 20,71 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin