Cum speli hainele bebelușului?



Yüklə 16,87 Kb.
tarix06.09.2018
ölçüsü16,87 Kb.
#78100

Cum speli hainele bebelușului?

O mămică știe faptul că pe cât de mic este bebelușul, pe atât de multe haine murdare produce. Ritualul lor de spălare trebuie să fie foarte bine pus la punct pentru a nu rămâne niciodată fără articolele esențiale. O importanță majoră trebuie însă acordată modului în care hăinuțele celui mic sunt spălate pentru că pielea lui este foarte sensibilă iar sistemul său imunitar abia începe să se formeze.

Spălatul corect al hainelor pentru copii este cu siguranță un aspect foarte important pe care trebuie să îl iei în considerare pentru că este un aspect ce poate influența puternic sănătatea bebelușului. Un prim pas este să te uiți pe eticheta hainelor pentru bebeluș nu doar pentru a verifica mărimea, dar și pentru a vedea informații utile privind modul indicat pentru spălare.

Dacă nici tu nu plănuiești să speli toate hainele bebelușului manual, sfaturile următoare îți vor fi cu siguranță de folos.


Mașina de spălat

Indicat este să alegi o mașină de spălat care să nu consume mult și să spele eficient. Vei avea de spălat aproape zilnic iar o mașină de spălat eficientă care să îți economisească energie și apă va reprezenta un real ajutor, mai ales într-o perioadă în care ai mult mai multe cheltuieli.

Pe lângă economia de resurse pe care o poți obține, o mașină de spălat bună ar trebui să aibă o capacitate suficient de mare pentru nevoile întregii familii dar și programe speciale de spălare delicată și îngrijire, astfel încât să fie perfectă pentru a curăța impecabil hainele bebelușului.
O primă spălare înainte de a fi purtate

Este indicat atunci când achiziționezi o haină nouă pentru bebeluș să o speli o dată înainte de a îmbrăca bebelușul cu ea. Hainele noi, mai ales cele ale bebelușilor dar și cele ale adulților, ar trebui să treacă inițial printr-un proces de igienizare corectă și eficientă. Acest proces are rolul de a îndepărta din țesătură orice substanță periculoasă, praful acumulat în timp în magazin sau depozit. Nu uita faptul că praful conține acarieni ce pot declanșa boli respiratorii grave precum astmul dar și alergii, conform Academiei Americane de Pediatrie.

Nu uita faptul că mulți producători de haine folosesc substanțe chimice pentru a da un aspect apretat hainelor iar acestea ar putea afecta pielea foarte sensibilă a bebelușilor. Mai mult decât atât, în multe țări este permisă folosirea formaldehidei pentru ca îmbrăcămintea să nu aibă mucegai și pentru a reduce dezvoltarea bacteriilor în timpul transportului din colțuri îndepărtate ale lumii.

Nou-născuții au pielea foarte sensibilă iar sistemul imunitar este încă în dezvoltare. Ai mereu grijă la elementele cu care bebelușul intră în contact așadar de ce să nu ai grijă și la hainele noi ale bebelușului?



Detergenții

Pe piață există o gamă foarte variată de detergenți special concepuți pentru spălarea hainelor delicate ale bebelușului. Poți cumpăra acești detergenți din drogherii sau online.

Experții recomandă de multe ori folosirea săpunului pentru că acesta conține mai puțini aditivi comparativ cu detergenții ce pot irita pielea sensibilă a bebelușului. Cu toate acestea, este bine de știut faptul că săpunul este mai eficient în apele mai puțin dure deoarece mineralele descoperite în apele dure, în combinație cu săpunul, lasă un film subțire la suprafața țesăturilor.

Așadar, dacă știi că locuiești într-o zona cu apă dură, o soluție este să folosești un balsam la spălare pe bază de borax sau poți înlocui săpunul cu detergentul.

Atunci când alegi detergentul pentru hainele bebelușului este indicat să nu alegi unul care include și detergent și balsam, cu un parfum foarte puternic. Cel mai bine este să optezi pentru un detergent simplu, de calitate.

Pentru a evita potențialele iritații ale pielii bebelușului, trebuie să te asiguri că hăinuțele bebelușului sunt foarte bine clătite.Este important de reținut aici faptul că rolul detergentului sau al săpunului nu este doar de a îndepărta murdăria ci și de a o ține în suspensie în apă până la clătirea ei. Dacă nu există suficient săpun sau detergent sau dacă nu este suficient de puternic, murdăria poate întra la loc în țesătură.

Ideal atunci când vorbim despre cantitatea de detergent ce este indicat să fie folosită pentru o spălare eficientă a hainelor bebelușului este să începi prin a testa cantitatea recomandată pe pachetul detergentului pe care urmează să-l utilizezi. Este indicat să adaugi mai mult dacă apa este dură, dacă folosești apă rece la spălare sau dacă încărcătura de haine ce va fi spălată este mai mare sau hainele sunt foarte murdare.
Balsamul

Nu este necesar să adaugi balsam de rufe atunci când speli hainele bebelușului, detergentul este suficient pentru curățarea eficientă a hăinuțelor. Cu toate acestea, poți seta mașina de spălat pe un program ce include o clătire suplimentară pentru a te asigura că absolut tot detergentul a fost eliminat din țesătura hainelor.

Mulți specialiști nu recomandă folosirea balsamului pentru că acesta tinde să rămână în țesătură. Multe balsamuri trebuie adăugate în timpul procesului de clătire deoarece lasă pete de grăsime pe haine în momentul în care se combină cu detergentul sau cu săpunul în timpul unui ciclu de spălare. Este bine de știut că astfel de pete se pot elimina prin udarea țesăturii, frecarea ei cu un detergent lichid și spălare.

De asemenea, unii medici recomandă folosirea oțetului sau a uleiului de lavandă în loc de balsam pentru hainele bebelușilor foarte mici. Oțetul reprezintă o alternativă ecologică și naturală pentru balsamul de rufe obișnuit. Oțetul neutralizează ph-ul alcalin al detergenților și mai mult decât atât, este foarte eficient în curățarea resturilor de detergent de pe hăinuțele bebelușului.


A folosi sau a nu folosi înălbitor pe bază de clor

Bebelușii pătează foarte des hăinuțele și mai ales pentru cele de culoare albă poți fi tentată să utilizezi înălbitor. De asemenea, clorul este una dintre cele mai folosite metode pentru a dezinfecta hainele copiilor dar acest proces nu este neapărat și cel mai sănătos pentru bebeluș.

Dacă ai însă pete foarte greu de scos din hăinuțe, folosește o cantitate foarte mică de înălbitor pe bază de clor și clătește foarte bine haina după. O indiciu foarte bun este mirosul: dacă hăinuțele bebelușului miros a clor după ce s-au uscat, este necesară încă o spălare.

Spălare în funcție de materialul hăinuțelor pentru bebeluș

Un factor important atunci când alegem hainele bebelușului este materialul din care sunt confecționate hainele. Ele nu doar că influențează confortul bebelușului dar și modul în care sunt spălate.

Unul dintre materialele preferate ale mămicilor este bumbacul pentru că este un material foarte benefic pentru pielea sensibilă a bebelușului dar în același timp este și un material care poate fi spălat la temperaturi foarte mari lucru ce ajută la igienizarea și eliminarea petelor dificile.

Indiferent de materialul ales, primul pas pe care este indicat să-l faci este să citești cu atenție etichetele hăinuțelor pentru că acolo vei găsi informația despre temperatura apei recomandată pentru spălare, dacă este recomandat să fie călcate, înălbite.

Ideal este să respecți acele indicații pentru că te vor ajuta nu doar să speli în cel mai eficient mod hăinuțele, dar și să le păstrezi într-o formă cât mai bună pentru cât mai mult timp.
Trebuie hăinuțele bebelușului să fie călcate?

Multe mămici consideră că este important să calce hainele bebelușului pentru a le dezinfecta sau pentru a le face mai moi.

Multe persoane vor recomanda călcarea hainelor mai ales pentru igienizare pentru că de multe ori, hainele bebelușilor fiind foarte delicate, sunt spălate la temperaturi de aproximativ 30 – 40 de grade. Cu toate acestea, realitatea este că multe dintre hăinuțele bebelușului sunt de fapt din bumbac iar ele sunt spălate la temperaturi mari, perfecte pentru eliminarea bacteriilor. De asemenea, atunci când vorbim despre haine pentru copii din bumbac, este de reținut și faptul că ele nu se șifonează ușor ceea ce este perfect dacă te îngrijorează aspectul estetic al problemei. Mai mult decât atât, pentru hăinuțele din bumbac ale bebelușului, este suficient doar să le întinzi după spălare și nu vor arăta șifonate deloc atunci când se usucă.

Procesul de igienizare prin călcare nu are neapărat o bază științifică și dacă nu ești pregătită să dezinfectezi absolut toate obiectele pe care bebelușul va pune mâna, călcatul nu este un pas pe care ar trebui să-ți consumi timpul pe care l-ai putea direcționa către odihnă sau joacă cu cel mic.

Totuși, dacă îți dorești să te asiguri că hăinuțele bebelușului nu păstrează bacterii în țesătură după spălare, poți pune în compartimentul pentru detergent al mașinii de spălat câteva picături de ulei esențial de tea tree ce are efect antibacterian și care, ca un bonus, va oferi hainelor celui mic un miros foarte plăcut dar subtil.

Sigur, dacă vorbim despre o ocazie specială, probabil mămica își va dori să calce cămășuța sau bluzița prichindelului însă nu este necesar să realizeze acest proces în fiecare zi.



Multe mămici vor calcă hainele bebelușului pentru a le face mai moi. În realitate procesul de călcare deteriorează fibrele în timp și face materialul mai aspru. Nu există nicio bază științifică pentru care procesul de călcare ar face hainele mai moi. Ideal este pur și simplu să alegi de la bun început un material cât mai moale și mai confortabil pentru pielea sensibilă a bebelușului.
Yüklə 16,87 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin