Erzincan üNİversitesi EĞİTİm faküLtesi temel eğİTİm böLÜMÜ okul öncesi ÖĞretmenliĞİ anabiLİM DALI okul öncesi EĞİTİme giRİŞ dersi Ödevi



Yüklə 75,7 Kb.
tarix29.10.2017
ölçüsü75,7 Kb.
#21584

http://www.erzincan.edu.tr/userfiles/image/amblemweb.gif

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ

EĞİTİM FAKÜLTESİ

TEMEL EĞİTİM BÖLÜMÜ

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI

OKUL ÖNCESİ EĞİTİME GİRİŞ DERSİ ÖDEVİ

ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR

161213031 Melek YALÇIN

161213016 Zeynep KILIÇ

161213026 Sena Elif ATEŞAL

KONU

ALMANYA”



DERS YÜRÜTÜCÜSÜ

YRD. DOÇ. DR. MÜGE YURTSEVER KILIÇGÜN

ARALIK 2016 ERZİNCAN


GRUP ÜYESİNİN

ADI-SOYADI

Melek YALÇIN

Sena Elif ATEŞAL

Zeynep KILIÇ


ÖDEVİN HAZIRLANMA SÜRECİNDEKİ GÖREVİ

Konu hakkında bilgi toplayıp, ödevin raporunu hazırladı ve e-mail olarak gönderdi.

Ödev konusu için afiş hazırlamada yardım etti ve slayt hazırladı.

Maket hazırlamada ve konu için poster hazırlamada yardım etti.





İçindekiler


ALMANYA 4

GENEL BİLGİ 4

Coğrafya 4

Tarihi 5

İklimi 5

Ekonomi 5

Demografi 6

Alman Eğitim Sisteminin Genel Yapısı 7

Friedrich Fröbel (1782-1852) 9

İlkokul (Grundschule) 9

Lise (Gymnasium) 9

Ortaokul (Realschule) 10

Temel Okul (Hauptschule) 10

Çok Amaçlı Birleşik Okul (Gesamtschule) 10

Özel Eğitim Okulları (Sonderschule) 11






ALMANYA

GENEL BİLGİ

Coğrafya


Resmi dili

Almanca

Başkent

Berlin

En büyük şehri

Berlin

Devlet Başkanı:

Horst Köhler

Şansölye:

Angela Merkel

Yüzölçümü Toplam Suyla kaplı alan

61. sırada 349, 223 km² 2.416%

Nüfus

 Nisan 2005 (tahm.)



13. 82, 468, 000

Döviz birimi

Euro (€) (²)

Yerel saat

UTC +1 (DST +2)

Milli marş

Das Lied der Deutschen

Internet TLD

.de

Ülke telefon kodu

+49

GSYİH:

3.815 Trilyon $

Para Birimi(²) 1999 yılına kadar: 

Alman Markı



Almanya bir orta Avrupa ülkesidir. Avrupa Birliği ülkeleri Almanya komşu ülkelerini temsil ederken, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, İsviçre, Fransa, Lüksemburg, Belçika ve Hollanda Almanya sınırlarına şekil verir. Alp dağlarının zirvesi sayılan Zugspitze Almanya'nın en yüksek noktasının oluştururken Kuzey Atlantik akıntıları tarafından etkilenen gulf stream akıntıları ile Almanya iklimi ılıman bir iklim özelliği taşır. Rhine, Tuna ve Elbe nehirleri Avrupa'nın önemli nehirleri olurken hem Almanya ovalarının verimliliğini arttırır hem de ülke taşımacılığı için önemli bir görev üstlenmektedir.  Almanya, Avrupa Birliğinin en zengin ve erken sanayileşmiş ülkelerinden biridir. Küresel ölçekte tanınmış otomobil firmaları, elektronikli aletler ve iş makineleri yüksek oranda Alman menşelidir. Avrupa ülkeleri arasında 3. en büyük göçmen nüfusunu barındıran Almanya’da en kalabalık topluluğu Türkiye’den gitmiş olan Türk nüfusu oluşturmaktadır. Türkiye vatandaşları Almanya’nın her bölgesinde görülebilirken özellikle başkent Berlin Türk nüfusunun en hareketli olduğu şehirdir. Başkent Berlin'de Türkiye vatandaşlarının çoğunluğunda bir de Türk Mahallesi bulunurken Türkiye’ye dair gündelik hayat ve yaşama kültürünün izleri burada belirgin halde görebilmektedir.

Tarihi


İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya Müttefikler tarafından oluşturulan ve kontrol edilen işgal bölgelerine ayrılmıştı. 23 Mayıs 1949’da Fransız, İngiliz ve Amerika işgal bölgeleri birleştirilerek Almanya Federal Cumhuriyeti kuruldu. 7 Ekim 1949’da ise Sovyet işgali altında bulunan Doğu Almanya olarak da bilinen Alman Demokratik Cumhuriyeti kuruldu. 3 Ekim 1990 tarihinde bu iki devlet birleşerek bugünkü Almanya Federal Cumhuriyetini oluşturdular.

İklimi


Almanya’nın genelinde ılıman bir iklim görülür. İklim, nem taşıyan batı rüzgarları ve sıcak Kuzey Atlantik Akıntıları tarafından da etkilenmektedir. Her mevsim bol yağış alır. Kışları çok soğuk geçmez, yazları ise çok sıcak değildir. Doğu bölgelerinde daha çok karasal iklim özellikleri görülmektedir.

Ekonomi


Almanya’da kalifiye bir iş gücü, güçlü sermaye yapısı ve yolsuzluk oranı düşük olan sosyal bir pazar ekonomisi vardır. Avrupa’nın en büyük ve en güçlü ekonomisine sahiptir. ABD, Çin ve Japonya’nın ardından Dünya’nın en büyük dördüncü ekonomisidir.

Hizmet sektörü tüm GSYİH’nin yüzde 71’ini, sanayi yüzde 28’ini ve tarım yüzde 1’ini oluşturmaktadır. İşsizlik oranı yüzde 5 civarındadır. Dünya’nın en verimli çalışan iş gücüne sahip ülkelerinden biridir. Para politikaları merkezi Frankfurt’ta bulunan Avrupa Merkez Bankası tarafından yönetilmektedir. Önde gelen sanayi alanları otomotiv, ilaç, kimya, bilgi teknolojileri ve iletişim, çelik, enerji ve inşaat gibi alanlardır.


Demografi


80 milyonun üzerinde nüfusa sahip Almanya, Rusya’nın ardından Avrupa’nın en fazla nüfusa sahip ikinci ülkesidir. Nüfusun yaklaşık yüzde 7.7’sini göçmenler oluşturmaktadır. Ülkenin resmi dili Almancadır, bunun yanında Türkçe, Kürtçe, Lehçe ve Rusça da konuşulan diller arasındadır. Ülke nüfusunun yüzde 67’si yabancı bir dili konuşabilmektedir.

Ülkedeki en yaygın din yüzde 66,8 ile Hristiyanlıktır.  (yüzde 30,8 Katolik, yüzde 30 Protestan) Nüfusun yüzde 32 – 35’i bir dine inanmadıklarını belirtmişlerdir. İslam ise ülkenin ikinci en büyük dini durumundadır. 2011 nüfus sayımında nüfusunu yüzde 1,9’u Müslüman olduğunu belirmiştir.

Almanya’da Turizm

Almanya, Avrupa'nın kültür merkezi olarak kabul edilen bir ülkesidir. Birçok düşünce insanı, şair ve müzisyene Almanya ev sahipliği yaparken, birikimli ve yüksek kültür üzerine inşa edilmiş bir uygarlıktır. Etkileyici sivri çatılı evler, kartpostal gibi kasabalarıyla güzel bir panoramaya sahiptir ülke. Öyle ki birçok sebeple 2011 yılında 20 milyonun üzerinde turist Almanya’yı ziyaret etmiştir. 



Almanya turları son yıllarda revaçta olurken, Almanya turizm kaynaklarının ciddi bir bölümünü bisiklet turizmi oluşturur. Virajlı, engebeli, bisikletçiler için düşünülmüş doğayla iç içe olan parkurları, dünyanın dört bir tarafından gelen bisikletli turistler Almanya turlarına katılır. Münih'teki Oktoberfest ise Almanya'nın dünya üzerinde en bilindik turistik ve kültürel etkinliğidir.  Almanya, gerek siyasi ve kültürel gerekçelerle, gerekse gelişmekte olan ticari ilişkilerin yoğunlukta olmasıyla Türkiye vatandaşları ve iş adamları tarafından sık ziyaret edilen bir ülkedir.

Almanya’ nın Ünlü Şehirleri

Berlin

Almanya’nın başkenti ve en büyük şehridir. Polonya sınırına 70 km uzaklıktaki kentte 3,5 milyon kişi yaşamaktadır. Berlin şehir merkezinin ortasından geçen Spree Irmağının buzul vadisi üzerinde, Atlas Okyanusunun etkisinin azaldığı ve kara ikliminin başladığı yerde kuruludur. Bu yüzden havası soğuk ve az nemli, öte yandan diğer sanayi şehirlerine göre de temizdir. Geniş caddeleri, bakımlı meydanları ve ihtişamlı taş yapılarının yanın da Berlin, taş apartmanların görünümünü dengeleyecek oranda yeşilliğe sahip olan bir şehirdir. Berlin bu yeşilliği, şehirden geçen Spree Irmağı, kanallar ile doğu ve batıdaki göllere borçludur.


Berlin'de dokuma, metal, giyim, makine ve porselen gibi geleneksel ekonomik etkinliklerin yanında elektronik sanayi de büyük önem taşımaktadır. Ayrıca sigara ve konfeksiyon üretimi de gelişmiştir. Dünyaca üne sahip ’’utanç duvarı’’ diye isimlendirilen Berlin Duvarı ise 1990 yılında iki Almanya'nın birleşmesiyle yıkılmıştır.

Hamburg

Hamburg, kendi başına bir eyaleti oluşturan Almanya’nın ikinci büyük şehridir. Rotterdam limanından sonra Avrupa’nın ikinci büyük limanı bu şehirde bulunurken, Almanya’nın dış dünyaya açılan kapısı diyebiliriz. Şehir ticari ve hizmet sektörü açısından Kuzey Almanya'nın en büyük sanayi şehridir. Uçak üretimi ve havacılık sektörüne dair birçok kapsamlı üretim Hamburg’da gerçekleşmektedir. Yine kimya, makine, gemi inşaat ve bankacılık sektörleri Hamburg ve Almanya sanayisine dair önemli bir veridir. Hamburg limanı, kanalları ve Alster nehri şehri ziyaret edenler tarafından yoğun ilgi görürken güzel bir deniz iklimi şehrin en belirgin özelliklerinden biridir. Sahil, rıhtım ve iskelelerde lüks yolcu gemileri, dev konteyner gemileri ve özenle restore edilmiş müze gemileri Hamburg’un uluslararası limanını anlamlı bir şekle büründürür.

Münih

Avrupa’nın en zengin ve bakımlı şehridir Münih ve Bavyera eyaletinin başkentidir. Alman birası, Alman sosisi, Alpler, şık caddeler, lüks arabalar, göz kamaştırıcı binalar Münih’e dairdir. Oktoberfest yani Almanların dünyaca ünlü büyük kültürel organizasyonuna  yine Münih ev sahipliği yapar. Almanya’nın üçüncü büyük şehridir birçok açıdan Berlin’i ve Hamburg’u geride bırakacak potansiyeli taşır. Ayrıca Münih’teki müzelerde, aralarında Leonardo da Vinci’nin eserler ininde bulunduğu dünyaca eserleri görülebilmektedir. Birçok sanatçı ve yazara ev sahipliği yapmış olan şehirde, şimdi BMW ya da Siemens gibi dünyaca ünlü markaların merkezleri bulunmaktadır.


Alman Eğitim Sisteminin Genel Yapısı


Almanya ‘ da eğitimin önemli bölümleri, federal eyaletlerin yetkisindedir. Bu alanda, genel eğitim veren okullar, meslek okulları, yetişkin eğitimi, geliştirme, yenileme(tekamül) eğitimi ve yüksekokullar girer.

Okula gitme zorunluluğu, çocuğun 6 yaşını doldurduğu yıldan 18 yaşına kadar 12 yıl sürer. Resmi okulların hepsi ücretsizdir. Öğretim malzemesi, özellikle okul kitapları, öğrenciye kısmen parasız verilir. Din dersi temel yasa gereğince normal öğretim dalıdır; ancak zorunlu ders değildir. Öğrenci din dersine girip girmeyeceğine 14 yaşından sonra kendisi karar verir.

Almanya’da 41.000 okulda 9,2 milyon örenci, 587.000 öğretmen eşliğinde öğrenim görmektedir. Alman anayasası bütün vatandaşlarına kendi istek ve becerileri doğrultusunda kendilerini istediği gibi yetiştirme hakkı vermektedir. Her vatandaş için kendini mesleki ya da politik olarak yetiştirebilme şansı verilmek durumundadır. Alman Anayasasının yedinci maddesi eğitim görevini tamamıyla devlete vermiştir. Her eyaletin kendine göre farklı eğitim sistemleri ve okulları bulunmaktadır. Ancak 14 Ocak 1971 Hamburg sözleşmesiyle zorunlu eğitim, yönetim ve organizasyon formları ve sınavların tanınması konularında birliktelik sağlanmıştır

Okul Öncesi Eğitim Sistemi

Çocuk Yuvaları

( KİNDERGARTEN)

Almanya’da okul öncesi eğitim 3-6 yaşları arasındaki çocukların eğitim gördüğü anaokulları ve anasınıflarını kapsar. Bu eğitim tamamen isteğe bağlıdır. Okul öncesi eğitimin amacı; çocukları beden, zihin ve sosyal yetenekler bakımından bir bütün olarak geliştirmek onları kişilik bütünlüğüne eriştirmeye çalışmaktır.

Okulöncesi eğitim, kamu ve özel sektör tarafından verilir. Öğretmenler kadrolu, sözleşmeli ve ücretli olarak istihdam edilmektedir. Onların ücretleri devlet, yerel yönetimler, kilise, vakıf ve öğrenci velileri tarafından karşılanır. Okulöncesi eğitim kurumları yarım gün ya da tam zamanlıdır. Bu kurumların paralı ve parasız olanları vardır.

Almanya’da ana okul ücretleri eyaletten eyalete, ailenin gelirine, ana okulu öğrencisinin yaşına ve çocuğun gün içinde ana okulunda ne kadar süre kaldığına göre değişiyor.

Örnek vermek gerekirse; yıllık brüt geliri 45.000 Euro bir aile eğer çocuğunu günde 4 saat Kindergarten (Ana okulu)'a göndermek isterse ödeyecekleri ücret 0-1750 Euro arasında. Eğer ailenin geliri 45.000-80.000 Euro arasında ise ana okulu ücretleri 2500 Euro'ya kadar yükseliyor. Ücretlerin belirlenmesinde çocuğun yaşı da rol oynuyor.

Sözer, 1997, 6). 2003 yılı verilerine göre Almanya’da okulöncesi okullaşma oranı üç yaş için % 58.9, dört yaş için %83.8 ve beş yaş için ise %89.8’dir.

Okul öncesi eğitim, birçok ülkenin daha sonradan aldığı bir Alman sistemidir. Kindergarten olarak bilinen okul öncesi eğitim kurumları, asıl olarak resmi okul sisteminin içinde değildir. Okul öncesi eğitim kurumları daha çok kiliseler, belediyeler, dernekler, bazen de işletmeler tarafından açılmakta ve yürütülmektedirler. 3-6 yaş grubundaki çocukların devam ettiği bu kurumlar genellikle öğleye kadar eğitim vermektedirler. Tam gün eğitim verenler de vardır.

Buralarda daha çok temizlik alışkanlıkları, birlikte yaşama kuralları gibi okul öncesi beceriler oyunlarla kazandırılmaktadır. Özellikle son yıllarda okul öncesi eğitim kurumlarına yoğun bir talep olduğu gözlemlenmektedir. Özellikle zorunlu eğitime yani ilkokula başlamadan önce çocukların en az bir yıl okul öncesi eğitime alınmaları önemle vurgulanmaktadır.

Friedrich Fröbel (1782-1852)


Kindergarten’ adı altında ilk okulöncesi eğitim kurumlarını açan kişidir.Ünlü bir Alman pedagogudur. Okul ve öğretim alanında yaptığı büyük yeniliklerle; Fröbel çocukların, kendi gayretleriyle öğrenmelerine, özellikle büyük önem verir. Ona göre, iyi yönetilmiş oyunlar, şarkı ve müzik en iyi öğretim aracıdır. 1837’de açtığı Kindergarten (çocuk bahçesi) okulunda kendi sistemini yürüttü. Kısa zamanda büyük bir ilgi toplayan okulun birçok benzeri açıldı. Ancak, bu sistemin çocuklara fazla serbestlik vermesi tenkidlere yol açtığından “kindergarten” ler 1860 yılında kapatıldı.

İlkokul (Grundschule)


Temel eğitimin ilk basamağını oluşturmaktadır ve iki eyalet hariç (Berlin ve Brandenburg’da altı yıl) dört yıl sürmektedir. İlkokulda öğretmenler öğrencileri genellikle ikişer yıl okutmaktadırlar. İlk iki sınıfı aynı öğretmende okuyan öğrenci, üçüncü ve dördüncü sınıfları başka bir öğretmende okumaktadırlar. Dördüncü sınıf öğrenciler için çok önemlidir. Çünkü bu sınıftan sonra öğrenci, başarı durumuna göre bir üst okula devam edebilecektir. Not baremi şu şekildedir: 1= Pekiyi, 2= İyi, 3= Orta, 4= Yeterli, 5= Geçer, 6= Başarısız.

Başarısına göre öğrenciler Lise (Gymnasium), Ortaokul (Realschule), ya da Temel Okula (Hauptschule) devam edebilirler.


Lise (Gymnasium)


İlkokulun 4. Sınıfındaki öğrencilerden Almanca, Hayat Bilgisi ve Matematik derslerinin ortalaması 2,33 (Almanca en az iki) ve daha iyi olanlar, öğretmenin olumlu görüşüyle birlikte bu okullara gidebilirler. Eğitim süresi dokuz yıldır. Mezun olabilmek için lise bitirme (Abitur) sınavının başarı ile tamamlanması gerekmektedir. Üniversite öğrenimine geçebilmek bu sınava bağlıdır. Almanya’daki öğrencilerin en çok gitmek, velilerin de çocuklarını en çok göndermek istedikleri okullar buralardır denilebilir. Türk öğrencilerin bu okullara gidebilme oranı oldukça düşüktür. Bunda Türk çocuklarının Almanca diline hakim olamamalarının ve velilerinin ilgisizliğinin etkisinin oldukça fazla olduğu söylenebilir.

Ortaokul (Realschule)


İlkokulun 4. Sınıfındaki öğrencilerden Almanca, Hayat Bilgisi ve Matematik derslerinin ortalaması 2,5 ve daha iyi olanlar, öğretmenin olumlu görüşüyle birlikte bu okullara gidebilirler. Eğitim süresi altı yıldır. Daha çok ara insan gücü olarak nitelendirebileceğimiz büro elemanı, satış temsilcisi, doktor yardımcısı gibi mesleklerin edinilebileceği meslek okullarına ve yüksekokullara öğrenci hazırlar. 10. sınıftaki başarı durumuna göre öğrenciler Gymnasium’a devam edebilirler.

Temel Okul (Hauptschule)


İlkokulun 4. Sınıfındaki öğrencilerden Almanca, Hayat Bilgisi ve Matematik derslerinin ortalaması 2,66 ve daha düşük olanlar bu okullara devam ederler. Süresi beş yıldır. Ders programı hafiftir ve daha çok hayata hazırlayıcı niteliktedir. Bu okullardan mezun olanlar, meslek okullarına devam ederler. Dokuzuncu sınıfta başarısı yüksek olanlar 10. Sınıfa devam ederek Realschule diploması alabilirler. Ayrıca 2001 yılından itibaren bu okullara devam eden öğrencilerden başarı derecesi iyi olanlar özel bir sınıfta eğitimlerine devam ederek 10. sınıfı tamamlarlar ve Realschule diploması alabilirler.

Almanya’da yaşayan Türkler’in büyük çoğunluğu bu okullara devam etmektedirler. Bunda Almanca’yı iyi bilememenin yanı sıra ailelerin bilinç düzeylerinin düşük olması, çocuklarının eğitimini iyi takip edememeleri, fırsatları iyi değerlendirememeleri, az da olsa Alman öğretmenlerin olumsuz tutumlarının da etken olduğu söylenebilir.


Çok Amaçlı Birleşik Okul (Gesamtschule)


Bu okullar, Alman eğitim sisteminde “Erken Yönlendirme” uygulamasının doğuracağı sakıncaları gidermek amacıyla kurulmuştur. Bu okullarda öğrenciler başarı ve ilgilerine göre gruplandırılmaktadırlar. Öğrenciler başarı durumlarına göre üç okulun da diplomasını alabilirler. Böylece okullar arası yatay geçişler kolaylaşmaktadır.

Özel Eğitim Okulları (Sonderschule)


Emsallerine göre öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin devam ettikleri okullardır. Birinci sınıftan dokuzuncu sınıfa kadar eğitim vermektedir. Bu okula gidecek öğrenciler, alanında özel eğitim almış uzmanların yaptığı testler sonucu ve ailelerin de görüşü alınarak tespit edilir. Bu okullarda verilen eğitim, normal okullarda verilen eğitimin daha fazla sürede ve daha fazla araç gereç yardımıyla gerçekleştirilmesidir. Örneğin ilkokul birinci ve ikinci sınıf etkinliklerinin üç yıla yayılması gibi. Bu okullara devam eden öğrencilerin de başarı göstermeleri halinde diğer okullara geçme şansları vardır.

Almanya Üniversiteleri

Bonn Üniversitesi – Berlin Humboldt Üniversitesi – Berlin Freie Üniversitesi – Frankfurt Üniversitesi – Freiburg Üniversitesi – Hamburg Üniversitesi – Heidelberg Üniversitesi – Köln Üniversitesi – Mannheim Üniversitesi – Münih Üniversitesi – Saarbrücken Üniversitesi – Paderborn Üniversitesi – Marburg Üniversitesi 

ALMAN ÇOCUK ŞARKISI

Hoppe, Hoppe, Reiter

(Almanca Sözleri)



  1. Hoppe, hoppe Reiter,

wenn er fällt dann schreit er. 

  1. Fällt er in das grüne Gras,

macht er sich die Hosen naß. 

  1. Fällt er in den Graben,

fressen ihn die Raben. 

  1. Fällt er in die Hecken,

fressen ihn die Schnecken. 

  1. Fressen ihn die Müllermücken,

die ihn vorn und hinten zwicken. 

  1. Fällt er in den Sumpf,

dann macht der Reiter plumps. 

KAYNAKÇA


Gelengül, H . Okul Öncesi Eğitimine Giriş. Ankara; Anı Yayıncılık(2012).

(Kappler, Grevel, 1993).

(Demirel, 2000: 105).

(EURYDICE, 2005. Akt. MEB, 2006a).

(Erginer, 2006: 254).

http://blog.milliyet.com.tr/alman-egitim-sistemi-ozet-olarak-/Blog/?BlogNo=26768

http://dergipark.ulakbim.gov.tr/esosder/article/viewFile/5000068172/5000063236

https://www.migreat.de/tr/t%C3%BCrk/koln/e%C4%9Fitim/almanya-okul-%C3%B6ncesi-e%C4%9Fitim-h5095



POSTER

HEYKEL



Yüklə 75,7 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin