Expunere de motive contextul propunerii • Motivele și obiectivele propunerii



Yüklə 193,64 Kb.
səhifə1/4
tarix03.01.2019
ölçüsü193,64 Kb.
#89783
  1   2   3   4


EXPUNERE DE MOTIVE

1. CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Este necesar ca toate regulamentele referitoare la posibilitățile de pescuit să limiteze exploatarea stocurilor de pește la niveluri care trebuie să fie în concordanță cu obiectivele generale ale politicii comune în domeniul pescuitului (PCP). În acest sens, Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind politica comună în domeniul pescuitului („regulamentul de bază al PCP”) stabilește obiectivele propunerilor anuale cu privire la limitarea capturilor și a efortului de pescuit, pentru a garanta că activitățile de pescuit desfășurate în Uniune sunt sustenabile din punct de vedere ecologic, economic și social.

Exercițiul de stabilire a posibilităților de pescuit reprezintă un ciclu anual de gestionare (bienal în cazul stocurilor de pești de adâncime). Această frecvență anuală nu exclude însă introducerea unor abordări pe termen lung în materie de gestionare. Uniunea a înregistrat progrese substanțiale în acest sens, iar principalele stocuri de interes comercial fac în prezent obiectul unor planuri multianuale de gestionare. Capturile totale admisibile (TAC) și plafoanele de efort anuale trebuie să corespundă acestor planuri.

Prezenta propunere conține posibilități de pescuit pe care Uniunea le stabilește în mod autonom. Cu toate acestea, ea cuprinde, de asemenea, posibilități de pescuit rezultate în urma unor consultări multilaterale și bilaterale privind activitățile de pescuit. Rezultatul este pus în aplicare prin prevederea unei alocări interne între statele membre conform principiului stabilității relative.

Astfel, prezenta propunere se referă, în afară de stocurile autonome ale Uniunii, și la:



  • stocurile comune, și anume stocurile gestionate în comun cu Norvegia în Marea Nordului și în Skagerrak sau cele reglementate de acordurile încheiate de statele costiere cu Comisia pentru pescuit în Atlanticul de Nord-Est (NEAFC);

posibilitățile de pescuit care rezultă din acorduri încheiate în cadrul organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului (ORGP).

În prezenta propunere, anumite posibilități de pescuit sunt marcate cu „pm” (pro memoria). Acest lucru se datorează faptului că:



  • avizele pentru unele stocuri nu sunt disponibile la momentul adoptării propunerii; sau

anumite limitări ale capturilor și alte recomandări din partea ORGP relevante sunt în curs de examinare, deoarece reuniunile lor anuale nu au avut încă loc; sau

pentru anumite stocuri din apele Groenlandei, precum și pentru stocurile gestionate în comun sau care fac obiectul unor schimburi cu Norvegia și cu alte țări terțe, deocamdată nu sunt disponibile cifre, așteptându-se concluziile consultărilor care vor avea loc în noiembrie și decembrie 2015 cu aceste țări; sau

în cazul unor capturi totale admisibile s-au primit avizele, dar evaluarea este încă în curs de desfășurare.

Prezentarea generală a stocurilor

Ca de obicei, Comisia a trecut în revistă situația la care trebuie să reacționeze propunerile privind posibilitățile de pescuit prin comunicarea sa anuală referitoare la consultarea privind posibilitățile de pescuit [COM(2015)239 final, denumită în continuare „comunicarea”]. Comunicarea oferă o prezentare generală a stării stocurilor, pe baza constatărilor avizelor științifice emise în 2015. În ceea ce privește aspectele pozitive, din comunicare reiese că numărul stocurilor pentru care este disponibilă o analiză completă este în creștere. De asemenea, în cazul stocurilor pentru care sunt disponibile avize privind producția maximă durabilă (MSY - maximum sustained yield), mai mult de jumătate sunt exploatate la un nivel egal sau inferior nivelului care ar permite obținerea unei producții maxime durabile.

La 30 iunie 2015, ca răspuns la cererea Comisiei, Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES) a emis avizul anual privind majoritatea stocurilor de pește vizate de prezenta propunere. ICES a luat în considerare orientările prezentate de Comisie în comunicarea sa.

Avizele științifice puse la dispoziție de ICES depind strict de datele disponibile: numai stocurile pentru care există date suficiente și fiabile pot fi evaluate în întregime pentru a se emite estimări legate de dimensiunea lor și previziuni cu privire la modul în care vor reacționa la diversele scenarii de exploatare (așa-numitele „tabele de opțiuni de captură”). Dacă sunt disponibile date suficiente, organismele științifice sunt în măsură să furnizeze estimări ale ajustărilor posibilităților de pescuit care vor face ca stocul respectiv să își atingă producția maximă durabilă (MSY). La aceste avize se va face referire ulterior ca „avize MSY”. În alte cazuri, organismele științifice se bazează pe o abordare care are la bază principiul precauției pentru a face recomandări cu privire la nivelul la care ar trebui să se situeze posibilitățile de pescuit. Metodologia urmată de ICES în acest scop este prezentată în materialele ICES publicate legate de punerea în aplicare a avizelor referitoare la stocuri cu date limitate1.

Principalul grup de capturi totale admisibile propus se regăsește în anexa IA. Această anexă cuprinde 153 de capturi totale admisibile pentru stocuri pescuite în Skagerrak, Kattegat, subzonele ICES I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XII și XIV, în apele UE din zona CECAF și în apele teritoriale ale Guyanei Franceze. Dintre acestea, 11 TAC-uri sunt stabilite pe baza avizelor privind MSY. În ceea ce privește restul:

3 TAC-uri sunt propuse în conformitate cu strategiile de gestionare pe termen lung, și anume planuri de gestionare care au la bază anumite reglementări PCP în vigoare, propuneri ale Comisiei de planuri de gestionare care nu au fost încă adoptate sau o abordare în materie de gestionare prezentată de consiliile consultative (CC) și evaluate ca fiind „de precauție” de către organismele științifice consultative.

51 de TAC-uri se referă la stocuri cu date limitate pentru care nu există o evaluare completă. Dintre acestea, 26 de TAC-uri sunt propuse la același nivel ca în 2015, în urma unei declarații comune a Consiliului și a Comisiei, conform căreia posibilitățile de pescuit ar urma să fie menținute la un nivel stabil, cu excepția cazurilor în care avizele științifice ar indica o deteriorare a stocului. Justificarea pe care se bazează această decizie constă în faptul că majoritatea acestor stocuri reprezintă capturi accidentale în cadrul unor activități de pescuit mixte și că modificările TAC-urilor nu au nicio incidență reală asupra evoluției stării acestora, în timp ce reducerile recurente ale TAC-urilor ar putea duce, ca urmare a reglementărilor, la aruncări în mare ale capturilor.

În această etapă, restul TAC-urilor sunt marcate cu „pm” (pro memoria), dat fiind că avizele științifice aferente nu sunt încă disponibile, că este nevoie de o analiză aprofundată a avizelor sau că, spre sfârșitul anului, ar trebui să se încheie o serie de negocieri sau acorduri internaționale (de exemplu reuniuni ale ORGP). Pentru aceste stocuri, propunerea va trebui actualizată de îndată ce avizele și informațiile respective devin disponibile.

Toate posibilitățile de pescuit propuse se conformează avizelor științifice cu privire la starea stocurilor primite de Comisie, care au fost utilizate în modul prezentat în comunicare.

Obligația de debarcare introdusă prin Regulamentul (UE) nr. 1380/2013

Obligația de debarcare introdusă prin regulamentul de bază al PCP devine aplicabilă în mod progresiv între 2015 și 2019. În 2019, toate stocurile care fac obiectul unei TAC vor face obiectul obligației de debarcare. Începând cu 1 ianuarie 2016, anumite activități de pescuit de specii demersale din apele Mării Nordului, ale Atlanticului de nord-vest și ale Atlanticului de sud-vest vor face obiectul obligației de debarcare. Pe baza recomandărilor comune transmise de statele membre și în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, Comisia a adoptat Regulamente delegate de stabilire a planurilor specifice privind capturile aruncate înapoi în mare.

Odată cu introducerea obligației de debarcare și în conformitate cu articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, posibilitățile de pescuit propuse vor reflecta trecerea de la cantitatea debarcată la cantitatea capturată, dat fiind că aruncarea capturilor înapoi în mare nu mai este permisă. Acest lucru se realizează pe baza avizelor științifice primite pentru stocurile de pește din cadrul activităților de pescuit menționate la articolul 15 alineatul (1) din regulamentul de bază al PCP. Posibilitățile de pescuit ar trebui de asemenea stabilite în conformitate cu celelalte dispoziții relevante, cum ar fi articolul 16 alineatele (1) (referitor la principiul stabilității relative) și (4) (referitor la obiectivele politicii comune în domeniul pescuitului și la regulile prevăzute în planurile multianuale).

În consecință, Comisia va propune creșteri ale capturilor totale admisibile pentru stocurile care vor face obiectul obligației de debarcare în 2016. În cazul în care capturile din același stoc trebuie debarcate în cadrul activităților de pescuit care vor face obiectul obligației de debarcare în 2016, însă alte capturi din același stoc pot fi încă debarcate (realizate în cadrul activităților de pescuit care vor face obiectul obligației de debarcare între 2017 și 2019), Comisia va propune, pe baza celor mai bune date disponibile, creșteri ale capturilor totale admisibile corespunzătoare cantităților care vor trebui debarcate.

Ca urmare a solicitării adresate statelor membre de către Comisie de a i se transmite date detaliate cu privire la debarcări, Comisia a primit astfel de date pentru Marea Nordului. În ceea ce privește apele de nord-vest și de sud-vest, statele membre au transmis date pe baza ratelor medii de aruncare a capturilor înapoi în mare. Prin urmare, Comisia a solicitat un aviz științific privind contribuția fiecărui segment de flotă care face obiectul obligației de debarcare la totalul capturilor și al aruncărilor înapoi în mare ale capturilor pentru stocurile în cauză, precum și privind rata de aruncare a capturilor înapoi în mare înregistrată de aceste segmente de flotă în legătură cu stocurile respective.

În paralel, Comisia a solicitat un aviz științific privind utilizarea ratelor medii de aruncare a capturilor înapoi în mare ca bază pentru ajustările capturilor totale admisibile. În așteptarea acestui aviz, capturile totale admisibile în cauză vizate de creșterile datorate introducerii obligației de debarcare în 2016 sunt marcate cu „pm”.

În fine, trebuie luate în considerare legăturile dintre noul regulament de bază al PCP și Regulamentul (CE) nr. 847/96 al Consiliului. Acesta din urmă stabilește condiții suplimentare pentru gestionarea interanuală a TAC-urilor, inclusiv dispoziții privind flexibilitatea în temeiul articolelor 3 și 4 pentru stocurile de precauție, respectiv pentru stocurile analitice. În temeiul articolului 2 al regulamentului respectiv, atunci când stabilește capturile totale admisibile, Consiliul decide cu privire la stocurile pentru care nu se aplică articolele 3 și 4, în special în funcție de starea biologică a stocurilor. Mai recent, a fost introdus un alt mecanism de flexibilitate, prin articolul 15 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013. Prin urmare, pentru a evita o flexibilitate excesivă, care ar submina principiul exploatării raționale și responsabile a resurselor biologice marine vii și ar împiedica realizarea obiectivelor politicii comune în domeniul pescuitului, ar trebui clarificat faptul că articolele 3 și 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se pot aplica în plus față de flexibilitatea de la an la an, prevăzută la articolul 15 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013.

Măsuri referitoare la bibanul-de-mare

Avizul ICES privind bibanul-de-mare pentru 2016 a evidențiat starea îngrijorătoare a acestui stoc; biomasa stocului reproducător este în scădere, iar gradul de recrutare rămâne în continuare scăzut. Dat fiind că mortalitatea prin pescuit a bibanului-de-mare în Atlanticul de nord-est este în prezent de patru ori mai mare decât nivelul care ar asigura producția maximă durabilă (MSY), ICES a recomandat din nou reducerea semnificativă a mortalității prin pescuit a stocului respectiv. Bibanul-de-mare este o specie care ajunge la maturitate târziu, iar recuperarea stocurilor ar necesita așadar între 4 și 7 ani. Este nevoie de adoptarea de îndată a unui pachet substanțial de măsuri pentru a aborda problema diminuării rapide a stocului.

Având în vedere gravitatea avizului ICES din 2015, se observă nevoia clară de a lua în continuare măsuri de protejare a acestui stoc, de a beneficia de progresele făcute în 2015 și de a oferi o protecție suplimentară stocului reproducător, de a maximiza recrutarea și de a reduce capturile de biban-de-mare. Măsurile propuse vizează să garanteze că toți cei care ar urma să beneficieze de un stoc reconstituit contribuie la reconstituirea sa.

De asemenea, se consideră că impactul social și economic al luării de măsuri imediate compensează eventualele costuri ale neluării unor astfel de măsuri, provocând diminuarea în continuare a stocului respectiv. Este nevoie de o abordare coerentă în materie de gestionare pentru a reconstitui stocul de biban-de-mare și pentru a-l readuce la sustenabilitate pe termen mediu. Comisia intenționează să propună o serie de măsuri de gestionare a bibanului-de-mare în cadrul viitorului plan multianual de gestionare vizând stocurile din Marea Nordului.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

Măsurile propuse sunt concepute în conformitate cu obiectivele și normele politicii comune în domeniul pescuitului și cu politica de dezvoltare durabilă a Uniunii.

Coerența cu celelalte politici ale Uniunii

Măsurile propuse sunt coerente cu celelalte politici ale Uniunii, în special cu politicile din domeniul mediului.



2. TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Temeiul juridic al prezentei propuneri îl constituie articolul 43 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Obligațiile Uniunii în ceea ce privește exploatarea sustenabilă a resurselor acvatice vii decurg din obligațiile prevăzute la articolul 2 din regulamentul de bază al PCP.

Subsidiaritate (pentru competență neexclusivă)

Propunerea este de competența exclusivă a Uniunii, în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (d) din tratat. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.

Proporționalitate

Propunerea respectă principiul proporționalității din următorul motiv: PCP este o politică comună. În conformitate cu articolul 43 alineatul (3) din tratat, Consiliului îi revine obligația de a adopta măsuri de stabilire și de alocare a posibilităților de pescuit.

Propunerea de regulament al Consiliului alocă posibilități de pescuit statelor membre. În conformitate cu articolele 16 și 17 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, statele membre procedează ulterior, la rândul lor, la alocarea acestor posibilități regiunilor și operatorilor, după cum consideră adecvat. Prin urmare, statele membre dispun de o marjă de manevră semnificativă în luarea deciziilor legate de modelul socio-economic pe care îl aleg pentru exploatarea posibilităților de pescuit care le sunt alocate.

Propunerea nu are implicații financiare noi pentru statele membre. Prezentul regulament este adoptat anual de Consiliu, iar mijloacele publice și private de implementare a acestuia există deja.

Alegerea instrumentului

Instrumentul propus: regulament.



3. REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, CONSULTĂRILE PĂRȚILOR INTERESATE ȘI EVALUĂRILE IMPACTULUI

Evaluări ex-post/verificări ale adecvării legislației existente

Regulamentul privind posibilitățile de pescuit este revizuit de mai multe ori pe an cu scopul de a introduce modificările necesare pentru a ține seama de cel mai recent aviz științific și de alte evoluții.

Consultarea părților interesate

(a) Metodele de consultare, principalele sectoare vizate și profilul general al respondenților

Comisia s-a consultat cu părțile interesate, în special prin intermediul consiliilor consultative (CC), precum și cu statele membre în legătură cu abordarea propusă pentru diversele sale propuneri referitoare la posibilitățile de pescuit, pe baza comunicării sale privind posibilitățile de pescuit pentru 2015.

În plus, Comisia a urmat orientările prezentate în Comunicarea sa către Consiliu și Parlamentul European referitoare la îmbunătățirea consultării privind gestionarea pescuitului comunitar [COM(2006)246 final], care stabilește principiile de bază ale așa-numitului proces de „anticipare” (front-loading).

În plus, Comisia a organizat, la 14 iulie 2015, un eveniment cu participarea părților interesate, în cadrul căruia au fost prezentate și discutate rezultatele avizelor științifice și principalele lor implicații.

(b) Sinteza răspunsurilor și modul în care acestea au fost luate în considerare

Reacția la comunicarea Comisiei privind posibilitățile de pescuit menționată mai sus reflectă opiniile părților interesate asupra evaluării efectuate de Comisie în ceea ce privește situația resurselor și modul de asigurare a gestionării corespunzătoare a acestora. La formularea propunerii, Comisia a luat în considerare aceste răspunsuri.

Obținerea și utilizarea expertizei

În ceea ce privește metodologia utilizată, Comisia a consultat, după cum s-a indicat deja, Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES). Avizele ICES se bazează pe un cadru elaborat de grupurile sale de experți și de organismele cu putere de decizie și sunt emise în conformitate cu Memorandumul de înțelegere încheiat cu Comisia.

Obiectivul final este aducerea și menținerea stocurilor la niveluri care să permită o producție maximă durabilă (MSY). Acest obiectiv a fost inclus în mod expres în noul regulament de bază al PCP, în care se precizează, la articolul 2 alineatul (2), că el „trebuie să fie îndeplinit până în 2015, acolo unde este posibil, și [...] până cel târziu în 2020 pentru toate stocurile”. Această dispoziție reflectă angajamentul asumat de Uniune în raport cu concluziile Summitului mondial privind dezvoltarea durabilă desfășurat în 2002 la Johannesburg și cu planul de implementare propus cu acest prilej. După cum s-a subliniat deja, pentru anumite stocuri sunt deja disponibile informații cu privire la nivelul producției maxime durabile. Printre ele se numără stocuri foarte importante din perspectiva volumului de capturi și a valorii comerciale, cum sunt stocurile de merluciu, cod, pește-pescar, limbă-de-mare, specii de cardină, eglefin și langustină.

Atingerea obiectivului privind MSY ar putea să necesite, în anumite cazuri, o reducere a ratelor de mortalitate prin pescuit și/sau o reducere a capturilor. În acest context, prezenta propunere utilizează avizele privind MSY, atunci când ele sunt disponibile. În conformitate cu obiectivele politicii comune în domeniul pescuitului, în care sunt propuse capturi totale admisibile pe baza avizelor privind MSY, captura totală admisibilă corespunde nivelului care, conform avizelor respective, ar asigura îndeplinirea obiectivului MSY în 2015. Această abordare respectă principiile prezentate în comunicarea privind posibilitățile de pescuit pentru 2015.

În cazul stocurilor cu date limitate, organismele științifice consultative emit recomandări în sensul reducerii, stabilizării sau creșterii volumului capturilor. Avizele ICES au oferit în multe cazuri orientări cantitative cu privire la astfel de variații, având la bază metodologia modificării capturilor cu maximum +/- 20 % de la un an la altul, din motive de precauție. Aceste orientări au fost utilizate pentru a stabili TAC-urile propuse. Atunci când nu au existat deloc avize științifice, s-a aplicat abordarea bazată pe principiul precauției, ceea ce presupune reducerea preventivă a TAC-urilor cu 20 %.

Pentru unele stocuri (în principal stocuri cu distribuție largă, rechini și pisici de mare), avizul va fi emis în această toamnă. Prezenta propunere va trebui actualizată, după caz, imediat după primirea avizului. În fine, după cum s-a menționat mai sus, pentru anumite stocuri, avizele sunt utilizate în scopul implementării planurilor de gestionare convenite.

Evaluarea impactului

Domeniul de aplicare al regulamentului privind posibilitățile de pescuit este stabilit de articolul 43 alineatul (3) din tratat.

Uniunea a adoptat o serie de planuri multianuale de gestionare a stocurilor de importanță economică majoră, printre care cele de cod, limbă-de-mare, cambulă de Baltica, langustină și altele. Înainte să fie adoptate, aceste planuri trebuie să facă obiectul unei evaluări a impactului. Odată intrate în vigoare, planurile stabilesc nivelurile TAC-urilor și ale efortului de pescuit care trebuie fixate pentru anul respectiv în vederea atingerii obiectivelor pe termen lung. Comisia are obligația de a elabora propria propunere privind posibilitățile de pescuit conform acestor planuri, atât timp cât ele rămân valabile și în vigoare. Drept urmare, numeroase posibilități de pescuit esențiale incluse în propunere sunt rezultatul evaluării impactului efectuate pentru planul care stă la baza acestora.

Pentru restul, și în pofida faptului că este posibil să nu existe planuri multianuale, propunerea încearcă să evite abordările pe termen scurt în favoarea deciziilor pe termen lung privind sustenabilitatea și, ca atare, ia în considerare inițiativele părților interesate și ale consiliilor consultative, dacă ele au fost evaluate favorabil de ICES și/sau de CSTEP. În plus, propunerea Comisiei de reformă a PCP a fost elaborată pe baza unei evaluări a impactului [SEC(2011)891], în contextul căreia a fost analizat obiectivul privind MSY. Concluziile sale identifică acest obiectiv ca fiind o condiție necesară pentru atingerea sustenabilității sociale, economice și de mediu.

În ceea ce privește stocurile și posibilitățile de pescuit ale ORGP partajate cu țări terțe, prezenta propunere transpune, în esență, măsuri convenite la nivel internațional. Orice elemente relevante pentru evaluarea potențialelor efecte ale posibilităților de pescuit sunt abordate în faza de pregătire și în faza de desfășurare a negocierilor internaționale în cadrul cărora posibilitățile de pescuit ale Uniunii sunt convenite cu părți terțe.

Adecvarea reglementărilor și simplificarea sistemului actual

Propunerea vizează simplificarea procedurilor administrative aflate în sarcina autorităților publice (ale Uniunii sau naționale), mai ales în ceea ce privește cerințele referitoare la gestionarea efortului de pescuit și a activităților de pescuit.

Drepturi fundamentale

Nu se aplică

4. IMPLICAȚII BUGETARE

Măsurile propuse nu vor avea implicații bugetare.



5. ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și modalități de monitorizare, evaluare și raportare

Dispozițiile prezentului regulament vor fi puse în aplicare, iar gradul lor de conformitate va fi controlat în conformitate cu politica comună în domeniul pescuitului existentă.

Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Propunerea se limitează la stabilirea și alocarea posibilităților de pescuit și la condițiile legate, din punct de vedere funcțional, de utilizarea acestor posibilități.

În privința tendințelor actuale observate în evoluția stocurilor, se pot evidenția următoarele cazuri:



Apele iberice

Stocurile de pește-pescar au înregistrat o ușoară scădere, stocurile de specii de cardină continuă tendința de deteriorare de anul trecut, iar unitățile funcționale de langustină sunt în continuare afectate. În ceea ce privește bacaliarul albastru, biomasa este în curs de stabilizare, însă presiunea exercitată de activitățile de pescuit rămâne prea ridicată.



Golful Biscaya

Starea stocului de limbă-de-mare continuă să se deterioreze. În ultimii ani, cercetătorii au recomandat reduceri ale TAC-urilor. În 2013, ICES a luat în considerare măsurile de gestionare pe termen lung bazate pe principiul precauției propuse de părțile interesate. TAC-urile pentru 2015 se bazează pe măsurile care vizează menținerea unor TAC-uri constante, în paralel cu reducerea treptată a mortalității prin pescuit până la atingerea unor niveluri sustenabile. Întrucât, în ultimii ani, mortalitatea prin pescuit a crescut, iar biomasa se află în prezent sub nivelul de precauție, în 2016 ar trebui reduse TAC-urile.



Marea Celtică și Canalul Mânecii

În pofida măsurilor luate, în această zonă persistă niveluri ridicate de aruncare înapoi în mare a capturilor, atât în ceea ce privește activitățile de pescuit de păstrăv argintiu, cât și activitățile de pescuit de pești plați. În consecință, avizele științifice recomandă reduceri semnificative ale TAC-urilor, de exemplu pentru cod și eglefin. În ceea ce privește stocurile de limbă-de-mare din estul Canalului Mânecii, trebuie să se acorde prioritate implementării de măsuri urgente în vederea refacerii acestor stocuri: gradul de recrutare a fost scăzut în ultimii doi ani, iar viabilitatea pe termen lung a pescăriei este în pericol.



Vestul Scoției

În ceea ce privește stocurile de cod și merlan, ele se află în continuare în stare proastă, capturile aruncate înapoi în mare situându-se încă în jurul nivelului de 70 % pentru ambele specii. Situația s-ar putea înrăutăți în urma avizului privind stocurile de langustină, care urmează să fie prezentat în toamnă, deoarece capturile de păstrăv argintiu aruncate înapoi în mare provin în cea mai mare parte din această din urmă activitate de pescuit. Aruncările în mare ale capturilor de pești care nu au dimensiunea cerută sau care depășesc cotele rămân problematice.



Marea Irlandei

Stocurile de cod și de merlan se află în continuare în stare proastă, cu toate că, după toate aparențele, măsurile de selectivitate aplicate în cazul flotei care pescuiește langustină au dat unele rezultate pentru aceste două stocuri. Cu toate acestea, avizul ICES identifică rate ridicate ale capturilor aruncate înapoi în mare. Nivelul biomasei stocului reproducător de limbă-de-mare este cel mai scăzut înregistrat vreodată. În schimb, stocurile de cambulă de Baltica, deși stabile, sunt insuficient utilizate și prezintă niveluri ridicate ale capturilor aruncate înapoi în mare.



Kattegat

În ceea ce privește stocurile de cod din Kattegat, avizul pentru 2016 ilustrează o îmbunătățire a situației. Biomasa stocului reproducător (SBB - Spawning Stock Biomass) a crescut puternic începând din 2009, când a înregistrat un nivel minim istoric. Mortalitatea este în scădere începând cu 2008. ICES continuă să atragă atenția asupra problemei capturilor aruncate înapoi în mare, starea stocului fiind în continuare considerată a fi proastă.



Marea Nordului

Stocurile de cod, eglefin, merlan, cod saithe, cambulă de Baltica, macrou și hering din Marea Nordului sunt gestionate în comun cu Norvegia, așadar TAC-urile și cotele alocate vor fi stabilite în urma consultărilor dintre UE și Norvegia, care vor avea loc în noiembrie și decembrie. Situația generală pentru Marea Nordului este pozitivă. Stocurile de eglefin, hering și cambulă de Baltica sunt în creștere. O evoluție semnificativă este reprezentată de faptul că stocurile de cod demonstrează o redresare puternică, deși ele sunt încă exploatate peste nivelul Fmsy, iar stocurile nu au atins încă nivelul biomasei de precauție. În schimb, avizul științific pentru cod saithe și Nephrops indică faptul că o reducere a TAC este justificată.


2015/0259 (NLE)

Propunere de



Yüklə 193,64 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin