Iubirea De-a lungul timpului, filozofi, scriitori, poeti, oamenii in general au incercat sa defineasca iubirea, insa nu au reusit. Bineinteles ca exista o definitie in dictionarul explicativ al fiecarei limbi.
Dar oare un sentiment precum este iubirea, complex, poate fi cuprins in cateva cuvinte? Definitiile din dictionar sunt folositoare pentru lucrurile materiale, dar nu pentru ceva atat de subiectiv precum este orice sentiment.
Oamenii fiind total diferiti din punct de vedere fizic, psihic si moral, nu se poate vorbi despre generalitate in iubire. Fiecare dintre noi percepem altfel iubirea. Exista anumite lucruri comune, care se leaga fara doar si poate de iubire, cum ar fi:respectul, toleranta, intelegerea, comunicarea-care, cred, este cea mai importanta.
Iubirea presupune, de asemenea, cunoastere, de sine, a celui de langa tine. Poti spune ca iubesti pe cineva doar atunci cand il cunosti, cand ii stii calitatile si defectele si totusi continui sa-i porti afectiune.
Iubirea in crestinism “Dumnezeu este iubire.” Crestinismul se bazeaza pe iubirea pe care Domnul le-o poarta oamenilor, pentru a caror mantuire si-a sacrificat Fiul.
Temeiul teologic al dragostei crestine este Sfanta Treime. Iubirea crestina este plina de bunatate, de lumina- "Dumnezeu este lumina si nici un intuneric nu este intru El" (I Ioan I, 5). Ca frumusete launtrica, iubirea crestina intrece orice frumusete palida, a afectiunilor pur omenesti.
Sfantul Maxim Marturisitorul zice : "Fericita este mintea care trecand peste toate cele ce sunt, se bucura neincetat de dumnezeiasca frumusete" . In acelasi inteles Sfantul Grigore Palama continua : "Frumusetea divina vine de sus si devine originea unica a unei teologii sigure".
Dostları ilə paylaş: |