Ministerul transportuluiYüklə 20,41 Kb.
tarix31.10.2017
ölçüsü20,41 Kb.
#22982

Catre,

MINISTERUL TRANSPORTULUI

In calitate de reprezentant al agentiei de turism Alis Holidays, membra Alis Grup, va transmit mai jos pozitia noastra fata de proiectul de modificare al  OMT nr. 980/2011.

Referitor:  Proiectul de Ordin al ministrului transporturilor a Ordinului ministrului transporturilor pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr.980/2011.

Avand in vedere propunerea de revizuire a normelor sus mentionate, publicata pe transparenta decizionala pe site-ul www.mt.ro, va comunicam urmatoarele:

 I.Propunerile facute la Art.1 punctele 1 si 2 sunt eronate.

- Astfel, la punctul 1 se modifica art.74, alin (4). Articolul 74 nu are 4 aliniate, ci are literele a,b si c. Probabil este vorba despre Art.75, alin (4).  

- La punctul nr.2 se modifica art. 61: “ (1) În perioada de valabilitate, programul de transport interjudeţean poate fi modificat semestrial...”. Cu siguranta si aici este o eroare, insa nu am putut identifica articolul corect.

 Va rugam astfel, sa actualizati propunerea de pe site-ul mt.ro, cu articolele aflate in vigoare in acest moment, pentru a putea veni cu completari.II. In conformitate cu OG 27/2011 (ordonanta a caror norme sunt stabilite prin OMT 980)  cu modificarile si completarile ulterioare la capitolul I, sectiunea a 4-a sunt prevazute Atribuţiile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în domeniul transporturilor rutiere, astfel:

Art. 6 alin.(2)  Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în calitate de organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul transporturilor rutiere, are următoarele atribuţii:

a) elaborează strategiile naţionale de dezvoltare a activităţilor de transport rutier

c) elaborează programe de dezvoltare durabilă şi de modernizare a sistemului naţional de transport rutier, de siguranţă şi securitate a transporturilor rutiere şi de protecţie a mediului;

Plecand de la textul de lege enuntat mai sus, constatam, ca prin aceste propuneri de modificare se incalca flagrant ceea ce se doreste a fi dezvoltarea activitatilor de transport rutier de persoane. In tot spatiul European se porneste de la calitatea serviciilor si a intereselor cetatenilor, principii prevazute si in OG 27 la art. 23:Accesul la piaţa transportului rutier contra cost de mărfuri şi persoane se face liber şi nediscriminatoriu, cu respectarea principiilor liberei concurenţe, calitatea serviciilor de transport, interesul publicului călător şi siguranţa rutieră fiind prioritare.

Prin modificarile propuse limitam accesul la serviciile de transport ale turistilor ce vin in Romania, dar si a tuturor beneficiarilor transporturilor ocazionale, incalcand , astfel ,intersele cetatenilor dar si calitatea serviciilor oferite. Va prezint mai jos cateva situatii foarte des intalnite in domeniul transporturilor turistice (ocazionale) care au fost practic blocate de catre propunerile dvs., iar cei care obisnuiesc sa faca aceasta activitate cunosc foarte bine aceste aspecte:

- Solicitarile pentru tururi de oras (in special pe Bucuresti si orasele mari) vin din partea hotelierilor si a agentiilor de turism de regula cu cateva ore inainte de plecarea in cursa si pana la plecarea propriu-zisa nu se cunosc nici numele pasagerilor si nici numarul exact, acestia inscriindu-se pe liste in ultimile minute. Propunerea dvs. de raportare cu 24h inainte de plecarea in cursa, OMOARA TURISMUL !!!

- Primavara si toamna sunt foarte multe solicitari ale companiilor aeriene si de handling, atunci cand din motive de siguranta ( ceata, viscol etc) decid sa aterizeze cu aeronavele pe alte aeroporturi, de a pune la dispozitie autocare pentru transferului pasagerilor catre aeroportul de destinatie a aeronavelor. Cum este posibil efectuarea acestor curse ??? avand in vedere ca trebuiesc raportate cu 24 de ore inainte . Cum putem sa stim din timp in ce autocare vor urca cei peste 160-170 de pasageri ca sa ii putem raporta corect in singurul sistem(stupid) de acest gen din Europa si probabil din lume ???

- Un transportator din Bucuresti cu un singur autocar in dotare, primeste comanda de la gradinita X pentru a vizita orasul Constanta, in luna Iulie. La mijlocul distantei, pe autostrada, autocarul se defecteaza ! Transportatorul are solutie sa sune un alt coleg din Calarasi sa preia grupul in maxim o ora, dar acesta NU POATE pentru ca trebuie sa raporteze cursa cu 24h ore inainte. Cine raspunde de siguranta copiilor care vor fi nevoiti sa ramana minim 24h in soare si fara apa ?

- Agentia de turism face comanda pentru o cursa ocazionala cu preluare din Otopeni si debarcare in Giurgiu – pentru navele de croaziera. Odata debarcati, autocarul va prelua alti turisti dornici sa viziteze bucurestiul. Prin modificarile propuse blocam si aceasta posibilitate ! suntem OBLIGATI sa revenim in Bucuresti cu autocarul GOL si sa il trimitem iarasi catre Giurgiu ! ABERANT !!!

V-am facut cunoscute mai sus doar cateva situatii care pe langa faptul ca limiteaza dezvoltarea activitatii de transport si turism, va afecta grav veniturile societatilor de profil si implicit veniturile tuturor agentiile de turism, atat de incoming cat si de outgoing. Pentru acest motiv va rugam sa ne prezentati impactul economico-social al acestui proiect.

III Urmare a acestei scurte prezentari, SUNTEM IMPOTRIVA prounerii dvs. de modificare a OMT 980, iar mai jos aveti prounerile noastre de modificare ale OMT 980:


  • Text actual

I) Art. 75(6) Al doilea exemplar al foii de parcurs, denumit copie, se păstrează în carnetul prevăzut la alin. (3) ţinut la sediul operatorului de transport rutier.

II) Art. 76. - În cazul transportului rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale, efectuat pe bază de comandă sau contract încheiat de operatorul de transport rutier cu beneficiarul transportului, acestea trebuie să conţină cel puţin următoarele date:

a) denumirea beneficiarului;


b) codul unic de înregistrare;
c) adresa beneficiarului (adresa de comunicare a actelor);
d) traseul;
e) punctul de îmbarcare şi cel de debarcare a persoanelor transportate;
f) perioada de desfăşurare a serviciului respectiv.

 III) Art. 134 af) să transmită anterior efectuării transportului la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., prin completarea unui formular în formatul electronic disponibil pe pagina de internet a acesteia, datele solicitate referitoare la transportul rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale;  • Propunerea noastra

I) Art. 75(6) Al doilea exemplar al foii de parcurs, denumit copie, se păstrează în carnetul prevăzut la alin. (3) ţinut la sediul sau punctele de lucru ale operatorului de transport rutier.

II) Art. 76. - În cazul transportului rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale, efectuat pe bază de comandă sau contract încheiat de operatorul de transport rutier cu beneficiarul transportului, acestea trebuie să conţină cel puţin următoarele date:

a) denumirea beneficiarului;


b) codul unic de înregistrare;
c) adresa beneficiarului (adresa de comunicare a actelor);
d) traseul;
e) punctele de îmbarcare şi cele de debarcare a persoanelor transportate;
f) perioada de desfăşurare a serviciului respectiv.

III) ABROGAT

  • Motivatie

I) Operatorul poate presta servicii de transport in orice oras din UE. Prin obligarea pastrarii caietului la sediu se limiteaza accesul liber la piata de transport.

 

II) In foarte multe cazuri, comenzile pentru transportul ocazional prevad preluarea grupului de la mai multe puncte si debarcarea in mai multe puncte:

- charterele de autocar de outgoing preiau turisti de pe intreg traseul Cluj - Targu Mures - Brasov - Bucuresti si debarca in mai multe puncte in destinatie , turistul are posibilitatea de asi alege in destinatie diferite unitati de cazare vile-hoteluri de 3-4-5 stele. Deasemenea la prima cursa mergem cu grupul 1 de turisti si ne intoarcem acasa gol iar la a doua cursa ducem grupul 2 si aducem acasa grupul 1.

- chartere de avion de incoming la care trebuie sa preluam grupul 1 de turistii din aeroport si sa ai transferam la diferite unitati de cazare iar saptamana 2 preluam grupul 1 de la diferite hoteluri si ai transferam spre aeroport si preluam din aeroport grupul 2 pe care ai transferam spre alte unitati de cazare .....etcIII) Suntem singura tara din UE care aplica acest sistem, si nu s-a dovedit utilitatea acestuia. Operatorii de transport trebuie sa angajeze sau sa specializeze personal suplimentar pentru aceste raportari, astfel devenind necompetitivi cu operatorii de transport din alte state membre UE.

Fata de cele prezentate va rugam sa faceti o analiza corecta si nepartinitoare astfel incat activitatile economice a sute de companii sa nu fie afectate in vreun fel si nici locurile de munca a mii de angajati sa nu stea sub semnul intrebarii.


Va rugam sa ne confirmati primirea emailului si sa ne inregistrati propunerea.
Cu respect,

Yüklə 20,41 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə