European Commission



Yüklə 58,99 Kb.
tarix31.10.2017
ölçüsü58,99 Kb.
#23131





Comisia Europeană

MEMO

Bruxelles, 16 aprilie 2014



Pachetul pe aprilie conținând acțiuni în cazuri de nerespectare a legislației UE: principalele decizii

Comisia Europeană, în pachetul ei lunar conținând decizii referitoare la cazuri de nerespectare a legislației UE, informează cu privire la acționarea în justiție a statelor membre care nu au respectat în mod corespunzător obligațiile care le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează numeroase sectoare, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.


Astăzi, Comisia a luat 135 de decizii, incluzând 31 de avize motivate și 4 sesizări ale Curții de Justiție a Uniunii Europene. Mai jos se află un rezumat al principalelor decizii. Pentru mai multe informații cu privire la procedurile în caz de nerespectare a legislației UE, a se vedea MEMO/12/12.

  1. Cazuri majore implicând state membre

Cerul unic european: Comisia îndeamnă Germania, Belgia, Franța, Țările de Jos și Luxemburg să acționeze decisiv în direcția realizării unui spațiu aerian comun

Astăzi, Comisia a cerut în mod oficial Germaniei, Belgiei, Franței, Țărilor de Jos și Luxemburgului să-și îmbunătățească blocul lor funcţional de spaţiu aerian (FAB – Functional Airspace Block), un spațiu aerian comun organizat în jurul fluxurilor de trafic și nu pe baza granițelor statale. Blocurile funcționale de spaţiu aerian constituie un pas esențial către un sistem aviatic mai eficient, mai puțin costisitor și mai puțin poluant în Europa.



(pentru mai multe informații: IP/14/446 - H. Kearns - Tel. +32 229 87638 - Mobil +32 498 98 7638)

  1. Sesizări ale Curții de Justiție

Eficiența energetică a clădirilor: Comisia sesizează Curtea pentru transpunerea incompletă de către Belgia și Finlanda a normelor UE

Comisia Europeană sesizează Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru netranspunerea de către Belgia și Finlanda a Directivei privind eficiența energetica a clădirilor. În temeiul acestei directive, statele membre trebuie să stabilească și să aplice cerințe minime privind performanța energetică pentru toate clădirile, să se asigure că este realizată certificarea performanței energetice a clădirilor și să solicite inspecția regulată a sistemelor de încălzire și de aer condiționat. De asemenea, prin directivă se solicită statelor membre să se asigure că, până în 2021, toate clădirile noi vor fi clădiri așa-numite „cu consum de energie aproape zero”. Directiva trebuia să fie transpusă în legislația națională până la 9 iulie 2012.


Comisia propune sancționarea Finlandei cu 19 178.25 EUR/zi și a Belgiei cu 42 178.50 EUR/zi. Nivelul acestei sancțiuni este stabilit luând în considerare durata și gravitatea nerespectării legislației UE. În cazul unei hotărâri favorabile a Curții, sancțiunea zilnică trebuie plătită de la data hotărârii până la data la care transpunerea este finalizată. Valoarea finală a sancțiunii zilnice va fi hotărâtă de Curte.

(pentru mai multe informații: IP/14/447- S. Berger - Tel. +32 229 27 92 - Mobil +32 460 792 792)

Mediu: Comisia sesizează Curtea pentru neprotejarea de către Austria a calității apei râului Schwarze Sulm

Comisia Europeană sesizează Curtea pentru neasigurarea de către Austria a unei protejări adecvate a râului Schwarze Sulm, în Steiermark. În opinia Comisiei, construirea a unei centrale electrice, astfel cum a fost planificată, ar cauza o deteriorare semnificativă a calității râului, care este unul dintre cele mai lungi râuri neamenajate din regiune. Comisia este de părere că autoritatea regională nu a respectat cerințele în materie de calitate a apei din Directiva-cadru privind apa atunci când a autorizat proiectul hidroelectric, în 2007. Într-adevăr, autorizația în cauză a fost revocată în 2009 de către Ministerul federal austriac al mediului, însă Curtea Constituțională a Austriei a respins în 2012 această revocare, din motive pur formale. Prin urmare, autorizația a redevenit valabilă și nu mai poate fi contestată în fața unei instanțe naționale. Aceasta a determinat Comisia să declanșeze, în 2013, procedura aplicabilă în caz de constatare a nerespectării legislației UE, justificată prin faptul că autorizația pentru centrala electrică nu este în conformitate cu cerințele Directivei-cadru privind apa. Întrucât se pare că în prezent lucrările de construcții în cadrul proiectului au început, Comisia înaintează cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene, la recomandarea comisarului pentru mediu, domnul Janez Potočnik

(pentru mai multe informații: IP/14/448 - J. Hennon - Tel. +32 229 53593 - Mobil +32 498 95 3593)

Schimbări climatice: Comisia sesizează Curtea pentru nerespectarea de către Polonia a legislației UE privind gazele fluorurate cu efect de seră

Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiție a UE pentru faptul că Polonia nu a notificat Comisiei sancțiunile aplicate în cazul în care nu sunt respectate normele UE vizând societățile comerciale și personalul care realizează anumite activități cu gaze fluorurate. Polonia nu a notificat încă nici organismele naționale de certificare care ar trebui să formeze și să certifice personalul de serviciu relevant și societățile relevante de prestări de servicii.
Comisia a trimis Poloniei, în noiembrie 2012, un aviz motivat cu privire la acest subiect. Notificările așteptate nu au fost încă transmise Comisiei. Prin urmare, Comisia Europeană a decis să înainteze cazul Curții de Justiție.

(pentru mai multe informații: IP/14/449 - I. Valero Ladron - Tel. +32 229 64971 - Mobil +32 498 96 4971)


  1. Avize motivate

Calificări profesionale: Comisia îndeamnă cinci state membre să transpună în întregime normele UE

Astăzi, Comisia solicită în mod oficial Ciprului, Irlandei, Italiei, Luxemburgului și României să transpună în întregime în legislația națională Directiva 2013/25/UE din 13 mai 2013 de adaptare a anumitor directive în domeniul dreptului la liberă stabilire și în cel al libertății de a presta servicii, având în vedere aderarea Republicii Croația. Directivele modificate prin Directiva 2013/25/UE sunt: Directiva 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale, Directiva 77/249/CEE de facilitare a exercitării efective a libertății de a presta servicii de către avocați și Directiva 74/557/CEE privind realizarea libertății de stabilire și a libertății de a presta servicii pentru activitățile independente și activitățile intermediarilor din comerțul și distribuția produselor toxice. Statele membre trebuiau să adopte și să publice, cel târziu până la data aderării Croației la Uniune, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma Directivei 2013/25/UE. În plus, ele trebuiau să comunice imediat Comisiei textul respectivelor acte. Statele membre menționate mai sus nu au transpus deloc sau au transpus incomplet această directivă în legislația națională. Solicitarea din partea Comisiei are forma unor avize motivate, a doua etapă a procedurilor aplicate în caz de constatare a nerespectării legislației UE. În absența unor răspunsuri satisfăcătoare în termen de două luni din partea celor cinci state membre în cauză, Comisia poate înainta cazurile lor Curții de Justiție a UE.


Informații suplimentare: http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/index_en.htm

(pentru mai multe informații: C. Hughes - Tel. +32 229 64450 - Mobil +32 498 96 4450)

Drepturile electorale ale cetățenilor UE: Comisia continuă acțiunile împotriva Republicii Cehe, Letoniei și Poloniei

Astăzi, Comisia a decis să continue procedurile în caz de încălcare a legislației UE declanșate împotriva Republicii Cehe, Letoniei și Poloniei pentru că au aplicat limitări cetățenilor din alte state membre ale UE în a-și exercita drepturile lor politice. În timp ce Letonia limitează dreptul de a înființa un partid la cetățenii letoni, Republica Cehă și Polonia restricționează dreptul de a se înscrie într-un partid politic sau de a înființa unul, la propriii cetățeni. Aceste restricții înseamnă că cetățenii din alte state membre ale UE cu reședința într-una dintre cele trei țări nu își pot exercita dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale și europene în aceleași condiții cu cele aplicate propriilor cetățeni. Astfel, alți cetățeni ai UE pot fi în dezavantaj în comparație cu cetățenii unui stat atunci când candidează în cadrul unor alegeri dacă nu sunt în măsură să se înscrie într-un partid sau să înființeze unul. Acest fapt este contrar legislației UE (articolul 22 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene) și este contrar principiului nediscriminării pe motiv de cetățenie, care prevede că cetățenii UE ar trebui să fie în măsură să își exercite drepturile în aceleași condiții cu cele aplicate cetățenilor unui stat. Acesta este unul dintre aspectele pe care Comisia s-a angajat să le abordeze în raportul ei din 2013 privind cetățenia (MEMO/13/409). Deși s-a putut găsi o soluție în cazul unor state membre (Germania, Malta, Bulgaria, Finlanda și Grecia), în Republica Cehă, Letonia și Polonia această problemă persistă. Prin urmare, Comisia adresează celor trei țări un aviz motivat.

(pentru mai multe informații: M. Andreeva - Tel. +32 229 91382- Mobil +32 498 99 1382)

Siguranța medicamentelor: Comisia îndeamnă patru state membre să notifice transpunerea normelor UE privind farmacovigilența

Astăzi, Comisia Europeană a trimis o cerere oficială Danemarcei, Italiei, Țărilor de Jos și Sloveniei pentru a asigura transpunerea în întregime a Directivei privind farmacovigilența (2012/26/UE). Această directivă precizează cerințele de monitorizare a siguranței medicamentelor pe piața europeană, precum și cerințele privind prevenirea, depistarea și evaluarea reacțiilor adverse la medicamente. Actul legislativ în cauză este parte a eforturilor UE de a face ca sistemul ei de farmacovigilență să fie unul dintre cele mai avansate și mai cuprinzătoare din lume, asigurând cel mai înalt nivel de protecție a sănătății publice și de siguranță a pacienților.
Până în prezent, statele membre menționate mai sus nu au transpus această directivă în legislația națională, în pofida solicitării de a o transpune până la 28 octombrie 2013. Aceste țări au la dispoziție două luni pentru a informa Comisia cu privire la măsurile luate pentru a transpune în întregime Directiva 2012/26/UE. În cazul în care nu sunt notificate măsuri adecvate, Comisia poate înainta cazurile Curții de Justiție a Uniunii Europene.

(pentru mai multe informații: F. Vincent - Tel. +32 229 87166 - Mobil +32 498 98 7166)

Extindere: Comisia solicită Austriei să își modifice legislația privind stabilirea și rezidența

Comisia Europeană solicită Austriei să revizuiască anumite dispoziții din legea sa privind stabilirea și rezidența, astfel încât să respecte drepturile cetățenilor turci și ale membrilor familiilor acestora în temeiul legii de asociere UE – Turcia și al clauzei de standstill. În răspunsul ei la scrisoarea de punere în întârziere transmisă în luna noiembrie a anului trecut, Austria a informat Comisia că ea nu consideră că este necesar să își modifice legislația națională, deoarece Ministerul de Interne a emis circulare autorităților competente de primă instanță, în care li se solicita să nu aplice cetățenilor turci respectivele dispoziții din legea privind stabilirea și rezidența, care au condus la o înrăutățire a situației lor juridice după aderarea Austriei la UE. Cu toate acestea, Comisia consideră că această măsură este insuficientă, deoarece cetățenii turci în cauză nu pot invoca circulare care nu au fost publicate și care pot fi modificate de administrație în orice moment. În cazul în care Austria nu acționează în termen de două luni, Comisia poate înainta cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

(pentru mai multe informații: P. Stano – Tel. +32 229 57484 – Mobil +32 460 75 7484)

Comisia solicită Belgiei să respecte normele UE în domeniul telecomunicațiilor

Comisia a decis astăzi să solicite Belgiei să-și adapteze normele privind independența Institutului Belgian pentru Poștă și Telecomunicații (IBPT) – autoritatea națională de reglementare (ANR) – pentru a asigura conformitatea acestora cu legislația UE în domeniul telecomunicațiilor. În temeiul actualelor norme belgiene, Consiliul de Miniștri din Belgia are competența de a suspenda sau de a modifica unele dintre deciziile IBPT. În plus, planul de lucru strategic al IBPT pentru o perioadă de 3 ani trebuie să fie aprobat de către Consiliul de Miniștri din Belgia. În opinia Comisiei, normele în temeiul cărora Consiliul de Miniștri din Belgia poate interveni în deciziile sau în planurile IBPT încalcă independența ANR prevăzută la articolul 3 alineatul (3) litera (a) și la articolul 4 din directiva-cadru, care protejează independența ANR responsabilă de reglementarea pieței și de soluționarea litigiilor, în ceea ce privește toate sarcinile în domeniul telecomunicațiilor care îi sunt încredințate.
Solicitarea are forma unui aviz motivat în cadrul procedurilor în caz de constatare a nerespectării legislației UE. Independența ANR-urilor este o piatră de temelie a cadrului european de reglementare a comunicațiilor electronice, conducând la piețe concurențiale în beneficiul consumatorilor și asigurând stabilitatea acțiunilor lor și previzibilitatea deciziilor lor pentru restul sectorului.

(pentru mai multe informații: R. Heath – Tel. +32 229 61716 - Mobil +32 460 75 0221)

Transporturi: Comisia solicită Belgiei să modifice legislația privind transportul mărfurilor periculoase

Comisia a solicitat Belgiei să își modifice legislația națională privind transportul interior de mărfuri periculoase (cum ar fi substanțe chimice, gaze, produse petroliere sau explozivi). Belgia nu a notificat toate normele noi care au intrat în vigoare la data de 1 iulie 2013. Prin urmare, Comisia trimite astăzi Belgiei un aviz motivat. Directiva privind transportul interior de mărfuri periculoase (Directiva 2008/68/CE) a fost adoptată în 2008. Ea este revizuită la fiecare doi ani pentru a fi actualizată. Directiva stabilește condiții uniforme pentru transportul în siguranță al mărfurilor periculoase pe cale feroviară, rutieră și pe căile navigabile interioare din UE. Nerespectarea dispozițiilor comune ar putea crea riscuri în timpul transportului și ar putea împiedica transportul acestor mărfuri în UE.

(pentru mai multe informații: H. Kearns - Tel. +32 229 87638 - Mobil +32 498 98 7638)

Schimbări climatice: Comisia solicită Germaniei să respecte legislația UE privind schema de comercializare a certificatelor de emisii în cadrul UE (EU ETS)

Astăzi, Comisia a solicitat Germaniei să transpună în întregime Directiva 2003/87/CE privind schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS). EU ETS este o piatră de temelie a politicii Uniunii Europene de combatere a schimbărilor climatice și instrumentul ei principal pentru a reduce în mod rentabil emisiile industriale de gaze cu efect de seră. Până în prezent, în legislația germană nu se regăsesc transpuse toate cerințele directivei care privesc domeniul ei de aplicare. Prin urmare, astăzi, Comisia solicită acestui stat membru, printr-un aviz motivat (a doua etapă a procedurilor UE în caz de constatare a nerespectării legislației UE), să se conformeze legislației UE.

(pentru mai multe informații: I. Valero Ladron - Tel. +32 229 64971 - Mobil +32 498 96 4971)

Discriminarea pe criterii de vârstă în aplicarea drepturilor de pensie: Comisia continuă acțiunea în justiție împotriva Greciei

Comisia a trimis Greciei un aviz motivat, deoarece consideră că, în această țară, condițiile referitoare la vârsta de pensionare a membrilor corpului diplomatic sunt discriminatorii pe criterii de vârstă și, prin urmare, contravin Directivei privind egalitatea de tratament (2000/78/CE). În temeiul legislației Greciei, diplomații trebuie să se pensioneze la vârsta de 65 de ani, chiar dacă nu au fost în măsură să fie activi profesional timp de 35 ani. Cu toate acestea, angajații Ministerului de Externe al Greciei pot să continue să lucreze până la vârsta de 67 de ani, pentru a atinge limita de 35 de ani și a putea beneficia de drepturi de pensie integrale.

(pentru mai multe informații: M. Andreeva - Tel. +32 229 91382- Mobil +32 498 99 1382)

Baschet: Comisia solicită Spaniei să pună capăt discriminării indirecte a jucătorilor din alte state membre

Comisia Europeană a solicitat Spaniei să își modifice normele referitoare la componența echipelor de baschet, întrucât cotele actuale pentru jucătorii formați local conduc la discriminarea indirectă a jucătorilor din alte state membre. Federația de baschet spaniolă (FBS) și Asociația spaniolă a cluburilor de baschet (ACB) solicită ca echipele care participă la competițiile lor să includă un număr minim de jucători formați local: jucători UE care, atunci când aveau vârsta între 13 și 19 ani, au fost înregistrați la un club membru al FBS timp de trei sezoane. Întrucât această condiție este mai ușor îndeplinită de jucătorii spanioli, ea plasează jucătorii din alte state membre într-o poziție dezavantajoasă. Legislația UE interzice discriminarea indirectă, cu excepția cazului în care măsurile urmăresc un obiectiv legitim, sunt adecvate și nu depășesc ceea ce este necesar pentru a-l atinge. Deși acceptă ca fiind legitime obiectivele invocate de Spania pentru a justifica aceste norme (încurajarea recrutării și a formării jucătorilor tineri și protejarea echilibrului din competiții), Comisia consideră că Spania nu a demonstrat caracterul adecvat și proporționalitatea cotelor concrete pentru fiecare competiție. Într-adevăr, numai cotele pentru echipele de 11 jucători din Liga Endesa și Femenina (36 % din total) ar putea fi comparabile în termeni de efecte restrictive cu norma UEFA privind jucătorii formați local (32 % din posturi în fiecare echipă), față de care Comisia nu a ridicat obiecții până în prezent. Dimpotrivă, cotele pentru celelalte competiții și/sau configurații de echipe determină rezervarea pentru jucătorii formați local a unor cote între 40 % și 88 % din locurile disponibile în echipele de baschet. Cererea Comisiei are forma unui aviz motivat în cadrul procedurilor aplicate în caz de constatare a nerespectării legislației UE. Spania dispune de două luni pentru a notifica măsurile luate pentru a remedia această situație. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la cazul Spaniei.

(pentru mai multe informații: J. Todd - Tel. +32 229 94107 - Mobil +32 498 99 4107)

Pensii: Comisia solicită Finlandei să protejeze pensiile lucrătorilor în caz de faliment al angajatorului

Comisia Europeană a solicitat Finlandei să garanteze protecția pensiilor lucrătorilor finanțate din provizioane (adică prin alocări în bilanțul societății comerciale). Directiva 2008/94/CE privind protecția lucrătorilor în cazul insolvenței angajatorului lor impune statelor membre să adopte măsurile necesare pentru a proteja aceste pensii. Cu toate acestea, în legislația finlandeză nu există nicio dispoziție specifică prin care să se impună plata pensiilor suplimentare de către angajator din fondurile sale proprii. Singura măsură prevăzută în legislația finlandeză pentru a proteja acest tip de schemă este legea privind garantarea salariilor. Cu toate acestea, legislația națională nu garantează că această lege se aplică schemelor bazate pe provizioane. Prin urmare, directiva nu este respectată. Cererea Comisiei are forma unui aviz motivat în cadrul procedurilor aplicate în caz de constatare a nerespectării legislației UE. Finlanda are la dispoziție două luni pentru a notifica Comisiei măsurile luate pentru a alinia legislația națională la cea a UE. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la cazul Finlandei.



(pentru mai multe informații: J. Todd - Tel. +32 229 94107 - Mobil +32 498 99 4107)

Antitrust: Comisia solicită Ungariei să asigure aplicarea eficientă a legislației în materie de concurență în ceea ce privește produsele agricole

Comisia Europeană a solicitat în mod oficial Ungariei să se conformeze obligațiilor sale care decurg din legislația UE, după ce Ungaria a adoptat o lege care, în esență, împiedică autoritatea maghiară în materie de concurență să sancționeze cartelurile având ca obiect produsele agricole. Articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) interzice cartelurile și practicile comerciale restrictive. Aplicarea eficientă a articolului 101 din TFUE presupune aplicarea unor amenzi eficiente și disuasive întreprinderilor care participă la carteluri, în temeiul articolului 5 din Regulamentul nr. 1/2003 („antitrust”), a obligației de cooperare în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Tratatul UE și a principiului general al legislației UE privind eficacitatea. Solicitarea are forma unui aviz motivat, a doua etapă a procedurilor aplicate în caz de constatare a nerespectării legislației UE. Ungaria are de acum la dispoziție două luni pentru a-și alinia legislația la cea a UE. În caz contrar, Comisia poate decide să înainteze cazul Curții de Justiție a UE. De la data intrării în vigoare a Regulamentului antitrust, în mai 2004, Comisia și autoritățile naționale în materie de concurență au competențe paralele pentru asigurarea aplicării legislației UE în materie de concurență. Ele cooperează în cadrul Rețelei europene în domeniul concurenței (REC) pentru a face schimb de informații și a se informa reciproc cu privire la deciziile propuse, pentru a asigura o aplicare efectivă și coerentă a normelor UE în materie de concurență.



(pentru mai multe informații: A. Colombani – Tel. +32 229 74513 – Mobil +32 460 75 2063)

Accize: Comisia solicită Ungariei să aplice o acciză unică băuturilor spirtoase

Comisia Europeană a solicitat Ungariei să își modifice legislația care prevede două valori distincte pentru accizele aplicate băuturilor spirtoase. Ungaria aplică băuturilor spirtoase două accize distincte, în funcție de compoziția produsului și de metoda de producție. Una dintre aceste valori este semnificativ mai mare decât cealaltă. Accizele aplicate produselor conținând alcool sunt armonizate prin Directiva UE privind structura accizelor. În conformitate cu această directivă, statele membre trebuie să aplice tuturor băuturilor spirtoase o singură acciză, pe baza conținutului lor de alcool. Obiectivul legislației UE în materie de accize este de a preveni denaturarea concurenței în cadrul pieței unice. Solicitarea Comisiei are forma unui aviz motivat. În cazul în care Ungaria nu se conformează în termen de două luni, Comisia ar putea înainta cazul Curții Europene de Justiție.



(pentru mai multe informații: E. Traynor - Tel. +32 229 21548 - Mobil +32 498 98 3871)

Impozitare: Comisia solicită Ungariei să elimine măsurile care restricționează comerțul cu produse din tutun

Comisia Europeană a solicitat Ungariei să își modifice legislația prin care se aplică o restricție de vânzare în ceea ce privește produsele din tutun deja introduse pe piață pentru consum. Ungaria percepe accize pentru produsele din tutun prin intermediul marcajelor fiscale lipite pe produs. În cazul în care rata de impozitare (TVA, acciză) se modifică, produsele din tutun marcate fiscal cărora li se aplică vechea rată de impozitare nu pot fi vândute de comercianții cu ridicata și de importatori după expirarea unei perioade de 15 zile de la data intrării în vigoare a noii rate de impozitare. Accizele sunt armonizate printr­o Directivă a UE. Directiva respectivă nu permite restricționarea comerțului cu produse din tutun după ce acestea sunt introduse pe piață pentru consum. Solicitarea are forma unui aviz motivat (a doua etapă a procedurilor aplicate în caz de constatare a nerespectării legislației UE). Dacă legislația în cauză nu este pusă în conformitate cu legislația UE în termen de două luni, Comisia ar putea înainta cazul Curții Europene de Justiție.

(pentru mai multe informații: E. Traynor - Tel. +32 229 21548 - Mobil +32 498 98 3871)

Impozitare: Comisia solicită Irlandei să creeze condițiile ca ambarcațiunile private să nu utilizeze combustibili a căror rată de impozitare este mai mică

Comisia Europeană a solicitat în mod oficial Irlandei să își modifice legislația pentru a crea condițiile ca ambarcațiunile de agrement private să nu mai poată utiliza combustibili a căror rată de impozitare este mai mică și care sunt destinați vaselor de pescuit. În temeiul normelor UE privind marcarea fiscală a combustibililor, combustibilii care pot beneficia de o rată de impozitare mai mică trebuie să fie marcați prin colorare. Vasele de pescuit, de exemplu, sunt autorizate să beneficieze de carburanți cărora li se aplică o rată de impozitare mai mică, dar ambarcațiunile private trebuie să utilizeze combustibili impozitați cu rate standard. În prezent, Irlanda încalcă legislația UE prin faptul că permite utilizarea combustibililor marcați de către ambarcațiunile de agrement private. În consecință, ambarcațiunile de agrement private nu doar că pot utiliza combustibili destinați vaselor de pescuit, care sunt impozitați cu rate mai mici, dar riscă, de asemenea, sancțiuni severe dacă călătoresc în alt stat membru și ambarcațiunea este verificată de autoritățile locale. Solicitarea Comisiei are forma unui aviz motivat. În absența unui răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate înainta Curții de Justiție a UE cazul Irlandei.



(pentru mai multe informații: E. Traynor - Tel. +32 229 21548 - Mobil +32 498 98 3871)

Mediu: Comisia solicită ITALIEI să crească nivelul de protecție al zonei Natura 2000 din Lombardia

Comisia Europeană solicită Italiei să crească nivelul de protecție al unei mari păduri de stejar, care face parte din Natura 2000, rețeaua paneuropeană de zone naturale protejate. Pădurea, situată în zona Cascina Tre Pini din Varese, Lombardia, este cunoscută a fi în stare proastă, proprietarul primind în 2008 compensații pentru deteriorarea ei. De atunci situația ei s-a deteriorat și mai mult. În plus, pădurea este într-o zonă pe care Italia s-a angajat să o protejeze mai bine și să o clasifice ca zonă specială de conservare. Cu privire la acest caz, în 2012 a fost declanșată procedura aplicată în caz de constatare a nerespectării legislației UE și, deși Italia a transmis un proiect de plan de administrare a zonei, nu a fost adoptat niciun plan și nu s-a luat nicio măsură de creștere a nivelului de protecție al zonei, iar Comisia nu este convinsă că măsurile propuse în proiectul de plan sunt adecvate pentru a remedia problemele actuale sau cauza lor principală – în particular emisiile provenite de la aeroportul Malpensa Milano, care se află în vecinătate. Acțiunea de astăzi, care constituie din punct de vedere tehnic un aviz motivat, urmează unei scrisori de punere în întârziere transmise în 2012, iar Italia are la dispoziție două luni pentru a răspunde. Dacă Italia nu acționează, Comisia poate înainta cazul Curții de Justiție a UE.



(pentru mai multe informații: J. Hennon - Tel. +32 229 53593 - Mobil +32 498 95 3593)

Impozitare: Comisia solicită Țărilor de Jos să pună capăt impozitării discriminatorii a dividendelor originare din Țările de Jos plătite societăților de asigurări din UE/SEE

Comisia a solicitat Țărilor de Jos să pună capăt impozitării discriminatorii a dividendelor aferente acțiunilor deținute de societăți de asigurări stabilite într-un alt stat membru sau într-o țară din SEE (Norvegia, Liechtenstein și Islanda).


Societățile de asigurări din Țările de Jos nu sunt impozitate în mod efectiv în cazul dividendelor aferente acțiunilor deținute în cadrul asigurărilor de tip unit-linked. Ele pot deduce din dividendele încasate valoarea majorată legată de obligația de a distribui dividendele titularilor de polițe. Această operațiune reduce la zero baza de impozitare a societăților comerciale privind aceste dividende, în timp ce orice impozit reținut la sursă este creditat. Cu toate acestea, Țările de Jos impozitează societățile de asigurări stabilite în UE sau în SEE care primesc dividende originare din Țările de Jos pentru acțiunile deținute în cadrul asigurărilor de tip unit-linked, fără posibilitatea unui credit. În conformitate cu cauza C-342/10 Comisia c. Finlanda, Comisia consideră că impozitarea mai mare a societăților de asigurări stabilite într-o altă țară din UE sau în SEE este incompatibilă cu libertatea de circulație a capitalurilor în temeiul articolului 63 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și al articolul 40 din Acordul privind Spațiul Economic European (SEE). Solicitarea are forma unui aviz motivat. În absența unui răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate înainta Curții de Justiție a UE cazul Țărilor de Jos.

(pentru mai multe informații: E. Traynor - Tel. +32 229 21548 - Mobil +32 498 98 3871).

Schimbări climatice: Comisia solicită Poloniei să asigure integral stocarea geologică sigură din punctul de vedere al mediului a dioxidului de carbon

Astăzi, Comisia a solicitat Poloniei să adopte măsurile necesare în vederea transpunerii integrale a Directivei 2009/31/CE privind stocarea geologică a CO2 (așa-numita Directivă „CSC”). Până în prezent, Polonia nu a notificat măsuri de transpunere completă. Prin urmare, astăzi, Comisia solicită acestui stat membru, printr-un aviz motivat (a doua etapă a procedurilor UE în caz de constatare a nerespectării legislației UE), să se conformeze legislației UE.


Directiva CSC a fost adoptată în 2009 ca parte a pachetului privind clima și energia. Directiva instituie un cadru juridic pentru stocarea geologică sigură din punctul de vedere al mediului a CO2, elimină obstacolele de natură juridică din calea stocării geologice a CO2 și stabilește cerințe referitoare la întreaga durată a ciclului de viață al unui sit de stocare. Tehnologia captării și stocării carbonului, dacă este comercializată, este considerată ca unul dintre factorii majori care vor contribui la tranziția UE către o economie cu emisii mici de carbon.

(pentru mai multe informații: I. Valero Ladron - Tel. +32 229 64971 - Mobil +32 498 96 4971)

Schimbări climatice: Comisia solicită Poloniei să respecte legislația UE privind calitatea combustibililor

Directiva 2009/30/CE solicită statelor membre să stabilească pentru combustibili specificații tehnice bazate pe considerente de sănătate și de mediu și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la combustibilii respectivi cu până la 10 % până în 2020. Aceste măsuri asigură, de asemenea, reducerea optimă a emisiilor de poluanți atmosferici provenite de la vehicule, instituirea unei piețe unice a combustibililor și funcționarea corectă a vehiculelor în întreaga UE. Până în prezent, Polonia nu a transpus în întregime aceste norme. În consecință, Comisia cere astăzi Poloniei, printr-un aviz motivat (a doua etapă a procedurilor în caz de constatare a nerespectării legislației UE), să respecte aceste norme.

(pentru mai multe informații: I. Valero Ladron - Tel. +32 229 64971 - Mobil +32 498 96 4971)

Achiziții publice: Comisia cere SUEDIEI să respecte în întregime normele UE

Comisia Europeană a solicitat astăzi Suediei să prevadă căi de atac efective pentru atribuirea ilegală a unor contracte de concesiune de servicii publice. În particular, Comisia consideră că sistemul juridic suedez nu prevede mijloacele necesare pentru a restabili transparența procedurilor unor astfel de proceduri de atribuire, extinzându-le la o nouă procedură de atribuire, dacă este cazul. Atâta timp cât nu sunt disponibile căi de atac efective, Suedia încalcă normele UE privind dreptul de stabilire și libertatea de a presta servicii, precum și principiul protecției juridice efective a drepturilor unei persoane în temeiul legislației UE. Comisia menționează că, deși încălcarea ar putea fi soluționată în cele din urmă prin punerea în aplicare corectă a Directivei privind concesiunile noi, care urmează să fie transpusă în legislația suedeză până la data de 18 aprilie 2016, simpla respectare a acestui termen nu ar reprezenta o soluționare suficient de rapidă și de eficientă a cazului actual de nerespectare a legislației UE. Solicitarea din partea Comisiei are forma unui aviz motivat, a doua etapă a procedurilor aplicate în caz de constatare a nerespectării legislației UE. Dacă autoritățile suedeze nu răspund în mod satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate înainta cazul Curții de Justiție a UE.


Informații suplimentare: http://ec.europa.eu/internal_market/publicprocurement/modernising_rules/reform_proposals/index_en.htm

(pentru mai multe informații: C. Hughes - Tel. +32 229 64450 - Mobil +32 498 96 4450)

Legislația muncii: o nouă solicitare adresată Suediei pentru a preveni recurgerea abuzivă la angajările cu durată determinată

Comisia Europeană a decis să trimită o cerere suplimentară Suediei pentru a asigura conformitatea cu Directiva privind munca cu durată determinată (1999/70/CE), luând în considerare toate informațiile recente puse la dispoziție. Ea completează o cerere anterioară din februarie 2013 (MEMO/13/122). Cererea suplimentară ia în considerare amplele materiale prezentate între timp de guvern și de diferitele părți interesate, inclusiv de sindicatele și de organizațiile patronale suedeze. Au existat, de asemenea, mai multe hotărâri relevante ale Curții de Justiție a UE. Legislația suedeză permite încheierea și reînnoirea contractelor de muncă cu durată determinată în câteva situații, cum ar fi pentru înlocuire, pentru munca sezonieră și pentru lucrătorii în vârstă de cel puțin 67 de ani. Comisia este de acord cu Suedia că aceste contracte sunt compatibile cu directiva, conform interpretării Curții, deoarece există „motive obiective” pentru aceste contracte. Cu toate acestea, Suedia permite, de asemenea, așa-numitele contracte generale de muncă cu durată determinată, pentru care nu sunt necesare motive obiective. În acest caz, directiva prevede obligația statelor membre de a proteja lucrătorii împotriva reînnoirilor abuzive, fie prin limitarea numărului de reînnoiri, fie prin stabilirea „duratei maxime totale a contractelor de muncă cu durată determinată succesive”. Legislația suedeză nu conține în mod efectiv niciuna dintre aceste prevederi și nici nu oferă o protecție echivalentă. Ca urmare, lucrătorii se pot confrunta cu un lanț nesfârșit de contracte de muncă cu durată determinată, fără motive obiective. Pentru a răspunde la noua cerere, care are forma unui aviz motivat suplimentar, Suedia are de acum la dispoziție două luni pentru a notifica Comisiei măsurile luate pentru a transpune în întregime directiva. În caz contrar, Comisia poate decide să înainteze Curții de Justiție cazul Suediei.



(pentru mai multe informații: J. Todd - Tel. +32 229 94107 - Mobil +32 498 99 4107)

Comisia îndeamnă Slovenia să manifeste o mai mare transparență în finanțarea pe care o alocă sectorului feroviar

Comisia este preocupată de faptul că Slovenia nu a aplicat în mod corect normele europene privind separarea conturilor între gestionarii de infrastructură și operatorii feroviari (Directiva 2012/34/UE). Unul dintre principalele obiective ale normelor este asigurarea transparenței în utilizarea fondurilor publice, astfel încât furnizorii de servicii de transport să poată concura în condiții de egalitate, spre beneficiul utilizatorilor finali. Existența unor conturi transparente este singura cale de a identifica modul în care sunt cheltuite fondurile publice și de a stabili dacă acestea sunt folosite pentru alte scopuri decât cele prevăzute în normele UE. Din cauza unei lipse de transparență, normele actuale din Slovenia nu exclud posibilitatea ca fondurile publice să fie folosite în mod abuziv, oferind un avantaj concurențial injust celor care primesc subvenții publice. Deoarece acest fapt contravine normelor UE în vigoare, care vizează stabilirea unei piețe interne a UE pentru transportul feroviar eficiente, nedistorsionate și concurențiale, Comisia a trimis acestei țări un aviz motivat. În absența unui răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate înainta cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene.



(pentru mai multe informații: H. Kearns - Tel. +32 229 87638 - Mobil +32 498 98 7638)




Yüklə 58,99 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin