Personel biLGİ formu



Yüklə 18,58 Kb.
tarix22.01.2018
ölçüsü18,58 Kb.
#39419






Çöplük Yaşam Alanı Oldu
İnegöl Belediyesi tarafından Alanyurt vahşi çöp depolama sahası rehabilite edilerek, doğal yaşam alanına dönüştürüldü. 3 milyon 300 bin TL bedelle yaptırılan yaşam alanın açılışı Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Törenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Belediyesinin, şehircilikte yeni bir ideali, yeni bir vizyonu ve hizmette ilkleri hayata geçirme misyonuyla yol almaya devam ettiğini söyleyerek, bunun en güzel örneklerinden birini daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Görevde bulunduğu 10 yıl içinde daha önce görülmemiş bir çevre duyarlılığını hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Aktaş: “Ağaçlandırma çalışmalarımız şimdiye dek yapılanları katbekat aşmıştır. Halkımızın istifadesi için parklar, yürüyüş yolları yaptık. Etkinlik alanları, bisiklet parkuru, çocuk oyun alanları, spor sahaları, gibi çeşitli işlevleri içinde barındıran şehir parkını halkımızın hizmetine sunduk. Biz, tabiattan aldığı kadar, tabiata vermeyi bilen bir medeniyetin mensuplarıyız. Merkezinde insan olan bir medeniyetin temsilcisi olan Belediye olarak şunu biliyoruz ki çok katlı binalar dikmek, bir toprağı şehir yapmaz. Sadece yollar, köprüler inşa etmek, bir toprağı şehir yapmaz. Şehri şehir yapan, içindeki insandır, insanın huzurudur, mutluluğudur, güvenliğidir. Baktığımızda içimizi ferahlatan, ufkumuzu açan, huzurumuzu artıran, yaşama aşkımızı, şevkimizi, heyecanımızı çoğaltan bir çevre inşa etmek en önemli hedefimizdir” dedi.
Alanyurt bölgesinin ciddi manada bir yapılaşmayla nüfus aldığını ve önce köy olarak başlayan yapılaşmanın sonra beldeye ve 2009 yılından itibaren de İnegöl merkeze bağlı 6 mahalle olarak büyümeye devam ettiğini belirtti. “Bugün Alanyurt dediğimiz 6 mahallede 40.000 civarında insanımız yaşıyor” diyen Aktaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “ Bir sanayi şehri olan İnegöl, hepinizin bildiği gibi 1980'li yıllarla birlikte çok yoğun bir şekilde göç almaya başladı. Bugün 236.000' e ulaşan nüfus, artık İnegöl'ün eski ve merkez coğrafyasına sığmamaya başladı. Ülkemizin gelişmiş yerleşim alanları içinde yer alan İnegöl kent merkezinde özellikle son 25 yılda göçe bağlı yoğun nüfus artışı gerçekleşmiştir. Yine 20 yıl önce İnegöl ilçe merkezi’nin yaklaşık 10 km kuzeyinde yer alan Alanyurt’ta Vahşi Depolama sahası oluşturulmuştur. Zaman içerisinde sahanın bulunduğu Alanyurt Köyü, kentin genişlemesi sonucu yerleşim içinde kalarak mahalle olmuştur. Sahadan çıkan yoğun gaz ve sahadaki yangınlardan kaynaklanan duman, ilçeye doğru esen rüzgârlarla İlçe merkezi’ndeki birçok mahalleyi de etkisi altına almış, İnegöl ikliminin kalıcı bir parçası haline gelmiştir. Koyun sürüleri, çöp toplayıcıları, sızıntı suyu gölleri ve yangınları ile saha, İnegöl’ün kanayan yarası olmuştur. Bu problem İnegöl’ün Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nı projelendirip hayata geçirmesiyle 2011 yılında son bulmuş ve rehabilitasyon projesi uygulamaya konulmuştur” dedi.
Başkan Aktaş: “Yaklaşık 92 dönümlük, yani 26 futbol sahası büyüklüğünde olan bu alanda olumsuzlukların giderilmesi noktasında çalışmalarımızı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İnegöl Belediyesi olarak burada yaptığımız rehabilitasyonun ardından kötü tablonun ortadan kaldırıldığı bölge, sağlıklı bir görünüme kavuştu. Uygulanan rehabilitasyon çalışması sayesinde üzerinde piknik alanları ve spor alanlarının da yer alacağı bir yaşam alanı haline getirdik. Burada hem rehabilitasyon projesi uyguladık hem de çevre düzenleme çalışması gerçekleştirdik. Eski çöplük alanının düzenlenerek doğal yaşama kavuşturulması projesine 3 milyon 310 bin TL ihale bedeli ile 22 Nisan itibariyle çalışmalara başlamıştık. İşte görüyorsunuz 4 sene önce çöp dağları olan yerde şimdi mis gibi kokular geliyor” dedi.
Alanyurt eski katı atık vahşi depolama sahasının rehabilitasyonu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 600 bin TL hibe yardım alındığını kaydeden Aktaş alanda yapılan çalışmalarla alakalıda bilgilendirme yaptı.
Aktaş: “Rehabilitasyon alanımızın tamamı 92.000 m2 olup çöplerin tamamının üzeri örtülmüş durumdadır.

Çöp kütlesine 30 adet gaz sondajı açılarak gazlar toplanmış ve 2 tane yakma bacasından yakılarak doğaya zararsız bir şekilde gazlar verilerek çöpün patlama riski ortadan kaldırılmıştır.

Şu an 17. 000 m2 lik kısım çim ekilerek ağaçlandırılarak bir piknik alanı haline gelmiştir. 17.000 m2 lik alanın üzerinde yaklaşık 600 ağaç 40 adet piknik masası, 18 adet barbekü bulunmaktadır. 17.000 m2 lik alanın altında çöp değil moloz yer alırken geri kalan 75.000 m2 lik alanda çöpler toplanıp, yamaçlar yapılarak toparlandı. Üzerine sırasıyla 30 cm toprak, 30 cm çakıl, 50 cm kil, 50 cm çakıl, 80 cm toprak, 20 cm nebati toprak serilerek çöplerin etrafa verdiği zararlar ortadan kaldırılmıştır. Kalan 72 bin m2’lik alanda da yeşillendirme, çiçeklendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Uygulanan rehabilitasyon projesi ile toplam 92.000 m2 alan Üzerinde spor ve rekreasyon tesisleri ile sahayı bir tehlike faktörü olmaktan kurtararak halkın sosyal amaçlı kullanabileceği bir yaşam alanına dönüştürüyoruz. Boğazköy barajına bakan bölümde seyir terasları, yeşillendirme ve çiçeklendirme çalışmaları oluşturulacak” dedi.


21 Nisan 2009 ‘da ambalaj atıkları yönetim planının onaylanması ile resmi olarak ambalaj atıklarının kaynakta toplama çalışmalarının başladığını belirten Aktaş: “2004 senesinde sıfır olan geri dönüşüm miktarımız şu anda yaklaşık aylık 750 tondur. Şimdiye kadar topladığımız kâğıtlar sayesinde yaklaşık 800 futbol sahası büyüklüğünde ormanın kesilmesini engelledik. Toplandığımız camlar sayesinde yaklaşık 450 bin litre petrol tasarrufunu ülkemize sağlamış olduk. Topladığımız metaller sayesinde yaklaşık 21 bin insanın ömrü boyunca aydınlatma için kullanacağı elektrik miktarını tasarruf ettik. Çok daha fazlasını hep birlikte yapacağız. Şehir güvenliğine, temizliğine, estetiğine; yeşile, parklara daha fazla yoğunlaşacak, insanımız için daha fazla yatırım yapacağız. Hedefimiz; ekonomik kalkınma ile çevre arasında en uygun dengeyi kurarak, kalıcı yaşam kalitesini en üst seviyeye taşıyacak bir yapı oluşturmaktır. Çevrenin sağlıklı, sürdürülebilir ve yeşil hale gelmesi için daha büyük ve yeni projeler gerçekleştireceğiz. Böylece çocuklarımıza daha yaşanabilir şehir, daha huzurlu bir şehir de emanet etmiş olacağız. Bütün bu eserler daha güzel daha modern bir İnegöl için yapılıp halkımızın hizmetine sunulmaktadır. İnegöl’ümüze hayırlı olsun” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, “Kalitemiz arttıkça da tarihi değerlerimizi fark ediyoruz. Alinur Aktaş İnegöl’ümüz için çalışıyor. İnegöl’e vizyonel projeler kazandırıyor. İnegöl gelişiyor. İnegöl’ümüz sağlıklı, yaşanabilir bir kente olma yolunda hızla ilerliyor. 30 Mart’tan itibaren Alinur Başkanımızın arkasında Bursa Büyükşehir belediyesi var. Tüm hizmetlerimizi birlikte yapacağız” dedi.
Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’de, Vahşi çöplüğü, yeşil alan olarak görmekten mutluluk duyduğunu belirtti.
İnegöl için önemli bir hizmetin açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek konuşmasına başlayan Bursa Valisi Münir Karaloğlu’da: “Çağdaş şehirlerde kirlettiğiniz suyu, arıtmak zorundasınız. Oluşturduğumuz katı atığı ve çöpü bertaraf yada düzenli depolamak zorundasınız. Artık çağdaş kentlerde vahşi depolamaya yer yok. Vahşi depolama alanlarının kentlere kokusuyla, dumanıyla, sisiyle ve yangınıyla rehin aldığını iyi bilirim. 2004 yılında Kocaeli’nde göreve başladım, 1 hafta sonra Gebze çöplüğü patladı ve yandı. O günlerde çektiğimiz sıkıntıyı az önce Belediye başkanımız dinlerken yeniden hatırladım. Şimdi bu alana geçmişini bilmeyen birisini getirdiğinizde, buranın altında 2 milyon ton çöp var derseniz, inandıramazsınız. Yeşilliği ve boğaz manzarasıyla güzel bir alan olmuş. İnegöl Belediye Başkanımızı, ilin valisi olarak kutluyorum. İnsanımıza yakışır bir alan ortaya çıkmış” dedi.
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan ‘Eski Çöplük Rehabilitasyon ve Mesire Alanı’ gezilerek incelendi. Mangal başına geçen protokol üyeleri, vatandaşa sucuk ekmek ikram ettiler.




Yüklə 18,58 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin