Rapor t cu privire la modul de îndeplinire a atribuţiilor proprii ale preşedintelui Consiliului Judeţean Giurgiu



Yüklə 0,87 Mb.
səhifə1/11
tarix02.03.2018
ölçüsü0,87 Mb.
#43930
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11




R A P O R T

Cu privire la modul de îndeplinire a atribuţiilor proprii

ale preşedintelui Consiliului Judeţean Giurgiu,

în anul 2012

GIURGIU 2013

Doamnelor şi domnilor consilieri,

Domnilor vicepreşedinţi,

Stimaţi invitaţi

Vă mulţumesc pentru întregul sprijin acordat în toată această perioadă, ajutor fără de care nu s-ar fi putut realiza obiectivele de dezvoltare şi administrare pe care ni le-am propus.

De asemenea, mulţumesc tuturor salariaţilor Consiliului Judeţean Giurgiu şi din instituţiile subordonate, a căror preocupare a fost îndeplinirea atribuţiilor specifice fiecăruia, în cele mai bune condiţii.

Perioada de referinţă a prezentului raport reprezintă, atât pentru mine, cât şi pentru actuala formulă a Consiliului Judeţean Giurgiu, primul an de mandat. Din păcate, toată această perioadă a fost sub influenţa crizei economice internaţionale, însă, sper că, în perioada următoare, efectele acesteia nu se vor resimţi atât de acut. Cu toate acestea, am încercat, şi consider că am reuşit sa-mi ating ţelul: menţinerea unui nivel sporit la capitolul atragerii de fonduri destinate investiţiilor în infrastructura judeţului.

În perioada de analiză, Consiliul Judeţean Giurgiu s-a întrunit în 12 şedinţe plenare, dintre care 4 au fost şedinţe ordinare şi 6 şedinţe extraordinare. Consiliul Judeţean Giurgiu a adoptat un număr de 218 hotărâri vizând domenii precum: organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate, a serviciilor şi instituţiilor publice aflate sub autoritatea sa, administrarea domeniului public şi privat al judeţului, cât şi activitatea de buget-finanţe a judeţului Giurgiu. S-au ţinut 99 de şedinţe ale comisiilor de specialitate.

În desfăşurarea şedinţelor s-au respectat procedurile prevăzute de Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, cât şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Judeţean Giurgiu, fiind create toate condiţiile de exprimare a opiniilor şi de argumentare a ideilor, de formulare a întrebărilor şi interpelărilor, a propunerilor de amendamente în legătură cu proiectele supuse dezbaterii, precum şi de exercitare a votului în cunoştinţă de cauză. În acest an de mandat se poate constata o bună conlucrare între comisiile de specialitate ale Consiliului Judeţean Giurgiu şi compartimentele din aparatul de specialitate, pentru pregătirea şi fundamentarea proiectelor de hotărâri, cât şi cooperarea constantă a comisiilor de specialitate cu grupurile de consilieri, indiferent de apartenenţa politică, pentru promovarea şi susţinerea intereselor judeţului Giurgiu.

În exercitarea atribuţiilor legale de Preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu, am emis un număr de 400 dispoziţii cu caracter normativ sau individual, în principal în domeniul patrimonial şi financiar contabil, în calitate de ordonator principal de credite, cât şi în domeniul resurselor umane, al organizării şi funcţionării serviciilor publice de interes judeţean ce intră în sfera de atribuţii a Consiliului Judeţean Giurgiu.

În continuare, vă rog sa-mi permiteţi să vă prezint, succint, rezultatele preocupărilor noastre comune, enunţate pe domenii majore de interes.



  • DIRECŢIA JURIDICĂ ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

Principala activitate a Compartimentului constă în soluţionarea litigiilor de orice natură în care este implicat Consiliul Judeţean Giurgiu, pe care îl reprezintă, în baza mandatului încredinţat de Preşedintele Consiliului Judeţean,în faţa instanţelor judecătoreşti şi a altor organe de jurisdicţie, a organelor de urmărire penală, a notarilor publici, precum şi în raporturile cu alte persoane fizice şi juridice de drept public sau privat.

În cursul anului 2012, s-au aflat pe rolul instanţelor judecătoreşti un număr de 115 de dosare, din care s-au soluţionat un număr de 23 dosare, 46 sunt suspendate, rămânând în lucru un număr de 46 de dosare.

În nici unul din cazurile mai sus menţionate nu a fost angajată răspunderea civilă delictuală a funcţionarilor publici din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Giurgiu, astfel încât aceştia nu au fost obligaţi de instanţe la plata unor despăgubiri, iar drepturile şi interesele instituţiei noastre au fost promovate şi apărate printr-o temeinică şi legală reprezentare în faţa instanţelor de judecată de orice grad.

Litigiile ce au făcut obiectul dosarelor juridice sus menţionate au avut ca obiect acţiuni în contencios administrativ faţă de hotărâri ale Consiliului judeţean, acţiuni în pretenţii, Legea nr.50/1991, Legea nr.10/2001, O.U.G. nr.34/2006.

În afara activităţilor sus menţionate, în cursul anului 2012, a fost asigurată permanent consultanţa juridică pentru serviciile şi instituţiile din subordinea Consiliului judeţean şi pentru consiliile locale, ori de câte ori a fost solicitată.

Alte activităţi desfăşurate în cursul anului 2012:

- participarea la concursuri şi examene organizate atât de serviciile şi instituţiile din subordine, cât şi de consiliile locale pentru ocuparea diferitelor posturi;

- soluţionarea corespondenţei (cereri, adrese, înştiinţări, etc.) repartizată de conducătorii ierarhici;

- întocmirea de referate, proiecte de hotărâri ale Consiliului judeţean şi dispoziţii ale Preşedintelui Consiliului judeţean;

- s-au redactat proiectele de contracte, contractele şi actele adiţionale în care Consiliul Judeţean este parte, fiind încheiate un număr de 284 contracte.

- au fost înregistrate un număr de 62 de solicitări pentru eliberarea unor copii din arhiva Consiliului Judeţean Giurgiu, majoritatea având ca obiect vechimea în muncă, salariul pentru perioada anterioară anului 1989, eliberare copii după decizii emise de Consiliul Popular Ilfov, solicitări A.N.I., etc.

Problemele care au fost legal şi posibil de rezolvat au fost tratate în regim de urgenţă.

Nu au fost semnalate reclamaţii în ce priveşte respectarea felului cum au fost trataţi petenţii.

În afară de cele menţionate, Compartimentul juridic îndeplineşte orice alte sarcini impuse de natura serviciului sau repartizate de către Secretarul judeţului şi Preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu.



  • DIRECŢIA COOPERARE INTERREGIONALĂ, STRATEGII ŞI PROIECTE

Activitatea Direcţiei cooperare interregională, strategii şi proiecte a urmărit întărirea capacităţii instituţionale şi strategice a administraţiei publice judeţene de a identifica, elabora şi implementa programe şi proiecte.

În cursul anului 2012 Direcţia a functionat sub titulatura „Directia cooperare interregionala, strategii şi proiecte” având în componenţă următoarele structuri funcţionale:



  • Manager public;

  • Compartimentul managementul calităţii;

  • Compartimentul strategii, dezvoltare şi tehnologia informaţiei;

  • Compartiment management proiecte, cooperare interregională şi parteneriate.

Pe parcursul anului 2012, Direcţia a realizat, în principal:

  1. Activităţi de implementare a proiectelor cu finanţare naţională şi europeana;

  2. Activităţi de monitorizare şi cooperare pentru eficientizarea gestionării serviciilor de utilitate publică;

  3. Activităţi de promovare regională şi atragere a investiţiilor străine directe;

  4. Activităţi culturale de sprijinire a valorilor din domeniul cultural-educativ al judeţului Giurgiu;

  5. Activităţi legate de elaborarea de politici publice;

  6. Activităţi în domeniul IT;

  7. Activităţi de modernizare administrativă.

Obiectivele urmărite în sprijinul acestor activităţi au fost:

  • Realizarea managementului de proiect adecvat fiecărei categorii de proiecte care se derulează cu bani publici şi cu cofinanţare din partea unor organisme financiare terţe;

  • Iniţierea şi implementarea proiectelor cu finanţare din bani publici şi fonduri internaţionale, utilizând strategiile managementului de proiect;

  • Colaborarea cu organele şi organismele specializate în domeniul dezvoltării regionale şi integrării europene;

  • Analizarea, împreună cu consiliile locale, a oportunităţilor în vederea întocmirii unor proiecte;

  • Analizarea propunerilor autorităţilor administraţiei publice locale comunale şi orăşeneşti pentru dezvoltarea localităţilor;

  • Actualizarea portofoliului de proiecte al judeţului Giurgiu pentru perioada 2012 – 2020;

  • Asigurarea cooperării cu autorităţile administraţiei centrale şi cu aparatul de specialitate al instituţiei prefectului privind programele şi proiectele de dezvoltare regională/locală;

  • Asigurarea colaborării eficiente între Consiliul Judeţean Giurgiu şi celelalte şase autorităţi similare din judeţele membre ale Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia în domeniul dezvoltării strategice;

  • Asigurarea iniţierii, stabilirii şi managementului parteneriatelor instituţiei Consiliul Judeţean Giurgiu cu alte instituţii din ţară şi străinătate, necesare pentru scrierea, depunerea şi implementarea proiectelor şi acţiunilor finanţate prin fonduri europene, internaţionale sau din fondurile proprii ale instituţiei;

  • Gestionarea relaţiei Consiliului Judeţean Giurgiu cu Asociaţia Euroregiunea Danubius Giurgiu -Ruse, asigurând şi sprijinind implicarea acestora în activităţile şi proiectele transfrontaliere ce vizează obiectul acestora de activitate;

  • Coordonarea acţiunilor de înfrăţire a localităţilor şi unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Giurgiu cu alte unităţi administrativ-teritoriale din străinătate şi din ţară, ţinerea evidenţei localităţilor înfrăţite, în condiţiile în care acestea anunţă aceste înfrăţiri, precum şi evidenţa parteneriatelor, din ţară şi străinătate, în care Consiliul Judeţean Giurgiu a fost şi este implicat;

  • Coordonarea activităţilor de promovare în exterior a proiectelor şi domeniilor de interes Consiliului Giurgiu

MANAGER PUBLIC

Obiectivele anuale:

      1. Realizarea atribuţiilor corespunzătoare funcţiei publice cu statut special

    1. Identificarea domeniilor care ar putea beneficia de asistenţă externă privind reforma administraţiei publice locale precum şi Realizeazarea unui management de proiect adecvat fiecărei categorii de proiecte care se derulează cu bani publici şi cu cofinanţare din partea unor organisme financiare terţe (aplicarea celor mai bune metodologii de iniţiere, promovare, conducere, monitorizare şi evaluare a proiectelor, conform normelor metodologice proprii acestui domeniu şi standardelor internaţionale ale asociaţiilor de profil recunoscute la nivel mondial);

    2. Întărirea capacităţii administrative: Monitorizarea evaluării cererii de finanţare pentru proiectul Administraţie Publică Eficientă la nivelul Judeţului Giurgiu – APE GIURGIU, cod SMIS 26065, în calitate de manager proiect;

    3. Monitorizare, coordonare şi îndrumare metodologică a implementării şi dezvoltării sistemului de control intern/managerial la nivelul Consiliului Judeţean Giurgiu - în calitate de preşedinte comisie;

    4. Monitorizare P.L.A.M rev.2.

  1. Implementarea Proiectelor de împădurire a terenurilor agricole degradate în comunele Oinacu şi Colibaşi;

  2. Atragerea investiţiilor Străine directe în vederea valorificării R.E.S şi dezvoltarea economico-socială a judeţului Giurgiu;

  3. Monitorizarea evaluării cererii de finanţare pentru proiectul „Eficientizare consum de energie termică la CAMS Mogoşeşti”, în calitate de manager proiect;

  4. Implementarea proiectului “Reconstrucţia Ecologică a Bălţii Comana-judeţul Giurgiu”, cod SMIS 6725, în calitate de asistent promovare;

  5. Implementarea proiectului “Reabilitare şi extindere Complex de Servicii Sociale Giurgiu”,- în calitate de asistent responsabil corespondenţă şi arhivare documente;

  6. Monitorizarea evaluării cererii de finanţare pentru proiectul „Reabilitare şi modernizare DJ 603: Naipu (DN6)-Schitu-Mirău-Stoeneşti-Ianculeşti-Uzunu-Mihai Bravu-Comana(DJ411)-depus spre finanţare prin POR 2007-2013 (proiect aflat în lista de rezervă)”, în calitate de asistent manager proiect;

  7. Monitorizarea evaluării cererii de finanţare pentru proiectul „Promovarea protejării naturii şi conservarea mediului prin utilizarea integrată a energiilor regenerabile”, depus spre finanţare prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România Bulgaria 2007-2013; în calitate de manager proiect.

Principalele atribuţii au fost:

  • Identificarea domeniilor care ar putea beneficia de asistenţă externă privind reforma administraţiei publice locale precum şi a proiectelor corespunzătoare;

  • Participarea la activităţi, programe şi proiecte privind afaceri europene şi dezvoltarea instituţională;

  • Analizarea şi elaborarea de documente legate de problematica integrării europene;

  • Elaborarea de analize şi rapoarte privind activităţile legate de reforma administraţiei locale şi afaceri europene;

  • Acordarea de sprijin şi consultanţă (pe bază de solicitare scrisă) unităţilor din subordine;

  • Participarea în comisiile de evaluare a ofertelor şi de arbitrare pe bază de dispoziţie scrisă;

  • Formularea de propuneri cu privire la îmbunătăţirea şi eficientizarea activităţii, precum şi la revizuirea procedurilor operaţionale specifice;

  • Efectuează propuneri pentru modernizarea şi îmbunătăţirea interfeţei intre instituţie - serviciile publice din subordinea Consiliului Judetean Giurgiu;

  • Initierea si respectarea cerinţelor generale specifice funcţionării instituţiei pentru realizarea şi menţinerea calităţii activităţilor pe care le desfăşoară in conformitate cu sistemului de management al calităţii;

  • Coordonarea de activităţi, proiecte, programe, compartimente, alte structuri funcţionale sau servicii publice, după caz;

  • Colaborarea pentru derularea unor proiecte din fonduri comunitare;

  • La solicitare, formularea de puncte de vedere, în legătură cu unele probleme de drept care se circumscriu domeniului de competenţă aferent Consiliului Judeţean Giurgiu;

  • La solicitare, analizarea, în vederea formulării de observaţii şi propuneri, proiecte de acte normative din domeniul achiziţiilor publice, administraţiei publice şi finanţelor publice şi participarea, în condiţiile legii, la elaborarea unor proiecte de acte normative din domeniile anterior menţionate;

  • Exercitarea, în limita competenţelor, şi a altor atribuţii repartizate de funcţionarul public de conducere în subordinea căruia îşi desfăşoară activitatea precum şi de către Preşedintele Consiliului Judeţean;

Pornind de la Obiectivele Anuale aferente anului 2012 şi Atribuţiile îndeplinite, activitatea Managerului Public s-a reflectat în perioada de referinţă în următoarele activităţi şi/sau iniţiative/demersuri:

În conformitate cu prevederile articolului 4 alin.1 din Ordonanţa Guvernului nr.119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv cu modificările şi completările ulterioare, conducătorul instituţiei publice trebuie să asigure elaborarea, aprobarea, aplicarea şi perfecţionarea structurilor organizatorice, reglementărilor metodologice, procedurilor şi criteriilor de evaluare, pentru a satisface cerinţele generale şi specifice de control intern/managerial.

Totodată, având în vedere:


  • Responsabilitatea conducătorilor instituţiilor publice de a elabora anual un raport asupra sistemului de control intern/managerial care se va prezenta ca anexă la situaţiile financiare a exerciţiului bugetar încheiat conform prevederilor Legii nr. 234/2010;

  • Sarcina ce le revine instituţiilor publice, de a efectua autoevaluarea propriilor sisteme de control intern/managerial, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv cu modificările şi completările ulterioare .

(Dispoziţia Preşedintelui Consiliului Judeţean Giurgiu privind constituirea Comisiei de monitorizare, coordonare şi îndrumare metodologică a implementării şi dezvoltării sistemului de control intern/managerial la nivelul Consiliului Judeţean Giurgiu, nr.356 din 01.11.2011).

În perioada de referinţă a fost acordată asistenţa tehnică în vederea derulării misiunii de audit cu tema Evaluarea stadiului de implementare a sistemului de control intern/managerial la nivelul Consiliului Judeţean Giurgiu, în urma căreia a fost întocmit, Raportul de Audit înregistrat la sediul Consiliului Judeţean Giurgiu – Compartiment Audit Public Intern sub numărul 13923 din 28.09.2012.

Misiunea de audit s-a derulat în perioada 16.07.2012-21.09.2012, perioada auditată fiind 01.01.2012-30.06.2012.

Obiectivele misiunii de auditare au fost:



  1. Organizarea procesului privind implementarea sistemului de control intern/managerial;

  2. Analiza elaborării şi dezvoltării Programului de dezvoltare a sistemului de control intern/managerial;

  3. Implementarea sistemului de control intern/managerial;

  4. Implementarea standardelor de control intern managerial;

  5. Întocmirea raportărilor trimestriale şi anuale cu privire la implementarea sistemului de control intern/managerial.

În baza concluziilor Raportului de audit anterior menţionat, a fost întocmit PLANUL DE ACŢIUNE ŞI CALENDARUL IMPLEMENTĂRII RECOMANDĂRILOR.

Prin Hotărârea Guvernului nr.215/2012 a fost aprobată Strategia Naţională Anticorupţie (SNA) 2012-2015 împreună cu Inventarul măsurilor preventive anticorupţie şi indicatorii de evaluare şi Planul naţional de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie 2012-2015, potrivit dispoziţiilor documentului strategic anterior amintit, fiecare instituţie publică având ca prime obligaţii: elaborarea propriului plan sectorial şi evaluarea, semestrială a implementării inventarului de măsuri preventive cuprins în anexa nr.2 la H.G. nr.215/2012.

Autoevaluarea va viza măsuri precum: declararea averilor, respectarea regulilor privind cadourile, managementul conflictelor de interese, incompatibilităţile, codurile etice şi deontologice, transparenţa decizională, accesul la informaţii de interes public, gestionarea fondurilor publice, achiziţiile publice, repartizarea aleatorie a dosarelor sau a sarcinilor de serviciu, procedurile de selecţie şi promovare a personalului, etc.

Scopul SNA este reducerea şi prevenirea fenomenului corupţiei prin aplicarea riguroasă a cadrului normativ şi instituţional în vederea maximizării impactului măsurilor anticorupţie. Documentul are un caracter multidisciplinar, fiind adresa tuturor instituţiilor publice reprezentând puterea executivă, legislativă şi judecătorească, autorităţilor publice locale, mediului de afaceri şi societăţii civile.

Obiectivele generale sunt:


  • Prevenirea corupţiei în instituţiile publice;

  • Creşterea gradului de educaţie anticorupţie;

  • Combaterea corupţiei prin măsuri administrative şi penale;

  • Aprobarea planurilor sectoriale şi dezvoltarea sistemului naţional de monitorizare a SNA.

Pentru aplicarea acestor norme legale a fost emisă Dispoziţia Preşedintelui Consiliului Judeţean Giurgiu nr.90 din 02.11.2012, privind desemnarea coordonatorului procesului de implementare şi a responsabilului cu monitorizarea gradului de implementare a Strategiei Naţionale Anticorupţie pe perioada 2012-2015, a Inventarului măsurilor preventive anticorupţie şi a indicatorilor de evaluare, precum şi a Planului naţional de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie 2012-2015. Totodată, a fost redactat PLANUL SECTORIAL DE ACŢIUNE pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2012-2015 la nivelul Consiliului Judeţean Giurgiu.

În conformitate cu Prioritatea Strategică Protecţia mediului şi dezvoltare durabilă, D.I.6.3 Îmbunătăţirea calităţii stării de sănătate a populaţiei prin asigurarea unui mediu curat şi sănătos au fost întreprinse numeroase iniţiative şi au fost obţinute finanţări nerambursabile prin Fondul de Mediu, la nivelul anului 2012 fiind continuată implementarea proiectelor cu asistenţă financiară nerambursabilă din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Consiliului Judeţean Giurgiu, participă în calitate de coordonator (Hotărârea Consiliului Judeţean Giurgiu nr.191 din 18.09.2009), la Programul de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate, fiind beneficiarul unei asistenţe financiare nerambursabile, acordată de către Administraţia Fondului de Mediu prin Programul de îmbunătăţire a mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate aprobat prin Ordinul Ministrului Mediului nr. 1090 din 13 august 2009 publicat în Monitorul Oficial cu numărul 589 din data de 25 august 2009.

Programul de îmbunătăţire a mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate reprezintă una din cele 22 categorii de proiecte şi programe naţionale pe care Administraţa Fondului de Mediu le susţine în vederea dezvoltării durabile a României, fiind al doilea Program finanţat de Fondul de Mediu de care Consiliul Judeţean Giurgiu Beneficiază începând cu anul 2009.

Contractul de finanţare nerambursabilă a fost semnat în data de 30.12.2009 şi prevede o asistenţă financiară nerambursabilă, conform prevederilor Actului Adiţional nr.1 din 03.10.2011, în valoare totală de 3.113.577 lei pentru implementarea proiectelor:



  • RECONSTRUCŢIE ECOLOGICĂ FORESTIERĂ PE TERENURI DEGRADATE ÎN PERIMETRUL DE AMELIORARE COLIBAŞI, COMUNA COLIBAŞI, JUDEŢUL GIURGIU

  • 2.626.835,00 lei

  • Durata: 5 ani

  • Beneficiar: Comuna Colibaşi

  • RECONSTRUCŢIE ECOLOGICĂ FORESTIERĂ PE TERENURI DEGRADATE ÎN PERIMETRELE DE AMELIORARE CIORĂRIE ŞI MALU ROŞU COMUNA OINACU, JUDEŢUL GIURGIU

  • 2.051.300,00 lei

  • Durata: 5 ani

  • Beneficiar: Comuna Oinacu

La nivel programatic, împreună cu celelalte instituţii şi organisme publice competente, membre în structura organizatorică a Planului de Acţiune pentru Protecţia Mediului pentru Judeţul Giurgiu – revizuit 2 -, stabilite prin Ordin al Prefectului nr.11/28.01.2010, au fost efectuate demersuri pentru monitorizarea gradului de implementare a reviziei nr.2 a acestei lucrări.

În conformitate cu priorităţile programatice stabilite prin Strategia de Dezvoltare a Judeţului Giurgiu 2008-2013, au fost derulate, în paralel alte iniţiative de atragere de investiţii concretizate în:



  • Contract de Asociere în participaţiune nr.241 din 20.09.2011

În data de 20.09.2011 a fost încheiat Contractul de asociere în participaţiune nr.241/20.09.2011, între Judeţul Giurgiu , prin Consiliul Judeţean Giurgiu şi S.C. SUN GARDEN COLIBAŞI S.R.L, având, conform art.4 următorul obiect:

4.1. Părţile asociate convin ca împreună să desfaşoare activităţi având ca obiect exploatarea în comun a imobilelor „Ferma GOSTINU ”, compusă din terenuri în suprafaţă de 301,684 ha. şi “ Ferma Agricolă Ecologică Slobozia”, compusă din clădiri în suprafaţă de 721 mp. şi teren în suprafaţă de 6,5 ha.



4.2. Judeţul Giurgiu deţine imobilele pe raza jud. Giurgiu, cu datele de identificare prevăzute în Anexa nr.1 şi 2 la prezentul contract .

4.3. SUN GARDEN COLIBAŞI S.R.L., va realiza , cu fonduri proprii sau atrase :

  • un parc fotovoltaic cu o putere instalată estimată de 80 MW. şi o fermă agricolă bio pe o suprafaţă de 60 ha. la „Ferma GOSTINU ”;

  • o Centrală solaro-electrică 1 MW, la “ Ferma Agricolă Ecologică Slobozia”.

Durata contractului, conform prevederilor contractuale statuate de art.3 este de 30 de ani.

Ferma fotovoltaică se va organiza pe o suprafaţă cuprinsă între 180-220 ha şi va genera o producţie de energie electrică prin utilizarea resursei regenerabile solare de 80 MW.

Ferma agricolă bio va fi sistematizată în fermă legumicolă pe o suprafaţă de 10-15 ha, ferma de bovine şi fermă de masă vegetală pentru asigurarea materialului furajer necesar, coroborate cu o fabrică de prelucrare a lactatelor şi cărnii.


  • Contract de Concesiune nr.297 din 16.11.2011

Consiliul Judeţean Giurgiu în calitate de promotor al dezvoltării economico-sociale a Judeţului Giurgiu, sprijină, conform Priorităţilor Strategice de Dezvoltare a judeţului Giurgiu asumate prin „Strategia de dezvoltare a judeţului Giurgiu pentru perioada 2008-2013”, respectiv Prioritatea 3 „Diminuarea disparităţilor şi promovarea incluziunii sociale” - Domeniul de Intervenţie 3.2 „Îmbunătăţirea accesului şi calităţii sistemului educaţional iniţial şi de formare continuă”, Domeniul de Intervenţie 3.3 „Ameliorarea clivajelor între cerere şi ofertă pe piaţa forţei de muncă” şi Prioritatea 4: „Dezvoltare antreprenorială”, Domeniul de Intervenţie 4.4 „Dezvoltarea şi crearea de noi structuri de incubare şi susţinere a afacerilor”, atragerea de investiţii directe în judeţ, în vederea dezvoltării socio economice, îmbunătăţirii calităţii mediului înconjurător şi combaterii schimbărilor climatice.

Rezultatele estimate a se obţine în urma atribuirii prin concesiune a a imobilului „Centrul de Asistenţă Socială Grădinari”, compus din teren în suprafaţă de 29.941 mp şi clădiri în suprafaţă de 4.813 mp, situat în Comuna Grădinari, judeţul Giurgiu, aflat în domeniul public al judeţului Giurgiu sunt:



  • diminuarea cheltuielilor şi creşterea veniturilor Consiliului Judeţean Giurgiu;

  • prezervarea patrimoniului;

  • creşterea activităţii economice în zonă;

  • ocuparea forţei de muncă locale inclusiv creşterea veniturilor autorităţilor locale din impozitul pe venit şi salarii;

  • îmbunătăţirea mediului;

  • atragerea de investiţii noi;

  • reducerea volumului asistenţei sociale;

  • impact pozitiv asupra dezvoltării locale.

Pe parcursul derulării contractului vor fi realizate următoarele obiective de investiţii:

      • Şcoala Internaţională de Sudură;

      • Centru de Excelenţă în dezvoltarea Energiilor Regenerabile.

  • În conformitate cu prevederile priorităţii D.I.6.1. Valorificarea resurselor regenerabile şi reutilizarea resurselor naturale, au fost întreprinse numeroase iniţiative şi au fost obţinute finanţări nerambursabile prin Fondul de Mediu, prin Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire.

COMPARTIMENTUL MANAGEMENTUL CALITĂŢII

Conducerea CONSILIULUI JUDEŢEAN GIURGIU organizează, controlează şi alocă resurse pentru realizarea obiectivelor stabilite în domeniul calităţii. Acoperirea cerinţelor impuse de Legislatia in vigoare în metodologia de evaluare şi a cerinţele standardului SR EN ISO 9001:2008 au un impact important, atât asupra sistemului general de management, cât şi asupra culturii organizaţionale din cadrul institutiei.

Certificarea Sistemului de Management al Calităţii în conformitate cu standardul internaţional ISO 9001:2008 acordă o mai mare încredere clienţilor că procesele desfăşurate în cadrul institutiei sunt ţinute sub control şi că aceste procese sunt îmbunătăţite continuu ţinând cont de cerinţele legale, reglementate impuse şi de criteriile de evaluare.

Cerinţele impuse de aceste documente se întrepătrund şi îndeplinirea lor simultană duce la îmbunătăţirea continuă a calităţii proceselor desfăşurate în cadrul instituţiei.

În acest raport de activitate este prezentat stadiul în care se află Sistemul de Management al Calităţii (SMQ) documentat, implementat şi certificat în CONSILIUL JUDEŢEAN GIURGIU şi sunt furnizate informaţii necesare analizei efectuate de managementul la cel mai înalt nivel, pentru a se asigura că sistemul adoptat este adecvat şi eficace.

Această analiză conduce la evaluarea oportunităţilor privind îmbunătăţirea SMQ adoptat şi stabilirea schimbărilor necesare în organizarea şi coordonarea proceselor din CJG.



Stadiul realizării obiectivelor propuse pentru anul bugetar 2010-2011

Pentru anul bugetar 2012 Ordonatorul Principal de credite, respectiv preşedintele Consiliului judeţean, al C.J.G a aprobat, în luna decembrie a anului 2011, un set de obiective care s-au constituit drept jaloane ale proceselor desfăşurate în cadrul institutiei.



Documentaţia Sistemului de Management al Calităţii

La începutul anului bugetar 2012 conducerea institutiei a stabilit revizuirea unor documente.

În perioada scursă de la auditul de supraveghere (noiembrie 2011) au fost elaborate următoarele documente:


  1. Politica în domeniul calităţii, revizia 2

  2. Manualul calităţii, revizia 2

  3. PS 01 „Controlul documentelor şi înregistrărilor”, revizia 2;

  4. PS 02 „Audituri interne”, revizia 2;

  5. PS 03 „ Controlul neconformităţilor”, revizia 2;

  6. PS 04 „ Acţiuni corective şi preventive”, revizia 2

  7. PO -19 „Inregistrare, investigare si solutionare a petitiilor”, Ediţia 1;

  8. PO -18 „Organizarea activitatii de aprovizionare” Ediţia 1

  9. PO -07 „Emitere autorizatii de construire” Ediţia 1

Documentaţia SMQ astfel elaborată a fost difuzată organismului de certificare în vederea analizării acesteia.

Rezultatele auditurilor interne

În anul bugetar 2012 au fost efectuate audituri interne în toate serviciile /compartimentele Consiliului judetean Giurgiu, constatările acestora fiind cuprinse în Rapoartele de audit elaborate pentru fiecare departament în parte.

Au fost identificate probleme în legătură cu următoarele aspecte:


  1. Controlul documentelor şi înregistrărilor.

Exemplu: Documente nesemnate, nedatate, utilizarea formularelor necodificate, documente neactualizate .

2. Lipsa fişelor de post pentru personalul încadrat în anumite servicii/compartimente,

3. În anumite zone sunt probleme în ceea ce priveşte trasabilitatea

Feedback-ul de la clienţi

Nu a fost elaborată procedura legată de monitorizare, dar in urma analizei chestionarelor de satisfactie, completate de catre clienti (cetateni) nivelul global de satisfactie a fost de 98.75%.



Performanţa proceselor conformitatea serviciilor furnizate

În privinţa procesului de urbanism se poate spune că indicatorii de performanţă sunt îndepliniţi în cea mai mare parte.

Cu ocazia derulării auditurilor interne şi a instruirilor cu responsabili pentru mentinearea calitatii s-au reţinut următoarele aspecte care necesită adoptarea unor măsuri corective urgente:


  • trebuie luate măsuri, la nivelul compartimentelor, pentru actualizarea fiselor de post;

  • lista documentelor de provenienta externa nu include unele cerinte aplicabile domeniului de activitate al Consiliului Judeţean Giurgiu C.J.G.(H.G.955 / 2010; Legea 40/ 2011; etc)

Stadiul acţiunilor corective şi preventive

În urma efectuării auditului intern se apreciază că sistemul de management al calităţii este documentat, aplicat corespunzător, se dovedeşte a fi eficace si este conform cu SR EN ISO 9001:2008, şi ,,Manualul calităţii "- MC-01 şi procedurile de sistem PSM-01÷04;



Acţiuni de urmărire de la analizele de management efectuate anterior

Acţiunile de urmărire stabilite la analiza anterioară de management au fost implementate.



Schimbări care ar putea influenţa sistemul de management al calităţii

La implementarea SMQ în Consiliul Judeţean Giurgiu s-a ţinut cont de metodologia şi regulamentele iniţiate de Legea 215/2001, documente în baza cărora se vor efectua evaluările la nivel instituţional. Eventualele modificări ce vor surveni în aceste documente se vor reflecta în documentaţia SMQ şi în acţiunile ce vor fi întreprinse la iniţiativa managementului la cel mai înalt nivel.



Recomandări pentru îmbunătăţire

  1. Identificarea metodelor de îmbunătăţire a proceselor de comunicare în cadrul Consiliului Judeţean Giurgiu ;

  2. Conştientizarea tuturor angajaţilor în legătură cu utilitatea implementării SMQ şi atragerea acestora în vederea participării la acţiunile planificate.

  3. Responsabilizarea şefilor de departamente şi a responsabililor pe probleme de calitate privind ţinerea sub control a SMQ.

  4. Continuarea procesului de docuentare a SMC (prin proceduri, elaborarea de instructiuni de lucru sau alte documente) pentru o continua imbunatatire a SMC;

  5. Actualizarea fiselor de post cu prevederile legii 40 / 2011.

Concluzii şi propuneri


Sistemul de management al calităţii implementat în cadrul Consiliului judetean Giurgiu este menţinut corespunzător, activităţile fiind desfăşurate conform procedurilor.

Este necesară implicarea managementului la cel mai înalt nivel în stabilirea planurilor de măsuri de îmbunătăţire a activităţilor ca urmare a semnalării neconformităţilor de către Compartimentul de Management al Calităţii (rezultate în urma auditurilor interne).

Responsabilii pe Probleme de Calitate vor instrui personalul în vederea aplicării procedurilor elaborate şi aplicate în Consiliul Judeţean Giurgiu.

Intră în sarcina fiecărui responsabil de proces să evalueze procedurile specifice şi să asigure revizuirea acestora ori de câte ori este necesar.

Se impune responsabilizarea tuturor salariaţilor Consiliului Judeţean Giurgiu privind aplicarea politicii şi hotărârilor conducerii institutiei în ceea ce priveşte sistemul de management al calităţii.

COMPARTIMENTUL STRATEGII, DEZVOLTARE ŞI TEHNOLOGIA INFORMATIEI ŞI

MANAGEMENT PROIECTE, COOPERARE INTERREGIONALA SI PARTENERIATE.


          1. ACTIVITĂŢI DE IMPLEMENTARE A PROIECTELOR CU FINANŢARE NAŢIONALĂ ŞI EUROPEANĂ

La nivelul anului 2012, Direcţia Cooperare Interregională, Strategii şi Proiecte a continuat activitatea de scriere, depunere şi implementare a proiectelor finanţate din fonduri externe.

În conformitate cu portofoliul de proiecte multianual, au fost duse la îndeplinire acţiuni care au avut ca ţintă creşterea gradului de absorbţie a fondurilor structurale şi a fondurilor/programelor naţionale.

Există 20 de Programe Operaţionale funcţionale la nivelul României. Aceste programe se împart în patru categorii:


  • 7 Programe Operaţionale aferente Fondurilor Structurale;

  • 2 Programe Operaţionale aferente altor Instrumente Structurale;

  • 7 Programe de cooperare teritorială transfrontalieră;

  • 4 Programe de cooperare teritorială europeană;

Programele în cadrul cărora Consiliul Judeţean Giurgiu a fost/este eligibil şi în cadrul cărora au fost depuse/câştigate/implementate proiecte cu finanţare europeană în cursul anului 2012 sunt:

  1. Programul Operational Sectorial de Mediu

  2. Programul Operational Regional

  3. POS Cresterea Competitivitatii Economice

  4. Programul Operational DezvoltareaCapacitatii Administrative

  5. Planul National de Dezvoltare a Agriculturii

  6. Programul Operational pentru Pescuit

  7. Programul de Cooperare Teritoriala Romania - Bulgaria

  8. POCTE - INTERREG IVC

O situaţie lunară a fost transmisă Instituţiei Prefectului Judeţului Giurgiu cu privire la stadiul absorbţiei fondurilor europene. De asemenea, în cursul anului 2012, s-a transmis către Instituţiei Prefectului Judeţului Giurgiu şi situaţia proiectelor aflate în implementare.

Totodată, în conformitate cu Prioritatea Strategică Protecţia mediului şi dezvoltare durabilă, D.I.6.3 Îmbunătăţirea calităţii stării de sănătate a populaţiei prin asigurarea unui mediu curat şi sănătos au fost întreprinse numeroase iniţiative şi au fost obţinute finanţări nerambursabile prin Fondul de Mediu.

La finele anului 2012, Direcţia are un portofoliu de mai multe proiecte aflate în diferite stadii de lucru, astfel:

Proiecte implementate şi finalizate


  1. Managementul gestiunii drumurilor în regiunea transfrontalieră Giurgiu – Ruse – O strategie de succes - GIS – finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România –Bulgaria 2007 - 2013, beneficiar Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 1.098.263,00 Euro.

Durata proiectului: 18 luni.

  1. Promovarea unei reţele transfrontaliere Bulgaria – România pentru dezvoltarea în comun a unor servicii de turism – TOUR - NET – finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România –Bulgaria 2007 - 2013, partener Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 32.810,00 Euro.

Durata proiectului: 18 luni.

  1. Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunataţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă, acordării asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat”- finanţat prin PROGRAMUL OPERATIONAL REGIONAL 2007-2013 Axa prioritara 2, Domeniul de intervenţie 2.1, solicitant A.D.I – Situaţii de urgenţă SUD Muntenia.

Valoare totală: 49.995.241 lei

Durata proiectului: 18 luni.

4. „Reabilitarea infrastructurii de acces pentru dezvoltarea cooperării transfrontaliere în regiunea Giurgiu – Ruse R.O.A.D Giurgiu - Ruse – finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România –Bulgaria 2007 - 2013, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 5.565.676,00 Euro.

Durata proiectului: 28 luni.

5. .„Eficientizare consum de energie termică la Spitalul Orăşenesc Bolintin Vale – Panouri Spital Bolintin Vale” – finanţat prin Fondul de mediu, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 1.002.218,00 lei.

Durata proiectului: 12 luni.

6. „Eficientizare consum de energie termică la Spitalul de Neuropsihiatrie Vadu Lat – Panouri Spital Vadu Lat” – finanţat prin Fondul de mediu, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 1.119.610,00 lei.

Durata proiectului: 12 luni

Proiecte aflate în etapa de implementare


  1. Utilizarea durabilă a fondurilor regionale pentru natură SURF Nature – finanţat prin Programul INTERREG IVC, partener Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 101.295,00 Euro

Durata proiectului: 36 luni. E până pe 28.02.2013

  1. Reconstrucţia ecologică a Bălţii Comana - judeţul Giurgiu - REBACO – finanţat prin Programul Operaţional Sectorial, MEDIU”, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 7.410.008,42 lei.

Termen de implementare: 24.11.2009 – 23.04.2013.

3 . „Asigurarea unui management eficient pentru intervenţii comune în situaţii de urgenţă în regiunea transfrontalieră Giurgiu – Ruse - EMES – finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România –Bulgaria 2007 - 2013, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 5.636.877,00 Euro.

Durata proiectului: 18 luni.

4.„Întărirea capacităţilor tehnice operaţionale pentru răspuns în situaţii de urgenţă în regiunea transfrontalieră Giurgiu – Ruse EOCES – finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România –Bulgaria 2007 - 2013, partener Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 5.843.603,20 Euro.

Durata proiectului: 21 luni.

5.„Reabilitare şi modernizare DJ 411 limita de judeţ Călăraşi – Hotarele – Isvoarele – Teiuşu – Mironeşti - Comana – Budeni – Brăniştari – Călugăreni – Crânguri – Singureni – Iepureşti – Bulbucata – Podu Doamnei – Clejani (DN 61) – finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 103.658.380,00 lei.

Durata proiectului: 32 luni.


  1. Restaurarea şi valorificarea turistică durabilă a monumentului istoric Mănăstirea fortificată Comana şi modernizarea infrastructurii conexe” - finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 20.790.000,00 lei.

Durata proiectului: 37 luni.

7. „Reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Centrul de Asistenţă Medico - Socială Mogoşeşti” - finanţat prin Programul Operaţional Regional – Axa 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale- Domeniul major 3.2. Reabilitare/modernizare/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu

Valoare totală: 3.493.447,57 Lei.

Durata proiectului: 11 luni.

8. Reabilitare şi extindere Complex de Servicii Sociale Giurgiu - Finanţat prin Programul Operaţional Regional – Axa 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale- Domeniul major 3.2. Reabilitare/modernizare/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu

Valoare totală: 3.493.447,57 Lei.

Durata proiectului: 24 luni.


  1. Operaţiuni ecologice transfrontaliere pentru o zonă integrată de afaceri ECO BIZ – finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România –Bulgaria 2007 - 2013, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 913.992,83 Euro

Durata proiectului: 18 luni.

  1. Joint actions for the management of emergency situations in case of hydrometeorological events and accidental water pollution JAMES – finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România –Bulgaria 2007 - 2013, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 4.500.000,00 Euro

Durata proiectului: 24 luni.

11. Reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Centrul de Asistenţă Socială Hotarele, judeţul Giurgiu” - finanţat prin Programul Operaţional Regional – Axa 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale- Domeniul major 3.2. Reabilitare/modernizare/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu

Valoare totală: 3.494.152,70 Lei.



Durata proiectului: 11 luni.

12 .„RANGER – finanţat prin Programul Operaţional Sectorial –MEDIU, solicitant Administratia Parcului Natural Comana , partener Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 2.855.942,00 lei.



Durata proiectului:36 luni.

13. „Modernizarea ambulatoriului spitalului Vadu Lat - finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 1.367.365,25 lei.

Durata proiectului: 10 luni.

Proiecte aflate în precontractare


  1. Reabilitare şi modernizare DJ 603 Naipu (DN 6) –Schitu – Mirău – Stoeneşti – Ianculeşti – Uzunu Mihai Bravu – Comana (DJ 411)” – finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 71 387 529, 71 lei.

Durata proiectului: 24 luni.

Stadiul actual: proiect câştigat, trecut pe lista de rezervă datorită lipsei de fonduri.

2. „Amenajare centru pentru persoane vârstnice prin reabilitarea şi extinderea unor construcţii situate în satul Mogoşeşti , comuna Adunaţii Copăceni , judeţ Giurgiu” - finanţat prin Programul Operaţional Regional – Axa 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale- Domeniul major 3.2. Reabilitare/modernizare/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu

Valoare totală: 3.499.431,14 Lei.

Durata proiectului: 12 luni.

Stadiul actual: în evaluare.

3. „Reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Căminul pentru persoane vârstnice Mironeşti, judeţul Giurgiu” - finanţat prin Programul Operaţional Regional – Axa 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale- Domeniul major 3.2. Reabilitare/modernizare/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu

Valoare totală: 3.499.431,14 Lei.

Durata proiectului:12 luni.

Stadiul actual: în evaluare.

Proiecte castigate si aflate pe lista de asteptare pentru primirea finanţării

1.„Consolidarea, reabilitarea şi amenajarea ambulatoriului integrat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, corp C16 subsol” - finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 24.949.259,00 lei.

Durata proiectului: 21 luni.

Stadiul actual: în lista de rezerva.

2. „Reabilitare şi modernizare traseu rutier Gogoşari – Giurgiu, L=12.187 km – finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România –Bulgaria 2007 - 2013, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 22.210.320,00 lei.

Durata proiectului: 24 luni.

Stadiul actual: în lista de rezervă.

3. .„Administraţie Publică Eficientă la nivelul judeţului Giurgiu – A.P.E. Giurgiu” – finanţat prin Programul Operaţional Sectorial – Dezvoltarea Capacităţii Administrative, solicitant Consiliul Judeţean Giurgiu.

Valoare totală: 1.428.000,00 lei.

Durata proiectului: 18 luni.

Stadiul actual: în lista de rezerva

Consiliul Judeţean Giurgiu ,în data de 2 mai 2012, a depus dosarul de candidatură pentru participarea la selecţie a potenţialului Grup de Acţiune Locală „Inima Giurgiului – Ţara Neajlovului şi a Câlniştei” în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, Axa 5 „LEADER”.

Conform raportului de selecţie publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Grupul de Acţiune Locală „Inima Giurgiului – Ţara Neajlovului şi a Câlniştei” a fost declarat eligibil şi selectat pentru finanţare.

S-a realizat înregistrarea asociaţiei, conform Ordonanţă nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, cu modificările şi completările ulterioare, au fost depuse documentele la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Etapa următoare fiind depunerea la APDRP Târgovişte a documentelor necesare pentru semnarea contractului de finanţare.

Teritoriul acoperit de Grupul de Acţiune Locală „Inima Giurgiului – Ţara Neajlovului şi a Câlniştei” acoperă 9 comune, din care 8 comune de pe raza judeţului Giurgiu: Bucşani, Bulbucata, Clejani, Crevedia Mare, Găiseni, Ghimpaţi, Letca Nouă, Vânătorii Mici şi 1 comună de pe raza judeţului Teleorman: Mereni.



  1. ACTIVITĂŢI DE MONITORIZARE ŞI COOPERARE PENTRU EFICIENTIZAREA GESTIONĂRII SERVICIILOR DE UTILITATE PUBLICĂ

Programul de dezvoltare economico-socială a judeţului Giurgiu pe anul 2012 şi a Planului de acţiuni pe 2012

Având în vedere adresa Instituţiei Prefectului Judeţul Giurgiu, prin care solicită Consiliului Judeţean Giurgiu transmiterea propunerilor necesare elaborării Programului de dezvoltare economico-socială a judeţului Giurgiu pe anul 2012 şi a Planului de acţiuni aferent, au fost solicitate unitatilor subordonate Consiliului Judetean, propunerile de obiective/acţiuni aferente instituţiei, cu impact asupra dezvoltării economico-sociale a judeţului.

Planul de acţiuni a cuprins acţiuni concrete, realizabile în totalitate sau parţial, până la sfârşitul anului 2011, cu specificarea următoarelor elemente: responsabili, termen /periodicitatea de realizare, indicatori de măsurare a progresului (după caz). Acţiunile/obiectivele propuse au fost grupate, pe capitolele din Programul de Guvernare 2009-2012 şi pe obiectivele specifice instituţiei .

Planul multianual de dezvoltare a serviciilor comunitare de utilitati publice

Având în vedere adresa Instituţiei Prefectului Judeţul Giurgiu, prin care solicită Consiliului Judeţean Giurgiu actualizarea Planului multianual de dezvoltare a serviciilor comunitare de utilitati publice , conform H.G. 246/2006 , au fost solicitate trimestrial informatii celor 54 de unitati administrativ –teritoriale din judetul Giurgiu privind serviciilor comunitare de utilitati publice: alimentare cu apă şi canalizare, serviciul de salubrizare, energie termică în sistem centralizat , iluminat public şi portofoliul de proiecte de investiţii aferente serviciilor de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

Ulterior, informaţiile au fost transmise Instituţiei Prefectului Judeţului Giurgiu.

ASOCIAŢII DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ

Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară sunt o formulă agreată de autorităţile administraţiei publice locale pentru a furniza in comun servicii publice aflate in propria responsabilitate.

Prin asociere, autorităţile administraţiei publice locale pot asigura un standard de calitate mai ridicat serviciilor publice furnizate cetăţenilor din colectivităţile locale membre. In cadrul procesului de descentralizare, se pune accent pe faptul că, anumite competenţe nu pot fi exercitate de către autorităţile administraţiei publice locale datorită capacităţii lor administrative reduse. Acest instrument vine să compenseze insuficienţa fondurilor aflate la disponibilitatea administraţiei locale, lipsa unui personal specializat orientat spre atragerea unor finanţări sau chiar imposibilitatea de a răspunde condiţiilor impuse de criteriile de eligibilitate prevăzute in programele operaţionale.

Cooperarea intercomunitară nu reprezintă o noutate pentru comunele şi oraşele din Romania. Aproape jumătate dintre acestea erau implicate in diferite forme de asociere sau parteneriate incă din anul 2006. Pentru a reglementa acest fenomen asociativ, a fost introdusă in legislaţia romanească noţiunea de "asociaţie de dezvoltare intercomunitară", prin promulgarea Legii nr.286/2006 de modificare şi completare a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001.

Astfel, Legea nr. 215 din 2001 a administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, defineşte la art. 1 alin. 2. lit. c. asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ca fiind "structurile de cooperare cu personalitate juridică, de drept privat, infiinţate, in condiţiile legii, de unităţile administrative-teritoriale pentru realizarea in comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori furnizarea in comun a unor servicii publice". Această definiţie identifică două scopuri distincte pentru care autorităţile administraţiei publice locale pot infiinţa o asociaţie de dezvoltare intercomunitară. Primul scop vizează organizarea şi furnizarea de servicii in interesul tuturor cetăţenilor din spaţiul unităţilor administrative teritoriale care se asociază. Al doilea scop priveşte scrierea şi implementarea de proiecte.

În contextul descentralizării, autorităţile administraţiei publice locale vor primi noi competenţe şi prin urmare, responsabilităţile acestora vor deveni din ce in ce mai complexe, în condiţiile în care acestea se confruntă cu o serie de provocări în ceea ce priveşte organizarea şi furnizarea de servicii publice de interes local şi a celor de utilităţi publice. Din această perspectivă, asocierea autorităţilor administraţiei publice locale poate constitui un instrument eficient pentru a face faţă acestor provocări şi pentru a oferi cetăţenilor servicii publice locale de calitate.

Conform art.1, alin.2, lit.c) din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, cu modificările şi completările ulterioare, Asociaţia de dezvoltare intercomunitară reprezintă o structură de cooperare cu personalitate juridică, de drept privat, înfiinţată, în conditţile legii, de unităţile administrativ - teritoriale, pentru realizarea în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori furnizarea în comun a unor servicii publice.

Conform art.2 lit.a) din Legea nr.51/2006 privind serviciile comunitare de utilitati publice, cu modificarile şi completările ulterioare, Asociaţia de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice reprezintă asociaţia de dezvoltare intercomunitară definită potrivit prevederilor Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, având ca obiectiv înfiinţarea, organizarea, reglementarea, finanţarea, exploatarea, monitorizarea şi gestionarea în comun a serviciilor de utilităţi publice pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente acestor servicii.



În cursul anului 2012 Direcţia Cooperare Interregională, Strategii şi Proiecte a desfaşurat activităţi de documentare în sprijinul următoarelor Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară:

A.D.I. SĂNĂTATE ASIGURATĂ PRIN APĂ CURATĂ

  • Obiect de activitate: Dezvoltarea infrastructurii aferente serviciilor pe baza strategiei de dezvoltare de la nivelul judeţului Giurgiu – Monitorizarea Operatorului Regional – Apa Service;

  • U.A.T Componente A.D.I.: Judeţul Giurgiu, Municipiul Giurgiu, Oraşul Bolintin Vale, Oraşul Mihăileşti, Comuna Bolintin Deal, Comuna Slobozia;

  • Perioada funcţionării: 2007-2013

A.D.I. MANAGEMENT EFICIENT PENTRU UN JUDEŢ CURAT

  • Obiect de activitate: Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Giurgiu;

  • U.A.T Componente A.D.I.: Judeţul Giurgiu şi unităţile administrativ-teritoriale de pe raza administrati-teritorială a judeţului;

  • Perioada funcţionării: 2008-2013

A.D.I. BALTA COMANA – PILON DE DEZVOLTARE DURABILĂ

  • Obiect de activitate: Pregătirea, promovarea şi implementarea de proiecte pentru dezvoltarea durabilă, de interes comun pentru părţile asociate, în domeniile infrastructurii de transport, economic, servicii sociale, de sănătate, mediu;

  • U.A.T Componente A.D.I.: Judeţul Giurgiu, Comuna Călugăreni, Comuna Comana, Comuna Mihai Bravu.

A.D.I. SITUAŢII DE URGENŢĂ SUD MUNTENIA

  • Obiect de activitate: Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătătirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie pentru situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale şi de urgenţă şi a primului ajutor calificat;

  • U.A.T Componente A.D.I.: Judeţul Argeş, Judeţul Călăraşi, Judeţul Dâmboviţa, Judeţul Giurgiu, Judeţul Ialomiţa, Judeţul Prahova şi Judeţul Teleorman.

  • Perioada funcţionării: 2009-2012

A.D.I. ILUMINAT PUBLIC EFICIENT – JUDEŢUL GIURGIU

  • Obiect de activitate: Organizare, reglementare, exploatare, monitorizare şi gestionare în comun a sistemului de iluminat public din judeţul Giurgiu;

  • U.A.T Componente A.D.I.:47 de localităţi din judeţul Giurgiu.

A.D.I. MANAGEMENTUL TERITORIULUI – JUDEŢUL GIURGIU

  • Obiect de activitate: Realizare cadastru sistematic şi carte funciară a Judeţului Giurgiu;

  • U.A.T Componente A.D.I.: 43 de localităţi din Judeţul Giurgiu.

Principalul obiectiv în domeniul monitorizării serviciilor comunitare de utilitate publică a fost implementarea strategiilor judeţene pentru accelerarea dezvoltării serviciilor comunitare de utilităţi publice şi monitorizarea rezultatelor fiecărui operator, activităţile derulate constând în:

  1. Pregătirea strategiilor locale pentru accelerarea dezvoltării serviciilor comunitare de utilităţi publice, în colaborare cu operatorii existenţi şi prezentarea acestora autorităţilor administraţiei publice judeţene spre aprobare;

  2. Asigurarea conformităţii clauzelor ataşate la contractele de delegarea a gestiunii serviciilor comunitare de utilităţi publice cu prevederile Strategiei Naţionale;

  3. Pregătirea şi trimiterea raportului de activitate către birourile de monitorizare din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Giurgiu;

  4. Asistarea operatorilor de interes judeţean şi a consiliilor locale în procesul de accesare a fondurilor pentru investiţii;

  5. Analizarea propunerilor autorităţilor administraţiei publice locale comunale şi orăşeneşti pentru servicii comunitare de utilitate publică şi stabilirea oportunităţilor în vederea întocmirii unor proiecte;

3. ACTIVITĂŢI DE PROMOVARE REGIONALĂ ŞI ATRAGERE A INVESTIŢIILOR STRĂINE

  • RELAŢIA BILATERALĂ ROMÂNO-BULGARĂ

  1. PARTICIPAREA ÎN ASOCIAŢIA „EUROREGIUNEA DANUBIUS”

Relaţia Judeţului Giurgiu cu autorităţi publice şi organisme private din Districtul Ruse se întemeiază pe înfiinţarea în 2002 a Asociaţiei Euroregiunea Danubius, Organizatie Non-Guvernamentală cu sediul în Ruse, creată în mai 2002 prin asocierea Consiliului Judeţean Giurgiu cu Administraţia Regională a Districtului Ruse.

Membrii fondatori ai Asociaţiei sunt autorităţi ale administratiei publice locale, mediului de afaceri, mediului cultural , O.N.G-uri , al căror număr este în continuă creştere, Rolul Asociaţiei fiind acela de:



  • Punte de legătură între toţi actorii cheie ai cooperării transfrontaliere din judeţul Giurgiu şi districtul Ruse;

  • Coordonator al comunicării între toţi membrii săi şi nu numai;

  • Sursă de idei pentru proiecte comune cu finanţare europeană;

  • Beneficiară şi parteneră în proiecte transfrontaliere ;

  • Networking transfrontalier – acord de colaborare între Consiliul Judeţean Giurgiu şi Administraţia Regională Ruse, contract de colaborare între Biblioteca Judeţeană Giurgiu şi Biblioteca Regională Ruse, înfrăţiri între consiliile locale din judeţul Giurgiu şi municipalităţile din districtul Ruse;

  • Sprijin în organizarea întâlnirilor tematice de cooperare transfrontalieră.

În cursul anului 2012, Direcţia Cooperare Interregională, Strategii şi Proiecte a oferit expertiză tehnică în vederea organizării evenimentului dedicat Adunării Generale a Asociaţiei, desfăşurată la Ruse, Bulgaria, precum şi la acţiunile Euroregiunii de sprijin ale cooperării transfrontaliere. De asemenea, s-a asigurat protocolul corespondenţei oficiale dintre autorităţile judeţului Giurgiu şi Districtului Giurgiu pe toată perioada anului 2012 şi s-a urmărit plata cotizaţiei anuale de către membrii Euroregiunii.

Astfel, Direcţia Cooperare Interregională, Strategii şi Proiecte a organizat evenimentul Jubileul Euroregiunii Danubius, eveniment ocazionat de aniversarea a 10 ani de cooperare transfrontalieră între Judeţul Giurgiu şi districtul Ruse.

Direcţia Cooperare Interregională, Strategii şi Proiecte a organizat şi participat la organizarea acţiunilor de înfrăţire a comunelor din Judetul Giurgiu cu comune din districtul Ruse, după cum urmează:


  • Comuna Schitu – Municipalitatea Eczarh Iosif;

  • Comuna Gostinu – Municipalitatea Sandrovo;

  • Comuna Sabareni – Municipalitatea Ivanovo;

  • Comuna Cosoba – Oraşul Marten.

G.L.A.C - (Comisia Mixtă de Agricultură Româno - Bulgară)

În afară celor 7 proiecte transfrontaliere, finanţate din Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007-2013, pe parcursul anului 2012, reprezentanţi ai Direcţiei au participat la lucrarile G.L.A.C (Comisiei Mixte de Agricultură Româno - Bulgare) şi au oferit sprijin organizatoric pentru organizarea întâlnirilor din judeţul Giurgiu ale Comisiei.

Grupul a fost creat la iniţiativa comună a Consiliului Judeţean Giurgiu şi a Prefecturii Ruse, cu ajutorul Centrului de Afaceri Transfrontalier Danubius şi a Asociaţiei Euroregiunea Danubius, pentru a facilita cooperarea în domeniul agriculturii în regiunea Giurgiu - Ruse.

Cooperarea în cadrul grupului poate fi executată prin schimbul de informaţii tehnice şi de documentare, vizite de lucru ale specialiştilor, fermierilor, instructorilor şi cursanţilor, consultarea reciprocă cu privire la problemele care sunt de interes pentru ambele părţi, furnizarea de scriere de proiecte şi servicii de consultanţă pentru a materializa proiectele comune şi organizarea de module agro - industriale de "producţie-prelucrare-stocare-vânzare" a agriculturii şi a produselor alimentare, cu scopul de a crea o baza modernă pentru activităţi agricole.

Obiectiv general: creşterea gradului de performanţă al dezvoltării economico-sociale prin identificarea şi consolidarea în comun a avantajelor comparative ale regiunii.

Obiective specifice: sprijin pentru cooperarea transfrontalieră de afaceri şi promovarea unei imagini şi a identităţii regionale şi cooperarea în domeniul dezvoltării resurselor umane - dezvoltarea în comun a competenţelor şi cunoştinţelor.



COOPERARE CU ALTE INSTITUTII DIN DISTRICTUL RUSE

Consiliul Judeţean Giurgiu a consolidat pe parcursul anului 2012 relaţia strânsă de colaborare cu mai multe instituţii publice şi organisme private din districtul Ruse, printre care: Prefectura Ruse, Primăria Ruse, Direcţia pentru protecţie civilă şi apărare împotriva incendiilor Ruse, Universitatea Ruse Anghel Kancev, Biblioteca Ruse, Centrul de sprijin în Afaceri pentru IMM-uri Ruse, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar-Veterinară.



PARTICIPAREA LA LUCRĂRILE A.D.R SUD MUNTENIA ŞI ALE JMC ŞI JSC ALE PROGRAMULUI DE COOPERARE TRANSFRONTALIERĂ ROMÂNIA-BULGARIA 2007-2013

Directia Cooperare Interregională, Strategii şi Proiecte a avut un reprezentant în adunările generale ale Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia, precum şi la lucrările Comitetului Comun de monitorizare şi Comitetului Comun de Coordonare ale Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.



ACTIVITATI IN DOMENIUL IT

În domeniul informatic personalul angajat a asigurat pe tot parcursul anului 2012, coordonarea şi sprijinul permanent pentru consiliile locale în informatizarea activitãţii de administraţie şi a serviciilor publice subordonate şi a deservit toate structurile din aparatul propriu al consiliul judeţean pentru asigurarea cerinţelor de prelucrare automată a datelor pe echipamentele din dotare.

  • Periodic a fost actualizată pagina web a instituţiei, prin postarea de diverse informaţii ori de câte ori s-a solicitat aceasta. Totodată, au fost actualizate sau modificate programele informatice create de către salariaţii serviciului care rulează pe calculatoarele aflate la diverse servicii şi au fost instalate programe noi achiziţionate de la terţi sau distribuite gratuit.

  • Pentru creşterea transparenţei în exercitarea funcţiilor de demnitate publică şi a funcţiilor publice precum şi pentru intensificarea măsurilor de prevenire şi combatere a corupţiei, i-au fost încredinţate la începutul anului şi apoi ori de câte ori a fost necesar, prelucrarea în vederea publicării pe pagina web a instituţiei a declaraţiilor de avere şi a celor de interese ale salariaţilor şi consilierilor judeţeni.

  • Au fost create, modificate, întreţinute şi actualizate un număr considerabil de baze de date şi informaţii în diferite domenii de activitate şi pe diverse platforme informatice.

  • Au fost create pliante, prezentări, cărţi de vizită, legitimaţii, etc., şi s-a asigurat suportul logistic la toate prezentările care au necesitat aparatura IT a fost asigurată asistenţă de specialitate pentru achiziţionarea echipamentelor şi a softului necesare Consiliului Judeţean Giurgiu .

  • Au fost supravegheate toate modificările la server, cablare şi alte surse ale reţelei, s-a asigurat suportul tehnic necesar la instalarea centralei telefonice si au fost create capacităţi suficiente pentru aplicaţii noi, au fost instalate caracteristicile utilizatorilor, parolele, directoarele utilizatorilor şi drepturile de acces în reţea, s-au stabilit procedurile de asigurare a securităţii datelor, planificând şi supraveghind salvarea regulată a datelor pe suport extern.

  • Echipamentele informatice au fost menţinute în stare de funcţionare şi permanent s-a efectuat instruirea personalului asupra modului de întreţinere al acestora.



  • DIRECŢIA INVESTIŢII ŞI ACHIZIŢII

Compartimentul achizitii publice

Yüklə 0,87 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin