Răspuns: Jocul



Yüklə 308,3 Kb.
səhifə1/2
tarix03.01.2019
ölçüsü308,3 Kb.
#89853
  1   2

  1. Incepem jocul. Winston Churchill considera că în lume există doar două lucruri într-adevăr serioase. Primul lucru e pictura. Care e cel de-al doilea lucru?

Răspuns: Jocul


  1. Această vitamină se conţine în frunzele de varză şi este un bun remediu împotriva ulcerului.

Răspuns: Vitamina U


  1. Ce are în comun un octopus, un tarantul şi prinţul de Monaco?

Răspuns: Sânge albastru


  1. Locuitorii cărei ţări preferă să bea ţuica caldă?

Răspuns: Japonia


  1. Pe lângă multele sale descoperiri, Mendeleev a făcut o descoperire, cu numărul 40. Despre ce descoperire este vorba?

Răspuns: Vodka trebuie sa aibă 40 grade.


  1. Cărei organizaţii aparţineau primii farmazoni din România?

Răspuns: Franc-masoneriei


  1. Intr-o povestire de Carel Chapek un criminal care ajunge pe lumea cealaltă este judecat de nişte judecători decedaţi. Dar cine intervine în calitate de unic martor, ca de altfel şi în timpul celorlalte procese?

Răspuns: Dumnezeu


  1. Ce trebuia de turnat la fiecare 30-40 de kilometri in rezervoarele automobilelor produse în anii 80 ai secolului XIX?

Răspuns: Apă

Comentariu: Erau automobile cu motor cu aburi




  1. In limba rusă acest rol îl are sunetul „ă”, în engleză – sunetul „i”, iar în română?

Răspuns: „e”

Comentariu: E vorba de sunetele cu care se completează consoanele alfabetului.




  1. Eroul mitologiei chineze I era un arcaş iscusit. Această iscusinţă i-a salvat pe oameni de la arşiţă, atunci când I a nimerit nouă din 10 ţinte. Dar la ce ţinte trăgea cu arcul eroul I?

Răspuns: I trăgea în sori.


  1. După Campionatul European la fotbal din 2000, cofetarii din oraşul natal al fotbalistului italian Francesco Toldo i-au promis drept cadou o torta. Dar ce diametru trebuia sa aibă torta?

Răspuns: 11 metri. Toldo era portar şi apăra de minune loviturile de la 11 metri.


  1. Banc matematic. Un matematician este intrebat: „Are oare elefantul aripi?”. Matematicianul a răspuns: „Are, dar ele sunt…”. Terminaţi fraza cu trei cuvinte.

Răspuns: …egale cu zero.


  1. In anii 60-70 ai secolului trecut contrabandiştii francezi au organizat o schemă de transportare a maşinilor furate din Franţa în fostele colonii Algeria, Maroc, Senegal. Conform unei legende, anume de acolo se trage o legătură specifică dintre două oraşe. Numiţi aceste oraşe.

Răspuns: Paris Dakar.

Comentariu: E vorba de raliul Paris-Dakar




  1. La 12 februarie 2003, CNN a făcut un sondaj public în rândul americanilor adresându-le întrebarea: „Care ţară reprezintă cel mai mare pericol pentru securitatea mondială?”. Pe locul trei s-a clasat Coreea de Nord (30% din voturi), pe locul Iraq – (33%). Dar care ţară s-a clasat pe primul loc, cu 36%?

Răspuns: SUA


  1. In aprilie 1912, la vârsta de 65 de ani, a decedat autorul unui roman care a avut un succes enorm in Anglia. In copilărie, când viitorul scriitor stătea imobilizat la pat din cauza unei boli grave, mama, pentru a-l distra, îi povestea poveşti mistice, pline de taine. Care este numele eroului principal al celui mai cunoscut roman al acestui scriitor.

Răspuns: Dracula


  1. Unul dintre cele mai ciudate nume din perioada sovietică, pe lângă Dazdraperma (Da zdravstvuet pervoe maja) şi Cucuţapoli (kukuruza – ţariţa polei), mai exista şi numele dedicat lui Troţkii, Lenin, Zinoviev şi Buharin. Acest nume se deosebeşte doar cu câteva litere de denumirea unui obiect care poate fi des văzut pe străzile din Chişinău. Despre ce obiect este vorba?

Răspuns: Troleibuz

Numele: Trolebuzina




  1. In China cainii se impart in trei categorii – de paza, de vanatoare. Dar care e a treia categorie?

Raspuns: comestibili


  1. La Chisinau sunt in mod normal 6, la Bucuresti – 7, iar la Londra, incepand cu anul 1995 – 8. Totusi, multi dintre noi, cei prezenti in sala, avem chiar 9. Despre ce e vorba?

Raspuns: Numarul de cifre in numarele de telefon


  1. Cand, la varsta de 15 ani a murit Sofia von Cuhn, sotia poetului german Novalis, el, in amintirea ei a inceput sa studieze o anumita stiinta. Despre ce stiinta este vorba?

Raspuns: Filosofia


  1. In greaca atunci cand un barbat are trei femei se spune “poligamie”, cand are doua femei – “bigamie”, cand nu are nici o femeie – “agamie”. Dar cum va fi “agamie” in latina?

Raspuns: Celibat


  1. In august 1911 toata politia frantuzeasca a fost pusa pe urechi, toate frontierele statului erau inchise. Dar cum o chema pe femeia pe care o cauta toata Franta?

Raspuns: Gioconda

Comentariu: In decembrie 1913 Gioconda a fost gasita




  1. Cu cativa ani in urma la casa de licitatii londoneza Cristies a fost vandut pentru 12 mii de dolari un afis publicitar din anul 1912 care invita la oamenii la o calatorie placuta si sigura. Dar unde trebuia sa fie facuta aceasta calatorie?

Raspuns: In America


  1. In 1923 in Londra a fost finisata o constructie grandioasa care trebuia sa simbolizeze Victoria in cel de-al doilea razboi mondial si aportul englezilor de rand, precum si sa contribuie la destinderea atmosferei in societate. Dar in ce regiune a Londrei era edificata aceasta constructie?

Raspuns: Wembley


  1. Incercati sa cantata sau macar sa intonati cantecul care este cel mai des cantat in Anglia, si care a fost scris in 1935.

Raspuns: Happy Birthday to You


  1. Sagarmathi si-a pierdut virginitatea printre ultimii. Si nu e de mirare – e cel mai mare dintre toti. Numiti macar unul dintre celelalte doua nume sub care este el cunoscut.

Raspuns: Jomolungma (tibetan) sau Everest (european), SAgarmathi – nepaleza


  1. Ea s-a nascut in 1959. Prietenul ei – peste doi ani. Mai tarziu s-au nascut prietena ei Miggi si fratsii ei – Skipper si Allan. Dar cum o cheama pe ea?

Raspuns: Barbie


  1. Ce element chimic a fost numit in cinstea patriei marelui chimist Marie Curie?

Raspuns: Poloniu


  1. Filosoful grec Protagoras considera ca exista un asemenea lucru, cu care se poate masura orice. Deci, care este masura tuturor lucrurilor?

Raspuns: Omul


  1. Atunci cand Cortes cucerea Mexicul, aztecii si alte popoare din aceste teritorii erau speriati de moarte de armata spaniola. Dar ce-i speria cel mai mult pe amerindieni in armata lui Cortes?

Raspuns: Caii


  1. Unii indieni folosesc un dispozitiv compus dintr-o farfurie adanca si o corabioara cu o mica gaura la mijloc care pluteste pe suprafata apei din farfurie. Dar ce utilizam noi in acelasi scop?

Raspuns: Ceas / cronometru


  1. Atunci cand un om se comporta fals, Americanii spun ca el este ca o bancnota. Dar ce fel de bancnota, daca aceasta are cea mai mica dintre cele similare ei?

Raspuns: Bancnota de trei dolari


  1. In Japonia secolului XIV aceasta se considera mai presus decat moartea in razboi. Dar cum se numeau japonezii din secolul XX care au reusit sa combine aceasta cu moartea in razboi?

Raspuns: Kamikadze

Comentariu: Aceasta – sinuciderea




  1. Friedrich Engels considera ca exista patru tipuri de miscare – fizica, chimica, biologica. Dar care este cel de-al patrulea tip de miscare, cel mai complex dupa parerea lui Engels?

Raspuns: Sociala


  1. Numiti tara care consta in totalitate din trei orase.

Raspuns: Monaco


  1. Numiti orasul, in care viteza deplasarii transportului public este limitata pentru a preveni clatinarea fundamentelor caselor.

Raspuns: Venezia


  1. 5 kilograme de paine pe zi, jumatate de litru de ulei pe luna, masline, mere, pere si de la 150 la 260 litri de vin pe an. Dar cine manca si bea astfel in Grecia Antica?

Raspuns: Robii


  1. Care dintre sefii de state este cel mai des reprezentata pe bancnotele diferitor tari?

Raspuns: Regina Marii Britanii


  1. Continuati cu doua cuvinte una dintre definitiile umoristice ale termodinamicii: “Termodinamica este un bats cu…”

Raspuns: Trei capete


  1. Din ce tara provenea calatorul care a calatorit cel mai departe?

Raspuns: SUA
Comentariu: E vorba de statia interplanetara Americana Voyager, care si-a luat startul in 1979 si peste 12 ani a parasit sistemul solar.


  1. Iata un deget. Dar cine dintre arhaici avea degete zburatoare?

Raspuns: Pterodactilul


  1. Cum se numea in Grecia Antica robul care ducea copiii la scoala?

Raspuns: Pedagog


  1. In Antichitate existau mai multe tipuri – istmice, pifice, nemeice. Dar care erau cele mai populare?

Raspuns: Olimpice


  1. In acest oras sunt mai multi puertoricani decat in San Jose, mai multi irlandezi decat in Dublin si mai multi evrei decat in Tel Aviv. Numiti orasul.

Raspuns: New York.


  1. Daca intrai intr-un asemenea magazin in Roma sau Grecia Antica, aveai impresia ca negustorii vand tapete. Despre ce fel de magazine este vorba?

Raspuns: Librarii, magazine de cartsi


  1. Care este prima conditie a nemuririi, dupa parerea scriitorului polonez Stanislaw Erzy Lec?

Raspuns: Moartea


  1. Intr-un oras American, la intrarea intr-un edificiu, vizitatorilor li se propunea sa tina in maini 1 milion de dolari. Dar in ce edificiu intrau vizitatorii?

Raspuns: Cazinou


  1. Socrate le spunea foarte des elevilor sai: “Nu ascultati niciodata, nici un sfat, inclusive..” Terminati lectia lui Socrat.

Raspuns: Pe acesta


  1. Intr-o tara europeana ea era pana nu demult pe locul doi dupa numarul de vizitatori pe an printre evenimentele publice. Insa noile reglementari europene o pun sub pericol de disparitie. Stiinta despre ea se numeste tauromahie. Dar cum se numeste ea?

Raspuns: Corida


  1. La care competitii pe ring de la inceput isi fac aparitia reprezentantii sexului puternic si doar dupa aceea reprezentantele sexului frumos, si toate astea pentru a evita situatii neplacute..

Raspuns: La concursurile chinologice – pentru caini.


  1. Se stie ca omul este compus din aproximativ 90% de apa. Dar care parti ale corpului uman sunt cele mai uscate, desi in copilarie sunt chiar destul de lichide?

Raspuns: Dintii. In copilarie – de lapte.


  1. Noua ni se pare ca el vede viitorul, pe cand grecii au spus clar – el vede doar cerul. Despre ce este vorba?

Raspuns: Horoscop. Din greaca – “vede cerul”


  1. Se stie ca Finlanda mai este numita si tara celor o mie de lacuri. Dar denumirea carei tari africane se traduce ca pur si simplu – lac?

Raspuns: Chad


  1. La Olimpiada din 1924 din Paris femeile au concurat in patru discipline sportive: inot, sarituri in apa, tenis. Care a fost a patra disciplina sportive la care femeile au concurat in premiera la Jocurile Olimpice anume la Paris?

Raspuns: Scrima

Comentariu: http://olympiad.h1.ru/cgi-bin/olgames/games.cgi?year=1924




  1. Unul dintre tipurile de pinguini se numeste “magaresc”. Dar din ce cauza?

Raspuns: din cauza vocii


  1. In unele tari se fabrica ceasuri care dau alarma de cinci ori pe zi. Dar in directia carui oras intoarce capul dupa semnal posesorul unui asemenea ceas?

Raspuns: Mecca


  1. Microfon se descifreaza dept “mic” si “sunet”, telefon – “indepartat” si “sunet”. Dar ce este particular “pate” din cuvantul “patefon”?

Raspuns: Numele inventatorului


  1. In Roma antica acest lucru il spuneau surzii. Astazi poate sa-l spuna oricine. Despre ce e vorba?

Raspuns: Absurd


  1. Japonia, Germania, Albania, Coreea – in limba romana denumirile acestor tari au o caracteristica comuna. Care?

Raspuns: Nu coincid deloc cu denumirile originale

Comentariu: Nipon, Deutchland, Squiperria, Choson




  1. In Franta in secolul XIX erau raspandite niste grupari criminale numite “shoferi”. Atentie, intrebarea – cu ce isi torturau jertfele acesti soferi?

Raspuns: Cu focul. De la “chauffer” – a incalzi.


  1. Incepem! La ce obiect se gandeau romanii antici atunci cand incepeau un lucru?

Raspuns: La ou.

Comentariu: Ab ovo




  1. Arabii spun “djamachiria”, polonezii – “rzeczpospolita”. Dar cum spunem noi?

Raspuns: Republica


  1. In enciclopedia Britanica, acest cunoscut scriitor se afla imediat dupa numele pasarii numele careia el si l-a atribuit. De altfel, pronuntarea pseudonimului acestui autor in romana se poate intelege ca, de exemplu, “Ludovic Colinda”. Dar cum o chema pe fiica prietenului sau, Henry Liddell?

Raspuns: Alice

Comentariu: Pasarea DODO, Charles Lutwidge Dodgson , Lewis Carroll, Alice Liddell.




  1. Rinocerul – 16, delfinul – 12, oaia – 5. Despre pasari, insecte, pesti si reptile ar fi absurd sa vorbim. Dar cat e pentru om?

Raspuns: 9. Lunile perioadei de graviditate.


  1. 4 animale, 1 crustacee, 1 arahnida, 1 domnisoara, 4 barbati si cativa pesti. Numiti instrumentul care a fost omis din aceasta lista.

Raspuns: Balantsa

Comentariu: E vorba de semnele zodiacale. Leul, capricornul, taurul, berbecul, racul, scorpionul, fecioara, sagetatorul, gemenii, varsatorul, pestii si balanta.




  1. In muzeul dedicate acestui scriitor rus exista o sala in care sunt aproape 100 de topoare de diferite forme. Dspre ce scriitor este vorba?

Raspuns: Dostoievschi

Comentariu: Sunt topoare din diferite inscenari ale romanului “Crima si Pedeapsa”




  1. Numiti cuvantul care leaga costumele de baie feminine cu bombele atomice.

Raspuns: Bikini.

Comentariu: Atolul cunoscut pentru testele nucleare care au avut loc pe el.




  1. Lucrarile romane care descriau animalele se numeau “bestiarii”, cele care descriau plantele – “ierbarii”. Dar cum se numeau lucrarile care descriau drumurile?

Raspuns: Itinerarii.


  1. In 1930 in SUA tigarile se vindeau cate 5 in pachet si aveau 11 inch lungime. Dar de ce erau atat de lungi?

Raspuns: Impozitul se plate ape tigara.


  1. Cineva a calculat ca daca ne uitam un minut la un finlandez, vedem doar unul, la un Italian – vreo 80, la un francez – vreo 120, iar la un Mexican – 180. Dar ce vedem?

Raspuns: Gesturi


  1. Ce a pastrat Antioh Cantemir cand si-a ales pseudonimul Hariton Makentin, daca acelasi lucru si-a pastrat Salvador Dali cand a spus ca el este Avida Dollars?

Raspuns: Toate literele din nume. Aceste sunt anagrame


  1. Acest lucru pe care un oarecare Tom l-a furat de la un oarecare Platon nu numai ca nu exista pamant, dar nu exista in general nicaieri. Despre ce lucru este vorba?

Raspuns: Utopia.


  1. Regizorul Peter Greenway spunea ca cinematografia a murit in una dintre zilele anului 1983. Dar ce inventie s-a facut in acea zi?

Raspuns: Telecomanda


  1. In ungara nu are gen, nulgarii il considera masculin, dar cum il numim noi, daca in romana el este EA?

Raspuns: Dunarea. Fluviul


  1. Casele de pariuri din Marea Britanie primesc pariuri pe faptul ca acest copil va deveni un star al fotbalului mondial sau va ajunge pe locul intai in hit parade muzicii pop. Dar care este numele de familie al acestui copil?

Raspuns: Backham


  1. Drapelul carui stat era descris in modul urmator: “Albastrul lacurilor noastre si zapada imaculata a iernilor noastre”. (Finlanda)




  1. In mod curios o coroana decoreaza drapelul acestui stat, considerat cea mai veche republica din lume, desi una destul de mica. Totusi ea simbolizeaza suveranitatea poporului si nu pe cea a vreunui monarh. (San-Marino)




  1. Culorile drapelului acestui stat comemoreaza eroismul ducelui Leopold de Babenberg in lupta contra maurilor. La finele bataliei tunica viteazului grav ranit a fost ridicata in loc de drapel. Ea era acoperita de singe, cu exceptia portiunii une s-a aflat centura, ramasa de un alb imaculat. (Austria)




  1. Sensul primar al cuvantului « sarcasm » este « smulgere de carne ». Incercati sa va dati seama cum se spune « mincator de carne » si veti constata ca imaginatia umana nu are limite. (sarcofag)




  1. Doctorul Alberneti pe cite era de vestit, pe atit era si de intelept. Odata un negustor, care vroia sa primeasca o consultatie medicala gratuita i se adresa, descriindu-si boala, ca si cum n-ar fi fost vorba de dinsul. Dupa ce termina cu descrierea simptomelor, il intreba pe Aberneti :

- Ce ati recomanda dumneavoastra in asa caz ?

Care a fost raspunsul doctorului ? (- Ca persoana in cauza sa se adreseze medicului)




  1. Fostul campion la sah, Max Euwe, facu in 1954 o vizita in Austria. Intr-unul din orase, dupa cuvintarea tinuta in clubul din localitate, ii disparu palaria si atunci i se inmina una noua. Dar care au fost dispozitiile lui Euwe in cazul cind palaria va fi gasita ? (sa fie utilizata in calitate de premiu transmisibil)




  1. Aflindu-se intr-o statiune balneara, cancelarul Bismarck a hotarit sa se adreseze medicului local. Acesta a inceput sa-l intrebe foarte amanuntit despre simptomele bolii. Pierzindu-si rabdarea “cancelarul de fier” il intrerupse brusc:

    1. In locul atitor intrebari, mai bine mi-ati fi prescris un tratament.

La aceasta observatie, medicul ii sugera ca ar trebui sa se adreseze unui alt medic, unicul care nu pune nici o intrebare pacientilor sai. Cui trebuia sa se adreseze Bismarck ? (veterinarului).


  1. Pe Franz Liszt il vizita intr-o zi un tinar care se recomanda pictor, muzician si actor. Acesta, dupa ce cinta la pian o compozitie proprie, il intreba pe Liszt :

    1. Vedeti, maiestre ? Am atitea talente si nu stiu de ce sa ma apuc. In care arta credeti ca as reusi mai bine ?

Care a fost raspunsul lui Liszt si cum si-a argumentat el afirmatiile. (- In pictura, cel putin nu se aude).


  1. Ce a raspuns Artur Rubinstein cind a fost intrebat ce-a fost mai greu pentru dinsul cind a invatat sa cinte la pian ? (plata lectiilor)




  1. Heine vorbea astfel despre profesia unchiului sau : « Mama iubea literatura artistica si de aceea eu am devenit poet. Mama unchiului meu era pasionata de Aventurile tilharului Cartush si unchiul meu devenise… ». Dar ce devenise unchiul lui Heine ? (bancher)



  1. Un om extraordinar de gras si de bogat, adresindu-se cunoscutului medic rus Botkin, il intreba ce sa faca pentru a slabi :

  • Eu am sa va dau un sfat, - ii spuse Botkin, - care cu siguranta o sa va ajute. Trebuie sa mincati numai de o rubla pe zi, si…Continuati sfatul lui Botkin (…si rubla aceasta s-o cistigati singur).




  1. Un functionar suspus ii facu o vizita lui Voltaire in castelul unde filosoful isi petrecea ultimii ani de viata. Miscat de primirea care i se facuse, functionarul a declarat ca ar fi foarte bucuros sa traiasca in castel inca sase saptamini. Voltaire i-a raspuns : « N-as vrea sa semeni cu un EL intors pe dos ». «De ce intors pe dos se mira functionarul ? ». « Pentru ca, - zise Voltaire-, EL lua toate hanurile drept castele, iar dumneata invers : iai castelul drept han ». Dar cine este EL (Don Quijote)




  1. Odata renumitul tenor italian, Enrico Caruso lua masa intr-un restaurant mic de la periferia orasului Chicago. Vrind sa plateasca pentru masa, el ii intinse stapinului o bancnota de valoare fara a lua rest. Patronul uimit, se interesa cum se numeste distinsul domn. Auzindu-i numele, acesta entuziasmat isi chema toata familia ca sa-l vada pe renumitul Caruso. Dar cu cine, de fapt, il confundase patronul pe celebrul tenor ? (Robinson Crusoe).




  1. Continuati aforismul lui P. Murray : « Nu am avut noroc cu ambele sotii. Prima m-a parasit, iar… » (…a doua - nu).




  1. In gluma, se spune ca acest cuvint in romina are trei silabe si 32 de litere. Despre ce cuvint este vorba. (alfabet)




  1. In China minimumul pentru tarani – 1,5 mii, pentru lucratori de rand – 2 mii, pentru cei care termina scoala primara – 3,5 mii. Despre ce este vorba?

Raspuns: ieroglife


  1. Se spune ca acest om ar fi ucis 25% din populatia pamantului. Atentie, intrebarea: cu il chema pe tatal lui?

Raspuns: Adam

Comentariu: El este Cain. // tre de citit in Biblie procentajul.




  1. Conform unei legende populare poloneze, un stapan a aruncat odata motanasii unei pisici in rau. Pisica plangea pe malul raului pana cand nu a auzit-o cineva si i-a salvat motanasii. In amintirea acestui fapt in fiecare an salvatorul se acopera cu pufulet de motanas. Dar cine este acest salvator?

Raspuns: Salcia


  1. La o emisiune televizata au fost invitati un om de stiinta genetician, un doctor in filozofie si directorul unei ferme de pasari. Discutia era dedicata unei dileme pe care inca Aristotel si Plutarh au ridicat-o. Despre ce problema este vorba?

Raspuns: Ce a fost mai inainte oul sau gaina


  1. Un tanar muzician, care se considera talentat, i-a adus o data lui Liszt noile sale compozitii. El l-a rugat pe Liszt sa-si exprime parerea despre aceste compozitii muzicale. Liszt a privit notele si a spus:

- E foarte bine ca in compozitiile Dvs. e foarte mult nou si foarte mult frumos. Pacat insa ca...

Continuati raspunsul lui Liszt.

Raspuns: Ceea ce este nou nu este frumos, iar ceea ce este frumos nu este nou.


  1. In hotelurile din Japonia, atunci cind scoti ceva din minibarul din camera, la receptie se inregistreaza produsul consumat si pretul acestuia. Astfel, la plecare, achiteti intreaga consumatie. Niste turisti au inventat insa o metoda originala de a consuma berea fara sa fie nevoiti sa plateasca pentru aceasta. In ce consta aceasta metoda?

R: ei au baut berea cu paiul, fara a scoate sticlele din minibar


  1. Confoim unei glume americane, Adam, vazind-o prima oara pe Eva a utilizat 2 interjectii pentru a-si exprima surprinderea si admiratia. Astfel, a aparut cuvintul.... Care anume?

R: woman. Adam a exclamat: “Wow! Man!”




  1. In unul din romanele lui Haksly, se descrie o societate utopica, in care stiinta are un singur scop: cresterea bunastarii individului. Savantii au reusit deja sa le asigure oamenilor PRIMA EXPRESIE, insa nu sint in stare sa le ofere A DOUA EXPRESIE. “PRIMA EXPRESIE si A DOUA EXPRESIE” reprezintă titlul unei opere populare. Care este el?

R: “Tinereţe fără bătrîneţe şi viaţă fără de moarte”




  1. PRIMA se deosebeşte de A DOUA printr-o literă. PRIMA era comună, spre exemplu, pentru două regine Elizabete, engleză şi rusă, iar A DOUA ne poate aduce aminte de un semn zodiacal. Numiţi PRIMA şi A DOUA.

R: I, II. Semnul zodiacal – Gemeni.





  1. EL face legatura dintre o mare si un ocean. EA include, astazi, o parte a provinciilor Cuenca, Toledo, Albacete si Ciudad Real, reprezentind o zona arida, dar destul de fertila. In plus, EA a devenit binecunoscuta datorita unui visator. EL se poate obtine din EA prin inlocuirea unei litere. Numiti-i pe EL si pe EA.

R: Canalul La Manche, regiunea La Mancha.




  1. Ce devine ud in timpul uscarii?

R: prosopul


  1. Ascultati un hokku improvizat.

“Cer plin, albastru.

O unda lina de racoare.

Cintec de leagan.”

Pentru a pastra dimensiunile clasice, am fost nevoiti sa adaugam o litera, ceea ce ar putea sa va creeze unele dificultati in gasirea titlului. Si totusi, care este titlul?

R: Cuc. Daca inlaturam prima litera din al doilea vers, obtinem „cuc” dupa primele litere ale versurilor.


  1. Popularitatea lui Bernard Shaw in SUA se explica, in mare parte, prin stilul literar sarcastic si afirmatiile sale ironice despre toti si toate. Insusi Shaw sustinea aceasta idee, spunind: „Americanii ma adora, si vor continua sa ma adore pina in momentul in care...” Continuati gindul lui Shaw.

R: ...voi spune ceva bun despre ei.


  1. Sportivul finlandez Paavo Nurmi a obtinut 9 medalii de aur la trei olimpiade consecutive. Astfel, el a reusit sa vada ceea ce multi alti sportivi in asemenea situatii nu ajung sa vada. Ce a vazut Paavo Nurmi?

Raspuns: Propriul sau monument


  1. Ce nume avea pasarea care iubea sa spuna: “Banii economisiti sunt bani castigati”?

Raspuns: Scroodj Makduck


  1. Incercati sa ghiciti numele de familie al judecatorului american care in 1782 a fost condamnat de statul Virginia pentru sentinte ilegale.

Raspuns: (Charles) Linch


  1. Cum se numeste locul pe care anticii il considerau centrul corpului uman?

Raspuns: buric
107. In 1871, la scurt timp de la aparitia acestei carti, episcopul de Vorchester a spus: “Sa speram ca toate acestea nu sunt adevarate. Iar daca sunt adevarate, trebuie sa ne rugam Domnului ca ele sa ramana o taina pentru publicul larg”. Dar rugaciunile nu au fost de folos si publicul larg a aflat numele autorului acestei carti. Numiti-l si Dvs.

Raspuns: Charles Darwin


108. Care felina era in Roma antica considerata fiica leului si a panterei?

Raspuns: Leopardul. Felis Leo, Felis Pardo.


109. Continuati proverbul arab: “Cel care sulfa prea tare in foc poate sa-si arda” Ce?

Raspuns: Barba




  1. Guatemala, Panama, San-Marino, Liechtenstein, Andorra, Monaco. Dar care tara e in plus in aceasta lista?

Raspuns: Liechtenstein. In celelalte tari denumirea capitalei coincide cu denumirea tsarii.
111. Un marinar a jurat să ocolească în marea furtunoasă un cap ce-i stătea în cale, chiar dacă pentru aceasta îi va trebui o veşnicie. Pentru trufia sa, el a fost pedepsit. Ce expresie cunoscută s-a născut din această legendă?

Olandezul zburător.


112. Prima a fost numită în cinstea zeului intrărilor şi ieşirilor, a cincea – în numele zeiţei pământului, a treia – în cinstea zeului războiului. Dar cum se numeau a doua şi a patra?

Februarie şi aprilie. (ianuarie – Ianus, martie – Marte, mai – Maia).


113. Pentru ce falsificatorii de bani puneau gâşte şi curci să înghită monedele făcute de ei?

Pentru a-i da aspect de vechime (ele se oxidau în stomac).


114. În 1997 ea a împlinit 300 de ani. Numele ei nu este cunoscut, toţi o cunosc datorită unui element al garderobei ei uşor de remarcat. Cine este ea?

Scufiţa roşie.


115. După unificarea Germaniei grănicerii, care îşi făceau serviciul la frontiera RDG şi RFG, au trebuit să-şi caute de lucru, însă oricum 6000 au rămas şomeri. Cine sunt ei?

Cânii grăniceri


116. După părerea gânditorului francez Buagasi, “… norocoşii trăiesc cu ei, nenorocoşii – fără ei, iar ticăloşii – pentru ei.” Despre ce vorbea gânditorul?

Despre bani


117. Din câte se ştie, caii foarte rar au boli cardio-vasculare. Un veterinar american a numit, în glumă, patru cauze a acestei situaţii. Numiţi-le, vă rog.

1 – Ocupaţiile permanente cu sportul;

2 – Hrană vegetariană;

3, 4 – ei nu beau şi nu fumează.


118. Traduceţi în japoneză „să trăiţi 10 000 de ani”.

Bansai
119. „Voi trebuie să aveţi delicateţea unui diplomat, înţelepciunea unui filozof, agilitatea unui jonglor, să puteţi să vă deplasaţi neauzit şi, în afară de aceasta, să fiţi gastronom”. Aceasta era urarea adresată absolvenţilor unei academii londoneze. Cine învăţau acolo?

Chelnerii.
120. În timpul sărbătorilor anuale în cinstea zeului Ra egiptenii organizau nişte competiţii, care ulterior au fost preluate atât de greci, cât şi de romani. Conţinutul de bază a acestor competiţii nu s-a schimbat nici în prezent. Acest sport la începutul secolului intra în programul Olimpiadelor. Ce sport este acesta, în cadrul căruia se face cântărirea în grup?

Tragerea otgonului.


121. În anul 1927 Emil Moris prezintă editorului Max Amman cartea sa intitulată: “Patru ani şi jumătate de luptă împotriva minciunii, prostiei şi laşităţii”. Amman a editat cartea. Dar ce a făcut el înainte de ceasta? (răspuns complet) I-a prescurtatt denumirea pînă în Mein Campf
122. Doctrinele fundamentale ale credinţei musulmane, provenite din Coran, sunt rezumate sumar de către cei cinci stîlpi ai islamului:

    • Profesiunea de credinţă: nu există dumnezeu înafară de Allah, iar Mahomed este mesagerul lui.

    • Cele cinci rugăciuni rituale zilnice, precedate de spălări rituale.

    • Postul din luna Ramadan

    • Plata pomenii, melostenie legală.

Care este cel de-al cincilea stîlp? Pelerinajul la Meca si la Medina
123. Oameni fiind, ne este frică de foarte multe lucruri. Fiind la cuc, ne deosebim prin aceea că pentru multe din fricele noastre cunoaştem denumirile. Didaskaleinophobia ar fi de exemplu frica de a merge la şcoală. Frica de ce este desemnată prin termenul Hippopotomonstrosesquippedaliophobia. Frica de cuvinte lungi
124. Ce se va produce în cazul în care stomacul Dvs nu va produce un nou strat de mucoasă în fiecare două săptămîni? Se va autodigera
125. În Regatul Unit al Marii Britanii, unul din cei mai cunoscuţi vorbitori în locul în care lucrează, nu are dreptul de a vorbi. Unde lucrează? Parlament (speakeru nu tine discursuri caroci)
126. Oscar Wilde. Sunt multe lucruri pe care am fi dorit să le aruncăm dacă nu ne-am fi temut de ceva. De ce anume. Ca le vor găsi alţii
127. Pentru Grecia Antică acestea pot fi divizate simplist în trei categorii: războinice, religioase şi profane. Dintre cele războinice cel mai cunoscut era pyryca lacare se folosea flautul şi scutul. Ce sunt acestea? Dansur
128. În scopuri publicitare, această companie americană a plătit atacantului selecţionatei S.U.A la fotbal pentru ca acesta să-şi schimbe numărul 9 de pe tricou in 7.Numiţi compania.Pepsi- Seven up
129. În dicţionarul lui troyn în 1868 acest cuvînt era prezentat drept un neologism, care este folosit pentru a desemna unele acţiuni dîrze, un act curajos. În sudul peninsulei Apenine acest cuvînt însemna frumuseţe,graţie, În Toscana era sinonimul sărăciei iar în Piemont însemna „aroganţă”.Alţii cred că acest cuvînt în arabă se traduce ca „nu”.Numiţi acest neologism. Mafia
130. Încercaţi să gîndiţi ca G. Orwell. Care este cel mai rapid mod de a sfîrşi un război. Să-l pierzi
131. La această masă şedeau sir Ivein, sir Gavein, sir Pelinor, sir Cay,sir Galahad, sir Persival...Cine şedea în capul mesei. Nimeni (este vorba de masa rotundă şi cavalerii ei)
132. Din 11 aleşi, 8 preşedinţi, dintre care 1 e federalist, 2 republicani democraţi, 2 democraţi şi 3 republicani. Cum se numeşte organizaţia care i-a ales. Trezorieria SUA (ei toti au fost ilustraţi pe bancnote).
133. Albert Einstein : Eu nu stiu care vor fi aremele în cel de-al III-lea război mondial. Ştiu însă cu siguranţăcu ce se va lupta în cel de-l 4-lea. Numiti-le pe aceste două. Beţe şi pietre


  1. Care era numele geodezului care a determinat pentru prima data inaltsimea muntelui Chomolungma? R: Everest




  1. Un luptator pentru independentsa, argint, un navigator celebru, un termen geographic shi chiar shi un orash Italian. Pe toate le putetsi intilni in acelashi loc. Dar unde anume ?



  1. R: America Latina (Bolivia, Argentina, Columbia, Ecuador, Venezuela).




  1. Putetsi sa credetsi sau nu in EA, putetsi sa O auzitsi de la stramoshi, dar mai bine e sa O cititsi, doar din latina asha shi se traduce “ceea ce trebuie de citit”. Dar despre ce este vorba ? R : legenda




  1. In SUA, conform Constitutsiei, nu exista o religie oficiala. Totushi unde se poate vedea o evidenta incalcare a acestui principiu. R : pe dolari – In God we trust




  1. Primul european din NHL a fost suedezul Salming. Dar cum era poreclit de amiricani acest jucator de hockey? R : Columb




  1. Continuatsi una dintre legile lui Murphy: „Cel care ride la urma, probabil ca...” R: „...nu a intseles gluma/bancul”




  1. In 1996, revista „Computerra” scria ca „s-au inregistrat cazuri de stropire a dischetelor cu substantse bactericide”. Dar in ce scop? R: pentru a apara calculatorul de virushi.




  1. In Argentina, ei sunt numitsi „andinishti”, dar cum ii numim noi pe cei care doresc sa fie mereu la inaltsime? R: alpinishti




  1. Aborigenii din Australia spun de obicei in astfel de cazuri „vrei sa stringi hrana pentru mine?”. Dar ce spunem noi in aceeashi situatsie? R: „Vrei sa fii sotsia mea?”




  1. In mesajul publicitar al unei firme se spunea : „De 25 de ani multsi cred ca acest sport a fost numit in onoarea automobilului”. Despre ce sport este vorba? R: golf




  1. In multe restaurante franceze, nota de plata este divizata in doua partsi: una verde shi alta roz. In ce scop se procedeaza astfel, daca in societatea noastra o astfel de practica e mai greu de imaginat? R: pentru ca barbatul shi femeia sa plateasca separat




  1. In turca „kitAp”, in portugheza „livrAsco”, in suedeza „bok”. Cum va fi in romana? R: carte.




  1. Recent, primarul acestui orash a adoptat o hotarire pentru construirea metroului urban. Se presupune ca, caile subterane vor uni aeroportul cu centrul orashului. Greu de crezut! Dar despre ce orash este vorba? R: Venetia




  1. Sculptorul francez Bartholdi a creat celebrul portret sculptat al mamei sale Charlotte cu ajutorul lui Gustave Eiffel. Cum numim noi astazi aceasta lucrare celebra, simbolul unei lumi noi shi libere. R: Statuia Libertatsii




  1. Ce este reprezentat pe piatra funerara a matematicianului William Shancks, care shi-a dedicat viatsa pentru a calcula 707 zecimale dupa virgula – un record pentru sec. 19. R: numarul π.




  1. Ce plante a imbinat pe blazonul sau fondatorul dinastiei engleze a Tudorilor, Henric al VII-lea? R: trandafirul alb shi trandafirul roshu




  1. Tatal, vazind cum fiul a reushit sa imblinzeasca un cal salbatec, shi-a cuprins copilul shi i-a spus: „Cauta, fiule, un regat demn de tine, al meu e prea mic”. Care era numele fiului?

R: A. Macedon


  1. Numitsi cuvintul portughez care provine de la latinescul „curat” shi se asociaza in primul rind cu India. R: casta




  1. Cele cu una erau numite „arabe”, iar cele cu doua – „bactriene”. Cine sunt ele? R: camile




  1. Ce o sa obtsinem daca vom uni „teza” shi „antiteza”? R: sinteza




  1. Spunetsi in greaca „viatsa mica”. R: microb




  1. Pentru norvegieni – „coditsa de purcelush”, pentru suedezi – „Chifla cu scortsishoara”, pentru chinezi – „shoricel”. Dar cum ii spun rushii? R: Ciinishor




  1. Contunuatsi aforismul lui Buddha care spunea ca este cu adevarat invingator nu acel care biruie de o mie de ori o mie de oamnei, ci acel care...R: se biruie pe sine insushi.




  1. In povestirea „Micul Prints”, un betsiv ii explica oaspetelui sau ca bea pentru a uita ca ii este rushine. Dar din ce cauza ii este rushine? R: pentru ca bea




  1. Se spune ca dupa rolul lui din „Tootsie”, juriul nu a ezitat sa-l nominalizeze la Oscar pe Dustin Hoffman la categoria „rol principal”. Totushi ce anume nu puteau hotari membrii juriului? R: rol principal feminin sau masculin




  1. Pe monedele din timpul lui Claudiu titlul imperatorului era zugravit integral si suna astfel: “Tiberiu Claudiu Cezar August, preot suprem, tribun,...” Care este ultimul cuvint din sir? (imperator)




  1. In Atlasul lui Ian Heveliu, sint adunate numeroase animale, reale si fantastice. Care era hobby-ul lui Ian? (Astronomia)




  1. In 1976, suedezul Biorn Brand a stabilit un nou record mondial – mai mult de 271 de ore a vorbit fara oprire. Totodata, el era cit pe ce sa bata un record mondial din alt domeniu, care era de 288 ore. Care record anume? (timpul petrecut fara somn)




  1. In 1893, mecanicul Henry Aros a inventat ceea ce a devenit o parte indispensabila a imaginii blugilor moderni. Ce? (fermoar)




  1. EL a devenit vestit pentru canibalism si a fost omorit de un grec nu fara ajutorul unui ghem de ata. Numiti-l pe tatal lui. (regele Minos)




  1. In aceasta tara, se afla cimitirul crocodililor, al berbecilor, al ibisilor… Cimitirul caror animale se considera, acolo, cel mai important? (al pisicilor – Egipt)




  1. In 1976, vamesii englezi au descoperit in depozit o incarcatura misterioasa din Noua Zeelanda: un tip necunoscut de grenade, ovale, de culoare verzui-cafenie, cu suprafata neregulata, aranjate cu in cutii. Doar pe poligon s-a descoperit ca aceste “grenade” sint, de fapt, de origine vegetala. Ce erau ele de fapt& (fructele kiwi)




  1. Pentru a nu incalca o lege franceza, un reporter l-a numit pe unul din membrii juriului de la Festivalul din Cannes Clint Padure din Est. Care era esenta acelei legi? (se interzicea utilizarea anglicanismelor sau a cuvintelor din alte limbi. Clint Eastwood)




  1. Conformul credintelor triburilor kice, in cadrul acestui proces, primii au fost de lut, urmatorii – de lemn, ultimii – din mais. Despre ce proces e vorba ? (crearea oamenilor)




  1. Jocul “Pong” (o varianta a tenisului), care a aparut in vinzare in 1972, poate fi considerat primul joc de acest fel. Ce fel de jocuri? (de computer)




  1. “Interpretul de jazz” a fost filmul care a marcat inceputul... Cui ? (a cinematografului cu sunet)




  1. Pentru deplasare pe drumuri pavate, romanii au inventat sandale speciale, cu talpa groasa, din fier. Ele Insa nu romanii erau cei care le incaltau. Aceste sandale pot fi considerate prototipul unor obiecte folosite si azi. Despre ce obiecte e vorba? (potcoave)




  1. Pictorii din Creta antica, de obicei, reprezentau persoanele in profil, cu exceptia unui singur detaliu. Care? (ochiul)




  1. In opera din Pekin, dansul cu sabiile, spre exemplu, reprezinta lupta. Ce se intimpla, de fapt, cu personajul, cind acesta e acoperit cu o pinza albastra? (el se ineaca)




  1. In armura cavalerilor, de regula, se faceau multe gaurele mici. Cu ce scop? (pentru a diminua greutatea ei)




  1. Acest animal este considerat unul dintre cele mai inteligente si devotate omului. Totusi, odata, un astfel de animal a contribuit la nimicirea unui oras intreg. Care oras anume? (Troia)

176. In Finlanda, Norvegia si Suedia acest cadou de Craciun simbolizeaza urarile de caldura si fericire, iar in Grecia si Spania semnifica o amenintare. Ce fel de cadou este?

Raspuns: Chibriti

177. Dupa parerea lui Charles Baudelaire (poet francez) in Declaratia drepturilor oamenilor trebuie adaugate 2 drepturi. Daca primul e sa te contrazici pe tine insuti, care e al 2-lea?

Raspuns: Drept de a se sinucide. Dreptul sa te contrazici - dreptul sa nu fii de acord cu tine insuti - dreptul de a se certa cu sine insuti - dreptul de a se uri - dreptul de sinucidere.

178. In vara anului 1998 intr-o familie din Jamaica s-au nascut 2 baietei-gemeni.Doar primul copil a fost dorit si de aceea parintii i-au dat numele Filis. Ce nume i-a fost dat celui de-al doilea copil?

Raspuns: Sifilis - deoarece nu a fost dorit. Sursa: Times 29.07.98

179. Citat: "In Madrid Dali a tinut un discurs in care il chema pe Picasso inapoi in Spania. El a inceput cu urmatoarea fraza: "Picasso e spaniol - si eu sunt spaniol! Picasso e geniu -  si eu sunt geniu! Picasso e comunnist - ..." Incheiati citatul

Raspuns: "... si eu nu sunt" . Sursa:  "Memuarele unui geniu" Salvador Dali

180. In Marea Britanie un sofer care a lovit pe drum o pisica sau un ciine se pedepseste mai grav daca ar fi lovit un om. Prin ce se explica aceasta severitate?

Raspuns: Pentru ca cainele sa pisica nu pot cunoaste regulile de circulatie

181. In cinstea carui reprezentant al faunei au fost numite insulele Canare?

Raspuns: Cainelui ("canis" - din latina ciine).
182. Încă din anul 1943 inginerii au început să implimenteze teoria aerodinamicii pentru a construi avioane, ca avioanele de vînătoare sau Boeing 747. Conform acestei teorii, orice zbor poate fi descris printr-o ecuatie, care este aplicabilă pentru orice obiect zburător, fie acesta avion, pasăre, etc., schimbîndu-se doar parametrii. Însă zborul acestuia nu poate fi descris prin ecuaţia dată. Adica, ca atare, poate fi descris, dar conform ecuatiei acesta nu ar putea zbura niciodată – aripile sînt neproporţional mici. Dar in pofida ecuatiei, acesta zboară! Ce este acesta?
Răspuns: Bondarul. Aripile sale sînt foarte mici în raport cu corpul. Un avion, construit conform aceleiaşi proporţii, nu ar decola niciodată. Inginerii si biologii studiază întrebarea foarte intesiv si se apropie de elaborarea unei teorii ce ar descrie zborul complicat al insectelor.
Sursa: http://www.origins.org.ua/page.php?id_story=356



  1. Satul Bondo, Elveţia se afla atât de adânc în valea Bregaglia, încât cei 198 de locuitori ai săi sunt lipsiţi de lumina soarelui tre luni în timpul anului – din decembrie până în ferbruarie. Cum autorităţile Elveţiei au de gind sa rezolve această problemă?

Răspuns: sa instaleze o oglinda mare (la sud-vestul ţarii), care ar îndrepta rayele solare spre sat.


  1. Regina Elizaveta I era cunoscuta pentru faptul ca era o femeie foarte puternică şi independentă şi permanent tinde sa pastreze putarea doar în mânele sale. Ea chiar spune: „Mai bine sa fiu saraca dar neX, decât regina X”. Ce cuvint este înlocuit prin X?

Răspuns: Maritata


  1. Volter a trait în exil în London tocmai atunci cind dispoziţiile antifranceze şi-au atins culmea. Odata, plimbindu-se prin oraş, el a fost înconjurat de o mulţime mânioasă, care strica ca Volter trebuie ucis. Însa Volter s-a pierdut şi a raspuns într-aşa mod ca mulţimea şi-a schimbat parea şi chiar la condus până acasă cu strigate binevoitoare. Raspunsul lui a fost: „Englejii! Voi doriţi sa ma omorâţi pentru faptul ca eu sunt francey. Dar oare n-am fost eu destul pedepsit pentru prin faptul ca....”

Terminaţi fraza, este necesar un raspuns concret.

Răspuns: prin faptul ca nu m-am nascut englez.




  1. Western-Deep-Level-Mine este o mină adincă în RSA (Republica Sud Africană) atinge 3900 metre în adâncime. Minerii sunt nevoiţi să lucreze în condiţiile extimale, la 60 de grade de caldură, şi la aşa adâncime permanent există pericolul exploziilor şi inundaţiilor. Dar nici un pericol nu pare prea mare proprietarilor minei. Ce se extrage în cea mai adincă mină din lume?

Răspuns: Aur.


  1. În China a aparut o profesie nouă.Ea prezintă prin sine un nou tip de ghid. Însa ghidul nou nu prezintă oraşul şi istoria lui, ci ajută turistului să gasească un anumit loc, căutarea căruia uneori prezintă o problemă în oraşul aglomerat. Preţul acestui serviciu este doar 3 ţziao, sau 3,8 cenţi - un preţ foarte omenos (uman). Ce loc ajuta sa-l gasească noul ghid?

Răspuns: WC


  1. Psihologul american Cristian Goldbeg, în cercetările sale despre psihologia banilor, evidenţiază ca aceasta este mai importantă decât însăşi banii. Despre ce merge vorba?

Răspuns: Sursa apariţiei lor.


  1. Ea incalzeşte, ea ajută să petreci timpul cu folos, majoreaza capacităţile de creaţie, economiseşte resursele sistemului nervos, majorează sensibilitatea, poseda un gust extrem de placut, creşte rezistenţa şi stabilitatea organismului la influenţa nefavorabilă, în cantităţi mari plasează omul pe un nou nivel în interacţiunea cu lumea înconjurătoare.

Despre ce merge vorba?

Răspuns: Dragostea.




  1. Kautilia, filozof indian, spunea: Oamenii percep lumea prin ochii săi, brahmanii percep lumea prin cărţile sfinte, iar vacile – prin simţuri. Dar prin cine percep lumea conducatorii?

Răspuns: prin spioni.


  1. Puţin umor.  Bărbatul este persoana care va plati 2 dollari pentru un lucru de 1 dollar daca îl vrea. Dar ce fel de persoana este femeia?

Răspuns: ea va plati 1 dollar pentru un lucru care costă 2 dollari, dar care ea nu il vrea şi nu îl necesită.


  1. In 1980 un spital din Las Vegas, cel mai azart oraş din lume, si-a concediat angajatii pentru ca pariau. La ce pariau cei concediaţi?

Răspuns: pariau cand vor muri pacientii.


  1. Angajatii hotelului “Aladin” din Las Vegas au respirat usurati cand s-a terminat conferinta anuala a organizatiei “Jim Smith” pe care au gazduit-o. Ins ace particularitate deosebita are organizatia “Jim Smith”.


Raspuns: pe toti membrii (circa 600) ii cheama Jim Smith.

http://db.chgk.info/files/german03.1-a.html



  1. Inainte asta se facea din lut, piele, trestie, etc. Acum se face din copaci. Ce este aceasta?

Raspuns: hartia.



http://db.chgk.info/files/enigma92.1-a.html



  1. In Japonia este la moda sa le tii in acvarium. Ele nu au creier si schelet, in schimb unele au ochi si tocmai 2 sisteme nervoase. Cine sunt ele?

Raspuns: Meduzele.



http://db.chgk.info/files/kubgimn2.2-a.html



  1. O legenda spune ca odata, in timpul unei vanatori, Carol I a ranit un cerb, care insa a cazut de pe o stanca si a nimerit intr-un izvor fierbinte si s-a vindecat. Daca totul se petrecea in Cehia, cum se numeste statiunea ce se afla in acel loc in present?

Raspuns: Karlovy Vary



http://db.chgk.info/files/vladi03.html



  1. Oscar Wilde spunea: “Eu imi aleg prietenii pentru frumusetea lor, cunoscutii – pentru reputatia lor, iar dusmanii pentru …?”. Pentru ce calitate isi allege Oscar Wilde dusmanii?

Raspuns: pentru inteleigenta.



http://db.chgk.info/files/german05.2-a.html



  1. O reclama de acum cativa ani din Haite spunea despre un produs: “Atrage barbatii si alunga tantarii”. La ce se facea publicitate?

Raspuns: la un parfum.



http://db.chgk.info/files/german05.2-a.html



  1. Mark Twain a descris un colectionar care cumpara loturi de pamant ce nu erau bune pentru prelucrare, situate in zone muntoase nelocuite. Ce colectiona acest personaj straniu?

Raspuns: ecouri.



http://db.chgk.info/files/german04.1-a.html



  1. Un banc spune ca daca am incrucisa un arici cu un sarpe – am obtine 10 metri de sarma ghimpata. Insa ce am obtine, conform aceluias banc, daca am incrucisa un porc si o cutie postala?

Raspuns: o pusculita



http://db.chgk.info/files/elebr99.4-a.html

152. Acum ei sunt circa 200, cu toate ca pe noi incearca sa ne convinga ca in 1757 a fost omorat ultimul. Cine sunt ei?


Raspuns: mohicanii

http://db.chgk.info/files/german04.2-a.html



  1. Iulius Cezar a ordonat ca armele si scuturile soldatilor sa fie infrumusetate cu pietre pretioase. A fost intrebat: - Pentru ce? Ce a raspuns Cezar?


Raspuns: pentru ca soldatii sa nu le arunce atunci cand se retrag.

http://db.chgk.info/files/german03.2-a.html



  1. In sala Camerii Consilierilor (o camera a Parlamentului japonez), sub fiecare scaun este o cutie din lemn de dimensiunea 30x30x30 cm. La ce serveste ea?


Raspuns: Se pune in cap in caz de cutremur (protejeaza capul de aschii, tandari, etc.)

http://db.chgk.info/files/german03.1-a.html



  1. Cine era la comanda corabiei care a facut prima calatorie completa in jurul lumii?


Raspuns: Juan Sebastian El Cano (Magellan a murit in Filipine)

http://db.chgk.info/files/german02.2-a.html



  1. Autorul cartii “100 cei mai mari evrei” editata la inceputul secolului la New-York a clasat evreii, conform meritelor, in urmatorul mod: locul 1 – Moise, locul 2 – Isus Hristos. Cine s-a clasat pe locul 3?


Raspuns: Albert Einstein

http://db.chgk.info/files/german02.2-a.html



  1. In Rusia de pe timpul lui Petru I, doar 3 persoane aveau acest privilegiu: guvernatorul guberniei moscovite Tihon Steresnev, boierul Cerkaskii si Patriarhul. Care era privilegiul?


Raspuns: dreptul de a purta barba

http://db.chgk.info/files/german02.2-a.html



  1. In epoca renasterii puteai vedea urmatoarea scena: un tanar, casatorindu-se cu o domnisoara dintr-o familie buna, primeste in ziua nuntii un cadou de la mama miresei. Din acel moment tanarul devenea unicul proprietar al acestui obiect primit, de altfel foarte mic, dar si extrem de important. Ce primea tanarul?


Raspuns: cheia de la centura de castitate.

http://db.chgk.info/files/german06.1-a.html
158. Făcută de germani, dăruită de germani, demontată şi ascunsă tot de ei, EA nu a fost găsită pînă astăzi, dar, cu toate acestea, denumirea EI figureaza în multe oferte turistice. Numiţi-o. (Camera de Chihlimbar)


  1. De fapt, a murit din cauza că i-a fost înfipt un cuţit în spate. Dacă în numele lui schimbăm o literă, obţinem porecla unuia dintre personajele principale din povestea “Piter Pan”. Numiţi-l pe primul. (James Cook. Captain Hook)




  1. Cu ajutorul acestuia, romanii decorau podelele, iar în Bizanţ se împodobeau localurile sfinte. În prezent, se consideră că „urmaşul” acestuia este o metodă eficientă de dezvoltare a logicii la copii. Numiţi acest „urmaş”. (puzzle. Respectiv, mozaicul)

161. Byron scria : “Cît EL va sta-n picioare / va sta şi EA, iar cu EL odata / cadea-va EA / şi de EA piere, şi lumea piere”. 

Acum cîţiva ani, în Chişinău putea fi văzut un monument ce includea 3 mamifere. Acest monument este nemijlocit legat de una din istoriile apariţiei EI. Vă mai spunem că EL este cel mai cunoscut simbol al EI. Numiţi-i pe EL şi pe EA. (Roma, Coliseum)


  1. „x” reprezintă denumirea unei mărci scoţiene de bere. X intră şi în denumirea bestseller-ului, apărut în rezultatul unei discuţii aprinse despre care pasăre de curse, pescăruşul sau potîrnichea scoţiană, este mai rapidă. Reproduceţi denumirea acestui bestseller. (Cartea Recordurilor Guinness. Deşi întrebarea nu a fost tradusă, de dorit în rundele cu ekipe noi. Pentru că despre Guinness s-au făcut 1001 de întrebări deja :))

163. În cartea „O, nouă nouă lume minunată” de Oldos Haksly este descrisă o societate utopică, bazată pe producţia în masă şi pe mecanizare. Pînă şi oamenii nu se mai nasc în mod natural, ci se fabrică în partide mari, sînt standardizaţi. Cultura a fost dată uitării, aproape toate simbolurile religioase au fost distruse, iar partea de sus a crucilor a fost tăiată. Cine era Dumnezeul acestei societăţi? (Henry Ford. Comentariu: Litera T – simbol al modelului T, prima maşină fabricată la conveier)


164. Conform unei versiuni, in aceasta denumire, a fost imortalizat numele fiicei Leucariei si a lui Ital, care s-a casatorit cu Eneu. Care era numele ei? (Italia)
165. Albreht Durer, pictor si gravor din sec. XV, si-a imortalizat talentul printr-un sir de creatii uimitoare, care ramin a fi si astazi foarte populare. Pe piatra lui de mormint, este scris: “Aici zace tot ceea ce a fost (cuvint omis) in Alfred Durer ». Restabiliti cuvintul omis. (muritor)
166. Pentru a putea utiliza x, in cele mai multe cazuri, ai nevoie de y. In anii 50-70, multe tari, in special URSS, aveau rezerve mari de x. Se stie ca x a aparut cu 60 de ani inainte de y. Numiti x si y. (cutia de conserve si kestia care deschide cutia de conserve, la 1 de noapte am uitat cum se numeste )
167. Italienii in toata lumea sunt cunoscuti prin faptul ca, in aparenta, sint plini de emotii. In opera “Adio, armelor!” de E.Hemingway , un soldat italian ii spune unui soldat american: « Italienii sunt foc si fum pe dinafara si …… » Continuati replica prin 2 cuvinte.

Raspuns: “nimic inauntru”


168. Banc. Exemplu de metamorfoza: s-a pus pe ginduri Blonda si …..

Raspuns: parul a inceput sa se-ntunece.


169. Se spune ca juramantul lor in Grecia Antica suna cam asa: “Jur sa nu distrug niciodata orasele uniunii Amfictionului si niciodata sa le privez de apa curgatoare, nici pe timp de razboi, nici pe timp de pace”. Dar ce functie indeplineau cei care depuneau un asemenea juramant, daca aceasta functie in unele state exista si pana in ziua de astazi, iar ultimul film al lui Nichita Mihalcov e anume despre ei.

Raspuns: Jurati


170. La 23 ianuarie 1960 Jacques Picar si Don Wolsh, la 22 de mile de la baza militara Americana de pe insula Guam au stabilit un record absolut, imposibil de intrecut. Despre ce record este vorba?

Raspuns: Scufundarea in Groapa Marianelor


171. In Olanda si Serbia el se numeste “bioscop”. Se spune ca el a fost inventat atunci cand unul dintre inventatori era bolnav de gripa si se plictisea in pat. Publicul larg a aflat de el la sfarsitul secolului XX. Dar cum il numim noi?

Raspuns: Cinematograf




Yüklə 308,3 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin