Strategia naţională



Yüklə 242,64 Kb.
səhifə1/7
tarix09.01.2019
ölçüsü242,64 Kb.
#93973
  1   2   3   4   5   6   7



STRATEGIA NAŢIONALĂ
privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabiltăţi

2014-2020

Handicapul - de la re/abilitarea individului la reformarea societății

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

Direcţia pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi

2013


CUPRINS

Introducere

Capitolul 1 BAZE TEORETICE ȘI METODOLOGICE ALE ABORDĂRII POLITICILOR SOCIALE ÎN DOMENIUL DIZABILITĂȚII Error: Reference source not found

1.1 Modele și orientări în abordarea politicilor sociale Error: Reference source not found

1.2 Asistența socială în România Error: Reference source not found

1.2.1 Sistemul instituțional și legislativ Error: Reference source not found

1.2.2 Repere metodologice privind reformarea sistemului Error: Reference source not found

Capitolul 2 DIRECȚII STRATEGICE DE ACȚIUNE SOCIALĂ (PE DOMENII DE REFERINȚĂ) 25

2. 1 Accesibilitate Error: Reference source not found

2.2 Participare 29

2.3 Egalitate 29

2.4 Ocuparea forței de muncă 30

2.5 Educație și formare 31

2.6 Protecție socială 33

2.7 Sănătate 35

2.8 Acțiune externă 36

Anexa 1

Anexa 2

Introducere


În România, 700.736 de persoane - adică un procent de 3,71 din populație - sunt înregistrate ca persoane cu handicap, beneficiare ale măsurilor de protecție socială. Conform prevederilor Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, persoanele cu handicap sunt "... acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale".
În ultimii ani, atât în limbajul colocvial cât și în cel scris, s-a manifestat o tendință de substituire a termenului de “handicap” cu cel de “dizabilitate”.Acest fapt a generat confuzie și ambiguitate în plan conceptual și dificultăți de ordin practic în proiectarea și implementarea măsurilor destinate acestei categorii de populație.

Intrucât cele două concepte nu acoperă aceeași realitate, se impun din start unele precizări în acest sens.

Dizabilitate” este un cuvânt preluat forțat din literatura de specialitate în limba engleză, ca un echivalent românesc pentru „disability”. În fapt, „disability” se traduce prin „incapacitate” (în franceză, „incapacité”) si semnifica absența sau diminuarea unei capacități (abilități). În sensul menționat, „incapacitatea” este proprie oricărei ființe umane deoarece nimeni nu dispune de un bagaj de capacități maximale, la toate nivelele de sănătate și funcționalitate. dar în general limitările își găsesc. Atunci când incapacitățile (dizabilitățile) nu găsesc în societate resurse compensatorii incapacitățile (dizabilitățile) constituie un handicap.

Handicapul” semnifică așadar un dezavantaj, un impediment major, în adaptarea psihosocială a individului, care apare atunci când societatea nu dispune sau nu-și gestionează eficient resursele în vederea compensării sau refacerii capacităților/dizabilităților membrilor săi.



Persoana cu handicap este, deci, acea persoană care nu-și poate exercita rolul normal în comunitate, în condiții de egalitate cu ceilalți cetățeni, practic nu-și poate asigure condiţiile elementare pentru o viaţă decentă şi demnă prin efortul personal și al familiei decât beneficiind de măsuri specifice de protecție socială specială (altele decât cele ale sistemului de asigurări sociale, alocaţii, pensii, asigurări de sănătate ori servicii publice de suport pentru familie).

Sintetizând, noțiuni ca: „persoană cu dizabilități”/„persoană cu cerințe/nevoi speciale” acoperă o categorie mult mai largă de populație decât noțiunea de „persoană cu handicap”.Este insa un fapt evident ca in contextul actual, în care societatea se apleacă tot mai mult în a cunoaște și a satisface un spectru tot mai larg de cerințe și preferințe individuale, sub deviza „design for all” - „societate fără bariere”)‚ politicile publice tind sa exceadă zona protecției sociale specializate, rezervată „handicapului” preluând și problematica „dizabilităților”/„cerințelor speciale”, ca obiect al măsurilor de sprijin.


Constituția României prevede obligația Statului de a asigura „... realizarea unei politici naţionale de egalitate a şanselor, de prevenire şi de tratament ale handicapului, în vederea participării efective a persoanelor cu handicap în viaţa comunităţii, respectând drepturile şi îndatoririle ce revin părinţilor şi tutorilor” (art. 50). Același document stipulează că dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor „vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte” (art. 20, alin (1)), iar în cazul în care ”... există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care România este parte şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile (art. 20, alin. (2)).

În acest context, urmare a cerințelor prevăzute de Carta Socială Europeană, revizuită, aprobată prin Legea nr. 74/1999, Romania a promovat în anul 2005 Strategia Naţională pentru protecţia, integrarea și incluziunea socială a persoanelor cu handicap în perioada 2006 – 2013, Şanse egale pentru persoanele cu handicap – către o societate fără discriminări - H.G. nr.1175/2005, instrument-cadru de planificare a politicilor și programelor sociale în favoarea persoanelor cu handicap.


STRATEGIA NAȚIONALA PRIVIND INCLUZIUNEA SOCIALĂ A PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI 2014-2020 - Handicapul de la re/abilitarea individului la reformarea societății “ are misiunea de a continua și dezvolta demersul inițiat de precedenta strategie națională, în baza evaluării progreselor și dificultăților procesului de implementare și având ca reper obligatoriu recomandările cuprinse în Convenţia O.N.U. privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Strategia europeana a dizabilității 2010 - 2020 - Reînnoirea angajamentului către o Europă fără bariere precum si in celorlalte reglementări emise de organizațiile internaționale și europene la care Romania este parte și documentele-cheie ale Uniunii Europene în domeniul handicapului -

Yüklə 242,64 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin